Dodaj do ulubionych

"rozstanie" z Jobcenter - jak wyglada?

24.06.16, 13:54

Witam, mam pytanie dotyczace Jobcenter. Nagle zwolniono mnie z pracy w panice poszlam do Jobcenter. W kwietniu przyznano mi pomoc do pazdziernika. Antrag skladalam po raz pierwszy wiec dolaczylam wyciagi z konta, wszelkie rachunki i potwierdzenia zarobkow partnera. Dostalam 270e miesiecznie. W miedzyczasie zaszlam w ciaze i po prostu chcialabym w pierwszej kolejnosci po tych 6 miesiacach zasilku z jobcenter zlozyc wnioski o wohngeld i kinderzuschlag, zaraz pozniej bedzie Elterngeld. Moje pytanie - jak wyglada etap "rozstawania sie" z Jobcenter? w pazdzierniku nie zamierzam skladac wniosku o przedluzenie zasilku. Dostane po prostu ostatnia tansze pieniedzy i tyle czy tez sa jakies rozliczenia czy sama nie wiem - dalsze perypetie?
Obserwuj wątek
    • vermieter nic nie musisz robić, możesz postawić kawę 26.06.16, 23:49
      i tort :D:D:D
      P.S. Wynika z opisu, że dziecko już masz, skoro chcesz Kinderzuschlag. A skąd ten Elterngeld jeżeli nie pracujesz?
    • panmichal2016 Re: "rozstanie" z Jobcenter - jak wyglada? 28.06.16, 09:14
      elterngeld dostanie partner jezeli nie pracuje ale moze sa juz inne przepisy zapytaj sie adwokata jezeli nie maz srodkow jest on bezplatny ale najpierw sie zapytac czy za darmo
      2. isc do partii die linke oni powinii wiedziec pozatym w internecie po niemiecku hartzIV stron szukac i pytanie postawic HartzIV Empfänger nie placa adwokata w pewnych przypadkach
      • vermieter a z czego będą żyli? 28.06.16, 21:35
        Jeżeli ona nie pracuje to partner może wziąć Elternzeit?
        Ciekawe co to za praca była, że nagle zwolnili i nie mogła się bronić. Wpierw dostaje się Alg1, potem dopiero Alg2. I po co do adwokata? Chce komuś sprawę wytoczyć?
        W większości miast są poradnie dla bezrobotnych i niezaradnych.
        Żeby dostać Wohngeld musi też mieć dochody POWYŻEJ pewnego minimum, inaczej odsyłają do Jobcenter.
        Planowanie życia na zasiłkach nie wróży dobrej przyszłości jeszcze nienarodzonemu ;)
        • panmichal2016 Re: a z czego będą żyli? 01.07.16, 23:56
          adwokat jest potrzebny dla dorady i zeby sie bronic przed urzednikami i innymi ludzmi n.p. pracodawca, Vermieter nalezy tez do tego, zeby sprawdzic umowe ktora sie zawarlo - nie wszystko moze byc bezplatne, adwokat moze poinformowac co panstwo przejmuje, chyba zeby sie zawarlo ubezpieczenie o ochronie prawnej, wtedy zwraca sie adwokat do ubezpieczalni o potwierdzienie przejecia kosztow - Deckungszusage
          Prosze sie udac n.p. do verdi oni moga tez pomoc
          Jezeli partner chce byc opiekunem dziecka moze dostac Elternzeit od panstwa, w tym czasie naturalnie nie pracuje, czy tez wtedy jezeli zona jest bezrobotna, trzeba sie zapytac
          • vermieter dużo napisałeś ale nie na temat 03.07.16, 01:01
            Jako bezrobotna dostanie bodajże 300 euro Elterngeld. To i tak więcej niż hartz4 w tej chwili (270), ale żyć za to?
            Związki zawodowe udzielają pomocy prawnej swoim członkom.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka