Dodaj do ulubionych

potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy

19.03.05, 18:59
Dziewczyny potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy, na schab kotlety
różnego rodzaju, kurczaka faszerowanego, i inne potrawy, może macie coś
ciekawego, coś innego, jakiś swój przepis, bardzo was proszę w tym roku
przypadło mi zrobić święta a zapowiada sie u mnie troszkę gości i chciałabym
zrobić coś innego od wszystkichsmile proszę o porady i przepisy.
Obserwuj wątek
              • konkubinka Re: potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy 20.03.05, 08:23
                12 jaj ugotowanych na twardo, 3 duże plastry łososia, 2 cykorie, 12 oliwek, pół
                marynowanego strąka papryki, łyżka posiekanego szczypiorku, kilka gałązek
                kopru, pół cytryny, 4 łyżki majonezu, dwie łyżki gęstej śmietany, estragon,
                tymianek, sól, pieprz
                Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy. Listki cykorii umyć, osuszyć, 12 z nich
                cienko posmarować majonezem. Na każdym posmarowanym listku położyć połówkę
                jaja. W żółtka wcisnąć po oliwce. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Jaja z
                oliwkami posypać papryką i szczypiorkiem. Udekorować pozostałymi listkami
                cykorii. Plastry łososia przekroić na połowy i owinąć nimi pozostałe połówki
                jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać. Majonez wymieszać ze śmietaną,
                przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Na łososiu położyć po łyżce sosu i po
                małej gałązce kopru. Jaja z łososiem udekorować cząstkami cytryny
                • konkubinka Re: potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy 20.03.05, 08:31
                  50 dag filetów z mintaja lub morszczuka, 2 marchewki, pietruszka, po kawałku
                  selera i pora, cebula, 2 jaja ugotowane na twardo, 4 łyżki groszku
                  konserwowego, 2 białka do sklarowania galarety, 1 dag żelatyny, 2 liście
                  laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, vegeta, pieprz, sól, zielenina do
                  dekoracji
                  Warzywa umyć, oczyścić. Z włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować 2-2,5
                  szklanki wywaru. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać rybę i gotować na małym
                  ogniu jeszcze ok. 20 minut. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wywar
                  przecedzić i jeśli zostało go mniej niż 0,5 l, dodać przegotowanej wody i
                  przyprawić. Rozprowadzić napęczniałą żelatynę gorącym wywarem. Jeśli zostało go
                  mniej niż dwie szklanki, dodać nieco przegotowanej wody. Do przestudzonego
                  wywaru dodać białka, ubić trzepaczką, zagotować. Odstawić na 20 minut, po czym
                  zdjąć pianę i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Rybę pokroić w
                  dwucentymetrowe paseczki, a z marchwi wykroić dekoracyjne formy. Jaja obrać,
                  pokroić na cząstki. Przygotować 8 filiżanek. Na dno każdej z nich wlać po łyżce
                  gęstniejącej galarety. Gdy zastygnie, ułożyć kawałeczki ryby, marchew, jaja i
                  groszek. Zalać resztą galarety, zastudzić. Przed wyłożeniem na półmisek maczać
                  filiżanki w gorącej wodzie, podważać galaretki nożem i wyjmować, przewracając
                  filiżanki do góry dnem. Udekorować zieleniną, podawać z pieczywem i ostrym
                  sosem, np. chrzanowym.
                  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
                  SCHAB ZE SLIWKAMI
                  1 kg schabu, 100 gram suszonych sliwek, 100ml czerwonego wina, 2 lyzki masla,
                  zabek czosnku, majeranek, pieprz, sol

                  schab umyc, osuszyc , natrzec sola, pieprzem , majerankiem i czosnkiem
                  przykryc i odstawic w chlodne miejsce na godzine
                  owoce umyc , zalac winem i odstawic do napecznienia
                  Mieso gleboko naciac wzdluz.W dluga waska kieszen wlozyc owoce.Zrumienic na
                  masel, przelozyc do brytwanny, dodac tluszcz ze smazenia, wlac ok 4 lyzki wody
                  Przykryc , piec godzine w temp 180 stopni podlewajac sosem z pieczenia , pod
                  koniec pieczenia schab odkryc
                  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
                  przepisy czerpie z netu , te sa sprawdzone.
                  Polecam oprocz forum kuchnia strone kulinaria.pl
                  • capa_negra Re: potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy 20.03.05, 17:12
                    Polecam schab wg. przepisu konkubinki.
                    Tez taki robię i normalnie "miód z boczkiem" smiletylko, ze ja nie nacinam schabu
                    z boku tylko wpijam długi, wąski nóz w srodek, tak żeby zrobic dziure na wylot
                    (potem "kształtuje ją" np. trzonkiem od drewniane łyzki smile i w nia pakuje
                    przewaznie sliwki, czasami morele moczone w bialym winie
                      • capa_negra Re: potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy 21.03.05, 09:28
                        W moją dziurę smile jajko nie wchodzi smile
                        To taka wąska dziura smile
                        W zasadzie na pytanie o potrawy wielkanocne nic sensownego nie przychodzi mi do
                        głowy, bo tak jak ty konkubinko nie przywiązuje specjalnie wagi do tego,
                        że "ryba to na Boże Narodzenie" wiec pewnie zrobie sledzie po węgiersku które
                        uwielbiam smile
                        A tak typowo wielkanocna potrawa to barsz i babka smile
                        Mazurkow nie pieke, bo nie przepadam
                        Wrecz jesli chodzi o ciasta to będzie "bożonarodzeniowo" makowiec i sernik smile
                        No i pisanki juz wymalowalam smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka