Gość: mm IP: *.gda.osk.pl / 192.168.50.* 15.05.03, 16:55 Matrix a nie Mariks!!! ... co za profanacja! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Observer Re: Zion to znaczy Syjon - kolejne wazne odniesienie IP: *.wne.uw.edu.pl 15.05.03, 17:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Zion to znaczy Syjon - kolejne wazne odniesie IP: *.chello.pl 15.05.03, 19:40 Pamiętam, że w pierwszej części w kinach tłumacz tez tego nie złapał i było Zion. W telewizji było juz prawidłowo - Syjon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: equerdo Re: Zion to znaczy Syjon - kolejne wazne odniesie IP: *.isw.intel.com / 172.28.173.* 16.05.03, 12:10 i? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serg Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! IP: *.505.15.vie.surfer.at 15.05.03, 17:20 Nic się nie oszczędzaj, widziałeś w Cannes, jesteś mistrzu i co najważniejsze: nie po to czekaliśmy tyle czasu na premierę Reloaded, żeby teraz jakiś mądrala nie mógł nam opowiedzieć sceny po scenie odbierając calą przyjemność. Dawaj dalej stary, skoro piszesz jak się zaczyna i jak kończy to może od razu listę dialogową przedrukuj! Osioł i do tego pewnie analogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus.de.zoo Re: Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! 15.05.03, 17:25 Gość portalu: serg napisał(a): > Nic ... Osioł i do tego pewnie analogowy. Wydaje mi sie, ze za bardzo sie wczules chopie! Matrix to jakis kolejny film, ktory to sobie bedzie i potem go nie bedzie, a ty sie emocjonujesz, jakbys ufo zobaczyl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixit Re: Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! IP: *.ulb.ac.be 15.05.03, 17:36 > Wydaje mi sie, ze za bardzo sie wczules chopie! Matrix to jakis kolejny film, > ktory to sobie bedzie i potem go nie bedzie, a ty sie emocjonujesz, jakbys ufo > zobaczyl :) Kazdy autor recenzji zdradzajacej przebieg akcji filmu, nie tylko Matrixa, zasluguje na byt co najwyzej wirtualny. Amatorszczyzna i to spolecznie szkodliwa ;-), prosze Panstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajcie mu spokój p Re: Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! IP: *.netburg.pl 15.05.03, 17:42 Gość portalu: dixit napisał(a): > > Wydaje mi sie, ze za bardzo sie wczules chopie! Matrix to > jakis kolejny film, > > ktory to sobie bedzie i potem go nie bedzie, a ty sie > emocjonujesz, jakbys ufo > > zobaczyl :) > > Kazdy autor recenzji zdradzajacej przebieg akcji filmu, nie > tylko Matrixa, zasluguje na byt co najwyzej wirtualny. > > Amatorszczyzna i to spolecznie szkodliwa ;-), prosze Panstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh "krytycy to idioci" IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 22:33 salwador dali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Bania - cd IP: 217.153.87.* 16.05.03, 10:32 To nie jest recenzja - to streszczenie. Facet matury by nie napisał z takim poziomem wiedzy, a tu proszę - puszczają mu ten badziew na takim portalu. Pewnie dostał tę robotę po znajomości i tyle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
celofyz Re: 'krytycy to NIEOCZYTANI idioci' 19.05.03, 01:14 panie sobolewski, to nie z "biesów", a z "braci karamazow"! najwyraźniej kwestia nie aż taka znana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mujer Re: Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! IP: *.chello.pl 16.05.03, 10:07 Jesli ktos chce przeczytac dobra recenzje, niech zajrzy na storne RZECZPOSPOLITEJ,bo w zasadzie tylko tam recenzje filmowe maja cos wspolnego z recenzjami, a nie z dokladna relacja klatka po klatce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! IP: 195.205.44.* 16.05.03, 11:22 Gość portalu: serg napisał(a): > Nic się nie oszczędzaj, widziałeś w Cannes, jesteś mistrzu i co > najważniejsze: nie po to czekaliśmy tyle czasu na premierę > Reloaded, żeby teraz jakiś mądrala nie mógł nam opowiedzieć > sceny po scenie odbierając calą przyjemność. Dawaj dalej stary, > skoro piszesz jak się zaczyna i jak kończy to może od razu listę > dialogową przedrukuj! > Osioł i do tego pewnie analogowy. stary jak nie chcesz znać szczegółów to po co czytasz recenzję?? a tak poza wszystkim jesteś jednym z tych matołów,przeszukujących net w poszukiwaniu koloru butów neo, w scenie końcowej reaktywacji,osioł to ty jesteś jak nic,może być nawet cyfrowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Najlepiej od razu opowiedz cały film, śmiało! IP: *.proxy.aol.com 18.05.03, 03:44 Gość portalu: serg napisał(a): > Nic się nie oszczędzaj, widziałeś w Cannes, jesteś mistrzu i co > najważniejsze: nie po to czekaliśmy tyle czasu na premierę > Reloaded, żeby teraz jakiś mądrala nie mógł nam opowiedzieć > sceny po scenie odbierając calą przyjemność. Dawaj dalej stary, > skoro piszesz jak się zaczyna i jak kończy to może od razu listę > dialogową przedrukuj! > Osioł i do tego pewnie analogowy. niestety tak zostalo zaprogramowane aby on obejrzal przed toba a ty przeczytal jego recenzje- obejrzysz i zrozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pro_test Re: IP: *.crowley.pl 15.05.03, 17:46 "są też programy spiratowane" zamiast spiratowane proponowalbym slowo zcrackowane albo zkrakowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simplex Re: IP: *.cisn.pl 15.05.03, 23:13 Gość portalu: pro_test napisał(a): > "są też programy spiratowane" zamiast spiratowane proponowalbym > slowo zcrackowane albo zkrakowane ;) > Albo chociaz "spiracone", czy "złamane" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piękna Lady Czy po stronie Maszyn istnieje opozycja proludzka? IP: *.ernet.net.pl 15.05.03, 17:53 Odpowiedz Link Zgłoś
mihal_04 Re: Czy po stronie Maszyn istnieje opozycja prolu 15.05.03, 21:41 Lady, one nie sa jeszcze na tyle inteligentne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam L. Re: Czy po stronie Maszyn istnieje opozycja prolu IP: 193.59.172.* 16.05.03, 09:57 Uwaga spoiler! Z tego. co czytałem o sceniaruszu II części, to tak. NP. Wyrocznia jest programem, nie człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIDA MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ ULUBIONY IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 18:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tdi Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 18:24 tak to jest jak za pisanie recek zabiera sie osoba, ktora widziala film, widziala poprzednia czesc i to wszystko co wie o temacie. matrix to nie tylko kilka godzin nagranych na celuloid, ale animatrixy i gra enter the matrix. jak sie polaczy wszystkie elementy to mozna pisac o Bogu i upadku moralnosci. ech... mam wrazenie ze niektorzy sa za starzy zeby zrozumiec takie rzeczy jak matryca. swoja droga dlaczego nikt nigdy nie przetlumaczyl tytulu na polski? przeciez Matryca to doskonale slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantsp Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: *.ibch.poznan.pl 15.05.03, 19:24 Gość portalu: tdi napisał(a): ....................... > ... mam wrazenie ze niektorzy sa za starzy zeby zrozumiec > takie rzeczy jak matryca. > > swoja droga dlaczego nikt nigdy nie przetlumaczyl tytulu na > polski? przeciez Matryca to doskonale slowo. Bo matrix zmaczy: 1 - matryca, albo 2 - macierz - w takim znaczeniu jak w Polsce jest uzywane w matematyce = tablica uporzadkowanych wierszy i kolumn 3 - macierz - jak np. w biologii podloze w ktorym zachodza jakies procesy = tkanka w ktorej rozwija sie inny, rozny od niej narzad, albo jak macica perlowa = struktura bedaca niezbednym podlozem procesow prowadzacych do wyroznicowania sie innej struktury (ani macica perlowa ani perla nie sa zywe) 4 - macierzysta skala z w ktorej sa wbudowane inne twory geologiczne 5 - forma, w ktore sie cos formuje czyli wracamy do p.1 Ale znaczenie z p. 2 jest bardzo wazne bo jesli jestesmy w swiecie wirtualnym to matrix jest zbiorem procesow zachdzacych w "maszynie " = uporzadkowanych funkcji z ktorych kazda cyfryzuje inny byt a operacje przksztalcajace te funkcje to zmiany w "realu" ... Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tdi o macierzy IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 19:32 dzieki za odpowiedz. rzeczywiscie - zapomnialem o slowie macierz :D tak czy inaczej o ile normalnie nie trawie tlumaczenia tytulow, to w tym wypadku bylbym sklonny przymknac oko. goraco polecam gre. jest rewelacyjna - swietnie przeplata sie z filmem i animatrixami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: 217.153.62.* 16.05.03, 16:06 Dzięki- takie wypowiedzi to szanuję ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiderian Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: *.tpgi.com.au 17.05.03, 03:42 > > swoja droga dlaczego nikt nigdy nie przetlumaczyl tytulu na > > polski? przeciez Matryca to doskonale slowo. > Bo matrix zmaczy: > 1 - matryca, albo > 2 - macierz Pierwszy raz ogladalem matrixa cz 1 na dvd i w tlumaczeniu nigdy nie uzyli innego slowa niz maciez. jak dla mnie slowo matrix jest bardziej "egzotyczne" i pasujace do filmu w tlumaczeniu polskim. a wyobraz sobie przetlumaczenie i uzywanie w polskiej wersji imion bohaterow?? morfeusz?? czemu nie. ale Trójca np troche glupio brzmi. to co ja ogladalem po raz pierwszy tak wlasnie wygladalo i wolalem wylaczyc subtitles. widzialem tez druga czesc. troche zabawniejsza miejscami;) dobra. dobra muza! teraz czekam na trzecia... nie powiem dla czego bo zdradze sekret. (nie mieszkam w polsce-dlatego mam to za soba) A ten recenzencina to chyba z od Glempa poslany ze takie pierdoly wypisuje. Film nie ma nic zupelnie wspolnego z zadna religia. Scena ktora prubuje opisac nie ma takiego przeslania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: *.proxy.aol.com 18.05.03, 04:17 > Film nie ma nic zupelnie wspolnego z zadna religia. Scena ktora prubuje opisac > nie ma takiego przeslania... oczywiscie, ze ma. jesli przyjmiesz, ze ten scenariusz jest metafora do otaczajacego nas swiata to spokojnie widac tam nawiazania do religii. tworca matrixa jako bog, neo jako mesjasz ktory ma za zadanie ocalic grzeszna ludnosc z syjonu(scene dyskoteki w syjonie mozna spokojnie porownac do sodomy i gomory z biblii). Druga czesc jest wspaniala zabawa z naszym umyslem- z szukaniem porownan... Mozna przyjac ze byla to opowiesc o milosci, o wyborach i o tym ktore z naszych decyzji sa tak naprawde wazne- oczywiscie w wielkiej przenosni. o tym co czlowiek jest w stanie zrobic w imie milosci. Neo potrafil robic nieslychane rzeczy - oczywiscie nie mozna brac tego zbyt serio. to tylko proba pokazania, ze w imie milosci nalezy i mozna robic wszystko co w naszej mocy. W imie milosci i prawdy byla dziewczyna Orfeusza takze zaryzykowala swoje zycie. (tutaj odpowiadam na mozliwy atak, na poprzednie zdanie - mozna przeciez powiedziec, ze neo byl jedyny i dlatego mogl robic wielkie rzeczy- Niobe nie byla jedyna a jednak spieszyla z pomoca morfeuszowi- kazdy robi to na co mu pozwalaja jego mozlwiosci :)). Mysle, ze kazdy w tej drugiej czesci jest w stanie znalezc wiele watkow, wiele porownan z roznego rodzaju literatury (w zaleznosci kto co czytal)- i zgodzic sie z tym ktory zrozumie- i to czyni ja wlasnie prawdziwa basnia. Bo wlasnie basn jest metafora, a uznanie tej a nie innej metafory zalezy przeciez tylko od tego jacy jestesmy- jak nas zaprogramowano :-) A efekty specjalne sa dodatkiem- ale naprawde niezlym dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: *.michalowice.sdi.tpnet.pl 16.05.03, 12:08 bo matrix ma kilka znaczen matole, jak bys wzial do reki slownik techniczny ang- pol. a nie kieszonkowy, to znalazlbys tam wiecej znaczeń. poza tym panie filololo tu chodzi raczej o maciez... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśliciel Re: MATRIX RULEZ!! TO PRAWDZIWY ROK MATRIXA- MÓJ IP: *.*.*.* 20.05.03, 12:09 > swoja droga dlaczego nikt nigdy nie przetlumaczyl tytulu na > polski? przeciez Matryca to doskonale slowo. Ktoś to kiedyś przetłumaczyłe także jako Macież... ale Matrix brzmi jednak zdecydowanie najlepiej... A moim zdaniem całkiem niezła jest ta recenzja bo koleś napisał to co On myśli i wyraźnie to zaznaczył, a nie napisał jak powinniśmy się do tego filmu ustosunkować.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milosz ale zerżnął z recenzji z Rolling Stone:) IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.20.* 15.05.03, 18:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk ? IP: 193.0.118.* 15.05.03, 19:23 Muszę przyznać, że niewiele rozumiem z tej recenzji. Może powinienem mniej czytać filozofów, np. J. Baudrilliarda, a więc prasę codzienną, sprawić sobie telewizor i zacząć chodzić do kina? Dla w miarę wykształconego człowieka recenzja Sobolewskiego ociera się o bełkot. I bardzo proszę o niepowoływanie się na postmodernizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantsp Re: filozofia , TV i codzienna prasa IP: *.ibch.poznan.pl 15.05.03, 19:30 ... Gość portalu: pk napisał(a): > Muszę przyznać, że niewiele rozumiem z tej recenzji. Może > powinienem mniej czytać filozofów, np. J. Baudrilliarda, a więc > prasę codzienną, sprawić sobie telewizor i zacząć chodzić do > kina? komentarz ; nie wiem czy jest automatycznie narzucona odwrotna proporcjonalnosc pomiedzy czytaniem filozofow i codziennej prasy, ale po co sprawiac sobie telewizor jak masz zamiar zaczac chodzic do kina ? Sam mialem kiedys odwrotny pomysl - chcialem sprzedac telewizor i zaczac chodzic wiecej do kna. Pozdrowienia, Jan Odpowiedz Link Zgłoś
jorland Byle pofilozofować 15.05.03, 19:39 A czego Szanowny Autor recenzji oczekiwał po tym filmie? Nowego objawienia? Manifestu ideologicznego? "Matrix" to przede wszystkim rozrywka. A jeśli potrafi przy tym sprowokować do kilku pytań, przemyśleń, refleksji, to tym lepiej. Nie wiem dlaczego Sobolewski traktuje ten film jako opakowanie dla jakichś filozoficznych prawd o świecie. "Matrix" to nie nowa Biblia, zejdzmy trochę na Ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitffoch Matrix - pierwsze wrazenie IP: *.ext.ti.com 15.05.03, 21:36 Wlasnie wrocilem z porannego seansu, uwazam ze wiekszosc widzow bedzie tak jak ja raczej rozczarowana (albo troche albo bardzo). Za duzo bezsensownej bijatyki, i taki ogolnie film bez duszy. Ale...mimo wszystko warto zobaczec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśliciel Re: Matrix - pierwsze wrazenie IP: *.*.*.* 20.05.03, 13:29 Jeśli się będie szło na ten film, a zapomni się o tym że autorzy kręcili swoje pomysły, które podobały się wcześniej, i postawi się zbyt wysoko poprzeczkę to nie da rady żeby nam się ten film podobał... Nie ma bata! Jeśli idzie się z nastawieniem że ten film nie będzie tak dobry jak poprzedni no to po prosy NIE BĘDZIE! I po co to gadani ze "Raczej będę rozczarowany"... po pierwsze ja jestem fanem techniki, technologi w tym kinowej po drugie czegoś takiego jeszcze w kinie nie było i pewnie długo nie będzie po trzecie ja nie szukam w tym filmie sposobu na codzienne bolączki ludzkości. Ja staram się zauważyć detale które zainspirowały twórców do takiego a nie innego pokazania scen i będę zachwycał się ich wykonaniem, bo tego że będą zrealizowane świetnie jestem pewien Dlatego "skrytokrytycznym analizom parówkowym mówię głośne NIE" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grinch Re: MATRIX ? IP: 129.81.192.* 15.05.03, 19:55 MATRIX to dluga lista drogich (i dobrych) efektow specjalnych ale wlasciwie... zadnej filozofii, ani wiekszego przeslania. Typowy film amerykanski - duzo dla oczu, nic, lub prawie nic dla mozgu widza... P.S. Film - za cala pewnoscia - bedzie sie dobrze sprzedawal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathi Re: MATRIX ? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 19:59 pozerstwo... matrix to kicha, co to udaje wielki film... ach, gdzie ten bladerunner...to był film, dzie neo startuje do forda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathi Re: MATRIX ? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:01 i jeszcze cos. nie osadzac mnie z gory, bo swoje zdanie moge miec. a i tak K. Dick i Lem najlepsi,przynajmniej nie popełniali plagiatów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśliciel Re: MATRIX ? IP: *.*.*.* 20.05.03, 13:43 > i jeszcze cos. nie osadzac mnie z gory, bo swoje > zdanie moge miec. a i tak K. Dick i Lem > najlepsi,przynajmniej nie popełniali plagiatów... Wahowscy przecież sami podali listę "zapożyczeń" które zainspirowały ich do stworzenia tej opowieści... to chyba nie aż taki "plagiat"... A tak a propos, kiedy Lem i K.Dick pisali swoje wczesne dzieła to też im zarzucano, że piszę "pierdoły" i nijak ma się to do prawdziwej literatury... Każdy jak widać musi dostać za swoje, pewnie żeby sobie nie pomyślał że już osiągnął doskonałość :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: a propos recenzji p. Sobolewskiego - co to jest? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 15.05.03, 20:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Badbear Re: cos slaby recenzent IP: *.pai.net.pl 15.05.03, 20:47 "My też w codziennym życiu nie rozumiemy sprzętów, którymi się posługujemy. Tworzą osobny, obcy nam świat. Stąd już krok do obawy, że ten świat zacznie nami rządzić." To zdanie powala mnie na kolana, bo rozumiem, ze autor moze byc humanista, ale istnieja encyklopedie i poradniki typu "Jak to dziala?" i jesli jest ciekawy swiat to moglby sobie poczytac, a nie pisac bzdury, ze nie rozumiemy sprzetow ktorymi sie poslugujemy. "- Są programy na ptaki, na drzewa, na wszystko, są też programy spiratowane; uratujesz Zion, jeśli dojdziesz do źródła." Koelejna rzecz, bardzo ciekawi mnie jakie slowo jest w oryginale, ktore autor przetlumaczyl na "spiratowane". Ciekawe, co autor rozumie pod slowem "spiratowane" i gdzie sie go nauczyl, bo mnie w szkole o tym nie uczyli, a i w slowniku najnowszym takiego nie spotkalem... No i w ogole, mysle, ze autor nie jest znawca sztuki typu sscience fiction. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcbet Re: cos slaby recenzent IP: 172.28.30.* 16.05.03, 15:26 ale sie czepiasz... napisał spiratowany bo to jezyk potoczny wielu ludzi tak mowi i wielu rozumie (wiem ze erudyci tacy jak ty nie moga na to patrzec) - a jak nie miesci ci sie w glowie, ze ludzie nie rozumieje sprzetow, to daj jakiemus rolnikow DVD, albo babci komorke ŁOSIU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeokadiaS Re: Marxizm IP: *.nas1.hendersonville1.nc.us.da.qwest.net 15.05.03, 20:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catharsis KJANU JEST CZARNY JAK W HABICIE KSIĄDZ IP: *.rzul.mine.nu / 192.168.0.* 15.05.03, 21:38 a TRINITY JAK ZWYKLE NA ŻADNYM ZDJĘCIU NIE WYKAZUJE CIENIA JAKIEJKOLWIEK EMOCJI. nIC DZIWNEGO, ŻE ZAMIAST TEGO LEPSZA NAMIĘTNA PERSEFONA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiderian Re: KJANU JEST CZARNY JAK W HABICIE KSIĄDZ IP: *.tpgi.com.au 17.05.03, 03:49 he he to samo wrazenie. a marfeusz jest gruby ;) persefona i ta murzyneczka co od morfeusza ze smiesznymi wlosami - to przykowa uwage:) scena sexu wydala mi sie troche odstraszajaca bo te ich "guziki" na ciele nie sa zbyt podniecajace.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiądz Re: KJANU JEST CZARNY JAK W HABICIE KSIĄDZ IP: *.lublin.mm.pl 23.05.03, 02:53 Strój Neo w 90% jest uszyty jak sutanna. Oczywiście materiał tego stroju jest inny zwykłej sutanny. Odpowiedz Link Zgłoś
mihal_04 Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z 15.05.03, 21:51 widzowie matriksa dziela sie na 2 grupy: 1. widzów, którzy przychodza do kina obejrzec futurystyczne mordobicie i wychodza bez wiekszych refleksji 2. widzów, którzy nie maja pojecia, ze film opiera sie na wyswiechtanych pomyslach (bo ogólnie malo wiedza) i wydaje im sie, iz "dzielo" to zawiera w sobie jakas rewelacyjna fabule, wielkie przeslanie i Prawde Objawiona, która powinna - ale dziwnym zrzadzeniem losu - nie wstrzasa calym swiatem (wylaczajac swiat rozrywki) pan Recenzent najwyrazniej nalezy do tej drugiej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.piotrowski Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z 16.05.03, 09:08 mihal_04 napisał: > widzowie matriksa dziela sie na 2 grupy: > > 1. widzów, którzy przychodza do kina obejrzec futurystyczne mordobicie i > wychodza bez wiekszych refleksji > > 2. widzów, którzy nie maja pojecia, ze film opiera sie na wyswiechtanych > pomyslach (bo ogólnie malo wiedza) i wydaje im sie, iz "dzielo" to zawiera w > sobie jakas rewelacyjna fabule, wielkie przeslanie i Prawde Objawiona, która > powinna - ale dziwnym zrzadzeniem losu - nie wstrzasa calym swiatem nie zgadzam sie. jezeli ma byc grupa 2 to trzeba dodac tez 3 (slownie: trzecia), bo istnieja ludzie dla ktorych wazne jest obserwowanie klasycznych mitycznych watkow w nowej obudowie i futurystycznym sztafazu. zeby nie bylo tutaj watpliwosci - pisze o sobie... nie zaliczylbym siebie do zadnej z obu wymienionych przez ciebie grup... pozdrawiam, mistrz_yon www.cyberkultura.pl forum.cyberkultura.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiu Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 16.05.03, 10:42 marcin.piotrowski napisał: > mihal_04 napisał: > > > widzowie matriksa dziela sie na 2 grupy: > > > > 1. widzów, którzy przychodza do kina obejrzec futurystyczne mordobicie i > > wychodza bez wiekszych refleksji > > > > 2. widzów, którzy nie maja pojecia, ze film opiera sie na wyswiechtanych > > pomyslach (bo ogólnie malo wiedza) i wydaje im sie, iz "dzielo" to zawiera > w > > sobie jakas rewelacyjna fabule, wielkie przeslanie i Prawde Objawiona, któ > ra > > powinna - ale dziwnym zrzadzeniem losu - nie wstrzasa calym swiatem nie > zgadzam sie. jezeli ma byc grupa 2 to trzeba dodac tez 3 (slownie: > trzecia), bo istnieja ludzie dla ktorych wazne jest obserwowanie klasycznych > mitycznych watkow w nowej obudowie i futurystycznym sztafazu. zeby nie bylo > tutaj watpliwosci - pisze o sobie... nie zaliczylbym siebie do zadnej z obu > wymienionych przez ciebie grup... > > pozdrawiam, > mistrz_yon > www.cyberkultura.pl forum.cyberkultura.pl Niestety obawiam się ,że ilu widzów tyle grup, tu prosty algorytm nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśliciel Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z IP: *.*.*.* 20.05.03, 14:04 mihal_04 napisał: > widzowie matriksa dziela sie na 2 grupy: > 1. widzów, którzy przychodza do kina obejrzec futurystyczne mordobicie i wychodza bez wiekszych refleksji > 2. widzów, którzy nie maja pojecia, ze film opiera sie na wyswiechtanych pomyslach (bo ogólnie malo wiedza) i wydaje im sie, iz "dzielo" to zawiera w sobie jakas rewelacyjna fabule, wielkie przeslanie i Prawde Objawiona, która powinna - ale dziwnym zrzadzeniem losu - nie wstrzasa calym swiatem (wylaczajac swiat rozrywki) > pan Recenzent najwyrazniej nalezy do tej drugiej grupy. Ogólnie mówiąc na podstawie tych dwóch punktów ludzie którzy pójda na to do kina (w tym ja oczywiście) to debile, i nie ma cienia szans na jakikolwiek wysiłek intelektualny z naszej strony... Dziękować tylko że są na tym świecie ludzie światli (tacy jak autor wymienionych 2 punktów) którzy są nadzieją naszego świata na odrodzenie się prawdziwej kultury. Szowinizm w wydaniu kulturalnym... Dziękuję Ci autorze 2 punktów, życzę sukcesów na drodze krzewienia kultury.. Grunt to dobra samoocena lub niska ocena dla innych.. całkiem dobrze się wtedy samemu wypada prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 22:07 Gość portalu: mm napisał(a): > Matrix a nie Mariks!!! > ... co za profanacja! Nie masz racji. Autor pisze "Matriksa" tylko odmieniając i robi słusznie, bo takie są zasady w polszczyźnie. W mianowniku jest "Matrix", ale: o Matriksie, z Matriksem, do Matriksu itd. Tak samo, jak pisze się "nowa płyta Metalliki" a nie Metalliici, jak nagminnie piszą denni pismacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak wie najlepie Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z IP: 152.75.141.* 15.05.03, 22:13 ....do których i Ty się zaliczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rifi co za młot!!! IP: *.5.12.vie.surfer.at 15.05.03, 23:10 ...ten "recenzent" z koziej wolki....Wypałujże się chłopie, i zamiast za pióro, złap się za widły - co za kmiot pozwolił ci pisać w uczciwej gazecie???? Droga Redakcjo - wywalcie tego cepa na bruk za takie pismactwo!!!Toż to pomstę do nieba woła!!! Naoglądał się Jasio filmu, i pisze wypracowanie w piątej klasie.Niedoczytałem nawet do końca jego wypocin, bo chcę iść do kina, ale chyba pan kolega ma w interesie, aby sale były puste..eh...szkoda czasu nawet....młot i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: co za młot!!! IP: *.pjwstk.edu.pl 16.05.03, 09:46 Gość portalu: rifi napisał(a): > ...ten "recenzent" z koziej wolki....Wypałujże się chłopie, i zamiast za > pióro, złap się za widły - co za kmiot pozwolił ci pisać w uczciwej gazecie???? > Droga Redakcjo - wywalcie tego cepa na bruk za takie pismactwo!!!Toż to pomstę > do nieba woła!!! Naoglądał się Jasio filmu, i pisze wypracowanie w piątej > klasie.Niedoczytałem nawet do końca jego wypocin, bo chcę iść do kina, ale > chyba pan kolega ma w interesie, aby sale były puste..eh...szkoda czasu > nawet....młot i tyle Pisanie recenzji filmow kontrowersyjnych, glosnych lub mocno reklamowanych (niepotrzebne skreslic) jest, co widac na zalaczonym obrazku, sprawa dosc ciezka. Oczekiwania czytelnikow czyli potencjalnych przyszlych widzow niejednokrotnie mijaja sie z tym co przedstawia recenzent. Pomijajac gramatyke jezyka polskiego (bo pewnie wielu ludzi i tak gramatyka niestety nie interesuje) wydaje mi sie, ze nie nalezy az tak mocno krytykowac autora tekstu. To byla jego wizja artykulu i nie musi sie pokrywac z wizja idealnej recenzji "Matriksa" kazdego czytelnika. olo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rifi Re: co za młot!!! IP: *.5.12.vie.surfer.at 16.05.03, 23:36 Gość portalu: olo napisał(a): > Gość portalu: rifi napisał(a): > > > ...ten "recenzent" z koziej wolki....Wypałujże się chłopie, i zamiast za > > pióro, złap się za widły - co za kmiot pozwolił ci pisać w uczciwej > gazecie???? > > Droga Redakcjo - wywalcie tego cepa na bruk za takie pismactwo!!!Toż to > pomstę > > do nieba woła!!! Naoglądał się Jasio filmu, i pisze wypracowanie w piątej > > klasie.Niedoczytałem nawet do końca jego wypocin, bo chcę iść do kina, ale > > > chyba pan kolega ma w interesie, aby sale były puste..eh...szkoda czasu > > nawet....młot i tyle > > > Pisanie recenzji filmow kontrowersyjnych, glosnych lub mocno reklamowanych > (niepotrzebne skreslic) jest, co widac na zalaczonym obrazku, sprawa dosc > ciezka. Oczekiwania czytelnikow czyli potencjalnych przyszlych widzow > niejednokrotnie mijaja sie z tym co przedstawia recenzent. Pomijajac gramatyke > jezyka polskiego (bo pewnie wielu ludzi i tak gramatyka niestety nie > interesuje) wydaje mi sie, ze nie nalezy az tak mocno krytykowac autora tekstu. > > To byla jego wizja artykulu i nie musi sie pokrywac z wizja idealnej > recenzji "Matriksa" kazdego czytelnika. > > olo Olo, ty albo kolega tego pismaka jestes, albo nawiedzony jakis, albo jestes tym gryzipiorkiem we wlasniej osobie(niepotrzebne skreslic:)) Ja nie oczekuje w recenzji wyidealizowania filmu - ktorego jeszcze nie mialem zreszta okazji ogladac - oczekuje obiektywnej jego oceny, przez FACHOWCA. A juz napewno nie czekam na zwierzenia Jasia z IV b, nt."Co widzialem w kinie".Sadzac z innych wypowiedzi, nie jestem sam, wiec skoro te wypociny wyszly spod twojego piora, to zajmij sie lepiej czym innym , prosze, a nie maltretuj ludzi pismactwem na skale koziej wolki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simplex Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z IP: *.cisn.pl 15.05.03, 23:19 chyba raczej ty, bo koleś ma racje niestety... Pisze sie Matriksa bo takie sa reguly jezyka polskiego. No, ale Neo potrafi zatrzymac kule, wiec taka prosta regule tez na pewno potrafi zmienic :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: 'Matrix - Reaktywacja' - pierwsza recenzja z IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 19:43 Gość portalu: Polak wie najlepie napisał(a): > ....do których i Ty się zaliczasz. nie rozumiem...słowo pismak dotyczy dziennikarza, ja nim nie jestem...więc nie rozumiem przytyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietka Re: A mi sie podobal!!! IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 02:23 A ja juz widzialem druga czesc Matrixa i.... spodziewalem sie czegos innego, ale to chyba normalne . Fantastyka efektow specjalnych jest super , ale to juz wszystko.Mimo wszystko ciagle trzyma w napieciu , a o to mi chodzilo. Ten kto ogladal pierwsza czesc i podobala sie powinien obejzec kolejne czesci , ale nie powinien spodziewac sie nowego pomyslu - jest to po prostu kontnuacja , hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: A mi sie nie podobal!!! IP: *.sjc.ca.bbnow.net 16.05.03, 08:09 Ja tez juz widzialam nowy Matrix i .. nie podobal mi sie wcale. W chwili kiedy zaczyna sie cos dziac, nastepuje koniec filmu. Poza tym, reakcja typu " oooo Jesus" przez dowodzacego statkiem jest troche nie przemyslana do konca :). Plus, uzywanie programu Unix wraz z "root" wzbudzilo troche smiechu na sali. Nie mowiac o tym ze kierowanie przez dowodzacego na autostrade 101, bylo bardzo zabawne. My tutaj w Kaliforni zyjemy wokolo 101. Dobrze obejrzec aby nie wypasc z rozmowy na jakejs najblizszej imprezce, ale nic nadzwyczajnego. Listopad przyniesie moze lepsza 3 czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja :)) Re: A mi sie podobal!!! IP: *.*.*.* 20.05.03, 14:18 Gość portalu: pietka napisał(a): > A ja juz widzialem druga czesc Matrixa i.... > podziewalem sie czegos innego, ale to chyba normalne . > Fantastyka efektow specjalnych jest super, ale to juz > wszystko.Mimo wszystko ciagle trzyma w napieciu , a o > to mi chodzilo. Ten kto ogladal pierwsza czesc i > podobala sie powinien obejzec kolejne czesci, ale nie > powinien spodziewac sie nowego pomyslu - jest to po > prostu kontnuacja, hej Dzięki wielkie!! przejrzałem całą tą listę dyskusyjną i nareszcie ktoś powiedział coś fajnego i pokrzepiającego! Też pójdę na film i będe sie dobrze bawił! Odpowiedz Link Zgłoś
stazzio żadna profanacja tylko takie są zasady 16.05.03, 04:31 Gość portalu: mm napisał(a): > Matrix a nie Mariks!!! > ... co za profanacja! Właśnie że "Matriks-" To nie żadna profanacja, tylko zasady polskiej ortografii. W przypadkach zależnych (od dopełniacza w dół) wygłosowe -x zamienia się w -ks... Wystarczy zajrzeć do słownika... Można się z Sobolewskim nie zgadzać, ale nie wypada mu zarzucać nieznajomości polszczezyny. A recenzja - cóż, jego opinia i tyle... Bardzo lubię "Matrix", ale całe to zamieszanie nmedialne wokół filmu wydaje mi się mocno przesadzone... Aż tak bardzo nie ma się czym emocjonować. Jak sądzę. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klexx Re: żadna profanacja tylko takie są zasady IP: *.tele2.pl 16.05.03, 14:23 dokładnie - w M. zawsze autor pisze Matrix, za to w innych przypadkach pisze się już przez "ks" - analogicznie jak choćby w nazwie firmy od soczków i mrożonek: Hortex, ale Hortexu... Najpierw sprawdzić, później się oburzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klexx Przepraszam, ale to z rozpędu IP: *.tele2.pl 16.05.03, 14:25 Gość portalu: klexx napisał(a): > dokładnie - w M. zawsze autor pisze Matrix, za to w innych przypadkach pisze > się już przez "ks" - analogicznie jak choćby w nazwie firmy od soczków i > mrożonek: Hortex, ale Hortexu... > Oczywiście Horteksu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja :)) Re: Przepraszam, ale to z rozpędu IP: *.*.*.* 20.05.03, 14:29 Matrix to chyba nazwa własna tego "dzieła" i jako taka powinna zostać uszanowana jej oryginalność... Ale tak wogóle to czy ma ta aż takie znaczenie żeby pisać o tym już chyba 10 raz...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiśnia NIE CHWAL SIĘ WIDZĄ O OZYRYSIE IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 17.05.03, 11:09 NIEKTÓRZY WIEDZĄ CO TO JEST oZYRYS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel H Re: Szkoda czasu!!!!!!!!!!!!!!!: IP: *.waw-kor.leased-e.ids.pl 16.05.03, 08:51 Przecież cały Matrix to powtórka z Lema (Kongres futurologiczny),tylko tam było to na lekach haluconogennych ( ale i tak błoto chlupnęło! - kto czytał ten wie, kto nie - powinien). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregorius Re: Czy ktos wie czym jest Ozyrys w Matrix Reakty IP: *.org 16.05.03, 15:31 Statkiem takim jak Nadbuhodonozor (czy jak to się tam pisze) z jedynki i nie wiem czy jest Reloaded bo jako taki występuje w pierwszym Animatrix'ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Obejrzalem IP: *.tnt45.ewr3.da.uu.net 16.05.03, 11:15 Przed paroma godzinami obejrzalem Matrix Reloaded. Film dorownuje klasa oryginalowi choc pod paroma wzgledami jest troche inny. Napewno jest to film bardziej skomplikowany od pierwszego Matrix. Tak jak mniej wiecej wszystko bylo jasne w oryginale, tak w Reloaded fabula gmatwa sie nieslychanie (co jest plusem) i szczerze mowiac nie bardzo wiem o co chodzi. Sama koncowka wymaga istnego sprintu intelektualnego aby nadazyc za dialogiem. I tak mysle ze wysilki beda prozne, co wynika z samego dialogu zreszta. Poza tym, wizualnie, ten film wrecz "miazdzy" konkurencje. Niesamowite efekty specjalne ktorych kino jeszcze nie widzialo. Byly momenty podczas tego filmu kiedy w trakcie kilkuminutowych intensywnych scenach akcji myslalem sobie "No nie, tego nie da sie pobic" po czym akcja rozkrecala sie nadal. Oczywiscie nie bede zdradzal fabuly jak recenzent Gazety Wyborczej. Tego sie nie robi. Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialny Re: Obejrzalem IP: *.speed.planet.nl 16.05.03, 15:04 Tez obejrzalem. I .....zawiodlem sie. Oczywiscie efekty byly wspaniale, choc znalazlem po pierwszym obejrzeniu kilka bledow (Morfeusz stoi na mieczu wbitym w ciezarowke(w polowie wyskosci naczepy) a pozniej wyciaga go lezac na gorze)).No i te walki, fajne ale nie do przesady (Agent dostaje metalowym drazkiem i leci na kilkadziesiat metrow (przypomnialo mi to razy zadawane Elfom i Ludziom przez Saurona)).Wydaje mi sie ze ze bardzo, ze duzo tych efektow. Miasto. Jezu jak tak ma wygladac miasto o ktore ludzie tak walcza????? to sam bym wolal zyc w Matrixie.( to spotkanie , na ktorym przemawia Morfeusz......i pozniej zabawa....zywcem wycieta z tandetnych klipow z MTV i te laski, gole piersi ....na mnie to nie dziala, a wrecz odrzuca mnie, chyba ze mial to byc uklon w strone mlodziezy wychowanej na mialkim pop-ie, a po co im pochodnie?w koncu sa pod ziemia....chyba lepiej i zdrowiej oswietlic wszystko swiatlem elektrycznym, skoro jadro ziemi jest gorace, i daje darmowa energie??). No i zakonczenie ...tez jakies takie przypadkowe....jakby film sie urwal. Calkiem inaczej zrobil to Jackson w LOTR, prawda? I jeszcze na koniec.......skoro Neo lest lepszy od Supermana po co w ogole walczyl z agantami?chyba latwiej by bylo wpas z predkoscia 500 km na godzine i wykrasc, zabrac, wejsc i wyjsc niezauwazonym........draznilo mnie to bardzo. No ale to sa moje osobiste odczucia.......moze innym sie spodoba. W kazdym razie Matrix 1 zrobil na mnie wieksze wrazenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Obejrzalem IP: *.tnt52.ewr3.da.uu.net 16.05.03, 20:08 Masz racje. Wszystko co dzieje sie w Zionie jest troche tandetne i tez mi sie niepodobalo. Jest jednak wielkie ale i wynika one z tego co Neo zrobil w Zionie na koncu filmu. Czyzby Zion byl czescia Matrix? To tlumaczyloby wiele. Wszystko wyjasni sie w Revolutions. Walki sa wspaniale choc tez odnioslem wrazenie ze troche tego bylo za duzo. Byc moze sie myle ale ten film bedzie jak wino, coraz lepszy wraz z ubiegajacym czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LySy MATRIX JEST DEBESCIAK - IP: *.trentn01.nj.comcast.net 16.05.03, 16:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kass Re: MATRIX JEST DEBESCIAK - IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 22:50 tia.... a ksywa LySy'ego facia moowi sama za siebie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pooh84 Re: Recenzja MAtrixa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.03, 23:22 Juz dawno nie czytalem tak wtornej recenzji. Autor bardziej opisuje co w filmie sie dzieje niz to czy film jest ciekawy, inteligetny i frapujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mas Do fanow ulicy sezamkowej IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 19.05.03, 00:03 Matrix jest trudnym filmem.Tymbardziej nie rozumiem nieuzasadnionych pretensji absolwentow szkol specjalnych ktorzy najwyrazniej mieli dzisiaj informatyke.Nie wytykajcie mi ze probuje kogos obrazic-wcale nie.Po prostu czlowiek ktory uwaza Matrixa za film dla dzieciakow czy bezmyslna nawalane przesiaknieta efektami specjalnymi jest,co tu duzo mowic,glupi.Dziwia mnie te wszystkie negatywne glosy.Cofamy sie do sredniowiecza?Jezeli nie potrafimy czegos zrozumiec musimy to zniszczyc?Z drugiej strony to dobrze ze Reaktywacja nie wszystkim sie podoba- swiadczy to o tym ze nie jest to film dla masowego odbiorcy...Prosba do malkonentow-zachowajcie uwagi w stylu"co za glupi film dla dzieci.I o co w nim wlasciwie chodzilo?" dla siebie bo az zal d*** sciska... Odpowiedz Link Zgłoś