pawelek86 12.01.06, 12:01 no własnie czym?? wypisujcie rzeczy które są unikatowe, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne w naszym mieście. Oczywiscie w sensie pozytywnym. N pewno się coś znajdzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pp2000 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 13:23 Chyba tylko znajomymi. Odpowiedz Link
avelina1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 14:53 oczywiscie zlocieniaszek na zakrecie przy stadionie Odpowiedz Link
avelina1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 14:54 podobno taki sam stoi w jakims niemieckim miescie + niestety nie pamietam jego nazwy Odpowiedz Link
jleszcze Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 15:10 Brat bliźniak naszego zajaczka stoi w Bad Segeberg. Jest to oczywiście kopia naszego zajaczka, poztawili ją tęskniący za Złocieńcem niemieccy wypędzeni. W tym miastseczku jest też małe muzeum Zlocieńca. Miasteczko leży na północ od Hamburga niestety nigdy tam nie byłem. Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 16:25 Drawa. Należy wypożyczyć kajaki, wziąć rodzinkę i trochę popływać rzeką. W niewielu miastach można pływać po czystej w miarę rzece. Zwłaszcza wiosną zanim zaśmiecą ją liczne spływy. Odpowiedz Link
jleszcze Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 16:40 Tak się zastanawiam, czy my się przypadkiem nie znamy? Czy był Pan 25.12.05 na weselu u swojego kolegi? Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 17:24 wszystko się zgadza:) Odpowiedz Link
jleszcze Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 17:34 Pozdrowienia, moze kiedyś zagramy w kosza :))) Odpowiedz Link
pp2000 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 17:02 i liczne wodorosty:) Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 17:27 Owe "wodorosty" to często bardzo ciekawe rośliny, którymi też się można chwalić:) To, że latem Drawa jest tak przezroczysta to właśnie zasługa bujnych roślinek. Odpowiedz Link
pp2000 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 17:55 Wolałbym, żeby było ich trochę mniej, bo przez nadmiar tych roślinek nie widac tej całej przezroczystosci. Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 18:53 Dobrze powiedziane:) Cóż zrobić, woda jest żyzna. Mimo wszystko jednak wolę widok kwitnących latem roślinek na Drawie niż np. Odrę w Szczecinie. Odpowiedz Link
33kk Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 18:55 Odra też jest ciekawa, a zwłaszcza jej rozlewiska. Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 19:26 Tak to można powiedzieć o każdej rzece. Po prostu zależy gdzie się udamy. Spacerując w Szczecinie brzegami Odry raczej tych ciekawych środowisk nie uświadczymy. W Złocieńcu natomiast można stanąć na moście i widoki są bardzo ładne. Można liczyć ryby. Odpowiedz Link
baba45 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 20:27 No i wychodzi na to, że rzeczywiście nie mamy się czym pochwalić. Sama bylejakość. Tereny wokół piękne, ale co z tego, skoro od kilkunastu lat nie wyszliśmy poza gadanie o potrzebie rozwoju turystyki? Żywcem komunistyczne sposoby "działania"! Byłe przetrwać kolejny dzień, kolejną kadencję na jakimś tam stanowisku... Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 20:45 No bez przesady. Skoro są piękne tereny, to możemy się nimi chwalić. To, że nie rozwija się turystyka (z tym, że ona się jednak i niestety rozwija), w niczym nie odbiera im uroku. A o miejscach z ciekawą historią, dyskusja toczy się już od trzech tygodni. Złocieniec i tereny wokół to ciekawe i ładne miejsce, z pewnością nie jest to sama bylejakość. Zresztą ciekawe rzeczy można znaleźć wszędzie, problem leży nie tyle w miejscu co w jego obserwatorze. Odpowiedz Link
mochowo Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 22:01 W Złocieńcu? Niczym. Odpowiedz Link
pan_zorro Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 22:23 A tam. Mamy kilka fajnych krzyży: 2 koło kościoła, 1 koło Saszy (na Osiedlu) i ... nie wiem czy jeszcze Ale 3 to już coś. Można prowadzi wycieczki od pierwszego koło kościoła, potem na osiedle i znowu koło kościoła. Super. To jakaś godzina. Kilka histryjek pod krzyżem. Po drodze można zachaczyc o Onoszke a na powrocie o spichlerz. Turystyka kwtnie. Na koniec można wejsc na wierze koscielna i pokazac gdzie mielismy zamek. Z Odpowiedz Link
baba45 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 22:38 Bagniku, wcale nie napisałam, że niedorozwój turystyki odbiera urok naszym okolicom. Sadzę też, że ciekawostki z przeszłości Złocieńca, bardzo frapujące dla nas-tubylców, nie są, niestety,zbyt inetesujące dla ludzi spoza Złocieńca.Nie możemy w kółko powtarzać, że zyjemy w pięknym kawałku świata, jeśli z tego dalej nic dla przyszłości miasta i jego mieszkańców nie wynika, a niestety na razie nie wynika, młodzi wykształceni złocienianie nie wiąza swojej przyszłości z miastem. A szkoda. Ale tak bedzie nadal, jeśli nie będzie mozliwości legalnego zarobkowania. A jakoś niczego dla tej przyszłości się nie robi, tylko wciąż się gada, gada, gada... Odpowiedz Link
pan_zorro Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 23:33 oj BABO45 ja jestem na tzw studiach i chciabym mieszkac po nich w Złociencu gdbym tylko miał tam szanse na normalne zycie normalne w senie takie zeby mi spokojnie staraczalo od wyplaty do wyplaty nie musze sie rozbijac drogimi furami ani miszkac w domku jednorodzinnym wystarczy zebym mogl spokonie zarabaic na utrzymanie a niestety tego ZŁC nie zapewnia Z Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 13.01.06, 08:35 Mam wrażenie ze pawelek86 chcial uslyszec troche pozytywu, a wyszlo jak zwykle, czyli jest zle, byle jak, zle... To w koncu od mieszkancow zalezy jak jest. Sami sobie wybieraja wladze. Odpowiedz Link
mikserek1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 12.01.06, 23:25 Zapewne nigdzie indziej w Polsce, ba nawet w Europie nie ma koscioła w dawnej cegielni. To może zainteresować gości:) Odpowiedz Link
baba45 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 13.01.06, 09:13 Oj, Zorro! Toż własnie o to mi chodziło, żeby młodzi i wykształceni złocienianie mieli do czego wracać! A w tym kierunku niczego się oprócz bezpłodnego klepania komunałów nie robi! Odpowiedz Link
pikpok0 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 13.01.06, 13:16 Oj juz wszystkiego na władze nie zrzucajcie Odpowiedz Link
baba45 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 13.01.06, 14:44 A gdzie wyczytałeś w naszych wypowiedziach słówko "władze"? Odpowiedz Link
pikpok0 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 13.01.06, 21:23 "Mam wrażenie ze pawelek86 chcial uslyszec troche pozytywu, a wyszlo jak zwykle, czyli jest zle, byle jak, zle... To w koncu od mieszkancow zalezy jak jest. SAMI SOBIE WYBIERAJĄ WŁADZE." tu:) Odpowiedz Link
avelina1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 16.01.06, 13:42 a Ty babo, co robisz? właśnie tylko klepiesz..... Odpowiedz Link
pawelek86 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 16.01.06, 14:52 Widzę że faktyczni nasze miasto jak to się mówi zeszło na psy. Skoro ja nic nie mogłem wymyslic ciekawego to nic ale skoro tyle ludzi nie widzi tu nic ciekawego to już kłopot. drawa mi się podoba i to bardzo byłem nia wielekrotnie na spływie i było super ale nawet najlepsza potrawa się w końcu musi przejeść. Poza drawą chyba nie mamy niczego godnego uwagi(zwłaszcza zimą) a szkoda. Odpowiedz Link
bagnik1 Re: Przed przyjezdna rodziną pochwalic się można. 16.01.06, 18:41 Urok rzeki polega na tym, że ona ciągle się zmienia i zawsze można znaleźć coś nowego. Na stanicy czasami można zaobserwować ciekawe ptaki. A jeżeli ktoś lubi przyrodę to można przejść się po ciekawych okolicach Złocieńca. Nasz klimat jest dosyć specyficzny i stosunkowo często zdarza się, że lód na jeziorze jest przezroczysty jak okno. Widoki są wtedy naprawdę ekstra. Oczywiście lód musi być wystarczająco gruby i nie ma sensu wchodzić daleko, bo i tak nic się nie zobaczy. Zimą łatwo też można zauważyć gile a na Osiedlu Czaplineckim latają stada jemiołuszek. Bardzo ładne ptaki, łatwe do obserwacji i są u nas tylko zimą. Odpowiedz Link