ubott.1 08.04.04, 14:47 Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 08.04.04, 16:21 ubott.1 napisał: > Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni. POżyjemy zobaczymy czy Twoje przepowiednie się spełnią. S Odpowiedz Link
czuk1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 11.04.04, 11:11 czuk1 napisał: > ubott.1 napisał: > > > Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni. > > POżyjemy zobaczymy czy Twoje przepowiednie się spełnią. S Słyszę właśnie przez okno świergot wróbli i widzę jak posiana 2 tyg. temu rośnie z dnia na dzień. M Odpowiedz Link
ubott.1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 14.04.04, 13:15 A i trawa juz coraz zielensza, tylko co drzewa liscie wypuszcza. A ptaki to juz swiergola ze ho ho. Odpowiedz Link
stiah Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 15.04.04, 20:00 W lesie kwitną całe kobierce zawilców i fioletowych pierwiosnków. W miejscach dawnych wsi spotkaliśmy narcyzy (takie prawdziwe, białe z czerwonym oczkiem, a nie te żółte żonkile) i takie maleńkie niebieskie kwiatki, które nie wiem jak się nazywają (przylaszczki?)O ptakach nie wspomnę, bo trajlują jak najęte. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 19.04.04, 08:18 czuk1 napisał: > czuk1 napisał: > > > ubott.1 napisał: > > > > > Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni. > > > > POżyjemy zobaczymy czy Twoje przepowiednie się spełnią. S > > > Słyszę właśnie przez okno świergot wróbli i widzę jak posiana 2 tyg. temu > rośnie z dnia na dzień. M > Figę, trawa słabo wschodzi - bo nie podlewałem. Odpowiedz Link
benia30 już niedługo maj!!! 17.04.04, 15:58 Soczysta zieleń zaczyna się zagęszczać... Jest tak intensywnie zielona, że aż bije po oczach (a może to tylko wrażenia biednej, umęczonej zimą istoty czekającej na zielony, ciepły maj jak na zbawienie...) Z daleka widać żółte krzaczki kwitnącej forsycji i delikatne, coraz częściej pojawiające się białe płatki kwiatów rozwijające się powoli na drzewach... (kurcze, muszę zepsuć nastój - nie wiem co to za drzewa! chyba dzikie wiśnie?!) W każdym razie maj już za dwa tygodnie!!! Pozdrawiam słonecznie, cieplutko - Benia Odpowiedz Link
misia.m Re: już niedługo maj!!! 17.04.04, 20:19 benia30 napisała: > Soczysta zieleń zaczyna się zagęszczać... Jest tak intensywnie zielona, że aż > bije po oczach (a może to tylko wrażenia biednej, umęczonej zimą istoty > czekającej na zielony, ciepły maj jak na zbawienie...) Z daleka widać żółte > krzaczki kwitnącej forsycji i delikatne, coraz częściej pojawiające się białe > płatki kwiatów rozwijające się powoli na drzewach... (kurcze, muszę zepsuć > nastój - nie wiem co to za drzewa! chyba dzikie wiśnie?!) > W każdym razie maj już za dwa tygodnie!!! > Pozdrawiam słonecznie, cieplutko - Benia A ja mam pytanie, czy krokusy lub przebiśniegi ktoś na Roztoczu widział, albo lepiej: sfotografował tej wiosny? Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 17.04.04, 22:18 Przebiśniegów, a tym bardziej krokusów nie widziałem (krokusów to nigdy tam nie widziałem - nie wiem czy w ogóle rosną na Roztoczu), ale te małe niebieskie mnie dręczą. Nie są to przylaszczki, bo znalazłem zdjęcie w Internecie. Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 18.04.04, 22:33 NIezapominajki to rosną w lecie, a nie teraz. To takie małe kwiatki o listkach jak przebiśniegi (takie długie, wąskie, lanectowate) i małych niebieskich kwaiatkach zwieszających się do dołu. Odpowiedz Link
benia30 Re: już niedługo maj!!! 21.05.04, 20:09 Oj, Stiahu, te Twoje małe, niebieskie kwiatki nie dają mi spać po nocach... Zakupiłam specjalnie "Przewodnik do rozpoznawania rośli..." i zaczęłam go pilnie studiować, ale bez efektów... Mam w głowie jeszcze większy mętlik, bo wygląd wszystkich umieszczonych tam niebieskich kwiatków nie pasuje do opisu liści. Czy jest możliwe by występowała jakaś odmiana przebiśniegów lub śnieżyc (śnieżyca wiosenna, podobnie jak śnieżyczka przebiśnieg ma długie, lancetowate liście) o niebieskich kwiatach?! Odpowiedz Link
czuk1 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 08:27 misia.m napisała: > A może to niezapominajki, co ? Oj, Misiu Misiu ? Niezapominajki to drobniutkie niebieskie kwiatki. Rosna raczej poza lasami. Okazuje sie , że nie wpadł nikt z przyrodników na forum i mamy "problemy z kwiatami lesnymi okresu wczesnej wiosny na Roztoczu". Troche to wstyd dla mnie - załozyciela tego forum. Ale konsekwentnie nie klorzystam ze ściąg - wyszukiwarek. Liczę na własny rozum. Pozwala to moim czytelnikom poznać lepiej mój poziom intelektualny. Osobiście wolę takich spontanicznych forumowiczów. M Odpowiedz Link
czuk1 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 08:20 stiah napisał: > Przebiśniegów, a tym bardziej krokusów nie widziałem (krokusów to nigdy tam nie > > widziałem - nie wiem czy w ogóle rosną na Roztoczu), ale te małe niebieskie > mnie dręczą. Nie są to przylaszczki, bo znalazłem zdjęcie w Internecie. Może zawilce? Odpowiedz Link
benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 10:10 Mogły to być zawilce (inaczej anemony)... Są to kwiatki, które kwitną właśnie wczesną wiosną. Występuje wiele odmian, które mają różne kolory (najczęściej białe, ale są też i żółte, różowe, fioletowe czy niebieskie właśnie) Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 10:19 Zawilce to napewno nie są - opis jaki podałem wyżej, zupełnie do nich nie pasuje. Mam zdjęcia, tylko jak je wysłać? Odpowiedz Link
benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 11:00 Jeśli ta roślinka miała włochate liście i łodygi, to być może chodzi o występującą jeszcze na Roztoczu, rosnącą na obrzeżach lasów sasankę? A to ci zagadka! Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 11:41 Wszystkie roślinki są łatwe do identyfikacji w internecie, jeśli się zna ich nazwy. A więc to nie sasanka - mam taką w skrzynce za oknem. Problem w tym, że nie wiem jak ona się nazywa, ale będę drążył temat, dziękując jednocześnie za podpowiedzi! Odpowiedz Link
benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 19:06 Jak wpadniesz na jakiś genialny pomysł, daj znać... Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 20:15 Przyślę Ci cebulkę, nich wyrośnie w ogródku... Odpowiedz Link
benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 23:44 Dzięki... Posadzę ją sobie obok mięty przywiezionej z Suśca... Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 20.04.04, 14:25 Nie wiem czy wiesz, ale kiedyś Roztocze to było miętowe zagłębie! Całe wielkie fury z miętą ciągnęły przez wieś, a dzieciarnia za namową rodziców ciągnęła wonną suszoną miętę z wozów. Była potrzebna do pierogów ruskich, u na oczywiście z miętą. I teraz ja mam w ogródku miętę z Roztocza, ale coś mi słabo rośnie... Odpowiedz Link
benia30 Re: już niedługo maj!!! 21.04.04, 00:05 stiah napisał: > Nie wiem czy wiesz, ale kiedyś Roztocze to było miętowe zagłębie! Całe wielkie > fury z miętą ciągnęły przez wieś, a dzieciarnia za namową rodziców ciągnęła > wonną suszoną miętę z wozów. Była potrzebna do pierogów ruskich, u na > oczywiście z miętą. I teraz ja mam w ogródku miętę z Roztocza, ale coś mi słabo > > rośnie... Ha! Nie miałam pojęcia! Dostałam tą miętkę od pewnej pani, która pochodzi z Suśca właśnie, a była kucharką w moim zakładzie pracy i często na obiad były ruskie pierogi w jej wykonaniu, z odrobinką mięty właśnie (przepyszne szczerze mówiąć! I ta smażona cebulka! Palce lizać!!!) No tak, i tu by się wszystko zgadzało! Odpowiedz Link
stiah Re: już niedługo maj!!! 21.04.04, 11:00 Samą prawdę piszę zawsze (no, chyba, żeby nie...). A pierogi robię sam do dziś, dzieciaki i znajomi uwielbiają, tyle że następne pokolenie nie kwapi się do pomocy... Odpowiedz Link
ubott.1 Mamy juz maj !!!! 07.05.04, 05:24 A z nim te cudne kolory roslin, kwiatow i ten zapach np. po deszczu. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Mamy juz maj !!!! 07.05.04, 08:06 ubott.1 napisał: > A z nim te cudne kolory roslin, kwiatow i ten zapach np. po deszczu. Jesteś romantykiem biznesmenie. A w maju (dziś, w czasie jak Ty pisałeś post) moje jaskółki budujące 9 gniazd w oknach mojego domu otrzymaly eksmisję. Poprostu muszę im rano ruinować całodzienną pracę przy budowie gniazd w oknach - do skutku i wg przyzwolenia miłośników ptaków. Z przykrością i bólem to robię - jak Wałęsa. M Odpowiedz Link
benia30 Re: Mamy juz maj !!!! 08.05.04, 16:52 czuk1 napisał: > A w maju moje jaskółki budujące 9 gniazd > w oknach mojego domu otrzymaly eksmisję. Oj, Mariusz... Jaskółki tak Cie polubiły, że chcąc być blisko Ciebie wybudowały sobie gniazda w pocie czoła z ziemi pomieszanej ze śliną i otrzymały biedactwa eksmisję... No dobra, żartuję sobie głupio, też nie byłabym zadowolona z regularnego obsrywania posesji. Nawet nie myślałam wcześniej, że sąsiedztwo jaskółek może być takie kłopotliwe... Pozdrawiam, B... Odpowiedz Link
benia30 Re: Mamy juz maj !!!! 10.05.04, 00:46 Słyszałam w TV, że z powodu norm narzuconych przez Unię Europejską istnieje realne zagrożenie, że jaskółki dymówki opuszczą Polskę i przeniosą sie w inne rejony (być może na tereny, które nie zostały objęte oddziaływaniem unii?) Chodzi tu ściśle o obory rolników, które wg. europejskich standardów muszą zostać sterylnie czyste, a w których w/w rodzaj jaskółek lubi zakładać swoje gniazda. Problem w tym, że ptaszki te przenosić mogą choroby zakaźne (gruźlicę?) i stanowić realne zagrożenie dla bydła... Odpowiedz Link
mamix Re: Mamy juz maj !!!! 21.05.04, 20:16 Z drugiej strony wyłapują wszystkie muchy i w oborach ich wówczas nie ma. Wczoraj wypowiadali się już na ten temat w TV odpowiedzialni za te przepisy i okazuje się, że nie ma w nich takiego punktu o jaskółkach, a tylko nasi urzędnicy z Ministerstwa rolnictwa chcą być bardziej święci od papieża i taką zrobili interpretację. Odpowiedz Link
mamix jaskółki 21.05.04, 20:17 Istnieje taki przesąd, że strącenie jaskółczego gniazda przynosi nieszczęście!!! Odpowiedz Link
czuk1 Re: jaskółki 22.05.04, 10:16 mamix napisała: > Istnieje taki przesąd, że strącenie jaskółczego gniazda przynosi nieszczęście!! > ! Coś wtym chyba jest. Ostatni żle wygladam i chudnę. To moze być zemsta jaskółek. M Odpowiedz Link
czuk1 Re: Mamy juz maj !!!! 22.05.04, 10:20 mamix napisała: > Z drugiej strony wyłapują wszystkie muchy i w oborach ich wówczas nie ma. > Wczoraj wypowiadali się już na ten temat w TV odpowiedzialni za te przepisy i > okazuje się, że nie ma w nich takiego punktu o jaskółkach, a tylko nasi > urzędnicy z Ministerstwa rolnictwa chcą być bardziej święci od papieża i taką > zrobili interpretację. Coś trzeba (muszę)zrobić. Jak nauczyć jaskółki aby lepiły sobie gniazdka na garażach , komórkach a nie na oknach domu czy na oborach. Jak im wytłumaczyć ,że przenoszą nam w darze za słuchanioe świergotu "ptasią grużlicę" i armię pcheł, roztoczy... M Odpowiedz Link