Dodaj do ulubionych

jaki radiootwarzacz do Alfy 156?

22.02.11, 19:37
jak rozwiązaliście problem montażu radiootwarzacza dłuższego niż 15 cm? Po tym jak padła mi zmieniarka, chciałam zamontować radiootwarzacz. Kupiłam, ale okazało się że jest za długie i wystaje ok 2 cm. Poprzednie radio ma 15 cm głębokości i jest ok. Problem polega na tym że nie ma dużego wyboru sprzętu z cd i usb w cenie do 220 zł o długości 15 cm. Możecie coś podpowiedzieć, doradzić... Dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 22.02.11, 22:25
      Dziwne... Zwyczajne odtwarzacze w standardzie ISO pasowały :)
      Czy masz ramkę montażową ?
      • anikaone Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 22.02.11, 22:50
        pytasz o to coś w co wkłada się radio (taka opaska metalowa?) jeśli tak, to mam wszystko co potrzeba. Próbowałam z i bez. Nie wchodzi bo tam jest taki plastik od nawiewu... Zmierzyłam i razem z kablami wejdzie tylko radio o długości 15 cm. Dłuższe nie chce :-(
        • rolanddm Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 24.02.11, 21:19
          hmmm,dziwne,bo u mnie zmieniałem już dwa razy radyjko i wchodzi standardowy radioodtwarzacz.Może spróbuj jakoś inaczej ułożyć kable od radia i nie wkręcaj takiego tam bolca z gumą na tylnej ściance radia.
          • anikaone Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 24.02.11, 22:46
            ooo, to muszę sprawdzić czy mam bolec z tą gumą. na tej ściance faktycznie jest jakaś guma ale nie miałam pojęcia że to można wykręcić. Kable układałam na różne możliwe sposoby i nie dało rady wsunąć radia do końca. Jutro wypróbuję z tą gumą :) A propos, jak to się usuwa i czy ona jest prostokątna? Dzięki za podpowiedź
            • rolanddm Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 26.02.11, 05:15
              Guma ta z reguły jest w kształcie walca i nasadzona jest na wkręcony bolec na tylnej ściance radioodtwarzacza.Prostokątny kształt gdzieś widziałem,ale dokładnie nie pamiętam.Dołączona jest ona chyba do każdego nowego radia samochodowego i jeśli jest już zamontowana na radiu to wystarczy dobrze uchwycić ją obcążkami i odkręcić jak śrubę,ponieważ bolec zakończony jest gwintem.Guma ta służy do dokładnego osadzenia radia w otworze montażowym.Często zdarza się,że przy wkładania radia do tego otworu w samochodzie jakiś przewód (antenowy,lub od innej wiązki) znajdzie się na w miejscu gdzie ta guma powinna się wsunąć i wtedy właśnie mamy problemy z wystającym radiem.Ja przeważnie odkręcam ją i dla poprawności montażu staram się dojść ręką za wsuwany radioodtwarzacz sięgając ją gdzieś od tyłu (wymontowując tymczasowo jakieś elementy np,schowek,itp).Mam wtedy pewność co do prawidłowego ułożenia przewodów(czy np jakiś nie stoi na przeszkodzie,lub czy antenowy jest dobrze osadzony} i staram się je prawidłowo ułożyć tak aby nie przeszkadzały za bardzo w chłodzeniu się radioodbiornika.
              pozDrawiaM
              • anikaone Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 26.02.11, 11:10
                bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą informację i "instrukcję" jak to wszystko zrobić :-) Wczoraj kupiłam radio, wprawdzie bez CD tylko z USB i kartą pamięci. Już zamontowałam. Pięknie weszło bo jest płyciutkie. Wszystko gra i jestem zadowolona. Tak miało być. Pozdrawiam serdecznie :-)
                • rolanddm Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 26.02.11, 13:18
                  Dobre i rozsądne wyjście z tym radiem bez CD.Moje następne kiedyś też będzie takie,bo w sumie to nawet nie pamiętam kiedy ostatnio używałem płyty CD.pzdr
                  • anikaone Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 26.02.11, 21:38
                    Już od conajmniej tygodnia miałabym radio w swojej Alfie gdyby nie Pan w sklepie który odradzał mi zakup sprzętu bez CD. A ja, sierotka dałam się wmanipulować i szukałam odtwarzacza na płyty, USB i kartę o głębokości pasującej do mojego autka.... Jednak nigdzie nie znalazłam takiego w "rozsądnej" cenie. Pozdrawiam
                    • rolanddm Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 27.02.11, 07:56
                      Zapewne Pan ten miał proporcjonalnie większą marżę na może starszy produkt z CD,albo nie miał nic lepszego do wyboru,kto tam go teraz wie...pzdr
                      • anikaone Re: jaki radiootwarzacz do Alfy 156? 27.02.11, 17:42
                        pewnie masz rację że pan miał interes w tym żeby wcisnąć jakiś sprzęt z CD. Ale już nie będę się na tym zastanawiać :-) Cieszę się że mimo iż sprzęt był w miarę tani i nazywa się radio marki radio hi hi hi, to gra bardzo ładnie, głośno i czysto. A ja jestem całkiem usatysfakcjonowana. Pozdrawiam niedzielnie ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka