Gość: pedro IP: *.sol2.cable.ntl.com 28.03.09, 15:10 synki majom pozytywne myslenie jesli chodzi o Slonsk, ino tacy mogom go uratowac. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziam.bel Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom 28.03.09, 15:11 Świetnie. :) Dziękuję za ratowanie postindustrialnego Śląska. A swoją drogą mamy w regionie mnóstwo cenionych architektów i fajnie gdyby takie pomysły się wśród nich rozpowszechniły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Nieudacznicy IP: *.chello.pl 28.03.09, 23:58 Oto polscy architekci.Myślą,że jak zostawią zardzewiałe kraty, obłożą budynek zardzewiałą blachą i urzędują w szpetnym nieuporządkowanym otoczeniu to są bardzo oryginalni.Rzeczywiście wielka mi sztuka.Zaiste wymagało to nie lada wysiłku.Redaktorka która obecnie w GW zajmuje się architekturą i czytelnicy są tym dziadowstwem zachwyceni.A ja się pytam co Wam się ludzie podoba? Zastanówcie się.Przez takich jak Wy (czyli przez 90% społeczeństwa) Polska jest brudnym, bylejakim, zapuszczonym i najbrzydzsym w Europie krajem.Zamiast gonić świat dramatycznie się od niego oddala. Odpowiedz Link Zgłoś
dziam.bel Re: Nieudacznicy 29.03.09, 00:19 Posłuchaj malkontencie! Polska wygląda jak wygląda właśnie dlatego, że wszyscy narzekają zamiast zmieniać otaczającą ich rzeczywistość. "To be to fe", "i tak się nie uda", "tylko ja jestem fajny, a reszta to śmieci", "ja - elita, reszta - plebs" - takie myślenie jest w tym kraju standardem. Ślązacy byli kiedyś na tyle mądrzy, by co dzień zakasywać rękawy i robić, co do nich należało. Mam wrażenie, że powoli przypominamy sobie tą mądrość i sprawia mi to ogromną satysfakcję, bo to jedyna droga do "dogonienia Europy". Jeżeli nie podoba Ci się industrialna architektura bez problemu możesz zawsze udać się do jednej z "galerii" handlowych - tam masz wszędzie szkło, plexi, marmurki i połysk. Możesz też zamieszkać w jakiejś wsi na wschodzie kraju, gdzie nigdy nie było i nie ma przemysłu, ani pozostałości po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: Nieudacznicy IP: *.chello.pl 29.03.09, 15:48 Aleś Ty biedny dziam.bel.Bozia nie dała nie tylko gustu ( jak większości rodaków z architektami włącznie) ale i rozumu.Nic nie rozumiesz. Nie mam nic przeciwko "industrialnej" architekturze. Na ogół jest znacznie lepsza, niż te potworki współczenych polskich nieudacznych architektów.Trudno jednak aby ktoś normalnie postrzegający rzeczywistość (takich jednak w Polsce jest mało) zachwycał się nieoczyszczonymi brudnymi murami, odpadającym tynkiem, pordzewiałym żelastwem, pobazgrany murem obok bramy wjazdowej ( notabene na zdjęciu w wydaniu internetowym bazgroły są niewidoczne),szkaradnym otoczeniem etc.Wybacz, ale nie uważam pozostawienia instalacji w pracowni na zewnątrz za żadne osiągnięcie.Wręcz przeciwnie to oznaka lenistwa i polskiego zamiłowania do bylejakości. Szacunek może dopiero wzbudzić oczyszczenie murów (one nie tak wyglądały kiedy je postawiono), uporządkowanie otoczenia, czystość i schludność,a tym samym wyznaczenie jakiś standartów dla otaczającej zdegradowanej zabudowy.To jednak przekracza możliwości polskich architektów i Twoją percepcję. Ps I niby w czym to gonimy Europę? Może jakieś przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karf Re: Nieudacznicy IP: *.bredband.comhem.se 29.03.09, 21:37 Europejczyku, tak mi pachniesz czestochowa?! Ja proponuje zajac sie czyms pozytecznym np.: posprzatac psie kupy spod klasztoru, a nie negowaniem slusznych pomyslow, ktore na polnocy regionu rzadko sie ujawniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: Nieudacznicy IP: *.chello.pl 29.03.09, 22:58 Jaki to pomysł?Zrobiona tanim kosztem pracownia w ruinie która pozostaje ruiną?Słuszny pomysł to byłaby rewitalizacja tej ruiny,tak aby wygląd miasta na tym zyskał.A co do Częstochowy (strasznie zapuszczonej tak jak zresztą cała Polska)to się mylisz.Widać że nie czytasz forum,bo wtedy wiedziałbyś,że jestem z Katowic.A propo's robienia czegoś pożytecznego.Gdyby reszta robiła tylko część tego co ja,to Polska by nie odstawałaby lata świetlne od reszty świata.Notabene aby nie odstawała nie można zaklinać rzeczywistości i zachwycać się byle czym,np.pracownią która jest po prostu brzydka.No cóż,ale 90% z tych którzy przeczytają ten wpis tego nie rozumie.Dlatego Polska długo jeszcze pozostanie taka jaka jest jeszcze na pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojpi Niekoniecznie jest to ukonczona praca IP: 94.254.195.* 29.03.09, 23:27 ze strony medusy, Ale jesli chodzi o wnetrze to jednak mocny plus, przyznaj. Nietuzinkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Niekoniecznie jest to ukonczona praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 13:25 Gość portalu: wojpi napisał(a): > ze strony medusy, Ale jesli chodzi o wnetrze to jednak mocny plus, przyznaj. > Nietuzinkowo. A w cym jest nietuzinkowego?Pomalowanie zniszczonych desek i betonu na biało?Do tego nie trzeba być architektem.Pracownia zrobiona tanio, po najmniejszej lini oporu.Całość,z zwłaszcza wejścia bardzo niegustowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatelkax Re: Nieudacznicy IP: *.adsl.alicedsl.de 30.03.09, 13:21 Europejczyk ma racje niestety. Przeczytalam tytul artykulu i z radoscia zerknelam na foty, ze w koncu cos sie dzieje, ze ktos w koncu na dobry pomysl wpadl przeraniajac te szpetne pozostalosci po fabrykach zamiast je burzyc. Kliknelam na fotkach i juz mi entuzjazm przeszedl. Czy pomalowanie farba wnetrz na bialo i ustawienie aru mebli to jakis architektoniczny wyczyn, albo czy uchroni te budynki przed dalsza dalszym popadaniem w ruine? Raczej nie. Ladnie tez to nie wyglada. Dla przykladu pokaze kilka takich pofabrycznych mieszkan u naszych zachodniech sasiadow... i nie rozumiem dlaczego nasi sie swoja "sztuka" podniecaja. http://www.immobilienscout24.de/46846594;jsessionid=C91F389EB417C31D6694F936D99AF0B6.worker1?exposeAction=ShowPictureOnPicturesTab&pictureIndexControl=0&sourceOfDoTabActionControl=LINK_TO_GALLERY&style=is24&is24EC=IS24&navigationbarurl= http://www.immobilienscout24.de/48872625;jsessionid=207BB37252A8F5C856E4D24EC655818F.worker1?exposeAction=ShowPictureOnPicturesTab&pictureIndexControl=0&sourceOfDoTabActionControl=OVERVIEW_PICTURE&style=is24&is24EC=IS24&navigationbarurl= http://www.immobilienscout24.de/48872625;jsessionid=207BB37252A8F5C856E4D24EC655818F.worker1?exposeAction=ShowPictureOnPicturesTab&pictureIndexControl=0&sourceOfDoTabActionControl=OVERVIEW_PICTURE&style=is24&is24EC=IS24&navigationbarurl= Odpowiedz Link Zgłoś
dziam.bel Re: Nieudacznicy 01.04.09, 12:22 Nie mogę uwierzyć, że naprawdę nie widzicie różnicy między ruderą rozbieraną przez zbieraczy złomu a pracownią cenionych architektów... A pozwólcie, że o gustach nie będę się wypowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudek a ciekawe czy Ty IP: *.domainunused.net 07.04.09, 12:07 ciekawe czy Ty ladnie wygladasz i czy cos Cie uchroni przed popadaniem w ruine, moze sie pokazesz i wtedy CI na forum powiemy, pokazemy Ci zdjecia zagranicznych pieknosci mloda damo a co do tych zdjec to pewnie ze nie wydaja Ci sie ladne, widac dookola balagan i tyle, zaznaczono w artykule, ze to moze byc poczatek czegos wiekszego i tego im zycze, czego Ty sie spodziewasz za takie pieniadze w takim budynku? palacu? autorka artrykulu widac tez ze przesadza ale taka rola mediow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczeń Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.chello.pl 28.03.09, 16:10 "Pedro" - po polsku,nie "majom" tylko mają,nie "mogom" tylko mogą! Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom 28.03.09, 16:31 Gość portalu: Uczeń napisał(a): > > > "Pedro" - po polsku,nie "majom" tylko mają,nie "mogom" tylko mogą! Dzidziuś, nie d...pc fleków. Łon to napisoł po noszymu, nie po polsku. :-) Haile Silesia! Noreszcie, ktoś odkył postindustrial. Tyj architektury jes tu tela, że mogymy konkurować z Londynem, i z Berlinem naroz...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mojahjah Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom 28.03.09, 16:58 ehh, i te krzesła Eames'ów w pracowni właścicieli, super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.sileman.net.pl 29.03.09, 11:13 masz rację, widać klasę ... www.dynamico.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.03.09, 17:26 Meudsa to jedni z nielicznych wizjonerów którzy czują Ślonsk !! inny ich projek z Kce: www.galeriapoludnie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: خر Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.zone6.bethere.co.uk 28.03.09, 21:51 fantastyczna inicjatywa! gratuluję! ps. Pan z przedostatniego zdjęcia to Kuba, i serdecznie go pozdrawiam ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: سی Re: Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 00:24 Off-topic: Nie wiem czy celowo się tak podpisałeś, ale خر znaczy po persku "osioł". Wiesz o tym? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejKK Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.joynet.3s.pl 28.03.09, 23:32 Pozytywnie zakręceni - gratuluję i zazdroszczę inwencji twórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cph Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom IP: *.adsl.cybercity.dk 29.03.09, 11:34 rowniez pozdrawiamy kube! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyMiechowice Patologia Bytom IP: *.c198.msk.pl 29.03.09, 20:51 Patologia Bytom - wyburzyć i zaorać xD Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Medusa, pożeraczka ruin, opanowuje Bytom 17.04.09, 20:27 Za jakiś czas pracownia ma zyskać jeszcze jeden poziom. Na dachu powstanie taras z ogrodem, w nowojorskim klimacie. brawo za incjatywe ,odwage, zycze powodzenia !,-tylko bez tych klimatOw ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś