Dodaj do ulubionych

Ludzie listy piszą.........

10.08.04, 00:33
JAk zauważyłem ostatnio to wielu z forumowiczow już uzywa swoich skrzynek
pocztowych na gw. Listy wedruja z wielu zakatkow swiata. Wiec ruch
forumowiczow odbywa sie nie tylko tu ale także poza postami. Widac wiec, ze
chocby w ten sposob jednoczymy sie juz w bardziej realnym swiecie. A
spotkania forumowe odbywają się już przy większym stoliku niz na poczatku.
Niedlugo zas może bedzie trzeba je zestawiac z dwoch albo i z trzech.
Obserwuj wątek
    • blotniarka.stawowa Re: Ludzie listy piszą......... 10.08.04, 02:08
      To swietnie, ze pisza...
      Stara, zapomniana sztuka pisania listow, wyparta (niektorzy krakali, ze
      bezpowrotnie) w drugiej polowie XX wieku przez rozmowy telefoniczne, ozyla
      dzieki powszechnemu uzyciu internetu.

PISZMY LISTY!
      • arwen.a Re: Ludzie listy piszą......... 12.08.04, 21:38
        blotniarka.stawowa napisała:

> PISZMY LISTY!

I ja tak myślę. To piękna sprawa.
    • danway1 Re: Ludzie listy piszą......... 26.08.04, 19:13
      Ubott czemu nazywasz maile listami. Listy to są wtedy kiedy piszesz je ręcznie,
      kiedy możesz się wyżalić drugiej osobie przelewając uczucia myśli na papier.
      • arwen.a Re: Ludzie listy piszą......... 26.08.04, 20:07
        danway1 napisał:

> Ubott czemu nazywasz maile listami. Listy to są wtedy kiedy piszesz je
        ręcznie,
        >
        > kiedy możesz się wyżalić drugiej osobie przelewając uczucia myśli na papier.
        >

Pozwól, Ubotcie, że i ja odpowiem.
        Oj, Danielu, jestem pewna, że ten post jest z Twojej strony małą prowokacyjką wink
        A co do przelewania myśli i uczuć, jakie to ma znaczenie czy robi się to na
        papier czy stukając na klawiaturze... To ludzie, do których się pisze są
        najważniejsi, forma jest na dalszym planie.
        Pamiętam dobrze czasy, kiedy z bijącym sercem czekałam na listonosza,
        przyniesie wyczekiwany list czy nie? Potem rozdzieranie koperty, dotyk papieru,
        zapach... Zapełnianie szuflady, niekiedy buszowanie w niej całymi godzinami.
        Teraz buszuję w archiwum internetowym. I czuję taką samą radość, że mam przed
        kim się wygadać, opowiedzieć jak mi dzień minał, że czytam ciepłe słowa od nich.
        Znaczenie mają Ludzie.
        Pozdrawiam cieplutko piszących.
        A.
        • mamix Re: Ludzie listy piszą......... 26.08.04, 21:17
          Masz rację, arwen.a miła. I mnie się już skrzynka czasem zapycha od maili tak
          jak dawniej szuflada od listów. I tak jak niektóre listy po jakimś czasie
          "zasłużyły" na spalenie w płomieniu zapomnienia, tak i maile zostają
          potraktowane narzędziem delete. Choć maila jeszcze można z kosza wydobyć po
          namyśle, a list jak się spaliło to już był koniec.
          Nadchodzą dłuższe jesienne wieczory, więc i korespondencja pewnie rozkwitnie.
          Czego wam wszystkim życzę, bo miło jest dostawać listy. Pisać zresztą też.
        • steven1100 Re: Ludzie listy piszą......... 26.08.04, 22:50
          hej. i zgadzam sie i nie zgadzam. fakt ze najwazniejsza jest tresc a nie forma.
          ale maile to nie to samo. dostajac list od kogos bardzo bliskiego mozna go
          sobie wlozyc pod poduche smile)) zeby nawet w srodku nocy mozna bylo go przeczytac
          dotknac, a czesto poczuc zapach osoby od ktorej sie go dostalo (chociaz lepiej
          poczuc bliskosc tej osoby a nie jej zapach w liscie)smile)) pozdrawiam
          • users1 Re: Ludzie listy piszą......... 27.08.04, 06:10
            Och
          • users1 Re: Ludzie listy piszą......... 27.08.04, 06:15
            Przepraszam widocznie jeszcze śpię, miało być
            Och Steven, albo rzeczywiście jest to prowokacja, albo nie wiele osób do Ciebie
            pisze. Z takim listem - mailem również można zrobić wszystko, nawet włożyć pod
            poduszkę, czy poczyć jego zapach. Poprostu trzeba tylko chcieć. Życzę Ci
            zapchanej skrzynki.
            Pozdrawiam
            W.2
            • warum Re: Ludzie listy piszą......... 27.08.04, 07:26
              A mnie sie zadarzylo zapragnac zobaczyc czyjes literki "na zywo"...wymusilam
              wiec zwykla pocztowke poczta /po kilku latach stalych maili/ .
              I uwazam,ze "pisane reka" ma lepsza jakoscsmile)Ale w dobie komputerow drukowane
              litery tez maja swoj czar. Pozdrawiam romantyczne dusze!
            • steven1100 Re: Ludzie listy piszą......... 27.08.04, 11:03
              no skrzynke to chyba trudno jest mi zapchac, jest dosyc pojemna wink a maile? coz
              dostaje ich dziennie kilka (nie liczac spamu)wink ale i tak tesknie za listami na
              papierku i chyba dlatego zagladam do skrzynki na poczte, przynajmniej raz
              dziennie i mam wielka radoche kiedy znajde w niej korespondencje w kopercie.
              pozdrawiam i zycze milego dzionka.
        • danway1 Re: Ludzie listy piszą......... 28.08.04, 12:29
          A ja Ci powiem Aniu, że ja dalej to przeżywam, bo wciąż wolę pisać listy na
          papierze niż maile. Jest z tego większa satysfakcja. Z resztą chyba nie muszę
          CI tego tłumaczyć.
          • arwen.a Re: Ludzie listy piszą......... 28.08.04, 18:45
            Przyznaję, że i ja jeszcze nierzadko piszę długopisem listy papierowe do
            znajomych, którzy nie mają łatwego dostępu do sieci.
            ...ale, przyznaj sam, jaka miła jest świadomośc, że list wysłany przez internet
            można odczytać w tej samej chwili zamiast czekać klika dni (no chyba, że
            skorzystać z usługi naszej kochanej poczty listów priorytetowych smile))
            A satysfakcją chyba większa dla mnie jest to, że znalazłam ludzi, do których
            mogę pisać, ze oni są.
            Pozdrawiam.
            A.
            • steven1100 Re: Ludzie listy piszą......... 28.08.04, 19:32
              ale o ileż większa radoś gdy znajdzie sie w skrzynce pocztowej koperte z listem
              na ktory czekalo sie kilka dnismile
              • blotniarka.stawowa Re: Ludzie listy piszą......... 28.08.04, 21:26
                steven1100 napisał:
                > ale o ileż większa radoś gdy znajdzie sie w skrzynce pocztowej koperte z
                > listem na ktory czekalo sie kilka dnismile

Stopien radosci (o ile da sie stopniowac), zalezy nie od tego, czy przesylka
                przyjdzie poczta, czy internetem, ale od tego, od KOGO ona jest!
                Jesli wiadomosc jest oczekiwana, jesli otwiera sie skrzynke na ekranie, lub
                zbiega do skrzynki pocztowej kilka razy dziennie w oczekiwaniu na koperte, to
                radosc jest zupelnie taka sama, gdy dokonamy odkrycia: JEST!!!

Przebieg powyzszej dyskusji wskazuje, ze rozmawiacie o korespondencji
                kochajacych sie osob (och, te pachnace lawenda koperty pod poduszka smile).
                Listy jednak mozna pisac takze inne... Rownie mile, przynoszace radosc w nasza
                codziennosc sa listy (notatki, maile) od: przyjaciol, rodzicow, ludzi
                zwiazanych tylko podobnymi zainteresowaniami, nauczycieli, mentorow, pacjentow,
                itp.

Dla mnie nie ma roznicy, czy list jest na kartce recznie pisany, czy
                wydrukowany czcionka. Liczy sie tresc, a szybkosc przekazu internetowego (jak
                zauwazyla slusznie Arwen) jest bardzo duzym plusem, bo wymiana mysli z
                Korespondentem nastepuje prawie natychmiastowo, jest wiec bardziej dialogiem
                niz "wypracowaniem szkolnym"...

Pozdrawiam moich "prywatnych" korespondentow forumowych, oraz wszystkich
                dyskutantow tego watku, ktorzy lubia pisac i otrzymywac listy. Milego
                przyklejania znaczkow na koperty! smile
            • danway1 Re: Ludzie listy piszą......... 30.08.04, 11:04
              Może i tak. Ale mail nie ma "duszy". I za szybko można go doczytać. Z listem
              związana jest pewna niecierliwość i wyczekiwanie na listonosza.
              • benia30 Re: Ludzie listy piszą......... 06.09.04, 23:03
                danway1 napisał:

> . Z listem
                > związana jest pewna niecierliwość i wyczekiwanie na listonosza.

Tak, zwłaszcza jeśli listonosz jest młody i bardzo przystojny smile)
    • blotniarka.stawowa Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 06.09.04, 22:58
      • blotniarka.stawowa Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na ... 06.09.04, 23:03
        ...gadu-gadu? Kto wie?

Moze nawet i rozmowki miedzy forumowiczami sie odbywaja na gg? Czy ktos z Was
        ma pozytywne doswiadczenia w tej dziedzinie?
        A jesli chodzi o rozmowy z calkiem nieznajomymi osobami - czy ktos zawarl
        interesujaca znajomosc "pogaduchowa"? Ja odkrylam ten komunikator stosunkowo
        niedawno, ale moje doswiadczenia raczej rozczarowuja...
        • benia30 Re: Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 06.09.04, 23:57
          blotniarka.stawowa napisała:

> czy ktos zawarl
          > interesujaca znajomosc "pogaduchowa"?

GG to bardzo dobry i pożyteczny wynalazek. Dzięki niemu na nowo "odkryłam"
          bliską rodzinę, która mieszka na drugim końcu Polski. Po śmierci pochodzącego z
          roztoczańskiej wsi wujka, nawiązałam kontakt z jego synem. Kuzyna widziałam
          ostatni raz w bardzo wczesnym dzieciństwie, nie pamiętam nawet jego twarzy. A
          jednak, poprzez gg nawiązaliśmy ze sobą kontakt i bardzo nas ta znajomość
          cieszy...
          • blotniarka.stawowa Re: Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 07.09.04, 00:00
            benia30 napisała:
            > GG to bardzo dobry i pożyteczny wynalazek. Dzięki niemu na nowo "odkryłam"
            > bliską rodzinę, która mieszka na drugim końcu Polski.

to rzeczywiscie wspaniale, Beniu. Gratuluje!
      • danway1 Re: Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 11.09.04, 15:34
        Niestety jeszcze nie rozmawiałem z osobami, z którymi pisuję. A po drugie
        jestem zdania, że ludzie nie potrafią ze sobą rozmawiać.
        • benia30 Re: Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 11.09.04, 21:42
          danway1 napisał:

> A po drugie
          > jestem zdania, że ludzie nie potrafią ze sobą rozmawiać.
          >

Widoczne jest to zwłaszcza na wszelkiego rodzaju czatach. Nie mogę zajarzyć kto
          z kim i o czym tam rozmawia...
          • blotniarka.stawowa Re: Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 12.09.04, 21:10
            > > jestem zdania, że ludzie nie potrafią ze sobą rozmawiać.

Chyba latwiej jest prowadzic dialog poprzez e-mail, bo jest czas zastanowic sie
            nad tym co sie pisze, by wymiana mysli czy pogladow byla znaczaca dla obu
            korespondentow, a rozmowa na gg - gdzie szybkosc i refleks sie liczy moze
            bardziej niz tresc, nie kazdemu odpowiada...

• arwen.a Re: Piszą ... a moze nawet rozmawiaja ze soba na 12.09.04, 23:59
              W rozmowie na gg trudniej niż w liście wyrazić głębsze myśli, chociaż nie jest
              to zupełnie niemożliwe. Pisząc list ma się czas do zastanowienia,
              przeanalizowania tego co się chce przekazać.
              Ale czasem potrzeba nam "jedności czasu " w kontaktach. Jeśli niemożliwe jest
              spotkanie twarzą w twarz wtedy gg jest niezastąpione.
    • blotniarka.stawowa Ludzie listy piszą......... i co? 26.02.05, 00:00
      Odpowiedz na list (pisany w Krakowie), otrzymany przeze mnie na skrzynce
      gazetowej w sobote, 12 lutego, zostala wyslana jeszcze tego samego dnia. Czyzby
      zagubila sie gdzies w cyberprzestrzeni?

• ubott.1 Re: Ludzie listy piszą......... i co? 26.02.05, 11:31
        Skoro są postojady to może i są pocztojady. Widocznie trzeba wysyłać listy dwa
        razy.
    • blotniarka.stawowa Klopoty z serwerem pocztowym 13.06.05, 12:45
      Obrazilam sie na serwer pocztowy (ktory sie nawet tym nie przejal smile

Korespondencje prywatna z forumowiczami zmieniam wiec, adresujac ja z innego
      konta na Wasze alternatywne konta (jesli je znam, jesli nie, prosze o podanie,
      na razie na skrzynke GW).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka