Dodaj do ulubionych

jaki olej silnikowy?

04.04.11, 10:04
Witam :-)
Mam pytanie: jaki olej silnikowy proponujecie wlać do silnika w którym odzywa się wariator. Mam 156 benzynową, przebieg ok. 190 tys. Odnoszę wrażenie, że nie wszyscy mechanicy znają się na silnikach pięknych włoszek ;-) Proszę o podpowiedź...
Obserwuj wątek
    • pluszowaty Re: jaki olej silnikowy? 04.04.11, 15:17
      Przede wszystkim, skoro odzywa sie wariator, nalezy wymienić wariator. Jazda na odzywającym się doprowadzi do kaszanki.
      Po drugie, nie ma co demonizować oleju, to są produkty porównywalne, ważna jest lepkość i temperatura.
      Jesli przebieg przekracza 100 tysięcy zaleca sie olej półmineralny/półsyntetyk. Dla mniejszych przebiegów syntetyk.
      Polecam np. valvoline maxlife 10w40. Ale inne marki też są OK.
      • anikaone Re: jaki olej silnikowy? 04.04.11, 19:57
        bardzo dziękuję za odpowiedź. Ten wariator raz odzywa się bardziej a raz mniej, więc może jeszcze trochę uda się pojeździć bez wymiany ;-) Gdyby jednak była taka konieczność, to czy ktoś ma orientację jaki jest koszt takiego przedsięwzięcia? A, i ile oleju trzeba kupić do silnika o pojemności 1,8. Pozdrawiam :-)
        • pluszowaty Re: jaki olej silnikowy? 05.04.11, 16:34
          Koszt zapewne w przedziale od 500 do 800. A ile oleju? kupujesz normalnie standardową pięciolitrówkę. Na pewno starczy.
          • anikaone Re: jaki olej silnikowy? 05.04.11, 19:29
            dziękuję za podpowiedź. Kurczę, drogi ten wariator :-( W tych nowszych modelach Alf też są wariatory? Wiecie coś na ten temat?
      • janioj Re: jaki olej silnikowy? 08.04.11, 13:22
        Z własnego doświadczenia, nie polecam Valvoline Max Life - po zalaniu pokazało się wiele wycieków, których wcześniej nie było, między innymi na zimmeringu wału korbowego, od strony skrzyni biegów - prawdopodobnie wynika to z właściwości myjących tego oleju. Tak, jak pisze pluszowaty, większość olejów powstaje na tej samej bazie, różniąc się jedynie dodatkami. Nie chce reklamować, ale od wielu lat jeżdżę na Castrolu Magnatec 10W/40 (pół syntetyk, zanim powstał Magnatec, jeździłem na zwykłym Castrolu) z żadnymi innymi nie mam doświadczenia (poza opisanym z Valvoline, który doradził mi znajomy). Generalna zasada jest taka, że przechodzi się z syntetyku na półsyntetyk, nigdy odwrotnie. Jeśli nie wiesz, co miałaś zalane, bezpieczniej dla silnika jest zalać półsyntetyk, natomiast jeśli miałaś syntetyk, to spokojnie możesz przy nim pozostać. Pewnym wyznacznikiem niewątpliwie jest również marka i cena, bo obecnie jakieś firmy "no name" oferują oleje, ja w każdym razie bałbym się czegoś takiego zalać.
        • anikaone Re: jaki olej silnikowy? 11.04.11, 21:27
          dziękuję za podpowiedzi. Teraz jeżdżę na Castrolu Magnatec. Ale muszę sprawdzić jakim dokładnie ;-) Pozdrawiam serdecznie :-)
    • mortal_kombat11 Re: jaki olej silnikowy? 10.04.11, 14:41
      ja zalewam Mobilem S2000 (dawniej Super S) 10w40 i chwalę sobie..choć gość w serwisie powiedział mi jak byłem na darmowym przeglądzie zimą, że zna lepszy, ale mi powie jak przyjadę do nich wymienić:))) podziękowałem oczywiście!
    • filipwupe Re: jaki olej silnikowy? 17.06.11, 19:46
      Ja jeżdżę na Liqui Moly. Przekleję Ci coś z innego forum:
      Szukasz odpowiedniego oleju dla siebie tutaj:
      www.liqui-moly.pl/serwis/katalog-wymiany-oleju
      a potem kupujesz go tutaj:
      www.oliwiarka.pl
      lub tutaj:
      allegro.pl/my_page.php?uid=2026017
      bo masz znacznie taniej niż u oficjalnego dystrybutora oleje prosto z fabryki.
      • anikaone Re: jaki olej silnikowy? 19.06.11, 00:07
        bardzo dziękuję za info i strony... :-*
        • jot.michalski Re: jaki olej silnikowy? 22.06.11, 00:25
          proszę bardzo :)
          • jot.michalski Re: jaki olej silnikowy? 22.06.11, 00:27
            www.liquimoly.pl
      • okiennik Re: jaki olej silnikowy? 16.08.11, 15:11
        Jak będziecie tam kupować to zwróćcie uwagę na ceny. Generalnie na www.oliwiarka.pl są zdecydowanie niższe. Jak patrzyłem na olej 5-litrowy to wyszło jakieś 40 złotych taniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka