misia.m 18.04.04, 21:22 Ja jak zwykle mam dziwne pytania. Mieliście kiedyś spotkanie na roztoczańskim szlaku, lub poza nim ,z przedstawicielem tego gatunku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
users1 Re: Żmija zygzakowata 18.04.04, 21:37 Tak spotkałem tego stwora na leśnym dukcie w okolicach Bondyrza, ale to długa historia. Natumiast w rejonie Brodów - droga w kierunku Kosobód tzw Miedziankę Pozdrawiam i nie życzę takich spotkań W.2 Odpowiedz Link
stiah Re: Żmija zygzakowata 18.04.04, 22:13 Żmije są bardzo w porządku. Spotkałem kiedyś taką w trakcie posilania się myszą - a że to trochę trwa, więc miała problem większy niż ja. Natomiast słyszałem tylko(nigdy nie widziałem) że są w zierzynieckim Parku Narodowym węże Eskulapa - najdłuższe w Polsce, zupełnie niegroźne i niejadowite. Widział ktoś takiego? Odpowiedz Link
benia30 Re: Żmija zygzakowata 18.04.04, 22:34 Nie znam się na wężach. Rozpoznam tylko anakondę, boa i pytona, ale takich w lasach Roztocza na próżno by szukać... Właśnie w lesie w okolicach Żurawnicy i Brodów spotkaliśmy jakiegoś węża, który nastawił sie bojowo i zaczął straszyć nas postawą i sykiem. Myślę że był to zaskroniec udający żmiję. Odpowiedz Link
perla Re: Żmija zygzakowata 19.04.04, 23:57 chyba dwa lata temu był masowy "wysyp" żmij. Nie wiem jak teraz ale kiedyś na Roztoczu przy każdym ośrodku zdrowia była tablica z napisem "Surowica". Jako dzieciak nasłuchałem się różnych opowieści o żmijach, jak to chłopi niby odrąbywali sobie siekierami nogi po ukąszeniu. Tak naprawdę ukąszenie żmiji jest groźne tylko dla dzieci. Dlatego dzieciom należy wytłumaczyć i nakazać aby nie ukrywały faktu ukąszenia. Aplikacja surowicy w ciągu 8 godzin od ukąszenia załatwia bezproblemowo sprawę. Ktoś pytał o eskulapa. Strasznie rzadki gość do zobaczenia, Kiedyś kierowca musiał zatrzymać autobus pod Zwierzyńcem bo eskupal przechodził przez jezdnię i zajmował całą jej szerokość. Dochodzi do 4 m. Odpowiedz Link
benia30 Re: upsss 20.04.04, 00:10 No tak, gdyby miał 4m to musiałaby być to anakonda... Odpowiedz Link
perla linki 20.04.04, 00:11 www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/gady/zmija.htm www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/gady/eskulap.htm Odpowiedz Link
stiah Re: linki 20.04.04, 14:19 Więc jednak bywa Eskulp na Roztoczu! Ciekawe, czy go spotkam... Odpowiedz Link
misia.m Re: linki 20.04.04, 20:56 Miałam cichą nadzieje na zobaczenie choc pół eskulapa w chaszczach"specjalnie" przedzieraliśmy się przez najgorsze połacie krzaków z jeżynami z dala od szlaków, do dzisiaj mam niewielką bliznę na ręku, a tu ....nic! Ale za to widzieliśmy słodki widok: młoda sarna zajadała z apetytem stare jabłuszka w zdziczałym sadzie. Ale szybko sie zorientowała ,że jest obserwowana....( Odpowiedz Link
jaacek Re: Żmija zygzakowata 09.05.04, 00:33 perla napisał: > chyba dwa lata temu był masowy "wysyp" żmij. Nie wiem jak teraz ale kiedyś na > Roztoczu przy każdym ośrodku zdrowia była tablica z napisem "Surowica". > Jako dzieciak nasłuchałem się różnych opowieści o żmijach, jak to chłopi niby > odrąbywali sobie siekierami nogi po ukąszeniu. Tak naprawdę ukąszenie żmiji > jest groźne tylko dla dzieci. Dlatego dzieciom należy wytłumaczyć i nakazać aby > > nie ukrywały faktu ukąszenia. Aplikacja surowicy w ciągu 8 godzin od ukąszenia > załatwia bezproblemowo sprawę. Przepraszam, ale to nonsens. Miałem kiedyś pacjentkę, którą żmija ugryzła w rękę przy zbieraniu jagód. Leżała chyba dwa tygodnie w szpitalu ciężko chora, z masywną zakrzepicą żył całej kończyny. Udało sie ją uratować, ale to nie była igraszka. Odpowiedz Link
benia30 Re: Żmija zygzakowata 09.05.04, 18:02 Mam wrażenie, że wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji jednostki. Jak to w przyrodzie bywa zdarzają się osobniki silne i słabe. Silny organizm lepiej poradzi sobie z wirusami, bakteriami i toksynami, a więc również z jadem żmii. Odpowiedz Link