Dodaj do ulubionych

Prąd w nowym mieszkaniu

05.02.18, 16:29
Witam mam bardzo ważne pytanie i mam nadzieje że ktoś będzie w stanie mi pomóc . 10 grudnia przeprowadziłam się na nowe mieszkanie i od tego czasu nie dostałam żadnego rachunku za prąd . Czy na początku musiałam coś zrobić ? Prąd jest rachunku nie ma a nawet nie wiem od kogo ten prąd dostaje . Jak to teraz naprawić ? I jakie kary mogą mnie za to spotkać ?
Obserwuj wątek
    • vermieter co to znaczy "nowe mieszkanie"? 08.02.18, 18:07
      Nowo wybudowane, jesteś pierwszym lokatorem, czy wprowadziłaś się po kimś? Kto dał ci klucze i był obecny przy przejmowaniu mieszkania? Spisałaś liczniki przy wprowadzeniu się?
      Za karę wyrzucą z Niemiec, takich tumanów tutaj nie potrzeba ;)
      • juliaprzygoda Re: co to znaczy "nowe mieszkanie"? 08.02.18, 19:31
        Wprowadziłam się po kimś , liczniki spisalam i podałam je do stromnetz, klucze dał mi Hausmeister i był obecny przy przejmowaniu mieszkania
        • vermieter prawie wszystko dobrze, 08.02.18, 23:42
          Moim zdaniem dostajesz prąd od tzw. Grundversorger, czyli Stadtwerke w Twoim mieście. Zadzwoń tam albo się przejdź osobiście i podpisz umowę na dostawę energii. Określ przypuszczalne zużycie w ciągu roku wg dotychczasowego zużycia. Odczytaj stan licznika na teraz, odejmij stan z 10 grudnia, podziel przez liczbę dni i pomnóż przez 365 dni. Będziesz wiedziała w przybliżeniu ile zużywasz w ciągu roku i ile zapłacisz.
          Moja rada, Stadtwerke są z reguły najdroższym dostawcą, Poszukaj na portalu Verivox albo innym tańszego dostawcę. Umowę ze Stadtwerke można wypowiedzieć z reguły w terminie dwutygodniowym. Jeżeli się na zmianę dostawcy zdecydujesz, to służe wskazówkami na co trzeba uważać. Ja zmieniam dostawcę co roku, nie z potrzeby ale dla sportu. Ot, takie zajęcie w czasie wolnym :D
          Co to za miejscowość, jaki kod pocztowy? Ja mieszkam 44807.
          • juliaprzygoda Re: prawie wszystko dobrze, 12.02.18, 17:55
            Hamburg 22143 , właśnie chciałabym wypowiedzieć umowę z Grundversorger i przenieść się do Vatenfall tylko problem w tym że nie wiem kto jest moim Grundversorger
            • vermieter zapytaj Hausverwaltung, Vermieter, Hausmeister 12.02.18, 19:33
              www.stromvergleich-ratgeber.de/stromanbieter-hamburg/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka