Dodaj do ulubionych

Pensja prawnika w kancelarii sieciowej?

IP: *.acn.waw.pl 17.09.06, 17:13
Witam,

Jestem prawnikiem po UW i aplikantem radcowskim drugiego roku. Mam za sobą
trzy lata pracy zawodowej w Warszawie (+ 2 lata pracy na studiach).

Pracuję dla prawnika, który prowadzi jednoosobową kancelarię i specjalizuje
się w rynku finansowym. Mam duże doświadczenie w tematach transakcyjnych,
właściwie prawie tylko takie prowadzimy (fuzje i przejęcia, zakup dużych
pakietów akcji, udział w audytach prawnych m.in. TFI, banków i TowEm, duże
kredyty, emisje obligacji, project finance, niestnadardowe modele finansowania
inwestycji, itd.). Z racji szczupłego składu osobowego kancelarii mój udział w
tematach jest zdecydowanie większy niż równieśników z dużych kancelarii.

Kończę doktorat z prawa bankowego (prywatnie, bez studiów doktoranckich). W
popularnej prasie gospodarczej opublikowałem kilkadziesiąt artykułów na
praktyczne tematy związane z rynkiem finansowym.

Niestety moje wynagrodzenie utknęło na poziomie 2.900 netto, co może nie jest
kiepską pensją na tle średniej krajowej, ale w tym segmencie rynku, to raczej
sekretarki tyle zarabiają...

Rozważam przeniesienie się do kancelarii sieciowej, ale nie wiem, na jakim
poziomie powinienem określić swoje oczekiwania finansowe. Zakładam, że
znacznie wiecej niż obecnie, ale wolałbym bardzo nie przestrzelić poziomu
akceptowalnego...

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z pensjami w kancelariach sieciowych?

Z góry dziękuję !!!

Można też pisać na priva - zapytanie2006@interia.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: szczurwa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.aster.pl 19.09.06, 00:14
      Otwórz własną kancelarię. Nikt dobrowolnie nie dopuści Cię do interesu. Nie
      gniewaj się, ale Twoje miesięczne zarobki netto to pięć dni pracy ulicznego
      handlarza chińskimi łachami.
    • kumkaaa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 19.09.06, 15:59
      No najmniej nie zarabiasz, ale odnosząc to do doswiadczenia i kwalifikacji to
      się ma nijak do tego wszystkiego.
      Zgadzam się z rozmówcą, nikt Cię pewnie nie będzie chciał zatrudnić ze wzgledu
      na PARADOKSALNIE za wysokie kwalifikacje.
      Załóż własną kancelarię albo omiń w cv połowę doświadczenia ;)
      Pozdro!
      • Gość: adam Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 16:58
        Szukasz dobrej pracy? Interesował by Cię Linklaters, Baker McKenzy .. -
        pierwsza 10! w Warszawie? mogłbym ci pomóc, napisz do mnie na adam@source.pl
        • Gość: koz Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 17:56
          > Szukasz dobrej pracy? Interesował by Cię Linklaters, Baker McKenzy .. -
          > pierwsza 10! w Warszawie? mogłbym ci pomóc, napisz do mnie na adam@source.pl

Oj... i Wy sie uwazacie za powazna agencje?!
          • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 26.09.06, 15:40
            eheh kazdy sposob na fee jest dobry -
            wg ciebie powazne to jakie a niepowzane to jakie?
    • paul_ina Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 26.09.06, 22:16
      Kris... nie obraź się, ale Twoja aktualna pensja to kpina. Mam o połowę wszystkiego niż Ty mniej - w dużym skrócie - 1 rok aplikacji, 1,5 roku doświadczenia, połowę intensywności obsługi rynku finansowego, nie robię doktoratu - a zarabiam... szkoda gadać. Stary - albo ten wykorzystujący Cię mecenas od jutra zaczyna płacić Ci co najmniej 8.000 brutto, albo po prostu tyle powiedz w dużej kancelarii. Powodzenia.
    • Gość: natalusia Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 27.09.06, 14:14
      A ja piszę magisterkę z pogranicza prawa paierów wartościowych, bankowego i
      podatków. siedziałam w centrali banku, teraz trafiłam do kancy, polskiej
      40-osobowej i jestem tu 7 meisiąc i trochę się nudzę mówiąc delikatnie.
      Chyba się ewakuuję, bo boję się że utkwię i zmarnuję sobie życie zawodowe.
      Za chwilę będę miała rok doświadczenia. Myślę o 4 tys. brutto na początek, tyle
      zaproponowała mi f-ma doradcza ale zrezygnowałam z oferty. Siedzę tu, bo
      planowałam aplikację, ale nie lubię przestojów, więc muszę o coś zawalczyć.
      Paulino, co o tym myslisz? Dzięki za odp.
      • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 27.09.06, 22:37
        wow paulina tak sie rodza autorytety wlasnie zostalas guru mlodziezy gratuluje zapomnilas w swiom poscie dodac kilku rzeczy:pracuje po 12 h na dobe i czasem w soboty'wiem ze za plecami czai sie setka mlodych na moje miejsce i pewnego dnia dwojka z nich zostanie zatrudniona na moje miejsce' dla partnerow jestem nikim czasmi nie odpiowiadaja na dzien dobry choc to oni z racjo na plec powinni mowic pierwsi 'a partnerm zostane co najwyzej w interesie z kebamem jak juz bede chiala miec dzieci'

best
        zed
        • Gość: natalusia Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 28.09.06, 12:26
          Takie zycie, wszędzie się czają, ale nie tak prędko i nie tak łatwo. Myslisz, że
          sam fakt, że jesteś młody i zechcesz pracować za mniejszą stawkę sprawi, że
          zajmiesz stanowisko specjalisty?
          Mylisz się.
          • Gość: natlusia Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 28.09.06, 12:29
            Ja też pracuję często po 12 godzin, a partnerzy pierwsi mówią dzień dobry, bo są
            mężczyznami,ja zaś kobietą, a nawet zapraszają pracowników na śluby. W mojej
            rodzinie nawet za czasów socjalizmu rodzice czy dziadkowie pracowali po 12
            godzin, dzięki temu coś mają.
            • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 28.09.06, 22:21
              zgoda ale

czas socjalizmu jest teraz na kubie chyba tylko

zaproszenie na slub rzeczywiscie bardzo duze gest szacunku
              znam uczciwszych
              rysek o
              ahaha
        • paul_ina Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 02.10.06, 01:18
          "wow paulina tak sie rodza autorytety wlasnie zostalas guru mlodziezy gratuluje
          zapomnilas w swiom poscie dodac kilku
          rzeczy:pracuje po 12 h na dobe i czasem w soboty'wiem ze za plecami czai sie
          setka mlodych na moje miejsce i pewnego dnia
          dwojka z nich zostanie zatrudniona na moje miejsce' dla partnerow jestem nikim
          czasmi nie odpiowiadaja na dzien dobry choc
          to oni z racjo na plec powinni mowic pierwsi 'a partnerm zostane co najwyzej w
          interesie z kebamem jak juz bede chiala miec dzieci"

Hej, cytat z Pulp Fiction: "Zed's dead, baby, Zed's dead". W sensie - wypalony.
          Potrzebne dłuuuugie wakacje, może zmiana profesji. Pozdr. :)

• Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 02.10.06, 07:43
            polska wersja jest lepsza
            zed zszedl

ahh bo bardziej swinska

nie jesteem wypalony bo odpusicielm sobie duze kancelrie i wiesz co
            radze sprobowac :) nie ma to jak poranna kawa o 11stej od kotrej sie
            wsztsko zaczyna

pozdr :)
            zed

• paul_ina Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 02.10.06, 01:11
        Hej, co ja o tym myślę? Wyglądasz na ambitną osobę, więc życzę Ci powodzenia :)
    • Gość: tom Tu możecie coś znaleść IP: *.acn.waw.pl 29.09.06, 13:29
      www.source.pl/index.htm
      • Gość: koz Re: Tu możecie coś znaleść IP: 62.29.253.* 01.10.06, 14:00
        Tom vel Adam - przestan spamowac watek i oglaszaj sie gdzie indziej!
        • billy.the.kid Re: Tu możecie coś znaleść 03.10.06, 21:56
          za socjalizmu rodzoce i dziadkowie prcowali po 12 godzin to coś mają.
          ale wtedy g. z tego mi9eli.
      • Gość: oni ILE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 23:39
        Ile na początek, po roku, dwóch, zdaniu egzaminu adwokackiego? Dzięki.
    • Gość: absolwent Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:13
      Wiecie coś o poziomie zarobków i atmosferze w Baker & Mckenzie, Clifford
      Chance, Cameron Mckenna lub White & Case?
      • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 05.10.06, 08:27
        dla absolwentow maja wszyscy jedna prawie taka sama 1200 pln na zlecenie,
        ale warunkiem jest ze trzeba sie pozniej klaniac w pas partnerom
        • Gość: pola Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:37
          ale skad takie informacje?
          akurat w duzych sieciowych kancelariach nawet absolwenci zarabiaja na starcie
          dosyc porzadnie (w zaleznosci od doswiadczenia), a juz na pewno nie sa oni
          zatrudniani na umowe-zlecenie.
          praktyki takie stosuja raczej male, nieznane kancelarie.
          • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 05.10.06, 16:38
            dosyc porzadnie (w zaleznosci od doswiadczenia), a juz na pewno nie sa oni
            > zatrudniani na umowe-zlecenie

tak a skad te informacje ? przeprowadzials sondaż czy ankiete
            (jak ja nie lubie prawniczej nadetej impertynecji)

> praktyki takie stosuja raczej male, nieznane kancelarie.
            ah co najmniej dwie i wcale nie nieznane sa mi znane jako stosujace takie
            metody nie wspominajac o reszcie gdzie zazwyczaj jest minimlana i reszta
            na uzl badz eheh jeszcze inaczej hehe

• Gość: pola Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 15:40

> tak a skad te informacje ? przeprowadzials sondaż czy ankiete
              > (jak ja nie lubie prawniczej nadetej impertynecji)

zadna to impertynencja, a jedynie prostowanie nieprawdziwych informacji.
              czuje sie uprawniona, jako, ze jestem wlasnie absolwentka prawa, pracuje w duzej
              kancelarii na umowe o prace i zarabiam sporo wiecej niz 1200. Podobnie jak kilku
              znajomych ze studiow.
              nie bardzo rozumiem skad u ciebie ta zlosc? czyzby frustracja?
          • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 08.10.06, 13:32
            Absolwent + doswiadczenie. Czy na pewno to chciales napisac? Jak osoba po
            studiach moze miec doswiadczenie? Pewnie powiesz, ze jakies praktyki. Smiech na
            sali. To nie jest doswiadczenie, doswiadczenie to jest jak sie pracuje
            normalnie w pelnym lub nie pelnym wymiarze godzin, na normalnym stanowisku, a
            nie jako stazysta-pratykant. Smiech na sali.
        • Gość: ewa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.centertel.pl 05.10.06, 23:45
          zed, po prostu pieprzysz głupoty. Ja dostaję 2000 na umowie o pracę, oczywiście
          netto w kancy 20-osobowej, polskiej, od 4 lat działa. W sieciówce, gdzie
          zaproponowano mi pracę(przedstawiono gotową do podpsiu umowę) było na umowie o
          pracę 3500, identiko jak w PWC na stażu.
          1200 płacą jednoosobowe kancelarie w wynajętych mieszkaniach.
          • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 06.10.06, 20:32
            uwielbiam jak kobieta pisze o pieprzeniu to takie prowokujace
            pierwsze primo "sieciowka sieciwce nierowna"
            drugie primo pwc to nie kancleria a mdp
            trzecie primo kancelarie wynajetach mieszkaniach zatrdunija Pania Kazie do
            obierania telefonow i notowania szczegolow

jak bedziesz miala ochote popieprzyc daj znac
            • Gość: marek Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 212.75.102.* 06.10.06, 21:14
              Ja prowadzę kancelarię w wynajętym mieszkaniu i płacę pracownikowi 1/4, ile za
              jego pracę biluję klientowi, w rekordowym miesiącu było to 15.000 zł
              • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 06.10.06, 23:06
                a w nierekordowym ktory bywa czesciej klient buli 1500 :)

bez odzewu zed
                • wstrzymaczasowymacz Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 06.10.06, 23:30
                  Zed...skad ta zgorzkniałość?
                  Nikt nie pracowałby w sieciówkach, gdyby nie placili dobrych pieniędzy.
                  • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 07.10.06, 07:42
                    to nie tak, wierze ze es kilka kotre nie stosuje metdoy zona zarzadzjacego
                    potrzebuje nowego wozka lub butow wiec ty bedziesz robil za grosze a
                    ciesz sie przeiezc pracujesz w renomownej firmie kotra billuje klienta na
                    ..set euroe za godzine,ale spotkalem sie z dwoma przypadkami gdzie ta
                    metoda
                    jest chcleb pwoszednim, wiec chyb warto uczulic absolentow ze ta tez jest
                    • Gość: ewa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.centertel.pl 07.10.06, 17:54
                      mdp to nie sieciówka. zadna mdzynardowa nie placi mnie niz 3500 brutto
                      nie-aplikantowi. proponowano mi umowe o prace, bylam jeszcze studentka.
                      • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 08.10.06, 07:55
                        >zed, po prostu pieprzysz głupoty. Ja dostaję 2000 na umowie o pracę, oczywiście
                        >netto w kancy 20-osobowej, polskiej, od 4 lat działa. W sieciówce, gdzie
                        >zaproponowano mi pracę(przedstawiono gotową do podpsiu umowę) było na umowie o
                        >pracę 3500, identiko jak w PWC na stażu.

wiec po co piszesz o pwc skoro to nie sieciowka?macenie przekazu
                        • lizavieta1 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 08.10.06, 12:57
                          napisałam o mdp, że to nie sieciówka! nieuważnie czytasz. poza tym mniemam, że
                          chodzi o MDDP.
                          • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 08.10.06, 13:56
                            nieuwaznie i z brakiem zrozumienia to czytasz ty:

z pewnoscia chodzilo mi o mdp, bylo to do ewy ktora przytaczala pwc
                            jako sieciowke na co odaprlem iz pwc to mdp a wiec nie sieciowka.

jesli nie wiesz co to akronim mdp to wystarczy grzecznie spytac a nie
                            sugerwac czyjas pomylke i brak zrozumienia , dlatego nigdy nie bede pracowal
                            kobietami brbrb niekonczace sie prowokacje i proby zawlaszczania przymiotu
                            nieomylnosc

pozdr
                            zed

>zed, po prostu pieprzysz głupoty. Ja dostaję 2000 na umowie o pracę, oczywiście
                            >netto w kancy 20-osobowej, polskiej, od 4 lat działa. W sieciówce, gdzie
                            >zaproponowano mi pracę(przedstawiono gotową do podpsiu umowę) było na umowie o
                            >pracę 3500, identiko jak w PWC na stażu.
                            >1200 płacą jednoosobowe kancelarie w wynajętych mieszkaniach.
                            • Gość: ewa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.centertel.pl 08.10.06, 14:56
                              dżizaz,ale wywód. pól godzny bicia piany co to sieciówka. poszukaj se w
                              wikipedii albo zrób sondaż na ulicy. koles nie ma pojecia ile się tam zarabia,
                              pisze 1200 i się półgodziny produkuje.
                              szkoda czasu mi na takich ludzi.
                              • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 08.10.06, 16:23
                                nie na temat piszesz laska ot i tyle

• Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 08.10.06, 16:24
                                  i nie szkoda ci czasu pisac od rzeczy laska?
                  • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 08.10.06, 13:36
                    W "sieciowka" pracuja ci, ktorym sie nie udalo dostac normalnej pracy. To taki
                    McDonald dla lepiej wyksztalconych. Sa tam glownie ludzie z poza Warszawy, dla
                    ktorych to szczyt marzen, czli robota bialego murzyna.

Praca w sieciowce jest ok, ale od poziomu Senior Associate. No ale wyrobnicy
                    tez sa potrzebni.

Ps.
                    Siowki sa dobre, ale na zachod od Polski.
                    • Gość: multkul Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 217.153.113.* 13.10.06, 09:34
                      wkurzaja mnie takie teksty jak Twoj. nie wiem wszakze gdzie pracujesz ale tam
                      gdzie ja pracuje (sieciowka), partnerzy pierwsi mowia Ci dzien dobry, masz
                      niesamowity pakiet socjalny, nie zostaje sie do 21 w pracy (bardzo rzadko),
                      zarabia sie zdecydowanie powyzej sredniej krajowej na poczatek a potem jest
                      duzo wiecej itp. no i najwazniejsze masz niesamowite szanse rozwoju (pracujesz
                      z ludzmi, ktorzy cos o prawie wiedza i na codzien masz szanse pracy w jezykach
                      ktorymi wladasz).
                      wiec szczerze - gdzie tu wyzysk. wyzysk kolego to masz, jezeli pracujesz 12
                      godzin dziennie za 5 zl na godzine.
                      generalnie na zachodzie jest tak samo - nikt nie zarabia kokosów bez ciężkiej
                      pracy i nie od razu zostaje się szefem.
                      • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 18.10.06, 05:57
                        Mnie też wkurza malkontanctwo. Nie podzielam jednak zachwytu przedmówcy nad
                        sieciowymi kancelariami w Warszawie. Niestety to światowa trzecia liga, nawet w
                        przypadku najlepszych. No może druga. Prawnicy warszawscy - z dobrych firm, z
                        międzynarodowymi brandami - są po prostu niewykształceni.

Weźmy ranking Forbesa z 2006:
                        M&A - najlepsi prawnicy: Wierciński (mgr i dr z UAM - o ile mnie pamięć nie
                        zawodzi), Wujek (mgr i dr z UW), Rymarz (mgr z UW)
                        IP - Sołtysiński (jedyny w miarę wykształcony w tym towarzystwie - LL.M. z
                        Columbia U., dr z LSE), Mednis (mgr z UW), bardzo kiepski komentarz do ustawy o
                        ochronie danych osobowych), Tomaszek (mgr z UW)

Chambers & Partners:
                        Spory - DZP (żadnego prawnika po studiach zagranicą) i Wardyński (Hansberry po
                        JD ze Stanów, nie pamiętam szkoły; Wardyński z LL.M. z Belgii - reszta żenada)
                        Energetyczne - Cameron, Chadbourne (jeden prawnik z LL.M. ze Stanów, reszta
                        polscy mgr) i Salans (mgr z UW).

Strach pomyśleć, co jest w niżej rankingowanych kancelariach...

Od kogo chcecie się uczyć i czego? Wypełniania pozwów na formularzach?

Warszawscy prawnicy wyglądają cool w zestawieniu z palestrą w Jaśle czy
                        Białobrzegach, ale porównajcie notki biograficzne w ramach tych samych firm w
                        Europie. W Niemczech standardem jest, że wspólnikiem w dobrej firmie nie zostaje
                        sie bez LL.M. z dobrej amerykańskiej, a przynajmniej brytyjskiej uczelni. A w
                        Polsce - Uni. Białystok, UMCS, UW.

Dla mnie to bardzo smutne - bo chętnie pracowałbym w Warszawie, ale skazałbym
                        się tymsamym na bycie samoukiem.

• Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 18.10.06, 10:52
                          Dobrze prawi moj przedmowca. Bardzo dobrze. Polskie "zagraniczne" kancelarie
                          zachowuja sie tak jak rynek im na to pozwala, czyli taplaja sie w wielkom
                          gownie z cala reszta, z tym ze one maja glowy lekko ponad to gowno, a reszta
                          powoli tonie.

Co do jezykow ktore sie zna. Prawnicy w siecowkach w PL, jakos marnie te jezyki
                          znaja. Ja akurat pracuje za granica i mamy duzo kontakow "z najwiekszymi". I
                          marnie to wyglada, oj marnie. Aha, dziwi mnie, ze w Polsce ponad wszystko sie
                          przeklada jezyk angielski, co w krajach takich jak Francja, Niemcy itp jest
                          wrecz nie do pomyslenia. Kiedy ludzie w Polsce naucza sie, ze PIERWSZY jezyk u
                          nich to jezyk polski, a dopiero potem cala reszta???
                        • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 18.10.06, 14:47
                          i tu się z Toba zgadzam :), aczkolwiek taki stan rzeczy z czegos
                          wynika,gdyby prawnicy szergowi- niewspolnicy zarabiali adekwatnie do
                          wykonywanej pracy to bylo by ich stac na LLM, a tak kasa idzie na nowe
                          jezdzidlo dla zony partenera bo stare ma rysę na zderzaku a bedzie tak
                          dopoki takie ciolki ktorzy sa "wykorzystywani"nie zrozumieja ze bycie
                          dobrym nie musi oznacza 1200-3000 i "szanse na rozwoj" ale duzo wiecej:)
                          • Gość: multkult Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 217.153.113.* 18.10.06, 17:25
                            kilka moich uwag do przdmowcow:
                            1. oczywiscie ze prawnicy w Wawie w porównaniu do ich odpowiednikow w
                            Niemczech, USA, Anglii itp. reprezentuja niski poziom wyksztalcenia, ale wynika
                            to czesto nie z braku inteligencji czy checi ale po prostu pieniedzy
                            2. pracuje sie glownie w jezyku angielskim poniewaz wiekszosc klientow to
                            zagraniczne przedsiebiorstwa ktore raczej nie maja odpowiednich kadr
                            wladajacych jezykiem polskim aby zapoznac sie z jakas umowa, czy prowadzic
                            negocjacje
                            3.nie znam nikogo kto by zarabial mniej niz 3000-4000 brutto na poczatek w
                            sieciowce-wiec jest to sporo w porownaniu do innych branz
                            4.nie wiem czy w przypadku pracy prawnika masz wiele innych mozliwosci ktore
                            zapewniaja Ci nawet podobny stopien mozliwosci rozwoju (jak znasz to podaj
                            prosze)
                            5.nie przesadzajmy z okresleniami wyrobnik itp. popatrzcie sobie na rzesze
                            aplikantow sadowych czy prokuratorskich ktorzy przez 3 lata sa na aplikacji
                            pozaetatowej z niklymi szansami na pozniejszy etat - tak naprawde w kazdej
                            dziedzinie jest sie na poczatku zwyklym wyrobnikiem pracujac na konto kogos
                            innego.

kazdy ma jakas wlasna filozofie i wizje kariery - powodzenia
                            • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 18.10.06, 19:15
                              Myślę, że praca w sieciowej kancelarii w Warszawie, dla kogoś świeżo po studiach
                              jest OK. 3 - 4 tys. to na początek jest chyba OK. Na pewno taki pracodawca może
                              czegośc pożytecznego nauczyć.

Nie zgadzam się jedynie z tym, że kancelarie sieciowe dają świetne możliwości
                              rozwoju. Możliwości rozwoju są żadne - pomijam tu kwestię wielokrotnie
                              dysktowaną: wyrobnik/patron (wspólnik w kancelarii). Chodzi mi o warstwę
                              intelektualno - profesjonalną.

W Polsce - z braku lepszych prawników - prym wiodą prawnicy bardzo przeciętni,
                              wg. międzynarodowych standardów. Sporo firm nie otwiera w Polsce biur - właśnie
                              dlatego, że nie ma kogo wziąć na lokalnych wspólników. Sołtysiński jest wg.
                              mojej wiedzy jedynym naprawdę cenionym zagranicą fachowcem, który nie pracuje w
                              sieciówce. Ale jego wspólnicy - już nie... Daniłowicz, Fogelman, Frankowska -
                              wszyscy pracują w sieciówkach i - zauważcie - wykształcenie zdobyli zagranicą.

Z punktu widzenia associate - nie mamy się od kogo uczyć. Nikt z moich szefów w
                              pracy (a pracowałem w dobrych miejscach) nie prezentuje kompetencji, które
                              wydawałyby mi się wystarczające/satysfakcjonujące.

Wiadomo, że młodzi prawnicy nie będą wyjeżdzać na LL.M. - ale nie tylko dlatego,
                              że ich na to nie stać. Przede wszystkim dlatego, że w Polsce to zupełnie
                              niepotrzebne: szefowie sami są niedouczeni i wiedzy nie cenią. Kliecni
                              przyzywczaili się do standardu usług - który z perspektywy nowojorskich czy
                              brukselskich firm jest kiepski.

Myślę, że powód tego jest prsty: najwięksi klienci (dobrze płacący) zarządzani
                              są przez pięćdziesięciolatków z grubymi szyjami i wąsami, którzy kształcili się
                              na uczelniach ekonomicznych za późnego Gierka i najlepiej rozumieją się ze
                              swoimi rówieśnikami w kancelariach.

Z kolei Linklaters czy Baker myśli sobie - skoro Warszawa przynosi zyski, to
                              zostawmy ich w spokoju. Na innym rynku by tego nie ryzykowali.

Pieniądze (pensja) to nie wszystko, mamy tylko jedno życie (zawodowe) i chodzi
                              chyba o to żeby je spędzić jak najlepiej.
                              • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 18.10.06, 19:48
                                ad vocem

dla kogoś świeżo po studiac
                                > h
                                > jest OK. 3 - 4 tys. to na początek jest chyba OK. Na pewno taki pracodawca może
                                > czegośc pożytecznego nauczyć.
                                zgoda ale czy po roku dwoch jest znaczaca zmiana? tak ale raczej pracownika niż
                                wynagrodzienia

Wiadomo, że młodzi prawnicy nie będą wyjeżdzać na LL.M. - ale nie tylko dlatego
                                > ,
                                > że ich na to nie stać.

wiec ich stac i nie jada bo nikt tego nie doceni, hmh mylisz sie to robi
                                wrazaniei daje wieksze szanse ale hmh ceny porgamu to od 8000 e w gore ,
                                jak staniesz przed wyborem wlasne 8 m2 w mieszkaniu czy ksztalcenie dalsze to
                                moze byc ciekawy dylemat

Pieniądze (pensja) to nie wszystko, mamy tylko jedno życie (zawodowe) i chodzi
                                > chyba o to żeby je spędzić jak najlepiej.

100% prawdy w prawdzie

• mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 19.10.06, 04:48
                                  Napisałem, że Polacy nie kształcą się zagranicą nie tylko ze względów
                                  finansowych. Rynek do tego nie zachęca. Niemcy masowo jeżdzą do Stanów na LL.M.
                                  • nautilus.pompilius Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 19.10.06, 10:40
                                    Jakie wymagania (oprócz finasowych) trzeba mieć do LLM? Staż pracy? Egzaminy
                                    wstępne?
                                    • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 19.10.06, 19:43
                                      Przeszukaj forum dyskusyjne na www.llm-guide.com

Z mojego doświadczenia (top 5 w USA): pojawiają się trzy typy
                                      studentów/kandydatów - tuż po studiach (przede wszystkim stara UE, Chiny i
                                      Indie), ludzie z kilkuletnim doświadczeniem ze swoich krajów (w firmach
                                      prawniczych - cała Europa + Am. Płd. + Azja) i urzędnicy (ok. 40 lat, Afryka,
                                      kraje muzułmańskie, Azja Środkowa). Myślę, że kryteria odnoszące się do każdej z
                                      tych grup są inne: dla 24 - 25 latków - średnia ze studiów + aktywność w
                                      organizacjach studenckich etc; dla 30 latków - doświadczenie zawodowe +
                                      publikacje + jakiś element akademicki (dr).

Nie ma egzaminów wstępnych - komisja kwalifikuje na podstawie pisemnej
                                      aplikacji. Niektóre szkoły (NUS w Singapurze) przeprowadzają telefoniczne
                                      rozmowy kwalifikacyjne. W Stanach nie słyszałem o tej praktyce.

Musisz zdać zawczasu TOEFL'a - teoretycznie 250 pkt. wystarcza, ale im więcej
                                      tym lepiej. Columbia wymaga 260, niektóre mniej popularne szkoły wymagają 237.

Jeśli chcesz praktykować w Stanach i jesteś tuż po studiach w Polsce, to
                                      bardziej polecam JD. Dłuższe i droższe, ale otwiera cały rynek amerykański, nie
                                      tylko NY. Co prawda dla Amerykanów NY to zwykle jest top choice.

Finansowo nie wypada to tak źle: rok LL.M. kosztuje max 70 tys. USD, a w
                                      niektórych miastach zejdziesz z kosztami życia (Duke, Penn, Chicago, GTW, GW).
                                      Przy założeniu, że nie dostaniesz żadnego stypendium - odpracujesz zainwestowaną
                                      kasę w 2 - 3 lata (w NY na wejście dostaje sie 145 kilo USD, ale rynek jest
                                      konkurencyjny - tzn. trudno pracę dostać). W Europie mniej, a w Warszawie ... no
                                      właśnie - ile dostaje się w Warszawie z LL.M. i kilkuletnią praktyką?
                              • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 18.10.06, 22:34
                                I wlasnie dlatego po przepracowaniu kilku lat w sieciowce (dwoch i mam
                                prownanie) w Polsce, zdecydowalem sie wyjsc z bagienka i zaczac prace z
                                profesjonalistami w branzy, ale zagranica.

I radze to zrobic kazdemu serio myslacemu o swoim wlasnym zyciu.
                                • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 19.10.06, 04:49
                                  W jakim mieście pracujesz?
                                  Londyn? Frankfurt? Bruksela?
                                  • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 19.10.06, 11:39
                                    mircea73 napisał:

> W jakim mieście pracujesz?
                                    > Londyn? Frankfurt? Bruksela?

W Luksemburgu, gdzie powiazanie z tymi trzema miastami w tej branzy jest
                                    wieksze niz by sie moglo wydawac.
                                    • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 19.10.06, 14:49
                                      słuszna uwaga co do miast :)
                                      pod wieloma względami Lux je łączy

myślę, że przyjąłeś/przyjęłaś słuszny kierunek :)
      • hernandez White&Case 2 tys USD brutto - apl. adwokacki 04.11.06, 15:30
        ...troche to zenujaco malo jak na kancelarie ktora bierze kilkaset dolarow za
        godzine pracy prawnika i wymaga pracy od switu do zmierzchu
        • Gość: zed Re: White&Case 2 tys USD brutto - apl. adwokacki IP: *.crowley.pl 04.11.06, 17:16
          nom ale uwazaj bo Cie zaraz zaatkauja ze zanizasz z jakis przyczyn
          przeicez w sieciowkach nie moga tak malo placic- te wszytskie ofiary marketingu
          tak drodzy koledzy nie szukajcie miodu w ..... bo go tam nie ma
    • jsolt pensja nieważna, i tak nie ma kiedy jej wydawać:) 19.10.06, 11:03
    • Gość: Kris Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.acn.waw.pl 20.10.06, 07:47
      Wszystkie Wasze wypowiedzi są niezmienie interesujące i bardzo za nie dziękuję,
      tym niemniej odczuwam pewien niedosyt konkretnych odpowiedzi na pytania
      dotyczące wynagrodzeń w 'sieciówkach" prawników z 3-4 letnim doświadczeniem...
      • Gość: ewa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 20.10.06, 10:00
        Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz, to się liczy. Patrzycie wyłącznie z
        akademickiego punktu widzenia. Tymczasem kancelaria to biznes, ma generować
        przychody. Wspólnik nie musi mieć llm czy doktoratów, ważne aby miał kontakty
        biznesowe, portfel klientów, aby był w stanie dotrzeć gdzie trzeba. W zależności
        od tego jakie masz kontakty, ilu klientów z sobą przyprowadzić tyle jesteś wart.
        Prowadząc biznes patrzysz z bardziej praktycznego punktu widzenia. Pracodawców
        nie obchodzi llm, którym można tapetować sobie ściane, ale to czy jesteś w
        stanie rozwiązać konkretny problem, poza tym prawnik musi być dobrym menadżerem,
        psychologiem.
        • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 20.10.06, 20:24
          W polskich warunkach nie liczy się ani wykształcenie, ani doświadczenie - tak
          naprawdę kompetencja nie ma nic do rzeczy. Oczywiście to naturalne, że liczy się
          jakich klientów możesz przyciągnąć. Tak jest na całym świecie. Pytanie tylko
          czym się ich przyciąga?

O jakiej polskiej firmie można przeczytać coś takiego: "One of the founding
          partners, Martin ("Marty") Lipton invented the so-called "poison pill defense"
          during the 1980s to foil hostile takeovers."?
          en.wikipedia.org/wiki/Wachtell%2C_Lipton%2C_Rosen_%26_Katz
          Polscy prawnicy - w tym ci świetnie rankingowani, nie zajmują się rozwiązywaniem
          problemów, ale powtarzaniem klientowi w przystępny sposób co znajduje sie w
          Dz.U. czy OJ. Taki po prostu jest standard. Myślę, że przyczyny tego badziewia
          leżą w bardzo kiepskiej edukacji w naszej części Europy.
    • Gość: jj Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 83.238.108.* 20.10.06, 11:43
      Powiem ci jedno na Twoim miejscu pogadalabym o zarobkach z szefem i dalabym do
      zrozumienia że cos jest nie tak. Druga sprawa możesz przeczekać do egzaminu i
      odejsć na swoje - co jest najlepszą opcją i nie zstanawiaj sie nad tym wogóle.
      Jeśli chodzi o zarobki - mam koleżankę która pracuje w jednej z większych
      zagranicznych kancelarii - po skończeniu studiow co mialo miejsce w zeszłym
      roku dostala 6 tyś netto. Ostatnio dostała się na aplikacje i dostala znowu
      podwyżkę. Nie wiem ile teraz zarabia. W kazdym razie napewno ma 10 tys brutto a
      aplikacji w praktyce jeszcze nie zaczeła. Ma bardzo dużo pracy, nie ma rodziny
      ( 30 - tka na karku), dzieci i w zasadzie każdą wolną chwilę spędza w pracy.
      Coś za coś. Nie wiem czy warto.... Dlatego jak będziesz mógł postaw na własną
      Kancelarię!
      • Gość: zorientowany Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.chello.pl 20.10.06, 11:53
        jj: nie obraź sie ale to co napiasalas delikatnie mowiac odbiega od
        rzeczywistosci. 6.000,00 netto to 9.000,00 brutto. Nie ma w Warszawie
        kancelarii, która tyle placi na 'dzien dobry'. Zazwyczaj w sieciówkach
        wynagrodzenie czlowieka tuz po studiach wacha sie w granicach 3.500 - 6.000
        brutto. Mysle, ze na 6.000,00 netto moze liczyc aplikant z kilkuletnim
        doswiadczeniem i co najmniej jednym obcym jezykiem.
        Pozdrawiam,
        Zorientowany
        • Gość: gulash Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cnb.com.pl 21.10.06, 12:19
          Oczywiście że są kancelarie płacące nawet powyżej 9000 brutto dla absolwenta,
          zależy co masz w papierach i jak bardzo ciebie chcą, sam znam co najmniej dwie
          osoby,które dostały więcej, ale oczywiśćie dwa kierunki studiów i praca ich
          trakcie.
          • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 21.10.06, 13:42
            Wiesz co by powiedzieli na takiego goscia jakiego tu przedstawiasz? Ten pan
            potrafi wszystko, czyli nic...

Jak mozna dobrze sie nauczyc na 2 kierunkach!!! + praca w tym samym czasie???
            Ani nauki z tego nie ma, ani pracy. Nigdzie na zachodzie nie dostal by nawet
            stazu taki ktos.

Aha, i na pewno zna 5 jezykow obcych. Angielski/niemiecki (marnie, ale jemu sie
            wydaje ze super hiper, a nazw obcych i malpe sie nauczy) + 4 dodatkowe, ale jak
            by przepytac to znajmosc konczy sie na "dzien dobry" i "do widzenia".

c'est la vie en pologne!!!
            • Gość: zorientowany Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.chello.pl 22.10.06, 11:25
              wierz mi, ze sa ludzie, ktorzy studiuja na dwoch fakultetach, maja indywidualny
              tok studiow wiec przychodza tylko na egzaminy i mowia biegle w kilku obcych
              jezykach. I naprawde daja rade sie wszystkiego nauczyc. To tylko i wylacznie
              kwestia zdolnosci.
              • Gość: Guest Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:00
                Jezeli przychodza tylko na egzaminy, to lipni z nich kandydaci do korporacji.
                Chyba pomylil ci sie indywidualny tok studiow z korespondencyjnym kursem prawa...
                • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 22.10.06, 20:31
                  Dokladnie, moj przedmowca ma racje. Polscy prawnicy sa kiepscy i jak chca cos
                  osiagnac to powinni sie doszkoloc zagranica.

A swoja droga, ilu znacie Polakow pracujacych w dobrych firmach zagranica? Dalo
                  by sie ich zliczyc na palcach jednej reki pracownika tartaku.
                  • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 23.10.06, 07:29
                    no brawo brawo

zamowiles juz popieresie swoje i grawerowane spinki :)?

zed
                  • hyper_mouse Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 23.10.06, 13:28
                    Znamy wielu, nie wiem skąd twój lekceważący stosunek do polskich prawników.
                    Co do pracy w sieciówkach to na pewno światny start, żadna mała kancelaria czy
                    jednoosobowe biuro nie dadzą takich możliwości jakie daje praca z najlepszymi
                    dla najlepszych. A zarobki po paru latach to na pewno 10 tys. brutto i powyżej.
                    • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 24.10.06, 03:12
                      "Znamy wielu" brzmi trochę jak z przemówienia obecnego premiera :)
                      A kogo konkretnie?
                      Znam dwie osoby w Brukseli, jedną w Nowym Jorku, jedną w Londynie.
                      Żadna z nich nie dostała pracy po kiepskiej polskiej uczelni, w stylu UW, UJ czy
                      UAM - tylko po LL.M. z dobrej amerykańskiej uczelni: dwie osoby po HLS, jedna po
                      NYU, jedna po GW.

Zgadam sie, że sieciówka to lepszy start niż kancelaria prawna Radca & jego
                      Grzałka, ale to trochę jak porównywanie, który minister lepszy Mikosz czy Kalata.

Co do zarobków, to nie wiem czy współczuć, czy jednak gratulować tych 10 tys
                      brutto po paru latach. Mimo wszystko gratuluję, bo pokora to cenna cecha
                      (oczywiście u innych).

:)
                      • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 24.10.06, 21:46
                        Czyli znasz 3. I dobrze mowisz, akurat tych mozna policzyc na palcach jednej
                        reki pracownika tartaku ;)
              • Gość: jj Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 83.238.108.* 24.10.06, 12:04
                Pierwsza sprawa - Nie obrażam sie absolutnie - pisze to co wiem.
                Druga sprawa - Czy mogą nauczyć wszystkiego to kwestia względna. Skończyłam
                prawo kilka dobrych lat temu, nie miałam indywidulanego toku studiów - zdawałam
                normalnie po kolei każdy egzamin..Osoba, o ktorej wspomniałam w mailu własnie
                skończyła dwa kierunki - prawo w zeszłym roku, stąd obsuwa ( jest starsza). Nie
                zdawała wszytskich egzaminów po kolei bo ograniczyła się np. tylko do jednej
                procedury - kpa. Dla mnie to jakieś szaleństwo i nieprozumienie żeby bez kpc
                kończyć studia prawnicze. Dlatego większość tych którzy kończą studia w trybie
                indywidulanym - nie zdają wszystkich egzaminów. Tak wynikało z moich obserwacji
                jak studiowałam. Teraz pewnie jest podobnie bo z tego co wiem zasady
                studiowania uległy zmianie.
                • Gość: ewa Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 25.10.06, 13:48
                  To prawda z tym, że płącą tyle ile chcą. Są spore widełki. Mój kolega nie
                  skończył jeszcze studiów, pracował połotra roku w Big4, przejęła go kancelaria
                  za 10 tys. brutto.
                  • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 26.10.06, 19:55
                    Gość portalu: ewa napisał(a):

> To prawda z tym, że płącą tyle ile chcą. Są spore widełki. Mój kolega nie
                    > skończył jeszcze studiów, pracował połotra roku w Big4, przejęła go kancelaria
                    > za 10 tys. brutto.

Piszesz tak, bo widzialas:
                    - Jego umowe o prace;
                    - Jego zeznanie podatkowe;

Czy moze tak ci powiedzial, lub slyszalas? Wiesz ludzie gadaja, a potem takie
                    mamy takie opinie.

BZDURA.
            • parrotka Do Prawnika !!!!!! i jego rozmówców! 23.11.06, 18:15
              Witaj "Prawniku"!!!
              Widzę że nie tylko na poście założonym przeze mnie z uporem maniaka umniejszasz
              możliwości niektórych. Już opowiedziałeś wszystkim, że pracujesz za granicą,
              ale może po prostu zdobywanie wiedzy i umiejętności przez Ciebie wymaga
              większego wkladu pracy niż u innych? Czytając Twoje wypowiedzi zastanawiam się
              dlaczego nie jesteś w stanie przyjąć do wiadomości że niektózy portrafią robić
              wiele rzeczy na raz i robią to dobrze, a tylko się z nich wyśmiewasz.
          • hernandez Aha asystent prawny w KPMG 5.900brutto 04.11.06, 15:34

• hispana Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 25.10.06, 15:40
      jesli mialaby to byc zagraniczna kancelaria to moim zdaniem 7-8 tys na poczatek
      oni maja ustalone progi wynagrodzenia, im wiecej godzin przepracujesz powyzej
      targetu (sr. 8 h dziennie czystej pracy dla klienta, za ktora klient placi
      faktury) tym wyzsze jest twoje wynagrodzenie w zaleznosci od przedzialu w
      ktorym sie znajdujesz (studenci, juniorzy, aplikanci, radcowie/adwokaci)
      • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 26.10.06, 19:57
        Jak by byly takie pensje w Polsce to w zyciu bym nie wyjechal do pracy
        zagranica.
        • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 26.10.06, 21:40
          A to ci dopiero historia...
          To ile sie zarabia w Luxie?
          Rozumiem, że CFI/ECJ?
          • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 26.10.06, 23:20
            mam nadzieje ze nie jakies Ailes i organizowanie spotkani eurdeput z
            mlodzieza z polski :) (joke)

ja bede raczej sceptyczny i nie wydaje mi sie aby ECJ czy CFI mialy
            przyjemnosci goscic :)

• Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 26.10.06, 23:51
            Jak bym na starcie w Polsce na reke dostal 10000pln to chyba nie zle co nie? A
            ze na starcie juz dawno nie jestem, to moglbym wrecz liczyc na "dubelek" ;)

W Luxie ile sie zarabia? To zalezy :) Mogie ci wkleic info jakie wyszlo 2
            tygodnie temu od rzadu tego kraju:

"From the 1 of January on, the minimum wage will be raised by 1.9%, the
            government said on Thursday. Non-qualified workers will earn in 2007 1570 Euro
            (1503 in 2006) and qualified workers will receive 1884 in 2007 (1804 in 2006)."

To sa stawki minimalne wg kategorii. Srednia krajowa wynosi lekko ponizej
            4000euro na reke. A system podatkowy jest tak ulozony, ze preferuje rodziny np
            z 2 dzieci. Wtedy podatki sa wrecz sladowe a dodatki do pensji ogromne - tak
            tak, to nie bajka. Np za samo urodzenie nowego malucha dostaje sie na dzien
            dobry 3000euro od panstwa, i to KAZDY, od prezesa do pucybuta. Potem jak matka
            lub ojciec (tak tatusiowie tez moga) decyduje sie na wychowanie malucha to
            przez okres 2 lat dostaje 485 euro na miesiac. Jak urodzi sie 3 dziecko to
            dostaje ta sume przez... 4 lata. To wychowywanie przez ojcow, to norma tu.

Chyba niezle co nie? Dodam, ze singli trakuje sie tu jak odmiencow i niechetnie
            sie daje takim prace, a godziny pracy sa sztywne wszedzie, czyli nie wiecej niz
            40 godzin. W praktyce nikogo nie ma w pracy po 18 - nawet w sektorze prywatnym,
            a wysylanie emaili do klientow lub partnerow biznesowych po 17 jest traktowane
            jako duzy nietakt.

A wiec sa miejsca na swiecie, gdzie to pracownik jest dla pracodawcy a nie na
            odwrot. Ja sie nie ruszam nigdzie.
            • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 27.10.06, 01:37
              Aaaa to przepraszam :)
              Odniosłem wrażenie, że kwota 10 kilo PLN ma dla Ciebie nadal powab dostatku, by
              nie powiedzieć - finansowego spełnienia. Dlatego myślałem, że pracujesz w
              "instytucjach", które nie najlepiej płacą. Ile zatem zarabia prawnik w prywatnym
              sektorze w Lux? Zakładam, że więcej niż wykwalifikowany pracownik :)
              Nie wiedziałem, że tak miło się pracuje w Lux - to ogromnie wpływa na jakość
              życia. Jeśli pracujesz jako prawnik - to można powiedzieć, że na antypodach NYC :)
              • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 129.35.231.* 27.10.06, 10:00
                Mylisy sie. Instytucje placa bardzo dobrze. Dla osoby po studiach bez
                doswiadczenia jest to 3800 * dodatki. Dla samotnika bedzie to okolo 4500 a dla
                osoby z rodzina beda dodatkowe plusy. Np dla rodziny z 2 dzieci bedzie to okolo
                5000 na starcie bez doswiadczenia + dzieci chidza do doskonalej szkoly. Co roku
                masz dodatek na wakacje - dla Polaka bedzie to 1800 euro. Raz do roku masz
                wyrownanie inflacji +okolo400-500euro. Do tego pelne ubezpieczenie i mozliwosc
                rozwoju i realizowania sie. Po 2 -4 latach awans i wieksza pensja. Po 10 latach
                sie zarabia ponad 100% tego co na starcie. Dodam ze ma sie status urzednika i
                za nic w swiecie nie moga cie zwolnik, nawet za defraudacje (byl taki
                przypadek, goscia tylko przesuneli do innego dzialu).

Aha, ja osobiscie nie pracuje ale mam doskonale bliskie zrodlo informacji. Raz
                jeszcze zaznaczam, to sa stawki dla osob bez doswiadczenia, na start. Z
                doswiadczeniem masz oczywiscie stosunkowo wiecej. To chyba niezly start.

Ile sie zarabia w prywatnym? Po studiach masz 3-6 mies proby. Tu zarobisz okolo
                2000netto. Potem pensja zwykle rosnie do 2500-3000 zalezy to co robisz. A potem
                juz sukcesywnie do gory ;) Ile ja zarabiam nie bede zdradzal, ale powiem ci ze
                mam juz troche tego doswiadczenia ;)
                • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 27.10.06, 17:43
                  Rzeczywiście - dla osób zaczynających pracę warunki wyglądają świetnie. Z tego
                  co słyszałem Lux jest bardzo miłym miejscem do mieszkania. Nie miałem pojęcia,
                  że jest taka dysproporcja między kancelariami a CFI/ECJ. Wygląda na to, że
                  prywatny sektor płaci poniżej brukselskich pensji (3,5 - 4 kilo E na początek).
                  Dla mnie Lux jest w praktyce niedostępny - musiałbym sporo pracy zainwestować w
                  wyciągnięcie francuskiego na odpowiedni poziom.
                  Jakość życia to istotny czynnik - dokładnie to co piszesz: szkoły, wakacje etc.
                  Warunki nowojorskie na pierwszy rzut oka wyglądają lepiej - dostajesz na wejście
                  7-8 tys. USD netto, ale koszty życia na przyzwoitym poziomie są dość wysokie.
                  • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 27.10.06, 19:14
                    Te 3.5-4 w Brukseli na starcie to kolejny mit. Akurat tam gdzie srednia pensja
                    to niecale 1300Euro, na poczatku sie dostaje 1500-1800. To inforamacja i
                    potwierdzona i sprawdzona. A na dodatek maja tak samo poj... system podatkowy
                    jak Polska, bo to panstwo tak samo socjalne...

W Luxie jest wiecej bo i koszty zycia sa wieksze, ALE za to podatki bardzo male
                    i preferujace rodziny. I tu sie zarabia. O cenie paliwa i samochodow juz nie
                    wspomne, ktore sa po prostu nizsze niz w "okolicy" :)))
                    • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 27.10.06, 19:51
                      hmhmw w dupie wiec gdzie jest kasa w tym zawodzie?

w rpa

mysle ze czas zamknac watek bo niektorzy wpadna w samoafekt

z korporacyjnym hello

zed
                      • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 27.10.06, 20:57
                        Kasa owszem byla, ale kilkanascie lat temu. Teraz jest zbyt duzo ludzi w
                        zawodzie a co za tym idzie mniej sie placi, bo i chetnych na twoje miejsce jest
                        wiecej. Traci na tym i czlowiek - bo malo zarabia, i profesja - bo duzo
                        miernoty sie produkuje.

Aha, sam siebie nie uwazam za wybitna jednostke, wiec mnie nie masz o co
                        oskarzyc.
                        • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 27.10.06, 21:45
                          Z zarobkami w Brukseli to akurat w miare się orientuję.
                          Associate w dobrej firmie (Cleary Gottlieb, Freshfields) dostaje przynajmniej 80
                          tys. E, połowa na podatki - zostaje 3,5 - 4 tys. miesięcznie. W belgijskich
                          topowych firmach (VBB) kilkaset Euro mniej. W niektórych, jak Skadden - tysiąc
                          więcej.
                          Nie wiem kto płaci 1500, jakiś odpowiednik polskiego radcy z grzałką chyba.
                          • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 27.10.06, 22:48
                            Associate zostaje sie po... kilku latach.

Kto placi? Juz ci wymieniam: PwC, EY, KPMG, BM, CMS, oraz ci, ktorych
                            wymieniles. To normalne ze Associate dostaje okolo 4000-5000. Ale my chyba
                            mowimy o tych co sa na poczatku a "podobno" w Polsce dostaja tyle samo co na
                            zachodzie ;))) np 10tys pln czy jakos tak :)))

Adwokat z grzlaka? Ci placa podobnie, tylko ze mniejsze masz szanse na wyzsze
                            zarobki. Zwykle po kilku latach "spadasz" na swoje albo idziesz gdzies indziej
                            (z portfolio swoim ;)
                            • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 30.10.06, 02:03
                              Associate zostaje się od od razu po szkole:
                              Na przykład: www.clearygottlieb.com/english/lawyers/bio.aspx?id=8823

• Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 30.10.06, 18:58
                                No niestety nie moge sie z toba zgodzic. Czemu? Bo w praktyce jest tak, ze po
                                studiach masz status "praktykanta-stazysty". Jest to praktyka w 99% firm z
                                branzy. Po roku (a czasem i poltorej) jak cie beda nadal chcieli to
                                dostajesz "awans" i podwyzke i status "junior associate". Tu nadal masz umowe
                                na czas okreslony a wlasciwie kontrakt. Ten status moze trwac od 2 lat do...
                                nawet i 5. W praktyce jednak po 3 awansujesz na "associate" i dostajesz wtedy
                                od 3 do 5 tys - w zaleznosci od sciezki kariery, w zaleznosci od firmy i
                                widzimisie szefa. Serio. Aha, nawet jak bedziesz juz "associate" to czesto tez
                                proponuje "tylko" kontrakt na iles tam lat, z coroczna rewizja. Skutecznie w
                                ten sposob zmuszaja czlowieka do aktywnej pracy dla dobra klienta i firmy.
                                Czyli na corocznym podsumowaniu roku i twojej pracy czlowiek sie dowiaduje, czy
                                jego kontrakt bedzie trwal nadal, czy sie rozstajemy za porozumieniem
                                stron... ;)

A w to co firmy maja napisane na stronach www to ja bym nie wierzyl. Wiem np co
                                moja ma wypisane ;P
                                • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 30.10.06, 23:52
                                  Widzisz - nie miałem o tym pojęcia.
                                  Rozmawiałem m.in. z firmą, którą powołałem jako przykład o stanowisku associate
                                  - i miałem wrażenie, że traktują mnie jak każdego po studiach w domu i
                                  podyplomowych zagranicą. Ale może wzięli pod uwagę polskie doświadczenie (?). Za
                                  moją dotychczasową opinią przemawiał też przykład kolegi z amerykańskim LL.M.,
                                  którego zrobił bezpośrednio po studiach w Polsce i trafił jako associate do
                                  belgijskiej (ale haj-endowej) firmy.
                                  Zawsze sie człowiek czegoś dowie nowego :)
                                  • Gość: macsue Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 74.134.245.* 06.11.06, 20:18
                                    Mircea, masz racje, w Stanach od razu po szkole zostajesz 1st year associate-w
                                    czasie studiow jestes podcza spraktyki letniej jestes "summer associate". Moze
                                    w Europie jakies inne panuja zwyczaje. Tutaj nikt nie jest po studich i zdanym
                                    bar exam zadnym "stazysta."
                                    • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 06.11.06, 23:30
                                      Znowu barki i wprowadzanie w blad opinii publicznej. Kolezanko, po studiach
                                      jestes zwykly Trainee - ZWLASZCZA w UK i USA. Podczas tego okresu normalnie
                                      chodzisz sobie do Law School - rok a potem przez 1.5 do 3 lat nawet pracujesz
                                      jako Trainee. Po polsku to jest STAZYSTA.

Tak wiec, prosze, sprawdz info zanim je zamiescisz, bo mozesz kogos wprowadzic
                                      w duzy blad.

Jesli nadal twierdzisz inaczej, to odsylam do poradnikow online dla prawnikow w
                                      USA i UK, oraz do stron HR wiekszych sieciowek.
                                      • Gość: macsue Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 74.134.245.* 07.11.06, 05:23
                                        Kolego,

Jestem na trzecim roku prawa na University of Illinois w Champaign-Urbana,
                                        typowy "college town" 2 h na poludnie od Chicago. Naokolo moi znajomi ze
                                        studiow dostaja oferty pracy (stalej, na po ukonczeniu studow i zdaniu bar
                                        exam) z dokladnym zaznaczeniem ze zostaja przyjeci na stanowisko "associate"-
                                        jest to najnizsze prawnicze stanowisko w kancelariach prawnych w Stanach dla
                                        PRAWNIKA z UPRAWNIENIAMI ZAWODOWYMI. Pensja w duzych kancleriach w Chicago ok
                                        $120-140K "Trainee" to termin typowo brytyjski, tutaj niespotykany. Uwierz mi
                                        ze wiem co mowie, jestem tu od 5 lat a srodowisko prawnicze znam od 4. Nie wiem
                                        jak mialabym kogokolwiek wprowadzac w blad skoro te informcje sa z pierwszej
                                        reki.
                                        Podczas pracy jako "associate" chodzisz sobie do law school? Nie w Stanach,
                                        nawal zajec i czytania taki ze na prace nie starcza czasu-na I roku szczegolnie
                                        wrecz niewskazana jest praca, niektore law schools zabraniaja studentom pracy
                                        powyzej 20h tygodniowo.

To o czym mowisz -"trainee" czy stazysta-to w tutejszej terminologii "law
                                        clerk"-student ktory glownie zajmuje sie legal research w kancelarii, praca dla
                                        studenta bez uprawnien zawodowych. Ale po ukonczeniu studiow i zdaniu bar exam
                                        jestes "associate" a nie stazysta!

Sam sobie sprawdz INFO!
                                        • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 129.35.231.* 07.11.06, 09:48
                                          Nie jest to prawda. Zobacz na NY... myslisz te tam/tu jes inna praktyka niz w
                                          IL?
                                          • Gość: macsue Co nie jest prawda? IP: *.near.uiuc.edu 07.11.06, 16:28
                                            Co znowu nie jest prawda kolego prawniku?

Oto fragment ze stron Shearman & Sterling (Nowy Jork) dotyczacy rekrutowania
                                            studentow do pracy w tej kancelarii-co tam widzisz? "Associate" czy "trainee"
                                            czy stazyste? Zauwaz ze fragemt odnosi sie do rekrutacji studentow, mowa jest
                                            o "on-campus interviewing" etc

How do you stand out from the crowd?
                                            We know associates come to the Firm with the highest qualifications and a
                                            desire to achieve outstanding results. Associates joining the Firm represent
                                            many of the country's leading law schools and have well-rounded, diverse
                                            backgrounds that point to their interest in and commitment to the practice of
                                            law.

Each fall, we visit law school campuses and participate in job fairs across the
                                            country, accepting resumes for summer and entry-level positions in our New
                                            York, Washington, D.C., San Francisco, Menlo Park, Toronto, London and Paris
                                            offices. Opportunities to start a career in other European as well as Asian
                                            offices also are available. We welcome students pursuing judicial clerkships or
                                            academic fellowships to apply for positions with Shearman & Sterling either
                                            before or after these commitments.

In the fall of 2006, the Firm will conduct on-campus interviews at more than 30
                                            schools in the United States and Canada. The Firm also accepts direct inquiries
                                            for summer and entry-level positions from students enrolled in schools that are
                                            not part of our on-campus program.

Following an initial round of interviews, whether on-campus or at the Firm, we
                                            invite a select group of candidates to visit our New York, Bay Area,
                                            Washington, D.C., or Toronto offices for a second round of meetings. A
                                            candidate typically will meet with five or six partners and associates.
                                            Generally, offers of employment are extended within one week after the second
                                            interview. The best decision is an informed one, so we encourage candidates to
                                            obtain additional information by revisiting our offices or contacting our
                                            lawyers and recruiting professionals. Summer Program applicants are asked to
                                            respond to employment offers no later than December 1, pursuant to NALP
                                            guidelines. Please go to the Contact Us page for additional information about
                                            this process.

We pride ourselves on our ability to recruit lawyers and law students who are
                                            exceptionally intelligent, ethical, confident and committed to excellence in
                                            everything they do, whether it is practicing law or performing community
                                            service. We believe that lawyers with a variety of backgrounds and interests
                                            make for a stronger, more successful team.

• Gość: prawnik Re: Co nie jest prawda? IP: 129.35.231.* 07.11.06, 16:36
                                              Voila forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=140&w=48759119&a=51244194

Odsylam zwlaszcza na sam koniec wypowiedzi. Aha, wiesz jaka jest roznica miedzy
                                              toba a mna? Siedze w tym biznesie juz kilkanascie lat a wiedze na ten temat
                                              czerpie z pratyki a nie tego co ktos komus powiedzia lub gdzies napisal ;)
                                              Spokojnie, zycie cie zweryfikuje i nauczysz sie pokory ;)
                                              • Gość: macsue Re: Co nie jest prawda? IP: 74.139.217.* 08.11.06, 01:15
                                                Jako argument na dowod swojej racji przytaczasz inna wlasna wypowiedz? Dziwny
                                                sposob argumentowania...Rozumiem ze siedzisz w tej branzy juz kilkanascie lat
                                                wlasnie Stanach i stad masz takie dokladne informacje na temat amerykanskiego
                                                rynku prawniczego?
                                                Tu pokora nie ma nic do rzeczy, to sa obiektywne fakty.
                                                Zauwaz tez ze w Stanach prawo to sa zawodowe studia podyplomowe i ludzie je
                                                konczacy maja czesto po 27-30 lat i juz malo kto by sie w takim wieku zadowolil
                                                pozycja "stazysty". Poza tym, czy te wielkie kancelarie ktore placa prawnikom w
                                                pierwszym roku pracy ponad $100K placilyby tyle "stazyscie"?
                                                Tu nie chodzi o to co kto powiedzial, mam kilka wizytowek ludzi ktorzy
                                                pokonczyli studia rok temu i jak byk widnieje na nich "associate". Czemu to cie
                                                tak boli?
                                                • Gość: prawnik Re: Co nie jest prawda? IP: 129.35.231.* 08.11.06, 09:49
                                                  ...I nam nikt nie powie, ze biale jest biale a czarne jest czarne... To o tobie.

Pozdrawiam.
                                                • Gość: mircea73 Re: Co nie jest prawda? IP: *.harvard.edu 08.11.06, 21:26
                                                  Macsue ma 100% racji co do Stanów; nie ma tu czegoś takiego jak "trainee". Tak
                                                  jest w UK, między studiami a wpisem na listę adwokacką.
                                                  Natomiast w Stanach - w każdej firmie z pierwszej 200 (nie sądzę żeby w
                                                  pipidówkach było inaczej - po prostu pensje będą niższe niż w top firmach w NY)
                                                  - rekrutuje się studentów (2L i 3L) na stanowisko ASSOCIATE. Na praktyce letniej
                                                  też nikt nie jest stażystą, tylko "Summer Associate" i zarabia tyle samo co
                                                  first-year associate.
                                                  Upieranie się Prawnika przy kompletnych bzdurach nasuwa pytanie, czy podobnie
                                                  "dobrze" jest zorientowany w realiach w Lux.
                                                  Co do Brukseli i Lux: miałem ostatnio 2 interview do Bru, na stanowisko
                                                  associate - żadne tam inne. Pensja 80 kilo euro, pomniejszona o horrendalny
                                                  podatek. Moja żona z kolei - do Lux (sieciówka) - również na stanowisko
                                                  associate. Oboje - LL.M. ze stanów + studia w Polsce + dr "w drodze" (tym
                                                  ostatnim w Stanach się nie chwalimy).
                                                  O co do zwyczajów europejskich nie będę się spierał - to o stanach Prawnik pisze
                                                  kompletne głupstwa. Prawodpodobnie mylisz associate z paralegal. Ale to zupełnie
                                                  co innego

• Gość: Prawnik Re: Co nie jest prawda? IP: *.cust.tele2.lu 09.11.06, 00:00
                                                    Sorry, koledzy i kilezanki. Pracowalem i tu i tu. Popracujecie to sie
                                                    zorientujecie jak to jest w praktyce. Ale moze mnie w trabe robili... i robia
                                                    nadal w Lux ;)

Co do Brux, tak, tam podatek jest okropny, ale w Luxie juz nie. LLM w Brux i
                                                    Lux nie daje ci nic, a wrecz razi niechec - nie lubia tu jankesow pod kazda
                                                    postacia. Ja np tez mam llm i szef mi zasugerowal zebym sie tym nie chwalil
                                                    zbytnio, bo nie ma czym (sam tez ma:))
                                                  • kabron Re: Co nie jest prawda? 18.11.06, 02:00
                                                    Jestem świeżo upieczonym r.pr., ale po aplikacji sądowej, trzyletnie doświadczenie
                                                    w indywidualnej kancelarii (poza Wwą). CAE, szkoła prawa angielskiego itp.
                                                    Pytanie: Na ile mogę liczyć w kancelarii niesieciowej w Wwie? Byłem na kilku
                                                    rozmowach (kancelarie 10-20 os.) i mam wrażenie, że rzuciłem za małą kwotę.
                                                    Dzięki za odpowiedź.
                                              • Gość: m. Re: Co nie jest prawda? IP: *.harvard.edu 09.11.06, 02:21
                                                Siedze w tym biznesie juz kilkanascie lat a wiedze na ten temat
                                                czerpie z pratyki a nie tego co ktos komus powiedzia lub gdzies napisal ;)

jaskinia platońska, czy jak kto woli matrix
                                                :))
                                    • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 08.11.06, 21:30
                                      Macsue, jak Twoje plany (kojarzę Cię z innych wypowiedzi) - chyba jakoś niedługo
                                      kończysz studia? Gdzie zdajesz bar? Chcesz praktykować w Il? W czym się
                                      specjalizujesz?
                                      pozdr,

m.
                                      • Gość: macsue Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 74.139.217.* 08.11.06, 22:27
                                        Dzieki za glos rozsadku.

Ucze sie w Illinois ale bar zdaje na Florydzie juz w lutym (zaczelam studia
                                        nietypowo to i koncze w grudniu nietypowo). Wlasne w zeszla sobote mialam
                                        przyjemnosc zdawania etycznej czesci Bar Exam-Multi State Professional
                                        Responsibility-podobno ta czesc jest duzo latwiejsza niz normalny bar ale nie
                                        powiem zeby nie trzeba bylo sie pouczyc. swoja dorga-ogromnie duzo wagi sie tu
                                        pzywiazuje do etyki zawodowej. Szkoda ze tak nie jest w Polsce.
                                        Jestem jeszcze w trakcie szukania pracy-troche ciezej jest z "out-of-state job
                                        search" bo na mojej uczelni wiekoszosc rekrutacji odbywa sie wlasnie do
                                        kancelarii w chicago, ewentualnie st.loius albo gdzies w Indianie. Interesuje
                                        sie prawem wlasnosci intelektualnej-przerobilam wszystkie kursy oferowane u
                                        mnie z tego zakresu ale zeby dostac prace w tej dzialce zazwyczaj wymagaja zeby
                                        miec jakies biotechnologiczne wyksztalcenie albo ogolnie "science backgorund"
                                        (patenty!).
                                        Ja jestem jednak zainteresowana praca w mniejszych kancelariami, po pierwsze
                                        nie mam takiej "stellar" GPA zeby konkurowac w tych najwiekszych firmach a poza
                                        tym jednak te ich wymogi co do "billable hours" sa nieludzkie.
                                        A Ty co robisz, czyzby Harvard? Pozdrawiam.
                                        • Gość: macsue a propos IP: 74.139.217.* 08.11.06, 22:33
                                          Widze ze sie kiedys wypowiadales na temat prawnikow w polskich sieciowkach
                                          wyksztalconych za granica-okazuje sie wlasnie ze pani Frankowska skonczyla moja
                                          uczelnie. Pozdrawiam.
                                          • Gość: Prawnik Re: a propos IP: *.cust.tele2.lu 09.11.06, 00:02
                                            Rozumiem, ze teraz dzieci beda sobie przyklepywac to co wspolnie napisza. Mam
                                            prosbe, nie maccie ludziom w glowach, bo jeszcze ktos uwierzy. Pobozne zyczenia
                                            to jedno a zycie czy jak wolicie life to drugie. A to, zwlaszcza w US jest
                                            ciezsze (dlatego sieciowki w UK sa zapchane jankesami).
                                            • mircea73 Re: a propos 09.11.06, 01:53
                                              Nie bardzo rozumiem co chciałeś powiedzieć?
                                              Znowu o "first year associates"??
                                              Nie wiem jak jest w Luxie - ale co do Stanów naprawdę nie masz racji.
                                              Może pracowałeś tutaj jako stażysta - taki program ma jedynie Steptoe w DC (ale
                                              i tak nazywają to "foreign attorney program"). Każdy - niezależnie od tego czy
                                              skończył JD czy LL.M., jeśli zdał bar exam, zostaje "associate". Osobna sprawa
                                              to trudność dostania takiej pracy.
                                              Co do LL.M. - mam odwrotne wrażenie co do jego przydatności w Europie: stanowi
                                              przepustkę do najlepszych firm. CV z europejskimi LL.M. lądują w koszu znacznie
                                              szybciej niż te z amerykańskimi. Co do Amerykanów w UK - to dla JD'owców to
                                              zdecydowanie second choice (i to londyńskie Magic Circle firms stają na głowie
                                              żeby ich zrekrutować) - trochę Amerykanów pracuje w Brukseli, Paryżu i Genevie
                                              (od niedawna Sidley). Może Twój LL.M. jest z kiepskiej uczelni, albo trafiłeś na
                                              szefa nieuka, który Ci zazdrości.
                                              Nigdzie nie wypowiadałem się w tonie zachwytu nad Stanami - jestem pod dużym
                                              wrażeniem jakości edukacji prawników - ale praca amerykańskich firmach nie
                                              wydaje mi się szczególną atrakcją. Przynajmniej praca w dużej firmie w NY: mam
                                              mniej niż 3% szansy na zostanie wspólnikiem (wśród 100 najlepszych firm
                                              nowojorskich jest jeden Polak - wspólnik, po LL.M. i chyba dwoje po J.D.).
                                              Oznacza to, że po 5 - 6 latach harówki za marną kasę (145 tys. po podatku nie
                                              jest w NYC wielką atrakcją) jest sie w punkcie wyjścia.
                                              Mcsue ma o niebo lepszą sytuację - bo J.D. daje jej większy wybór.

Twierdzenie, że Stany to nie raj - jedna rzecz (cóż takie życie). Ale upieranie
                                              się, że "nie raj bo associate zostaje sie po paru latach" robi wrażenie, że nie
                                              wiesz o czym mówisz :(
                                            • Gość: macsue Re: a propos IP: *.near.uiuc.edu 09.11.06, 02:03
                                              lepiej byc dzieckiem niz sfrustrowanym i zgorzknialym panem prawnkiem ktoremu
                                              chyba sie cos w zyciu nie udalo....
                                              • mircea73 Re: a propos 09.11.06, 02:17
                                                dzieciństwo jest super; jakoś nie czuję tej swojej 30'tki :)
                                        • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 09.11.06, 02:15
                                          Kojarzę szkołę, do której chodzisz - właśnie przez bio p. Frankowskiej.
                                          Myślę, że to dobry wybór.
                                          Ja też bardzo mocno interesuję IP - trochę zajmowałem się tym w Polsce
                                          (szczególnie międzynarodowymi aspektami obrotu IPR do software'u). Dopiero w
                                          Stanach zacząłem coś z tego rozumieć i naprawdę się zainteresowałem IP/IT. Mam
                                          podobny problem jak Ty - brak backgroundu z nauk ścisłych/przyrodniczych. Myślę
                                          jednak, że po JD masz duże szanse na tą dziedzinę - bardzo bym Cie namawiał;
                                          spotkałem się z tym, że prawnicy robią jakieś kursy uzupełniające z sciences,
                                          żeby móc zdawać patent bar - więc może będziesz w stanie to rozwiązać.

Nie wiem jakie są szanse na pracę w tej branży na FL; dużo firm zajmujących się
                                          "life sciences" jest w okolicach Bostonu, w DC, NJ i NY. Drugie zagłębie IP to
                                          Kalifornia (IP/IT + media + też life sciences). Rozumiem, że Floryda jest ze
                                          względów rodzinnych? Pewnie nie będziesz żałować, bo podobno miło się tam mieszka.

Mnie dość interesuje reforma IP i zagadnienia związane z antymonopolowym/IP.
                                          Zajmowałem się wcześniej int trade - to ciekawe, dość proste, ale bardzo
                                          niepewne (trudno przewidzieć ile będzie pracy w ciągu roku) i bardzo brukselskie.

• Gość: macsue Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 74.139.216.* 09.11.06, 02:49
                                            No wlasnie tez nie wiem jak to jest z rynkiem IP na Florydzie, ja bede mieszkac
                                            w Miami (tak, wzgledy rodzinne)i tam rynek prawny jest dosyc dobrze rozwiniety,
                                            kolejna opcja dla mnie to wlasnie int trade-znam hiszpanski. Ale znam swoje
                                            mozliwosci i wiem ze nie jestem materialem do pracy w wielkich kancelariach-
                                            przynajmniej na papierze.
                                            A jesli chodzi o szkole to na prawde nie moge narzekac na poziom-do glabow
                                            raczej nie naleze a momentami bywalo ciezko, ogromna konkurencja o dobre oceny,
                                            duzo madrych ludzi-nie wiem jak bym sobie poradzila w ktorejs z top ten law
                                            schools.
                        • Gość: zed Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 27.10.06, 23:09
                          daj spokoj nikomu nic nie zarzucam ciekawy jak placa nationalne tuzy
                          monard ,lara hehe i jak to sie ma do soltysa iparu innych lokalnych w:)

best

zed
                          • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 27.10.06, 23:26
                            :)))
                          • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 08.11.06, 21:33
                            a jak płaci wspomniany Sołtys, czy w ogóle polska czołówka

swoją drogą uroczy skrót, zepszy niż Wierzba
                            ale najlepsze jest: www.wardynski.com
                            • Gość: Prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.cust.tele2.lu 09.11.06, 00:04
                              Akurat Wardynski byl jednym z bardziej rzeczowych i ludzkich ludzi w PL...
                              gorzej z eks andersenem a teraz dzp... oraz innymi takimi. W SKS np maja
                              czlowieka po studiach za gorszego ;)
                              • mircea73 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 09.11.06, 01:58
                                Gość portalu: Prawnik napisał(a):

> Akurat Wardynski byl jednym z bardziej rzeczowych i ludzkich ludzi w PL...
                                Wiesz, na mnie robił wrażenie gentelmana starej daty (taki niby międzywojenny,
                                ale w sumie bardzo PLR-owski); dobrał sobie koszmarnych wspólników, nie wiem
                                jak z młodszymi współpracownikami, ale starszyzna tam robi wrażenie jakby się
                                znali z zespołu adwokackiego w Małkini.
                                Natomiast nie mam pojęcia jak płaci ludziom z doświadczeniem.

> gorzej z eks andersenem a teraz dzp... oraz innymi takimi. W SKS np maja
                                > czlowieka po studiach za gorszego ;)
                                To ciekawe, bo Sołtysiński był jednym z pierwszych Polaków na LL.M. w Stanach.
                                By the way - wiecie, że LL.M. i SJD z Harvardu ma Skubiszewski?
              • Gość: prawnik Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 129.35.231.* 27.10.06, 10:00
                Mylisy sie. Instytucje placa bardzo dobrze. Dla osoby po studiach bez
                doswiadczenia jest to 3800 * dodatki. Dla samotnika bedzie to okolo 4500 a dla
                osoby z rodzina beda dodatkowe plusy. Np dla rodziny z 2 dzieci bedzie to okolo
                5000 na starcie bez doswiadczenia + dzieci chidza do doskonalej szkoly. Co roku
                masz dodatek na wakacje - dla Polaka bedzie to 1800 euro. Raz do roku masz
                wyrownanie inflacji +okolo400-500euro. Do tego pelne ubezpieczenie i mozliwosc
                rozwoju i realizowania sie. Po 2 -4 latach awans i wieksza pensja. Po 10 latach
                sie zarabia ponad 100% tego co na starcie. Dodam ze ma sie status urzednika i
                za nic w swiecie nie moga cie zwolnik, nawet za defraudacje (byl taki
                przypadek, goscia tylko przesuneli do innego dzialu).

Aha, ja osobiscie nie pracuje ale mam doskonale bliskie zrodlo informacji. Raz
                jeszcze zaznaczam, to sa stawki dla osob bez doswiadczenia, na start. Z
                doswiadczeniem masz oczywiscie stosunkowo wiecej. To chyba niezly start.

Ile sie zarabia w prywatnym? Po studiach masz 3-6 mies proby. Tu zarobisz okolo
                2000netto. Potem pensja zwykle rosnie do 2500-3000 zalezy to co robisz. A potem
                juz sukcesywnie do gory ;) Ile ja zarabiam nie bede zdradzal, ale powiem ci ze
                mam juz troche tego doswiadczenia ;)
    • marybelle Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 09.11.06, 13:18
      Moi Drodzy Forumowicze. Ja pracuje w Clifford Chance jako sekretarka. MOja
      pensja to 5,5 tyś brutto. Wiem jednak, ze te któe pracują tu już kilka lat,
      moga zarabiac spokojnie nawet ok 8 tyś brutto.
      Wiec naprawdę, pensie prawników, jak mozecie sie domyślać są dużo wyższe i to
      juz od począku. Stażysta, student na praktyce zarabia 1,5tys netto. Natomiast
      jak juz dostaje umowę, to myślę, ze od razu jest to kwota rzedu 5,5 - 8 tys
      brutto na początek. Są i prawnicy, ktory pracuą tu np. od 3 lat i dostają 25tys
      netto kazdego miesiąca. Fajnie, co?
      :)
      Tak wiec KRIS, stanowczo zmień pracę!!!
      • Gość: ewas Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 10.11.06, 12:21
        Widziałąm ogłoszenie kancelarii, gdzie podano kwotę zarobków, było to 5,5 brutto
        + pakiet socjalny. Dodatkowo tzw roczna pensja quasi 13-tka, bonus.
        • Gość: ewas Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.crowley.pl 10.11.06, 12:21
          marybelle, 1500 na stazu to nie jest duzo. tyle mozna dostac w polskiej.
      • Gość: emilka28 Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 15:36
        Jeżeli po 3 latach doświadczenia wogóle to całkiem nieźle. Wedle mojej wiedzy
        na temat sieciówek >prawie< nierealnie. Wydaje mi się że po 3 latach pracy w
        sieciówce licząc od zaraz po studiach kilkanaście tysięcy pln brutto jest w
        porządku co nie znaczy ze jest standardem wszedzie. Tak czy inaczej, wydaje mi
        się, że to netto o którym mówisz to nie jest raczej ntto z umowy o pracę ale
        płatność netto z faktury na rzecz prawnika-przedsiębiorcy który płaci od tego
        19% podatku plus jakieśtam składki. Inna sprawa ze sieciowka sieciowce nierowna
        i niektore placa wiecej niz inne ale atmosfera jest tam fatalna co nie znaczy
        ze jak placa mniej to jest lepsza... Ale ja znam te sprawy tylko ze slyszenia
        od grupy znajomych.
        • marybelle Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 13.11.06, 12:23
          WItam,

Co do 1500 netto na stażu, to uważam, ze jest OK, ale to tylko staż i
          porównując to z pensią Krisa to uważam, ze jest to duzo dla studenta. Co do
          pensji netto, to nawet jesli jest to faktura na rzecz prawnika- przedsiębiorcy,
          to 25 tys. też nieźle wychodzi.
          Co do atmosfery, to wiem jak jest w Soltysiński Kawecki i szlezak - panuje tam
          totalny feudalizm, nikomu nie polecam!!! Katastrofa, nigdy bym tam nie wróciła.
          Natomiast w Clifford jest naprawdę super. Mili ludzie, serdeczni, bez
          wywyższających się "dziwolągow". Atmosfera mimo 130 pracowników, bardzo
          przyjazna. Zresztą mówi to kazdy nowy pracownik. Mysle, ze jest to jeden z
          wielu czynników oprocz wynagrodzenia ,ktory przyciaga ludzi do Clifford Chance
          • Gość: macsue Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: 74.139.213.* 14.11.06, 21:14
            Marybelle, jestem ciekawa czy sa u was w Clifford prawnicy Polacy z
            wyksztalceniem prawniczym i z Polski i z USA (JD lub LLM)ale bez polskiej
            aplikacji? Ciekawa jestem czy w ogole jest rynek pracy dla takich osob w
            Polsce. Pozdrawiam.
            • kabron Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 18.11.06, 02:01
              Jestem świeżo upieczonym r.pr., ale po aplikacji sądowej, trzyletnie doświadczenie
              w indywidualnej kancelarii (poza Wwą). CAE, szkoła prawa angielskiego itp.
              Pytanie: Na ile mogę liczyć w kancelarii niesieciowej w Wwie? Byłem na kilku
              rozmowach (kancelarie 10-20 os.) i mam wrażenie, że rzuciłem za małą kwotę.
              Dzięki za odpowiedź.
            • marybelle Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 21.11.06, 20:06
              tak są wiem, ze jest kilka osób z LLM, są też osoby jeszcze bez aplikacji, mysle
              ze mozna spokojnie sie starać
            • valery.zorkin Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? 24.11.06, 06:37
              Clifford nie zajmuje się IP, a pisałaś wyżej, że ta dziedzina Cię głównie
              interesuje.
              Myślę, że bez problemu znalazłabyś pracę w Warszawie, na znacznie lepszych
              warunkach niż polscy prawnicy po aplikacji.
    • parrotka Do "Prawnika" i wszystkij jego rozmówców c.d.!!!!! 23.11.06, 18:29
      Teraz już wiem, dlaczego tak mnie "dołowałeś" na założonym przeze mnie
      poście!!! Nie masz wystarczającej wiedzy, którą nadrabiasz koszmarnym
      mądrzeniem się. I co z tego że masz kilunastoletnie doświadczenie? Po Twoich
      wypowiedziach widać, że jesteś zgorzkniałym prawnikiem ze "stażem", który brak
      wiedzy nadrabia obrażaniem innch i wymądrzaniem się. Zmnień trochę swój
      stosunek do ludzi, bo któregoś dnia obudzisz się sam.....
      • Gość: zed Re: Do "Prawnika" i wszystkij jego rozmówców c.d. IP: *.crowley.pl 23.11.06, 18:40
        droga pappagai forum wielbicielek magdy m jest gdzie indziej ciagle cos
        mylisz
      • Gość: anka Re: Do "Prawnika" i wszystkij jego rozmówców c.d. IP: *.crowley.pl 24.11.06, 09:26
        tak, wszyscy tutaj ciezko pracujemy, zeby ciebie zdolowac, kolezanko.
        wyluzuj troche, bo strasznie jestes smieszna.
    • Gość: MTDFKL Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.centertel.pl 07.09.16, 23:00
      A W KATOWICACH W ROKU 2006 TO W RENOMOWANEJ KANCELARII ZARABIAŁO SIĘ 350 ZŁ NA RĘKĘ, A PŁACIŁO SIĘ ZA OBSŁUGĘ 2000+VAT I Z TEGO DOSTAWAŁO SIĘ 350 ZŁ I GENERALNIE TEN ADWOKAT TO MAŁY KURDUPELEK KTÓRY WCIĄŻ OPOWIADAŁ ŻE W DZIECIŃSTWIE MAMUSIA DO NIEGO MÓWIŁA MAŁY KSIĄŻE A WYGLĄDAŁ JAK RUMUŃSKI PASTUSZEK…. TOTALNY BEZSENS
    • Gość: zajic Re: Pensja prawnika w kancelarii sieciowej? IP: *.play-internet.pl 01.03.17, 22:36
      ogólnie radze omijać SK&S Legal, to wyłudzacze, nie zajmują się profesjonalną pracą tylko wyłudzaniem, to w jaki sposób reprezentują interesy Microsoft to żenada, dziwie się, że Microsoft trzyma jeszcze takich wyłudzaczy, psują im zdecydowanie opinie. Próbują wyłudzać 1900 za to ze ktoś ma zainstalowanego offica preinstalke standardowo z windowsem....wstyd. cebulaki!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka