pedro-ss 03.12.08, 01:00 podziekujmy polskim wladzom za wspaniale 'zagospodarowanie' bytomskich bulwarow. Tak zagospodarowali, ze teraz musimy dziurych zapychac agorami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyngos Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 08:03 pedro-ss napisał: > podziekujmy polskim wladzom za wspaniale 'zagospodarowanie' bytomskich bulwarow > . Tak zagospodarowali, ze teraz musimy dziurych zapychac agorami. "Musimy"... tak, a najbardziej ty musisz. Pewnie chciałbyś, żeby nic nie ruszać i czekać aż Niemcy wrócą. Ale tak się nie stanie, więc nie płacz kotku za kasą, której nie dostaniesz, tylko weź się do uczciwej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro-ss Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 12:05 Synek o co ci chodzi?? Mnie to wali co tam powstanie moze byc cementowania a moze byc gmach od Calatravy... Dla mnie Bytom i tak zostanie straconym miastem, niestety. Jesli przytaczasz Niemcow w tym miejscu, to dobrze porownac. Co Niemcy pobudowali to polacy spiepszyli. Jeszcze jedna rzecz nie rozliczaj Slazoka z pracy. Bo rozliczanie to tako typowo gorolsko cecha. Jesli nie zalezalo by mi na tym zeby Slask sie rozwijal to musialbym byc albo mieszkancem zakladu w Rybniku albo gorolem, tym i tym nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 13:22 Przede wszystkim, to 1 Niemcy burzyli to co polskie 2 Niemcy burzyli to co polskie z powodów narodowych 3 Komunizm charakteryzował się unifikacją społeczną, gdzie narodowość była sprowadzana do cepelii 4 Jedyna narodowa postawa była antyniemiecka z oczywistych i jak najbardziej zrozumiałych względów. Spróbuj sobie przyswoić to, co ci napisałem, jeśli nie będziesz umiał, to przepisz sobie na karteczkę i noś zawsze przy sobie. Przede wszystkim ciebie nie ma z jakiejkolwiek pracy rozliczać. powinieneś być "mieszkancem zakladu w Rybniku", bo postawa czerpania przyjemności z dokuczania, z agresji jest klasyfikowana psychiatrycznie jako: "do leczenia". plucie - ciekawy sposób na rozwój :( . Odpowiedz Link Zgłoś
waldy25 Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 14:26 Bytom pod zarządzaniem Niemców był perłą, zobacz sobie widokówki sprzed lat albo pooglądaj niemieckie kamienice. Co takiego polskiego w tym mieście wyburzyli Niemcy? Polska Śląska nielubi, gardzi Górnoślązakami i traktowała go jak kolonię. Jako Ślązak wypraszam sobie żeby potomek mieszkańców białoruskiej wsi dyktował mi ultrancjonalistyczną,faszyzującą, katolicką wersję historii Mojej Ziemi. "postawa narodowa" no tak, ale wiek 18 już minął, nie zauważyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 15:07 >żeby potomek mieszkańców białoruskiej wsi - gdzie masz napisane, że jestem nim? - a jakby nawet czemu ma mi to umniejszać? >dyktował mi ultrancjonalistyczną,faszyzującą, katolicką wersję >historii Mojej Ziemi. - gdzie masz ultranacjonalistyczną?? - gdzie masz faszyzującą?? - gdzie masz katolicką?? - wersję? > "postawa narodowa" no tak, ale wiek 18 już minął, nie zauważyłeś? - postawę narodową podnosił "ss", ja tylko opisywałem, że to nie jest takie proste. - 19 wiek to czas budzenia sie swiadomosci narodowej > Bytom pod zarządzaniem Niemców był perłą, zobacz sobie widokówki sprzed lat alb > o > pooglądaj niemieckie kamienice. Co takiego polskiego w tym mieście wyburzyli > Niemcy? Mnóstwo burzyli, bo miasto się zmienia i różne dzieje zalicza i nie ma to nic wspólnego z "Niemcy" "Polacy" to np. w Katowicach Niemcy zburzyli muzeum ze względów narodowych A urok przedwojennego Bytomia wynikał z koniunktury przemysłowej. Brzydota powojennego Bytomia wynika wojny, biedy, komunizmu i zmierzchu przemysłu - nie ma to nic wspólnego z narodowością. Jako Ślązak nie życzę sobie obrażania Śląska przez takie szowinistyczne, prymitywne wpisy jak twój i tego chachara wyżej. Jeśli czujesz się Ślązakiem, to uszanuj pewną poprzeczkę poziomu kultury i nie ujawniaj się, jeśli do niej nie sięgasz. Odpowiedz Link Zgłoś
waldy25 Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 16:34 "Ale tak się nie stanie, więc nie płacz kotku za kasą, której nie dostaniesz, tylko weź się do uczciwej pracy. " i "Jeśli czujesz się Ślązakiem, to uszanuj pewną poprzeczkę poziomu kultury i nie ujawniaj się, jeśli do niej nie sięgasz." Najpierw musiałbym podnieść tą poprzeczkę z ziemi, tam gdzie ją upuściłeś. I oczyścić z błota. Że znasz słowo "chachor", cóż, był czas i była nauka. Wolę więc być chacharym niż gorolym, wolę być po stronie tych którzy faktycznie coś wybudowali, coś zrobili. Koniunktura bierze się z nieba? Ślepy los na loterii? Co takiego tzw. wolna Polska zrobiła dla miasta przez ostatnie 20 lat rządów? Otóż należałoby odpowiedzieć : g*wno. Nie ma słowa bardziej adekwatnego. I teraz grzebią w środku miasta i będzie tam supermarket. I to jest wielki sukces? Plac otaczają kamienice secesyjne i modernistyczne,może też eklektyczne oraz neogotycki kościół, jak do tego się ma przeszklony blaszak, który ( jeśli w ogóle powstanie) będzie czymś w stylu bloku z wielkiej płyty pośrodku drewnianej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 17:40 >Wolę więc być chacharym niż gorolym, wolę być po stronie tych >którzy faktycznie coś wybudowali, coś zrobili. oraz >Co takiego tzw. wolna Polska zrobiła dla miasta przez ostatnie 20 >lat rządów? Otóż należałoby odpowiedzieć : g*wno. Nie ma słowa >bardziej adekwatnego. Wiadomo, że na GŚląsku, tak jak za zwyczaj w przemysłowych regionach (gdzie była z góry określona masowa praca i z góry określona płaca, gdzie poukładane życie oparte na tradycji nie wymaga aktywności) kultura podtrzymuje postawy bierne ale też roszczeniowe "daj". To jednak w cale nie jest dobrze. No właśnie... ty nie jesteś stroną, "tylko stajesz po stronie". Śląsk tworzy Polskę; nie jest robotnikiem któremu się "daje", ciężko to zrozumieć? Polska zrobiła pewnie tyle ile mogła, to że kopalnie to lokalna mafia, że dyrektorzy spółek węglowych zamiast się reformować napuszczali górników na Warszawę to, że ludzie odprawy przepili, to jest kwestia tutejszego środowiska. >Koniunktura bierze się z nieba? Ślepy los na loterii? Bierze się zazwyczaj z czynników zewnętrznych. N.p technologia węglowa postarzała się. Kopalnie zamykano w Z.Europie już w latach 70. A na pewno koniunktura nie ma nic do narodowości, chyba, że narodowość jest zbieżna z innymi czynnikami mającymi wpływ na koniunkturę - ale to się nazywa "przypadek". >I teraz grzebią w środku miasta i będzie tam supermarket. Mi też ten pomysł się nie uśmiecha, ale co ma tam być? To zawsze był rewir handlowy, a w tym wypadku pojawia się nadzieja, na ożywienie miasta, które po 18:00 zamiera. Plac otaczają kamienice > secesyjne i modernistyczne,może też eklektyczne oraz neogotycki kościół, jak d > o tego się ma przeszklony blaszak, który ( jeśli w ogóle powstanie) będzie czym > ś w stylu bloku z wielkiej płyty pośrodku drewnianej wsi. > Ten market nie jest marzeniem (też nie jest/będzie blaszakiem), ale na dzisiaj, na obecne warunki widać nic lepszego tam powstać nie może. Kontrastujesz tę budowlę z otoczeniem... a myślisz, że jak stawiano modernistyczne kamienice, to nie gryzły się one z tymi secesyjnymi??? Gryzły! Odpowiedz Link Zgłoś
waldy25 Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 19:38 "Wiadomo, że na GŚląsku, tak jak za zwyczaj w przemysłowych regionach (gdzie była z góry określona masowa praca i z góry określona płaca, gdzie poukładane życie oparte na tradycji nie wymaga aktywności) kultura podtrzymuje postawy bierne ale też roszczeniowe "daj". To jednak w cale nie jest dobrze." Nie możesz się chyba bardziej mylić. Postawy roszczeniowe ... To państwo, za przeproszeniem, zabierało z tego rejonu przez wiele lat bardzo dużo. I nadal zabiera, dość sporo, nazywając to podatkiem. W zamian obiecuje bardzo wiele. Chyba że zabiera i nie daje nic w zamian, wtedy po prostu kradnie. I taka sytuacja akurat dotyczy Mojej Ojczyzny, została okradziona, przeryta i wycyckana ze wszystkiego, co miała. Co do górników: to dawno kasta silnie domieszkowana elementami gorolstwa, rozpuszczona jak dziadowski bicz.Etos pracy, śląskość,dawno w niej umarły, a raczej zabito je. Ale kto odpowiada za ich hodowlę? Kto wychował plemię wandali? Państwo, za przeproszeniem. To państwo wzięło na siebie edukację - nie wywiązało się i nie wywiązuje z tej obietnicy. Służba zdrowia? Obronność? Sprawiedliwość? Równość i braterstwo? K* mać! Wzięło na siebie rynek pracy- klapa, gdyby nie koniunktura i wyjazdy za granicę nic by się nie ruszyło w tej kwestii. Czego by się nie dotknął polski sejm i polskie władze zamienia się w g*wno. Najlepsze są właśnie teksty rożnych takich zwolenników liberalnego podejścia do roli państwa, a jednocześnie wyzysku fiskalnego na obecnym poziomie. I nikt z takich mądrali nie widzi sprzeczności. Nadwyżka jest przecie dla elyty. Warszawa musi mieć metro i most, a przede wszystkim trzeba uważać, żeby się nie pomylić, i nie zapomnieć ukraść. A nad tym wszystkim wisi katolicki polski krzyż, i etyka pochodząca z księgi plemienia znajdującego się w fazie późnej epoki kamienia. Łupanego. Koniunktura nie bierze się z czynników zewnętrznych. Sytuacja może być świetna, a jak polskie władze działały tak jak zawsze, to i 20 lat dalszej degeneracji nastąpiło. "Polska zrobiła pewnie tyle ile mogła" -czyli nic. Otwórz oczy, synu urzędnika miejskiego lub wiejskiego, krewniaku europosła z PO/pis/sld/itp. Ciotka w urzędzie wojewódzkim? Kliencie systemu... Piewco nieudaczników i zwykłych szkaradnych szuj! Niech się odpinkoli taka Polska, z taką elitą jak wy, od Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro-ss Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 15:08 chyba wiecej pisac nie musze zrobil to za mnie waldy25, ja mysle tak samo. Jak bede przepisywal to musze pisac dwa razy 'Niemcy burzyli to co polskie', 'Niemcy burzyli to co polskie z powodow narodowosciowych'? czy moge to jakos polaczyc? Tak mi sie zdaje, ze przed tymi wyburzeniami to za duzo rzeczy polskich to na Slasku nie bylo... Niemcy burzyli co polskie w warszawie, podczas wojny. Na Slasku przez wieki udalo im sie jednak cos zbudowac. Warto sobie wziasc 'karteczke' i 'dlugopisik' zrobic 'listeczke' architektow pochodzenia niemieckiego dzialajacych na Slasku. Z tego co widze, ale to sa moje obserwacje tylko, to wspanialy narod polski zafundowal nam dziure w Bytomiu i reprezentacyjne srodmiescie w Katowicach. Ok dworzec PKP jest wasz. Wiedzy Ci moze przybedzie, ale szacunku raczej nie. Zdarzylem sie przyzywaczaic, ze jak skrytykujesz cos polskiego od razu jakies jednostki zmieszaja sie z blotem. 'bo postawa czerpania przyjemności z dokuczania, z agresji jest klasyfikowana psychiatrycznie jako: "do leczenia". plucie - ciekawy sposób na rozwój :( .' gdzie pluje, gdzie czerpie przyjemnosc z dokuczania?? W pierwszym kometarzu napisalem prawde. Komunistyczne wladze polskie wydaly nakaz zburzenia budynkow (moim zdaniem pieknych) i zastapienia ich dziura w centrum miasta. To jest fakt a nie plucie czy dokuczanie. Mysle, ze rozmowe na ten temat mozna zamknac bo watpie zebys cos kontruktywnego dodal Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 09:34 czemu jedynym pomysłem władz na rewitalizację centrum miasta jest postawienie w nim galerii handlowej?? I to jeszcze zupełnie niedopasowanej architektonicznie do otoczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
moblister Re: Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 15:28 Wygląda ciekawie to centrum. Mi się ogólnie podoba nowoczense budownictwo ja chcę sobie właśnie jakiś nowoczesny projekt domu znaleźć no i do niego jakies ładne ogrodzonko jak panele bekafor z betafence i będzie ślicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Budują Agorę. Wielka dziura w centrum miasta 03.12.08, 18:34 Ja jako Niemiec z dziada pradziada nie życzę sobie aby obrażano moich potomków którzy tu żyli i i przyczyniali się do rozkwitu Śląska. Tyle już lat po wojnie a tu ciągle słyszę jacy to Niemcy źli. Uszanujmy ich dorobek jaki włożyli w zbudowanie tego miasta które niestety zostało po wojnie okaleczone. Tak dla przypomnienia Bulwar został wyburzony w latach 70 w przez władze PRL z niewiadomych przyczyn, może dlatego że kamienice były zbyt niemieckie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
oligiusz Wiadomo z jakich powodow wyburzono centrum w PRL.. 05.12.08, 08:34 Nie dlatego, ze bylo zbyt niemieckie, bylo zbyt polskie. PRL tepilo wszystkie historyczne miejsca walki o polskosc. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiekk111 istnieje projekt lepiej dopasowany do otoczenia 09.12.08, 20:31 takim przynajmniej starałem się go uczynić zapraszam do obejrzenia bytomski.pl/album_personal.php?user_id=272&sort_method=pic_time&sort_order=DESC&sid=b839dacfa3418313 dd20f997f5dcb455&start=12 Odpowiedz Link Zgłoś