Dodaj do ulubionych

[przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory

IP: *.ghnet.pl 09.10.07, 19:27
czyli pierwszy tom bardzo głośnej na zachodzie sagi do którerj prawa zakupił
już warner bros i...
z jednej strony świetna powieść AKCJI: dobra fabuła, szybka akcja, odpowiednie
tempo wydarzeń = książka się nie nudzi
z drugiej strony: mało FANTASY, świat jest brutalny i wpisuje się w
przedstawienia zaawansowanego renesansu, z drugiej strony... to wlasnie
powiesc akcji, nie fantasy.
Chociaż na plus trzeba przyznać, że świat opisany jest bardzo ciekawie.

Wydaje mi się, że powieść została na świecie przyjęta jako kolejna "z tych,
które zdobędą popularność", więc ciekawią mnie Wasze spostrzeżenia.
Obserwuj wątek
    • temel Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 10.10.07, 18:57
      przeczytałem fragment tej powieści w dołączonej mini-książeczce w nowym NF-ie, i
      muszę przyznać, że bardzo mi się podobało. Nie wiedziałem, że już jest w
      księgarniach...
      • Gość: wereszcz Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.ghnet.pl 12.10.07, 09:30
        aa, też znam ten fragment z NF. Swoją drogą świetnie zrobiony dodatek z tą
        okładką i fragmentem.
      • Gość: wereszcz Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.ghnet.pl 12.10.07, 09:31
        też znam ten fragment z NF i uważam że świetnie zrobili ten dodatek z okładkami
        • temel Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 12.10.07, 15:47
          zgadzam się! właśnie ten fragment przekonał mnie, że warto było by zakupić tą
          książkę.
          • pavira Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 14.10.07, 23:10
            To jedna z najlepszych książek jakie ostatnio czytałam. Mimo że z początku nie
            mogłam przyzwyczaić się do nieliniowej fabuły - potem już to nie przeszkadzało a
            nawet pomagało - pozwalało rozluźnić zaciśnięte kciuki które trzymałam niemal
            cały czas za niecnych dżentelmenów.
            • Gość: ojek Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 16.10.07, 19:58
              kazde interludium na poczatku przeszkadza, a potem w sumie az bylam ciekawa ich...
    • Gość: czarorecepcjio Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 15.10.07, 10:43
      co ty piszesz? "jest mało fantasy bo świat jest brutalny", "wpisuje się w
      przedstawienia zaawansowanego renesansu"?. W Fantasy światy bywają znacznie
      bardziej brutalne niż ta książka. A wpisanie się w świat renesansu jest tu tylko
      osnową fabuły (jak w każdym świecie fantasy) nie mówiąc o tym, że renesansowi
      jednak bardzo daleko było do magii.
      • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.aster.pl 16.10.07, 00:40
        ok. a jak z polskim przekładem? rozumiem, że książka wciąga ale czy tłumaczenie
        nie przeszkadza? nic mnie chyba tak nie irytuje jak nieudolne tłumacznie, które
        psuje każdy efekt:(
        • oma-tko Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 16.10.07, 11:35
          Tłumaczenie jest niezłe. Nie drażni - zachęca do czytania. :)
        • Gość: psotnikzlamanczy Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 16.10.07, 18:28
          nie ma "kwiatków" typu Bilbo Bagosz z Bagoszna ;P Jeszcze nie skończyłam czytać,
          ale nie ma na razie to sądzę, że nie zmieni się to do końca ;)
          • mylnik Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 16.10.07, 19:59
            ja z pewnoscia moge stwierdzic, ze sie nie zawiodlam.
            ani razu.
            no moze... tylko koncem.
            w sensie...
            braklo mi kartek.
            i nie ma kolejnego tomu w polsce
            i nie ma co czytac
            buuu :(
            ja chce juz drugi tom :(
            • Gość: ziomus Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 16.10.07, 21:10
              E tam. Ksiazki zawsze sie znajda, znajdz cos ciekawego, a doczekasz sie drugiego
              tomu w koncu :)
              • Gość: kapownik Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 16.10.07, 21:12
                kolego nie liczy sie ilosc, a jakosc. zawsze mozna dorwac byle jaka ksiazke, ale
                co, jesli mylnik jest koneserem, nie daj Boze? Toz to katastrofa. aLocke jesli
                spelnil jego oczekiwania/jej - toa faktycznie musi byc chyba dobre :D
                • mylnik Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 16.10.07, 21:32
                  zaczne grzebac w poszukiwaniu rownie dobrej ksiazki, poki nie ukaze sie drugi
                  tom, bo oszaleje.
                  kapownik: dzieki.
                  • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.aster.pl 17.10.07, 00:43
                    zawsze możesz przeczytać drugi raz:) jeśli faktycznie ta książka jest tak dobra
                    jak mówisz i tak bardzo Ci się podobała to pomimo, że hmmm zakończenie Cię
                    raczej nie zaskoczy;) to na pewno odkryjesz w niej coś nowego, ciekawego... ja
                    dość często tak robię z książkami, które mnie zachwycą czy chociażby zauroczą:)
                  • dobrze_wiem Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 22.10.07, 02:31
                    Drugi tom już jest. Jeśli znasz angielski to nic nie stoi na
                    przeszkodzie, żeby się za niego zabrać:)
                    • oma-tko Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 23.10.07, 14:09
                      Ja poczekam na polskie wydanie. Liczę że czekać bardzo długo nie będę musiała ;)
            • Gość: Miraż Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 30.11.07, 11:21
              a u mnie wszystkie kartki były na swoim miejscu... Opowieść urwała się tak jak
              powinna każda dobra sesja. Odpoczynkiem i spokojem błogim.
    • Gość: ulamek Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 16.10.07, 21:33
      Zgadzam sie: swiat opisany idealnie.
      podziwiam autora za wyobraznie i lekki dobor slow. :)
      • swinki-trzy Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 18.10.07, 15:57
        Lekki dobór?
        Raczej świetny dobór. Widać w tej książce świetną zabawę słowem grę nim.
        Poczucie humoru mimo że często czarne jest naprawdę powalające momentami.
      • Gość: krzeptowskakrzepa Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 25.10.07, 15:55
        heh, świat idealnie opisany w swej nieidealności. Jak dla mnie super ;)
    • dobrze_wiem Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 18.10.07, 21:20
      Gość portalu: wereszcz napisał(a):

> z drugiej strony: mało FANTASY, świat jest brutalny i wpisuje się w
      > przedstawienia zaawansowanego renesansu, z drugiej strony... to wlasnie
      powiesc akcji, nie fantasy.

Zależy, co kto za fantasy uważa;) Moim zdaniem to jednak jest fantastyka - jak
      się dłużej zastanowić, to "Kłamstwa..." posiadają wszystkie cechy
      charakterystyczne dla tego gatunku:) A że akcji jest dużo to tylko na plus tej
      powieści:)Mi się podobała. I wcale nie uważam, żeby świat w niej przedstawiony
      był taki brutalny - na pewno nie jest bardziej brutalny niż nasz świat -
      wystarczy wiadomości obejrzeć;)
      • Gość: głowa mnie boli Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 00:19
        Książka ociera się o fantasy - ale jest bardzo z pogranicza gatunku. Dlatego
        miłośnicy innych gatunków też mogą ją polubić. Podpisano: nie przepadam za
        fantasy ale ksiązka mi się podobała.
        • corpsebride Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 22.10.07, 20:47
          Zgodze sie. Ociera sie o fantastyke. Ale na szczescie jest to otarcie
          'naturalne', wiec plastra nie trzeba ;) przynajmniej nie wymuszone. mnie sie
          rowniez podobala :)
          • Gość: MIG29 Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 30.11.07, 00:36
            zgadzam się. Fantastyka nie jest w tej książce najważniejsza.
      • kurakburak Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 22.10.07, 20:19
        dobrze_wiem napisała:

> jak się dłużej zastanowić, to "Kłamstwa..." posiadają wszystkie
        > cechy charakterystyczne dla tego gatunku:)

Tak z ciekawości pytam ... jakie są cechy charakterystyczne dla
        gatunku?:)
        • onomat-opeje Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 30.10.07, 12:51
          wstęp, rozwinięcie, zakończenie ;P
        • dobrze_wiem Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 06.11.07, 22:38
          kurakburak napisała:

> Tak z ciekawości pytam ... jakie są cechy charakterystyczne dla
          > gatunku?:)

Google+opcja szukaj. W necie jest sporo artykułów na ten temat;)
          • kurakburak Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 09.11.07, 01:31
            Hehehe wymigujesz się od odpowiedzi. Chciałam od Ciebie się
            dowiedzieć jakie to są cechy;P
            • swinki-trzy Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 23.11.07, 16:01
              Cechy fantasy:
              - realizm postaci
              - bliżej nieokreślone czasy akcji ale nawiązujące do czasów średniowiecza renesansu
              - magia i nadzwyczajne zdolności
              - dokładnie opisany świat akcji
              - w wielu przypadkach nawiązywanie do mitów: skandynawskich, celtyckich, gotyckich
              :)
              • kurakburak Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 28.11.07, 23:52
                swinki-trzy napisała:

> Cechy fantasy:
                > - realizm postaci
                > - bliżej nieokreślone czasy akcji ale nawiązujące do czasów
                > średniowiecza renesansu
                > - magia i nadzwyczajne zdolności
                > - dokładnie opisany świat akcji
                > - w wielu przypadkach nawiązywanie do mitów: skandynawskich,
                > celtyckich, gotyckich

Lekcje pięknie odrobione, ale zabrakło mi "wymyślonego i wykreowanego przez
                autora świata". W związku z tym dostajesz 4+ :)))
        • Gość: a mnie boli zab Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 21.11.07, 21:24
          specyficzne poczucie humoru, to na pewno ;)
          • adamekus19 Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 22.11.07, 16:24
            mistrzostwo ostrzejszego humoru rodem z dziel sapkowskiego :) to mnie urzeklo !
            • Gość: a mnie boli zab Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 23.11.07, 12:42
              wahalam sie, czy moge porownac go do Sapkowskiego, z racji, ze w polsce jest to
              temat-mur.
              Ale skoro nie bede jedyna, to sie przynajmniej z Toba zgodze :)
              • Gość: ksenofilofobosen Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 26.11.07, 21:59
                No tak w tym kraju bez Sapkowskiego nie może nawet gra komputerowa powstać.
                Porównywanie tych dwóch panów jest lekko nie trafione bo obaj zupełnie mają inny
                styl i charakter.
      • kappas Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 22.10.07, 20:49
        Mnie sie zawsze zdawało, ze jedynym elementem charakterystycznym tylko i
        wylacznie dla fantastyki są fantastyczne istoty, jak smoki i tak dalej ;) co
        prawda wystepuja tu magowie...
        acz.
        nie wiem czy posiada 'wszystko'. Ale na pewno wystarczajaco, by zachecic,
        zadowolic i utrwalic sie w pamieci, jak to ze mna bylo :)
        • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.icm.edu.pl 24.10.07, 17:04
          kappas napisała:

> Mnie sie zawsze zdawało, ze jedynym elementem charakterystycznym
          > tylko i wylacznie dla fantastyki są fantastyczne istoty, jak smoki
          > i tak dalej ;) co prawda wystepuja tu magowie...

Występują, występują:) Więzimagowie dokładniej, ale i fantastyczne
          istoty są, np taki skaczący wilczy rekin albo sokół skorpioni. Poza
          tym są i alchemicy i przedmioty posiadające tajemniczą moc
          (widmokamień).
          • gbur-is-one Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 24.10.07, 23:29
            Szczerze mówiąc wolałbym żeby ktoś mnie zabił a nie ułagodził... (z nocnych
            refleksji)
            • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.aster.pl 27.10.07, 18:16
              Szczerze mówiąc to ja też bym wolała;)

• hutcer Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 19.11.07, 15:21
              a ja nie jestem pewna czy wolałabym być zabita czy ułagodzona. Cóż wszystko ma
              swoje wady i zalety...
          • Gość: Miraż Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 30.11.07, 11:24
            akurat widmo kamień ma bardzo specyficzną moc i każdy o niej wie więc raczej nie
            jest tajemnicza. Jednak faktycznie reszta jak alchemicy i więzimagowie to już
            fantastyka cała gębą.
        • Gość: Kapuścina Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 29.10.07, 12:48
          tutaj chyba fantastyczne istoty występują. np.Vadranie, diabeł morski z mackami,
          Występny Wartownik, Ojciec Niezbędnych Pretekstów,
          • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.icm.edu.pl 29.10.07, 14:10
            Vadranie są ludźmi - tylko nazwa jest fantastyczna;)
            • Gość: kasblanckowa Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 16.11.07, 16:33
              nie szkodzi. Ogromne żółwie też są realne a jednak ten od Pracheta jest
              fantastyczny :P
            • kappas Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 20.11.07, 19:38
              Vadranie jak najbardziej sa ludzmi.
              I to mi sie w tej ksiazce spodobalo: dwoistosc.
              Nazywanie rasy ludzkiej fantastyczna nazwa, przywodzi na mysl prawdziwa fantastyke
              a tu zonk. Przeciez cala ta ksiazka to 'balansowanie' miedzy przygodowka a
              fantastyka... Swietne ;)
              • Gość: suchanuszka Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 26.11.07, 22:05
                dla mnie to nie przygodówka tylko sensacja. No ale ja nie oglądam horrorów bo
                się boję potem więc może mam zaburzony odbiór tych spraw. Kto powiedział, że
                fantastyka nie może być np horrorem czy sensacją albo przygodówką? Ja tam sądzę,
                że fantastyka to zbiorcze określenie na książki rozgrywające się w wymyślonym
                świecie, w którym obecna jest magia. Po tym odróżnieniu już dzielą się normalnie
                na gatunki klasyczne.
          • gbur-is-one Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 31.10.07, 00:38
            Więzimagowie i bogowie. No i morskie stwory. Ale Vadranie to ludzie - nazwa
            pochodzi od miejscowości :)
            • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.aster.pl 02.11.07, 14:05
              Bogowie się nie pojawiają fizycznie;) Występują tylko jako obiekty
              wierzeń i kultu, co wcale nie jest takie fantastyczne;)
              • gbur-is-one Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 02.11.07, 20:00
                Chodzi o rodzaj bogów. Chociaż zgadzam sie ze sama idea bogów jest mocno
                realna/ludzka :)
                • Gość: filigran Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.aster.pl 04.11.07, 17:00
                  gbur-is-one napisał:

> Chodzi o rodzaj bogów. Chociaż zgadzam sie ze sama idea bogów jest
                  > mocno realna/ludzka :)

Pogańskie wierzenia!:) W książce występuje mnóstwo bóstw i bożków a
                  każdy z nich jest odpowiedzialny za co innego;) Można się pogubić.
                  • gbur-is-one Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 07.11.07, 12:10
                    Gość portalu: filigran napisał(a):
                    > Pogańskie wierzenia!:) W książce występuje mnóstwo bóstw i bożków a
                    > każdy z nich jest odpowiedzialny za co innego;) Można się pogubić.

Ano pogańskie. Ale jakże ludzkie prawda? Po prostu nawet w tej ksiązce widać jak
                    ludzie bardzo potrzebują bogów bożków i Bogów.
                    • krukkrk Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 14.11.07, 18:20
                      idealnie to ujelas/ujales.
                      Ta ksiazka zaskarbila sobie moje uznanie wlasnie tym, ze jest bardzo 'realna'.
                      Jesli wiesz, co mam na mysli.
                      • funkyzyte Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 28.02.08, 19:31
                        Klamstwa
                        ................... Gore ... Bush
                        No H.S. Degree ..... 59 % .. 39 %
                        High School Graduate 48 % .. 49 %
                        Some College ....... 45 % .. 51 %
                        College Graduate ... 45 % .. 51 %
                        Post-Graduate Degree 52 % .. 44 %
      • Gość: kaszeńka Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 26.10.07, 16:05
        zgadzam się z tobą.
        • mylnik Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 19.11.07, 18:51
          w sprawie tego, ze ksiazka swietna
          czy czegos innego? :)
          z ciekawosci dziennikarskiej pytam.
          • Gość: kogi Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.ak7.petroinform.com 25.11.07, 20:12
            To ja też się zgodzę, ale dodam w jakiej kwestii - otóż, książka mi się podobała. :)
            • Gość: mysiek Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.autocom.pl 26.11.07, 21:15
              masz moje stuprocentowe poparcie.
              Ksiazka jest swietna. Przycmiewa inne, ktore są na mojej polce, i w zadnym
              wypadku nie zaluje wydanych pieniedzy.
              • skaterin Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 27.11.07, 20:21
                u mnie nie przycmiewa co prawda takich dziel, jak klasyka literatury, ale jesli
                chodzi ci o to, co jest wspolczesnie uznawane za dobre w fantastyce i
                przygodzie: owszem, o klase lepsza jest. I faktycznie przycimewa.
                • krukkrk Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 28.11.07, 17:50
                  szumnie napisane, ale prawdziwe.
    • kurakburak "Kłamstwa Locke'a Lamory" 28.11.07, 23:55
      Dla wszystkich, którzy jeszcze nie czytali mam dobrą wiadomość: książka pojawiła
      się na torentach:) Miłej lektury.
      • skaterin Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" 29.11.07, 21:31
        ja tam wole tradycyjnie :D moje oczy by nie scierpialy, gdybym miala to czytac
        na kompie, a drukarki nie mam
      • mylnik Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" 30.11.07, 19:23
        ebooki nie są fajne.
        • Gość: kun Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" IP: *.eranet.pl 06.12.07, 09:38
          zwłaszcza, że to ...600 stron
          • Gość: daniel27 Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" IP: *.chello.pl 07.12.07, 16:44
            Jak jest fajna książka to się nie patrzy na ilość
            stron.A "Kłamstwa..." to bardzo fajna książka.
            • lisfelix Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" 07.12.07, 23:43
              Gość portalu: daniel27 napisał(a):

> Jak jest fajna książka to się nie patrzy na ilość
              > stron.A "Kłamstwa..." to bardzo fajna książka.

a jak jest to fajna książka to się woła na cały głoś: wiecej stron,
              więcej stron!
              myślę, że będziecie,wy którzy jeszcze nie przeczytaliście, przy
              Kłamstwach wołać w niebogłosy Więcej!;)
              • lemur12345 Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" 10.12.07, 12:52
                lisfelix napisała:

> a jak jest to fajna książka to się woła na cały głoś: wiecej
                stron,
                > więcej stron!
                > myślę, że będziecie,wy którzy jeszcze nie przeczytaliście, przy
                > Kłamstwach wołać w niebogłosy Więcej!;)

Śmieszne, bo ja zrozumiałem ze ktoś mówi ze 600 stron to sporo.
                Ale dla wytrawnego czytelnika to jest jeden mały "literacki
                łyk". :):):)
                Wiecej stron już jest. Druga część ukazała się , tylko że na razie
                po angielsku.
                • Gość: salonik Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 11:56
                  Jak tylko się pojawi w sklepach polska wersja od razu kupuję :)
              • Gość: kurczak_mały Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" IP: *.gprs.plus.pl 11.12.07, 13:29
                Więcej Locka !!!! :):):)
                Mam tylko nadzieję, że druga część będzie tak wciągająca jak pierwsza. I
                zostanie ten niepowtarzalny mroczny klimat.
                • Gość: pocieszny Re: "Kłamstwa Locke'a Lamory" IP: *.chello.pl 12.12.07, 16:28
                  Też mam taką nadzieję. Ale to debiut więc dużo werwy do pisania
                  kolejnych części :):)
    • elzsaw Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 11.12.07, 08:15
      Atrakcyjne cyfrowe publikacje do czytania :

www.nexto.pl/?p=114410

• greyling Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory 23.03.08, 09:53
      Przeczytałam. Polecam. To takie ciekawe fantasy z elementami
      kryminału.
      • Gość: f Re: [przeczytane] Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 14:06
        Kłamstwa - jedna z ciekawszych pozycji ostatniego roku moim zdaniem.
        No i dla niecierpliwych - pod koniec kwietnia drugi tom już po
        polsku :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka