Dodaj do ulubionych

RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba?

25.08.05, 17:36
Dzisiaj w Radiu Eska wypowiadal sie Burmistrz MiG Złocieniec. Mowil o rondzie
ktore ma powstac na skrzyzowaniu kolo budynku poczty w Zlociencu. Ma ono
rozwiazac problemy komunikacyjne w Zlociencu a szczegolnie na ulicach
Czaplineckiej i Mickiewicza. Ma ono tez pomoc w odnowieniu koncepcji deptaku
w Zlociencu. Chcialem przypomniec, ze Czaplinek, Drawsko i Polczyn maja
deptak. Czemu my tez mamy nie miec? Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • 33kk Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 19:17
      Co się stanie z pomnikem?
      • zlocieniaszek Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 19:28
        To nie w tym miejscu co Pan mysli bedzie rondo. Pan mysli o gwiezdzie. A rondo
        bedzie na skrzyzowaniu 1-szej Dywizji, Piłsudzkiego, Mickiewicza i
        Czaplineckiej.
        • pikpok0 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 20:08
          zlocieniaszku rondo a raczej deptak to temat rzeka :) :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14385&w=24244459
          i jeszcze kilka innych watkow.
          Ale jak to wkoncu ma byc z tym deptakiem boja juz nie wiem bedzie czy nie?
          • zlocieniaszek Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 20:25
            No rondo ma byc i deptak tez mysle ze bedzie. Tu masz cytat z TPD od selion:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14385&w=24244459&a=24533814
            z ktorego wszystko jasno wynika. Deptak teraz zlikwidowali, ponieaż były pewnie
            za duże problemy komunikacyjne, ale jak bedzie rondo pewnie sie wszystko
            poprawi.
            • selion Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 20:37
              Ja jestem za rondem.
              W Drawsku też zbudowano jedno, co prawda w miejscu gdzie przepustowość była
              dobra i nie do końca rozumiem, czemu rondo powstało akurat tam, ale w przypadku
              Złocieńca trzeba przyznać, że wydostanie się z opisywanego skrzyżowania potrafi
              być problemowe i czasem zabiera za dużo czasu, tym bardziej, że jest to odcinek
              drogi krajowej.
              • pawelek86 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 20:59
                Tiry nie dadzą rady objechac tak małego ronda jakie tam powstanie i bedą jexdzić na bezszczelnego przez srodek przykład rondo w Wegorzynie. Ronda to jakaś dziwna polska przypadłosć tam wystarczy poprostu rozbudowac skrzyżowanie i pozadnie wyznaczyć pasy ruchu. Poza tym sygnalizacja tez by się przydała. tylko jakaś nowoczesna co mierzy natężenie ruchu.
                • sircom2 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 25.08.05, 22:22
                  Podobno ma powstac obwodnica czyli tiry raczej nie bedą wjeżdżać do miasta
                  tylko skoro juz sama obwodnica odciąży ruch to czy jest sens budowania ronda?
                  Chociaż dla mnie bomba wole jeździć po rondach niż po klasycznych krzyżówkach
                  jest bezpieczniej i szybciej. No i rondo ma to do siebie że dość mocno zwalnia
                  ruch na wlocie (lub wylocie :)) z miasta co poprawia bezpieczeństwo o drobinę.
                  Czyli jeżeli są na to pieniądze to chyba nie będą wyrzucone w błoto. Jestem za!
                  A sygnalizacja jest raczej nie potrzebna bo korki (malutkie ale jednak) tworzą
                  się jedynie w okolicach 14-16 a rondo i tak je raczej rozładuje.
        • wuster Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 29.08.05, 17:55
          Nie wiem czy na drodze krajowej może powstać tak małe rondo. Czy drogowcy już
          zatwierdzili plany? Jest tam pomnik i trochę dorodnych krzewów i drzew.
    • zlocieniec Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 26.08.05, 13:22
      Tematyka deptaku byłą już tutaj podnoszona, odsyłam wszystkich do tamtego postu.

Myślenie w kategoriach 'drawsko ma rondo i deptak to i my musimy' jest błędne i
      krótkowzroczne, idąc dalej tym tropem możemy stwierdzić: "poznań ma maltę,
      dlaczego my mamy nie mieć?".

Takie decyzje muszą być dostosowane do potrzeb mieszkańców, nie mogą opierać sie
      na zasadzie "oni mają to my nie będziemy gorsi", chociaż mając umiar pan
      Włodarczyk może go implementowac na obszarze boisk ze sztuczną nawierzchnią....

Pawelek 86 ma racje, mówiąc, ze skrzyżowanie jest za małe na rondo, pozatym, aż
      tak wielkiego ruchu tam nie ma.
      • selion Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 26.08.05, 14:06
        Raczej nikt nie będzie pisał "jak ktoś ma to my też musimy mieć". Podałam
        przykład Drawska porównawczo, tak jak wcześniej był podany przykład Węgorzyna.
        W Drawsku rondo się sprawdza, choć moim zdaniem gdzie indziej byłoby bardziej
        potrzebne i uważam, że w Złocieńcu też by się sprwadziło, kto 5 minut musi
        czekać na ulicy by w końcu wyjechać ze skrzyżowania ten wie o czym mówię :)
        • zlocieniec Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 26.08.05, 14:26
          W złocieńcu ciężko znaleść takie miejsce.

Koło poczty duży ruch jest tylko przez ok. 2 godziny w szczycie.

Zresztą przy takim małym rądzie czas oczekiwania aby wjechac na rondo byłby
          taki sam jak na dzisiejsze skrzyżowanie.
    • rynio.800 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 27.08.05, 20:08
      RONDU mówię TAK! Jak najbardziej jestem za.Nic dodać nic ująć. Dlaczego?Może
      dlatego, że lubię jeździc w kółko a może dlatego, że to bardziej "inteligentny"
      projekt niż zabawa w czarodzieja który zamienia ulicę w deptak,a deptak w ulicę
      (i znowu koło się zamyka).Jaki z tego wniosek ONI WSZYSCY CHYBA SĄ SKOŁOWANI:)
      • pawelek86 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 28.08.05, 12:24
        pomysła deptaku był dobry . Tylko niestety jak to często bywa organizacja kiepska. Najpierw zamnkięto ulice dla ruchu a następnie wzięto się za budowe ulic dojazdowych. wynik była taki że i tak wszyscy jeździli po "deptaku" jak teraz są już prawie ulice zrobione(dokadnie brak jednej) to depatk zlikwidowano. Chyba zbyt duże marnostrastwo.
    • morglith Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 10:12
      Następny mądry pomysł naszych radnych, tak samo jak deptak. Tylko, że z deptaka
      można było się wycofać i zrobić zpowrotem ulice, a z rąda - krzyrtzówke ?? No
      nie wiem. Przecież to jest chory pomysł, pierwsz leprzy TIR rozjedzie to
      w "RĄDO" tak jak zwykłą krzyżówkę. Zresztą jak powiedział SIRCOM2 jak ma być
      obwodnica to po co rądo ?? Zastanawiam się tylko jak ma wyglądać ta obwodnica.
      No ale skoro ma być to niech będzie, tylko jak je nazwą ?? Proponuje nazwać to
      rądo nazwiskiem naszego burmistrza, niech ma - a co! i niech później każdy kto
      będzie przejeżdżał wie kto ma taki "ORYGINALNE" pomysły.
      • mochowo Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 12:19
        Masz rację. Po co na wsi deptak?
        • morglith Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 13:32
          mochowo napisał:

> Masz rację. Po co na wsi deptak?

A Ty mistrzu nie cwaniakuj, bo słyszałem że mochowo nie chce być gorsze od
          Złocieńca i też będą robić rondo na tej krzyżówce koło "DRAWY" - to dopiero
          będzie porażka.
          • mochowo Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 14:13
            W Drawsku już jest rondo. Przy cmentarzu.
            • morglith Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 21:18
              Tamto się nie liczy bo nie jest w centrum :P
              • mochowo Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 22:43
                Jak to nie centrum!? Peryferia to dzielnice Jankowo czy Gogółczyn.
                • jleszcze Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 23:15
                  Więc Jankowo i Gogółczyn to dzielnice Drawska? Ciekawa koncepcja :))
                  • mochowo Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 02.10.05, 23:26
                    Już od wielu lat.
                    • jleszcze Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 03.10.05, 07:33
                      No jasne
                      • mochowo Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 03.10.05, 10:56
                        Wystarczy spojrzeć na dokładne mapy z zaznaczonymi granicami administracyjnymi.
                        • 33kk Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 03.10.05, 13:57
                          Co do Gogółczyna to mogę się zgodzić ale Jankowo w żadnym wypadku. Chyba,że
                          sama stacja kolejowa. Zmieniono granice administracyjne gdy się okazało,że
                          miasta powiatowe muszą mieć powyżej 10000 mieszkańców.
    • platser Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 03.10.05, 13:06
      Chyba będę tem kopał rowy pod rury, he he.
      Pozdro ;)
    • mamarama Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 28.10.05, 14:44
      Złocieniec nie ma warunków komunikacyjnych na deptak, który jak był, to mocno
      utrudnił poruszanie się po mieście i wcale nie był bezpieczny, bo z każdej
      strony mógł wyjechać samochód, więc co to za deptak Atrakcyjny estetycznie też
      nie był.
      • zlocieniec Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 01.11.05, 20:33
        Dzisiaj jechałem rozkopanym skrzyżowaniem kolo poczty.
        Jak oni tam zmieszczą rondo, przez które przejedzie TIR nie będąc zmuszonym przeciąć go przez środek, to ja zaniose do magistratu kwiaty...
    • mrowka266 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 03.11.05, 12:46
      deptak jak w drawsku jak polczynie czy jak w czaplinku,a moze w zlociencu cos
      nowego????po co kopiujemy inne miasteczka stworzmy cos swojego z czym bedzie
      identyikowane tylko nasze miasteczko.troszke polotu panie burmistrzu...a jesli
      uwaza pan ze nic nowego nie stworzy to moze czas dopuscic do glosu mlodych
      ludzi,ktorzy na szczescie maja glowy pelne pomyslow i sa chcetni do zrobienia
      CZEGOS
      • pikpok0 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 03.11.05, 14:01
        Ciekaw bardzo jestem tych pomysłow.
        Moze zechcesz nam cos niecos zdradzic
        • rzapa1 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 04.11.05, 21:04
          hehe - proponuję udać się do tematu BANK POMYSŁÓW :))
          A jeśli chodzi o rondo to nie wiem jak to będzie. raczej inwestycja trochę
          popaprana. Wydaje mi się, że ciut malawe będzie to rondo dla kierowców tirów.
          No ale cóż mądre głowy pewnie nad tym siediały i myślały aby było dobrze.
          Mi osobiście najbardziej nie podoba się brak przejścia dla pieszych w trakcie
          tej budowy. Na jedym z chodników jest znak przejście drugą stroną chodnika, a
          na drugiej stronie znak przejścia nie ma. Panowie robotnicy nie pracują tam 24
          h na dobę więc powinno sie pomysleć o jakiś przejciach dla pieszych (mostkach)
          w poźniejszych godzinach i w niedzielę. Ale cóż, któś miał mało wyobraźni, lub
          nie chodzi do pracy lub do miasta zblokowanymi drogami. Mi zostają długie
          wycieczki do okoła budowy ronda.
          • sircom2 Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 05.11.05, 09:56
            he he mowisz ze ciezko przejsc w zlociencu przez plac budowy :) Byłem w
            złocieńcu na Wszystkich swietych to jeszcze nie problem, w Szczecinie remontują
            krzywoustego spróbuj przejść tu w godzinach szczytu. Dla chetnych
            sadomasochistów radze się spieszyć niedługo kończą !
            • zlocienianin Re: RONDO kolo Poczty - jak wam sie to podoba? 26.11.05, 00:35
              Rondo doda trochę uroku temu miastu, ponieważ władze jakoś kiepsko dbają o
              wygląd naszego grodu. Wystarczy pospacerować w centrum. Gdyby nie rondo właśnie
              i remont AGATY to jeszcze ze 20 lat nic by się nie zmieniło.
    • jleszcze Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 27.01.06, 08:51
      Czy nowe rondo, otrzymało juz nazwę? Jesli nie, to proponuję uczestnikom forum
      małą ankietę. Jaką nazwę proponujemy dla ronda? Mam nawet pomysł: Rondo Wedlów.
      O załozycielach miasta zapomnieli nawet Niemcy w przedwojennym Złocieńcu.
      Ryzykuję trochę, ze jakiś oszołom obrzuci mnie zaraz wyzwiskami (nazista itp.)
      Ale zaryzykuję. Zresztą kto czyta te forum, zna moje poglądy. Taka nazwa to
      byłby przełom.
      • jleszcze Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 27.01.06, 08:56
        Albo inny pomysł: Rondo Żołnierzy 2 Dywizji Piechoty. Najwyzszy czas naprawić
        tę pomyłkę: uczczono 1 DP i 3 pułk piechoty, które nie walczyły o złocieniec, a
        zapomniano o 2DP, której żołnierze leżą na naszym cmentarzu. (Teraz jest okazja
        zwyzywać mnie od komunistów :))))
        • selion Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 27.01.06, 10:19
          mam tylko nadzieję że nie nazwą ronda imieniem Karola Wojtyły -_-
          Rondo Wedlow to dobry pomysł. Oni założyli miasto i niech to będzie taki start
          na nowe miasto godne XXI wieku ;)
          • spawn0 Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 27.01.06, 18:30
            Jestem ciekaw czy bedzie jakas nazwa tego ronda. Moze "RONDO OOJCA RYDZYKA"
            Rondo Żołnierzy 2 Dywizji Piechoty to dobry pomysl bo stworzylo by sie
            historyczne rondo. Blisko pomnik,ul.I Dywizji WP, ul. Pilsudskiego.
            • jleszcze Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 28.01.06, 14:58
              A może Rondo IV Rzeczypospolitej :))) Przynajmniej wtedy bedzie ją mozna
              odróznić od Trzeciej, bo ja na razie żadnych róznic nie zauwazyłem :))
              • bagnik1 Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 28.01.06, 17:16
                No coś Ty rozsypałoby się zanim by je skończyli
                • love_boy Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 30.01.06, 10:30
                  Nazwa ronda musi być duman tak jak ono same. Pułk czy dywizja to mało bedzie co
                  najmniej imienia Armii np. Krajowej. a tak na poważnie rondo powinno wiązać się
                  z historią o której tak dumnie wspominają nasi włodarze mimo jej średniej
                  znajomosci. Pomysł nazwanie ronda Rondem Wedlów uważam za śiwetny niestety
                  chyba mało realny:(
      • 33kk Re: RONDO kolo Poczty - czy ma juz nazwę? 25.01.07, 12:19
        Rondo ma juz jakąś nazwę?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka