Dodaj do ulubionych

5-6 sierpien w Zlociencu

04.08.06, 17:36
Orientuje sie ktos jakie imprezki sa przewidziane na ten dzionek w Zlociencu ?
Obserwuj wątek
    • noraf1 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 04.08.06, 19:50
      targi wystawienniczo-handlowe ...nuda i nieporozumienie.
      • pikpok0 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 04.08.06, 23:27
        Ale słyszałem tez cos o jakis imprezach towarzyszących.
        Wiecie cos na ten temat ?
        • noraf1 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 06.08.06, 13:11
          10-13 sierpień są Dni Złocienca, może o te imprezy Ci chodzi.
          • bzik17 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 06.08.06, 13:42
            Co ciekawego bedzie na dni Złocienca?Na oficjalnej stronie miasta nie moge
            otworzyc kalendarza imprez na sierpien(wogóle na kazdy miesiac)
            Pozdrawiam :-)
            • zlocienianka Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 06.08.06, 16:31
              Przytoczę tak z pamięci:
              Miejsce: stanica wodna, korty i chyba plac przed spichlerzem.
              W programie: w sobotę turniej tenisa ziemnego, występ bractwa rycerskiego,
              występ "Orkiestry Dni Naszych" i jakieś inne atrakcje na stanicy.
              w niedzielę: turniej szachowy, przemarsz bractwa rycerskiego...

Więcej nie pamiętam :)

Moim zdaniem nic ciekawego :)
              • bzik17 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 06.08.06, 23:09
                Rzeczywiscie nic ciekawego :-/ Dzieki za Opowiedz:-)
                Pozdrawiam
                • sjd Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 08:02
                  Witajcie,
                  Mam pytanie. Tak z ciekawości:
                  a/ czy uważacie pokazy bractw rycerskich za nieciekawe same w sobie, gdyż Was
                  to interesuje?
                  b/ Czy problem tkwi w tym, że owe pokazy nie zawierają tego na co czeka
                  widownia i są nieciekawe?
                  Jeśli odpowiedź "a", to nie mam więcej pytań. Każdy może mieć inne
                  zainteresowania i nie musi się interesować akurat tzw "rycerstewm".
                  Jeśli odpowiedź "b", to co w-g Was mogliby zaprezentow interesująceać tzw
                  rycerze i wojowie? Co byłoby interesujące dla publiki?
                  Rzeczowe i rozsądne odpowiedzi / sugestie mogłyby pomóc w wyjsciu na przeciw
                  oczekiwaniom widzów.
                  Pozdrawiam
                  • zlocienianka Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 09:31
                    Ja zdecydowanie odpowiedź a). Napisałam, że wg mnie nic ciekawego, bo ja się po
                    prostu tym nie interesuje. Ale wiem, że wielu osobom takie pokazy przypadają do
                    gustu, więc dobrze, że pokazy są w programie obchodów. No cóż - ZOK każdemu
                    dogodzić nie może :)
                    • pikpok0 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 10:38
                      O ktorej i gdzie beda te pokazy bo ja powien szczerze jeszcze nigdy czegos takiego nie widzialen wiec chetnie sie wybiore
                      • sjd Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 13:13
                        Przekazałem pytanie we właściwym kierunku. Sadzę, że niedługo ktoś poda
                        szczegłówoy program imprezy.
                        • krosino Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 15:23
                          Oczywiście nie wszyscy (byłoby to nudne) interesują się "starodawnością" , ale
                          ma to wzięcie. Tłumy widzów na polach Grunwaldu, w Golubiu-Dobrzyniu lub przy
                          Wikingach na wyspie Wolin o tym świadczą.
                          Z naszego podwórka - dało sie zauważyc , że na zachodniopomorskich targach
                          wystawienniczo - handlowych, które odbyły sie w naszym Złocieńcu w sobotę i
                          niedzielę, stanowisko "rycerskie" (tuż przy scenie) należało do
                          najbarwniejszych i przy nim zatrzymywali się prawie wszyscy. Przymierzania się
                          do tych "żelaznych" rękawic i innych przedmiotów było co niemiara. Również
                          każda z tych osób ubranych średniowiecznie była odprowadzana wzrokiem przy
                          każdym przejściu przez halę.
                          Jeśli dołożą właściwej staranności do swojego pokazu na dniach Złocieńca , to
                          zapewne będą jedną z ciekawszych grup.
                          • arwald Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 16:07
                            12.08.2006- Plan zasadniczo ma być mniej więcej taki:
                            12:00..........Start - Otwardcie Festynu Rycerskiego
                            12:30..........Turniej Łuczniczy
                            13:30..........Zabawy plebejskie
                            14:30..........Występ barda
                            15:00..........Zabawy plebejskie
                            15:30..........Pokazy tańca
                            16:00..........Turniej Walk Pieszych
                            17:00..........Występ barda
                            17:30..........BITWA
                            18:00..........ZAKOŃCZENIE
                            • zlocieniec Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 16:45
                              w Zlociencu jak sie nie chce nikomu nic nowego wymyslic to sie zapuycha dzien
                              bractwem rycerskim, ktore juz po raz n-ty robi pokazy. Nic nie mam do nich,
                              bardzo dobrze, ze oni to organizuja, ale mozna byloby cos jeszcze ZORGANIZOWAC
                              a nie zlecic pokazy bractwu...
                              • rzapa1 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 08.08.06, 17:42
                                Powinno się dziać i to sporo. Ma się odbyć to co napisał Arwald. Część na
                                tyłach spichlerza a część z przodu. Jako atrakcje mają być kramiki, oraz zabawy
                                dla ludzi. Całość oczywiście w klimacie wieków średnich. Jeśli ktoś był na
                                targach i widział tam rycerzy to niech pomnoży to razy kilkanaście doda trochę
                                walk, trochę strzelania i będzie miał mniej więcej obraz tego co będize się
                                działo.
                                Wszystkich oczywiście w imieniu organizatorów i swoim (ja tam będę jako
                                prowadzący, konferansjer)serdecznie zapraszam.
                                • krosino Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 09.08.06, 16:24
                                  złocieniec - masz rację, ale realizacja coraz to nowych pomysłów kosztuje, a my
                                  nie jesteśmy gminą Bełchatów z rocznym budżetem 200 mln złotych. Mamy na rok
                                  coś około 23 mln. Zgodnie z letnim cennikiem lepszy zespół bierze 10 - 30 tys.
                                  zł za występ. Złocieniecki Ośrodek Kultury pewnie by nie wydolił.
                                  Rzapa na pewno się postara zrobic coś porządnego. Przynajmniej będzie go z
                                  daleka widac. Posturą może kojarzyc sie z Longinusem Podbipiętą z "Ogniem i
                                  mieczem".
                                  • arwald Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 09.08.06, 16:43
                                    Lepszy zespół? Co przez to masz na myśli? Dodę, Stachurskiego, Mezo, Wilki? To
                                    są tylko wypromowani ludzie, którzy nie graja w gruncie rzeczy nic ambitnego. Ja
                                    znam wiele bardzo dobrych młodych zespołów które nawet 5tys. nie wezmą, a na
                                    wszystkich koncertach ludzie sie przy nich świetnie bawią. Dla chcącego nic
                                    trudnego. Jak ma sie pomysły i ambicje to można zrobic świetna imprezę
                                    niewielkim kosztem.
                                  • rzapa1 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 09.08.06, 16:54
                                    Postaram się, żeby było fajnie. Jednak nie ja jestem organizatorem. Zostałem
                                    poproszony o prowadzenie i się zgodziłem. Bo jak mówi reguła rycerska:
                                    w miłosierdziu swoim hojnym być, w złej przygodzie uczynkiem i majątkiem
                                    wspomagać.

Co do budżetu to myślę , ze dało by się wyskrobać coś na jakąś fajną imprezę. W
                                    zeszłym roku organizowałem turniej w Bornem Sulinowie. Całość zamknęła się w 10
                                    000, a mieliśmy zespół europejskiego formatu - jeśli chodzi o muzykę dawną, a
                                    był to OPEN FOLK. Można oczywiście zrobić coś za mniejsze pieniądze, nawet za
                                    połowę tego.
                                    Myślę że trzeba coś zmienić. Idą wybory. Może z Waszą pomocą uda mi się wejść
                                    do rady (startuję w tym roku) i zrobić coś, zmienić na lepsze. No i może
                                    poprawi się coś w życiu kulturalnym naszego miasteczka.

A na koniec raz jeszcze zapraszam. Postaram się zrobić swoje małe stoisko -
                                    jeśli wyrobię się czasowo - i będzie można nie tylko obejrzeć rękawice, ale i
                                    założyć całą zbroję :)).
                                    • rzapa1 Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 09.08.06, 16:55
                                      A co do Longinusa to rad jestem z takiego porównania :)) Moim marzeniem jest
                                      tak władać mieczem jak sam Longinus.
                                      • arwald Re: 5-6 sierpien w Zlociencu 14.08.06, 14:41
                                        Czy ktoś może robił zdjęcia i mógłby umieścić je gdzieś w necie?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka