Dodaj do ulubionych

Legalizacja małżeństw homoseksualnych

04.03.11, 22:06
Społeczeństwo polskie nie jest zbyt tolerancyjne i liberalne. Pisałem pracę o tym i znalazłem artykuł na portalu sonda24.pl o legalizacji małżeństw homoseksualnych i adopcji dzieci przez te pary. Jest tam artykuł i sonda, Na chwilę obecną wyniki są takie:
małżeństwa - 65% przeciw
adopcja - 70% przeciw
Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • tigertiger Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 05.03.11, 09:31
      Po co mówić o małżeństwach czy adopcji dzieci, to na tym etapie świadomości społecznej budzi oczywistą niechęć. Tymczasem w Polsce pary homoseksualne walczą nie o małżeństwa, a o związki partnerski. Skutki prawne rejestrowanych związków partnerskich są podobne do małżeństwa, ale pod względem prawnym są to dwa różne pojęcia. Z prawa do zawarcia związków partnerskich korzystają w krajach UE nie tylko homoseksualiści, ale tak jak to ma miejsce we Francji zdecydowanie pary heteroseksualne. 90% umów partnerskich zawartych we Francji w 2006 roku dotyczyło par heteroseksualnych. Co do adopcji dzieci przez pary homoseksualne, to w Polsce organizacje LGTB nie walczą wcale o adopcje sierot. Taka adopcja jest dopuszczalna jedynie w kilku krajach na świecie: w Guamie, Andorze, Belgii, Islandii, Holandii, Szwecji, Republice Południowej Afryki, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Norwegii oraz w niektórych regionach Australii, Kanady, USA. Natomiast w Danii, Finlandii, Niemczech i Izraelu dozwolona jest adopcja dziecka partnera partycypującego w związku partnerskim. Wiele innych krajów (w tym Polska) dopuszcza adopcje dzieci przez samotne osoby nie wnikając w orientację seksualną przybranego rodzica. W takiej sytuacji pary jednopłciowe mogą de facto wychowywać wspólnie dzieci, choć ich legalnym opiekunem będzie tylko partner, który dokonał prawnej adopcji. I o taka właśnie formę adopcji starają się pary jednopłciowe wychowujące wspólnie dzieci w Polsce. Według szacunków Kampanii Przeciw Homofobii w Polsce w rodzinach opartych o związek jednopłciowy wychowywanych jest 57 tysięcy dziec. To nie jest kwesta zgody to kwesta usankcjonowania prawnego stanu faktycznego.
    • zapach_darkroomu Społeczeństwo polskie jest tolerancyjne 18.03.11, 09:08
      O tolerancji polskiego społeczeństwa świadczy to, że jeszcze chodzisz po ulicach. W Arabii Saudyjskiej byłbyś ukamienowany. W Rosji nie miałbyś połowy zębów. Tolerancja nie znaczy jednak akceptacji. Polskie społeczeństwo was nie akceptuje. Jak wam się to nie podoba, to jedźcie sobie do Szwecji. Wam będzie lepiej i nam też. Nawet zrobimy zrzutkę na bilet
      • pe11 Re: Społeczeństwo polskie jest tolerancyjne 19.03.11, 11:31
        Interesujące jest, z jaką pasją siedzisz na tym forum i jak intensywnie udzielasz się w każdym wątku. Masz problem, kolego, i nie chcesz się do niego przyznać.
    • bolllek1 Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 16.04.11, 21:40
      większość jest na nie
    • mtcwa Liberalizm to uszanowanie woli większości również 16.04.11, 22:22
      Gdy jakaś władza, pomimo ogólnego sprzeciwu zalegalizowałaby związki homo to liberalna z pewnością by nie była skoro swój tok postępowań narzuca wszystkim odgórnie.
    • easydobranocka Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 19.04.11, 14:41
      Witaj.Nie rozumiem czemu społeczeństwo nie jesttolerancyjne.Przeraża mnie to ,że osoby będące innej orientacji seksualnej(geje i lesbijki) chcą mikeć takie same prawa jak małżeństwo kobiety i mężczyzny.Czy my żyjemy w normalnym kraju.Mam pytanie jak dziecka będzie mówiło do pary mężczyzn:"tatusiu i wujko"A jak będzie muwiło do pary kobiet:"mamusiu i ciociu"Przecież to jest chore.Niedługo obudzimy się w kraju ,w którym małzeństwo kobiety i mężczyzny będzie niepoprawne politycznie.
      • tigertiger Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 19.04.11, 15:54
        Nie popadaj w paranoje. Pamiętaj, że nie jest to choroba zakaźna roznoszona drogą kropelkową, nie jest też to styl życia, który wraz z moda przychodzi i odchodzi. Nie ma więc powodu obawiać się, że mniejszość stanie się wiekowością:). W krajach skandynawskich gdzie legalizacja związków partnerskich (także dla par homoseksualnych) wprowadzona została najwcześniej: Dania (1989), Norwegia (1993), Szwecja (1995) nie odnotowały zmiany w statystykach, liczba osób homoseksualnych w społeczeństwach nadal wachą się miedzy 5-7% lub liczona razem z osobami biseksualnymi dochodzi do 15%. Są to dokładnie te same proporcja co w innych krajach z Polską włącznie. Małżeństwa homoseksualne kraje skandynawskie zalegalizowały dopiero niedawno Norwegia i Szwecja w 2009, a Dania dopiero roztwarza taką ewentualność. (legalizacja związków partnerskich osób tej samej płci wprowadziło do dziś 34 kraje i 9 stanów Amerykańskich). Czy to się komuś podoba czy nie, osoby homoseksualne mają swoje własne dzieci i wychowują je w związkach homoseksualnych i jest to niezależne od tego jak zapatruje się na to opinia społeczna. W Polsce przyjmuje się, że około 50 tys. dzieci jest wychowywanych przez rodziców tej samej płci, mimo że społeczeństwo polskie jest homofobiczne w swej znakomitej większości. Opierajmy się na faktach i nie twórzmy mitów, w których mniejszość psychoseksualna zagraża większości psychoseksualnej:).
        Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne podaje
        "Nie ma żadnych dowodów naukowych stwierdzających, że zdolność do prawidłowego wychowywania dzieci ma związek z orientacją seksualną: zarówno homo- jak i heteroseksualiści są w stanie stworzyć odpowiednie środowisko dla wychowywanych przez siebie dzieci. Badania wykazały, że rozwój psychospołeczny dzieci nie jest zależny od orientacji seksualnej rodziców – może odbywać się tak samo dobrze zarówno wtedy, gdy rodzice są tej samej jak i różnej płci."
        www.apa.org/about/governance/council/policy/parenting.aspx
      • izzy_bella Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 08.09.11, 21:20
        Posłuchaj, nie chcę być niemiła, ale Twoje zachowanie mnie odrzuca. Przejawiasz objawy homofobii, której w Polsce jest pełno. A homofoby strasznie mnie wkurzają.
        Moim zdaniem nie ma nic złego w tym, że pary homoseksualne chcą mieć takie same prawa, i że legalizacja małżeństw homoseksualnych nie byłaby złym rozwiązaniem. Geje i lesbijki to też normalni ludzie, którzy mają prawo zakładać rodziny. To nie ich wina, że zakochali się w osobie tej samej płci. Jeśli lepiej im jest z taką osobą, to po co mają się męczyć i cierpieć z osobą z płci przeciwnej tylko dlatego, że ludziom Twojego pokroju to nie odpowiada? To ich życie i mają prawo robić co chcą. Dziecko może się zwracać do nich obojga "tato/mamo", nie widzę w tym problemu. Jeśli by się myliło to po "tato/mamo" może dodawać imię. I problem z głowy.
        HOMOSEKSUALIZM TO NIE CHOROBA!! Nie widzę powodu żeby tak się tym brzydzić. Miłość, nie ważne do kogo, jest rzeczą piękną. Szanuję Twoją opinię lecz jednocześnie miałabym prośbę abyś nie obrażał/a osób innej orientacji seksualnej. Znam parę gejów i to są naprawdę cudowni ludzie, znacznie lepsi, mądrzejsi, zabawniejsi i inteligentniejsi od typowych idiotów heteroseksualnych.
        Przepraszam jeśli Cię obraziłam, ale nienawidzę homofobów. Zawsze traktujecie geje/lesbijki jak zarazę. Postaraj się nauczyć trochę tolerancji lub przynajmniej nie wyrażaj się tak o homoseksualistach. Oni też są ludźmi i takie słowa mogą ich ranić.
        P.S.
        To też Cię pewnie zirytuje, ale naucz się pisać. Przepraszam, ale "muwiło" po prostu mnie dobiło -.-" .
    • polskawbudowie Sądzimy,że jesteśmy zdrowym i normalnym krajem. 09.09.11, 16:25
      W którym większość sprzeciwia się patologii. Pozdrawiam.
    • gabrielnyc Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 09.09.11, 23:58
      Czesc
      Jestem gejem i mam faceta od ponad roku. Mieszkamy w Nowym Jorku.
      Od czerwca tego roku slub gejowskie sa legalne.
      Moj facet pochodzi z bardzo tradycyjnej, konserwatywnej ukrainskiej rodziny i ma z nia bardzo, bardzo bliski kontakt.
      Mamy po 30-something wiec jestesmy juz mocno dorosli. Obydwaj po dluzszych i krotszych relacjach..
      Zawsze myslalem, ze slub dla geja to jakas fanaberia. Po co mi sie slub ?
      Dowiedzialem sie jak zaczalem spotykac sie z moim facetem.. Jest moim najlepszym przyjacielem, kochankiem i powiernikiem. On jest moja rodzina.
      Slub moze zapewnic pewien komfort bezpieczenstwa. Jestesmy odpowiedzialnymi ludzimi -on jest dla mnie i ja jestem dla niego kazdego dnia i kazdej porze ale slub bylby tylko pewnym konwenansem spolecznym..
      Sa z tym zwiazane rowniez pewne prawa i to jest rowniez wazne.
      Chcialbym wziac slub z moim facetem, zeby kazdy wiedzial, ze nie jestem juz single ..i chcialbym powiedziec to glosno. Jestem dumny z tego jakim czlowiekiem jest moj facet i jestem dumny z tego, ze chce byc ze mna.
      Obydwaj myslimy,ze dzieciak gejowi jest potrzebny jak kot w psiej budzie.
      Gdyby nature chciala zebysmy sie rozmnazali to bysmy byli hetero. W bajki o biseksualizmie nie wieze.
      Apropo seksu - seks jest dla budowania oraz utrzymania wiezi w zwiazku a nie tylko celem roznarzania.
      Mam nadzieje, ze do tego nikt nie ma watpliwosci :-)

• tigertiger Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 10.09.11, 08:00
        Cześć Gabriel,
        mam pytanie natury formalnej. Jak wiesz w Polsce (ani na Ukrainie) nie ma legalizacji związków partnerskich, o ślubach nie wspominając. Natomiast w USA w 9 stanach (Hawaje-1997, Kalifornia -1999, Vermont -2000, Maine -2004, New Jersey -2006, Connecticut -2005), Waszyngton -2007, New Hampshire -2008 i Oregon -2008) oraz w 2 aglomeracjach (Dystrykt Kolumbii -2002 i Nowy Jork -1997) taka możliwość do tej pory były. Oczywiście jeśli mieszkacie poza tymi regionami, możliwości zawarcia związku partnerskiego nie mieliście, no chyba żebyście się przeprowadzili. Czy jest jakaś zasadnicza różnica w nabyciu przez parę praw i obowiązków, którą daje ślub, a nie daje legalizacja związku partnerskiego? Bo odnoszę wrażenie, że poza formą rejestracji związku i oczywiście nazwą, takowych nie ma?
        • gabrielnyc Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 11.09.11, 01:53
          Masz racje, roznicy zadnej nie ma. Malzenstewa gejowskie maja w USA bardzo ograniczona prawa poniewaz jedynie prawo stanowe daje mozliwosc slubu. Prawo federalne nie zezwala na takowe malzenstwa.
          Zwiazek partnerski vers slub to raczej kwestia nazewnictwa niz praktyczna roznica.
          • tigertiger Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 11.09.11, 08:06
            Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń. Skoro w Kalifornii można legalizować związki jednopłciowe od 12 lat i skoro miedzy ślubem, a zalegalizowanym związkiem partnerskim nie ma różnicy. To jak rozumiem wprowadzenie ślubów w Kalifornii dla par jednopłciowych jest jedynie politycznym posunięciem. A jakie to ma znaczenie dla samych zainteresowanych, bo że ma to wiadomo, wciągu pięciu miesięcy w stanie zarejestrowano aż 18 tys. ślubów tej samej płci. Czy aż tak ważne jest sama "nazwa" ?
            • polskawbudowie Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 11.09.11, 12:40
              Ja jestem skłonny przyczynić się do postulatu prawa do eutanazji dla każdego homo. Jesli tak ich wola to proszę.
              • gabrielnyc Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 12.09.11, 00:53
                selekcja naturalna w dawnych czasach elinowala glupie osobniki - mam nadzieje, ze teraz poradzi sobie rowniez z toba
            • gabrielnyc Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 12.09.11, 00:47
              ma tylko z jednego powodu.. jesli w polowie stanow beda zalegalizowane sluby gejowskie to prawo stanowe zostanie podniesione do rangi prawa federalnego i wtedy malzenstwa gejowskie zostana zrownane z prawami heterykow.. to jest cel - kolejny krok w celu wyeleminowania dyskryminacji gejow.. tego nam wszystkim zycze.
              • tigertiger Re: Legalizacja małżeństw homoseksualnych 12.09.11, 11:00
                Toż to Utopia:) Ale życzenia bardzo miłe:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka