krzywy301 16.05.04, 11:47 Może znacie jakieś ciekawe miejsca pacyfikacji poza Monastyrem, Dahanami i Brusnem Starym. Jeśli chodzi o bunkry to gdzie są najciekawsze i najłatwiejsze do odnalezienia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia.m Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 16.05.04, 12:15 niedaleko Wielkiego Działu jest niejeden bunkier.Jeden posiada jeszcze kawałek lufy działa( p/pancernego?). My błądziliśmy ponad godzinę , zanim nie spotkaliśmy pani z dzieciakami w lesie ,która wytłumaczyła nam jak do pierwszego bunkra trafić.Osoba ta jest gospodynia niedaleko usytuowanego gospodarstwa agroturystycznego.Prawdziwe odludzie, peryferie miejscowości Huta Złomy. Od nowego Brusna bunkrów jest pełno, z reguły jak widzisz na polu samotną kępke drzew to napewno będzie tam bunkier.My w ten sposób znaleźlismy ich ponad 20 jednego dnia .Po bejrzeniu i spenetrowaniu takiej ilości w ciagu jednej doby można mieć............................................................................ ...serdecznie dość szukania następnych, ale po co wracać w kółko w jedno miejsce, lepiej szukać ich później dalej. Bez mapy Roztocze południowe i pomocy w niektórych rejonach miejscowych mieszkańców można sporo bunkrów pominąć, dosłownie przejść obok i nic nie zauważyć.Szczególnie w lesie są tak dobrze zamaskowane, że nieraz musieliśmy podejść na odległość ok. 1 metra ,żeby coś zauważyć. W miejscowości Dziewięcież prawie naprzeciwko fermy drobiu, w lasku jest bunkier, chyba często uczęszczany przez miejscowych.Oczywiście z drogi nic nie widać, trzeba wejść w las by go odszukać. Na szukanie bunkrów poświęciliśmy tylko dwa dni podczas mojego pobytu na Roztoczu, w dwóch były szczątki dzika i saren, w jednym leżał rozkładajacy się lis, dwa były zalane wodą , a w innym było całe mnóstwo motyli. Na ten temat myślę że szerszych informacji udzielą Ci rdzennie Roztoczańscy członkowie forum.Tropienie bunkrów to jednak świetna przygoda, a na Roztoczu , wśród tych lasów i pól czujesz się jakoś bardziej egzotycznie.Acha są jeśzcze rowy przeciwczołgowe, można się po nich zorientować ,że w okolicy napewno "czai się" i to całkiem niedaleko jakis bunkier.Często są zarosnięte, wyglądaja jak wąwozy, same w sobie są ciekawym tematem na zdjęcia. Szlak turystyczny ułatwia napewno dotarcie do niektórych, ale my woleliśmy " na własna ręke "odkrywać i zwiedzaliśmy rejony nie oznaczone żadna podpowiedzią. Przydaję się też samochód,żeby szybciej do niektórych miejsc dotrzeć, oczywiście poza terenami chronionymi przyrodniczo. My mieliśmy w trakcie tropienia pogodę deszczową także autko uratowało od przemoknięcia do suchej nitki podczas poszukiwań na terenie kilkudziesięciu ponad kilometrów. Pozdrawiam misia@street.pl Odpowiedz Link
krzywy301 Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 16.05.04, 15:02 Dzięki za informacje. Ja chyba poszukam tych bunkrów w Dziewięcierzu i koło Wielkiego Działu. Odpowiedz Link
mamix Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 16.05.04, 18:15 Najlepiej szukać bunkrów wczesną wiosną albo późną jesienią, wtedy są znacznie lepiej widoczne. Odpowiedz Link
mamix Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 16.05.04, 18:40 Strony nt. bunkrów na Roztoczu Południowym: www.odkrywca-online.com/index1.php?action=galerie&nazwa=molotowa www.akfarium.com/?s=93&p=93&sid=1e58be6ea5152d50756e065dcea52a25 Odpowiedz Link
misia.m Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 16.05.04, 21:14 W lato jest więcej radochynp.przedzieranie się przez krzaki jeżyn, do dziś mam bliznę na ręku po naszych poszukiwaniach...... Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 19.05.04, 10:00 Proponuję wycieczkę do pozostałości wsi Podemszczyzna niedaleko Horyńca.Z Horyńca należy jechać w stronę Lubaczowa następnie skręcić w prawo(chyba tam jest drogowskaz do Bruśna).Ten odcinek drogi jest fatalny- wyboje i dziury.Z Podemszczyzny został cmentarz , resztki dzwonnicy cerkiewnej interesujący krzyż z datą zniesienia pańszczyzny.Niedaleko na łące można zleźć spory bunkier(tradytor artyleryjski). Z Podemszczyzny można jechać dalej do szosy Bruśno-Cieszanów i wrócić drogą łączącą Bruśno z Horyńcem. Jest to fajna trasa na spacer rowerowy Życzę udanych wypraw Odpowiedz Link
mamix Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 19.05.04, 13:41 Tomalab 1, czy Ty mieszkasz w Horyńcu? Będę tam w lipcu. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 19.05.04, 13:45 Dzień dobry MAMIX Mieszkam niestety w stolicy.Do Horyńca wybieram się na przełomie czerwca i lipca. A gdzie się zatrzymujesz?(jeżeli możesz zdradzić).Ja wynajmuję pokój u p.Birnbachów Odpowiedz Link
mamix Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 19.05.04, 18:59 O, ja też w Warszawie mieszkam. W Horyńcu od lat zatrzymuję się w domku letniskowym znajomych. W tym roku będę od początku lipca. Pozdrawiam, jak chcesz to pisz na priv. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Bunkry i wysiedlone wsie na Roztoczu 20.05.04, 09:41 mamix napisała: > O, ja też w Warszawie mieszkam. > W Horyńcu od lat zatrzymuję się w domku letniskowym znajomych. W tym roku będę > od początku lipca. > > Pozdrawiam, jak chcesz to pisz na priv. Dzień dobry MAMIX Bardzo chętnie z Tobą pogadam .Moj adres mailowy to tomasz.pietrzak@waw.tvp.pl. Jest to mail służbowy w telewizji , domowego nie mam ponieważ tak się składa że jestem informatykiem i w domu chcę odpocząć od komputerów.Z innych postów wynika że mamy podobne roztoczańskie zainteresowania . Pozdrawiam i czekam na list Odpowiedz Link