Dodaj do ulubionych

elektrostymulacje podniebienia (krtani)

11.03.14, 13:17
Witam! Czy ktoś może miał zabiegi elektrostymulacji podniebienia lub krtani. Szukam informacji na ten temat w internecie i niczego sensownego nie znalazłam. W naszym przypadku zalecano Szymkowi. Wczoraj na wizycie w Kajetanach poprosiłam o ten zabieg i mimo protestów lekarki, że dziecko jest za małe i nie podda się zabiegowi, zapisała nas. Oczywiście Szymi dzielny facet zniósł wszystko, miał elektrodę na rączce i drugą na krtani. Problem w tym, że zabiegi te trzeba powtarzać, seria ma trwać co najmocniej 5 dni , a potem znowu. Po pierwsze jestem ciekawa czy zabiegi te przynoszą efekty, mamy do Kajetan 220 kilometrów więc codzienna jazda jest trochę abstrakcyjna. Fizjoterapeutka w Kajetanach mówiła, że zabieg mógłby zrobić każdy fizjoterapeuta, takim sprzętem robi się elektrostymulacje innych mięśni nr ręki, nogi, tylko mało kto robi elektrostymulacje na krtań czy podniebienie. Szukam info żeby móc ewentualnie instrukcje komuś przekazać, jak się to wykonuje, może ktoś w moim rejonie (Podlasie) się tego podejmie. Będę wdzięczna za wszelkie informacje!
Obserwuj wątek
    • patroma Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 22.04.14, 22:02
      Witam, jestem mamą 4 letniej Kingi. Córka obecnie ma 2 serię elektrostymulacji podniebienia. Seria to 10 zabiegów wykonywanych raz dziennie przez 2 tygodnie. Kolejna seria wykonywana jest po ok. 6 miesiącach. U nas też mówiono, że dziecko jest za małe i nie da sobie zrobić zabiegu, ale się udało, wystarczyła odrobina chęci i dobrej woli pani, która zabieg robiła.
      U nas wyglądało to tak, że wskazanie do elektrostymulacji dała nam audiolog, ale nie powiedziała gdzie można to zrobić. U nas w rejonie powiedzieli, że nie robią takich zabiegów. Mieszkam blisko warszawy. Tam znalazłam dużą przychodnię rehabilitacyjną dla dzieci. Mają bogatą bazę zabiegową, ponadto pracują tam psychologowie i logopedzi.
      Musiałam najpierw zapisać małą do logopedy w tej przychodni, logopeda dała zlecenie na elektrostymulacje, następnie musiałam od pediatry wziąć skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Lekarz w poradni rehabilitacyjnej (oczywiście ta sama przychodnia co logopeda) wystawił (na podstawie zlecenia od logopedy) zlecenie na zabiegi.
      Zabieg wygląda tak, że na plecy nakładane są elektrody (oczywiście owinięte) i pani rehabilitantka dotyka do podniebienia drugą elektrodą, również owiniętą. Córka na początku dała sobie zrobić język i stopniowo oswajała się z zabiegami. Teraz tą drugą serię zaczęła od małego natężenia prądu. Po każdym zabiegu córka ma robiony przez logopedę masaż podniebienia.
      Jesteśmy w trakcie drugiego tygodnia. Dziś logopeda powiedziała, że widzi efekt, bo podniebienie wreszcie zaczęło się ruszać:)
      Jeśli mogę jeszcze jakoś pomóc to chętnie odpiszę.
      • mag_kon1 Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 15.05.14, 12:13
        witaj
        rowniez mamy zalecone stymulacje podniebienia syn ma 4 lata i nie mowi moglabys mi podac adres tej przychodni gdzie robisz zabiegi i jaki jest okres oczekiwania oraz czy mozna zrobic prywatnie te zabiegi?
        pozdrawiam
        • patroma Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 15.05.14, 23:45
          Witam,
          to jest link do poradni, do której my chodzimy:
          www.zoztargowek.waw.pl/?go=bal
          niestety nie wiem jakie teraz są terminy oczekiwania, ani czy robią te zabiegi prywatnie. My miałyśmy 2 serie na NFZ. Niestety sama procedura, żeby trafić na zabieg jest długa, bo najpierw trzeba zapisać się do logopedy, później z zaświadczeniem od logopedy oraz skierowaniem od pediatry do lekarza od rehabilitacji i dopiero on (ona) zleca zabiegi (na nie dosyć szybko można się dostać).
          1 seria zabiegów to 10, codziennie po ok. 10 min. przez 2 tygodnie
          Wydaje mi się, że warto. My po tym drugim razie widzimy różnicę.
          Pozdrawiam
    • herpoi Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 30.05.14, 14:29
      @nikikita13, mieszkam w okolicach Białegostoku. Dla mojego syna też zalecono elektrostymulacje podniebienia. Czy udało ci się może znaleźć jakąś poradnię wykonującą te zabiegi u nas w regionie? Ja na razie szukam i nic.
      • nikikita13 Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 02.06.14, 00:02
        Niestety nie udało mi się nic znaleźć, a dojazd do Kajetan, czy Warszawy przez 2 tygodnie mnie przerasta.... :( Jednak jak słyszę, że zabiegi dają efekty to zaczynam się zastanawiać czy jednak nie warto jakoś się zorganizować. Jakbyś coś znalazła to daj znać.
      • nikikita13 Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 03.06.14, 11:26
        W końcu sukces, znalazłam w Białymstoku elektrostymulacje, wykonuje ją Centrum Medyczne Hansa na Choroszczańskiej, trzeba się zarejestrować do Poradni Rehabilitacyjnej, kolejka dopiero na koniec sierpnia, ale i tak jestem przeszczęśliwa . "Herpoi" dzwoń i umawiaj się jak najszybciej.
        Pozdrawiam!
        • herpoi Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 03.06.14, 11:34
          Wielkie dzięki za informację, zaraz będę dzwonił.
        • herpoi Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 04.06.14, 16:05
          nikikita13, nie mogłem się tam dodzwonić, więc dzisiaj podjechał i byłem osobiście. Niestety powiedzieli, że nei robią elektrostymulacji podniebienia u dzieci, bo nie mają specjalnych elektrod do tego :(
          • nikikita13 Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 07.06.14, 00:25
            Masz rację, dzwoniłam jeszcze raz,gość z Przychodni wprowadził mnie w błąd :( Zostają nam tylko Kajetany, bo w Białym dzwoniłam już wszędzie, nawet do Oddziału Podlaskiego NFZ,.. Zostaje tylko Warszawa. A kto was skierował na elektrostymulacje, pod czyja opieka jesteście?
            • herpoi Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 09.06.14, 08:56
              No niestety, ale straszne zadupie medyczne u nas. Na elektrostymulacje wysłała nas foniatra z Instytutu Matki i Dziecka po badaniu nasofiberskopii.
    • rrandall Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 15.02.16, 14:14
      Dzień dobry, taki aparat jak w Kajetanach (vocaSTIM)posiada Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, a dokładnie Zakład Fonoaudiologii Klinicznej i Logopedii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
    • bpisula Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 07.04.16, 14:39
      Witam, zapraszam na zabiegi elektrostymulacji podniebienia do Niepublicznej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej Integra w Lublinie. Mamy jeszcze miejsca na kolejną serię 10 zabiegów, która rozpoczyna się 11 kwietnia 2016r. Zainteresowane osoby proszę o kontakt telefoniczny pod nr 503570913.
      Barbara Pisula
    • mamita.w.w Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 27.02.17, 16:09
      zabieg elektrostymulacji logopedycznej podniebienia można wykonać w Prywatnym Gabinecie logopedycznym dla dzieci w Grudziądzu tel.: 502 629 191
    • annazagr Re: elektrostymulacje podniebienia (krtani) 19.04.17, 23:14
      Wiem, że stale elektrostymulacje podniebienia wykonują w Formmedzie w Babicach. Myślę, że skoro specjalizują się w leczeniu rozszczepów podniebienia to robią tych zabiegów najwięcej i maja najwieksze doświadczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka