Dodaj do ulubionych

imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzymac

20.09.12, 10:22
Witam wszystkich!
Moze ten temat juz był,ale wiadomo sytuacja kazdego jest inna. Ja mam do Was kilka pytan do Was i bardzo prosze o odpowiedz.
Otoz planuje wraz z mezem wyjechac na stale do Niemiec. Mąż własnie dostał prace w Niemczech i ma zameldowanie. Na razie jest to na okres probny. Jak juz on bedzie mial pewna chcemy razem wyjechac.
Mamy dwojke dzieci(2,5 roku i 8mies). Z racji maluchów na razie jestem z nimi w domu. Staramy sie tez o uzyskanie niemieckiego obywatelstwa,ale na dzien dzisiejszy go nie mamy.
Prosze, czy mozecie mi przyblizyc za ile taka 4 osobowa rodzina moze przezyc w Niemczech?
Czy cos dostane na dzieci-kindergeld?
Jak mozemy starac sie o mieszkanie i czy mozemy wogole bez obywatelstwa?
Czy mam isc do urzedu pracy?
Planuje niedługo wrócic do pracy,ale na poczatek musiałabym dzieci zaklimatyzowac. :)

Bardzo prosze o pomoc,od czego mam zaczac po przyjezdzie do Niemiec,gdzie sie udac?

Pozdrawiam goraco i z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • silesiusrex Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 30.09.12, 15:06
      Mysle, ze moge sluzyc paroma informacjami.

Nie napisala Pani, czy znacie Panstwo jezyk niemiecki. Bez tego bedzie bardzo trudno.

Materialne minimum egzystencyjne wynosi obecnie dla malzenstw 13.272 plus 4.272 na kazde dziecko.
      "Das sächliche Existenzminimum wurde auf 7.896 Euro für Ledige, 13.272 Euro für Verheiratete und auf 4.272 Euro für Kinder festgesetzt."
      www.cecu.de/existenzminimum.html
      Znaczy, ze wedlug tego dochod minimalny na 4-osobowa rodzine wynosi 21.816 EUR rocznie, czyli 1.818 EUR miesiecznie. Jest to kwota, ktora posiada rozna wartosc nabywcza. W zaleznosci w jakim regionie sie panstwo osiedlicie, rozne beda koszty urzymania.

Na dzieci przysluguje Pani tzw. "Kindergeld", wyplacany przez "Kindergeldkasse" na rachunek bankowy. Wynosi on 184,- Eur od dziecka. Przysluguje on Panstwu od momentu podjecia pracy w Niemczech przez meza.

Wynajecie mieszkania jest czesto zwiazane z kaucja. Wynosi ona od jednej wartosci miesiecznego czynszu do trzech. Jesli panstwo nie dysponuja taka kwota, mozna zalozyc ubezpieczenie, ktore kosztuje grosze.

kautionsfrei.de/?adword=google/suche/mietkautionsversicherung
      Najpierw musicie sie Panstwo zameldowac w urzedzie meldunkowym. W zaleznosci od weilkosci miejscowosci jest to "Rathaus", "Gemeinde", czy "Landratsamt".

Pani moze sie jak najbardziej zglosic do urzedu pracy. Jednak na poczatek nie przysluguja Pani swiadczenia monetarne. O te moze sie Pani starac dopiero, gdyby zostala zwolniona przez pracodawce (wyj. w trybie natychmiastowym). Pani dane zostana ujete jako osoby poszukujacej zatrudnienie. Moze Pani liczyc na kursy jezykowe, a pozniej zawodowe.

Istnieje jednak jeszcze szereg innych aspektow, ktore musza Panstwo wziasc pod uwage.

Jesli jestescie Panstwo zainteresowani, proponuje dalsza korespondencje poprzez skrytke majlowa.

Pozdrawiam!
      • fenyla Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 03.10.12, 09:54
        witam,dziekuje za pomoc. Czy moge prosić maila?mam kilka pytan.
        • silesiusrex fenyla, proszek kliknac na nicka 03.10.12, 14:06
        • silesiusrex Przepraszam, nie funkcjonuje 03.10.12, 14:09
          tutaj adres:

siliesiusrex@gazeta.pl

Polecam
      • kindergeld_db Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 12.04.13, 16:51
        Chętnie pomożemy Państwu w załatwieniu wszelkich formalności. Jesteśmy kancelarią prawną specjalizującą się w prawie socjalnym na terenie Niemiec. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt na adres kindergeld@o2.pl

• lili1974 Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 05.08.13, 12:27
      Witam.
      Mam pytanie czy pisałaś do siliesiusrex@gazeta.pl,?Ja chciałam sie poradzic i niestety mail nie jest prawidłowy.Pozdrawiam.
    • fenyla Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 05.08.13, 22:35
      witam, pisałam...ale niestety mail nie funkcjonuje i nic z tego nie wyszło.
      • lili1974 Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 05.08.13, 22:40
        A co u Ciebie?Poradziłas sobie?Ja jestem w podobnej sytuacji,moze napisz na mojego maila kasia6867@o2.pl.Pozdrawiam.
      • silesiusrex Re: Szanowni Panstwo 27.08.13, 14:30
        nie wiem, co jest powodem, dlaczego nie otrzymalem Panstwa wiadomosci. Wlasnie sprobowalem, adres funkcjonuje:

silesiusrex@gazeta.pl

Serdecznie pozdrawiam!
    • jadojaskulska Re: imigracja z dziecmi-ile kasy zeby sie utrzyma 23.09.13, 12:06
      JADO Izabela Jaskulska
      PROBLEMY W NIEMCZECH !
      FACHOWA POMOC !
      - sprawy urzędowe
      - kary na raty
      - zakazy wjazdu
      - odszkodowania
      - aresztowania (wnioski o widzenia)
      - rozliczenia podatkowe w Niemczech
      - wnioski o zasiłek rodzinny
      - zameldowania GEWERBE
      - zamykanie GEWERBE
      - Centrum Tłumaczeń

NASZE USŁUGI ŚWIADCZYMY NA TERENIE CAŁEJ POLSKI !

strona: www.jado.vns.pl

+48 607 353 007

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka