Dodaj do ulubionych

Homoseksualizm - choroba psychiczna?

17.04.11, 17:38
Chciałabym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na temat homoseksualizmu jako choroby psychicznej? Ja osobiście jestem zdania, że orientacja homoseksualna podobnie jak heteroseksualna nie jest zaburzeniem i nie podlega leczeniu. A wy co myślicie ?
Obserwuj wątek
    • lilliane Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 17.04.11, 20:09
      Homoseksualizm nie jest chorobą tylko preferencją. Podobnie jak jedni ludzie rodzą się z talentem muzycznym a inni z umiejętnością szybkiego liczenia, tak samo preferencja seksualna nie jest wyborem, tylko czymś co już mamy.
      Nie sądzę, aby orientacja seksualna mogła uczynić kogokolwiek nieszczęśliwym (chyba, że sam jej nie akceptuje), zaburzyć funkcjonowanie w życiu, więc nie można traktować tego jako choroby. Jeśli ktoś po prostu chce utworzyć związek z osobą tej samej płci i odnajduje w tym własny sposób na życie, to znaczy że jest zdrowy.
      • tigertiger Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 17.04.11, 22:41
        preferencja seksualna nie porównałabym na drodze analogi do talentu, bo talent to predyspozycja, którą się trenuje lub nie w życiu. Natomiast dobrym porównaniem jest mańkuctwo czyli przewaga sprawności w posługiwaniu się lewą ręką. Leworęczny pod przymusem może wyuczyć się pisania prawą ręką, jednak gdy tego przymusu nie odczuwa, piszą, jedzą i wykonują większość czynności wymagających dużej precyzji ruchów za pomocą ręki lewej. Czyli dokładnie to samo co praworęczni prawą ręką. Są Odsetek leworęcznych jest zresztą podobny do odsetku ludzi o preferencjach homoseksualnych i biseksualnych (analogicznie oburęczni) 8-15%.
    • karol_krokodyl Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 17.04.11, 22:45
      Uważam, że homoseksualizm jest chorobą, chociaż wiedza o tym jest znikomo mała, a sami homoseksualiści w większości nie chcą przyjąć tego do wiadomości. Są przykłady ludzi wyleczonych, którzy po wyleczeniu założyli normalne rodziny, ponadto rodziny wielodzietne. Oczywiście konieczna do wylecznia jest zarówno chęć ze strony chorego, jak i odpowiedzialne i życzliwe środowisko, w którym żyje. Obecna propaganda homoseksualna nie tylko utrudnia osobom chorym zrozumienie ich sytuacji i wzbudzenie chęci wyleczenia ale wręcz utwierdza ich w przekonaniu, że wszystko jest w porządku i że środowisko, w którym żyją powinno im stworzyć takie warunki aby z tą chorobą mogli żyć konfortowo i spełniać wszystkie swoje zachcianki, a wszelkie formy powiedzenia prawdy są natychmiast piętnowane w mediach i przez czynniki oficjalne.
      • triismegistos Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 11:22
        Spóźniłeś się ponad dwa tygodnie. Pierwszy kwietnia to nie dzisiaj.
      • magdalenna24 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 14:46
        A skąd bierzesz wiedzę o tym, że homoseksualizm jest chorobą i o tych wyleczonych ludziach?
      • aniuszaa Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 20:48
        a czy czasem to nie jest tak,że ludzie tak reagują przez swoją nietolerancje na odmienność. Ludzie boją się tego co inne i nieznane i jednocześnie zamykają się na informację zwrotną... co myślicie?
        • maniaq014 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 21:19
          jest bardzo możliwe że występuje u niektórych lęk przed czymś z czym nie mieli wcześniej do czynienia,przed kontaktem z nimi. Poznałem osobiście osoby o innej odmienności seksualnej niektóre z nich a przynajmniej te z którymi mam do czynienia potrafią zachować się w sposób który w żaden sposób nie zdradza ich orientacji, z pewnością zapalczywy hetero też nie zauważyłby różnicy poznając na stopie koleżeńskiej taką osobę.
        • magdalenna24 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 21:48
          Zgadzam się. A skąd bierze się tradycja? Właśnie ze strachu przed czyś nowym, a trwanie w tym samym,dobrze znanym daje ludziom poczucie bezpieczeństwa. Ponadto niechęć do homoseksualistów bierze się z braku kontaktu z ludźmi o orientacji homoseksuanej co rodzi stereotypy i uprzedzenia.
    • maniaq014 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 20:42
      Witam, z pewnością nie jest to choroba ale i tak pomimo braku tolerancji dla takich spaczonych związków mam na nich wyjebane nawet powiem więcej są mi obojętni, wszystko jednak się zmienia gdy zaczynają organizować swoje gejowskie/lesbijskie meatingi czytaj ''ruchy poparcia'' gdzie poubierani w różowe kiecki,całują sie i tulą. Jest to bardzo spekulacyjnie chcą chyba coś komuś udowodnić obnoszą się ze swoją odmiennoscią tylko po co...? większiość moich znajomych uważa podobnie, jeśli już są no to trudno ale niech się z tak nie panoszą bo tylko sobie szkodzą.
      • gemini852 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 21:37
        Witam,
        Każdy człowiek wychowuje się w różnych środowiskach. To jaki będzie człowiek w wieku dorosłym decyduje w większości jego otoczenie. Jeżeli ma w okół siebie ludzi z zaburzeniami psychicznymi to będzie to również wpływać na jego psychikę. Ludzie potrzebują w życiu miłości, toleranji i akceptacji. Jeżeli dostajemy to od płci nie przeciwnej tylko tej samej, wtedy powstają związki homoseksualne np. mężczyzna zakochuję się w mężczyżnie. Jednak jest to w pewnym sensie uzależnione od psychiki. Coś musiało się w dzieciństwie bądz w wieku dorastania nie tak potoczyć jak powinno. Patrząc pod względem ewolucjnym jakichkolwiek zwierząt bądź ludzi, parę tworzyć powinny przeciwne płci. Homoseksualizm jest skutkiem innych chorób i zaburzeń psychicznych. W dzisiejszych czasach chcemy być tolerancyjni, jednak co się z ludzkością stanie, gdy każdy związek będzie homoseksualny?
    • basior2828 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 21:25
      Jestem gejem. Uświadomiłem to sobie jakoś w wieku 16 lat po obejrzeniu pierwszego filmu z udziałem umięśnionych panów. Od tamtej chwili, czyli już jakoś 7 lat, nie potrafię myśleć o kobietach jak o obiektach seksualnych, z resztą nigdy tak nie myślałem, wychowywałem się tylko z matką. 2 lata byłem w stałym związku z partnerem, miał na imię Ariel i był bardzo opiekuńczy. Kochaliśmy się praktycznie codziennie. Zostawił mnie dla innego.
      Nie chcę już być gejem, mam tego dość, ponoć można się z tego wyleczyć. Biorę już tabletki, które mają mi pomóc. Na pewno można z tego jakoś wyjść...
      • gabrysiasia Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 21:53
        @basior2828 Ty sie lecz ale u psychiatry ! Przecież nie ma czegoś takiego jak tabletki na gejostwo ! Chyba kupiłeś witamine C na targu u ruskich ! Homoseksualizm to przecież nie choroba, z tego nie da sie tabletkami wyleczyc, w ogóle sie nie da !
        • magdalenna24 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 22:11
          Istnieją terapie, ale nie istnieją naukowe dowody na ich skuteczność. Najpopularniejsza terapia polega na pokazywaniu homoseksualiście(mężczyznie/kobiecie) zdjęcia (mężczyzny/kobiety), aby wywołać u niego/niej podniecenie a nastepnie podawaniu mu nieprzyjemnych bodźców np szoki elektryczne. Ma to na celu usunąć niepożądane zachowanie - czyli podniecenia mężczyzny przy mężczyźnie. Natomast, aby mężczyzna reagował pozytywnie na kobiety podaje mu się zdjęcie kobiety i każe mu się przy tym zdjęciu masturbować !!Czy uważacie, że jest to etyczne? Moim zdaniem odbiera to człowiekowi godność i upokarza go.
          • aniuszaa Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 22:32
            Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne wykluczyło w roku 1973 homoseksualizm z chorób i zaburzeń, więc dlaczego niektórzy to leczą? może niech się wypowie ktoś kto jest homoseksualistą i napisze czy chce się z tego leczyć? czy mu to przeszkadza ? czy tylko ulega wpływom otoczenia i opinii osób, które nie mają pojęcia o homoseksualizmie!!! Może basior niech powie, dlaczego postanowił zostać heteroseksualistą? co go skłoniło do takich myśli i nawet czynów???
    • jezioro5 Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 22:39
      Nie uważam żeby to była choroba ani jakakolwiek dolegliwość.
      Po prostu, ludzie tacy się urodzili, wolą tą samą płeć niż przeciwną to dobrze dla nich.
      Słyszałem, że gdzieś nawet "leczą" ludzi z homoseksualizmu, dla mnie jest to trochę dziwne, chociaż jak się zastanowić to jedyny "dopuszczalny" aspekt tego jest gdy ktoś się źle czyje z tego powodu, że jest homo.
      • lilliane Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 18.04.11, 23:53
        Moim zdaniem, jeśli już leczyć to problem z samoakceptacją, niezależnie od orientacji seksualnej.
        Co do leczenia homoseksualizmu - każdy człowiek jest wolny, więc jeśli ktoś jest homoseksualistą i uważa to za swój problem i chce to leczyć, to zawsze może spróbować, ma do tego prawo.
        Homoseksualizm leczy się terapią poznawczo-behawioralną. Badania nie dowodzą jej skuteczności, terapia poznawczo-behawioralna jak sama nazwa wskazuje zmienia zachowanie… Nie ma danych, że zmienia preferencje…
    • izzy_live Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 28.04.11, 14:32
      Ja uważam że homoseksualizm jest zaburzeniem. To jest oczywiście dyskusyjne i możemy prowadzić długie dysputy na temat tego co jest normą a co nie,ale w moim osobistym odczuciu homoseksualizm na pewno nie jest czymś normalnym. W końcu nie bez przyczyny natura stworzyła ludzi dwóch płci :) Wiem, że różne organizacje próbują przekonać ludzi, że geje i lesbijki są tacy jak my, ale myślę że powoduje to więcej szkody tym ludziom niż pożytku. Sama też mam takie odczucia jak maniaq014, parady równości i usilne wciskanie ludziom, że ta orientacja jest słuszna powoduje bardziej agresję i niechęć niż tolerancję. Każdy niech żyje sobie jak chce, ale nie musi się z tym obnosić.
    • maitresse.d.un.francais Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 28.04.11, 22:56
      My Kochanica mamy takie poglądy, jakie obowiązują w mediach mainstreamowych. Własne też mamy, ale się z nimi nie zgadzamy.

(Trawestacja starego kawału o Masztalskim).
      • tigertiger Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 29.04.11, 06:10
        dowcipne :)
      • ho_credo Re: Homoseksualizm - choroba psychiczna? 29.04.11, 17:20
        > My Kochanica mamy takie poglądy, jakie obowiązują w mediach mainstreamowych. Wł
        > asne też mamy, ale się z nimi nie zgadzamy.

Dokładnie ....

Spróbuj człeku myśleć inaczej niż w mediach " mądre głowy " mówią a już jesteś wytykany ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka