Dodaj do ulubionych

Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spiewaja.

08.04.04, 14:47
Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 08.04.04, 16:21
      ubott.1 napisał:

> Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni.

POżyjemy zobaczymy czy Twoje przepowiednie się spełnią. S
      • czuk1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 11.04.04, 11:11
        czuk1 napisał:

> ubott.1 napisał:
        >
        > > Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni.
        >
        > POżyjemy zobaczymy czy Twoje przepowiednie się spełnią. S

Słyszę właśnie przez okno świergot wróbli i widzę jak posiana 2 tyg. temu
        rośnie z dnia na dzień. M

• ubott.1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 14.04.04, 13:15
          A i trawa juz coraz zielensza, tylko co drzewa liscie wypuszcza. A ptaki to juz
          swiergola ze ho ho.
          • stiah Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 15.04.04, 20:00
            W lesie kwitną całe kobierce zawilców i fioletowych pierwiosnków. W miejscach
            dawnych wsi spotkaliśmy narcyzy (takie prawdziwe, białe z czerwonym oczkiem, a
            nie te żółte żonkile) i takie maleńkie niebieskie kwiatki, które nie wiem jak
            się nazywają (przylaszczki?)O ptakach nie wspomnę, bo trajlują jak najęte.
        • czuk1 Re: Jak juz pieknie sie robi, zielono, ptaki spie 19.04.04, 08:18
          czuk1 napisał:

> czuk1 napisał:
          >
          > > ubott.1 napisał:
          > >
          > > > Roztocze niedlugo buchnie cala galeria zieleni.
          > >
          > > POżyjemy zobaczymy czy Twoje przepowiednie się spełnią. S
          >
          >
          > Słyszę właśnie przez okno świergot wróbli i widzę jak posiana 2 tyg. temu
          > rośnie z dnia na dzień. M
          >
          Figę, trawa słabo wschodzi - bo nie podlewałem.
    • benia30 już niedługo maj!!! 17.04.04, 15:58
      Soczysta zieleń zaczyna się zagęszczać... Jest tak intensywnie zielona, że aż
      bije po oczach (a może to tylko wrażenia biednej, umęczonej zimą istoty
      czekającej na zielony, ciepły maj jak na zbawienie...) Z daleka widać żółte
      krzaczki kwitnącej forsycji i delikatne, coraz częściej pojawiające się białe
      płatki kwiatów rozwijające się powoli na drzewach... (kurcze, muszę zepsuć
      nastój - nie wiem co to za drzewa! chyba dzikie wiśnie?!)
      W każdym razie maj już za dwa tygodnie!!!
      Pozdrawiam słonecznie, cieplutko - Benia
      • misia.m Re: już niedługo maj!!! 17.04.04, 20:19
        benia30 napisała:

> Soczysta zieleń zaczyna się zagęszczać... Jest tak intensywnie zielona, że aż
        > bije po oczach (a może to tylko wrażenia biednej, umęczonej zimą istoty
        > czekającej na zielony, ciepły maj jak na zbawienie...) Z daleka widać żółte
        > krzaczki kwitnącej forsycji i delikatne, coraz częściej pojawiające się białe
        > płatki kwiatów rozwijające się powoli na drzewach... (kurcze, muszę zepsuć
        > nastój - nie wiem co to za drzewa! chyba dzikie wiśnie?!)
        > W każdym razie maj już za dwa tygodnie!!!
        > Pozdrawiam słonecznie, cieplutko - Benia

A ja mam pytanie, czy krokusy lub przebiśniegi ktoś na Roztoczu widział, albo
        lepiej: sfotografował tej wiosny?
        • stiah Re: już niedługo maj!!! 17.04.04, 22:18
          Przebiśniegów, a tym bardziej krokusów nie widziałem (krokusów to nigdy tam nie
          widziałem - nie wiem czy w ogóle rosną na Roztoczu), ale te małe niebieskie
          mnie dręczą. Nie są to przylaszczki, bo znalazłem zdjęcie w Internecie.
          • misia.m Re: już niedługo maj!!! 18.04.04, 17:26
            A może to niezapominajki, co ?
            • stiah Re: już niedługo maj!!! 18.04.04, 22:33
              NIezapominajki to rosną w lecie, a nie teraz. To takie małe kwiatki o listkach
              jak przebiśniegi (takie długie, wąskie, lanectowate) i małych niebieskich
              kwaiatkach zwieszających się do dołu.
              • benia30 Re: już niedługo maj!!! 21.05.04, 20:09
                Oj, Stiahu, te Twoje małe, niebieskie kwiatki nie dają mi spać po nocach...
                Zakupiłam specjalnie "Przewodnik do rozpoznawania rośli..." i zaczęłam go
                pilnie studiować, ale bez efektów... Mam w głowie jeszcze większy mętlik, bo
                wygląd wszystkich umieszczonych tam niebieskich kwiatków nie pasuje do opisu
                liści. Czy jest możliwe by występowała jakaś odmiana przebiśniegów lub śnieżyc
                (śnieżyca wiosenna, podobnie jak śnieżyczka przebiśnieg ma długie, lancetowate
                liście) o niebieskich kwiatach?!
            • czuk1 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 08:27
              misia.m napisała:

> A może to niezapominajki, co ?

Oj, Misiu Misiu ? Niezapominajki to drobniutkie niebieskie kwiatki. Rosna
              raczej poza lasami. Okazuje sie , że nie wpadł nikt z przyrodników na forum i
              mamy "problemy z kwiatami lesnymi okresu wczesnej wiosny na Roztoczu". Troche
              to wstyd dla mnie - załozyciela tego forum. Ale konsekwentnie nie klorzystam ze
              ściąg - wyszukiwarek. Liczę na własny rozum. Pozwala to moim czytelnikom poznać
              lepiej mój poziom intelektualny. Osobiście wolę takich spontanicznych
              forumowiczów. M
          • czuk1 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 08:20
            stiah napisał:

> Przebiśniegów, a tym bardziej krokusów nie widziałem (krokusów to nigdy tam
            nie
            >
            > widziałem - nie wiem czy w ogóle rosną na Roztoczu), ale te małe niebieskie
            > mnie dręczą. Nie są to przylaszczki, bo znalazłem zdjęcie w Internecie.
            Może zawilce?
            • benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 10:10
              Mogły to być zawilce (inaczej anemony)... Są to kwiatki, które kwitną właśnie
              wczesną wiosną. Występuje wiele odmian, które mają różne kolory (najczęściej
              białe, ale są też i żółte, różowe, fioletowe czy niebieskie właśnie)
              • stiah Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 10:19
                Zawilce to napewno nie są - opis jaki podałem wyżej, zupełnie do nich nie
                pasuje. Mam zdjęcia, tylko jak je wysłać?
                • benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 11:00
                  Jeśli ta roślinka miała włochate liście i łodygi, to być może chodzi o
                  występującą jeszcze na Roztoczu, rosnącą na obrzeżach lasów sasankę?
                  A to ci zagadka!
                  • stiah Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 11:41
                    Wszystkie roślinki są łatwe do identyfikacji w internecie, jeśli się zna ich
                    nazwy. A więc to nie sasanka - mam taką w skrzynce za oknem. Problem w tym, że
                    nie wiem jak ona się nazywa, ale będę drążył temat, dziękując jednocześnie za
                    podpowiedzi!
                    • benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 19:06
                      Jak wpadniesz na jakiś genialny pomysł, daj znać...
                      • stiah Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 20:15
                        Przyślę Ci cebulkę, nich wyrośnie w ogródku...
                        • benia30 Re: już niedługo maj!!! 19.04.04, 23:44
                          Dzięki... Posadzę ją sobie obok mięty przywiezionej z Suśca...
                          • stiah Re: już niedługo maj!!! 20.04.04, 14:25
                            Nie wiem czy wiesz, ale kiedyś Roztocze to było miętowe zagłębie! Całe wielkie
                            fury z miętą ciągnęły przez wieś, a dzieciarnia za namową rodziców ciągnęła
                            wonną suszoną miętę z wozów. Była potrzebna do pierogów ruskich, u na
                            oczywiście z miętą. I teraz ja mam w ogródku miętę z Roztocza, ale coś mi słabo
                            rośnie...
                            • benia30 Re: już niedługo maj!!! 21.04.04, 00:05
                              stiah napisał:

> Nie wiem czy wiesz, ale kiedyś Roztocze to było miętowe zagłębie! Całe
                              wielkie
                              > fury z miętą ciągnęły przez wieś, a dzieciarnia za namową rodziców ciągnęła
                              > wonną suszoną miętę z wozów. Była potrzebna do pierogów ruskich, u na
                              > oczywiście z miętą. I teraz ja mam w ogródku miętę z Roztocza, ale coś mi
                              słabo
                              >
                              > rośnie...

Ha! Nie miałam pojęcia! Dostałam tą miętkę od pewnej pani, która pochodzi z
                              Suśca właśnie, a była kucharką w moim zakładzie pracy i często na obiad były
                              ruskie pierogi w jej wykonaniu, z odrobinką mięty właśnie (przepyszne szczerze
                              mówiąć! I ta smażona cebulka! Palce lizać!!!) No tak, i tu by się wszystko
                              zgadzało!
                              • stiah Re: już niedługo maj!!! 21.04.04, 11:00
                                Samą prawdę piszę zawsze (no, chyba, żeby nie...). A pierogi robię sam do dziś,
                                dzieciaki i znajomi uwielbiają, tyle że następne pokolenie nie kwapi się do
                                pomocy...
                                • ubott.1 Mamy juz maj !!!! 07.05.04, 05:24
                                  A z nim te cudne kolory roslin, kwiatow i ten zapach np. po deszczu.
                                  • czuk1 Re: Mamy juz maj !!!! 07.05.04, 08:06
                                    ubott.1 napisał:

> A z nim te cudne kolory roslin, kwiatow i ten zapach np. po deszczu.

Jesteś romantykiem biznesmenie.
                                    A w maju (dziś, w czasie jak Ty pisałeś post) moje jaskółki budujące 9 gniazd
                                    w oknach mojego domu otrzymaly eksmisję. Poprostu muszę im rano ruinować
                                    całodzienną pracę przy budowie gniazd w oknach - do skutku i wg przyzwolenia
                                    miłośników ptaków. Z przykrością i bólem to robię - jak Wałęsa. M
                                    • benia30 Re: Mamy juz maj !!!! 08.05.04, 16:52
                                      czuk1 napisał:

> A w maju moje jaskółki budujące 9 gniazd
                                      > w oknach mojego domu otrzymaly eksmisję.

Oj, Mariusz... Jaskółki tak Cie polubiły, że chcąc być blisko Ciebie wybudowały
                                      sobie gniazda w pocie czoła z ziemi pomieszanej ze śliną i otrzymały biedactwa
                                      eksmisję...
                                      No dobra, żartuję sobie głupio, też nie byłabym zadowolona z regularnego
                                      obsrywania posesji. Nawet nie myślałam wcześniej, że sąsiedztwo jaskółek może
                                      być takie kłopotliwe...
                                      Pozdrawiam, B...
                                      • benia30 Re: Mamy juz maj !!!! 10.05.04, 00:46
                                        Słyszałam w TV, że z powodu norm narzuconych przez Unię Europejską istnieje
                                        realne zagrożenie, że jaskółki dymówki opuszczą Polskę i przeniosą sie w inne
                                        rejony (być może na tereny, które nie zostały objęte oddziaływaniem unii?)
                                        Chodzi tu ściśle o obory rolników, które wg. europejskich standardów muszą
                                        zostać sterylnie czyste, a w których w/w rodzaj jaskółek lubi zakładać swoje
                                        gniazda. Problem w tym, że ptaszki te przenosić mogą choroby zakaźne
                                        (gruźlicę?) i stanowić realne zagrożenie dla bydła...
                                        • mamix Re: Mamy juz maj !!!! 21.05.04, 20:16
                                          Z drugiej strony wyłapują wszystkie muchy i w oborach ich wówczas nie ma.
                                          Wczoraj wypowiadali się już na ten temat w TV odpowiedzialni za te przepisy i
                                          okazuje się, że nie ma w nich takiego punktu o jaskółkach, a tylko nasi
                                          urzędnicy z Ministerstwa rolnictwa chcą być bardziej święci od papieża i taką
                                          zrobili interpretację.
                                          • mamix jaskółki 21.05.04, 20:17
                                            Istnieje taki przesąd, że strącenie jaskółczego gniazda przynosi nieszczęście!!!
                                            • czuk1 Re: jaskółki 22.05.04, 10:16
                                              mamix napisała:

> Istnieje taki przesąd, że strącenie jaskółczego gniazda przynosi
                                              nieszczęście!!
                                              > !
                                              Coś wtym chyba jest. Ostatni żle wygladam i chudnę. To moze być zemsta
                                              jaskółek. M
                                          • czuk1 Re: Mamy juz maj !!!! 22.05.04, 10:20
                                            mamix napisała:

> Z drugiej strony wyłapują wszystkie muchy i w oborach ich wówczas nie ma.
                                            > Wczoraj wypowiadali się już na ten temat w TV odpowiedzialni za te przepisy i
                                            > okazuje się, że nie ma w nich takiego punktu o jaskółkach, a tylko nasi
                                            > urzędnicy z Ministerstwa rolnictwa chcą być bardziej święci od papieża i taką
                                            > zrobili interpretację.

Coś trzeba (muszę)zrobić. Jak nauczyć jaskółki aby lepiły sobie gniazdka na
                                            garażach , komórkach a nie na oknach domu czy na oborach. Jak im
                                            wytłumaczyć ,że przenoszą nam w darze za słuchanioe świergotu "ptasią
                                            grużlicę" i armię pcheł, roztoczy... M
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka