Dodaj do ulubionych

Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie

08.02.17, 20:35
otwieram nowy watek, bo sie ten feniks juz totalnie przelal i kopiuje ostatnie wipisy.

Tutaj teraz mozna sie na glowach panstw wzyzywac.

Chris, cos w tym jest co napisales o Statui (statule :)?) Wolnosci

Odpowiedz Link

Re: Obrzydliwe!
xurek 08.02.17, 14:54

sie mnie widzi, ze Donald polaryzuje jak nikt dotad: jedna polowe populacji ludzkiej wprawia w ekstaze a druga w amok, tak wiec ludziska ze stron obu traca kontenans, zwiekszaja poziom demontrowanej adrenaliny i co z tym idzie w parze znizaja poziom kultury. Z mojego (analitycznego :)) punktu widzenia powazny minus dla Trumpa, bo polityk powinien dzialac spajajaco a nie dzielaco, co najmniej w odniesieniu do narodu, ktoremu (w calosci) ma sluzyc.

Ja naleze to absolutnych antyfunow Trumpa, ale okladke Spiegla uwazam za niesmaczna i na bardzo niskim poziomie. Zal, ze sie Spiegel tak dal sie poniesc wkur...niu redakcji, bo te sama przeslanke mozna bylo ubrac w szaty ironii na znacznie wyzszym poziomie.

Obrzydliwe to jest dla mnie np. guano na ulicy :).

Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 08.02.17, 21:45
      Pytanie zadane przez mojego byłego współpracownika, Amerykanina anglo-saxon:
      "So if the new Somali president is a dual US-Somali citizen, what's Trump gonna do?"
      Hahaha.
      • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 08.02.17, 22:47
        Wybacz, musisz mi to wyjasnic znacznie skrupulatniej niz wyjasnilem miedzynarodowy antyamerykanski spisek lewicowych mediow pod wodza merkelowskich mediow kierowanych z Berlina za brukselskie (czyli niemieckie, sie nie czarujmy..) euro.
        Jaka Somalia? Jaki somalijski prezydent? A jak juz prezydent, to dlaczego Trump ma miec cos na to? Glupek jestem calkiem.
        • jutka1 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 08.02.17, 22:56
          Jaja sobie robisz, oczywiście? :-)
          Udaję, że biorę na poważnie. Otóż ostatnio w Somalii miały miejsce w miarę demokratyczne wybory. Wybrano prezydenta, który ma podwójne somalijsko-amerykańskie obywatelstwo.
          Somalia jest na liście krajów, dotkniętym dekretem prezydenta Trumpa.
          www.npr.org/2017/01/31/512439121/trumps-executive-order-on-immigration-annotated

No i co teraz? Nie wpuścić głowy państwa?
          Niom.
          • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 08.02.17, 23:24
            Sie bije: Pojecia na prawde nie mialem. My news junkie days are well over... Juz nie daje rady. Rzucam okiem na naglowki tylko, a i to niechetnie...

Ale w istocie indeed ciekawa sytuacja.

Analogicznie: W sytuacji naglej ententy Ros-US nasz premier (JT) ostatnio nieco przegrupowal rzad i na ministra d/s zagranicznych wyznaczyl pania (do niedawna dziennikarke), ktora Rosja wydalila i dala szlaban (Chrystia Freeland; ciekawa historia nawiasem). Predzej, czy pozniej bedzie sie musiala pewnie pokazac w Moskwie, nie?
            • jutka1 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 08.02.17, 23:41
              Analogicznie - ciekawa sytuacja. Dobranoc. :-)
              • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 07:15
                Mit Ameryki sie zmienia
                “Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free.”
                Haslo wzniosle, ale coraz bardziej trudne do zrealizowania.
                Tak samo jak mit - od pucybuta do milionera...

Dodam swoje dwa slowa w sprawie obecnej sytuacji - nie o Trumpie, bo jego nienawidzi caly swiat, plus demokraci - a wielbia go tylko wyborcy. Ze swiat - to jestem w stanie zrozumiec, nie mieszkajac tutaj, zyjac w codziennosci a przygladajac sie tylko jego zdjeciu i sluchajac swiatowych wiadomosci - no mozna puscic pawia.
                Ja tylko osobiscie uwazam, ze partia Demokratyczna tutaj kompletnie sie zatracila. Nie reprezentuje zwyklych ludzi, ktorych ma niby reprezentowac - tylko klase Milinoerow ( Tech industry) i Celebrytow (gwiazdy Hollywood) - plus calkowita biedote. Zupelnie sie wyalienowala od klasy sredniej. Brak pracy, drogie ubezbiepczenie zdrowotne plus slabe zarobki - to jest caly srodek ktory zostal zapomniany. To oni zaglosowali na Trumpa. I to nawet nie konserwatysci, bo Trump to nim nie jest - tylko zwykly szary czlowiek. Tego Swiat i Obcokrajowcy nie moga zrozumiec, bo oczywsice tutaj nie zyja i nie znaja codziennych problemow. Widza tylko wizrunek pomaranczowego buca, ktory bredzi i siedzi na twitterze.
                Dodatkowo dochodza media i prasa - rowniez reprezentowana przez mala garstke dziennikarzy mieszkajacych w metropoliach i nie majacych pojecia o zwyklym zyciu w Midwest. Dodatkowo - wszelkie sensacje i afery bardzo dobrze sie sprzedaja.
                Tak wiec w bardzo wielkim skrocie - mimo ze nie glosowalam na Trumpa - to uwazam, ze jako ze jest prezydentem, pilotem w tym samolocie co ja w nim lece - to chce, zeby byl successful i dolecial do celu, i tego samolotu nie rozpierdzielil. I to jest dla mnie najwazniejsze.
                • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 12:39
                  Pięknie Aniu to ujęłas. Samo sedno. Ja właśnie widzę media podsycajace nienawiść a w Europie strach. Kanadyjczycy zawsze byli i będą karmienie antysmerykanskoscia bo inaczej by się okazalo że są Amerykanami...
                  Mój pobyt w Polsce to nieustanne pytania o Trumpa. Dokładnie mam takie zdanie jak ty.
                  Dodatkowo ja niechcianej mieć kolejnych nieudolnych rządów demokratów.

Ban jak to nam. Zdecydowana większość nawet niechce wiedzieć że to miało być na 90 i 120 dni.
                  Czy to naprawdę jest powód to takiej histerii na świecie?
                  Nawet żurek nie odniósł się do mojego komentarza o obywatelstwo dwóch dziewczynek.

Cj jest człowiekiem który będzie trzymał transparent "love trumps hate" jednocześnie trzymając Spiegla w drugim.
                  Taka jest większość tych co tak nienawidzą radyksluzacji świata że to oni są tego jedna z przyczyn.
                  • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 17:14
                    W temacie powiem tyle, ze porzadna demokracja nie potrzebuje zadnego wodza tylko managera ktory razem ze swoimi kierownikami oddzialow (ministrami) przez czas okreslony kadencja zarzadzi biznesem zwanym "panstwo".

Nie boje sie zadnych "managerow", niezaleznie od tego jaka opcje polityczna reprezentuja, boje sie tych ktorym sie sni bycie wodzem.
      • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 07:18
        ten ban byl na 90 dni, wiec moga sie umawiac na Maj;)
        • xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 17:09
          Co prawda nie moje akwarium i nie moje rybki, ale moge przeciez skomentowac moj obraz tego biotopu i patrzac na niego z boku nie bede mowic, ze rbyki sa zielone, jezeli widze, ze sa czarne.
          Ja juz od paru dziesiecioleci sie dziwie, do jakiego stopnia strach o utracenie wlasnego dobrobytu ludzi oslepia i omamia.
          Trump od kiedy zaistnial na arenie publicznej prezentowal sie jako bezpardonowy biznesmen, szowinista i rasista popierajac teze 1 w 100%, teze 2 w 70% i teze 3 w 30% swoimi poczynaniami. Ta postawa doprowadzila go tam, gdzie dzisiaj jest, czyli do milionow, buty, niewiadodmoktorej i corazmlodszej kobiety u boku i powiazan z oligarchia tego swiata. W zadnym aspekcie swojego zycia Trump nie wykazal jak dotad ani spolecznej solidarnosci ani spolecznej odpowiedzialnosci, ani wspolczucia, ani kultury. Skad komus przyszlo wiec do glowy, ze nagle nabedzie takich cech?
          Ja doskonale rozumiem strach ludzi przed utrata wlasnego dobrobytu i stylu zycia, do ktorego sie przyzwyczaili i ktory sobie cenia, bo sama tez tak odczuwam. Czego zupelnie zrozumiec nie moge to wiara w to, ze Trump moze przyczynic sie do osiagniecia tego celu przez klase srednia.
          W przeciagu kilku dni u wladzy Trum pokazal ze a) ma prawo i konstytucje pantwa, ktoremu przewodzi w glebokim powazaniu (gdyz inaczej nie wydawal by rozporzadzen / banow sprzecznych z obowiazujacym prawem), ze kieruje sie prywatnymi animozjami miast racja stanu (natychmiastowe zwolnienie „general attorney“ (nie znam tlumaczenia), bo mu sie nie podobala jej decyzja, nazwania „federal judge“ „so called judge“, bo osmielil sie zrewidowac niezgodne z prawem rozporzadzenie), jego glownym politycznym celem jest wmocnienie pozycji kapitalu (bo i naczej nie rozluznil by prawa regulujacego kontrole nad bankami jako jednego z pierwszych politycznych poczynan).
          Trump tak samo jak Putin, Erdogan i paru innch jest osoba, ktorej nalezy sie obawiac, jezeli nie nalezy sie do 5% najbardziej uprzywilejowanych ludzi swiata. Myslenie, ze osoby te beda poruszaly sie w ramach obowiazujacych demokratycznych praw i owe prawa ochronia nas przed ich egocentrycznym despotyzmem jest karygodna ilzuja, bo kazdy z tych panow udowodnil, iz prawa owego sie nie trzyma, Trump najszybciej z nich trzech.
          Zauwazylam, ze medlujaca sie tutaj „ucisniona klasa srednia“ wciaz spoziera ze strachem na spoleczne doly uwazajac, ze owe zagrazaja jej dostatkowi. Jest to postawa niezwykle wsrod klasy sredniej rozpowscheniona.
          Obojetnie jak czesto i jak renomowane media / osoby / instytuty badawcze beda glosci, ze ok 5% najbogatszych ludzi posiada wiecej, niz pozostale 95% razem, klasa srednia wciaz uwazac bedzie, ze to nie wykorzystujacy ja kapital jest jej zagrozeniem, tylko biedoda zyjaca i minimalnej czesci tego, co kumuluja / konsumuja / zabieraja innym ci najbogatsi. I dopoki klasa srednia bedzie zwalczala biedote miast kapitalistycznej oligarchii, dopoty nie zmeni sie nic: bedziemy sie na wzajem opluwac i zwalczac a korzystac z tego bedzie jedynie te 5% u gory smiejac sie przy szampanie i kawiorze z naszej glupoty.
          Zastanowcie sie moze nie tylko nad tym, ile tracice placac na Obama Care i uchodzcow ale rowniez nad tym, ile zyskalibyscie, gdyby pensje szefow bankow i koncernow nie wynosily tyle, ile pensje calej zalogi do kupy wzietej, gdyby zyski koncernow i dywidendy shareholders zmniejszyly sie o np. 2%, ilu uchodzcow i przez ile lat mozna by utzymac ze sprzedazy jednego prywatnego jeta tudziez luksusowego jachtu itp itd.
          I szczerze, ta moda na „milionowe zarobki zarzadu przy rownoczesnych masowych zwolnieniach“, „nadgodziny bez konca“, „skracanie urlopu do absolutnego minimum“, „nieplacenie swadczen socjanych przez pracodawcow“ zalewa zas jak tsunami z tej wlasnie Ameryki, tak samo jak fala uchodzcow spowodowana destabilizacja Bliskiego Wschodu, do ktorej Ameryka dolozyla sie bardziej, niz jakikolwiek inny kraj. Ja osobiscie nie mam zadnego powodu, poczynan Ameryki lubic.
          • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 18:18
            Nawet nie wiesz jak bardzo krew mnie zalewa jak slysze o tych wszystkich "golden parachutes", milionowych bonusach, czy wyplatach dla VIPow o 1000% wiecej niz dla calej reszty pospolstwa. Wierz mi - my tu robimy jak niewolnicy od switu do nocy i tylko sluchamy jaka wspaniala jest Europa - ze swoimi przywilejami, 37 godzin pracy w tygodniu, sluzba zdrowia, leki dostepne wszystkim - zapomogi dla bezropbotnych, emerytura zapoewniona - a i jeszcze uchodzcy maja z czego zyc i sa przyjmowani z otwartymi rekami. A my jak te cwioki robimy za darmo. A 1 procent sra zlotem i diamentami.
            Nikt jakos nie zauwaza, ze ruchy spoleczne i "rewoulucyjne" proby byly pare lat temu. Narod skandowal przecz z Wall Street, z Bankami juz 6 lat temu. Za czasow Demokratow i Obamy. I co? Obama palcem nie ruszyl Bankierow.
            Dysproporcje w wealth nie zaczely sie od Trumpa - a wiele lat temu. Rosna one tylko w takim tempie, ze po ostatnich 8 latach rzadow Demokartow, NIC sie nie poprawilo, a piekne przemowienia i usmiech Obamy nic naprawil.
            Tak wiec ludzi demokratom pokazali palca. Znaczy sie - ta szara masa pokazala.
            • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 18:22
              A i jeszcze dodam, ze jakby USA sie wycofalo z tych wszystkich wojen na swiecie - przestalo finansowac Iran, Pakistan, Afganistan - cholera wie co, gdzie te walizki z kasa sa wozone. Przestala ladowac kase w Armie, tylko zajela sie tutejszym szkolnictwem i wlasnymi obywatelami - to bysmy wszyscy na tym bardzo dobrze skorzystali.
              I swiat - i amerykanie.
            • xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 18:32
              Aniu, teraz skolowalas mnie zupelnie. Nasza prasa i telewizornia podaje, ze rzad Obamy wydal w 2010 dwa rozporzadzenia, ktore zabraniaja 1) ponownego ratowania bankow z pieniedzy publicznych w razie kryzysu i 2) zobowiazuja banki przy kreowaniu ubezpieczen emerytalnych i socjalnych do kierowania sie potrzebami ubezpieczoych a nie maksymalizacja zysku. Te reformy (Dodd-Franck Act) Trump zacza demontowac zwiekszajac ponownie mozliwosci spekujacyjne bankow.

Czy chcesz powiedziec, ze ten akt nie istnial albo ze Trupm go nie demontuje i ze nasze media opowiadaja bzdury?

Poza tym nadal nie rozumiem jak mozna sie tak wsciekac na mulitmiliony (co uwazam za sluszne i popieram) a rownoczesnie wierzyc w to, ze agresywny multimilioner Trump zrobi z nimi porzadek?
              • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 19:04
                Xurku, w 2009 roku Obama mial wielka szanse zrobic porzadek - Banki dostaly bilionwe bailouts po krachu na gieldzie - i co zrobily? W pierwszysm rzedzie wszsytkie VIPs rozdaly sobie milionowe bonusy, kupowaly jets - etc - wtedy kiedy nasze (czytaj roboli) plany emerytalne zwalily sie na leb i szyje. Oszczednosci zycia zostaly zredukowane do 30 procent. Obama palcem nie kiwnal. Ponizej linki po angielsku (sorry) z gazet i mediow jak najbardziej liberalnych.
                www.nytimes.com/2009/01/30/business/30obama.html
                abcnews.go.com/Business/story?id=8214818&page=1
                www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/29/AR2009012903727.html

Co do reformy Dodd- Frank to spowodowala ona, ze male i TANIE community banki zaczely padac, i tym samym zmniejszyly konkurencje duzym a te duze podniosly oplaty dla klinetnow,.
            • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 18:42
              Jeszcze jedno dorzuce do tego co napisalam , a mianowicie kazdy prezydent czy premier jest zobowiazany do pracy na rzecz wlasnego kraju i jego obywateli. Jezeli Trump mowi "America First" to znaczy ze bierze to zobowiazanie na serio, nie jak nasza Merkel ktora zupelnie zapomniala ze przysiegala dzialac dla Niemcow, dla pomnazania ich korzysci i chronienia ich przed szkodami.

Trump podpisal dekrety zgodnie ze swymi uprawnieniami , a o tym czy te dekrety sa zgodne z konstytucja czy nie , niech zdecyduja odpowiednie amerykanskie sady, to nie jest nasza, europejska sprawa.

Tak wiec, mnie Trump malo obchodzi, mnie obchodzi to co PiS z Polska robi i to czy jesienia Niemcy wybiora dzume czy cholere, czyli Merkel na czwarta kadencje, czy Schulza.

• xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 18:57
                Prezydent wydajacy dekrety niezgodne z konstytucja albo jej nie zna alob ma ja w d.... Nie wiem, co gorsze. Zupelnie sie zgadzam, ze glowa panstwa jest przede wszystkim odpowiedzalna za to panstwo i jego obywateli, ale WSZYSTKICH obywateli, a nie tylko tych "wybranych".

Merkel przez lata robila dla Niemiec bardzo dobra polityke, wiec uwazam, ze wie co robi z tymi uchodzcami, ze ma jakis dlugoterminowy plan, ktory krotkoterminowo trudno zrozumiec (mnie rowniez). Poza tym dobro ludu to nie tylko chleb i igrzyska, ale rowniez bezpieczenstwo, ktore Trump swoimi poczynaniami rujnuje z dnia na dzien. Mozemy zaczac robic zaklady kiedy nastapi nastepnch powazny atak terrorystyczyny w USA (bo ze nastapi jest przy tej polityce pewne) i kiedy nastepny bialy policjant zastrzeli nastepnego niezurbrojonego kolorowego po czym kolorowy mob zdemontuje cala okolice, Trump poszczuje go armia zacznie sie rozroba Hollywoodu godna.

Jeszcze bardziej obawiam sie Putina i wkurzaja mnie dlugoterminowe szkody, jakie wyrzadzi PIS, tak samo jak obawiam sie radykalizacji Turcji. Czasy sa d...ste, wot co.
                • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 19:45
                  Merkel ma na swoim koncie pogorszenie kryzysu Euro , bezsensowne przedwczesne zamykanie elektrowni atomowych no i to, ze przyjmujac na "hurra!" i bez zadnej kontroli prawie milion uchodzcow w jednym roku spowodowala tak wyczuwalny spadek poczucia bezpieczenstwa w kraju, ze koszty tego przedsiewziecia sa przy tym sprawa drugorzedna.

• maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 20:13
                  Xurek, jeszcze nie znamy orzeczenia amerykanskiego sadu najwyzszej instancji w sprawie dekretu Trumpa dot. zakazu wjazdu przez 90 dni dla obywateli 7 krajow, moze sie okaze ze ten dekret jednak jest zgodny z konstytucja USA.

• ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 20:56
                    nie jest prawda, ze executive order wydany przez Trumpa dotyczacy 90 zakazu wjazdu do usa ludziom z 7 krajow na liscie (notabene lista tak zatwierdzona i przygotwana jeszcze z 2015 i 2016 przez administracje Obamy) jest niezgodny z konstytucja USA>
                    argumentem jest to - ze konstytucja USA nie zapewnia prawa obywatelom obcych panstw do dowolnego i wolnego wjazdu na swoj teren. Tego chyba nie ma zaden kraj na swiecie.
                    ban ten zostal zawieszony przez okregowego sedziego jako burden (obciazenie) i unleash chaos again," separating families and stranding university students.
                    No i zostala "zlamana" generalna zasada statusu AMeryki jako kraju emigrantow i uchodzcow. Bardzo tez media zwracaja uwage, ze jest to Muslim Ban - co tez nie jest prawda, bo Muslims z innych krajow moga swobodnie podrozowac.
                    • xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 23:14
                      Aniu serio, dlaczego ty tego dekretu bronisz? Co w nim jest dobrego czy pozytywnego? Co konkretnego on u was ulepszyl? Wasze CIA i FBI podaly, ze w przeciagu ostatnich 40 lat ZADEN obywatel ktoregokolwiek z tych zbanowanych krajow nie popelnil zadnego aktu terrorystycznego na terenie USA. Najwiecej terrorystow pochodzi z Arabii Saudyjskiej, ktora nie jest zbanowana?

Zakazem wjazdu Trump objal ludzi posiadajacych nadane im przez wasz kraj prawo pobytu w USA i tych z waznymi wizami wjazdowymi, wystawionymi przez wasze ambasady! No to jak, sa te wasze papiery cokolwiek warte, czy tez maja taka wartosc jak dolary z Monopoli? Takie kroki bylyby usprawiedliwione w wypadku wojny, ale nie wypadku psychodelicznego widzimisie pana Trumpa !!!

Czy komukolwiek przy zdrowych zmyslach naprawde sie wydaje, ze ten 90 dniowy ban w jakikolwiek sposob zwieksza wasze bezpieczenstwo? A po tych 90 dniach to co ma sie stac?

To jest kompletnie bezsensowny akt totalnej bufonady i idiotyzmu bez granic. Sam w sobie akt ten nie jest dla nikogo niebezpieczny, co najwyzej upierdliwy, wiec nie przyniesie rowniez niczego zlego. Ale sam fakt totalnie irracjonalnego zachowania prezytenta atomoweg mocarstwa jest dla mnie wysoce niepokojacy. A co jak mu sie jutro uwidzi, ze USA zagrozone sa atakiem atomowym zniewiadomokad i wystrzeli sobie pare rakiet, tak na wszelki wypadek? Albo wesprze Putina w jego planach powrotu do swietnosci ZSRR, bo dojdzie do wniosku, ze to mu pomoze zwalczyc islamski terror?

Moim zdaniem wybraliscie na prezydenta nieobliczalna narcystyczna osobowosc ze sklonnoscia do zemsty za kazdy sprzeciw i "obraze" i to JEST wysoce niepokojace. I nie mowie tego na podstawie jego wypowiedzi tudziez opinii mediow, tylko jego dzialan!
                      • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 09.02.17, 23:32
                        Xurku, ja zadnego dekretu nie bronie! ja tylko wyjsniam, ze nie jest prawda ze jest niezgodny z konstutucja.

Co do Trumpa - kurde, naprawde nie jest to moj wybor. Moim wyborem byl Obama - dwa razy na niego glosowalam, lo matko jaki on dla mnie byl idol i przywodca. Sama bym na inauguracje pojechala i krzyczala CHANGE dla niego. Tyle nadzieji! A jakie rozczarowanie... :( Przez ostatnie dwa late Obama nic nie zrobil - no moze oprocz jezdzenia na wakacja, grania w golfa czy agitowania do wyoboru Hillary. Obamacare okazala sie dojna krowa, rzesze wiecznych loosers sie powiekszylo, bo system na to pozwala, wiec po co byc durniem i pracowac - jak mozna lezec?

Nie lubie Trumpa - nie patrze na niego, nie slucham - ale zostal wybrany. I jest to moj prezydent.
                        Staram byc sie obiektywna - i chce dac mu szanse. Kto wie?
                        CHcialabym wrocic do tej rozmowy za rok - dwa - zobaczyc jak to sie potoczy...
                        • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 12:29
                          I o to chodzi Aniu. Zdecydowana wiekszosc z nas ktora nie daje sie poniesc histerii mediow tak wlasnie uwaza.
                          W Europie Zachodniej niechec do USA ma wreszcie swoj kontrektny cel. Trump.
                          Media przekrecaja kazde jego slowa i czyny wpajajac ludziom ze wykonuje jakies niekonstytucyjne rychy co jest kompletna bzdura.
                          Tak, ja uwazam ze zakaz ten tymczasowy zakaz wjazdu jest potrzebny. Ze niestety akurat w tym nie do konca przemyslane jego wprowadzenie? Tak, prawda. Ja wogole chcialbym zeby nie tyle zakazac ale ograniczyc naplayw ludnosci z Bliskiego Wschodu. Ale na pewno nie sa to najwazniejsze dzialania admnistracji.
                          Szykuje sie kolejny wrzask liberalnej gawiedzi bo Prezydent chce sie dobrac do dupy nierobom zyjacym z panstwa.

A wczoraj w Phoenix szok!!! Deportowano Meksykanke i juz sie zaczyne liberalne rzucanie gowna. brrrr
                          • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 20:24
                            A Ertes nadal ze swoja monomania... Wszechobecna nienawisc wszystkich do US. Nieco to pocieszajace o tyle, ze dotad byla to glownie, jesli nie jedynie, rzekoma kanadyjska nienawisc do US. Okazuje sie, ze ta nienawisc sie saczy zewszad. No i oczywiscie: media klamia... Jezu, jakie to nudne. Jakie to pisowskie, putinowskie, erdoganskie... W Polsce rydzykowcy maltretowali niegdys dziennikarzy "niewlasciwych" (bo sa na pasku zydowsko-niemiecko-brukselsko-lewackim...), dzis to sie robi juz rzadowo. Radio Maryja, Republika, Gosc Niedzielny, Gazeta Polska oraz pare innych instytucji medialnych dostaly jedynie oficjalny placet. Cala reszta, to "scierwo", ktore jeno "klamie" i nalezy je najzwyczajniej 'uciszyc', jesli nie taka metoda, to inna. Podobnie wsrod Trumpowcow i reszty alt-prawicy. Czystka medialna. "Z tymi mediami nie rozmawiamy". Zas Trump, jak Kaczynski, konferencje prasowe zmienia w nagonke na niewygodnych dziennikarzy badz niewygodne medialne instytucje. I te boskie okreslenia Ertesa: "wrzask liberalnej gawiedzi", "dobrac sie do dupy nierobom", "deportowano Meksykanke i juz sie zaczyne liberalne rzucanie gowna". Trump, alt-prawica w calej zniewalajacej krasie... Tu nie ma wysilku: co to za "nieroby" i o co chodzi; kim jest owa "Meksykanka". Hasla, slogany jeno. Kraj sie oczyszcza! Bedzie juz wkrotce bosko! Jak tylko ta "Meksykanka" bedzie w Meksyku. Za Murem! :))) Ktos w koncu musi tu robic za Swiatle...
                            • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 20:51
                              Chris, ja bym nie porownywala to co sie dzieje w Polsce z sytuacja w USA - Kaczynski i Trump to zupelnie dwa inne bieguny:)
                              Jezeli o prase i media - to tutaj uwazam ze poziom dziennikarski wszedzie na swiecie sie stoczyl. Ciezko o rzetelna informacje. Internet zalewa glupota i falszem (we wszystkie strony) - mylse nawet, ze nie mozna sie opierac info z web - bo pisac kazdy moze. Od kiedy komputery trafily pod strzechy to kazdy jest nalepszy, najmodrzejszy i ma jedyna i sluszna racje:)))
                              Co bardzo uderza w "oficjalnej" prasie to jest to, ze sa ogromnie Bias (jednostronne?) Nie nazwe tego fake news, bo to nie tak - ale rjak nazwac relacje tylko z jednego punktu widzenia? sa niby prawdziwe a jednak nie sa.
                              Na przyklad o tej sytuacji Meksykanki w Arizonie.
                              Fakt - zostala zaaresztowana i deportowana. Oczywiscie jest protest - bo jak to? Kobieta, matka dzieciom, niskie zagrozenie - juz sa protesty, ludzie nakrecenie - precz z Trumpem gnojem!
                              Prasa sie skupia wylacznie na protescie o wydaleniu Matki.
                              Nie pisze sie, ze ukradla ona sociala security, czyli oskarzona zostala o identity theft. Ktos kto przez to preszedl to wie jaka to droga przez pieklo - odkrecania credit score, swoich mozliwosci kredytowych - mozesz przez to nie dostac pracy, nie kupic domu, jestes scigany przez rozne IRS i inne urzedy.
                              Tej Meksykanki nielegalnosc nie byla powodem ze ja wydalili - tylko przestepstwo ukradzenia. Kazdy Amerykanin za takie przestepstwo by wyloadowal w pierdlu. Druga sprawa - to prawo o deportacji nielegalnych emigratnow ktorzy zostali oskarzeni o przestepstwo jest juz od dawna - nie bylo tylko respektowane. Urzedy federalne zaczely teraz wykonywac swoje obowiazki, czyli wykonwyac przepisy prawne.
                              Przyklady o relacjach w prasie i mediach ktoe sa bias mozna by mnozyc w nieskonczosc. Ja tego nie chce - chce miec uczciwe podane fakty - jak ktos jest zlodziejem to niech o tym powiedza, a nie robia z tego historie o niewinnej matce.
                              Ludzie to widza. A potem nawet jak nawet jakas uczciwa relacja jest, to sie nie wierzy - bo pamietacie? "Prasa Klamie"?
                              • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 21:07
                                Dziekuje za w miare normalna wypowiedz, Ania, zamiast zbyt czestych tu rozgrzanych hasel i sloganow.
                              • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 11.02.17, 09:16
                                Ania, my tu mamy podobnie. Media zamiast informowac staraja sie wychowac ludzi i robia to manipulujac faktami i grajac na uczuciach odbiorcow.

I oczywiscie masz racje ze Kaczynski i Trump to dwa inne bieguny.
                      • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 09:36
                        Tez nie widze sensu tego zupelnie nieprzemyslanego dekretu Trumpa . Po pierwsze- prawo nie dziala wstecz, wiec jezeli ktos posiadal wize wydana przed data wystawienia dekretu, to powinna ona nadal byc wazna. Po drugie, wybor tylko 7 panstw muzulmanskich nie zmniejsza zagrozenia wjazdu terrorystow do USA. Dla przypomnienia- terrorysta z Berlina byl obywatelem Tunezji.

Z drugiej strony nie rozumiem tej strasznej histerii wokol tego dekretu, nazywanie go "muslim ban" jest zwyklym lgarstwem, bo ten dekret NIE dotyczy 95% muzulmanow na swiecie.

Tak jak Ania napisala- wjazd do USA, czy do jakiegos innego kraju, nie jest ani Prawem Czlowieka, ani prawem konstytucyjnym. Zalezy od prawa kraju wydajacego wizy. Jest na swiecie zdaje sie 16 panstw muzulmanskich nie wpuszczajacych na swoj teren Zydow. Czy ktos kiedys przeciw temu protestowal?
                        • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 12:34
                          >Jest na swiecie zdaje sie 16 panstw muzulmanskich nie wpuszczajacych na swoj teren Zydow. Czy ktos kiedys przeciw temu protestowal?

Przyklady mozna by mnozyc. Ostatnio badania pokazaly ze Chrzescijanie sa najbardziej przesladowana grupa na Swiecie. I co? I nic... Nikt w Europie szat nie zdziera.
                          • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 12:59
                            ertes napisał:

> Przyklady mozna by mnozyc. Ostatnio badania pokazaly ze Chrzescijanie sa najbar
                            > dziej przesladowana grupa na Swiecie. I co? I nic... Nikt w Europie szat nie zd
                            > ziera.

Jezeli dla obecnego papieza wazniejszy jest los nielegalnych muzulmanskich uchodzcow w Europie niz los chrzescijan w krajach muzulmanskich to nic dziwnego.
                          • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 20:27
                            Moglbys mi zacytowac owe "ostatnio badania"? :))))
                            • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 20:43
                              Alez prosze Panie Wsciekly.

www.cnn.com/2016/01/17/world/christian-persecution-2015/

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 20:51
                                To przeczytaj swoj wlasny link uwazniej, Panie Nierozumny :)))
                                • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 21:04
                                  a tu masz 2016:

www.breitbart.com/national-security/2017/01/13/report-2016-worst-year-yet-christian-persecution/
                                  • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 10.02.17, 21:37
                                    I nadal nie rozumiesz.
                                    Open Doors USA jest organizacja monitorujaca przesladowania CHRZESCIJAN. Byc moze monitoruje i innego typu przesladowania, jednak w twoich linkach o tym NIC. Doniesienia o wzroscie przesladowan chrzescijan z pewnoscia sa tu prawdziwe, jednak pomijaja calkowicie oblakany wzrost przesladowan wobec muzulmanow najrozniejszej masci. Jasne, najczesciej przesladowan muzulmanow przez muzulmanow, nie zmienia to jednak faktu -o czym juz na tym forum wspominalem chyba pare razy- ze to muzulmanie wlasnie sa liczbowo najwieksza ofiara koszmaru, jaki sie na Bliskim Wschodzie rozpasal.
                                    Moglbym sie np. skupic na przesladowaniach wobec populacji homoseksualnej w tamtych regionach. To jest monitorowane tez. Jednak odsetek mordow i egzekucji na gejach jest tam w tej chwili niemal niezauwazalny wobec tego, co sie tam dzieje na "wielka" skale... Jako muzulmanin w tych regionach musisz byc muzulmaninem wlasnie tego "prawowitego obrzadku", i to tak a nie inaczej ten obrzadek praktykujacym. A i to czesto nie starcza.
    • chris-joe Ertes! 09.02.17, 19:18
      Bardzo bym cie prosil, bys zaprzestal rozsiewac wyssane z palca klamstwa i bzdury o mojej rzekomej nienawisci do USA, jak i o takiejze nienawisci rzekomo powszechnej wsrod Kanadyjczykow. Wbiles sobie w leb ta bzdure, pewnie po cos ci jest potrzebna, i ja wciskasz gdzie sie da. Jak mowie: jest to klamstwo i ordynarna pomowka, wiec zacznij sie kontrolowac.

W stosunku do USA zas oczekujesz jedynie podziwu i uwielbienia. Albo mordy w kubel, bo inaczej to czysta nienawisc. Dorosnij, facet! Basta.
      • ertes Re: Ertes! 10.02.17, 04:34
        Eeee. Niepotrzebne nerwy Stary..51 stan jest zajebisty.
    • ertes Europejska prawda 10.02.17, 13:11
      BERLIN — European politicians were among the harshest critics of President Trump's temporary ban on immigration from seven countries with Muslim majorities. Research, however, shows a majority of European people would applaud similar measures.

Fifty-five percent of 10,000 people surveyed in 10 European countries support the idea that all further migration from mainly Muslim countries should be stopped, according to a new study conducted by Chatham House, a well-respected London-based foreign affairs think tank.

I kto to pisze? Zajadla antytrumpowska gazeta:

www.usatoday.com/story/news/world/2017/02/09/what-do-europeans-think-muslim-immigration-majority-agree-trump/97682410/
      • maria421 Re: Europejska prawda 10.02.17, 13:41
        Ertes, gdyby milosciwie nami rzadzacy w Niemczech nie krytykowali Trumpa za ten dekret, to musieliby sami siebie i ich nieszczesna polityke imigracyjna wreszcie skrytykowac, a na to sie, niestety, nie zanosi. Merkel jest niereformowalna i glucha na wszelka krytyke.

W Niemczech sie mowi ze istnieje roznica miedzy opinia publiczna i opinia opublikowana.
        Dla opinii opublikowanej (czyli dla mainstreamowych mediow) opinia publiczna liczy sie tylko jako cos co mozna "urobic".

Masz racje, europejska liberalna lewica JEST antyamerykanska tak jak jest antysemicka.
        • chris-joe Re: Europejska prawda 10.02.17, 20:33
          Reszty nawet nie tkne. Natomiast, gdy piszesz, ze "liberalna lewica jest antysemicka", podczas gdy, zgodze sie, ze zbyt czesto jest jednostronnie pro-palestynska, tu juz najzwyczajniej KLAMIESZ! I to akurat jest wyjatkowo obrzydliwe klamstwo.
          • maria421 Re: Europejska prawda 10.02.17, 20:48
            chris-joe napisał:

> Reszty nawet nie tkne. Natomiast, gdy piszesz, ze "liberalna lewica jest antyse
            > micka", podczas gdy, zgodze sie, ze zbyt czesto jest jednostronnie pro-palestyn
            > ska, tu juz najzwyczajniej KLAMIESZ! I to akurat jest wyjatkowo obrzydliwe klam
            > stwo.

To ja pisalam, nie Ertes, i pisalam o europejskiej (konkretnie niemieckiej) liberalnej lewicy, o ktorej Ty masz takie pojecia jak ja o kanadyjskiej wiec prosze mi klamstwa nie zarzucac.
            • chris-joe Re: Europejska prawda 10.02.17, 20:54
              No przeciez wiem, ze ty pisalas. I wiem, komu odpisywalem :)))) Wybacz, ale styl Ertesa jest niepodrabialny, tak jak niegdys styl Swietlny. I nadal klamiesz zawziecie i paskudnie.
              • ertes Re: Europejska prawda 10.02.17, 21:09
                Chlopie, ty naprawde musisz sobie wziac cos na uspokojenie. Latasz po watkach, tematach i rozdzierasz szaty jakby cie kto rozpruwal. Przeciez to nie chodzi o to zebys podpisal cyrograf z diablem bo inaczej swiat padnie jak nie bedzie po twojemu. Wyluzuj CJ.

A swoja droga to i Europa jak sie okazuje jest zdecydowanie prawicowa.
                • chris-joe Re: Europejska prawda 10.02.17, 21:50
                  To jest typ wpisu, ktory czytasz i pojecia nie masz, o czym jest, o co chodzi, i jak odpowiedziec...

Czytujesz niekiedy wlasne wpisy, Ertes? Na roznych watkach?

Tu zas: "Chlopie", "cos na uspokojenie", "latasz po watkach", "rozdzierasz szaty", "wyluzuj", "Europa jak sie okazuje jest zdecydowanie prawicowa"...

OK, whatever. I guess.
                  • ertes Re: Europejska prawda 10.02.17, 22:58
                    Wiesz co? Mnie sie juz niechce klocic, wyklocac, obrzucac blotem itp.
                    Wiec sie wypisuje. Czolem.
              • maria421 Re: Europejska prawda 11.02.17, 08:59
                chris-joe napisał:

> No przeciez wiem, ze ty pisalas. I wiem, komu odpisywalem :)))) Wybacz, ale sty
                > l Ertesa jest niepodrabialny, tak jak niegdys styl Swietlny. I nadal klamiesz z
                > awziecie i paskudnie.
                >

Sam klamiesz zawziecie i paskudnie.
    • xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 13.02.17, 11:20
      I znow jestem dumna z „mojego“ Szwajca.
      Mielismy wczoraj glosowanie na trzy tematy: ulatwienia nadania obywatelstwa tzw. “Terzos”, czyli drugiej urodzonej w Szwajcarii generacji o “nieszwajcarskich korzeniach”, stworzenia funduszu na poczet rozbudowy drog i stworzenia / utrzymania przywilejow podatkowych dla koncernow / holdingow & Co.
      Nasza prawica byla przeciwko ulatwieniu naturalizacji dla Terzos i za stworzeniem ulg podatkowych dla kapitalu, idac rowno ze swiatowa tendencja separatyzmu i faworyzacji bogatych. Tego typu glosowania od lat byly wygrywane po tej linii, to referendum ulatwionej naturalizacji dla Terzos padlo w glosowaniu juz trzy razy.
      A tym razem nastapil cud w Alpach: 60% zaglosowalo za przyjeciem referendum o ulatwionym obywatelstwie a 59% przeciwko ulatwieniom podatkowym dla koncernow i milionerow.
      Prawicowa konserwa zdruzgotana i straszy nas teraz inwazja hijabow i meczetow tudziez ucieczka milionow do innych oaz podatkowych, wywiady z przypadkowymi przechodniami pokazuja jednak, ze spoleczenstwo przestaje lykac szyta grubymi nicmi propagande I zaczyna myslec: wiekszosc doszla do slusznego wniosku, ze trzecia generacja cudzoziemcow raczej nie grozi skrajnym islamem, ze ulatwione obywatelstwo nie oznacza rozdawania go wszystkim i ze koncerny tudziez nie placacy podatkow milionerzy sa dla naszej gospodarki mnw. tyle samo warci, co ich brak bedac na dodatek elementem wysoce frustrujacym dla klasy sredniej i “dolnej” placacej podatki bez ulg wszelkich.
      Wywiad z ministrami pokazal zas, ze co prawda nie zgadzaja sie z wynikiem glosowania na temat “reformy” podatkowej, ale widza, ze wiatr spoleczny zmienil kierunek, wiec przygotuja nowa propozycje bioraca pod uwage nastroje spoleczne.
      A ja sie bardzo ciesze, bo cale glosowanie wyszlo dokladnie po mojej linii :)
      • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 13.02.17, 11:34
        Xurek, na czym polega to "ulatwienie" nadawanie obywatelstwa dla "Terzos"? Mnie sie wydaje ze prawo powinno byc rowne dla wszystkich, obojetnie czy sa imigrantami w pierwszym czy w trzecim pokoleniu.
        • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 13.02.17, 12:15
          Od wczoraj mamy nowego prezydenta Niemiec, ktory oficjalnie przejmie stanowisko 18 marca.

Nie lacze z nim zadnych nadziei , wiec nie zawiode sie na nim tak jak na Gaucku.
          • xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 13.02.17, 14:03
            Szwajcarskie obywatelstwo sklada sie ze nadania trzech obywatelstw: federacyjnego, kantonalnego i gminnego.

Federacyjne sprawdza wyciagi kryminalne i pobieranie pomocy socjalnej, jezeli ktores z tych kont nie jest „czyste“, oznacza to out. W przypadku pobierania pomocy socjanej mozna pobrana sume oddac pantwu i dostanie sie wtedy pozwolenie federalne.

Kantonalne sprawdza znajomosc jezyka, „ogolnego prawodawstwa“ i hostorii kraju, sa to testy i oceny, nie zdanie oznacza „out“.

Gminne sprawdza integracje w zycie gminy i „opinie srodowiskowa“ i decyduje koncowo o tym, czy dostanie sie wszystkie trzy obywatelstwa. Decyzja podejmowana jest przez rade miny na podstawie ich „widzimisie“, gdyz gmina staje sie „Hiematsort“ i odpowiada materialnie za nowego obywatela, czyli bedzie musiala mu w razie czego udzielac pomocy socjalnej, dlatego ma te wladze decyzyjna.

NIezbednym warunkiem udzielenia obywatelstwa kantonalnego i gminnego jest mieszkanie (bez przerwy) w kantonie przez lat 10 i w gmine przez lat 6, co dla mlodych ludzi zmieniajacych prace jest praktycznie nie do wykonania.

Ulatwione obywatelstwo dla Terzos polega na tym, ze musza otrzymac jedynie obywatelstwo konfederacji i dostaja wtedy automatycznie wszystkie trzy. To prawo istnieje juz dzisiaj dla wspolmaloznokow obywateli szwajcarskich po 5 latach malzenstwa, teraz zostalo rozszerzone na Terzos i moim zdaniem zupelnie slusznie.
            • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 13.02.17, 14:38
              Dosyc skomplikowane to szwajcarskie prawo, ale zazdroszcze Wam bezposredniej demokracji.
    • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 18.02.17, 00:17
      Xurek, zamiast wyzwisk, kloni itp itp mysle ze lepiej odda nasze, czyli wiekszosci Amerykanow nastawienie do tego co robi Prezydent.
      O tyle ciekawe ze artykul z prasy jawnie nienawistnej i nieprzyjaznej Prezydentowi.

Trump month one
      • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 18.02.17, 14:39
        Niemal identycznie jak PiS-Kaczynski w Polsce, Putin w Rosji- sondaze calkiem wysokie. To dosc typowe, jesli sie przyjrzysz, populistycznym demagogom. Bo maja oni swoj zelazny i bezwzglednie lojalny elektorat wyznawcow. I co z tego?
        • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 18.02.17, 19:18
          Wybacz Stary ale takie porownania swiadcza o kompletnym niezrozumieniu dlaczego PiS rzadzi w Polsce a Trump w USA. Ze wskazaniem na sukces PiS...

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 18.02.17, 22:51
            Jasne. Fenomen Trumpa rozumieja jeno jego wyznawcy, reszta zas tkwi w ciemnosciach nic a nic nie kumajac. Podczas gdy owi wyznawcy wlasnie pojecia nie maja, ze te indywidua to sa jednojajowe blizniaki, chociaz z innej matki. Wybacz, jednak co to Trump, i co reprezentuje, widac przerazliwie jasno dla tych, ktorych nie naszla zacma.
            Szalenie na przyklad pocieszne jest, jak on regularnie musztruje dziennikarzy, obraza ich, poucza, wypomina, oskarza. Oczywiscie, tylko w dyktaturach wodzowie tak sie zachowuja, do politykow w demokracjach nalezy udzielac odpowiedzi na pytania po czym ewentualnie prostowac, jesli cos przekreca. On zas jak Chavez, jak Bokassa czy Kaczynski, jak imperator jednym nakazuje milczec, innym siadac natychmiast, innych zas sztorcowac dlugo i namietnie. Wyznawcow to cieszy, bo "przeciez ma racje", bo "media klamia" (jak to sie w Pislandzie nazywa? acha: "lze-elity") wreszcie im pokazuje gdzie raki zimuja. Normalny zas czlowiek patrzy i niedowierza: "to naprawde jeszcze USA?!"....
            • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 18.02.17, 23:21
              Ktos sie wreszcie wzial za fake newsy i chwala mu za to gdyz nikt inny nie mial odwagi a wrecz przeciwnie.
              • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 18:09
                Jasne, jasne, łżelity. Jedyna prawda kapie tylko z ust Trumpa i jego sztabu. Jak ta dotyczaca tlumow na inauguracji prezydenckiej aka "alternatywny fakt"... Dzis zas "prawda" o rzekomym ataku terrorystycznym w Szwecji skapnela ze zlotych prezydenckich ust. Co to za atak, Ertes, o ktorym łżelity nam nie doniosly? ;)))) Co dzien nowe "alternatywne fakty" do nas docieraja z okolic Bialego Domu, fabryk i hangarow, w ktorych zlotowlosy prezydent niesie dobra wiadomosc bezposrednio do ludu jak komunijny oplatek ;)
                Daj se spokoj, Ertes, wierz w co chcesz wierzyc, jednak postaraj sie nie robic z siebie przy tym glupka.
                • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 19:24
                  Jak zapytac wielbicieli Lecha Kaczynskiego co on wlasciwie dla Polski zrobil, to nie potrafia wymienic ani jednego jego dokonania, oprocz tego ze "dobrze chcial".
                  Jak zapytac wielbicieli PiSu dlaczego popieraja PiS, to odpowiadaja sloganami PiSowskiej prasy ze "terez Polska wstala z kolan" itp.
                  W Niemczech wszyscy (przeogromna wiekszosc) wiedza ze Trump jest katastrofa nie tylko dla USA ale i dla swiata, ale jak ich zapytac dlaczego, to tez nic konkretnego nie powiedza, a nie powiedza, bo nie wiedza nic oprocz tytulow wiadomosci, ktore im wystaraczaja za cala wiedze.
                  Przecietny zjadacz chleba nie musi sobie glowy szczegolami zawracac, wystarczy ze wie kogo ma popierac a kogo nie, kto jest "dobry" a kto jest "zly". Politycy w tym kierunku nie musza wiele robic, wiekszosc roboty odwalaja za nich media.

• ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 19:31
                    ciekawy artykul - po angielsku (niestety) - poruszajacy temat pokolen - i ich podejcia do zycia, opinii, i filozofii na temat obecnej sytuacji politycznej.

"In the war between millennials and baby boomers we have forgotten about the work-hard, play-hard Generation X"

www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/millenials-generation-x-baby-boomers-a7570326.html

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 21:16
                      I don't know... Zabawne do czytania, jednak ta redukcja do pokolen jest chyba uproszczeniem. Dosc typowym dla Gen X ;) Mimo, ze z pewnoscia jest w tym jakas prawda. Wogole w calym tym galimatiasie nie myslalem o Boomers, Milennials, czy X'ers...

Dla mnie, z innej strony, ten artykul jest interesujacy:
                      wiadomosci.onet.pl/kraj/triumf-nieuctwa/86hjhlv
                      • ania_2000 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 21:50
                        Powtarza sie w sumie to samo - stare pokolenie krytykuje nowe. Dawniej to bylo madrzej, lepiej - - a teraz "pacz pani jaka to mlodziez". Tylko ze dzisiejsze millenials to ludzie nie gorzej, ale inaczej wysztalceni, ktorzy patrza na swiat a i rowniez mysla w inny sposob.
                        Ze swojej strony powiem ze jakgo Generation X to sie wkurzam na jednych i drugich:) ze maja za latwo.
                        A i rowniez za wymadrzanie sie z kazdej strony.
                  • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 20:08
                    Wiesz, Maryska, z Trumpem to jest tak, ze nie wiedzac absolutnie NIC, jednak majac w glowie pare tzw. kropel oleju, juz widac o co chodzi. Pare jego wystapien, pare prostych fact checks- i prawda jest naga. Mozna nie lubic "elit", "establishmentu", "dzisiejszej globalnej rzeczywistoci", "mainstreamowych mediow", "onetu", "si-en-en". W pewnych polskich kregach (bardzo szerokich) za wzmianke o GW mozna byc zdrowo wytarmoszonym. Ale ci idioci z kads swoja absolutnie pewna wiedze tez czerpia. Z FB? Z "mediow alternatywnych"? Z Wiadomosci TVP? Z Foxa wreszcie? Tenze Fox, ktory wlasnie chyba staje sie oficjalna tuba w US- od lat grzeznie w ohydnych klamstwach i manipulacjach i nie ma -i nigdy nie mial nawet- pretensji do pozorow chocby bezstronnosci.

Gdyby ciebie dzis spytac, czemu wedlug ciebie Merkel to plaga i przeklenstwo (co mantrycznie powtarzasz) gdy, wybacz, uwazana jest ona dzis przez demokratycznych ekspertow i autorytety za niemal ostatnia ostoje europejskiej demokratycznej stabilnosci i mainstreamu- to wydukasz, znowu, te same odwieczne i gie warte frazesy: EMIGRANCI! ISLAMIZACJA! Tyles warta, a wlasciwie mniej, ile ci rzekomi 'ignoranci' co natychmiast, odruchowo, odrzucaja Trumpa.
                    • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 20:17
                      Podrzucam ci ciekawy link do posluchania, jesli bedziesz miala czas i ochote. Timothy Garton Ash (najpewniej o nim slyszalas) prawi w Toronto niby o Brexicie, ale i znacznie ogolniej.
                      podcast.cbc.ca/mp3/podcasts/ideas_20170126_51668.mp3

Zamiescilem to w FB, na co odezwal sie ktos z nastepujacym wpisem:

"Im szybciej to eurogówno zakończy swoje żałosne istnienie, tym prędzej będzie można zacząć porządki. Wejść na uniwersytety, do szkół, odzyskać media. Raz na zawsze wypalić wszelkie resztki politpoprawnej truciźny, aby już nigdy nie zdołała powrócić w jakiejkolwiek postaci. Nie zwalniać rewolucji. I skończyć jałowe pierdolenie i jakiekolwiek próby rozmów z lewactwem. Lewactwo jest esencją hejtu, nietolerancji i kłamstwa, a z tym pod żadnym pozorem nie wolno dyskutować."

Wpis ten jego autor wkrotce usunal. Nie wiem, ze wstydu, czy ze strachu.
                    • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 21:51
                      Chris, nie mozna porownac ocen Merkel do oceny Trumpa chocby z jednego powodu : Merkel rzadzi wieceju lat niz Trump tygodni. Tak wiec ocena Merkel moze byc oparta na FAKTACH, ocena Trumpa opiera sie , jak dotad, na emocjach.
                      Najlepszym tego dowodem byly protesty przeciw Trumpowi w dniu jego zaprzysiezenia.

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 22:48
                        Trump sie popisywal przedwyborczo przez baaardzo dlugi czas... On sie nie wyklul nagle z jaja 20 stycznia. Nie? Po tej dacie nic nie poprawilo jego opinii poza jego betonowo-teflonowym elektoratem.

Merkel: Nie znosisz jej za pare posuniec. EMIGRACJA! ISLAMIZACJA! I to samo od nowa i w kolko.
                        (Nawiasem: co z tymi nagle obnazonymi "noworocznymi gwaltami" w Kolonii wymyslonymi przez Bilda? Bylo tu i globalnie z tego wielkie zamieszanie swego czasu. Dzis: CISZA!..) Jednak od 11 lat jej kadencji Niemcy sa nieustannie rosnaca potega gospodarcza, mimo kryzysow wstrzasajacych kontynentem w tym czasie. Do tego, wbrew standardowym antyniemieckim stereotypom (tak chetnie oportunistycznie i demagogicznie przywolywanym chocby przez Grekow, czy obecny polski nacjonalistyczny rezym) merkelowskie Niemcy nadal ciagna w duzej mierze Europe na swym grzbiecie. Te "straszne Niemcy" merkelowskie, jak juz pisalem, sa dzis naprawde ostoja demokratycznej Europy. Lacznie z "łżemediami" ;) Jesli we Francji, Holandii, Niemczech wybory wygraja tamtejsi Trumpowie i Kaczynscy... juz sie ciesze, ze jestem "Kanadol" (jak to Ertes lubi nazywac)... Niemniej Europy bedzie mi szkoda. Nad Polska zas przyjdzie nam najzwyczajniej lac lzy. Znowu.
                        • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 20.02.17, 09:21
                          Chris, podam Ci jeden konkretny przyklad. Jeszcze za czasow Obamy na jakims szycie NATO wszystkie kraje czlonkowskie postawily sobie zgodnie za cel przeznaczenie 2% PKB na zbrojenia. Niemcy rowniez. Skonczylo sie jednak na slowach, bo Merkel w Niemczech zadnych poczynan w tym kierunku nie zrobila. Ponaglenia Obamy w tej kwestii puszczono mimo uszu.
                          Ale kiedy Trump w kampanii wyborczej powiedzial ze bedzie sie domagal od krajow czlonkowskich zeby spelnily to, na co sie same zgodzily, to sie podniosl wielki tumult i media zrobily z Trumpa "Kriegstreiber", czyli tego co nakreca wojne.

Rozumiesz? Nie wazne CO kto mowi , wazne KTO co mowi. To samo powiedziane przez Obame bylo tylko wezwaniem do spelnienia wspolnie wyznaczonych celow, powiedziane przez Trumpa bylo nakrecaniem wojny.

A kiedy jeszcze Merkel zareagowala mowiac ze nie liczy sie to ile kto wydaje na zbrojenia, ale ile wydaje na pomoc dla krajow rozwijajacych sie , to stala sie golebica pokoju wobec nakrecacza wojny Trumpa.

Tak to funkcjonuje.

Podobnie z tzw. "radykalnie prawicowymi partiami" . To co glosi np. AfD jest diabolizowane , ale jezeli to samo pozniej powie i nawet w zycie wprowadzi CDU/SPD jest rozsadna decyzja.

Powtarzasz ze Merkel jest ostoja demokracji w Europie. Niestety, Merkel na wlasnym podworku lamie demokracje.
                          Kanclerz Niemiec nie ma uprawnien do rzedzenia przez wydawanie dekretow z natychmiastowym wejsciem w zycie. Tak robil Hitler, przypominam. Kanclerz Bundesrepubliki zwoluje rade gabinetowa, zwoluje Bunsedtag , podaje sprawe do demokratycznego przeglosowania przez poslow. Tego Merkel we wrzesniu 2015 NIE ZROBILA! Ona sama, nie pytajac nikogo o zdanie postanowila ze wpusci, bez zadnych ograniczen , wszystkich "uchodzcow".
                          Merkel tym samym nie tylko zlamala niemieckie prawo, ale rowniez prawo europejskie tzw. Dublin II.
                          Taka to ostoja demokracji i praworzadnosci w Europie.

Twoja ocena Merkel bierze sie z emocji, moja z faktow. Ty widzisz w niej "matke Angele od uchodzcow", ja widze w niej szefa rzadu ktoremu parlament juz dawno powinien postawic wotum nieufnosci.

Kolejnym dowodem na to, ze Ty oceniasz na podstawie emocji jest to, ze piszesz ze skandaliczne molestowanie kobiet w Sylwestra 2015 w Kolonii to jest wymysl Bilda. Tobie nie pasuje do konceptu, ze ci biedni uchodzcy ktorym sie nalezy cala nasza solidarnosc i wspolczucie, moga cokolwiek zlego zrobic, oni moga byc tylko biednymi ofiarami naszych strasznych "prawicowych radykalow" , prawda? Wiec pewnie sobie te straszne Niemki to wszystko wymyslily, ach nie, pardon, to Bild wymyslil, zeby tych biednych uchodzcow zdyskretydowac...

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 20.02.17, 19:44
                            Sporo czasu wlasnie spedzilem buszujac w sieci, by znalezc doniesienia, ze Merkel "lamie demokracje" tak jak to "robil Hitler"... Przeczesalem kilka artykulow prasy niemieckiej (angielskie wydanie), brytyjskiej itp. takze tej krytycznej wobec Merkel i jej otwarcia granic dla imigrantow. Przelustrowalem w tej sprawie i wiki. Nigdzie nie znalazlem potwierdzenia twoich oskarzen. Tylko to wyszukalem: "After the development of the migrant crisis Germany decided to use the derogation possibility of article 17 of the Dublin III Regulation for humanitarian reasons".

W Spieglu znalazlem cos takiego zas: "Aside from the U.S., only Britain, Poland, Greece and Estonia spend the requisite 2 percent and Germany is well behind, at just 1.2 percent." Napomnienia rzadow amerykanskich w tej sprawie sa jak najbardziej sluszne i nie podoba mi sie, iz znakomita wiekszosc panstw czlonkow Nato sie z tych zobowiazan wykreca.

Dalej. "To co glosi np. AfD jest diabolizowane , ale jezeli to samo pozniej powie i nawet w zycie wprowadzi CDU/SPD jest rozsadna decyzja." To, najmilsza, jest juz najzwyczajniejsza polityka. I tak to wyglada, mile to czy nie, wszedzie. Jednakze, jesli PiS na przyklad, inicjuje jakies kroki, by pomoc najbiedniejszym, to sie na to nie zrzymam (jedynie na to jak to robi, z jakich srodkow itp.), i bardzo mi sie nie podoba ze np. PO sie takimi sprawami nie zajela, co ja w duzej mierze kosztowalo wlasnie wybory. Niemniej, nie zmienia to mojej opinii na temat PiS i bede ta partie nadal "diabolizowal". Jezeli AfD proponuje sadzenie klombow i opieke nad bezdomnymi zwierzetami, nie zmieni to takze mojego widzenia AfD. Jasne?

I prosze, nie imputuj mi "co ja widze", bo sobie w ten sposob wymyslasz interlokutora dla wlasnych celow i potrzeb.
                            Tak jak to robisz w swym koncowym akapicie. Wypisujesz dosc rozlegle, co tobie sie wydaje, ze ja pisze, jak patrze na uchodzcow; i sama sobie jakies dziwologi "udowadniasz"
                            • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 09:49
                              Chris, w zlych zrodlach szukales :-) Potwierdzenie moich oskarzen znajdziesz w historii -Hitler rzadzil przez wydawanie Notverordnungen, czyli osobiscie, jednoosobowo wydawanych dekretow z natychmiastowym skutkiem , tego instrumentu prawnego kanclerz BRD nie posiada, ale Merkel 5 wrzesnia 2015 zadecydowala w sprawie przyjecia uchodzcow tak, jakby ten instrtument prawny miala. Merkel zlamala wtedy niemiecka konstytucje, podjela decyzje w niedemokratyczny spososb, wiec zlamala demokracje.
                              To jej zostalo, oczywiscie, przez mainstreamowe media wybaczone, bo przeciez dzialala z "wyzszych, humanitarnych pobudek".

Jezeli Ty mi z Kanady piszesz ze masowe molestowanie kobiet w Sylwestra 2015 w Kolonii bylo "wymyslone przez Bilda", to wlasciwia powinnam sie wsciec, ale probuje zrozumiec jak to sie dzieje ze Ty w to wierzysz.

• maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 16:40
                                Brawa dla Le Pen!

www.youtube.com/watch?v=EyGXYT4HYM4

O moim uznaniu dla Michell Obama ktora NIE zakryla wlosow ladujac w Arabii Saudyjskiej juz tu kiedys pisalam.

To sa prawdziwe feministki , a nie te :

www.focus.de/politik/videos/legitim-hijab-zu-tragen-ruinieren-feminismus-eklat-um-kopftuecher-schwedischer-politikerinnen-im-iran_id_6640790.html
                                • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 22.02.17, 20:03
                                  Ale jaja, Maryska! :)))) La Pen PO TO WLASNIE tam pojechala, a nie by niby spotkac sie jakims szyickim duchownym. Trele morele. Na grzyba on jej? :) Przedwyborcza sztuczka, by zdobyc kilka naglowkow we francuskiej prasie, wiedzac, ze jej wierny a glupi i niedoinformowany elektorat to zlize z miseczki do czysta. Tak jak ty to zlizalas z mlaskiem ;)

Przypominam, ze prawdziwe zamieszanie zrobila swego czasu Merkel, gdy objezdzala Bliski Wschod. Tu jej fota z Arabii Saudyjskiej.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cd/kj/u2vx/ckaZCRbYgals9KoRnX.jpg

Oraz jej minister obrony Von Der Leyen. Tez w Rijadzie na miedzynarodowym zjezdzie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cd/kj/u2vx/qbT2tGMbwa7j9nJiIX.jpg

Tu natomiast jest zdjecie szefa polskiego rzadu z oficjalna wizyta w panstwie Watykan ;)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cd/kj/u2vx/mQozhaJBLxdIEwQ6xB.jpg

Oraz papiez Watykanu w Polsce. Z nakryciem glowy przed prezydentem i kompania honorowa! ;)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cd/kj/u2vx/SiMmFj32Ah14EbFiiB.jpg
                                  • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 23.02.17, 09:34
                                    Chris, nie chodzi o to ze dales sie nabrac na kaczke dziennikarska (nie Ty jeden), ale ze byles przekonany ze Ty w Kanadzie wiesz lepiej co sie stalo w Kolonii w Sylwestra 2016 roku niz ja mieszkajaca w Niemczech.

Swoja droga, o kreowanie teorii spiskowych Cie nie podejrzewalam i niezle mnie rozbawiles tym, ze to Moskwa musiala maczac palce w tym ze horda mlodych Arabow poszla w Sylwestra 2015 w Kolonii macac Niemki :-)
                                    Bo przeciez ci biedni uchodzcy to sami "swieci mlodziankowie" ktorzy nigdy by nic zlego sami z siebie nie zrobili, prawda?

No i oczywiscie Le Pen specjalnie pojechala do Libanu zeby NIE zalozyc chusty na glowe na spotkanie z muftim. Natomiast Michelle Obama, Merkel czy von der Leyen nie mialy tak paskudnych intencji kiedy NIE zalozyly chusty, a nie mialy bo nie mogly ich miec, bo nie sa z Front National ani z AfD:-))))))))))))

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 19:26
                                Acha, w historii "znalazlas"... No, dobra. Jesli znalazlas, czegos szukala, to gratuluje ;))))

A ty gdzie bylas, ze sie spytam niedyskretnie, w Sylwestra 2015 roku?
                                • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 19:34
                                  Z ciekawosci zajrzalem na youtube. Ni jednego nagrania tych publicznych i powszechnych napastowan i gwaltow tam nie ma. A przeciez byly tam tysiace ludzi, glownie mlodziezy, a kazdy z komorka... To co? Sie zmowili, zeby nic nie filmowac?
                                  • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 19:46
                                    I, oczywiscie bardzo, ale to bardzo jest mi przykro, jesli cie moj sceptycyzm doprowadza na skraj wscieklosci... Niemniej, zwaz: to z mediow sie dowiedzielismy o tych gwaltach, teraz z mediow sie dowiadujemy, ze to byla kaczka brukowca. Ni ty, ni ja, w Kolonii wowczas nie bylismy... Wiec, prosze, postaraj sie zrozumiec ma ostroznosc i sceptycyzm w tej sprawie, co? Przyznasz, ze sprawa jest frapujaca.
                                    • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 20:15
                                      chris-joe napisał:

> I, oczywiscie bardzo, ale to bardzo jest mi przykro, jesli cie moj sceptycyzm d
                                      > oprowadza na skraj wscieklosci... Niemniej, zwaz: to z mediow sie dowiedzielism
                                      > y o tych gwaltach, teraz z mediow sie dowiadujemy, ze to byla kaczka brukowca.
                                      > Ni ty, ni ja, w Kolonii wowczas nie bylismy... Wiec, prosze, postaraj sie zrozu
                                      > miec ma ostroznosc i sceptycyzm w tej sprawie, co? Przyznasz, ze sprawa jest fr
                                      > apujaca.

Mam nadzieje ze jest Ci naprawde przykro, bo naprawde doprowadziles mnie do wscieklosci .

O wydarzeniach w Sylwestra 2015 w Kolonii mowily wszystkie media, nie tylko Bild. Efekt byl taki, ze na Sylwestra 2016 skierowano do Kolonii zmasowane sily policji zeby sie nie powtorzylo to co bylo w 2015 roku.

>
                                • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 20:10
                                  Chris, jezeli fakty Ci nie odpowiadaja to gorzej dla faktow, tak? Notverordnung to po angielsku emergency decree, po polsku rozporzadzenie nadzwyczajne, poszukaj sobie.

Ja Sylwestra 2015 spedzalam w Poznaniu, jezeli chcesz wiedziec.

A w Kolonii wtedy oczywiscie, nic a nic sie nie stalo, to tylko te glupie , rasistowskie Niemki zamiast okazac zrozumienie dla spragnionych seksu uchodzcow i dac sie oblapywac , obmacywac i penetrowac w imie integracji ,podniosly szum. Celowo zeby tych biednych uchodzcow zdyskredytowac.

Popatrz sie na to video :

www.youtube.com/watch?v=7LJ88DEp00U

jakich dowodow oprocz wolania dziewczyny "nie dotykaj mnie" chcesz? Ty naprawde chcesz dowodow sfilmnowania molestowania seksualnego w takim tlumie i w nocy???

Wez, Chris, nie denerwuj, co?

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 20:22
                                    Juz to wideo ogladalem, bo jest jedyne "na zywo". Tyle, ze ono niczego nie pokazuje. Tlumy z flaszkami, petardy, krzyki, przepychanki z policja. Ale do kogo ta dziewczyna tak krzyczy? Czy nie do glinarza, ktory upycha tlum wraz z nia? Skad wiesz, ze do napastujacego ja Araba?

Gowniarze potrafia w tlumie sfilmowac, gdy sie ktos potknie, badz pusci baka, bo jest smiesznie. A tu NI jeden filmik sie nie ujawnil. A przeciez, jak donoszono, te oblapywanki mialy miejsce masowo i publicznie, "zeznan swiadkow" jest na kopy. Tylko wlasnie ni jednego wideo... Wiem, ze ryzykuje dalsze cie rozdraznianie, i bardzo mi przykro z tego powodu, jednak pozostaje sceptyczny...
                                    • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 21.02.17, 20:31
                                      Czekaj, czekaj. Wyglada na to, ze Bild wycofal sie i przepraszal za rzekome wydarzenia w knajpie we Frankfurcie, a nie w Kolonii. W takim razie sie tez wycofuje i przepraszam.
                                      • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 22.02.17, 11:23
                                        chris-joe napisał:

> Czekaj, czekaj. Wyglada na to, ze Bild wycofal sie i przepraszal za rzekome wyd
                                        > arzenia w knajpie we Frankfurcie, a nie w Kolonii. W takim razie sie tez wycofu
                                        > je i przepraszam.

To we Frankfurcie mialo miec miejsce w Sylwestra 2016 roku.

Przeprosiny przyjete, niemniej jednak Twoj sceptycyzm odnosnie wydarzen z Sylwestra 2016 w Kolonii jest dowodem na to, ze Twoj deklarowany feminizm pozostaje tylko w sferze deklaracji.
                                        • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 22.02.17, 19:06
                                          Znow sobie domyslasz interlokutora, co on mysli i deklaruje. Wez sobie stworz nowe forumowe alter ego i sie z nim spieraj, jak ci sie podoba ;)

Pomylka moja pomagala na tym, ze uslyszalem w radio, iz Bild odwolal doniesienia o seksualnych napasciach, ktore niedawno wstrzasnely mediami. A ze o rzekomych napastowaniach we Frankfurcie nigdy nie slyszalem, skojarzylem z Kolonia. Jesli wiec przyjalem, iz doniesienia o Kolonii byly kaczka, caly tok dociekiwan byl calkiem logiczny. Lacznie z niezwyklym brakiem zapisow wideo. A ze, jak argumentowalas, masa innych mediow o tym donosila, to -wybacz- nie ostateczny argument. W obecnej atmosferze histerii swietnie wyobrazam sobie medialne transkontynentalne powielanie kaczki.

Przyznam, gdy uslyszalem, iz byla to kaczka, to wpierw odczulem ulge, ze jednak nikt napastowany nie byl; nastepnie ulge, ze to tylko antyimigrancka histeria (plonna, jak widac). Pozniej zas zmieszanie, bo przyjalem robocza wersje, ze w calej tej "akcji" w Kolonii musiala paluchy maczac Moskwa. Tzn. nie Moskwa napastowala, jednak to "skrzykniecie sie" byczkow nie wygladalo mi na spontaniczny i improwizowany zlot. Malo prawdopodobne jest, by nowiutcy uchodzcy z wielu roznych krajow skrzykneli sie przez telefony czy portale spolecznosciowe "chodzmy wymacac Niemki". Bardziej prawdopodobne mi sie zdaje, ze ktos sie ostro zakrecil, by "poinformowac" tych kolesi, ze np. "tu w Niemczech na Nowy Rok dziewczyny wychodza na ulice, by sie pieprzyc z kim popadnie. Nie wiedzieliscie o tym, frajerzy?! Idzcie i zobaczcie. One juz czekaja!" Zas rozruby tego typu (jak i to nagle otwarcie granic Syrii na Zachod) najbardziej sluza Putinowi. Im wiecej rozpierduchy w Europie, tym Moskwa silniejsza. Nie dziwia przeciez wcale bardzo silne poszlaki i dowody na kremlowskie powiazania z ekstremalnymi poza- i anty-mainstreamowymi ugrupowaniami i organizacjami w UE. I w US, oczywiscie.
      • xurek Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 22.02.17, 17:03
        ja tu gdzies kogos zwyzywalam??? albo sie kloce ????? to chyba wiadomosc na poziomie tej o ataku terrorystcznym w Szwacji :) :) :)
        • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 22.02.17, 17:13
          Ale i chyba czytasz na tym samym poziomie zrozumienia co Twoj "idol".
        • ertes Szwecja 22.02.17, 18:04
          Szwecja
          • chris-joe Re: Szwecja 22.02.17, 19:10
            O kurcze, czyli Trump mowil jednak swieta prawde. Prorok! ;))) Czytajac jednak cytowane doniesienie, Ertes, zdawalo mi sie ze to nie Szwecja, lecz dzien jak codzien w USA ;)
            • ertes Re: Szwecja 22.02.17, 20:08
              Mistrz odkrecania kota ogonem.
              Ty sie wsciekasz i zalewasz piana na skutki postepujacej radykalizacji spoleczenstw. Tylko ze to nic nie da bo wiekszosc z Was nie rozumie dlaczego tak sie dzieje. Nawet Wam sie niechce nad tym zastanawic.
              Lepiej udawac ze sie nic stalo i bagatelizowac, jak powyzej, majac na oczach trumpowe okulary.
              Obudzisz sie z tak zwana reka w nocniku, jezeli wogole.
              • chris-joe Re: Szwecja 22.02.17, 20:14
                Gdzie sie "wsciekam i zalewam piana", Ertes? Zacytuj, zilustruj, no nie wiem ;) Czy tez jak Maria rozmawiasz z wlasnymi widmami?
                Krotki wywod, ale i bez zadnej tresci. Jakies blizej nieokreslone pogrozki, jacys WY. I, oczywiscie, jak zwykle, zadnego rzeczowego odniesienia sie do tego co FAKTYCZNIE napisalem. Eee tam...
                • chris-joe Re: Szwecja 22.02.17, 20:26
                  Z drugiej jednak strony, rzeczywiscie, dlaczego sie tak "wsciekam i zalewam piana"? Gdy winienem sie radowac ;)
                  fortune.com/2017/01/24/donald-trump-approval-ratings/
                  • ertes Re: Szwecja 22.02.17, 20:49
                    Nie czytasz tego co linkuje. Nic a nic nie rozumiesz.
                    Trump, Trump, Trump i nic wiecej. Masz jakas obsesje na jego punkcie czy co?
                    • chris-joe Re: Szwecja 22.02.17, 21:05
                      Jezuniu... pozwol, ze wytlumacze jak dziecku: Przynajmniej raz ja i Xur gdzies powyzej sie nabijalismy z kolejnej gafy Trumpa, tym razem chodzilo o jego "terrorystyczny atak w Szwecji" (przyznam, ze zupelnie nie na temat w watku pt. "Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie"; no i wlasnie o jakims Trumpie, o ktorym nikt nie slyszal i temat to w istocie zaden, wymyslilem go dla wlasnej uciechy ;) Niemniej, w odpowiedzi na te smiechujki, otworzyles zaraz osobny podtemat pt. "Szwecja". Wiec mi sie tak dziwacznie, przyznam, skojarzylo z tym niejakim Trumpem (to jest jakis polityk gdzies w Ameryce Polnocnej, czy cos takiego w kazdym badz razie, o ile sie nie myle). Ale masz chyba racje, swiat o nim nie slyszal, a ja tylko Trump i Trump. Troche mi glupio, fakt, z tego tytulu.
                      • ania_2000 Re: Szwecja 23.02.17, 03:44
                        Skoro sie juz tak nabijamy z Trumpa to chcialam dodac, ze on nigdzie nie powiedzial i nie napisal o ataku terroystycznym w Szwecji.

After announcing that the White House planned to renew its efforts to restrict immigration, Trump cited several European countries and cities that he said showed the dangers of admitting immigrants, particularly refugees.

“You look at what’s happening in Germany, you look at what’s happening last night in Sweden,” Trump told a large crowd of supporters in a hangar at the Orlando-Melbourne International Airport. “Sweden. Who would believe this? Sweden,” he added. “They took in large numbers. They’re having problems like they never thought possible.”

Slowo TERROR wyszlo od niejakiego Carl Blindt w twitt
                        Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound.

Nie udawajmy glupiego tutaj - ze nic sie w Szwecji nie dzieje, ze wszyscy sa tam szczesliwi i sie kochaja. Swoja droga - taka Szwecja - ludzie naprawde dobroduszni i mili - co oni zawinili i zrobili zlego legalnych (LEGALNYM) emigrantow, ze sa narazanie na riots??? Zostali przyjeci z otwartym sercem i portfelem - i w bardzo duzym procencie - i przez lata nie moga sie zintegrowac i wszczynaja burdy? Dlaczego?
                        Rozumiem jakby byli nielegalni - i walczyli o swoje prawa - ale "europejscy" emigranci sa raczej legalni prawda?

Jak zwykle Trump tutaj jest doskonlaym przykladem jak ludzie sa podzieleni i co chca slyszec. A jak nie uslysza - to dopowiadaja.
                        • ania_2000 Re: Szwecja 23.02.17, 08:09
                          CHociaz z drugiej strony.. moze w Szwecji rzeczywiscie wszyscy sa szczesliwi i sie wzajemnie kochaja? A my tylko to zle odbieramy? Bo skoro czolowa feministka zaklada na siebie chusty to znaczy, ze ten rodzaj zachowania jest akceptowalny?

www.express.co.uk/news/world/766744/Swedish-minister-Ann-Linde-feminist-hijab-Iran-oppressive
                          • maria421 Re: Szwecja 23.02.17, 09:48
                            Aniu, ta "czolowa" szwedzka feministka jest pewnie z tych "feministek" ktore u siebie zajmuja sie takimi pierdolami jak feminizacja jezyka , za najwiekszego mizogina Trumpa uwaza, ale jak jedzie do Iranu, to o caly swoj "feminizm" poslusznie pod chusta chowa.
                        • maria421 Re: Szwecja 23.02.17, 10:07
                          ania_2000 napisała:

> Nie udawajmy glupiego tutaj - ze nic sie w Szwecji nie dzieje, ze wszyscy sa ta
                          > m szczesliwi i sie kochaja. Swoja droga - taka Szwecja - ludzie naprawde dobrod
                          > uszni i mili - co oni zawinili i zrobili zlego legalnych (LEGALNYM) emigrantow,
                          > ze sa narazanie na riots??? Zostali przyjeci z otwartym sercem i portfelem - i
                          > w bardzo duzym procencie - i przez lata nie moga sie zintegrowac i wszczynaja
                          > burdy? Dlaczego?

Niemcy przyjely okolo miliona uchodzcow tylko w roku 2015. Powinno sie przypuszczac, ze ta dobrodusznosc Niemiec uchroni ich przed atakami terrorystycznymi, ze wsrod tych, ktorzy znalezli tu schronienie, zyja na koszt Niemcow, nie znajdzie sie ani jeden taki, ktory "odwdzieczy sie " za te dobroc terrorem. A znalazlo sie tylko w 2016 roku trzech. Jeden rzucil sie z siekiera na pasazerow w pociagu podmiejskim, drugi zmajstrowal w domu dla azylantow (niech mi nikt nie wmawia ze jego koledzy o tym nie wiedzieli) bombe, ktora zle odpalil i tylko on jeden poszedl na "ogrody Allaha", nikogo z "niewiernych" nie zabijajac. Trzeci (troche wczesniejszy "uchodzca" z Tunezji) zabil polskiego kierowce i TIRem rozjezdzal ludzi na jarmarku w Berlinie.

> Rozumiem jakby byli nielegalni - i walczyli o swoje prawa - ale "europejscy" em
                          > igranci sa raczej legalni prawda?

Legalni? Terrorysta z Berlina poslugiwal sie 14 tozsamosciami.

> Jak zwykle Trump tutaj jest doskonlaym przykladem jak ludzie sa podzieleni i co
                          > chca slyszec. A jak nie uslysza - to dopowiadaja.

Slusznie.
          • ertes Re: Szwecja 23.02.17, 17:28
            Two leading Swedish politicians have a message for President Trump’s critics: He’s right.

Per Jimmie Akesson and Mattias Karlsson, both leaders of the Sweden Democrats, penned a Wall Street Journal op-ed on Wednesday supporting Trump’s characterization of a Muslim immigrant-led crime crisis in Sweden.

“Mr. Trump did not exaggerate Sweden’s current problems,” Akesson and Karlsson wrote. “If anything, he understated them.”
            • ertes Re: Szwecja 23.02.17, 17:30
              www.wsj.com/articles/trump-is-right-swedens-embrace-of-refugees-isnt-working-1487807010
              “Riots and social unrest have become a part of everyday life,” Akesson and Karlsson wrote. “Police officers, firefighters and ambulance personnel are regularly attacked. Serious riots in 2013, involving many suburbs with large immigrant populations, lasted for almost a week. Gang violence is booming. Despite very strict firearms laws, gun violence is five times as common in Sweden, in total, as in the capital cities of our three Nordic neighbors combined.”

• ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 21:46
      No wlasnie, niestety ale najwiecej hejtu to wylewasz ty. Kazda dyskusja konczy sie awantura i wyzwiskami. Kiedys robiles to za pomoca Swiatlo a teraz sam.
      Nie mozna spokojnie przedstawic swojego zdania zeby nie zostac przez Ciebie zbluzganym. (vide "Maryska")
      Wystawiasz opinie ludziom po lewej stronie. A takich wlasnie wied=kszosc ma dosc. Wrzeszczacych i rzucajacych sie w piana na ustach na wszystko i wszystkich ktorzy mysla inaczej.
      Jak widze takie postawy to tym bardziej zaczynam popierac konserwatystow bo szczerze mowiac bardziej sie tego boje niz 10-ciu Trumpow.
      • chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 19.02.17, 23:06
        "No wlasnie"- "wlasnie" z definicji ma sie odnosic do czegos konkretnego- jak chocby wypowiedzi. Do ktorej z moich wypowiedzi ma sie to tyczyc? Zacytuj, tak jak ja to robie. Zebym wiedzial z czym dyskutuje.

Nadto: W kilku juz powyzszych reakcjach na twoje wpisy zadawalem bardzo konkretne pytania. Na zadne z nich nie uzyskalem rownie konkretnych odpowiedzi. Z wyjatkiem ogolnikowych "najwiecej hejtu to wylewasz ty". Technika Swiatly. Konkretne pytania zalac ogolnymi oskarzeniami. Jak Trump.
    • jutka1 Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 18:48
      Nie chcę absolutnie wsadzać kija w jakiekolwiek mrowisko, ale tutaj jest arcyciekawy artykuł o prezydencie/biznesmanie Trumpie, jego biznesach, współpracownikach, doradcach, powiązaniach - z Rosją.
      www.the-american-interest.com/2016/12/19/the-curious-world-of-donald-trumps-private-russian-connections/

Żeby nie było zarzutów, że "lewacka łże-prasa", tutaj mają ranking "Right-center", a "factual reporting - HIGH".
      mediabiasfactcheck.com/the-american-interest/

Jak mawiają: food for thought.
      • ertes Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 22:48
        Dla mnie to jest taka sama glupota jak cyrk z Obamy miejscem urodzenia.
        • jutka1 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 23:01
          Ertesie miły, przeczytaj całość, fakty, nazwiska.
          Miejsce urodzenia Obamy - to jedna (singular) rzecz. To, co w artykule: to wiele rzeczy i zdarzeń, raportowanych przez powaznych ludzi. Przynajmniej warte przemyślenia, nie?
          Tym bardziej, że źródło szanowane, editorial board nie jest "democratic/liberal establishment", i artykuł wart uwagi.
          • ertes Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 23:12
            Ja rozumiem. Ma/mial jakies biznesowe powiazania z Rosja.
            No i? Moze jestem glupi ale zupelnie nie rozumiem dlaczego to ma Trumpa czy kogokolwiek dyskredytowac?

Acha, no i sorry ale to jest straszliwie dlugie.
            • jutka1 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 23:48
              Prezydent USA nie może działać w interesie obcego państwa.
              • ertes Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 23:50
                Ok, a dziala? Ja jeszcze nie zauwazylem.
                • jutka1 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 23:53
                  Czas pokaże. Ale ten artykuł zwraca uwagę na jedno: pay attention.
                  Dobranoc. :-)
                  • ertes Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 24.02.17, 00:12
                    No wlasnie: czas pokaze. To jest dokladnie to co ja mowie i pisze.
          • ertes Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 23.02.17, 23:35
            Jutko, pytanie czy jst to najlepszy czlowiek na tej pozycji? Nie, oczywiscie ze nie. Czy jest najgorszy? Tez nie gdyz na pewno jest lepszy niz to co moglismy miec. W zasadzie nie znam osob ktore popieraja obecna polityke wewnetrzna i zeewnetrzna USA ktore by uwazaly inaczej. Poza tym ciagle udowadniane ze Trump to jest taki czy owaki jest juz po prostu nudne i do niczego nie prowadzi.
            Mnie na przyklad bardziej interesuje co ta administracja robi zeby mnie bylo lepiej. Jak na razie widze ze idzie w dobrym kierunku.
            • minniemouse Re: Make America sick again 24.02.17, 00:15
              lol dobry slogan
              bitwa o Obamacare

m
              • ertes Re: Make America sick again 24.02.17, 00:52
                Taa... jak ktos mi zaczyna pieprzyc o Obama care i jakie to potrzebne to od razu wiadomo ze wykazuje sie kompletna niewiedza i nieznajomoscia tematu.
                • minniemouse Re: Make America sick again 25.02.17, 01:18
                  ja sie tylko zasmiewam ze sloganu, link podalam zeby bylo wiadomo o co chodzi. wez wyluzuj
      • ania_2000 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 24.02.17, 06:12
        Jutka, dzieki za link - ten artykul to nie tylko arcyciekawy! Fascynujacy - normalnie kazdy akapit to coraz bardziej niesamowita historia. Aboslutnie doskonaly material na 10 filmow sensacyjno-szpiegowskich... jakie transakcje/powiazania istnieja w dzisiejszym swiecie. Nie tylko roznego rodzaju kacyki i mafiosa - ale przeswietni uczeni, swiatowe organizacje, Wall street, banki - wszyscy brali udzial w tworzeniu rosyjskiej grupy oligarchow i dziesiejszej formy "caratu". Nie wspominajac o US goverment.
        W tym ukladzie i na takim tle postac Trumpa to raczej jeden z wielu. Owszem, robil "biznesy" ale kto wtedy z nich (jak sie teraz okazuje) nie robil.
        Nie sadze, zeby byly to rzeczy szczegolnie kompromitujace obecnego prezydenta - (btw, sa to sprawy sprzed 30-20 lat, wtedy to on nawet nie marzyl o tym stanowisku). Cala histeria z Rosja wynika obecnie bardziej z pewnego szoku, zeby Rosje traktowac inaczej. Oficjalna doktryna od 70 lat przeciez byla zimna wojna, wyscig zbrojen, etc - Rosja najwiekszym wrogiem z ktorym nie mozna sie ukladac. Trump to myslenie chce zmienic - co dla wielu jest nie do przyjecia.
        Co mozna powiedziec, to Trump jest wierny swoim obietnicom wyborczym i elektoratowi - zapowiadal, ze zrobi rozpierduche z dotychczasowym porzadkiem i to robi.
        Nie wiem czy negocjacje z Rosjanami i Putinem sa mozliwe - na pewno bym chciala, zeby byly. Czasy sie zmieniaja.

• ertes Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 24.02.17, 16:38
          Co mnie zaciekawilo to wlasnie to jak bardzo duzy wplyw na Rosje i ich polityke mieliAmerykanie...A dzis wszyscy grzmia bo Rosjanie robia to samo. Hipokryci i tyle.

Ale tutaj cos bardziej dla nas z nowszych czasow i, ze tak powiem, na topie:

www.forbes.com/sites/doliaestevez/2016/05/16/remittances-supersede-oil-as-mexicos-main-source-of-foreign-income/#1e460e7d1754
          • ania_2000 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 24.02.17, 20:54
            no prosze jakie dochody maja "nasi" Meksykanie:) Prawda jest ze to w wiekszosci bardzo pracowity narod - ale z drugiej strony zeby mieli az taki income?? hm.. moze to jest raczej pralnia kasy za drugs? w koncu to sa setki MLN$, a proceder przyemytniczy kwitnie.

Ertes, obeschles? troche wam pokropilo co? U was trchoe deszczu (jak na oregonskie standarty;) to jak dla nas inch sniegu - masakra:)
          • minniemouse Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 25.02.17, 01:19
            ta ta, biedni Rosjanie :D
            • kan_z_oz Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 25.02.17, 05:35
              I przy sledzeniu pieniedzy nalezy zostac.

Pozwole sobie na mam nadzieje dosyc obiektywna analize obecnego systemu monetarnego. Mamy wiec globalny uklad finansowy. Oznacza to, ze jak sie na jakims rynku zaczyna cos finansowo kielbasic, to skutki sa odczuwalne na calym swiecie, na kazdym rynku i w kazdym kraju.
              US 2007 GFC zaczal sie w Europie od niemieckiego Deutsche banku. Zaczeto sprzedawac tzw 'pig bundles'. W skrocie polegalo to na hurtowej sprzedazy indywidualnych pozyczek. Mniej wiecej jakby ktos zebral 10 glowek kapusty o wartosci jedego $ kazda i hurtowo sprzedal je za $100, przekonujac kupujacego, ze pare miesiecy bedzie wlasnie taka glowka kosztowala $10.

Problem zaczal sie, gdy nagle zorientowano sie, ze tych pozyczek sprzedano tak duzo, ze Ci ktorzy je kupili (nie majac pojecia o skali) mogliby sprzedawac taka kupuste przez nastepne 100 lat. W momencie gdy ktorys z bankow zdal sobie z tego sprawe zaczela sie wyprzedaz, w imie kto pierwszy ten mniej straci.

Po to sa Prezydenci, PM i rzad aby stworzyc mechanizm kontroli i regulacji bankowych. To co zapoczatkowal Deutsche bylo w 100% dzialalnoscia kryminalna. Ten sam bank w 2012 roku rozpoczal pranie brudnych pieniedzy poprzez swoj oddzial w Moskwie. Pomimo wielu nawolywan i ostrzezen kontynuowal ta dzialalnosc az do roku 2015. W sumie wprowadzil na rynek US i UK (mysle, ze nie tylko) okolo 10 miliarow pieniedzy mafii. Za to zaplacil kare (US, UK) rowna 630 milionow dolarow w kwietniu 2016.

Po latach negocjacji z US Departamentem Sprawiedliwosci szukajacego odszkodowan o wartosci 14 miliardow, w koncu zaplacil 7,2 miliarda, 23 grudnia 2016.

To sa rzeczy na ktore nalezy patrzec, bo w ten sposob rabowane sa cale budzety panstw. Obecnie panstw zachodnich, bo nie czarujmy, inne sa juz od dawna puste.

Jednym z plusow Trumpa jest to, ze doskonale zna system finansowy. Sam bedac 6-cio krotnym bankrutem musial poznac go od podszewki. Moje pytanie i to jest na co najbardziej zwracam uwage jest; czy bedzie w stanie przeprowadzic reforme systemu finansowego - czytaj powolac organ bedacy w stanie kontrolowac banki?

NY i Londym sa glownymi centrami finansowymi. Tam tez ulokowane sa mega banki, ktore zajmuja sie hurtowym pozyczaniem pieniedzy do WSZYTKICH innych bankow swiatowych, ktore same czesto nie maja ani grosza.

Ogolnie wiec nawet jesli czlowiek nie interesuje sie zbytnio polityka czy tym kto i dlaczego wybiera sobie na Prezydenta takiego a nie innego czlowieka, to jakiekkolwiek obecnie zachwianie w ukladzie finansowym jest w stanie wywolac nastepny GFC, ktorego skale jest sobie nawet trudno wyobrazic.

Tak wiec, czy komus sie podoba czy nie to siedzimy w tym samym po uszy, bez wzgledu z jakiego kraju forumowicze tutaj stukaja.

Patrze wiec na przydenture Trumpa z glebokim niepokojem w obawie o moj kraj.

Oto co mnie niepokoi. Trump jest klientem Deutsche banku, co nie jest zbrodnia. Jest klientem tego banku w tzw sekcji prywatnych inwestorow. Oczywiscie nasuwa sie zaraz pytanie jakich inwestorow, skoro sam bank byl uwiklany w pranie rosyjskiej mafii pieniedzy???

W sumie Trump nie ma z Deutsche az tak wielkiej pozyczki. Tylko 300 milionow ale za to sa to pozyczki, ktore sa gwarantowane przez niego osobiscie. W praktyce oznacza to, ze Jego prywatne i nie obciazone hipoteka nieruchomosci sa pod bankowa kontrola wraz z czescia biznesowa.
              Dobra rzecza jest, ze Trump zrobi wszystko aby Jego biznesy nie byly w pozycji bankruta, czyli jest mozliwosc, ze na serio bedzie staral sie naprawic ekonomie US, co nie jest zla rzecza dla nikogo. Pytania powstaja natomiast czy w takim ukladzie zrobi cos z samym system bankowym US?
              Po reformach Obamy, nie ma banku w US, ktoryby finansowal go jako prywatnego obywatela.

W tym samym Deutsche banku ma rowniez pozyczke ziec Trumpa, 370 milionow przefinansowane pare tygodni przed wygrana Trumpa. Klientami tego samego oddzialu prywatnego sa; matka ziecia oraz Ivanka Trump. W sumie Trumpowie maja gdzies okolo 1 miliarda dlugu w tym jednym banku. Naprawde ktos tutaj uwaza w tym swietle, aby US DJ zajrzal w Trumpa zeznania podatkowe jako cos radykalnie nie do przyjecia?

Forbes ostatnio opublikowal swoje waluacje wartosci samego Trumpa. Jego wartosc netto ulokowana w hotelach, polach golfowych, klubach, rezydencjach w US i w Europie wynosi; 3,7 miliarda. Jego dodatkowe zadluzenie oprocz tego w Deutsche to 2,2 miliarda, gdzie natychmiastowo rodzi sie pytanie z kim? Przeciez nie ma zadnej insytuacji, ktora w normalnym ukladzie robilaby jakkikolwiek biznes z klientem, ktory powtorzyl swoja upadlosc 6 razy. Dla takich klientow bedacych wyraznym zagrozeniem dla systemu bankowego pozostaja tylko i wylacznie prywatni inwestorzy w oddzialach bankow, ktore same prowadza nielegala czy semi legalna dzialalnosc.

W tym wszystkim, chyba najgorsze jest to, ze 18 z 24 Trumpowych nieruchomosci zostaly sklasyfikowane jako zagrozone. Trumpa imperium to cegla i przestrzenie sklepowe w US, gdzie najszybciej rosnacym sklepem jest Amazon w sieci. US jest tez wynalazkiem calej gamy zakwaterowania bedacej w scislej konkurencji z hotelami. Chociazby Air B&B. Z kazdym miesiacem, gdy te ww rosna, hoteli i sklepy traca na wartosci. W zeszlym tylko roku wartosc netto Trumpa spadla o 800 milionow.

Nie mam pojecia bladego czy Trump sam bedac jednym z tych, ktorych przeszla dzialalnosc doprowadzila wlasnie caly system bankowy do punktu w jakim jestesmy - wypompowania pieniedzy z budzetu i kieszeni klasy sredniej do kieszeni mega bogatych, bedzie mial chec cos zrobic.??

Na swiecie jest 5.6 miliarda ludzi zyjacych obecnie ponizej 2$ na dzien. Ta grupa zwieksza sie z tygodnia na tydzien z przewidywaniami, ze jeszcze w tym roku przekroczy 6 miliardow. To na wypadek, gdyby sie ktos martwil, ze Ci ludzie beda walic na zachod - Ci ludzie musieliby zyc 500 lat aby moc oplacic koszty przemycenia ich. Pozostana wiec gdzie sa. Ci, ktorzy uciekaja, to klasa srednia, ktora stac na zaplacenie 5-10K. Mozna tez przewidziec co bedzie sie dzialo gdy reszta Bliskiego Wschodu sie pewnie niedlugo sama zestabilizuje oraz jakie moga byc liczby.
              To powinno byc glownym punktem koncetracji rzadow, aby znowu nie zostac zaskoczonymi, ze nagle skad sie biora uchodzcy. Nie mam tez pojecia co robic, ani nie sugeruje niczego.

No coz, mysle, ze nie moze byc juz ani troche gorzej. W zwiazku z czym moze zaczac byc juz tylko coraz lepiej. W koncu mozna sie dogadac, ze cala nasza ekonomia po jakims czasie dochodzi do punktu do jakigo dochodzi sie w grze Monopol. Jeden gracz ma wszystkie hotele, ulice, pieniadze i chce wiecej i dalej kontynuowac. Reszta w grze cieszy sie, gdy trafi do wiezienia, bo ma spokoj na nastepna kolejke. W koncu gra sie konczy i jedynym sposobem jest aby zaczac ja od nowa.

Artykul bardzo ciekawy. W sumie mnie zmobilizowal aby dodac moje wlasne obserwacje, ktore sa z roznych gazet. Glownie Forbes, the Quardian, The Economist, Financial Review.
              • ania_2000 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 25.02.17, 23:19
                Fajnie Kan ze piszesz tutaj:)

Nie uwazam, ze - "nie moze juz byc ani troche gorzej". Bo nie jest zle. A juz szczegolnie dla nas- mieszkancow tzw pierwszego swiata. Jest niezle powiedzialabym. Wyglada na to, ze bedzie jeszcze lepiej.
                Mnie zadne katastroficzne wizje ani nie biora, ani nim nie wierze - ostatnia taka "wizje" wszyscy przepowiadali w 2008, ooo jaki wielki koniec swiata mial byc, wojny i zawieruchy - kupowac zloto w sloiki:) no i co? 10 lat prawie minelo i jak jest? ja uwazam, ze jest lepiej.
                • maria421 Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 26.02.17, 09:03
                  ania_2000 napisała:

> Mnie zadne katastroficzne wizje ani nie biora, ani nim nie wierze - ostatnia ta
                  > ka "wizje" wszyscy przepowiadali w 2008, ooo jaki wielki koniec swiata mial byc
                  > , wojny i zawieruchy - kupowac zloto w sloiki:) no i co? 10 lat prawie minelo i
                  > jak jest? ja uwazam, ze jest lepiej.

Fajnie, ze rzucilas haslo "katastroficzne wizje", bo wlasnie sobie przypominam ile takich juz przezylam w Niemczech. Gdyby te wizje sie spelnily, to wszystkie lasy by juz obumarly na skutek kwasnych deszczow, a na skutek globalnego ocieplenia morze zalewaloby juz Hamburg a szczyty Alp bylyby bez sniegu. Na przelomie lat 1999/2000 nastapilaby apokalipsa z powodu przestawienia czasu w komputerach, w roku 2008 zalamalby sie caly system bankowy i bez akcji ratunkowej Euro Grecy nie mieliby dzisiaj co jesc. Najnowsza wizja katastroficzna w USA jest postrach na grzeczne dzieci Trump, a w Europie Le Pen i inni "prawicowi populisci".
                  Mainstream tak o nas dba, ze mowi nam czego powinnismy sie obawiac, a czego nie :-)

• kan_z_oz Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 26.02.17, 10:38
                    Rzucilam wizje jakas? gdzie?
                    Moja jedyna wizja w obecnym ukladzie moze byc zastanawianie sie co te 5-6 miliardow ludzi zyjacych obecnie w nedzy zrobia. Period.

U mnie milo spokojnie, dostatnio i bez zaklocen. Nie widze kryzysu zadnego. Nie mam problemu z bankami, bo nie mam zadnych zobowiazan.
                    U mnie wiec jest wciaz lato, tropikalne, cieple, spokojne w ogrodzie pelnym roslin.

Poza tym byl dzisiaj architekt bo chcemy przebudowac parking dla samochodow oraz pralnie. Jutro przybywa firma budowlana.
                    Katasrofa wiec nie u mnie. Sorry.
              • minniemouse Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 26.02.17, 01:26
                kan_z_oz napisała:
                Moje pytanie i to jest na co najbardziej zwracam uwage jest; czy bedzie w stanie przeprowadzic reforme systemu finansowego - czytaj powolac organ bedacy w stanie kontrolowac banki?

I to jest chyba jedyna przyczyna dla ktorej ci co maja pojecie glosowali na Trumpa, nie na Hillary. liczac na jego "glowe do biznesu", chyba wlanie mieli nadzieje ze stawiajac Ameryke na nogi finansowo przy okazji postawi w ogole ekonomie na nogi a za tym juz poleci reszta.

Patrze wiec na przydenture Trumpa z glebokim niepokojem w obawie o moj kraj.

ja wlasnie tez. z ogromna obawa.

> Nie mam pojecia bladego czy Trump sam bedac jednym z tych, ktorych przeszla dzialalnosc doprowadzila wlasnie caly system bankowy do punktu w jakim jestesmy - wypompowania pieniedzy z budzetu i kieszeni klasy sredniej do kieszeni mega bogatych, bedzie mial chec cos zrobic.??

To jest dobre pytanie, szczegolnie ze nie da sie w tym equation odjac jego niestabilnego (czyt: nieprzewidywalnego) charakteru. co moze przyniesc oplakane skutki.

Moje pytanie i to jest na co najbardziej zwracam uwage jest; czy bedzie w stanie przeprowadzic reforme systemu finansowego - czytaj powolac organ bedacy w stanie kontrolowac banki?

To tez b. dobre pytanie. czy to jest w ogole mozliwe?

Minnie
                • kan_z_oz Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 27.02.17, 02:44
                  Trump szybko zbliza sie polmetka 100 pierwszych dni, ktore pokaza co zrobi. Na razie nic nie zawalil, nie wiele chyba tez zrobil oprocz tego, ze uknal przy plocie, alienach, emigracji itp. Czekam wiec na reformy.
                  Mini pewnie, ze reforma systemu bankowego jest mozliwa, tylko nikt jej nie chce, ani rzady, ani banki. Ostatni raz pieniadze wypompowane z systemu zostaly z powrotem wpompowane do takowego na skutek II wojny. Poprzednio Napolen probowal przejac fortune bankierow w Europie, bo sie wkurzal, ze ci finansuja jego i jego przeciwnikow - wiadomo tez jak skonczyl.
                  • minniemouse Re: Bardzo ciekawy artykuł o D. Trumpie 27.02.17, 07:17
                    No wlasnie o to mi chodzilo - czy tak naprawde ktos CHCE tej reformy bankowej ;)

Minnie
    • ertes Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 25.02.17, 15:31
      Ciekawe spojrzenie w tym artykule na przyczyny i wplyw intenetowych newsow w radykalizacji spoleczenstw. Choc nie ze wszystkim sie zgadzam to jednak pzyznam ze duzo w tym racji.

www.instytutobywatelski.pl/26834/komentarze/spoleczenstwo-komentarze/kiedy-fakty-przestaja-miec-znaczenie
      • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 25.02.17, 16:03
        ertes napisał:

> Ciekawe spojrzenie w tym artykule na przyczyny i wplyw intenetowych newsow w ra
        > dykalizacji spoleczenstw. Choc nie ze wszystkim sie zgadzam to jednak pzyznam z
        > e duzo w tym racji.
        >
        > www.instytutobywatelski.pl/26834/komentarze/spoleczenstwo-komentarze/kiedy-fakty-przestaja-miec-znaczenie

Duzo w tym racji, ale temat jest jednostronnie potraktowany.

Mnie wkurza uzywanie okreslenia "populisci" tylko w odniesieniu do partii "prawicowych" czy do Trumpa, tak jakby inne partie populistycznych chwytow nie stosowaly. Zreszta, jezeli antonimem populizmu jest elitaryzm, to niech zyje populizm :-)

Fake news i manipulacje prasowe to temat -rzeka, na osobny watek.

• chris-joe Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 27.02.17, 20:07
      Niniejszym oficjalnie sie z watku wycofuje. Poleglem. Jestescie gora. W religiach nie ma dyskusji, jeno wiara, wierzcie wiec ;)
      • kan_z_oz Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 28.02.17, 10:55
        Szkoda ze odpadasz, bo nie widze w obecniej sytuacji nikogo gora. Dyskusje sa zdrowe z odmiennymi pogladami, bo tak naprawde to te poglady bedac diametralnie odmiennymi maja na celu to samo - lepsze bycie, zycie, lepsze rzady, ciekawsze technologiczne rozwiazania.
        Kazdy chce wiec jak najlepiej w oparciu jak widzi rozwiazania.

Mam nadzieje, ze pozostaniesz i nie polegniesz jak sie to przydarzylo dziesiatkom znanych mi spirytualnych folks, ktorzy ugrzezli gdzies wessani przez negatywne problemy 'in the land of oblivion'

System bankowy w 2007 roku opieral sie na kapitale mega-bankow. Czolowke stanowilo wiec US z swoimi mega 6-cioma czy cos okolo tego bankami. Trudno jest naprawde narysowac linie bo banki przechodzily przez akwizycje. Male padaly. Duze musialy rozwiazywac swoje kwestie odnosnie GFC.
        Dalej byly banki chyba 4-ty z UK. Stary uklad, pieniadze sprzed bardzo wielu lat. 3 a Japonii, prawie tyle samo z Francji, dwa ze Szwajcarii, jeden z Niemiec.
        Reszta bedaca najwieksza w swoich krajach, zaczela odpadac dzieki braku kapitalu.

Obecnie w 2017 ten uklad nadal istnieje zmodernizowany. Do tego przedstawionego schematu nalezy na pierwsze trzy miejsca wlozyc banki chinskie. Nastepnie nalezy pare bankow US rozdzielic nastepnymi trzema chinskimi, ktore sa obecnie w scieslej 10.

To jest obecnie gdzie sa wszystkie pieniadze. Numer jeden jest tak zawstydzajacym przykladem, ze nawet trudno to dyskutowac. Pieniadze obecnie sa w Chinach, jest jeszcze pewna czesc w US i reszta swiata w porownaniu jest calkowicie gola.

Przeplyw pieniedzy ze wszystkich mega bankow swiatowych wciaz przechodzi przez US, bo takowe maja tysiace tranzakcji dziennie musza miec centralny system. Tym jest NY, gdzie kazdy obecnie mega bank musi przechodzic przez centralny system by funkcjonowac, wlaczajc ten chinski.
        Niemniej ten chinski monetrany zaczal byc znacznie wiekszy niz US i Europa. Tu zaczyna sie problem. Problem zaczyna sie glownie w tym, ze zachodnie kraje wydaja sie nie zauwazac tego finansowego nonsensu.

Chiny doszly do punktu absurdalnego posiadajac prawie cale zasoby pieniezne, poprostu realizujac swoja polityke od lat. Jest to polityka Chiny No 1.
        W swoim skorumpowanym do kosci rezimie opartym na komunistycznej partii, ustalono, ze wszystkie firmy chinskie operujace na zachodzie beda pompowac $ do Pekinu. Nie ma wiec "tax heavens". Ustalono tez, ze wszystkie firmy zachodnie operujace w Chinach o ile nie przeczyniaja sie do Chin oraz nie sa akceptowane przez I sekretarza chinskiej republiki, beda przesladowane, zamkniete i wyrzucone poza.
        To jest jest moim zdaniem cwiczenie gdzie jest kraj no 1 z pokazaniem palca sredniego calej reszcie.

Zachod bedzie wiec w koncu zaczac rozmawiac z Chinami. Bliski wschod sie nie liczy w tym ukladzie. Jest to tylko kurtuazyjny wglad.
        • kan_z_oz Chiny 28.02.17, 11:28
          Mysle, ze warto rozpoczac dyskusje.
          Chiny sa poza wszelka religia. W 18-tym wieku przeszly przez mega wojne swiatowa, ktora rozpetal 'christine convert'. W wyniku tej wojny zginelo 20 milionow. Po tym doswiadczeniu Chiny weszly na droge komunizmu.
          Tybet jest wiec poza negocjacja, jako przejeta spirytualna czesc przynalezaca do buddyzmu.
          Aktywnie jest tempiony chi-goong jako mozliowsc powrotu do pewnej czesci buddyzmu.

Chrzescianstwo jest na tapecie. W wersjii chinskiej - NIE do przejecia w zadnej wersji - patrz wojna domowa.
        • maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 28.02.17, 11:33
          Chris, jak juz sam wymyslasz teorie spiskowe bo Ci sie w Twoim kanonie wiary nie miesci ze uchodzcy nie potrzebowali Moskwy zeby w Sylwestra 2015 roku w Kolonii pojsc "na Niemki", to lepiej innym religijnego podejscia do polityki nie zarzucaj.

Ja w polityce jestem ateistka, w nic nie wierze, w zadna partie i z zadnego "wodza", premiera czy prezydenta swietego nie robie. Nie wierze tez w ideologiczne obiecanki-cacanki ze da sie uformowac czlowieka tak, zeby na swiecie zapanowalo zbiorowe "kochajmy sie".

Co do bankow- nie mam zadnych zludzen ze cokolwiek sie zmieni, bo nie wierze ze pieniadz przestanie kiedykolwiek rzadzic swiatem.

Jezeli na cokolwiek licze, to na sile zdrowego rozsadku ktory podpowie ludziom ze lepiej sie oplaca ze soba handlowac, wspolpracowac niz wojny prowadzic, czego dowodem jest Unia Europejska wlasnie.

• maria421 Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 04.03.17, 13:50
            Szczegolnie dla Kana, a propos kryzysu bankowego :

www.youtube.com/watch?v=OnGxfrWaqP8
            • kan_z_oz Re: Prezydenci, Premierzy i inni Wodzowie 06.03.17, 08:59
              Widzialam ten klip na youtube jakis czas temu.

Nie dziwie, ze wkurzal bo uklad monetarlny UK gdzie ktos na innym Forum opisal tak;
              Cytuje;

Londyńskie "City" - najbogatsze 2,7 km² na świecie. "City" tak jak Watykan w Rzymie jest państwem w państwie. Jest królestwem, ma swój rzad i swojego "króla": Lord Mayor...
              "City" nie należy do Anglii, nie podlega Queen, rządowi brytyjskiemu ani parlamentowi.
              W "City" znajdują się najbogatsze i najbardziej wpływowe instytucje gospodarcze Anglii. np. kontrolowany przez Rothschilda Bank of England, Lloyd's of London, giełda London Stock Exchange, biura międzynarodowych koncernów, słynna "Fleet Street" serce brytyjskiej prasy i mediów...
              W "City" załatwiane są najbardziej nieprzejrzyste i zawiłe interesy nie podlegające jakiejkolwiek
              kontroli czy nadzorowi finansowemu. Nie ma banku na świecie , który nie miałby powiązań z "City"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka