Dodaj do ulubionych

Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!!

19.08.05, 12:44
Do tej pory Polska odnoga Citigroup ze swoimi pracownkami rozstawała sie w
miarę grzecznie. W chwili obecnej zamierza pokazać na rynku nowy styl
rozstawania się z pracownikami. W restrukturyzowanej części Banku pracownikom
będą proponowane nowe miejsca pracy (tym w Warszawie w Krakowie a w Krakowie
Warszawę) tym którzy odmówią nie zostana wypłacone tzw. Pakiety. W ten sposób
pomimo wynegocjowanych odpraw nikt może ich nie dostać a Bank zaoszczędzi
pieniądze!!! I to się nazywa kapitalizm.
Ludzie zamykajcie konta w tym Banku bo to wstyd abyśmy byli w ten sposób
traktowani!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: bassPL Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 13:07
      Pewnie z pomocą słynnego na forum konsultingu to wymyślili.
      Duży może więcej ... e nie, duży może wszystko.
      Ciekawe co na to centrale związkowe, jak zwykle łeb w piasek ?
      Na całym świecie rośnie opór wobec korporacji, ludzie się organizują, bo widzą
      zagrożenie. U nas "autorytety" siedzą cicho jakby kupe w majtkach mieli.
      • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.08.05, 13:14
        Związki siedzą cicho bo przecież Ich też można zredukować...Skoro pracownicy
        maja dostawać tak absurdalne propozycje pracy np. pracownik Callcenter np w
        Łodzi dla kobiety która ma 45 lat i rodzine w W-wie. Jak odmówi nie dostanie
        pakietu a żeby było wesoło to na odpowiedź ma 48 godzin... Jak to usłyszałem to
        nie wierzyłem...I to Bank Handlowy w Warszawie the Member of Citigroup tak
        traktuje pracowników!!!To co dopiero musi sie dziać w małych firmach...a
        informacje tym ludziom przekazał prezes ("p" z małej tak jak kaliber tego
        człowieka)
        • Gość: zuzu Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:09
          gdy czytam coś takiego, mam ochotę opuścić ten kraj raz na zawsze. Stajemy się
          jakąś nieszczęsną republiką bananową.
          • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:35
            Jak to stajemy się republiką bananową? Przecież my już od 16 lat jesteśmy taką
            republiką.
            • Gość: zuzu Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:56
              fakt. Szkoda tylko, że dziś nikt nie robi strajków, postulatów, jak w roku 80-
              tym. Chyba ludzie są zbyt rozbici i zmęczeni.
              • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:05
                Recepta była bardzo prosta. Polikwidować wszelkie możliwe urzędy kontroli oraz
                zubożyć maksymalnie społeczeństwo.

Biedny = uległy

W obecnej rzeczywistości naród wszelkie decyzje przyjmuje z pokorą. Obowiązkowe
                zmiany dokumentów, bardzo wysokie stawki VAT, podwójne akcyzy na sprowadzane
                samochody i ogólnie pojętą grę polityczną (afery, niedomówienia, błędy, dowolne
                interpretacje prawa). Eeeechh... szkoda gadać.
                • Gość: zuzu Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:09
                  i jeszcze ta wszechobecna propaganda sukcesu, że niby żyjemy w kraju wielkich
                  szans.
                  • Gość: pam Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:20
                    To my nie żyjemy w kraju wielkich szans??? A rano w dzienniku mówili, że tak:)))

To fakt, wszechobecna propaganda. Szkoda, że tak wielu ludzi w nią wierzy...
                    Wszelkie wiadomości należy oglądać z użyciem wewnętrznego filtra
                    antypropagandowego. Polska jaka jest każdy widzi.

Dobra kończmy rozmowy polityczne bo jeszcze nas za to zamkną:) Jakby ktoś pytał
                    to znamy się tylko z widzenia:)

Pozdrawiam!
    • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.08.05, 14:34
      Zastanawiam się czy tego rodzaju propozycje są legalne w swietle prawa
      polskiego i zaraem unijnego...Szkoda mi tych ludzi, oczywiście w dziennikach
      prasowych informacje tego rodzaju się nie pojawią bo BH to duży reklamodawca...
      Ale czy można stosować tego rodzaju szantaż? Nie oto mi chodzi że jest to
      niemoralen, nieludzkie itp...ale w 2005 roku podobno w europejskim kraju?
      • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:44
        Skieruj to pytanie do naszych władz. Z pewnością otrzymasz odpowiedź, że takie
        postępowanie jest zgodne z prawem europejskim i normami europejskimi (do każdej
        wypowiedzi te normy podczepiają). Polska jest tylko formalnie członkiem UE, a
        tak naprawdę to "bananowa republika" będąca tematem dowcipów w USA.
        Oczywiście, że tego rodzaju szantaż dotczący "przymusowego" przeniesienia nie
        jest legalny. Nie znajdzie się jednak w Polsce prawnik aby to udowadniać. Jest
        to typowe postawienie pracownika pod ścianą. Jestem pewien że 90% załogi nie
        zechce przenosić się do innego miasta i dostaną te pakiety no i... świadectwo
        pracy. A to Polska właśnie...
        • Gość: Rafał Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 213.77.11.* 19.08.05, 15:42
          Jeżeli ktoś potrzebuje w tej sprawie porady prawnej to chętnie jej udzielę. Od
          5 lat jestem praktykiem prawa pracy.
          • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.08.05, 15:53
            To może jakś ogólna informacja jak powinni postempować. Podobno to
            restrukturyzacja więc pracodawca ma prawo zaproponować jaka kolwiek prace za
            jakąkolwiek pracę w jakimkolwiek miejscu...i jeśli pracownik nie zgodzi sie w
            ciągu 48 godzin. Nie otrzyma pakietu tylko normalnie przewidzianą odprawę...A
            właśnie przeczytałem że mają zysk na poziomie 150 mln w drugim kwartale...
            I Bank Handlowy oszczędza na odprawach ale obciach dla Citigroup.
          • Gość: KEFFF Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.citibank.com 26.08.05, 14:26
            Czy moge prosić o kontakt e-mailowy osoby udzielajacej porad prawnych z zakresu
            prawa pracy?

Mam kilka pytan-jestem osoba przewidziana do zwolnienia w BH ...i
            prawdopodobnie zostane zwolniony bez zadych dodatkowych swiadczen.
          • Gość: KEFFF Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.citibank.com 26.08.05, 14:33
            1. Czy mozna zwolnic pracownika zatrudnionego na czas okreslony (przed terminem
            wygasniecia umowy)-bez zadnych dodatkowych swiadczen, tzn. czy mozna wylaczyc
            go z ram zwolnien grupowych?

2. Czy pracodawca moze podpisac z pracownikiem trzecia umowe na czas okreslony-
            w przypadku, gdy pierwsza umowa byla zawarta na okres 3 miesiacy ale bez zapisu
            mowiacego o tym, ze jest to umowa na okres probny (pracownik nie byl o tym
            fakcie rowniez poinformowany slownie)?
        • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.08.05, 15:49
          No cały patent polega na tym że jak odmówią to pakiety nie będą się już im
          należały!!!A zawsze mogą oddelegować młode matki do pracy w innym mieście.
          Ja na miejscu tych ludzi przeprowadziłbym jakieś manifestacje pod siedzibami
          Banków. A jeszcze fajny info podobno w ramach pomocy Bank może im pomóc napisać
          CV? Kurcze szkoda że nie ma gazet które mogłyby opisywać takie sprawy...
          A związki zawodowe to farsa. Grunt żeby ich nie zwolniono...
          Ludzie trzymajcie się i coś zróbcie!!!
          • Gość: Rafał Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 213.77.11.* 19.08.05, 15:54
            Młodym matkom do ukończenia 4 roku życia przez dziecko nie mogą zmienić miejsca
            wykonywania pracy.
            • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.08.05, 16:07
              Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Młodym matkom do ukończenia 4 roku życia przez dziecko nie mogą zmienić
              miejsca wykonywania pracy.

To pewnie je zwolnią. Ale czy można uzależnieć pakiety od odmowy przyjęcia
              innego stanowiska pracy w innym mieście za dużo mniejsze pieniądze?

Jakos jak słyszę o takim traktowaniu ludzi to budzi to moja agresję.Nie wiem
              może byłem inaczej wychowany niz ta kadra z Indii, Pakistanu i skąd oni wszyscy
              są. Podobno sa tu na czasowych kontraktach i chcą się wykazać za wszelką cenę
              aby późnień trafić lepiej...dlatego tak traktują Polaków.

• Gość: Rafał Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 213.77.11.* 19.08.05, 16:14
                Sytuacja jak rozumiem jest taka, że do zwolnienia jest 530osób. BH w takiej
                sytuacji jest obowiązany wypłacić odprawę w zależności od stażu pracy
                pracownika w BH i od wyników rozmów ze związkami zawodowymi (o ile były takie
                rozmowy, nie mogą być gorsze niż gwarantowane przez Kodeks Pracy)
                BH chce obejść te przepisy i proponuje zmianę miejsca wykonywania pracy z
                jednoczesnym obniżeniem pensji. Jeżeli pracownik wyrazi na to zgodę to nadal
                będzie pracownikiem BH i na tym etapie nie będzie wliczony do zwalnianych.
                Jeżeli nie wyrazi zgody to BH może takie osoby zwolnić (ale nie matki do 4 roku
                życia dziecka) wypłacając im odprawę zgodnie z KP.
          • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:11
            Niezłe. Bank może im pomóc w napisaniu CV:) To może niech jeszcze listy
            motywacyjne napiszą i znaczki i koperty dostarczą. Niech dzwonią do innych firm
            i umawiają swoich pracowników na rozmowy kwalifikacyjne. A już najlepiej jakby
            powstał w BPH specjalny dział do rekrutacji swoich pracowników w innych
            firmach. Chodzili by tacy przedstawiciele na rozmowy kwalifikacyjne i
            załatwiali pracę swoim byłym kolegom. Absurd? Niekoniecznie, przecież to Polska.
            • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.08.05, 16:16
              Ale sama propozycja niezła CV to Ci ludzie chyba pisali jak szli pracować Do
              Banku Handlowego...Patent niezły. Ale jakby podymili Jaworowiczową by zaprosili,
              trochę pisaków z brukowców to może Bank musiałby się trochę fer zachować...
              Ale czego się spodziewać po takich instytucjach...na szczęście jeszcze jest
              Polski BGŻ...
            • Gość: Rafał Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 213.77.11.* 19.08.05, 16:18
              Z tą pomocą w napisaniu CV i znalezieniu pracy to nie przesadzałbym z krytyką.
              To jest przyjęte na całym świecie działanie nazwane outplacement - pomagające
              zwalnianym pracownikom na w miarę łagodne odejście z firmy. Firmy pomagają
              pisać CV, LM, przeprowadzają szkolenia z zakresu kompetencji niezbędnych w
              trakcie szukania pracy i rozmów kwalifikacyjnych, często pomagają w nieformalny
              sposób, nieformalnymi drogami pomóc w znalezieniu nowego zajęcia. Takie
              działanie moim zdaniem należy chwalić..szczególnie gdy mam miejsce właśnie w
              Polsce.
              • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:33
                Info było tyło tylko o CV. Nie było nic o pomocy w znalezieniu pracy. Ot,
                przepisać to które otzymali przy rekrutacji, leżące gdzieś w szufladzie w
                kadrach, dodać referencje na piśmie. Wielka mi pomoc. Tyle co sam pracownik
                zrobiłby w godzinkę.
                Jeżeli rzeczywiście, poprowadzą szkolenia o efektywnym szukaniu pracy to tu
                mają mały plus. Z tym nieformalnym szukaniem pracy dla "wydalanych"
                pracowników, nieformalnymi drogami to uwierzę jak zobaczę. Według mnie chcą oni
                zrobić dobre wrażenie tym niby dbaniem o dobro zwalnianego pracownika a tak
                naprawdę mają to gdzieś. Zależy im tylko aby im TVN nie wjechał z kamerami i
                aby nie znaleźć się na pierwszych stronach Faktu i Super Expresu z jakimś
                wymownym tytułem.
                • Gość: edyta Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:27
                  pytanie do Rafała -> jeśli odmówię przyjęcia pracy na mniej korzystnych
                  warunkach to czy należy mi się odprawa? (umowa na czas nieokreślony, 5,5 roku
                  pracy u danego pracodawcy)
                  • Gość: Rafał do edyty IP: 213.77.11.* 22.08.05, 09:24
                    Po przedstawieniu Ci przez pracodawcę nowych warunków pracy, jeżeli Twoim
                    zdaniem będą one mniej korzystne, to możesz ich nie przyjąć. Odprawa będzie
                    uzależniona od tego co będziesz miała wpisane w świadectwie pracy jako powód
                    zwolnienia - jeżeli powód zwolnienia będzie po stronie pracodawcy (powód
                    ekonomiczny, likwidacja stanowiska itd] to będziesz miała prawo do odprawy,
                    takie prawo zachowasz także jeżeli zostaniesz zwolniona w ramach zwolnień
                    grupowych [jak rozumiem o takich jest mowa na tym forum].
    • Gość: bassPL gdzie ta k.... wolna prasa ? IP: *.aster.pl 19.08.05, 21:14
      no gdzie ?
      I gdzie ten co prywatyzował bank ?
      Hindusi przyjechali likwidować stanowiska tu, żeby móc utworzyć w Indiach, to
      proste. Są tańsi i są daleko, można z nimi robić co się chce. Czyli musimy
      zejść z wymogami do ich poziomu. Taką rolę nam wyznaczono w demokratycznej
      Europie. Siedziba kołchozu przeniosła się z Moskwy do Brukseli, a my w roli
      dziwki, której obojętne kto ją obrabia.
    • Gość: ufo Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.chello.pl 20.08.05, 17:03
      I super ! Banda niekompetentnych wieśniaków wróci do siebie do pgr !
      • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 20.08.05, 21:33
        Czy niekompetentnych to nie wiem ale napewno pieknie zrobionych w jajo.
        Zaproponuja im pracę w W-wie w Katowicach i Łodzi a jak nie to won bez odpraw...
        To właściwie pierwsza taka chamska zagrywka w instytucjach finansowych w Polsce
        ale może jak ktos napisał nagłosnią i zaproszą TVN albo jakieś bulwarówki...
        I tak ich zwolnia ale przynajmniej przytrą nochale tym na górce...
        • Gość: :) Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.aster.pl 21.08.05, 09:28
          nie pierwsza, pierwsze było Pekao 3-4 lata temu...
          Zgodnie z zarządzeniem centrali, niewygodnych pracowników przenoszono do jak
          najodleglejszych oddziałów od ich miejsca zamieszkania.
          Jeżeli byłeś z Pruszkowa, to jeździłeś do pracy do Mińska, itp...
          Po to, by ludzie sami odchodzili, a wtedy nie dostawali nic...
          Pekao zwalniało wtedy pare tyś ludzi, z czego chyba tylko 1,2 tyś dostało
          odprawy.
          Praktyką nagminną było wymuszanie podpisywania porozumień stron, właśnie po to,
          by uniknąć wypłacania odpraw. Otrzymali je ci bardziej wytrzymali na
          różne "perswazje" pracownicy pekao.
          Związki zawodowe niestety nic kompletnie nie czyną, bojąc się utraty swoich
          intratnych posadek.
      • Gość: jagna Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:45
        no i dobrze im tak, wiesniakom. niech wracaja do Ełku i Białegostoku.
        Ręka sprawiedliwości też ich dopadła.
        Może ludzie którzy sa kompetentni znajda prace, skończy się picie kawki i obrabianoe dupy innym.
        A citi i tak zatrudnia duzo nierobów na stanowisakch kierowniczych ma z czego wybierać.
    • muszalik20051973 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 20.08.05, 22:02
      Osoby ktore dotknal pomysl restrukturyzacji BH i uwazaja ze sprawe warto
      naglosnic w mediach informauje ze tgodnik FAKTY i MITY jest otwarty na sprawe.
      Podaje kontakt tel./fax. 42 630 70 65 lub e-mail: michal@faktyimity.pl
      • Gość: :) Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.aster.pl 21.08.05, 09:30
        Proszę dotrzeć do Pana Jacka Bormana teraz pracującego w CDM Pekao ( w którym
        też zasłynął swoim "profesjonalizmem" w zwalnianiu ludzi z pracy) , który był
        bardzo zaangażowany w zwalnianie ludzi własnie w Pekao. On będzie potrafił
        dokładnie wytłumaczyć jak to się robi w banku.
        • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 22.08.05, 08:35
          Zanosi sie ta ta samą metodę tylko ludzie dostaną oddelegowanie do Katowic,
          Łodzi itp. Cieszę się że już media się tym zainteresowały, może jeszcze
          politycy też sie zainteresuja bądź co bądź wybory blisko... Ale zastanawiam się
          czy to ci wszyści Hindusi z Citi są tacy perfidni czy może juz naszego chowu
          kadra zarządzająca. Ludzie z Citi macie powyżej kontakt na media może skoro nie
          uda sie uratować miejsc pracy to może nie uda się Bankowi Was wyrolować
          finansowo...
    • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 24.08.05, 08:06
      I stała sie sprawa dziwna. Po małym nagłośnieniu sprawy na razie nie wręczono
      pracownikom wymówień i nie oddelegowano nikogo w celu zmuszenia go do
      rezygnacji z pracy (na razie). W sobotniej Rzeczpospolitej umieszczono notatke
      o zwolnieniach i wynegocjowanych pakietach (informacja jak na razie tajna dla
      pracowników) swoją drogą bardzo aktywny PR zadbał aby notatka ukazała się w
      sobote... Część pracowników dostała propozycje pracy w innych działach...z
      resztą przeprowadzono rozmowy w celu? Skoro listy są od paru tygodni juz
      przygotowane... Ciekawostką którą opowiadają szefowie poszczególnych obszarów
      jest to że nie wszyscy zwalniani pracownicy otrzymają "pakiety" ciekaw jestem
      jak wygląda od strony zawartego porozumienia...Czy pracodawca z którego "winy"
      nastepuje redukcja miejsc pracy może sobie wybrać komu wypłaci odprawę a komu
      nie?
      • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:31
        A nie mówiłem!!! Bank boi się o swoje dobre imię a nie o pracowników. Po lekkim
        nagłośnieniu sprawy w prasie, "narazie" pracownicy są spokojni o swoje posady.
        Jak znowu zacznie się mówić o przeniesieniach, zwolnieniach itd. proponuję
        zaalarmować Polsat, TVN, SuperEkspres, Fakt itd. Oni tylko czekają na takie
        rewelacje. Przez tydzień będą o tym trąbić w Interwencji, Uwadze:) Kilku
        pracowników zaproszą pewnie do "Rozmów w toku":) Może to jest w polsce metoda
        na nieuczciwych pracodawców? Skoro związki zawodowe, jeśli gdzieś jeszcze
        istnieją to i tak nic nie robią. A może niech wszycsy pracownicy wyjdą na
        ulice, transparenty, palenie opon, demonstracje?
        • Gość: Zuzanna Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 25.08.05, 09:40
          Drzapieznosc tej firmy przybierala, i jak widze wciaz przybiera, rozmaite
          formy. Ale to, co dzieje sie w tej chwili, nie jest wcale sprawa o sensacyjnym
          charakterze. Oburza Was to, i slusznie. Ale w tej firmie na codzien dzieja sie
          rzeczy o wiele bardziej skandaliczne, a takie traktowanie ludzi przeznaczonych
          do zwolnienia to, wierzcie mi, norma. Pracowalam tam kilka ladnych lat,
          przezylam kilku nieladnych szefow i wiem czego sie mozna spodziewac. I sms-y od
          szefa sprzedazy w sylu "jestem twoim alfonsem, jak nie przynosisz mi kasy to
          jestem wku...ony" tez sie zdarzaly. Ta firma to porazka jesli chodzi o
          traktowanie ludzi ale nie robia tego hindusi, tylko polski "management" pod
          dyktando tych amerykansko-internacjonalnych hien z za wody.
          • Gość: urzedas zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: *.ssmb.com 25.08.05, 10:17
            1. jakie odprawy? jak ktos pracuje krocej niz 2 lata to dostaje 2 pensje. a
            jezeli od 2 do 8 to cztery pensje. ladny mi majatek. gratuluje negocjacji
            zwiazkom zawodowym!
            2. jak zwiazki mogly sie w ogole zgodzic na przejecie handlowego przez citi,
            bez gwarancji zatrudnienia na minimum 5 lat? przeciez to skandal. z tego co
            wiem sa tam az trzy grupy zwiazkowe. gratulacje po raz drugi.
            3. citi z jednego z najlepszych pracodawcow na rynku w 1995 roku stal sie
            najgorszym. prosze zauwazyc, ze w citibank(poland) nie bylo w ogole zwiazkow
            zawodowych, a pracowalo sie doskonale. poraz trzeci gratuluje pracownikom
            handlowego, maciej zaje----tych przedstawicieli zwiazkowych!
            • Gość: zwalniany Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: *.jmdi.pl 25.08.05, 21:47
              Moim zdaniem pakiety sa bardzo dobre. Pracownik z ponad 10 letnim stazem moze
              dostac nawet 13 pensji, 2.000zl na szkolenie na rynku i pomoc finansowa do
              25.000 zlotych lub umorzenie kredytow. Moim zdaniem propozycja bardzo fajna. Ja
              chetnie wezme kase i spokojnie poszukam innej pracy.
              • koni70 Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze 26.08.05, 08:59
                Gość portalu: zwalniany napisał(a):

> Moim zdaniem pakiety sa bardzo dobre. Pracownik z ponad 10 letnim stazem moze
                > dostac nawet 13 pensji, 2.000zl na szkolenie na rynku i pomoc finansowa do
                > 25.000 zlotych lub umorzenie kredytow. Moim zdaniem propozycja bardzo fajna.
                Ja
                >
                > chetnie wezme kase i spokojnie poszukam innej pracy.

Kolego czy aby na pewno go dostaniesz? Chyba pakiety będą nie dla wszystkich
                tylko dla zwalnianych do końca roku... Nie masz możliwości zwolnić się sam z
                pakietem! (Przeczytaj porozumienie) Jeśli zostaniesz do stycznia bo nagle
                wszystkich nie zwolnia to możesz nie dostać nic. Po tym co piszesz to raczej
                miałbyś problem z dostaniem 13 pensji bo chyba za krótko pracujesz...
                kwota 25000 zasiłku będzie rozpatrywana w indywidualnych przypadkach nie jest
                to pomoc dla wszystkich. A dwa tysiące na szkolenie to chyba nie do rączki...
                Ale fakt kiedyś też tak było..
                • Gość: Marta Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: 80.51.241.* 26.08.05, 12:23
                  No właśnie...ciekawe jak to będzie...
                  mam kredyt, 3 lata przepracowane w BH i chyba żadnych prespektyw na dalsze
                  zatrudnienie w tym banku, bo "znajomości" robią swoje...
                  a nawet jeżeli łaskawie mnie zatrudnia, to z pewnością zrobia to na okres
                  próbny, gdzie po 3 miesiącach mi podziękują za wspaniałą i owocną współpracę!i
                  co dostanę???wielkie "0",żeby już nie mówić dosadniej...

zreszta widzę,że dobrze się w tym orientujesz i znasz to z autopsji
                  może z tym TVN itd. to nie jest zły pomysł?

• Gość: xmen Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:28
                    Dlaczego nie mówić dosadniej? Dostaniesz od banku wielkie gó...

Pewnie że z TVNem to dobry pomysł
            • Gość: Marta Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: *.ols.vectranet.pl 29.08.05, 00:46
              najlepsze jest to,że związki zawodowe "Wódki Wyborowej" negocjują z pracodawcą
              odprawy z 24-krotną pensją+ coś tam jeszcze...nie ubliżając nikomu,ale chyba my
              jako pracownicy BH jesteśmy ciut wyżej wykształceni i wydaje mi się,że
              zasługujemy na coś więcej niż to co nam SZANOWNE ZZ wynegocjowały...aż chce mi
              się przeklnąć K****!
              • Gość: Szymon Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: *.ssmb.com 29.08.05, 08:52
                Marto,
                a zapisalas sie do zwiazkow? a jesli nie to dlaczego?
                jak liczne sa zwiazki w BH? i jakie to ma przelozenie na oglne zatrudnienie w
                tym banku?

pozdrawiam,
                Szymon
              • Gość: Witek Re: zwiazki zawodowe w handlowym to leszcze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 21:01
                a co ma wyksztalcenie do wysokosci odpraw? rownie dobrze mozna powiedziec, ze
                osobie z wyzszym wyksztalceniem latwiej bedzie znalezc prace niz komus ze
                srednim. A czemu nie np. staz pracy powienien miec znaczenie? bo czy dac tyle
                samo komus kto nie przepracowal dla firmy rok co temu co spedzil w niej 20. lat?

Dalej - czy zapomoga powinna byc wyplacana wszystkim po rowno, czy moze
                troche "rowniej"? czyli wiecej tym ktorzy naprawde znalezli sie w trudnej
                sytuacji zyciowej bo np. prace stracil jedyny zywiciel rodziny?

jak tam wygladaly odprawy np. w PKO BP czy PKO SA? moze w porownaniu z innymi
                bankami w ktorych rowniez dzialaja zwiazki odprawy w BH wcale nie sa takie
                tragiczne? A o zwizakach pracownicy naogol przypominaja sobie gdy sie ich np.
                zwalnia. wczesniej jakos nie widza potrzeby zapisywania sie do zwiazkow.
                Przeklinaja swoich przelozonych np. za bezplatne nadgodziny, ale zby pojsc z
                tym do zwiazkow? absolutnie! bo anoz moj szef sie dowie, ze kontaktowalem sie w
                tej sprawie ze zwiazkami i mnie zwolni ;-) dopiero gdy klamka zapada i jest juz
                za pozno...

w 25. rocznice powstania Niezaleznego Smorzadnego Zwiazku Zawodowego
                pozdrawiam,

Witek

P.S.
                przy okazji - nie zastanawialiscie sie nigdy dlaczego w tak szacownej
                instytucji jak Agora S.A. wydawcy jakze poczytnej Gazety Wyborczej, ktora
                kiedys miala znaczek Solidarnosc na pierwszej stronie tuz pod logo (wtedy
                pionowym) nie ma zwiazkow zawodowych? a jak myslicie? czy pracownicy nigdy
                takowych nie chcieli zalozyc? i co wtedy z tymi co zakladali zwiazki zrobiono?
                w owej wlasnie poczytnej Gazecie ;-) o blogoslawiona niewiedzo spoleczna! bo co
                innego "idee" a co innego biznes.
          • Gość: pampers Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:31
            Tak Ci pisali? Że jest Twoim alfonsem i w ogóle??? Jak był w SMSie jego numer
            telefonu i dałabyś to do prasy, to możesz być pewna, że brukowce w całej Polsce
            by o tym pisały. Razem z jego nazwiskiem i numerem telefonu. Po prostu
            zniszczyły by go w oczach przyszłych pracodawców. Ale pewnie ten odważniak z
            internetu napisał tego SMSa?
          • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 25.08.05, 13:17
            Gość portalu: Zuzanna napisał(a):

> Drzapieznosc tej firmy przybierala, i jak widze wciaz przybiera, rozmaite
            > formy. Ale to, co dzieje sie w tej chwili, nie jest wcale sprawa o
            sensacyjnym
            > charakterze. Oburza Was to, i slusznie. Ale w tej firmie na codzien dzieja
            sie
            > rzeczy o wiele bardziej skandaliczne, a takie traktowanie ludzi
            przeznaczonych
            > do zwolnienia to, wierzcie mi, norma. Pracowalam tam kilka ladnych lat,
            > przezylam kilku nieladnych szefow i wiem czego sie mozna spodziewac. I sms-y
            od
            >
            > szefa sprzedazy w sylu "jestem twoim alfonsem, jak nie przynosisz mi kasy to
            > jestem wku...ony" tez sie zdarzaly. Ta firma to porazka jesli chodzi o
            > traktowanie ludzi ale nie robia tego hindusi, tylko polski "management" pod
            > dyktando tych amerykansko-internacjonalnych hien z za wody.

Może i masz racje najgorsi są Ci własnego chowu bo bardziej gorliwi...

• Gość: jot Re: Malo tego!!! IP: 195.85.249.* 26.08.05, 13:34
      mało tego! jeszcze jeden chwyt Banku Handlowego: zarząd obiecuje pracownikom
      przeniesienia np na drugi koniec Polski. Mają miejsce sytuację gdzie w związku
      z likwidacją pionu tworzy się etaty w innym pionie. Teoretycznie jest możliwość
      przeniesienia w ramach tego samego oddziału czyli bez konieczności zmiany
      miejsca zamieszkania. Nawet zakres obowiązków bez zmian!! Tymczasem na nowo
      powstałe etaty rekrutuje się pracowników zupełnie z ZEWNĄTRZ!! Taka sytuacja
      występuje np w SZCZECINIE, gdzie pomimo likwidacji pionu nie byłoby
      konieczności zwalniania kogokolwiek!!! Dyrekcja kieruje się jakimiś
      niezrozumiałymi nikomu przesłankami.
      • Gość: Maksi Re: Malo tego!!! IP: *.sbi.com 26.08.05, 13:41
        Obiecywano stanowiska w SME a wiadomo ze tam sa zatrudniani zawsze znajomi
        • Gość: Marta Re: Malo tego!!! IP: 80.51.241.* 26.08.05, 13:44
          no właśnie...znajomość to jest to co tygryski lubią najbardziej...tylko,że my
          jesteśmy traktowani jak...hmmm...no właśnie jak?!

szkoda,że nie mam znajomości...no cóż...nie każdy ma to szczęście...

• Gość: ktoś Re: Malo tego!!! IP: 62.69.192.* 27.08.05, 19:57
        układy "lizusów" - i tyle....
        A dyrektor to jakiś du..k
      • Gość: gut Re: Malo tego!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.05, 19:05
        Tak trzeba o tym głośno powiedzieć, jakie chwyty ostanio stosuje Bank Handlowy.
        Niestety jestem jego pracownikiem i do tego właśnie mój departament likwiduja,
        także rozumiecie jak sie czuje. W dniu dzisiejszym pojawiła sie informacja ze
        tak maja propozycje dla mnie do zupełnie inego miasta w którym nawet nigdy moja
        stopa nie staneła, a do tego osoby które zostały czasowo przeniesiona do
        naszego działu wcześniej dostaja propozycje tu w Warszawie. Prosze mi
        powiedzieć czy to ma jakikolwiek sens?????
        okazało sie ze jeśli nie przyjme propozycji gdzieś niewiadomo gdzie to dostanę
        pakiet............ około listopada, czyli nie sa potrzebni w Banku bardzo
        wysoko wykwalifikowania pracownicy????
        • Gość: ktoś Re: Malo tego!!! IP: *.orasoft.net.pl 31.08.05, 15:24
          Widzisz pracownicy tej instytycji dzielą się na tych z Handlowego i Citka.
          Propozycje pracy dostaja tylko ci z Citka(do potwierdzenia) zamiast specjalisty
          panienka od adresowania kopert. A listy były gotowe na początku Sierpnia!!!!
          Bezczelnie Was okłamywano że rozmowy dadzą szansę przejścia...
          Dlatego wszyscy są traktowani przez Bank Handlowy jak śmiecie. Nieważne
          kompetencje tylko wójek, ciocia albo mąż na Senatorskiej. Tak chyba sie tam
          mówi prawda. Ludzie macie namiary na prase która chce to opisać albo
          skorzystacie albo juz całe życie będziecie tak traktowani!!!
        • koni70 Re: Malo tego!!! 16.09.05, 11:42

Czy to prawda że juz dostajecie wymówienia? A reszta ma je dostać do końca roku?
          I jak wygląda kwestia odpraw są czy tylko miały być?
    • Gość: Maksi Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.sbi.com 26.08.05, 13:35
      ludzie powiedzcie mi dlaczego Citi wygrał konkurs na pracodawce marzeń, to jest
      chyba pomyłka, niech robia interesy na Białorusi a nie u nas, Łukaszenko byłby
      dla nich dobrym sojusznikiem
    • Gość: jot Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 195.85.249.* 26.08.05, 13:40
      Citi wygral konkurs na pracodace marzen bo sam sobie zasponsorował tytuł
      pracodawcy roku. To jest oczywiste!
    • Gość: Marta Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 80.51.241.* 26.08.05, 13:40
      BRAVO!!!!
      Piszcie więcjej!może ktoś to w końcu ruszy i nie będziemy jedynie pionkami i
      ICH grze!!!

jak nas nie chcą i tak nas traktuja niech się ugryzą w...
      no.

• Gość: pam Oto moja rada!!! I N T E R W E N I U J C I E ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:14
        Trzeba wyprostować trochę tę polską rzeczywistość. Jak będziemy tu sobie tak
        dyskutować na forum nic z tego nie wyjdzie. Niech każdy zakasa rękawy i dajmy
        BPH popalić. Oto linki do programów które mogą nam pomóc: P I S Z C I E ! ! !

interwencja.interia.pl/
        interwencja@polsat.com.pl

-------------------------------------------------------
        uwaga.onet.pl/zespol.html
        uwaga@tvn.pl

www.se.com.pl/se/index.jsp?place=topMenu&news_cat_id=-1&layout=0
        listy@superexpress.pl

www.e-fakt.pl/

• Gość: muszalik20051973 Re: Oto moja rada!!! I N T E R W E N I U J C I E IP: *.crowley.pl 26.08.05, 20:28
          Witam

Jeszcze raz informuje ze ogolnopolski tygodnik FAKTY i MITY (ostrzejsza wersja
          tygodnika NIE) jest zainteresowany sprawa. W przeszlosci zajmowlaismy sie
          sprawa Banku Staropolskiego z dosc dobrymn skutkiem. Podaje tel./fax. 42 630 70
          65 e-mail: michal_powolny@o2.pl lub michal@faktyimity.pl
        • Gość: Ktoś Re: Oto moja rada!!! I N T E R W E N I U J C I E IP: 62.69.192.* 27.08.05, 20:00
          Słńce - To jest Bank Handlowy (BH) ,a nie BPH -czyli Bank Przemysłowo-
          Handlowy///
          • Gość: pam Re: Oto moja rada!!! I N T E R W E N I U J C I E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 11:19
            Tak, dobrze o tym wiem. BPH znaczyło Bank Pieprzony Handlowy ! ! !
            • Gość: Marta Re: Oto moja rada!!! I N T E R W E N I U J C I E IP: *.ols.vectranet.pl 29.08.05, 00:41
              no a już myślałam,że i ja zwrócę Tobie uwagę na skrót ;o) dobrze ujęte: bPh ...
    • Gość: jot Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 195.85.249.* 26.08.05, 13:44
      słowo odnośnie łamania praw pracowniczych. Czy ktoś wie ile paruje analityk
      kredytowy w Banku Handlowym?? 12 godzin dziennie!!! I to za Bogzapłać!
    • Gość: mariusz Handlowy w SZCZECINIE IP: 195.85.249.* 26.08.05, 13:48
      Nie tylko pracowników Bank Handlowy traktuje nieludzko. Także klientów. Ja jako
      przedsiębiorca miałem nieprzyjemność pracować z oddziałem w SZCZECINIE. W życiu
      mnie tak nie potraktowano jak w Handlowym w SZCZECINIE!!! Omijam ten bank
      szerokim łukiem i wszystkisz przestrzegam!!
      • Gość: Marta Re: Handlowy w SZCZECINIE IP: 80.51.241.* 26.08.05, 13:53
        nie ma to jak dobra obsługa...mimo to nie zawsze osoba,z którą się kontaktujesz
        jest temu winna...wiadomo komu dostaje się po głowie od klienta: temu, kto go
        obsługuje...

• Gość: Witold Re: Handlowy w SZCZECINIE IP: 195.85.249.* 26.08.05, 13:52
      PRAWDA! To jedno wielkie oszustwo! Przyjedzie dyrektor oddziału do firmy,
      naobiecuje złotych gór... Oczywiście nic z tego nie wychodzi! Jak zwykle. Brak
      mocy decyzyjnej, brak kompetencji, brak uczciwosci i zdrowego rozsądku!!
    • Gość: behawu Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.citibank.com 26.08.05, 16:12
      Szanowni, a szczegolnie kolego o nicku urzedas - po pierwsze powinnismy zaczac
      maila od tutulu Citibank, a nie Bank Handlowy w Warszawie SA, bo do momentu
      fuzji Bank Handlowy byl najstarszym Polskim bankiem, jednym z najbardziej
      poukladanych i dochodowych , a zwolninia nie istnialy - zaczelo sie to dopiero
      wtedy gdy wszedl Citi z tym swoim szmatlawym i gownianym sposobem zarzadzania z
      nastawieniem aby wszystko co bylo Polskie i z Handlowego rozpier.... i w duzej
      mierze udaj mu sie - bo 99% kadry menedzerskiej juz zarzadza w innych bankach,
      a zostaly tylko pentaki z Citi, ktore zaczynaly swoja prace jako studencik od
      wysylania faxow. Ja po 10 latach pracy na wysokim stanowiku dostalam propozycje
      pracy jako umawiaczka spotkan dla akwizycji - to dopiero jest gowno, a jak
      odmowie to co - out bez pakietu???? Oj szkoda , szkoda, wielka stara firma z
      tradycjami, smierdzi na odleglosc amerykanskim glupim mysleniem i hinduska sila
      roboacza (od nich zreszta tez smierdzi bo biegaja po biurze bez butow, i nie
      maja czasu nawet na kąpiel)
      • szpila_17 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 30.08.05, 11:40

Citibank to nazwa handlowa, natomiast pelna oficjalna nazwa banku brzmi Bank
        Handlowy w Warszawie SA... a to jak latwo im wyrzucic osoby pracujace - z dnia
        na dzien, mialam nieprzyjemnosc obserwowac - pracowalam tam ponad rok, na
        szczescie udalo mi sie samej odejsc zanim mi pomogli...ale powiem tylko ze
        slynne sa zwonienia "za dziesiec piata"...czyli dostajesz maila od kadr lub
        szefa ze masz dziesiec minut na zabranie rzeczy z biurka i pozostawienie karty
        wejsciowej...i tyle...
        • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 30.08.05, 19:36
          Tak niestety to prawda ale własnie tak szkoli sie tych ludzi mają przekazywać
          takie informacje pod koniec pracy a najlepiej w piątek...Wtedy pracownik
          ochłonie i np. nie napluje na szefa rano... Kadra to głównie "dzieci" Banku bez
          specjalistycznego wykształcenia... Dodatkowo pracują tylko dzięki ciociom,
          wójkom itp. Trzymają się pracy zębami bo nigdzie indziej np: to polonistyce,
          resocjalizacji itp w bankowości pracy by nieznaleźli. Jak ktoś wcześniej
          napisał osoby od faksów, recepcji itp. Dlatego teraz zwalniaja realna
          konkurencje dla siebie aby przyjąć nowych, świerzych i tanich na jakiś czas...
    • Gość: an Praca w banku nie lepsza niż w hipermarkecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:29
      może minimalnie wyższe zarobki. Z tego co tu czytam i z tego co wiem od
      koleżanek pracujących w innych bankach to prawdziwy horror z wieczną
      niepewnością jutra i pomiataniem przez szefów którzy sami są pomiatani przez
      wyższych szefów i spirala ta nie ma końca....
      A kiedyś to była całkiem fajna posadka. O czasy!!
      • Gość: english Re: Praca w banku nie lepsza niż w hipermarkecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:39
        Qrwa każda praca teraz w polsce jest jak superhipermarket. Zapieniczać od świtu
        do nocy i nieśmiać się chciaż odezwać o podwyżkę czy o zapłacenie za
        nadgodziny!!!
        Co to za kraj, zrobili z nas białych murzynów. Według najnowszych wykików badań
        pracujemy więcej od japończyków-symbolu pracy ponad normę. Ja pier.... chyba
        się wezmę w garść i pojadę ulice w londynie zamiatać. Będę miał chociaż dobrą
        zapłatę i duuuużoo czasu dla siebie bo to przecież cywilizowany kraj i nie
        wykorzystuje ludzi!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: marko Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.orasoft.net.pl 27.08.05, 17:23
      No to piekny bank...czas zamknąć tam rachunek...
      • Gość: sonia Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:02
        To był stary dobry bank, a teraz to jedno wielkie g..... bez przyszłości , ale
        za to z armia sprzedawców agencyjnych. Ja zamykam tam rachunek
    • Gość: Karolina Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.orasoft.net.pl 31.08.05, 15:46
      Nie wiem o co tyle krzyku ja dostałam propozycję przejścia i sie zgodziłam ale jestem Prawnikiem. wcześniej miałam propozycje pracy w Łodzi ale wybrałam Warszawę zawsze to wieksze miasto i łatwiej o męża. A przejście załatwiła mi szefowa dawno temu, dlatego zawsze opłaca się trzymać z Kierownikami. Zreszta na Senatorskiej też obiecano mi stanowisko odpowiednie dla mnie.
      • Gość: oIo Dobrze Karolinko ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:50
        "Łatwiej o męża" - dobrze powiedziane i dobrze wybrałaś:)))

Mężów tu jak mrówków. A ile jest dla nich ofert od Pań za wycieraczką
        samochodu:)

Wszędzie dookoła czycha pokusa goła:)))
      • Gość: bassPL !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:00
        Szydzisz z dość smutnego wątku, więc daruj sobie bo dowcip masz jak świnia
        kaszel. I od kiedy to prawnik pisze się z dużej litery ?
        • Gość: pampers Re: !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:16
          Ależ drogi Bass'ie. Lewą nogą dzisiaj wstałeś? ""Jak świnia kaszel""- nie
          przystoją Tobie takie słowa:) Jako tymczasowy dyrektor muszę przywołać Cię do
          porządku. Słusznie się uniosłeś, ale bardzo uprzejmie proszę o bardziej
          wyważone reakcje. Oczywiście na Twój adres korespondencyjny wysłałem już
          pisemne upomnienie.
          • Gość: bassPL :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:24
            Jak taki mądry jesteś to mi powiedz, czy jeśli prawnik pisze się z dużej litery
            to prostytutka też ? I czy jeśli taka analogia istnieje to między jednym a
            drugim można postawić znak równości ?
            :)
    • Gość: Witek Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.08.05, 16:12
      a tak swoja droga, czy ktos z tutaj na forum wylewajacych swe zale, zwrocil sie
      ze swoimi problemami do zwiazkow? moze od tego powinniscie zaczac?!
      czy na dzien dobry wyszliscie z zalozenia, ze "zwiazki to leszcze" i nic wam
      nie pomoga. zrozumcie, ze jezeli maja miejsce jakies patologiczne sytuacje, to
      zaden zwiazek bez informacji od pracownikow nic nie moze zrobic! bo kiepsko sie
      rozmawia z pracodawca na zasadzie "slyszelismy ze" bo zaraz sie slyszy "ja tez
      slyszalem, ze to nieprawda". Konkrety! gdy rozmawia sie o konkretnych
      sytuacjach, o konkretnych osobach, ktore ten czy inny kierowniczyna z bozej
      laski skrzywdzil da sie cos zalatwic.

zatem moze zacznijcie od rozmawiania ze swoimi zwiazkami zamiast tutaj wylewac
      swoje frustracje i zale.

Witek

• Gość: julia Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:10
        chciałam się podzielić faktami jakie miały miejsce ostatnio w dwóch zespołach
        z których bedą zwalniać, otóż w moim zespole jest koleżanka, która została do
        nas przesunita z innego działu, pracuje najkrócej, ma najsłabszą ocenę i krótko
        mówiąc wszyscy myślą i wiedzą łacznie z przełożoną że jest słodką idiotką i ma
        mały rozumek, ale za to ma wójka byłego wysokiego stanowiskiem dyrka naszej
        firmy - i co i jako jedyna dostaje propozycje dalszej pracy i to na wyzszym
        stanowisku - wójek lubi młode dziewczyny i jak sie dobrze mu possie i rozstawi
        nóżki to wszystko można załawtić. Kurde ten bank to jeden wielki burdel , albo
        rodzina, a jak ktoś nie ma tu pół rodziny to nawet jak jst dobry to nie ma na
        co liczyć :(
        • Gość: oIo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:13
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: tarrra Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:10
        Popieram Wujka...i tak tylko jako porade dodam ,ze jak chcecie sobie popisac na
        takie tematy , to bar**y nie piszcie z pracy...przy nickach niektórych pokazuje
        sie *.citicorp.com lub *.ssmb.com - za to możecie polecieć z pracy , a zamiast
        pakietu dostaniecie "wilczy bilet". ROZUMU troche "ludzie".
        • Gość: citicorp [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 13:42
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: tarrra Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:41
            Oj , naprawde ty to już jesteś baranek...po pierwsze to jak naprawde jestes "na
            poziomie" to takiego (pod wzgledem treści) bzdurnego posta byś "kalafiorze" nie
            napisał.
            Po drugie to zazdrosc Cię zjada i we wszystkim co sie dzieje obok Ciebie
            dopatrujesz sie jedynego znanego tobie rozwiazania problemow w pracy...chyba
            taki sposob zapewnienia sobie stanowiska znasz z autopsji , obojętnie czy
            jesteś facet czy kobieta( i tak ssałeś/aś zeby sie zaczepic w pracy).
            Po trzecie to forum jest dla wszystkich , nie tylko dla pracowników - ty
            natomiast walisz ze strachu ogólnikami w stylu "...wie ten kto tam pracuje...".
            Walisz oskarżeniami , ludzi pewnie wogóle nie znasz, nie mówiąc już o
            prawdziwej sytuacji w pracy...chodzisz na fajke co pietnaście minut i wymyślasz
            sobie z cala reszta owieczek "fajne" bajeczki - ot sposób na zabicie czasu!

PS.: Kalofior to ci jeszcze zwiśnie - od siedzenia przed tv w domu , jak juz
            sie pozbęda intelektualisty...
            • Gość: gość Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.orasoft.net.pl 14.09.05, 22:06
              Tarrro ale to jest właśnie "goła"prawda o tym banku albo jesteś ze wsi typu
              Pock albo won...straszne kumoterstwo. Nie musisz ieć nawet wykształcenia
              ekonomicznego tylko rodzinkę aby awansować...
              • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 16.09.05, 11:45
                Napewno chodziło o Płock...(to miasto) a czasy nieekonomistów w bankowości
                napewno się skończyły. A ludzie są tylko ludźmi i lubią układy...

Gość portalu: gość napisał(a):

> Tarrro ale to jest właśnie "goła"prawda o tym banku albo jesteś ze wsi typu
                > Pock albo won...straszne kumoterstwo. Nie musisz ieć nawet wykształcenia
                > ekonomicznego tylko rodzinkę aby awansować...
        • Gość: bluefox Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.jmdi.pl 19.10.05, 18:48
          Popieram, nie radzę uzywać poczty elektronicznej "niezgodnie z regulaminem" bo
          jak podpadniesz w tej firmie to są w stanie nawet stwierdzić kiedy wcisniesz
          ENTER i jakie posty wysylasz. Wszystko jest rejestrowane i przechowywane przez
          1 rok na serwerach w Londynie ja wyleciałem za uzywanie E-maila w sprawach
          prywatnych tej wiosny, choć byłem bardzo zadowolony ze swojej pracy, pensji
          dobrze oceniany (2 razy awans w ciagu 1 roku) i bardzo tego żałuję. Choc jak
          słysze takie newsy to może dobrze że mnie juz tam nie ma. Ale namawiam po moich
          przezyciach bardzo rozważne używanie przeglądarek i e-maila firmowego. Rozwagi.
          Rejestrowane są również wszystkie strony internetowe które ogladasz. Wysylajac
          post z citigroup jest nawet ślad przy nicku.
    • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 16.09.05, 13:25
      Czy to prawda że część pracowników dostała oferty nowych miejsc pracy oraz nowe
      oferty po czym otrzymali wymówienia? Zastanawiam się na ile perfidnie,
      instrumentalnie można traktować ludzi w tego rodzaju instytucjach...
      • Gość: kk Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.itpp.pl 17.09.05, 11:07
        jeden taki przypadek zdarzył ię w moim dziale, ale....okazało się, że kadry
        pomyliły nazwiska:-), ale to chyba nie dziwi nikogo, kto tutaj pracuje

kolejny przypadek, to dziewczynie po przeprowadzonych rozmowach złożono ofertę
        pracy (ustnie), po czym po ok.2 tygodniach powiedziano jej, że niestety, ale
        zredukowano liczbę etatów (pewnie o stanowisko dostał jakiś kuzyn), na
        szczęście jest w 3 mies.ciąży:-)
        • Gość: ktoś Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.orasoft.net.pl 18.09.05, 19:24
          to straszne że instytucja, która tyle zarabia w polsce tak obchodzi się z
          pracownikami...
          • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 19.09.05, 11:44
            Czy to praqwda że w tej chwili się zwalnia te osoby likwidując część, która
            powstaje w innej części Banku i będzie sie zajmować tym samym? Po co więc
            zwalnia sie tyle osób aby później zatrudnić na ich miejsce nowych tańszych?
            • Gość: kk Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.itpp.pl 19.09.05, 15:04
              tak, likwidowany jest cały pion, który powstał ponad 4 lata temu; ten pion
              stworzono w czasie fuzji Handlowego i Citi, kiedy z Handlowego zwalniano setki
              osób; w nowym pionie pracę znalazło ok.250 osób (większość przeszła z Citi lub
              została zatrudniona z zewnątrz); teraz ktoś na górz stwiedził, że pomysł nie
              wypalił, więc po prostu nas likwidują; ponieważ jednak nie mogą zwolnić
              klientów, których obsługiwaliśmy faktycznie część osób będzie zajmowała się
              dokładnie tą samą pracę, ale będzie podlegała pod inną jednostkę; jako
              ciekawostka fakt, że będzie zatrudniona tylko połowa osób, przy podobnej ilości
              klientów; ludzie siedzieli w pracy do 19, 20 więc nie wyobrażam sobie obecnego
              modelu pracy...; za 2 miesiące ktoś pójdzie po rozum do głowy, że ilość
              klientów i pracowników jest w bardzo złej proporcji i znowu będzie rekrutacja
              zewnętrzna; a jeszcze dodatkowa korzyść dla banku - dotychczas obowiazywał
              system premiowy, przy podpisywaniu nowych warunków zatrudnienia (ponieważ w
              innym dziale) o premii niestety nie ma mowy...
              • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 20.09.05, 13:44
                Nie wiem czy dobrze rozumiem ale w jednej części Banku to sie likwiduje a w
                drugiej tworzy? Na zasadzie konkurencyjności? Czy to kwestia bałaganu
                kompetencyjnego i braku jasno określonej polityki?
                • Gość: Iwona Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 81.10.26.* 21.09.05, 17:32
                  Szczesliwie odeszlam z citi po wielu latach pracy w Handlowym. To co ktos
                  napisal o przekazaniu "radosnej" informacji o zwolnieniu w piatek to prawda.
                  Moj szef chcial mi przekazac propozycje przejscia do innego departamentu w
                  piatek pod koniec dnia, ale biedaczek nie zdazyl bo wyszlam o 2-giej na
                  spotkanie z klientem. W poniedzialek ze zbolala mina i sincami pod oczami (to
                  on myslal o tym w weekend nie ja) powiedzial ze likwiduja moje stanowisko ale
                  moge przejsc do innego departamentu. Nie wiedzial tylko otym, ze juz od kilku
                  miesiecy czekalam na to jak na zbawienie i ta infomacja, ze albo przechodze do
                  innego departamentu, albo dostaje odprawe w ramach zwolnien grupowych byla
                  najlepszym co mi sie ostatnio zdzazylo. Byl w szkou jak po chwili
                  odpowiedzaialam, ze chce odprawe. Sama polecialam do kadr (z Senatorskiej na
                  Chalubinskiego) aby czym predzej podpisac papiery- balam sie, ze sie rozmysla.
                  Udalo sie wszystko zalatwic w ciagu 2 dni, potem pojechalam na urlop a po
                  powrocie BYLAM WOLNA!!!! Nie mialm wtedy jeszcze zadnej innej pracy, ale gdyby
                  to sie nie zadazylo to chyba bym wyladowala w szpitalu na Sobieskiego lub w
                  Tworkach. Mam to juz z glowy. W citi zostalo troche moich znajomych z
                  Handlowego i wiem jak ich tam traktuja. Prawda jest taka, ze pomimo 4 lat od
                  fuzji ci Handlowego sa z zalozenia duuuuzo gorsi od tych z citi. Bylam zwyklym
                  pracownikiem, ale widzialam jak teraktowalo sie na prawde dobrych fachowcow
                  tylko dlatego ze byli nie z tego banku- odwolywali ich ze stanowisk z dnia na
                  dzien a na ich miejsce przychodzili ci "lepsi" z citi.
                  • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 22.09.05, 09:22
                    Tak słyszałem, to dziwne instytucja miedzynarodowa nie powinna być tak
                    dyskryminująca a jest. Ale prawdopodobnie winę ponosi za to kierownictwo
                    wyzszego szczebla. Podobno przed połączenie wskazywano ze Bank będzie nr jeden
                    na rynku...a jest duuuużo dalej. A jeśli chodzi o traktowanie pracowników to co
                    wynika z tego wątku duuuużo dalej. To chyba prawdziwe oblicze tej instytucji.
                    • Gość: Iwona Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 81.10.26.* 22.09.05, 18:16
                      Najprawdopodobniej masz racje. To bylo widac na samej gorze. Polak byl
                      prezesem, ale jego funkcja byla bardzo ograniczona- byl jak Krolowa Matka
                      (wreczyc dyplom, podac reke itd). Jak dla mnie ta przygoda sie skonczyla i
                      bardzo sie z tego ciesze.
                      • barbara_7 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 23.09.05, 16:07
                        Hihi To ja miałam jeszcze lepiej. Kiedyś dyrektorka naszego departamentu
                        zrobiła spotkanie (to było po ankiecie na temat tego jak bardzo jesteśmy
                        zadowoleni z pracy w Citi) żeby omówić dlaczego w naszym dziale tak zle wypadla
                        ankieta - znaczy najslabiej z calego pionu (no ciekawe dlateczegp :))) ) a na
                        koniec powiedziała, że ma dylemat, bo ma być redukcja i będzie musiała kogos
                        zwolnic z naszego dzialu. Tylko jeszcze nie wie kogo, bo tak bardzo nas
                        wszystkich lubi...
                        Po spotkaniu poszłam do niej i powiedzialam, ze jesli maja byc zwolnienia z
                        odprawa, to ja bylabym ewentualnie chetna... Ale byla w szoku :)) Powiedziala,
                        ze mnie to absolutnie nie brala pod uwagę, że myslała o koleżance X (fajnie sie
                        dowiedziec, ze ktos z kim sie pracowalo pare lat jest pierwszy do zwolnienia,
                        no nie? I to jeszcze dowiedziec sie o tym, przed ta osobą...). Potem sie
                        dowiedzialam, ze zaraz po mnie poszedl do niej moj kolega z identyczna
                        prosbą :)) No i kobieta miala dylemat z głowy :))

A ja z odprawy splacilam mieszkanie (i jeszcze troche zostalo...), znalazlam
                        prace w ktorej zaramian 2x tyle co w Citi i jestem bardzo zadowolona , ze juz
                        tam nie pracuje.

• koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 28.09.05, 07:34
                          No tak ale tu jest niezłe zamieszanie z likwidacją/nielikwidacją części banku.
                          Część osób dostała propozycje pracy gdzie indziej, część już zwolniono. Teraz
                          zmieniaja podobno decyzje o nielikwidowaniu tej części ale ludzi maja zwalniać
                          aby pewnie zatrudnić tańszych...obłed. A najlepsze że pracownikom nic nie mówią
                          tylko kręcą...ale jeśli ktoś kiedykolwiek pracował z Hindusami to wie o co
                          chodzi.
    • mijka Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 30.09.05, 23:56
      Czy to prawda??

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=29782901
      • Gość: anka Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.itpp.pl 01.10.05, 14:51
        tak, maila z taką informacją otrzymali wszyscy kierownicy i dyrektorzy pionu,
        którego to dotyczy - Citibusiness
        • Gość: ZENEK Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: 195.85.249.* 03.10.05, 15:47
          TO ARABSKO-HINDUSKA FIRMA!! TYLKO DESPERACI NIE ODCHODZĄ I POZWALAJĄ SIE TAK
          TRAKTOWAĆ!! KLIECI TEZ POWINNI ZNALEŹĆ SOBIE NORMALNY BANK...
          • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 07.10.05, 12:12
            Gość portalu: ZENEK napisał(a):

> TO ARABSKO-HINDUSKA FIRMA!! TYLKO DESPERACI NIE ODCHODZĄ I POZWALAJĄ SIE TAK
            > TRAKTOWAĆ!! KLIECI TEZ POWINNI ZNALEŹĆ SOBIE NORMALNY BANK...

Bank był kiedyś Bankiem Handlowym instytucja z tradyzjami a teraz? Po
            wypowiedziach pracowników chyba większość z nas zmieniła o nim opinię.
            Nie świadczy to dobrze o kadrze i o wewnętrznych układach...
            • Gość: cc Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.10.05, 15:20
              zgadzam sie w zupelnosci z tym traktowaniem ludzi w bh,u nas na chalubinskiego
              juz od miesiecy chodza ploty ze maja nas przenosic do lodzi a jak sie nie
              zgodzisz to wynocha. a najgorsze jest to ze caly\czas mydla nam oczy i mowia ze
              zadnych przenosin nie bedzie,zadnych zwolnien tez nie bedzie,
              ludzi pomyslcie: przeciez wszyscy mamy rodziny jakies zobowiazania (kredyty) i
              zostanie bez pracy z dnia na dzien to jest katasrofa.pracy nie znjduje sie w
              ciagu dwoch dni.a oni z bh tak wlasnie chca nas potraktowac.nic na nie mowia a
              potem dadza ci tylko 48 i wynocha.
              • koni70 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 10.10.05, 08:41
                Gość portalu: cc napisał(a):

> zgadzam sie w zupelnosci z tym traktowaniem ludzi w bh,u nas na
                chalubinskiego
                > juz od miesiecy chodza ploty ze maja nas przenosic do lodzi a jak sie nie
                > zgodzisz to wynocha. a najgorsze jest to ze caly\czas mydla nam oczy i mowia
                ze
                >
                > zadnych przenosin nie bedzie,zadnych zwolnien tez nie bedzie,
                > ludzi pomyslcie: przeciez wszyscy mamy rodziny jakies zobowiazania (kredyty)
                i
                > zostanie bez pracy z dnia na dzien to jest katasrofa.pracy nie znjduje sie w
                > ciagu dwoch dni.a oni z bh tak wlasnie chca nas potraktowac.nic na nie mowia
                a
                > potem dadza ci tylko 48 i wynocha.

Problem polega na tym że do Łodzi? pewnie chcą przenieść wykonywana pracę a nie
                ludzi...No może jako zło konieczne na jakiś okres a jak nauczą nowych to
                dopiero pa, pa. A w mowym mieście nowe ulgi tańsi pracownicy "nowa krew".
                A z tego co pamiętam dwa lata temu w Łódzkiej prasie było wiele artykułów na
                temat przenosin części detalicznej do Łodzi. Więc może sie to finalizuje...

• pela75 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 10.10.05, 18:30
                  Witam,
                  Niedawno mieliśmy zebranie, na którym powiadomiono nas, że przenosiny do Łodzi
                  mają nastąpić w pierwszym kwartale przyszłego roku... Jednakże praca
                  jest "proponowana" pracownikom Citibanku, natomiast co będzie z ludźmi
                  zatrudnionymi przez firmy pośredniczące (GBS,DSA itd.)?
                  • Gość: cc Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.10.05, 07:31
                    JA JESTEM ZATRUDNIONA PRZEZ GBS, I MIALAM NADZIEJE ZE JAK BEDA PRZENOSIC
                    WSZYSTKO DO LODZI LUB BEDA ZWOLNIENIA TO ZNAJDZIE SIE JAKAS PRACA NA
                    GOLESZOWSKIEJ, ALE NIESTETY NIE ZNAJDZIE SIE, PONIEWAZ TAM TEZ SA JUZ
                    ZWOLNIENIA.CIEKAWE CO Z NAMI BEDZIE.
                    W CITI NADAL ZAPEWNIAJA ZE ZADNYCH ZWOLNIEN NIE BEDZIE-ALE SCIEMNIAJA.
                    • asia96301 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! 18.10.05, 13:40
                      hej,
                      chciałabym skontaktować sie z osobami, które pracują lub pracowały w banku
                      handlowym i mogłyby mi opowiedzieć o tym, co tam się działo/dzieje teraz.
                      Chciałabym ten problem opisać dla Gazety Wyborczej
                      mój adres: joanna.cwiek@agora.pl
                    • Gość: muszalik2051973 Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.faktyimity.pl / *.crowley.pl 18.10.05, 20:38
                      Przypominam wszystkim iz tygodnik FAKTY i MITY pierwszy zaoferował Wam pomoc i
                      swoje łamy. To ten sam tygodnik kóry ściga Z.Solorza za Bank Staropolski.
                      Podaję jeszcze raz adresy e-mailowe: michal@faktyimity.pl, michal_powolny@o2.pl
                      tel./fax. 42 630 70 65.
                      Chciałbym dodać iż FAKTY i MITY nie boją się żadnych banków i polityków, jest
                      to ostrzejsza wersja tygodnika NIE.
                      Z poważaniem
                      michał powolny
                      anna karwowska
                      agnieszka hamankiewicz
                      • Gość: *** Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.k.mcnet.pl 19.10.05, 08:31
                        kochani, osoby sprzedażowe są bardzo mile widziane w innych instytucjach.
                        Wystarczy się tylko skontaktować.
                        Jeden z takich kontaktów to 022 528 21 00. polecam
                        • Gość: gość Re: Bank Handlowy zwalnia 530 osób!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.05, 19:42
                          a ja nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka