Dodaj do ulubionych

Nieoficjalna strona miasta Złocieniec

22.11.05, 15:13
Witam poszukuje chętnych osób, które by chciały pomóc w tworzeniu
nieoficjalnego serwisu o pięknym miescie jakim jest Złocieniec. Kiedys chyba
osoby z Net@rena miały chyba zamiar utworzyć taki portal ale ale na tym sie
skonczyło.
Osoby zainteresowane prosze o kontak email: zlocko1@onet.pl.
Jezeli ktos z panstwa posiada jakies materiały odnosnie miasta złocieniec
(opisy, artykuły, zdjecia) prosze rowniez o przesłanie na podany wyzej adres
email.
PS>Przepraszam za błedy i Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • zlocko Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 23.11.05, 11:47
      Witam,
      Wczorajszy post zawiera błąd, prosze o kontak na email zkoco1@poczta.onet.pl.
      Strona na razie wygląda szaro ale moze z czasem się rozwinie, w przyszłości moze
      tez powstanie forum. Poszukuje osób chętnych do współpracy. Materiały
      przesyłajce, napewno to pomoze.
      Pozdrawiam.
    • zlocko Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec -adres 23.11.05, 11:51
      adres strony www.zlocko.wagoo2.com .
      • pan_zorro Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec -adres 13.12.05, 23:23
        Ten pomysl dobry-> www.zlocko.wagoo2.com
        ale qrwa co to za debil robil?
        Moj Tornado parsknął

Z
    • 33kk Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 11.12.05, 20:20
      Dziękuję za odsyłacz do tego forum.
      • sircom2 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 12.12.05, 09:42
        Popracuj trochę nad wyglądem strony bo narazie to strona wygląda jakby była
        zrobiona z 10 lat temu(druga sprawa że tekst na mojej przeglądarce rozjechał
        sie po całej stronie (używaj bloków i tabel oraz arkuszy do formatowania css).I
        popracuj nad nią ogólnie bo inaczej nikt wiecej niż 1 raz na nią nie wejdźie a
        pomysł jest dobry tylko jak zwykle tylko pomysł. A co do artykułów o które
        prosisz, daj możliwość uploadu wiadomości tak jak to jest zrobione w systemach
        portalowych. Może od stycznia bede miał wiecej czasu to Ci pomogę jeżeli
        będziesz chciał. Może i Selion ma coś do zaoferowania w tym temacie :)Bo warto
        w końcu z tym coś zrobić nawet dla samej satysfakcji.
        • zlocko Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 29.12.05, 02:34
          ale mocna krytyka, ale wszyscy dużo mówią a mało robia.
          do sircom2:
          jesli jestes chcetny moge ci załozyc konto do redagowania artykułów, bo jesli
          wszyscy beda mieli taka mozliwosc to zrobi sie straszny burdel. Jezeli znasz
          jeszcze kogos kto jest chetny to zapraszam do współpracy.
          Pozdrawiam
          • rzapa1 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 29.12.05, 11:04
            strona fatalna, brzydka i w ogóle do bani. Na początek proponuję abyś zrobił
            stronke na kartkach papieru, poukładał wszystko i zaczął nad nią pracować w
            wersji elektronicznej. Ogólnie brak ładu i składu. Strona zamiast być czytelną
            i przyciągać uwagę odstrasza na samum początku.
    • mochowo Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 22.12.05, 21:13
      dno
    • morglith Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 29.12.05, 19:58
      no to jak wszyscy marudzą to ja też :)
      - trochę wolno to chodzi, nawet bardzo
      - literki się rozłażą po całym ekranie
      - w niektórych czcionkach zamiast polskich liter są krzaczki
      - no i jeszcze kilka usterek ale wszystko jest do naprawienia
      a tak wogóle myślę, że jest to dobry pomysł i aby nie skończyło się na pomyśle.
      może będzie tutaj coś konkretnego do poczytania o złocieńcu, bez cenzury (nie
      dokońca :P ) i upiększania, a nie tak jak na oficjalnej stronie tylko same
      superlatywy i to czasami "trochę" przeterminowane.
      • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 30.12.05, 09:00
        Mi w stronie nie pasuje szata graficzna, troszeczkę... nieczytelna ;)
        Można by zrobić coś w stylu www.krakow.pl/
        W brew pozorom strona wcale nie jest trudna do zrobienia.
    • jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 31.12.05, 11:22
      Kilka uwag do umieszczonych na stronie dziejów miasta:

„Prawdopodobnie już w VIII wieku znajdowała się na terenie dzisiejszego
      Złocieńca osada….”
      Nic tego nie potwierdza. Proponuję wywalić :)))

„Geograf Bawarski z IX wieku tutejszą ludność zalicza do plamienia Thafnezi,
      które przez współczesnych uczonych zostało nazwane Drawianie”

Tak to prawda, że niektórzy polscy uczeni tak twierdzili. To często powtarzana
      teza w różnych opracowaniach. Jednak jest to przykład klasycznego naciągania
      (najpierw teza później dowody). Odsyłam do książki „Pomorze plemienne”
      Piskorskiego. Solidne, najnowsze opracowanie. Otóż Geograf Bawarski wymienił
      nazwę plemienia "Thafnezi". Jak niektórzy z tego zrobili "Drawianie" tego
      dzisiaj nikt nie wie :)). To mogłaby być jedna z najtrudniejszych zagadek
      historycznych :))) Ponadto Geograf niczego szczegółowego nie mówi o położeniu
      plemienia. Można stawiać hipotezy, że plemię było na Pomorzu, w Prusach lub
      nawet nad Dniestrem. Przypisanie plemienia do naszego regionu na niczym się nie
      opiera. Proponuję wywalić :)))

„W II połowie X wieku Złocieniec wszedł w skład państwa Mieszka I”

Niestety nie, ponieważ nie było jeszcze wtedy Falkenburga :)). Pomorze
      niewątpliwie na jakiś czas opanował Bolesław Chrobry i założył biskupstwo w
      Kołobrzegu, które wkrótce upadło. O Mieszku i granicach jego państwa wiadomo
      tak niewiele, że napisałbym raczej o Chrobrym i podporządkowaniu Pomorza. O
      Złocieńcu w tym czasie pisać nie ma sensu.

Warto usunąć te trzy rażące błędy. W dalszym tekście jest trochę nieścisłości i
      moim zdaniem źle rozłożone akcenty, ale nie bije to tak po oczach.
      Pozdrowienia.
      • sircom2 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 06.01.06, 16:00
        Sam pomysł strony nieoficjalnej powinien pójść w kierunku takim aby stworzyć
        strone dla samych mieszkańców, narazie widze to samo co na oficjalnej tylko
        dużo skromniej i w nie najlepszej oprawie. To już n-ty projekt a im ich więcej
        tym tracą na jakości. Sam się kiedyś do czegoś podobnego zabierałem ale brakło
        mi trochę wiedzy i czasu :( Dlatego wiem że samemu ciężko jest coś takiego
        zrobić i kolejne próby tego dowodzą niestety:( Ja już widze jedną osobę która
        bez wątpienia magłaby być naszym nadwornym historykiem nie prawdaż ileszcze ? :)
        Selion ma wprawe w stronach i troche ich tam natrzaskała :) Cała rzesza (to nie
        najlepsze słowo, ukłon w strone falkenburgera :) ludzi ma ciekawe
        zainteresowania które mogą się przydać pomyślmy nad projektem open sourcowym
        czyli dla nas przez nas a nie o kolejnej stronce z zakładką historia i
        aktualnośći, linki. Bo mi się już niedobrze robi od takich stron :/
        • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 06.01.06, 23:02
          Jak się nie mylę 2 miesiące temu ZOK wyraził zainteresowanie stroną www. Jak
          się uda i dostanę materiały zrobię ją (mam nadzieję, że wciągnę w to mojego
          przyjaciela od flasha) i można by pomyśleć o zrobieniu podstrony tylko od
          Złocienian (nie z narzekaniem, tylko ciekawą wymianą informacji o Złocieńcu.
          Kiedy ruszy projekt strony dam znać :)
          Stronka spichlerza stoi w miejscu (pomimo, że jest już cała zrobiona), brak
          informacji w działach, niestety na razie nikt nie ma czasu ich napisać :(
        • jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 08:46
          Ze swojej strony deklaruję chęć opisania dziejów miasta. Proszę dac mi sygnał
          kiedy usiądę wtedy i napiszę.
        • jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 09:13
          Jestem przekonany, ze coś z tym trzeba zrobić.
          Spróbujmy przeanalizwać zapisy dziejów miasta na oficjalnej stronie.

Na początku zapis coś o epoce kamienia. Nie wiem co to ma wspólnego z dziejami
          miasta.
          "Powstają osady plemienne nazwane później Drawianami."
          Pisałem o tym nie jest to oparte na faktach. A śladów osod z okresu
          słowiańskiego w złocieńcu nie ma.
          "Pomorze Zachodnie zostało opanowane przez Mieszka I.
          W toku wojen polsko-niemieckich za panowania Bolesława Chrobrego i Mieszka II
          ukształtowało się na tych terenach niezależne księstwo."
          Wychodzi na to że ziemia złocieniecka stanowiła księstwo:))) Fajnie szkoda
          tylko, że to nie prawda. Rozłozenie akcentów: Pierwsi piastowie niewątpliwie
          zdobywali te ziemie i tylko czasowo je podporzĄdkowywali. Ale tu wygląda że
          ziemia ta należała do Polski, aż do przyjscia Branderburczyków. a to juz nie
          prawda. Dlaczego wiec Krzywousty ponownie musiał zdobywać Pomorze. A gdzie jest
          przynależność do księstw pomorskich, do biskupstwa kamienskiego. Wygodnie jest
          napisać o piastach i to o okresie, gdy złocieńca nie było.
          "Gród zniszczyli Krzyżacy."
          Znowu te wybiórcze wskazywanie faktów i to niepewnych. Tobyło wtedy jak
          odbijali porwanego księcia z Geldrii. A wcale nie wiadomo, czy wtedy złocieniec
          zniszczono. prawdopodobnie nie. O innych łupieżczych wyprawach z tego okresu
          lepiej nie pisać, bo jeszcze się okaże, że okoliczne wioski plóneły za sprawą
          polskich wypraw. Co ciekawe o wybitnie odwetowej wyprawie naszych wojsk w
          siedemnastym wieku, o którym piszą z przerażeniem źródła ani słowa.

Dalej bardzo po łebkach, ale bez wiekszych przekłamań. Tylko, że pominięto
          wiele interesujących spraw. Jedyne co napisano np o 45 roku to to, ze wręczono
          jakieś tam akty rolnikom. Zgadza się to chyba najważniejsze. Co tam
          przetoczenie się frontu, co tam wędrówka ludów i wymiana ludności.

• jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 09:26
            Wpadła mi do głowy zabawna myśl. Jesli historię tę czytałby powiedzmy
            Autralijczyk, to mógłby pomyśleć sobie, ze ci rolnicy, którym w 1945 wręczono
            akty to byli ci Drawianie :))))). Dlaczego? Nic w opisie dziejów nie ma o tym,
            ze branderburczycy lokowali to miasto. Nic nie ma o kolonizacji pomorza przez
            Niemców w XII i XIII wieku i wchłonieciu ludnosci slowiańskiej. Na te spokojne
            ziemie napadali jacys tam Krzyżacy. A branderbuczycy włączyli je do swojego
            Państwa. Ale przecież właściciele miasta złozyli hołd krolowi polskiemu w 1433
            roku (to ze na dwadziescia parę lat bodajże, to nie jest juz ważne), że
            własciciele miasta to niemieccy Wedelowie, nie napisano, więc mozna przyjać, ze
            to tez byli Drawianie. Póżniej włascicielami są Borkowie - brzmi swojsko. Czy
            tutaj byli jacyś Niemcy? W 1945 też nic się nie stało.:)))
          • jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 09:32
            A teraz trochę poważnie. Jesli chcemy podkreślać nasze prawa do tych ziem, to
            mamy całe naręcze argumentów. To że nas napadnieto, to ze wygnano nas z terenów
            gdzie mieszkali od setek lat nasi przodkowie. Zafałszowując lub wmiatając pod
            dywan niemiecką historię miasta, wystawiamy świadectwo sobie samym. I ktoś moze
            pomysleć, że jesli kłamiemy w tym przypadku, to w ogóle kłamiemy.
            • bagnik1 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 18:03
              Wszystko to prawda i zgadzam się, że nie należy na siłę udowadniać, że te ziemie były od wieków Polskie. Mam jednak wrażenie, że krytyka tego co znajduje się na stronie, to strzelanie z armaty do komara. Ktoś chciał się nauczyć robić stronę. Nie miał za bardzo pomysłu co na nią wrzucić i opracował dzieje miasta na podstawie ogólno- i łatwodostępnych materiałów. A że są one takie jakie są, coż... Nie każdy jest kompententny do ich wnikliwej oceny.
              Natomiast pomysł z umieszczeniem historii miasta w internecie jest bardzo fajny. Z pewnością jest to łatwiejsze niż druk a szkoda by rzeczy jakie wynikły z dyskusji nad historią Złocieńca zniknęły niezapisane. Poza tym spisane i umieszczone miałyby z czasem szanse na weryfikację przez innych, nieobecnych na forum.
              • jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 22:03
                Zaszło nieporozumienie. Moja krytyka dotyczyła oficjalnej strony Złocieńca.
                Napisałem to wyraźnie na początku postu. jesli na takiej strony są
                przekłamania, to problem jest poważny, bo ta strona świadczy już o nas
                mieszkańcach złocieńca (byłych lub obecnych)

Co do nieoficjalnej strony. Zgadzam się z panem. Ruszanie z jakąś krytyką
                byłoby niewłaściwe, gdyż autor działa indywidualnie, w swoim imieniu i
                oczywiście nie musi znać się na historii. Ma z pewnością wiedzę na inne tematy.
                Dlatego jak Pan przeczyta mój post jeszcze trochę wyżej. Autorowi strony
                zaproponowałem tylko poprawki, nie ktytykując go. Przecież mógł korzystać z
                publikacji oficjalnych. A to one są źródłem niedopuszczalnych błędów.
                • bagnik1 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 07.01.06, 22:46
                  Przepraszam, faktycznie nie zauważyłem, że chodzi o oficjalną stronę miasta.
                  • jleszcze Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 08.01.06, 17:53
                    Sam narobiłem zamieszania, ponieważ w poscie zaznaczyłem, że piszę o stronie
                    oficjalnej, ale post umiesciłem w wątku o stronie nieoficjalnej :))))
    • kermix Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 18.01.06, 01:15
      Trafiłem na nową stronę o naszym mieście nie znałem jej wcześniej może wy ją
      znacie dłużej?! Ciekawa jest sonda!

dev.alfatv.pl/aktualnosci.dhtml
      • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 18.01.06, 07:54
        Czy mi isę wydaje, czy większość odnośników na stronie jest pusta, a niektóre
        nie otwierają się wcale?
        Myślę, że jest bardziej czytelna od oficjalnej strony miasta, ale szata
        graficzna nadal nie jest tak dobra, jak mogłaby być i zdecydowanie za mało
        aktywnych działów :)
        • zlocienianka Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 18.01.06, 10:14
          Szata graficzna zdecydowanie lepsza. Mam nadzieję, że autor strony uaktualni
          wszystkie działy :)
          • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 19.01.06, 17:50
            www.drawskopomorskie.pl czyżby następna nieoficjalna strona? Tym razem o
            Drawsku :*
            • ziomol23 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 20.01.06, 07:02
              Raczej długo oczekiwana strona zjechanego TPD... Może tutaj p. wszechwiedzący
              TN rozwinie skrzydła ;)))
              • c444 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 26.01.06, 20:40
                Witam
                Widze ze projekt pomalu upada, a w internecie nie ma ciekawej strony o Zlocienicu. Mam maly pomysl. Obserwuje to forum od dluzszego czasu i musze stwierdzic ze osoby tu piszace maja duzo wiedzy na temat Zlocienca, dlatego proponuje bysmy razem zrobili strone. Ja moge zajac sie od strony technicznej. Dzisiaj usiadlem i postanowilem cos zaczac. Pod tym adresem jest lekki zarys strony: miastozlocieniec.ovh.org/ . Jesli chodzi o wglad to nie wiem czy bede szedl w ta strone czy zrobie calkiem inaczej.

Projekt napewno upadnie jesli nikt z panstwa nie bedzie chcial w nim uczestniczyc, poniewaz ja sam nie mam tak duzej wiedzy o tym miescie. Dlatego chcialbym zobaczyc czy ktos bylby chetny. Strone postawilem na CMS wiec problemu z obsluga nie powinno byc.

pozdrawiam
                • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 27.01.06, 09:44
                  Wygląda bardzo ciekawe od strony graficznej, szkoda, ze nie mogę w źródło
                  zerknąć. Była robiona w programie, czy z szablonu?
                  O treść, zwłaszcza historyczną najlepiej pytać jleszcze :)
                  Jaki wymiar ma mieć strona? Bo chyba nie ma sensu kopiować to co jest na
                  oficjalnej. Może zająć się Złocieńcem od strony turystyczno/historycznej?
                  Dokładny opis atrakcji Złocieńca, tych komercyjnych (puby, dystkoteki),
                  kulturalnych (spichlerz, ZOK) i historycznych (zabytki)
                  Dobrym pomysłem na stronę drawska był: www.dramburg.pl/
                  Coś całkiem innego, niż to co się spotyka.
                  Oczywiście koniecznością będzie wykupienie domeny, ale to tylko 60zł za rok i
                  nie trzeba wielu sponsorów, żeby strona się utrzymała :)
                  • c444 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 27.01.06, 10:59
                    Strona byla robiona w notatniku, bez szablonu :) postwiona na CMS'ie. Co do tresci to myslalem w tym samym kierunku, dlatego zglosilem sie do was :). Jesli strona by wypalila to mozna by i wykupic domene.
                  • cynik9 Re: Złocieniec przed/po 29.01.06, 16:15
                    selion napisała:

> O treść, zwłaszcza historyczną najlepiej pytać jleszcze :)
                    > Jaki wymiar ma mieć strona? Bo chyba nie ma sensu kopiować to co jest na
                    > oficjalnej. Może zająć się Złocieńcem od strony turystyczno/historycznej?
                    > Dokładny opis atrakcji Złocieńca, tych komercyjnych (puby, dystkoteki),
                    > kulturalnych (spichlerz, ZOK) i historycznych (zabytki)
                    > Dobrym pomysłem na stronę drawska był: www.dramburg.pl/

Ten link z Drawska bardzo mi sie podoba! Sadze ze cos zblizonego w stylu dla
                    Zlocienca byloby klasowa wizytowka miasta. Sugerowalbym kilka rozszerzen:

1) szersza czesc narracyjna, byc moze oparta na cyklu "zagadek" p.jleszcze?
                    2) porownanie widoku obecnego z przedwojennym, przynajmniej gdzie niegdzie
                    3) wskazanie poszczegolnych miejsc na planie miasta
                    4) troche informacji o szczegolach operacji wojennych w marcu 1945 w okolicy
                    Zlocienca

• selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 27.01.06, 14:53
                  Myslałam, że to jakiś szablon/program. Pisząc w notatniku strony zazwyczaj nie
                  wkłądam innego, angielskiego menu i podpisów typu " Free Software released
                  under the GNU/GPL License.", ale każdy ma inny sposób działania :)
                  To co mogę zapewnić ze swojej strony (mam nadzieję że w pozrozumieniu z
                  Euroregionem) to wypis lokalnych twórców, tak żeby każdy miał swoją internetową
                  wizytówkę. Taki był plan odnośnie strony spichlerza, ale strona zrobiona od
                  dawien dawna, a nikt się nie kwapi z materiałami do niej :/
                  • mikserek1 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 27.01.06, 16:37
                    a jaki jest adres strony spichlerza?
                    • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 27.01.06, 18:06
                      Strona spichlerza jest zrobiona, materiałów tylko brak. Robiłam ją ja i mój
                      dobry przyjaciel i w takim stanie jest już od paru dobrych miesięcy.
                      Działa tylko dział Kronika, czyli to co sama poprzepisywałam na komputer ze
                      Spichlerzowej Kroniki.
                      Oczywiście adres jest zastępczy, przy skończeniu strony zostanie wykupiona
                      domena.
                      www.sonicwww.webpark.pl/spichlerz/
                  • sircom2 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 03.02.06, 00:38
                    !Bo to jest zrobione na zasadzie szablonu. Wgrywa się system (portalowy taki
                    jak nuke w tym wypadku joomla) na serwer dodaje szablon graficzny, lub tworzy
                    się grafikę samemu i dodaje treści przez upload z www . Ale to nie wypali taka
                    strona bedzie za mało interaktywna a treści i tak nie przebiją forum. Poczytać
                    można na forum a o Złocieńcu oficjalnych informacji jest sporo na oficjalnej
                    stronie. Dobra strona musi być napakowana skryptami jeżeli ma być czymś więcej
                    niż stroną informacyjną!
                    • selion Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 03.02.06, 11:26
                      Ma być stronką informacyjną :P
                    • bagnik1 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 03.02.06, 12:48
                      Mam wrazenie, ze o stronie decyduje jej tresc a nie oprawa graficzna. Jezeli nie ma sie pomyslu na to co na tej stronie umiescic to nic nie pomoze. Stad pojawiajace sie co chwile i zaraz znikajace strony. Autor (jeszcze do tego pod pseudonimem) pisze, ze zrobil super stronke, tylko jak nikt nie bedzie pisal do niej informacji, to projekt sie nie powiedzie... Wzbudza to tylko litosciwy usmiech.
                      • zlocieniec Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 03.02.06, 19:52
                        zapewniam CIę, że więcej jak 50% sukcesu to zasługa oprawy graficznej.
                        • bagnik1 Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 03.02.06, 20:36
                          Nie przekonuje mnie to ani troche. Jasne, ze przyjemniej popatrzec na strony estetyczne, jednak ja szukam przede wszystkim informacji. Zawsze wybiore strone uboga graficznie z wartosciowa trescia, nie zas "wybajerzona" z odnosnikami do dzialow, ktore sa wiecznie konsktrukcji.
                          Zreszta o czym tu dyskutowac, zawsze przerost formy nad trescia jest zjawiskiem negatywnym i tyle.
    • 33kk Re: Nieoficjalna strona miasta Złocieniec 31.01.07, 23:00
      Nie ma chętnych?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka