Dodaj do ulubionych

Żmija zygzakowata

18.04.04, 21:22
Ja jak zwykle mam dziwne pytania.
Mieliście kiedyś spotkanie na roztoczańskim szlaku, lub poza nim ,z
przedstawicielem tego gatunku?
Obserwuj wątek
    • users1 Re: Żmija zygzakowata 18.04.04, 21:37
      Tak spotkałem tego stwora na leśnym dukcie w okolicach Bondyrza, ale to długa
      historia. Natumiast w rejonie Brodów - droga w kierunku Kosobód tzw Miedziankę
      Pozdrawiam i nie życzę takich spotkań
      W.2
      • stiah Re: Żmija zygzakowata 18.04.04, 22:13
        Żmije są bardzo w porządku. Spotkałem kiedyś taką w trakcie posilania się
        myszą - a że to trochę trwa, więc miała problem większy niż ja. Natomiast
        słyszałem tylko(nigdy nie widziałem) że są w zierzynieckim Parku Narodowym węże
        Eskulapa - najdłuższe w Polsce, zupełnie niegroźne i niejadowite. Widział ktoś
        takiego?
      • benia30 Re: Żmija zygzakowata 18.04.04, 22:34
        Nie znam się na wężach. Rozpoznam tylko anakondę, boa i pytona, ale takich w
        lasach Roztocza na próżno by szukać...
        Właśnie w lesie w okolicach Żurawnicy i Brodów spotkaliśmy jakiegoś węża, który
        nastawił sie bojowo i zaczął straszyć nas postawą i sykiem. Myślę że był to
        zaskroniec udający żmiję.
    • perla Re: Żmija zygzakowata 19.04.04, 23:57
      chyba dwa lata temu był masowy "wysyp" żmij. Nie wiem jak teraz ale kiedyś na
      Roztoczu przy każdym ośrodku zdrowia była tablica z napisem "Surowica".
      Jako dzieciak nasłuchałem się różnych opowieści o żmijach, jak to chłopi niby
      odrąbywali sobie siekierami nogi po ukąszeniu. Tak naprawdę ukąszenie żmiji
      jest groźne tylko dla dzieci. Dlatego dzieciom należy wytłumaczyć i nakazać aby
      nie ukrywały faktu ukąszenia. Aplikacja surowicy w ciągu 8 godzin od ukąszenia
      załatwia bezproblemowo sprawę.
      Ktoś pytał o eskulapa. Strasznie rzadki gość do zobaczenia, Kiedyś kierowca
      musiał zatrzymać autobus pod Zwierzyńcem bo eskupal przechodził przez jezdnię i
      zajmował całą jej szerokość. Dochodzi do 4 m.
      • perla upsss 20.04.04, 00:02
        oczywiście 2m a nie 4 smile
        • benia30 Re: upsss 20.04.04, 00:10
          No tak, gdyby miał 4m to musiałaby być to anakonda...
          • perla linki 20.04.04, 00:11
            www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/gady/zmija.htm
            www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/gady/eskulap.htm
            • stiah Re: linki 20.04.04, 14:19
              Więc jednak bywa Eskulp na Roztoczu! Ciekawe, czy go spotkam...
              • misia.m Re: linki 20.04.04, 20:56
                Miałam cichą nadzieje na zobaczenie choc pół eskulapa w chaszczach"specjalnie"
                przedzieraliśmy się przez najgorsze połacie krzaków z jeżynami z dala od
                szlaków, do dzisiaj mam niewielką bliznę na ręku, a tu ....nic!
                Ale za to widzieliśmy słodki widok: młoda sarna zajadała z apetytem stare
                jabłuszka w zdziczałym sadzie.
                Ale szybko sie zorientowała ,że jest obserwowana....sad(
      • jaacek Re: Żmija zygzakowata 09.05.04, 00:33
        perla napisał:

> chyba dwa lata temu był masowy "wysyp" żmij. Nie wiem jak teraz ale kiedyś na
        > Roztoczu przy każdym ośrodku zdrowia była tablica z napisem "Surowica".
        > Jako dzieciak nasłuchałem się różnych opowieści o żmijach, jak to chłopi niby
        > odrąbywali sobie siekierami nogi po ukąszeniu. Tak naprawdę ukąszenie żmiji
        > jest groźne tylko dla dzieci. Dlatego dzieciom należy wytłumaczyć i nakazać
        aby
        >
        > nie ukrywały faktu ukąszenia. Aplikacja surowicy w ciągu 8 godzin od
        ukąszenia
        > załatwia bezproblemowo sprawę.

Przepraszam, ale to nonsens. Miałem kiedyś pacjentkę, którą żmija ugryzła w
        rękę przy zbieraniu jagód. Leżała chyba dwa tygodnie w szpitalu ciężko chora, z
        masywną zakrzepicą żył całej kończyny. Udało sie ją uratować, ale to nie była
        igraszka.
        • benia30 Re: Żmija zygzakowata 09.05.04, 18:02
          Mam wrażenie, że wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji jednostki. Jak
          to w przyrodzie bywa zdarzają się osobniki silne i słabe. Silny organizm lepiej
          poradzi sobie z wirusami, bakteriami i toksynami, a więc również z jadem żmii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka