Dodaj do ulubionych

Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal!

12.08.05, 20:13
Opiszę całą historię, a każdy sam ją oceni.
ZOK (Złocieniecki Ośrodek Kultury) nie zorganizował dobrze Dni Złocieńca.
Plan imprezy składał się z paru rozgrywek sportowych, teatru ulicznego w
piątek w nocy i w sobotę wieczorem koncertów (zespoły Iwona, Babilon-
repertuar Bony M. i Oddział Zamknięty), czyli nic w ciągu dnia.
Burmistrz więc spytał się Euroregionu, czy coś by zorganizował przed
spichlerzem, a Euroregion spytał nas (Czarną Watahę), czy możemy zrobić jakąś
imprezę.
Zgodziliśmy się, zorganizowaliśmy całą złożoną i całodniową imprezę nie
dostając od ZOKu ani grosza, pomimo że ma spore dotacje na Dni Złocieńca,
liczyliśmy tylko na sponsorów. Powiedzieliśmy ZOKowi, że nie potrzebujemy
pieniędzy, bo przecież imprezę robimy dla naszego miasta, wystarczy jak dla
Chorągwi Pomorskiej, która na dwa dni przyjeżdża nam pomóc zorganizują (tylko
jeden) ciepły posiłek, Pani Roma (kierowniczka ZOKu) zgodziła się na 30
porcji bigosu. Chcieliśmy także transport do Wałcza po sprzęt Chorągwi i też
była tu zgoda.
Na targach złocienieckich poprosiłam u Pana Kota, by zasponsorował nam
grochówkę, Pan Kot powiedział, że zadzwoni tylko do Pani Romy spytać się czy
przywieźć nam grochówkę w osobnych termosach, czy w termosach z grochówką
sponsorowaną dla ZOKu, a oni nam ją dostarczą. Później przez telefon Pan Kot
powiedział, że przywiezie nam w osobnych termosach, bo Pani Roma stwierdziła,
że to są całkiem osobne imprezy (co oczywiście jest prawdą).
I tutaj zaczęły się problemy.
Pani Roma zadzwoniła do prezes Euroregionu i powiedziała, że nie będzie
bigosu bo załatwiła i to odpłatnie grochówkę dla nas (co jest absolutnym
kłamstwem, bo ani załatwiła, ani odpłatnie).
Później jak wyszło to na jaw, to P. Roma powiedziała, że zrobią nam bigos,
jeśli damy na to kiełbasę, zgodziliśmy się, bo Pan Pokutyński miał nam
sponsorować kiełbasę.
I na jakiś czas był spokój.
Tydzień przed imprezą P. Roma zawiadomiła nas, ze da obiecane auto, ale sami
musimy mieć paliwo, na szczęście akurat mieliśmy spotkanie z zastępcą
burmistrza i powiedział, że paliwo załatwi.
Dwa dni przed wyjazdem p.Roma zrezygnowała z dawania nam samochodu. Tylko
dzięki cudowi udało nam się z pomocą burmistrza załatwić zastępczy samochód.
Teraz będzie najgorsze.
Pan Pokutyński dał kiełbasę, tylko mniej niż planował, mimo wszystko
dostaliśmy aż 10kg.
5kg poszło na leczo, które robi jedna z mam członka bractwa i 5kg poszło na
nasz bigos (ZOK zlecił zrobienie bigosu Ośrodkowi Pomocy Społecznej).
Pani Roma oburzona zadzwoniła, że daliśmy za mało kiełbasy i mamy dowieźć
jeszcze 8kg (koszt około 50zł). My nie możemy tego dokupić, bo i tak z naszej
kieszeni poszło już około 400zł na imprezę, za którą to właśnie my powinniśmy
dostać pieniądze. Chcieliśmy by zrobiona nam w takim razie postny bigos, ale
okazało się to niemożliwe, więc chcieliśmy zabrać kiełbasę i samemu zrobić
bigos i to też okazało się niemożliwe bo….
Kiełbasa została wykorzystana do bigosu dla ZOKu !!!!!
Czyli my biedni rycerze dopłacamy się ZOKowi do jedzenia!!!!
Za 15kg kiełbasy (około 150zł) mieliśmy dostać 30 porcji bigosu??? Przecież
to niedorzeczne! Nie dość, że organizujemy imprezę dla ZOKu, to jeszcze
musimy im za to płacić????
Kiełbasę mamy dowieźć jutro do 13:00.
Czyli stracimy całą kiełbasę, którą przez swoją dobroć sponsoruje nam Pan
Pokutyński i Pan Rajewski na rzecz ZOKu.
Podsumowanie:
Na imprezę gdzie chorągiew powinna zarobić od 2 tys. wzwyż straciliśmy już
około 400zł (a niedługo będzie więcej), dopłacamy ZOKowi do jedzenia dla ich
gości i nic nie otrzymujemy w zamian.
Na szczęście pomagają nam sponsorzy, bez nich ZOKowi skutecznie udałoby się
zniszczyć całą imprezę na rzecz Dni Złocieńca.
Obserwuj wątek
    • 33kk Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 20:50
      Skandal. O tym,że w ZOK-u dzieje się źle pisał już wielokrotnie TPD. Wszystko
      się potwierdza. Takie działanie przygasi nawet najtwardszych zapaleńców.
      • maciej972 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 19.08.05, 22:13
        piszecie wszyscy bzdury żeby o tym pisa trzeba w tym siedziec pozatym myślę że
        jeżeli ktoś nie jest zaorientowany w zasadach finansowania jednostek kultury
        nie powinien się wypowiadac !!!!
    • misiu222 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 21:12
      skandal to jest to co ty tu wypisujesz, nie masz innych problemow niz jakas
      kielabasa, nie chcesz to nie organizuj - i tak te imprezy z tymi rycerzami sa
      smieszne i nudne. nie wiem ale czytam od dwoch dni i widze ze coraz wieksze
      problemy od niemcow po kielbase - daj spokoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • 33kk Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 21:28
        Przy okazji organizacji takich imprez nieraz niewielka rzecz może wszystko
        zapsuć. Wszystko musi być dograne na ostatni guzik. Najłatwiej powiedzieć - NIE
        ORGANIZUJ, NIE BAW SIĘ W TO, po czym włączyć DVD i obejrzeć Rambo 7, popijając
        piwo.
        • wuster Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 21:40
          Tak, utyskiwanie na wszystkich i wszystko to taka poważna, polska choroba.
      • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 21:29
        Oczywiście, że możemy nie organizować, ale po to jesteśmy by wspierać nasze
        miasto, tylko jak to robić jak ZOK nam to utrudnia? Rycerze może są dla ciebie
        nudni, może wolisz pograć sobie w GTA, albo oglądać telenowele czy iść na jakąś
        techno dyskotekę, jednak jest wielu ludzi, których historia i dziedzictwo ich
        miasta interesuje, dlatego twoją opinię traktuję jako całkowicie subiektywną.
        Uważasz, że kiełbasa to nie problem, to chętnie przyjmę od Ciebie te 50zł na tą
        kiełbasę i po kłopocie.
        Gdybyś był bardziej dociekliwy zobaczyłbyś, ze nie chodzi o kiełbasę, tylko
        pokazanie nieprawidłowego zachowania ZOKu na przykładzie jakim jest ten
        nieszczęsny bigos. Skoro dla ciebie ten temat jest nudny, to ciekawe jest, że
        specjalnie zarejestrowałeś się na forum by na ów topic odpisać.
      • 33kk Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 21:34
        Zalecam lekturę kilku ostatnich numerów TPD. Ta przysłowiowa "kiełbasa" to szyt
        góry lodowej. Trzeba się trochę zainteresować tematem,a nie przeczytać jeden
        wątek i zabierać głos.
        • misiu222 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 21:44
          dobrze, dobrze - ale po co roztrzasac, nie chca dac nie robic i po klopocie,
          sami przyjda:)))
          • pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 12.08.05, 22:30
            Nie, robcie ta impreze bo to naprawde fajna sprawa.Slyszalem ze w ZOKu zle sie dzieje ale tylko z tygodnika a to malo wiarygodne zrodlo ale po tym co tu napisalas to jestem strasznie zdziwiony i zazenowany. Kiedys troszke siedzialem w organizacji takich imprez i choc mielismy budzet o wiele skromniejs niz ZOK to za podstawe uwazalismy zapewnienie wystepujacym u nas ....( rozne rzeczy sie dzialy wiec nie bede precyzowal) dojazd , wyzywienie okolicznosciowe upominki bedace pamiatka , no i jezeli budzet pozwolil to skromna zaplate i wiem ze wiekszosc osrodkow funkcjonuje na podobnych zasadach , wiec dziwie sie strasznie pani Romie ktora ma juz chyba troche doswiadczenioa w tym fachu.
            Kurde przeciez to ona sama powinna wam zaproponowac wyzywienie az nie chce sie wierzyc
            PS pare godzin rozmawialem z mama na temat dni Zlocienca i stwierdzila ona ze w Zlociencu ZOK tak naprawde to niec nie zrobil bo za rozrywki sportowe odp OSiR za spichlerz wy i chyba tak faktycznie jest
            SZOK
            • zlocieniec Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 13.08.05, 00:00
              przed chwilą wróciłem z tego 'teatru prawdziwego', jak stwierdzil mój
              przyjaciel było to " żenujące".
              Kto był to widział, kto nie to nic nie stracił.
              Jacy organizatorzy takie imprezy...:(
              • typodrom Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 13.08.05, 10:00
                Problem jest głębszy niż kiełbasa. Kulturą jest to co robią twórcy. Rycerze
                stworzyli samych siebie i wszystko co jest związane z widowiskiem. ZOK nie
                ywmyślił niczego, tylko wszystko kupił (kiełbasę, zespoły muzyczne, noclegi,
                itd. itd.). Czy to jest kultura? To jest rozrywka i nie powinien nazywać się
                ZOK tylko Publiczny Ośrodek Rozrywki. To nie władza powinna robić kulturę dla
                ludzi. Kulturę robią ludzie sami dla siebie, tak jak Wataha i różni zapaleńcy.
                Może misiek chciałby, by władza zrobiła mu kulturę, nakarmiła go, przyodziała i
                myślała za niego?
                Misiek, dowiedz się, za ile zrobiono IMPREZĘ (nie kulturę)i czy ty jak byś
                dostał te pieniądze nie zrobił byś taniej i lepiej i jeszcze może byś zarobił
                na tym. Wykonał byś kilka telefonów do zespołów (chętnie przyjadą, bo muszą
                zarabiać, znam się na tym, bo miałem do czynienia z ośrodkami kultury)
                zorganizował sponsorów itd. i zostałoby ci jakieś 5 tys. zł. Nie chcesz?
    • misiu222 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 13.08.05, 08:53
      hahahahhahaha
    • havana19 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 13.08.05, 11:13
      selion masz racje!!! nie dosc,ze robicie cos dla miasta,w ktorym nikt nic nie
      robi to jeszcze nie macie poparcia(nie mowie tu oczywiscie o wszystkich) a ten
      ZOK razem z ta szanowna pania to poprostu przegiał!!! ale nie poddawajcie sie,
      mam nadzieje, ze dzieki Wam impreza z okazji Dni Złocienca bedzie udana!!! p.s.
      ale jak tak dalej bedzie sie dziac, to nie wiem, czy nawet Wy dacie rade z tym
      wszystkim wytrzymac.... Pozdrawiam
      • misiu222 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 13.08.05, 16:28
        w sumie macie racje, chyle czolo i przepraszam. ale dlaczego jeszcze taka pani
        tam pracuje, znam wielu ludzi, ktorzy beda bardziej odpowiedni na jej miejsce,
        np Krzys Zacharzewski.
        • sircom2 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 17.08.05, 08:33
          Od zawsze z Zok-iem były problemy czy za władzy Pani Romany czy wcześniej za
          Pana Spychniewskiego. Wydaje mi się iz to z powodu małej i cichej rywalizacji.
          Zok nie przykładał się do imprez których nie był głównym organizatorem, a inni
          organizatorzy tacy jak Czarna Watacha, Gród Sokoła i inni krytykowali Zok.
          Obecnie za kiełbasę i paliwo sam pamiętam spory o nagłośnienie i kurczaki o
          dotacjach nie wspomnę. Ale wydaje mi się to zrozumiałe (ale nienormalne),
          obecna szefowa Zoku chce (musi) udowodnić że pieniądze które otrzymuje wydawane
          są z głową i są niezbędne, gdyż jak by to wyglądało gdyby okazało się że w tym
          wypadku Watacha zorganizowała lepszą impreze (festyn) za minimalne pieniądze
          (koszt 50-100 zł paliwa i powiedzmy 50 zł bigos :) )chodź oczywiście potrzeby
          pewnie są większe. Może warto się zastanowić nie "po co wojsko" tylko "po co
          Zok??" zapraszam do nowego wątku na forum mam ciekawy pomysł do dyskusji.
          • sjd Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 17.08.05, 12:01
            Nasz koszt (rycerstwa) jest dużo większy. Chorągiew Pomorska to również ludzie
            ze Szczecina i Złotowa. Przyjechałem na wezwanie Czarnej Watahy na własny koszt
            i własnym samochodem, nie licząc zrzutki na kiełbasy. Samo paliwo 200 km w
            obydwie strony to prawie 50 PLN. W sumie mogę powiedzieć, że jestem
            współsponsorem Dni Złocieńca :) I to nie ja jeden. Cała Chorągiew Pomorska z
            Czarną Watahą na czele.
            Przyjechałem, gdyż jako Chorągiew Pomorska pomagamy sobie wzajemnie w różnych
            sytuacjach. Osobom z Czarnej Watahy należą się ogromne brawa za to, że
            zorganizowali dla swojego miasta taką imprezę jak "Rycerskie Życie". I za to,
            że im się chce.
            wdp.blox.pl
            • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 17.08.05, 12:23
              I tutaj wielkie podziękowania dla całej Chorągwi Pomorskiej. Bez was ta impreza
              nie byłaby taka jaką mieli okazję oglądać złocienianie. Absolutnie zasługujecie
              na miano współorganizatorów i tak też napisaliśmy na plakacie osób
              wspomagających :)
              • sjd Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 17.08.05, 12:41
                Dzięki za podziękowania :) A tak naprawdę to i tak przyjechaliśmy dla Was i
                żeby się świetnie razem bawić. I ja Wam dziękuję za suuuper atmosferę! :)
                • rzapa1 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 18.08.05, 11:29
                  W sumie mogłbym tu powielić swoją wypowiedź z tematu alternatywa dla zok. W
                  sumie to co się stało to specjalnie mnie nie dziwi, bo to co robi ZOK jest
                  skandaliczne i co najlepsze nie dzije się to od niedawna. To o czym pisze
                  Selion to faktycznie masakra. Jak tak dalej pójdzie to i Czarna Watacha tak jak
                  Gród Sokoła zostanie zniechęcona i nie będzie działać w Złocieńcu na czym
                  straci tylko miasto i jego mieszkańcy.
                  Cała sytuacja jest tym bardziej śmieszna że na organizację Dni Złocieńca zawsze
                  były przeznaczane spore pieniądze. W tym roku ponoć ponad 45 000, są to nie
                  potwierdzone informacje, ale wiarygodne. Tak więc Czarna watacha zrobiła
                  imprezę, za którą powini im zapłacić conajmniej 2000 zł. A tu jak się okazuje
                  nie dostają nic i sami dokładają do imprezy Zoku, który miał dość wysoki budżet.
                  Jak tak dalej pójdzie to następne Dni Złocieńca w ogóle się nie odbędą.

Takie działania skutecznie dobijają ostatnie gwoździe do trumny. Niedługo nikt
                  nie będzie chciał tu działć.
                  Ja osobiście nie wychodzę już z własną inicjatywą w Złocieńcu, bo to nie ma
                  sensu. Nie z tymi ludźmi. Oczywiści jeśli sami zaproponuję i na uczciwych
                  warunkach to tak, ale wątpię w to że tak się stanie.

A żeby pokazać co traci Złocieniec to poczytajcie:
                  www.freha.pl/viewtopic.php?t=7009
                  www.kulturabornesulinowo.pl/index.php?go=imprezy16
                  Imprezę tą zorganizował Gród Sokoła wraz z Ośrodkiem Kultury w Bornem
                  Sulinowie. Wszystko wynikło z inicjatywy właśnie tamtejszego ośrodka.
                  Można działać i można robić imprezy, ale muszą być do tego odpowiedni,
                  odpowiedzialni i chętni do działania ludzie.

Łatwo jest powiedzieć, że jak nie chcesz to nie rób bo rycerstwo i tak jest
                  śmieszne. Dla mnie śmieszne są dyskoteki, siedzenie w domu przed komputerem,
                  śmieszne jest siedzenie na ławce i picie piwka plując przy tym na chodnik,
                  ćpanie i picie taniego wina w bramie.
                  Śmieszne jest to że ZOK zamiast pomagać i być kulturalny takim nie jest.
                  • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 19.08.05, 15:26
                    Dziś się dowiedziałam, że niektózy członkowie Eureregionu mają przykrości z
                    powodu tego topicu. Na przykład Prezes stowarzyszenia od ZOKu dowiedziała się,
                    że "nieźle ich obsmarowaliśmy". Oznacza to, że ZOK czyta te forum i jeśli
                    faktycznie chce rościć do kogoś pretensje, to niech napisze je tutaj pod moim
                    adresem i wytłumaczy (usprawiedliwi) swoje zachowanie.
                    Jeśli to nie wystarczy, proszę do mnie zadzwonić (661 225 033 - pytać o Anię),
                    umówić sie na spotkanie i pogadać, chętnie dowiem się skąd takie antykulturalne
                    zachowanie w ZOKu.
                    Proszę też nie odbierać mojego postu jako osobisty atak na pojedyńczych
                    pracowników, a jedynie jako ogólnikowe podkreślenie działania instytucji.
                    I na koniec żeby nie było, że to tylko "anonimowa pyskówka" podpisuję się
                    imieniem i nazwiskiem:
                    Pozdrawiam cały ZOK:
                    Anna Tratnerska
                    • pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 19.08.05, 15:43
                      ja tez moge zadzwonic ? :)
                      • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 19.08.05, 16:47
                        Możesz mi przysłać sms'a, tylko ładnego z pozdrowieniami ;D
                        • pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 19.08.05, 22:59
                          Skoro piszemy bzdury to Macieju oswiec nas.
                          CZEKAMY
                          • rzapa1 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 20.08.05, 10:19
                            Zaraz okarze się że Maciej pracuje w Zoku, albo pracują tam jego znajomi lub
                            bliscy. Co miało by być innego w zasadach finansowania ZOKu takiego czego byśmy
                            nie rozumieli lub nie wiedzieli??
                            To wszystko jest tak proste jak budowa cepa. Wystarczy odrobina wysiłku, a nie
                            siedzenie na stołku i branie pieniędzy.
                            Wystarczy chęć działania, co z resztą kiedyś sam udowodniłem jak również nie
                            szukając daleko udowodniła to Czarna Watacha. Wystarczy chcieć.
                            • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 20.08.05, 12:02
                              Może jestem źle poinformowana, ale liczę, że wówczas Pan Maciej mnie poprawi,
                              ZOK dostaje 400 tys. na rok + dofinansowania na organizowanie imprezy na
                              przykład 45 tys. na Dni Złocieńca. Pieniądze może wydać na różne sposoby:
                              faktura lub umowa (o dzieło czy zlecenie), a Stowarzyszenie może i jedno i
                              drugie dać, co w tym jest niejasnego?
                              Czy załatwienie jednego darmowego posiłku dla grupy występującej jest problemem
                              dla ZOKu? Przypomnę, że Chorągiew Pomorska przyjechała w piątek, była całą
                              sobotę i w niedzielę wyjechała, a my chcieliśy tylko jednego ciepłego posiłku
                              dla grupy i transpotr na sprzęt.... to ZOK już nawet z takimi sprawami ma
                              kłopoty? Jak tacy ludzie mogą organizować całą wielką imprezę, skoro nie
                              potrafią zorganizować jedzenia? Proszę wytłumacz mi drogi Macieju, co w tym
                              jest dla ciebie takie niejasne.
                    • zlocienianka Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 20.08.05, 14:52
                      1. Forum jest od tego, żeby wyrażać swoje opinie. I bardzo dobrze, ze o tym
                      napisałaś :).
                      2. selion napisała:
                      > to niech napisze je tutaj pod moim
                      > adresem i wytłumaczy (usprawiedliwi) swoje zachowanie.

I jak, odezwał się ktoś w tym celu??

• pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 20.08.05, 15:33
                        spokojnie pewnie sie odezwa tylko pozniej bo teraz jest weekend wiec maja wolne
                        :)
                        • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 23.08.05, 13:53
                          Dziś miałam bardzo miłą rozmowę z jedną z pracownic ZOKu. Zaproponowano nam
                          spotkanie z dyrektorką i wyjaśnienie paru spraw, gdyż przykrości jakiś
                          doznaliśmy mogą wynikać z niedomówień i pewnych niejasności, może wszystko się
                          wyjaśni. Rozmawiając z tam miłymi i inteligentnymi osbami jak owa pracownica
                          odzyskuję wiarę w ZOK. Może uda nam się jeszcze dojść do porozumienia. :)
                          • rzapa1 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 23.08.05, 14:11
                            Nadzeiję można mieć zawsze :)) tym bardziej, że pani Kowalewicz jest osobą
                            bardzo komunikatywną, i kompromisową czego nie można powiedzieć o poprzedim
                            dyrektorze Zok (z którym to doszło do nieporozumień poodczas organizacji naszej
                            imprezy). Najgorsze jest dalej to że tych wszystkoch nieporozumień można było
                            uniknąć, a mimo wszystko one były. I choćby, niewiem jak, wyjaśniać te
                            nieporozumienia, to niesmak zawsze zostanie i małe (ale zawsze) uprzedzenie do
                            tego typu instytucji.
    • pawelek86 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 01:13
      To chyba była wasza pierwsza impreza i widać brak doświadczenia. Opluwanie ludzi którzy zrobili więcej dla miejscowek kultury niż ty masz włosów na głowie jest nie na miejscu. No chyba że że masz 14 lat. Dlaczego nie odzywają się hooplowcy którzy organizują zlot motocykli?? A przecież też korzystają z pomocy ZOKu czyżby mieli większe umiejętnosci w organizacji imprez?? A może umieją poprostu sensownie rozmawiać. A i tak na koniec jeśli ktoś jest starszy to przez szacunek wymagane jest pisanie pełnego imienia czyli p.Romana. Nauczcie się tego watachowcy bo czas nie zatrzymał się w średniowieczu.
      • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 08:26
        "No chyba że że masz 14 lat. "
        raczej jestem trochę starsza i to nie była pierwsza impreza, wcześniej było
        organizowanych sporo imprez, jeśli nie pamiętasz, znaczy to o Twojej małej
        wiedzy, co w ogóle dzieje się w Złocieńcu :)
        Pozdrawiam serdecznie
        Cieszę się żę dzięki temu tematowi przybyło nam wielu forumowiczów
        • zlocieniaszek Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 08:43
          przybylo nowych ludzi forumowiczow, poniewaz ludzie nie moga juz patrzec na to
          co wy tu wypisujecei na ZOK. pewnie nikt z bractwa nie poszedl do ZOK-u po
          Dniach Złocieńca i nie powiedział co go tak zabolało i jakie ma uwagi co do ich
          działań. wiadomo. wybraliscie najlepszy sposob. w wygodnym krzesle, z kawka, w
          domku, pod jakims nieznanym nickiem pojezdzac na innych. gratuluje pomyslowosci.
          • sjd Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 08:54
            Zlocieniaszek: na razie jedyną osobą, ktora podała swoje imię i nazwisko jest
            Selion. Jak rozumiem "Zlocieniaszek" to nazwisko? A może imię?
            Sławomir Dereszkiewicz
            • zlocieniaszek Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 09:16
              jestem dopiero od wczoraj na forum. a zlocieniaszek to po prostu nick. nie bede
              sie ujawnial poniewaz forum jest anonimowe a to ze ty i selion sie ujawnilescie
              to tylko i wylacznie wasza sprawa. moge tylko dodac ze nie jestem pracownikeim
              zok-u tylko zwklym mieszkancem zlocienca
          • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 09:04
            5 lat temu była impreza organizowana przez ZOK na stadionie. Bez naszej wiedzy
            nazwa bractwa (wtedy jeszcze Gród Sokoła) została umieszczona na plakacie. Była
            rozmowa z ZOKiem, właściwie sprzeczka, w końcu bractwo zgodziło się wystąpić
            (zostało postawione przed faktem dokonanym)oczywiście wkładając w to własne
            pieniądze.
            Kiedy bractwo miało wystąpić (czekało 3 godziny, bo ciągle występ był
            przekładany), osoba reprezentująca ZOK powiedziała, że jednak "dzisiaj nie
            wystąpicie".
            Nawet zespół, który wtedy grał dowiedział się o naszej sytuacji, powiedział,
            żeby pokaz zrobić podczas ich występu i tak też się stało.
            I co? Była wtedy rozmowa z ZOKiem i jak grochem o ścianę, bo każdego roku
            zawsze ZOK nas pniżał za to, że dla miasta robiliśy imprezy (zarówno Gród
            Sokoła jak i Czarną Watahę).
            Post pisałam tylko i wyłącznie w swoim imieniu, więc proszę nikogo więcej nie
            oskarżać, że "ujawniłam" takie informacje.
            • zlocieniaszek Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 09:12
              ale reprezentujesz bractwo. a bractwo to ogół. jak opisujesz jakas sytuacje
              ktora dotknela was jako bractwo musisz sie liczyc z ocena bractwa a nie ciebie.
              • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 09:29
                Jeśli jeden pracownik ZOKu coś powie o czym kolwiek, czy mogę za to oskarżać
                ZOK? Tym bardziej, że u nas w bractwie nie ma jakiegoś spisu członków i umowy
                między nimi, każda osoba w życiu prywatnym reprezentuje tylko siebie, to
                normalna kolej rzeczy, nie wiem tylko, dlaczego tak trudno Panu to zrozumieć.
                Coś czuję, że niedługo te posty będą czytać tylko pracownicy ZOKu i ja :D
        • falkenburger Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 08:44
          brawo Pawelek86, tez mysle tak jak Ty, jakos inne imprezy wypalaja, a jesli w
          gre wchodzi powazna sprawa typu grochowka czy kielbasa no to jest jak jest.
          • rzapa1 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 10:19
            Hmmmm. I tu muszę powiedzieć że nie zgadzam się ani z Pawelek86, ani z
            Falkenburgerem. Pewnie dlatego że to właśnie między innymi mi powiedziano
            wówczas na stadionie że nie wystąpimy.
            Imprezy w Złocieńcu zeszły na psy i to jest fakt. Falkenburger nie byłeś na
            Dniach Złocieńca, a wierz mi była kicha (poza pokazem życia rycerskiego).
            Z resztą wystarczy przeczytać artykuł w Tygodniku Drawskim mojego ulubionego
            dziennikarza pana Tadeusza Nosel. Zawarł tam dokładnie to co można było
            zobaczyć w tych dniach.
            Ta grochówka i kiełbaski to kropla przepełniająca puchar, który napełniał się
            od jakiegoś czasu. Myślę, że i pozostali występujący mogli by powiedzieć co
            było nie tak, jednak sądzę że tylko rycerz ma do tego odwagę i głośno mówi co
            jest nie tak. Tylko że wszyscy postrzegają to jako krytykanctwo, a nie coś
            konstruktywnego. Coś dzięki czemu będzie można uniknąć błędów w przyszłości.
            Niestety moje doświadczenie (po organizacji 3 masowych imprez w Złocieńcu) mówi
            mi, że to konstruktywnie nie będzie tak odebrane i dalej będzie to co jest, a
            nawet gorzej. Smutne ale prawdziwe.

Do Pawełek86 i Złocieniaszek. Może opiszecie swoje doświadczenia. Co
            zrobiliście i jak wam pomogła przy tym, instytucja którą tak bronicie.

I nie mówcie o imprezach które nie dzieją się w Złocieńcu - typu zlot
            motocykli. Bo to się dzieje w Cieszynie. Miasto ma z tego tylko wielkie G, a
            kożysta tylko właściciel pola namiotowego, no i może jakiś sklepik z piwem w
            Cieszynie.
            To samo odnosi się do turnieju piłki plażowej rozegranej podczas Dni Złocieńca
            na plaży w Cieszynie. To nie jest Złocieniec i nie powinno to być wpisane w
            plan tych dni. Tak samo jak i Spływ kajakowy.
            • pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 16:08
              Tu sie z tobą nie zgodzę kolego rapa 1 . Moim zdaniem dobrze sie stalo ze turniej w cieszynie zostal podciagniety pod ta impreze bo z tego co mi wiadomo to w Złociencu nie ma warunkow do jego rozegrania a w Cieszynie i tak wiekszosc ludzi ze Złocieńca spędza czas .Cieszyno nalezy przeciez do gminy Zlocieniec a w turnieju braly udzial prawie same druzyny ze Złocienca a organizatorem byl OSiR Złociniec a nie wlasciciel Gesiej Łączki
            • zlocieniaszek Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 23:26
              Dzialam w organizacjach studenckich, ktore orgaznizuja zycie studentom przez
              caly caly rok akademicki. Niestety musze przyznac ze potrafilbym zorganizowac
              taki festyn jaki zorganizowala CZW. I nie bylaby to duza sprawa dla mnie
              • pawelek86 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 23:29
                Sam byś sobie poradził naprawde:D Zazdroszcze ci kunsztu i pomysłowości:D Takom impreze zorganizować to jst większe wyzwanie niż ADM w Poznaniu.:P Mają się czym chwalić ci nasi chłopcy z watachy. Prawdziwa chluba naszego miasta. Order orła białego dla nich się należy.hahaha
    • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 16:42
      Pawelek, przypuszczalnie jesteś za młody, żeby znać prawo polskie, ale są pewne
      granice pomówień, a one są karalne, pamiętaj o tym.. chociaż, z drugiej strony
      i tak nie ujawnisz swoich danych osobowych, bo wolisz być anonimowy, brawo za
      odwagę :D
      • pawelek86 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 16:52
        hahahah znam prawo polskie i to pewnie dużo lepiej niż ty. Pomówienie polega na podawaniu do wiadomości publicznej - wiadomości hańbiących, godzących w cześć i dobre imię pomawianego. Żebyś znowu nie zarzucała mi że nie przedstawiam argumentów ponieważ robie to częsciej niż ty. Nie uważam za sensowne podawanie swoich personaliów.
        • falkenburger Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 16:53
          brawo w koncu ktos pokaze tej seljon, ze tak naprawde to nie jest madrzejsza od
          radia
    • gawedziarz1 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 23:15
      Zastanawiam sie tylko co ten rzapa pisze.Ośrodek kultury to instytucja miejsko
      gminna i imprezy w okolicach zlocienca to tez sa imprezy organizowane przez
      ZOK. Policz sobie ile jest wiosek kolo zlocienca i kazdy chcialby jakas
      impreze, a osrodek kultury jest tylko jeden.Swieto plonow,dozynki, dni
      warnilegu...itp., trzeba czytac plakaty i jezdzic po imprezach, a nie siedziec
      w domu i liczyc na to ze impreza bedzie najlepiej pod domem.WSTYD!!!
      • pawelek86 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 23:23
        Zróbmy 356 dni w roku pokaz życia rycerskiego takie rok z życia rycerza najlepiej rok 1410. Albo lepiej napiszemy do TVNu niech zrobiom Big Brother z udziałem rycerzy to dopiero by była impreza. tylko nie wiem czy ta nasza watacha jest na tyle medialna. Bo na imprezah znają się świetnie
        • pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 24.08.05, 23:46
          BRAWO
          • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 25.08.05, 20:33
            Dzisiaj spotkaliśmy się z Panią dyrektor i paroma pracownikami ZOKu oraz z
            burmistrzem w urzędzie miasta. Po długiej rozmowie (ponad 2-godzinnej)
            doszliśmy do wniosku, że wszystkie problemy, które opisałam wynikły ze złej
            komunikacji między bractwem a ZOKiem, ze złego interpretowania wypowiedzi i ich
            dwuznaczności, oraz innego punktu widzenia na poszczególne sprawy.

Panią dyrektor przepraszam, za używanie skrótu imienia (pracuje u mnie kobieta
            o imieniu Roma i byłam przekonana, że w przypadku Pani dyrektor to także jest
            pełne imię).

Na zebraniu spotkaliśmy się jako dwie urażone grupy, a rozstaliśmy się z
            perspektywą miłej współpracy.

Przepraszam też, że zanim opisałam problem na forum nie spotkałam się osobiście
            z Panią dyrektor, ale byłam zrażona wcześniejszymi bezskutecznymi próbami Grupy
            wyjaśnienia konfliktów osobiście. Faktycznie nie wzięłam pod uwagę tego, że od
            tego czasu zmienił się dyrektor i efekt takiego spotkania mógłby być inny.
            • zlocienianin Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 26.11.05, 01:17
              Działalność Złocienieckiego Ośrodka Kultury to kpina. Oprócz kilku pań w biurze
              i ogromnego budżetu z naszych podatków to tam nie ma nic. Gdzie jest
              działalność kulturalna? Orkiestra,zespoły muzyczne, wokalne, chór dziecięcy,
              chór dla dorosłych, teatr z prawdziewgo zdarzenia, liczne koła zainteresowań.
              Przeciez tam nie ma żadnych merytorycznych pracowników (no może jedna pani). Z
              tego co zauwazyłem to ZOK potrafi zorganizować tylko imprezy dla ludzi przy
              piwie latem. Często bywam w Polsce na różnych imprezach i widzę jak to się
              kręci. Wystarczy odpowiedni człowiek na stanowisku dyrektora, który potrafi
              scalić całe środowisko kulturalne. Za czasów panującej nam pani dyrektor chyba
              to nie nastąpi. ZOK nie jest przyjazny nikomu. No może tylko sobie i swoim
              pracownikom. 99% życia kulturalnego Zlocieńca to szkoły, parafie i inne
              organizacje, które zajmuja się taka działalnościa. Ciekawe ile to jeszcze
              potrwa? Przypomnę, że są to nasze pieniądze. Wydaje mi się, że dokładną sumę
              można zobaczyć w odpowiednim referacie UMiG w Złocieńcu.
              • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 26.11.05, 12:36
                Z tego co się dowiedziałam, to w ZOKu jest wiele atrakcji: teart, grupy
                taneczne itp.. problem jest innej kwesji, po prostu nikt o tym nie wie. Kulturę
                też trzeba reklamować, bo reklama to potęga (studiuję Organizację Reklamy, więc
                mogę coś o tym powiedzieć).
                Ja osobiście chodzę na batik, ale do Drawskiego Domu Kultury, zachęciły mnie
                powywieszane batiki w centrum miasta.
                Złocieniaków trzeba informować co się dzieje w ZOKu, zachęcić młodzież do innej
                możliwości spędzania czasu niż przy browarku.
                Ostatnio przy byłych delikatesach powstała duża tablica informacyjna o seansach
                filmowych w naszym arktycznym kinie Mewa ;)
                To już duży plus.
                Pamiętam,że kiedyś zorganizowany był konkurs na plakat na imprezę szantów, to
                było już coś.
                Niestety takie małe kroczki wiele nie zmienią.
                Niedługo będzie internetowa strona informacyjna ZOKu, to ogromny postęp, teraz
                trzeba pamiętać jeszcze o tych Złocienikach, którzy nie mają internetu
                i "zaszaleć" na mieście :)
                • zlocienianin Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 26.11.05, 22:37
                  Jeżeli oceniasz działalność kulturalną istnieniem grup tanecznych, którym nawet
                  do poziomu wojewódzkiego jest bardzo daleko to myślę, że nie masz pojęcia na
                  temat KULTURY. Strona internetowa ZOK - u nie zmieni sytuacji beznadziejności w
                  Złocienieckim Ośrodku Kultury. Tworzą ją ludzie na przełomie wielu lat a nie
                  plakaty czy imprezy. To tyle na razie.
                  • selion Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 26.11.05, 23:28
                    Właściwie pytam tylko z ciekawości.
                    Jak nzywają się grupy taneczne i teatralna ZOKu i jakie są ich osiągnięcia?
                    Przypuszczam, że najlepiej w tej sprawie będzie orietnował się Złocienianin,
                    gdyż jak widzę bardzo dużo wie na temat ZOKu.
                    Co do kultury to tak się składa, że moje wcześniejsze studia dotyczyły właśnie
                    jej... ale co ja się tam znam, proszę drogiego złocienianina o wypowiedź.
                    • pikpok0 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 27.11.05, 00:25
                      Hehe zlocienianin zastanawiam sie podczas ktorej imprezy zauwazyles ze zlocienieckie zespoly znaczaco odbiegaja od zespolow z czolowki wojewodztwa ?
                      Ja tam czolowki nie widzialem ,a tylko kilka zlocienieckich zespolow i musze przyznac ze bardzo mi sie podobaly
                      Ale co ja tam wiem, w koncu jestem tylko z prowincjonalnego Drawska
                      • pawelek86 Re: Niekulturalny Ośrodek Kultury - skandal! 27.11.05, 22:19
                        W ZOKu jest olbrzymia liczba kól zainteresowań. począwszy od grup teatralnych (mamrot) poprzez taneczne (nazw nie pamiętam chyba reamitance os skills) grająco-śpiewające:)(Darskowiacy)recytatorskich Złocienie do plastycznych. W niedługim czasie będzie kurs wyplatania z wikliny. Jak ktoś jest pare tysięcy kilometrów od Złocieńca i nie wie nic na temat działalności to łatwo mu krytykowac. A imprezki przy piwie też są potrzebne bo imprezy robi się dla ludzi. Co do reklamy to po części masz racje ale tylko po części. ZOK reklamuje się gdzie może (plakaty,radio) może to i trochę mało ale póki co na telewizję publiczną ich chyba nie stać:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka