Dodaj do ulubionych

Co przysluguje samotne matce?

14.01.11, 19:17
Witam wszystkich, opisze pokrötce moja historie. Zaröwno ja jak i moja cörka posiadamy obywatelstwo niemieckie,mäz nie posiada(ma polski paszport).Niemieckiego jeszcze nie potrafie za dobrze uczeszczam na sprachkurs. Mam pytanie, wraz z mezem zamierzamy sie rozstac, ciagle awantury i uprzykrzanie sobie zycia nie ma po prostu sensu.
Czy ktos z Was orientuje sie, co by mi przyslugiwalo w niemczech..mäz pöki co straszy ze zadnych alimentöw by nie placil, ze jeszcze ja bym mu musiala placic jakby w niemczech zostal. jestem zalamana i jak najszybciej chcialabym sie uwolnic od tego czlowieka. Teraz jestesmy na zasilku socjalnym, gdyz nie znamy jezyka tak jak pisalam chodzimy na kurs. Dziecko moje ma 4 lata. Bedäc samotnä matkä o co moglabym sie starac, gdy poznam jezyk na tyle by bez problemu isc do pracy to oczwiscie tak sie stanie, i tak mam nadzieje, ze gdy ten kurs sie zakonczy to bede juz mogla podjac prace. Wiem, ze kindergeld bedzie mi przyslugiwal, czy jakis zasilek socjalny itp. Po prostu nie wiem czy sama dam rade utrzymac dziecko. Czy ktos z Was zna godnego polecenia adwokata z okolic Herne, zajmujacego sie sprawami sädu rodzinnego /separacje, rozwöd. Za wszelkie informacje serdecznie dziekuje. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
Obserwuj wątek
    • brainbox Re: Co przysluguje samotne matce? 25.05.11, 00:11
      Widzę, że jakoś nikt się nie odzywa. Nie znam dalszego przebiegu Twoich rozważań jak i być może w międzyczasie przez Ciebie podjętych kroków. Jeżeli jesteś nadal zainteresowana otrzymaniem informacji dotyczących tematu Twojego wątku to zostaw wiadomość na @ gazety. Ja mam z tymi sprawami zawodowo do czynienia i być może, że będę mógł Ci coś doradzić.
      Pozdrawiam
      b.
      • mama1dawidka Re: Co przysluguje samotne matce? 28.10.11, 23:03
        nie wiem jak to jest w czasie rozwodu jak sie jest na zasilku ale mam kolezanke
        jak on nie bedzie placil almientow to panstwo ci bedzie placilo
        oczywiscie potrzebujesz mieszkanie
        dasz rade!
        nie daja tu zginac samotnej matce!
      • 1acia Re: Co przysluguje samotne matce? 07.06.13, 14:34
        wybieram sie na niemiecka strone z dwoma synami 12 i 14 lat.chcemy tam zamieszakc,dzieci tam beda uczeszczac do szkoły..prosze pomóż mi jesli mozesz w załatwieniu wszystkiego,co nalezy sie dla mnie i dzieci,lub chociaz nakieruj mnie mądrze gdzie isc i co mi sie nalezy.podam swój nr jakby co 695 559 026 lub mail emotion@spoko.pl .dziekuje z góry.
    • jadojaskulska Re: Co przysluguje samotne matce? 23.09.13, 12:10
      JADO Izabela Jaskulska
      PROBLEMY W NIEMCZECH !
      FACHOWA POMOC !
      - sprawy urzędowe
      - kary na raty
      - zakazy wjazdu
      - odszkodowania
      - rozmowy telefoniczne
      - aresztowania (wnioski o widzenia)
      - rozliczenia podatkowe w Niemczech
      - wnioski o zasiłek rodzinny
      - zameldowania GEWERBE
      - zamykanie GEWERBE
      - Centrum Tłumaczeń

NASZE USŁUGI ŚWIADCZYMY NA TERENIE CAŁEJ POLSKI !

strona: www.jado.vns.pl

+48 607 353 007

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka