kieliszki 20.05.08, 22:18 Niech stanie na placu grunwaldzkim. Sam jego postój bez sensu - musi być w tym przyczyna, niech będą nią ofiary wojny F-P. Niech się w to RAŚ nie miesza. Politykierzy WON! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ouk że też tym urzędniczynom, nie przeszkadza fakt 20.05.08, 22:22 ... płaszczenia swoich pełnych ignorancji dup w pruskich budynkach i pruskich fotelach. Może debile niech zrównają "pruski" Bytom z ziemią i ogłoszą przetargi na malownicze lepianki z okolic Krużewnik. Banda zakompleksionych na tle historii baranów. Ja tam jestem dumny z tego, że moi przodkowie łoili dupy Francuzom. Nie ma wredniejszej nacji niż francuska. I pomnik im sie należy Odpowiedz Link Zgłoś
vonjakob Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 20.05.08, 22:25 pomnik powienien stanac tam gdzie jego PIERWOTNE miejsce zaden homofobiczny czlonek pisu nie bedzie nam, slazakom, mowil gdzie nasze miejsce i co powinnismy zrobic z nasza historia... nikt nie bedzie nam wciskal dziecka do brzucha nasza historia jest nasza chluba pamietacie zawirowania wokol pominka hrabiego von reden w chorzowie? dlatego w sprawach naszych czyli slaskich, lepiej zeby glosu nie zabierali ci ktorzy nie sa bezposrednio zainteresowani,czyli nie sa slazakami Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk44 Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 20.05.08, 23:02 całkowita racja - Śląsk jest nasz i nie wszyscy są w stanie zrozumieć naszą historię. A lew niech stanie na swoim pierwotnym miejscu - na rynki. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 13:24 Tyn "bezradny PiS-uar" mo przeca dńi porachowane? Ńych lepi szykuje śe poleku nazod ku Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 17:26 > pomnik powienien stanac tam gdzie jego PIERWOTNE miejsce Wojna Francusko-Pruska z perspektywy czasu nie wydaje się aż tak ważna, by jej ofiary eksponować w centralnym punkcie miasta. Myślę że dobrym miejscem ich pamieci jest po prostu cmentarz, np Mater Dolorosa. Szacunek ich ofierze powinien się objawić poprzez ciszę i spokój, a nie poprzez wykorzystywanie ich do manifestacji tego, żeby - jak to napisałeś: "> zaden homofobiczny czlonek pisu nie bedzie nam, slazakom, mowil gdzie nasze > miejsce i co powinnismy zrobic z nasza historia...". > zaden homofobiczny czlonek pisu nie bedzie nam, slazakom, mowil gdzie nasze > miejsce i co powinnismy zrobic z nasza historia... Śmieszne, bo twoja wypowiedź brzmi dokładnie jakby żywcem wyjęta z manifestu najbardziej radykalnej frakcji PiSu. Piszesz z Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
vonjakob Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 11:40 to nie bylo kula w plot to byl caly magazynek w plot a co do wojny to nie chodzi o to by upamietnic wojne, tylko ludzi ktorzy przelali w niej krew,a byli mieszkacami powiatu.... zreszta nikt nie mowi o upamietnianiu wojny... a co do reszty co napisales to totalna bzdura:D chyba ze znasz mnie lepiej niz ja sam:D Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 15:18 1. Pisałem o ofiarach wojny, a nie o wojnie. 2. Pisałem o twojej wypowiedzi, a nie o tobie. 3. Czytaj uważniej, żebyś nie musiał w przyszłości tak jak teraz przepraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
vonjakob Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 19:58 smiesznys czlowieczku to ty powinienes nauczyc sie czytacnia ze zrozumieniem przepraszac? raczej ty musialbys mnie a teksty tego typu to mozesz serwowac u siebie w domku swoim najblizszym... jedna z wad internetu jest to ze ludzie ukryci za monitorem swojego komputera maja wieksza odwage szkoda czasu na offtopy jak to sie mowi? uderz w stol... EOT Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 23.05.08, 09:12 > jedna z wad internetu jest to ze ludzie ukryci za monitorem swojego komputera > maja wieksza odwage I ty jesteś tego przykładem. Przyłapałem cię na nieumiejętnosci czytania, "czarno na białym" wykazałem twoje błędy, a ty obrzucając mnie inwektywami, naiwnie próbujesz się wykręcić. Nawet nie stać cię aby napisać "przepraszam", chociaż w tym wypadku to jedyne co możesz zrobić, by zachować twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 20.05.08, 22:50 "lew zwieńczał pomnik poświęcony mieszkańcom powiatu bytomskiego, którzy zginęli w czasie wojny francusko-pruskiej w latach 1870-1871" Jan Kazimierz Czubak; Artur Krawczyk i Piotr Koj powinni do oporu, (do zrozumienia) cyztać powyższy tekst.Gdzie w nim jest mowa o triumfie pruskim? To jest pomnik upamiętniający ofiary wojny i tak należy go traktować, po tylu latach. Bo inaczej należałoby zburzyć kolumnę Zygmunta, bo przecież propaguje monarchię. Rządcy Bytomia! Pomnik upamiętniał mieszkańców Waszego miasta. Nie macie do nich szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 00:06 Otóż to. Polecam lekturę listy nazwisk poległych mieszkańców powiatu bytomskiego (nie tylko Bytomia). Panu z lewicy, który uważa, że katowiczanin Gorzelik nie ma prawa głosu w tej sprawie przypomnę, że Katowice należały wówczas do powiatu bytomskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 20.05.08, 23:34 Lew na Rynek! Plac czerwony będzie wtedy trochę ładniejszy. To pierwsza jaskółka autonomii śląskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 07:40 Nie wiem czy sens ma odbudowa pomnika w poerwotnej formie. A może wymyślić inny sposób mądrego pokazania tej rzeżby ? A zamiast pomnika mogłaby tam byc tabliczka informująca gdzie ta rzezba była pierwotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
coss83 Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 08:21 A może > wymyślić inny sposób mądrego pokazania tej rzeżby ? A zamiast > pomnika mogłaby tam byc tabliczka informująca gdzie ta rzezba była > pierwotnie. To może zostawmy go w stolycy - tam też stoi obejsrany w jakimś parku. A na rynku tabliczka, gdzie stał pierwotnie. Takie myślenie do niczego nie prowadzi. Ma wrócić na rynek i szlus. Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 09:15 Na cmyntorzu stoi ruski, a na rynku bydzie pruski! Gorny Slask jako Prusy dla Rzeczpospolitej to jest idea!Rzadzmy Polska z Opola. ...spoko...zartowalem;-) Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 09:41 i znów odzywają się różni śląscy faszyści. Śląsk dla ślązaków? Oki, my napływowi wyjedziemy ale wy zajmujcie się sobą sami, sami płaćcie górnicze emerytury, sponsorujecie swoje lecznictwo, płaćcie z prąd z Polski. Chcecie by Polska nie wtrącała się w wasze sprawy? Proszę bardzo, ale zajmujcie się nimi sami! A co do lwa: nie jestem przeciwnikiem by upamiętniał poległych mieszkańców powiatu bytomskiego ale czemu akurat tych z wojny f-p? A ci którzy zginęli w I i II wojnie światowej już nie zasługują na szacunek? Albo ci, którzy zginęli w powstaniach? Nie, ci od powstań zapewne nie, bo to przecież zdrajcy śląskiej sprawy, oni chcieli śląsk przyłączyć do Polski. Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087 Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 10:09 Trzeba kompletnie nie rozumieć Ślązaków, żeby takie bzdury wypisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 10:27 Cytat z artykułu: Lew jest na tyle uniwersalny, że może również upamiętniać Ślązaków, którzy zginęli w późniejszych konfliktach - dodaje Gorzelik. Najpierw czytaj, potem komentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
ouk Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 10:40 > A co do lwa: nie jestem przeciwnikiem by upamiętniał poległych > mieszkańców powiatu bytomskiego ale czemu akurat tych z wojny f-p? > A ci którzy zginęli w I i II wojnie światowej już nie zasługują na > szacunek? Ponieważ gdyż kretynie !! Powstał przed pierwszą wojną swiatową idioto !!! Więc kogo miał upamiętniać barani łbie. Fundator miał antycypować czy jak ? Kto ci zabrania ufundować, debilu, pomnik ofiar I wojny, II wojny i Gwiezdnych wojen ? Kto ? Nikt. Weź i ufunduj. A tamten był(i będzie) pomnikiem ofiar wojny francusko-pruskiej i szlus, żaden wszechpolski bełkot tego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
mephirek Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 12:01 A czego chcą Ślązacy? Autonomii, czyli samodzielnego dysponowania własnymi pieniędzmi, organizowania lecznictwa itp. Dla Twojej wiadomości, prąd mamy ze śląskich elektrowni. Jak nie wiesz gdzie takie są, to wejdź na Wikipedię i się dowiedz. Ślązacy bardzo chętnie zabiorą swoje sprawy w swoje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 13:05 Nie denerwuj się, tylko przejdż się po cmentarzach np. w Bytomiu na ul. Postańców Śląskich i wszystkie twoje lęki znikną. Człowieku nie rozumiesz, że przed 1 wojną ludzie mieli rodziny na całym Śląsku i to dopiero później ich granica rozdzieliła. Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 12:59 Jak w tej nieszczęśliwej Polsce ma być dobrze, kiedy na każdym kroku chce się zmienić historię. Mogę zrozumieć, że ponowna lokalizacja na starym miejscu jest niecelowa np. nie pasuje do dzisiejszego rynku ale faktem historycznym jest wojna francusko-pruska. Dawni mieszkańcy ufundowali ten pomnik, jako pamięć o poległych (ludziach). Zastanówcie się choć trochę i np. połaźcie po kościołach. Gdyby ściągąć tabliczki z nazwiskami różnych fundatorów i zniszczyć to, co ufundowali, to co by nam zostało. Może w końcu nastanie dobr klimat, aby przywrócić blask zabytkom na tzw. Ziemiach Odzyskanych a nie obrażać się na historię. Ja uważam, że trzeba iść w innym kierunku. Na tych ziemiach mieszkają obecnie ludzie z różnych stron naszego kraju. Im to trzeba pokazać, jaka ta ziemia jest bogata w zabytki historyczne i ile tych zabytków zostało rozkradzionych po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Czy w Bytomiu stanie pomnik ku czci Ślązaków? 21.05.08, 13:19 I cyjyma rankůma dynkmale bůuy bulůne, a napise majzlowane i śćyrane?! Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 13:21 A Wy adkuda? Co w Bytůńu szuko "grunwaldzki" platz? I Wy same? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff RAŚ ma się trzymać z daleka? 21.05.08, 13:29 kieliszki napisał: > Niech się w to RAŚ nie miesza. Politykierzy WON! RAŚ ma się nie mieszać? Dobre sobie! Gdyby nie RAŚ, lew dalej spokojnie leżałby sobie przed warszawskim zoo i nikt o nim by nie słyszał. To RAŚ wystąpił do władz Bytomia by upomniały się o pomnik. To RAŚ przez wiele miesięcy organizował akcje medialne w celu uwolnienia lwa z "warszawskiej niewoli", wysyłkę maili, zbieranie podpisów pod petycją o zwrot pomnika przez znane i zasłużone osoby itd. itp. I to właśnie te działania doprowadziły do szczęśliwego końca tej sprawy. Dlaczego więc RAŚ ma nagle o lwie zapomnieć, skoro najbardziej zapracował na jego zwrot? A co do politykierstwa to tym akurat zajmują się różnego rodzaju radni z nadania partii ogólnopolskich (przypomnę, że RAŚ jest stowarzyszeniem a nie partią!). Radni, którzy nie znając historii swojego miasta nie wiedzą nawet co upamiętniał na samym początku pomnik. A upamiętniał poległych mieszkańców powiatu (nie miasta) bytomskiego. I to mieszkańcy tego powiatu zrzucili się na budowę pomnika. Powiatu, w granicach których leżały wówczas Katowice (i wiele innych śląskich miast). Tak więc mieszkaniec Katowic, dr Gorzelik, ma jak największe prawo zabierać głos w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: RAŚ ma się trzymać z daleka? 21.05.08, 17:36 Dobrze, ale raś tym lwem chce grać. Nie chodzi mu przecież tylko o "zwrot pomnika" Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: RAŚ ma się trzymać z daleka? 23.05.08, 11:52 kieliszki napisał: > Dobrze, ale raś tym lwem chce grać. Nie chodzi mu przecież tylko > o "zwrot pomnika" Qrcze! Ale ten RAŚ jest skuteczny skoro na rewindykacji lwa do Bytomia potrafi coś "ugrać". Inni nie biorą się za tak niepewne inicjatywy (wszak kilkanaście miesięcy temu prawdopodobieństwo, że Warszawa odda pomnik było niewielkie). Wolą "grać" pewnymi ideami. Np. dzielić społeczeństwo na złych Prusaków, którzy na nowo chcą stawiać "pruskie" pomniki i dobrych Polaków (czyli nich samych), którzy niczym Rejtan, muszą przeciw temu głęboko zaprotestować. To się nazywa skuteczność! Niczym nie ryzykują, nie muszą się męczyć z pisaniem listów otwartych, z przekonywaniem do swoich racji, bo zawsze znajdzie się grupka, której takie "działania" odpowiadają. No a prasa ma potem o czym pisać, wszak ludzie są złaknieni sensacji o tym, że ktoś komuś dokopał, niż "zwykłych informacji", że jakieś miasto jest bogatsze o dawno nie widziany tam pomnik... Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Panie Krawczyk! 21.05.08, 14:24 Może "polityka Prus z niczym dobrym się w Polsce nie kojarzy" - ale Ślązacy nie mają z nią żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Panie Krawczyk! 21.05.08, 17:31 > Może "polityka Prus z niczym dobrym się w Polsce nie kojarzy" - ale Ślązacy nie > mają z nią żadnych problemów. No właśnie nie mieli problemów... ale zdajesz sobie sprawę, że kontynuacja tej polityki w przeciągu kilkudziesięciu lat skończyłby się tym, że wszyscy by tu mówili po niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
ouk Re: Panie Krawczyk! 21.05.08, 19:28 > kontynuacja tej polityki w przeciągu kilkudziesięciu lat skończyłby > się tym, że wszyscy by tu mówili po niemiecku? cóż za odkrycie, czekam teraz na esej historyczny z podaniem źródeł tych sensacji ! 600 lat w kręgu kultury niemieckiej i jakoś gwara nie zanikła, a teraz mamy do czynienia z drugim wcieleniem Kolberga, który ogłasza urbi et orbi, że kilkadziesiąt lat wystarczy ))) Tak to jest jak ktoś sobie wyobraża, że zna historię bo naczytał się: "Bartków zwycięzców", "Naszych szkap", kadłubowych pierdół o Psim Polu legend o Wandzie co nie chciała Niemca i fantasmagorii o Drzymale, którego kombinacje i mataczenia urosły za symbol walki z "zaborcą" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Panie Krawczyk! 22.05.08, 15:32 > cóż za odkrycie, czekam teraz na esej historyczny z podaniem źródeł tych > sensacji ! 600 lat w kręgu kultury niemieckiej i jakoś gwara nie zanikła, a > teraz mamy do czynienia z drugim wcieleniem Kolberga, który ogłasza urbi et > orbi, że kilkadziesiąt lat wystarczy ))) Oczywiscie, że zanikła! Przetrwała tylko we wschodnim skrawku Śląska, który był po prostu bardziej oddalony od centrów niemieckości (wystarczy spojrzeć na mapę), a jednocześnie bliski polskim wpływom (np ludziom, którzy przybywali z Polski do pracy w kopalniach). Niemczenie to przede wszystkim okres XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Panie Krawczyk! 21.05.08, 21:38 Z niemieckim językiem też nie mam problemu. Mówię po niemiecku tak jak i po polsku. Jestem takim samym Niemcem jak i Polakiem - czyli żadnym do końca - bo jestem Ślązakiem! Mogę mówić nawet po czesku, byleby w końcu Śląsk był wolny i mógł stanowić o sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Panie Krawczyk! 22.05.08, 15:22 rojberek napisała: > Z niemieckim językiem też nie mam problemu. > Mówię po niemiecku tak jak i po polsku. > Jestem takim samym Niemcem jak i Polakiem - czyli żadnym do końca - bo jestem > Ślązakiem! > Mogę mówić nawet po czesku, byleby w końcu Śląsk był wolny i mógł stanowić o > sobie sam. Zgadza się, możesz dlatego, że polityka Prus została przerwana. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 16:26 jedynie damian doniec, radny po, zachowuje zdroworozsadkowe myslenie, reszta samorzadowcow z bytomia ma wyprane peerelem mozgi, szczegolnie ten pan z pis. pomnik byl i ma byc uniwersalnym symbolem upamietniajacym ofiary konfliktow zbrojnych poniesione przez gornoslazakow, mieszkancow powiatu bytomskiego. jesli plyta rynku jest zbyt nowoczesna dla lwa, niech panowie zaproponuja tez wyburzenie zabytkowych kamienic, przeciez one do tego "aluminiowo-szklanego blichtru" (ktorego jakos tam nie dostrzegam) nie pasuja, kretynizm. mam wrazenie, ze niektorym bogoojczyznianym radnym lew jest nie na reke i najchetniej zamkneliby go w magazynie. w XIX wieku powiat bytomski byl znacznie rozleglejszy niz dzis, wiec prawo wypowiedzenia sie maja nie tylko mieszkancy bytomia, ale rowniez katowic czy chorzowa. popieram pomysl umieszczenia lwa w eksponowanym miejscu na rynku wraz z historyczna inskrypcja poszerzona o ofiary I i II wojny swiatowej. dosyc ze skrzywionym postrzeganiem historii, falszywe wytrychy postrzegania gornego slaska przez prezydenta bytomia czy artura krawczyka z pis tu nie pasuja. Odpowiedz Link Zgłoś
sybirak2 Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 16:51 Dlaczego pruski pomnik? To chamstwo najwyższego stopnia nazywać Ślązaków Prusakami. A jak byście się czuli, gdyby wszystkich repatriantów ze wschodu, ich dzieci i wnuki nazać bolszewikami? Co? Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 03:13 Ale smolisz !!!!! ojejkujejku, ajajaj Slazacy byli Prusami. I basta. Nikt sie nie obrazal. I nikt sie nie obraza. Chamskie sa zagrywy tych antyslonskich osobnikow w artykule ! :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 17:07 > To był pruski pomnik, a, jak wiadomo, > polityka Prus z niczym dobrym się w Polsce nie kojarzy Co za pisowski baran ! A "Slask byl pod zaborem", acha, acha. :( Jakie trzeba miec kompetencje, zeby byc "politykiem" pisu na Slonsku ? Cza byc tak gupim ??????? No bo chyba niy cza byc Slazakiem ? Ten osobnik ewidentnie nie jest. :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 17:10 > pod warunkiem, że chodzi o upamiętnienie poległych Ślązaków, a nie > triumfu państwa pruskiego - zaznacza radny. Paczcie - "dyktator" interpretacji jedynej wlasciwej i "prawdziwej", bo polskiej historii Slonska sie znod ! :)))))) > On nie jest nawet mieszkańcem Bytomia, A ty zes je, proszejapana-paaaaaaaaaniekochany Janie Kaziku von Lemberg ? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 21.05.08, 17:33 Koniec z fałszowaniem historii!! Pomnik powinien stanąć tam gdzie jego miejce czyli na rynku . Trzeba też rrobić cokół na którym niegdyś stał lew z imionami ofiar wojny prusko- francuskiej. Chwała naszym przodkom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 09:53 Pomogli naklupać Francuzom, a to chwalebny wyczyn. Pomnik im sie należy tym Ślązakom i to na rynku. Gdzie stał Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 11:34 "To był pruski pomnik, a, jak wiadomo, polityka Prus z niczym dobrym się w Polsce nie kojarzy." A niby dlaczego? Nieszczęściem Polski nie były rozbiory, bo I Rzeczpospolita była państwem gnijącym i patologicznym. Nieszczęściem było to, że w większości Polacy dostali się pod panowanie jeszcze bardziej zacofanej Rosji. Natomiast Śląsk (który zresztą nie był nigdy zaborem pruskim) na polityce pruskiej tylko zyskał. W II RP poza włókiennictwem w Łodzi tylko tu był przemysł. Czy się to komu podoba czy nie to władza pruska zmodernizowała Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
mupas82 Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 13:15 ale teraz niestety drodzy ślązacy,bytom jest polskim miastem, zamieszkujemy go my Polacy, a Wam jeżeli taki układ nie pasuje droga do niemiec jest otwarta Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 14:06 > ale teraz niestety drodzy ślązacy,bytom jest polskim miastem, zamieszkujemy go > my Polacy Raczej okupujecie i dewastujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 22.05.08, 14:39 mupas82 napisał: > ale teraz niestety drodzy ślązacy,bytom jest polskim miastem, zamieszkujemy go > my Polacy, a Wam jeżeli taki układ nie pasuje droga do niemiec jest otwarta Co masz do Niemiec PISuarze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Polska zajęła Śląsk dzieki sowieckim bagnetom! 22.05.08, 14:59 podczas gdy Sląsk, Brandenburgia, Pomorze i Prusy (wschodnie) zostały jej oddane tylko w ZARZĄD. Co to oznacza przeczytaj sobie w polskim Kodeksie Cywilnym. I miej się na baczności by twój polski zarządca nie wywalił cię z Twojego samochodu, mieszkania albo ogródka. Ma w tym wprawę. I dlatego Polska ma problemy ze wszystkimi sąsiadami wokoło - każdemu coś ukradła. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 23.05.08, 11:17 Drodzy Polacy : droga do Polski tez jest otwarta....... Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 23.05.08, 19:32 wlasnie! i duzo tam miejsca dla imigrantow! Wracajcie!Nadszedl czas!Wracajcie do siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Czy w sercu Bytomia stanie pruski pomnik? 27.05.08, 16:15 Na scianie wschodnij brak ludzi do roboty, tysionce hektarow nieuzytkow, forsa lezy i niy chcom ji zebrac bo...tam trza robic, a na Slonsku styknie ino lokciami no i klapom. W tym gorole byli zawsze dobrzy jak niy nojlepsi Odpowiedz Link Zgłoś