Dodaj do ulubionych

Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki????

12.07.07, 12:32
Witam,nie wiem od czego zaczac,zebyscie mnie zle nie zrozumieli.

Jestem mezatka od dwoch lat i mama.Pobralismy sie tutaj w Niemczech z
wiadomych powodow,bylam w ciazy.Maz jest Polakiem ale mieszka tutaj i pracuje
w dobrej firmie od 10 lat.Na poczatku bylo super i wielka milosc ale z czasem
okazalo sie wszystko wielka pomylka.Jest w tym duzo mojej winy,w Polsce
mialam sie dobrze ,praca rodzina znajomi zrezygnowalam z wszystkiego dla
wyjazdu tutaj w sumie nie wiem sama czego sie spodziewalam.Zdecydowalam sie
na dziecko teraz siedze tutaj calymi dniami w domu,maz tylko praca i spi a my
z dzieckiem nie wiemy co z soba robic nie mam tutaj znajomych rodziny nawet
nie znam jezyka zeby cokolwiek sobie zalatwic.(Nie mam z kim dziecka zostawic
zeby robic kursy).

Najlepiej wrocilabym do Polski tam wiem ze bylabym szczesliwa,ale nie chce
rozdzielac mojego dziecka z ojcem bo sa bardzo zzyci ze soba jeden za drugim
skoczylby w ogien.Dlatego zastanawialam sie poprostu nad tym zeby znalesc
sobie tutaj mieszkanie i wyprowadzic sie od meza a jednoczesnie byc na tyle
blisko zeby mogl spotykac sie z dzieckiem.

Tylko jak ma to zrobic??
Nie mam zadnych srodkow do zycia,nawet nie mailabym za co zaplacic tego
mieszkania nie wspominajac juz o zyciu.

Czy i co dostalabym jako samotna matka??
Dalabym rade???
Prosze o rady.
Dzekuje.
Obserwuj wątek
    • s.z-n Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 29.09.07, 14:21
      Nie wspomnialas gdzie mieszkasz. Najlepiej gdybys udala sie do doradcy socjalnego, mozesz z dzieckiem - nie stanowi to klopotu, bez obaw o nieznajomosc jezyka bo wiekszosc z nich zna jezyk polski.
      Jezeli podasz nazwe miaste poszukam cos dla Ciebie , odwagi !
      • iwonagalazka Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 11.04.08, 14:37
        Witam!!
        Od niedaw3na mieszkam w niemczech od 8 lutego tego roku,przyjechalam
        tutaj z dwojka dzieci,ktore chodza juz do szkoly. Jestem samotna
        matka i chcialabym sie dowiedziec czy przysluguje mi pomoc socjalna
        chodzi mi o(ARGE). Nie mam stalego pobytu a ni tymczasowego, jednak
        jestem zameldowana i chcialabym podjac jakaskolwiek prace lecz
        jednak zastanawiam sie czy wydane mi zostanea dokumenty na
        pozwolenie o prace ? Potrzebuje bardzo tej pomocy finansowej na
        zapewnienie warunkow dzieciom. Dodam ze pracuje na czarno i
        chcialabym bardzo pojsc do normalnej pracy z zarejestrowaniem czy
        mam jakies szanse? Prosze o jakiekolwiek informacje.
        • jessi_a Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 13.04.08, 15:59
          masz paszport niemiecki ?
      • mena24 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 21.09.09, 10:37
        ja mam problem prawie jak kolezanka tylko ze ja mam dziecko z
        niemcem i niejestesmy zonaci chcem sie odniego wyprowacic ale
        niewiem czy biuro pracy mi pomorze bo niemam obywatelstwa
        niemieckiego mieszkam w weferlingen
        • mena24 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 21.09.09, 10:48
          mena24 napisała:

> ja mam problem prawie jak kolezanka tylko ze ja mam dziecko z
          > niemcem i niejestesmy zonaci chcem sie odniego wyprowacic ale
          > niewiem czy biuro pracy mi pomorze bo niemam obywatelstwa
          > niemieckiego mieszkam w weferlingen
          a dziecko ma dowud polski i paszport niemiecki czy moge liczyc na
          jaka kolwiek pomoc
          • monika.m80 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 19.10.10, 16:15
            jestem tu od 8 miesiecy i wczesniej nie pracowalam bo bylam na utrzymaniu narzeczonego. teraz jestem sama i praktycznie bez srodkow do zycia. jednak wiem ze moje dziecko bedzie tu mialo lepsza przyszlosc i opieke medyczna.prosze pomozcie i powiedzcie jak moge uzyskac pomoc socjalna od panstwa niemieckiego.
      • ewa-mro Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 10.07.10, 00:15
        witaj.. nie wiem czy zechcesz i czy mozesz mi pomoc, ale o taka
        pomoc prosze. Jestem 2,5 roku po slubie. Mieszkamy w Bawarii kolo
        Regensburga. Moj maz ma podwojne obywatelstwo, ja tylko polskie, a
        synek niemieckie, bo sie tutaj urodzil. Maz w tej chwili nie
        pracuje, ja rowniez (gdyz wychowuje 2-letnie dziecko) - zyjemy na
        koszt panstwa. Nasze malzenstwo niestety zmierza do konca. Mysle o
        rozwodzie.
        Teraz maz zamierza wrocic do Polski, a ja chcialabym zostac z
        synkiem w Niemczech. Nie wiem jak to rozwiazac..
        Planuje uciec od meza i przeprowadzic sie do Frankfurtu. Czy mam
        jakies prawa do pomocy finansowej ze strony panstwa?
        To znaczy co powinnam i moge zrobic zeby miec srodki do zycia?
        Powiedzmy, ze wynajme mieszkanie we Frankfurcie i co dalej?
        chyba musialabym zlozyc wniosek o separacje u adwokata.. ale co
        dalej.. jaki urzad odwiedzic.. na co moge liczyc..
        odpowiedz, jesli mozesz..
      • czarna850220 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 30.07.13, 00:15
        s.z-n S.O.S. Czy doradca socjalny jest napewno za darmo? (trudno uwierzyć w charytatywną działalność urzędników) i jak takiego znaleźć? Niestety, w moim przypadku wiele wskazuje na to, że niedługo sama dołączę do grona samotnych matek i potrzebuję rzetelnych informacji jak się za to zabrać. Pobraliśmy się w Polsce i razem wyjechaliśmy za granicę, najpierw do UK, a potem do Niemiec. Zaszłam w ciążę i urodziłam dziecko w Niemczech. Teraz się posypało i choćbyśmy chcieli, nie ma czego ratować. Nie chcę jednak wylądować z dzieckiem na ulicy, bo mąż nie jest skory do pomocy. Mamy z córcią tylko siebie i zero kontaktów w Niemczech (mąż o to zadbał), nawet tu nie pracowałam, chociaż bardzo chciałam. Mieszkamy od roku w Hanowerze. Dziękuję za każdą pomocną informację!
        • 96iwona Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 03.01.16, 23:06
          Czesc.chcialam sie ciebie spytac jak sobie poradziłaś. Ja tez mieszkam w hanowerze. Przeczytałam na forum co pisałaś.jestem świeżo w kłótniach i musze zostac samotna matka jednak bo dziecko musi miec spokoj . Napis mi jakie instytucje pomagaja finansowo i porada
      • ola5541 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 08.06.15, 09:39
        Witam, proszę o pomoc - mieszkam w Osnabruck jestem w małżeństwie od roku i mam synka niestety nie znam języka niemieckiego. Mąż obiecał że pójdę na kurs ale tak się nie stało dlatego że nie chce żebym się go nauczyła bo boi się że się usamodzielnię i pójdę do pracy i poradzę sobie sama z dzieckiem a on chce siłą nas zabrać do PL żebyśmy tam wrócili a jeśli tego nie zrobię to zabierze mi synka i sam z nim pojedzie. Proszę o pomoc. Jakie mam prawa? Czy jako samotna matka dostałabym jakąś pomoc od Państwa Niemieckiego czy należało by mi się jakaś pomoc na dziecko? Gdzie sięgnąć o pomoc ? Czy mąż może mnie szantażować zabraniem mi dziecka jeśli nie chcę z nim wrócić do PL ?
      • mamazde.2018 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 26.06.18, 20:00
        Witam serdecznie pozwolilam sobie do Pani napisac poniewaz mam identyczny problem co nik samamama4 wielka milosc wyjazd dzieci i wielka samotnosc problemy bo niemam pracy w de nigdy nie pracowałam A teraz zostałam z dwójką dzieci i nie wiem co dalej. totalnie się zalamalam mieszkam tu niecałe cztery lata czy należy mi się jakąś pomoc socjalną. Teraz jeszcze mam kolejny kłopot że swoim zdrowiem czeka mnie operacja bardzo proszę o jakąś poradę będę naprawdę bardzo wdzieczna
    • gratiss Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 20.07.08, 11:52
      Hallo samamama!!
      Rok temu bylam w podobnej sytuacji i tez myslalam,ze sobie nie poradze.Ale
      poradzilam sobie i odbylo sie to latwiej niz myslalam!!!
      Jesli potrzebujesz rady to napisz do mnie emaila,albo podaj jakis kontakt.Nie
      bardzo mam ochote opowiadac o moich sprawach na privie.
      pozdrawiam
      gratiss
      • mama307 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 09.12.12, 20:07
        Ja rowniez mam ten sam problem co inne matki,dziecko niemickie ja z dostalam juz pobyt na 2 lata i niestety chce sie rozstac z partnerem ,na jaka pomoc moge liczyc od panstwa?? dziekuje za pomoc! Mama
      • lili1974 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 05.08.13, 12:30
        Witam,mam podobna sytuacje moj mail kasia6867@o2.pl,prosze napisz
      • panterka008 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 05.04.15, 14:20
        Choc post juz stare, problem dalej na czasie. Dołączam sie do prośby o wszelkie informacje co samotna matka, bez centa w portfelu i bez mieszkania ma zrobic po rozstaniu z mężem.
        • vermieter skarzyc meza o alimenty, 29.04.15, 18:48
          zwrocic sie o pomoc do instytucji panstwowych
      • 96iwona Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 03.01.16, 23:12
        Czesc. Bardzo bym cie prosiła o podpowiedz bo musze sama sobie poradzić z dzieckiem. Musze znaleźć mieszkanie bo mieszkam jeszcze w mieszkaniu mojego eks. On tez jeszcze tu mieszka . Wiec jest duzy stres. Co nie sprzyja bardzo małemu dziecku. Ma 5 miesiecy. Napisz kto mi poradzi . Jakie urzędy i finansowo . Gdzie sie zwrócić. Pozdrawiam
      • zuzinka-83 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 27.03.18, 12:33
        Witam widzialam pani odpowiedz na forum i mam pytanie czy moze pani opowiedziec jak pani zalatwila wszystko po odejsciu od meza. Jestem w takiej sytuacji 2 lata temu odeszlam odmeza bo pil mieszkalismy w niemczech .Ja z corka przeprowadzilysmy sie do domu mamy w Duisburg ale ona zmarla i chcialabym sie wyprowadzic z tego domu bo mieszka tu jej maz ale sie niedogadujemy . Ja pracuje na basic i teraz zaczelam na pol etatu jezyk znam ledwo ledwo . Czy job center pomoglobymi oplacic mieszkanie ? lub jakos pomoc i ile metrow niemoze przekraczac mieszkanie dla mnie i mojej 8 letniej corki jesli sie Pani orietuje prosze o pomoc diekuje z gory.
      • mamazde.2018 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 26.06.18, 20:06
        Czy jest możliwość kontaktu z Panią może coś się dowiem co dalej że sobą począć i dziećmi powrót do pl nie wchodzi w grę.
      • mala-aga50 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 21.02.21, 09:27
        Hej odezwij Sie potrzebuje rady niedlugo tez zostane sama
        • maripossa Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 22.08.21, 22:42
          Hejka bardzo proszę o poradę co i jak niedługo sama zostanę samotna matka dwuletniego synka oraz noworodka moja sytuacja jest bardzo podobna do waszej. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.
    • gratiss Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 20.07.08, 11:54
      na forum oczywiscie.
      • mama307 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 09.12.12, 20:09
        A ja bym mogla liczyc na pomoc pewen wskazowki od ciebie??? prosze o pisanie na priv meila dzieki z gory!
    • joan30 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 27.09.09, 09:56
      hallo mam na imie joanna znalazlam sie w podobnej sytuacji moze ty mozesz mi
      pomoc od czego mam zaczac zeby odejsc od meza i zaczac normalnie zyc
      • amelkalexi Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 12.10.09, 11:48
        jeśli któraś jest z okolic Duisburga, to niech da znać:)...chętnie pomogę
        • 1motylek1985 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 03.11.13, 12:57
          Witam, czy mogla bys podac swego maila? Mieszkam w Duis. i takze jestem w podobnej sytuacji co dziewczyny na forum. Pozdrawiam
      • mama307 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 09.12.12, 20:11
        Dlaczego my kobiety ZAWSZE! may ten problem a nie ci co przez nich odchodzimy bo tak ladnie dabaj o nas!! a zycie,ale nie mozemy sie zalamac z kazdej sytuacij jest jakies wyjscje .Tylko glowa do gory drogie MAMY!!!!!! POZDRAWIAM
    • lonka4025 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 02.11.09, 19:24
      Witaj mam podobny problem tak jak ty przyjechalam tu 1,5 roku z dwojka
      dzieci.Moj maz znalazl sobie tu prace zalatwil mu ja kuzyn sciagnaol nas tutaj
      zawsze chcialam wyjechac z a granice nauczyc sie jezyka.Ale gdybym wtedy
      wiedziala nigdy bym sie na cos akiego nie zgodzila.Moj maz zaczol pic na dodatek
      jest hazardzista a do tego wszystkiego wyciaga do mnie lapy.Ja tu niepracuje bo
      mam male dziecko jezyk znam tyle co ile bo ile mozna sie nauczyc samemu w takim
      czasie.Nsajchetniej bym z tad uciekla ale niebardzo mam do kad niemamy juz w
      Polsce mieszkanie bo bylo to mieszkanie socjalne i umowa najmu sie skonczyla i
      musielismy je zdac!!!!!!!Wole byc samotna matka niz zyc w takim
      piekle!!!Pozdrawiam Cie
    • iwona-1972 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 16.11.09, 10:42
      Masz duza szanse na pomoc ze strony panstwa niemieckiego.
      Gdzie mieszkasz ???Poza tym mozesz sie tez przeprowadzic ...
      Jezeli chcesz pomoge Ci z checia - oczywiscie bezplatnie.
      Sama jestem Niemka-Polka z wyboru ...Maz Niemiec i dwojka dzieci.Mam
      znajomych , ale niestety zadnych Polakow ...
      Od niedawna mieszkamy w Spenge .

Napisz ...odpowiem z mila checia.
      POZDRAWIAM - IWONA
      • dotii58 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 23.01.10, 19:21
        Moj problem jest podobny mieszkam w niemczech od 5 lat wyjechlam
        z corka obecnie ma 15 lat i uczy sie w gimnazjum ja mam
        pozwolenie na prace i pracuje tyle tylko ze moje zarobki sa bardzo
        niskie to jest pol etatu i zarabiam 500eu miesiecznie mieszkam z
        facetem ktoremu juz sie znudzilo abysmy znim mieszkali chcialabym
        odejsc od niego ale nie wiem czy moge liczyc na jakas pomoc
        dofinansowania do mieszkania bo za te pieniedze raczej nie dam rady
        cokolwiek sobie zalatwic prosze jak ktos moze mi sluzyc rada o
        pomoc
      • lili1974 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 05.08.13, 11:45
        Witam.
        Iwona-1972 mozesz podac maila?Jestem z 2 dzieci z partnerem w niemczech,chce od niego odejsc pracuje 4 godz.(legalnie)dziennie.Na mieszkanie samej mnie nie stac,gdzie sie starac o mieszkanie socjalne,lub o jakas pomoc dopłaty do mieszkania?Prosze napisz do mnie kasia6867@o2.pl,pozdrawiam
        • dzikinr11 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 31.08.13, 00:31
          Witam I prosze o pomoc. Od roku mieszkam w Niemczech, sciagnal nas tutaj czyli mnie I nasza 21miesieczna coreczke moj maz. Jest tez polakiem ale tutaj znalazl prace I tutaj ma swoja rodzine matke I brata. Slub bralismy w Polsce. Problem polega na tym ze ja I moja coreczka siedzimy tu jak we wiezieniu, maz nie daje mi zadnych pieniedzy, nie mamy gdzie wyjsc bo jest to mala miejscowosc Unterraichenbach, w ktorej nic nie ma nawet sklepow , nie mamy tutaj nikogo, zadnych znajomych, nie mam samochodu, chodzimy tylko na spacery we dwie nie ma nawet z kim porozmawiac, dziecko nie ma sie z kim pobawic tylko z mama. Wszystko tylko z mama. Kocham bardzo coreczke I jest mi przykro bardzo, jak ona chce zeby tatus sie z nia pobawil ale dla niego wazniejszy jest komputer I spanie. Ona bardzo jest za tata I on tez ja chyba kocha. Chociaz czasami mi sie wydaje. , ze sie myle. Gdy jest weekend I prosze zeby nas gdzies zabral to slysze tylko ze on musi odpoczywac, a jak juz gdzies nas wezmie to czesto jest tak ze przez cala droge jestem wyzywana od jakich tylko, ze sie znecam nad nim. Maz czasami tez sobie wypije I wtedy dosyc, ze robi mi na zlosc dziecku kaze kota ciagnac za ogon albo kopac , bo wie ze ja na to jej nie pozwalam to gdy sie odezwe wyzywa mnie od jakich tylko I nawet mi grozi ze mnie udezy. Tesciowa jest rowniez dla mnie zlosliwa, wszystko robi mi na zlosc nawet moim dzieckiem rzadzi sie tak jak by to bylo jej. Nie pyta mi sie o zgode tylko zabiera ja do siebie gdy ona ma isc spac, daje jej do jedzenia to czego ona nie moze no I to co najgorsze lubi ja denerwowac. Gdy dziecko sie denerwuje ona I moj maz maja z tego ubaw. To jest chore. A ja nie mam nic do powiedzenia. Bo to maz mnie utrzymuje. On placi za wszystko. Nawet w swoim domu nie m praw do niczego. Tak sie nie da zyc. To nie jest zycie.coreczka zrobila sie strasznie nerwowa a ja pragne aby moje dziecko bylo szczesliwe I zdrowe dlatego chcialabym mieszkac w Niczech zeby coreczka byla blisko taty. Ale nie pracuje bo zajmuje sie dzieckiem, nie znam jezyka niemieckiego totalnie brak czasu. Maz nic mi w domu nie pomaga. Nawet smieci nie wyniesie. Co robic czy panstwo niemieckie moze pomoc mnie I mojej coreczce. Chcialabym wynajac mieszkanie ale nie mam zadnych pieniedzy nie mam za co zyc. Prosze o odpowiedz na moj email: jol5@o2.pl.
      • stellarabiko Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 14.12.14, 13:27
        Witam serdecznie mam dość podobną sytuację żyje z arabem na początku było super ale teraz pokazuje swoje rogi mieszkamy w niemczech od roku on pracuje ja nie bo byłam w ciąży i urodziła nam się córeczka tu w niemczech czy jak wezmę z nim rozwód to mogę się starać o jakąś pomoc czy mam wracać do Polski bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję
        • ola5541 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 08.06.15, 10:03
          Ja też mam podobną sytuację prosze o kontakt na maila ola5541@interia.pl
      • xxklamer83 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 13.01.15, 19:02
        prosze o pomoc i kontakt na maila. Zaneta, email xxklamer83@wp.pl
      • misia123.321 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 27.06.19, 15:48
        Witam jeżeli można prosiła bym o dane do kontaktu z panią
    • iwona-1972 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 13.02.10, 12:30
      Masz wiecej praw jak myslisz .
      Maz musi placic na Ciebie i dziecko ( czy mu sie podoba czy nie ;
      Sady Niemieckie sa bardzo laskawe w porownaniu do polskich !!! )
      poza tym przysluguje Wam ( Tobie i malej ) WOHNGELD i bac moze HARTZ
      IV , w zaleznosc od tego ile alimentow dostaniesz .KINDERGELD musisz
      dostac rowniez na siebie ...

Chchesz wiecej informacji ...pisz smiao an :
      iwona_wunderlich@alice.de

POZDRAWIAM

Iwona
    • ad-drmed tak! ssac, wyssysac, nie dolozywszy nawet centa 24.02.10, 18:30
      podatku!

I sprzatanie na czarno. Wasze ulomne socjalnie dzieci beda juz caly czas wisiec
      na pracy rzetelnych ludzi. To nie Panstwo Niemieckie daje Wam zapomogi. Robie to
      ja, uczciwie pracujacy i 20-milionowa chmara porzadnych ludzi, dzieki ktorym to
      Panstwo jeszcze stoi.
      Co dostajemy w zamian?
      Rosnaca armie tyjacych i brzydnacych bab, ktore mysla, ze jak dzieci pojda do
      szkoly, to one beda sie wylegiwac. Na szczescie od zeszlego roku orzecznictwo
      sie zmienilo. Jest 1-Euro-Job, a mezczyzni nie musza juz placic bylym zonom - po
      co robic z mezczyzny przypadek dla socjalu i demotywowac go do pracy. Mezczyzna
      sie wolniej starzeje i zaklada kolejna rodzine, wiec spoleczenstwo ma pozytek.
      Socjalne mieszkanie w gettach smierdzacych moczem , Wohngeld na skromne
      mieszkanie i praca na pol etatu, skoro tylko dziecko pojdzie do zerowki.
      Rozdawnictwo pieniedzy sie skonczylo - po prostu zabraklo.
      A bedzie jeszcze gorzej :)))
    • papatia.6 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 01.04.10, 16:25
      Witam slicznie jestem w niemczech juz od ponad roku pracowalam na czarno.Od 4
      miesiecy pracuje legalnie .Mam 9-letniego synka ktorego ,chciala bym tu wziasc
      do siebie ,ale jak zalatwic sprawy socjalne. Znalezc mieszkanie nie jest
      problemem ,ale jak je oplacic? Bardzo prosze o odpowiedz, czy mam jakies szanse.
      pozdrawiam
      • niki_8 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 12.04.10, 01:42
        jak masz pozwolenie na prace to tak..

nalezy sie pomoc socjalna
        • ewa-mro Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 14.07.10, 14:44
          ale ile moze wynosic ta pomoc socjalna dla samotnej matki dziecka z
          obywatelstwem niemieckim? Dodam, ze matki niepracujacej, bo dzieciak
          ma dopiero 2 latka..
          Rozumiem, ze Harz 4 to: 359 euro podstawy + 207 dodatek na male
          dziecko + 440 doplata do czynszu..
          czy mam racje?
          • niki_8 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 11.06.11, 17:42
            ewa-mro napisała:

> ale ile moze wynosic ta pomoc socjalna dla samotnej matki dziecka z
            > obywatelstwem niemieckim? Dodam, ze matki niepracujacej, bo dzieciak
            > ma dopiero 2 latka..
            > Rozumiem, ze Harz 4 to: 359 euro podstawy + 207 dodatek na male
            > dziecko + 440 doplata do czynszu..
            > czy mam racje?

207 dodatek na male (po odjeciu ´Kindergeld)

doplata dla samotnej matki zalezy od wieku i ilosci dzieci( najnizsza 128 euro),ale to tylko dla przebywajacych na zasilku ALGII (inne doplaty nie istnieja po za znizkami podatkowymi)
    • wdowka3 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 29.01.11, 22:44
      Witam
      Na początek za rejestrowanie się jako osoba bezrobotna w Job Center.
      Wyjaśnienie tam obecnej sytuacji (separacja)co wiaze się z potrzeba nowego Mieszkania.
      Niestety jest trochę załatwiania ale niema rzeczy niemożliwych i tutejszy Kraj wspiera każdego kto tego potrzebuje.
      Jesli chodzi o znalezienie odpowiedniej Pracy czy podjecie sie jakiegoś Kursu rowniez mozna liczyć na pomoc w tym instytucie(rowniez Jezykowego).Przedszkola,zlobki itd.istnieje mozliwosc pokrycia kosztów,wiec tu rowniez niema przeszkód.Ale krok po kroku.
      Zycze powodzenia.
      • fasolka3 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 21.03.11, 22:23
        Czy wy nie zauwazyliscie, ze ten watek jest z 2007 roku!!!!!!!!!!!!!!!

Kto tu wyciaga ciagle jakies starocie ????
        • nowaaa20 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 26.03.12, 14:53
          Witam jestem w 7 miesiącu ciąży, przyjechałam do Niemiec do mamy. Chłopak mnie porzucił i jestem na utrzymaniu matki i ojczyma. Czy mogę się starać o jakaś pomoc? Nie mam obywatelstwa niemieckiego, ani nie znam jezyka
          • kahriman Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 10.04.12, 11:39
            nowaaa20 napisała:

> Witam jestem w 7 miesiącu ciąży, przyjechałam do Niemiec do mamy. Chłopak mnie
            > porzucił i jestem na utrzymaniu matki i ojczyma. Czy mogę się starać o jakaś po
            > moc? Nie mam obywatelstwa niemieckiego, ani nie znam jezyka
            witaj,

nie wiem czy w miedzyczasie nie zorientowalas sie w prawach, ale na wszelki wypadek pisze:) Otoz bedzie nalezal Ci sie zasilek rodzinny ok 180€ oraz becikowe...warunkiem jest zameldowanie. Jesli nie znasz jezyka udalabym sie na Twoim miejscu do najblizszego punktu Caritas, mozna pytac o osoby mowiace po polsku, ktore pomoga Ci w tym wypadku w zalatwieniu formalnosci, tzn. wypelnieniu wnioskow. Jesli jest to mala miejscowosc-pisz, a postaram sie pomoc w tlumaczeniu:) pozdr i zycze dzrowia Tobie i malenstwu
    • jadojaskulska Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 23.09.13, 12:05
      JADO Izabela Jaskulska
      PROBLEMY W NIEMCZECH !
      FACHOWA POMOC !
      - sprawy urzędowe
      - kary na raty
      - zakazy wjazdu
      - odszkodowania
      - aresztowania (wnioski o widzenia)
      - rozliczenia podatkowe w Niemczech
      - wnioski o zasiłek rodzinny
      - zameldowania GEWERBE
      - zamykanie GEWERBE
      - Centrum Tłumaczeń

NASZE USŁUGI ŚWIADCZYMY NA TERENIE CAŁEJ POLSKI !

strona: www.jado.vns.pl

+48 607 353 007
    • psychoterapia24 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 24.10.14, 09:59
      Kindergeld!
      Pomagamy uzyskać skutecznie!
      Opłata za złożenie wniosku na jedno dziecko i otrzymanie Kindergeld

- 30 Euro przy podpisaniu umowy,
      - 150 Euro po otrzymaniu Kindergeld

W ramach powyższych kwot przeprowadzamy wszelkie potrzebne działania prowadzące do
      przyznania Państwu Kindergeld.

tel: +48793926508
      Więcej na naszej stronie:
    • zetkaa92 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 23.07.15, 00:04
      Witam, ja rowniez bardzo prosilabym o pomoc. Jestem tu 2,5 roku przyjechalam tu do chlopaka teraz meza urodzilam tu 2 coreczki jedna ma 2,5 a druga 5 miesiecy ,pracowalam tu 2 lata na minijob z mezem od dawna sie nie dogadujemy ma duzy problem z alkoholem ostatnio wybral alkohol i nas zostawil, problem w tym ze jestem tu sama bez znajomosci jezyka ,znajomych ,rodziny teraz pracy bez grosza niewiem co mam robic gdzie sie udac gdzie szukac pomocy od czego zaczac niemam pojecia strasznie sie boje bo na jego pomoc i jego rodziny nie moge liczyc niedlugo musze zrobic termin dla malej na kontrole i co ja mam teraz zrobic zawsze moj maz wszystko zalatwial a teraz ;( Bardzo was prosze pomozcie jakos,doradzcie ,niemam na kogo liczyc jestem sama ! dziekuje. skarbek_oo@wp.pl moj meil. prosze o pomoc i czekam
      • dzikinr11 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 18.12.15, 23:27
        Witam jestem w podobnej sytuacji. Chciałabym się dowiedzieć czy jakoś się Pani udało. Jeśli tak to proszę o pomoc. Nie daje już rady. Bardzo Panią proszę o odpowiedź najlepiej na mój priv. jol5@o2.pl
        • gassarbajter Re: Jaka pomoc ? = zawijac walizy= nach Polen 30.12.15, 21:46
          jedyna rada to .... zawijac walizy zurick nach Polen !!! .po co tam sie meczycie ??,czego szukacie ?, nie macie wlasnego kraju ,tylko w Rajchu siedziec !!! tymbardziej teraz kiedy miliony uchodzcow z Afryki zalewaja Rajch I bedzie coraz trudniej o prace ,zasilki socjalne itp,,ludzie !!! opamietajcie sie !!!!
          ==============================================================
    • kisielka78 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 09.02.17, 09:50
      Witam dziewczyny
      Chciała bym przyłączyć się do tematu.
      Mam poważny problem i myślę o wyjeździe do Niemiec z dziećmi
      Powoli zbliżam się do 40 jestem po rozwodzie z alkoholikiem i mam dwie dorastające córki.
      Jestem bardzo ambitna i nie mam problemu z nauką oraz z pracą.
      Mieszkam na wschodzie polski w dużym mieście niestety brak własnego mieszkania i zarobki jakie osiągam nie pozwalają mi być szcześliwą samotnie wychowującą matką.
      Coraz częściej zaczynam myslec o wyjeździe na stałe ALE właśnie jest wielkie ale.
      Na początku zanim dziewczynki się zaaklimatyzują przynajmniej pięć miesięcy chciała bym zostać z nimi a dopiero potem pracować.
      Nie boje się pracy bo w PL pracuje od rana do wieczora.
      Chodzi mi o to czy ktoś miał styczność z Takim przypadkiem. Przyjazd i socjalna początek, wiem ze to nie jest normalne pytanie. Sama nawet kiedyś nie pomyślała bym o takiej opcji , nie potrafie życ bez pracy ale sytuacja była by wyjatkowa
      pozdrawiam serdecznie k..L
      • vermieter nie dostaniesz żadnej pomocy socjalnej 13.02.17, 14:18
        na początek.
        Dziewczynki się prędzej zaaklimatyzują, jeżeli pójdą do szkoły a nie poprzez siedzenie z tobą.
        A jak Ty chcesz się aklimatyzować????
        Znajdź pracę i mieszkanie, potem przyjeżdżaj.

• michalpalu Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 04.04.22, 16:39
      Witam, mogę zaoferować całościową obsługę przy załatwieniu niemieckiego zasiłku z transferem do Polski (od 700€ do nawet 1600€ na miesiąc) jeżeli pracowała pani w ciągu ostatnich 30 mcy, zapraszam na messengerze www.facebook.com/paluch.m/ lub na maila michalpalu@gmail.com, podobnymi sprawami zajmuję się zawodowo ponad 6 lat pozdrawiam
    • tomtiger140 Re: Jaka pomoc socjalna dla samotnej matki???? 25.04.22, 08:19
      Witam
      Potrzebujesz oferty pożyczki pieniężnej? Dowiedz się, jak zaciągnąć pożyczkę, aby skonkretyzować swoje projekty lub po prostu związać koniec z końcem w trudnych miesiącach.W razie potrzeby skontaktuj się z nami.
      E-mail: Daniella.Fremont@hotmail.com

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka