Dodaj do ulubionych

Widziane wczoraj

23.06.06, 03:12
Będąc dziś w pracy, czyli stojąc za barem i lejąc napoje wyskokowe, uwagę moją przykuła zaparkowana obok mojej 33-ki nowiuteńka czarna włoska Alfa GT. Omiotłem wzrokiem po sali i od razu wypatrzyłem właściciela: przystojny, dojrzały Włoch siedzący z najpiękniejszą dziewczyną jaka tego dnia zawitała do naszej restauracji. Wszystko piękne jak w bajce :)
....ale....gdy opuszczali nasz przybytek, dyskretnie wyszedłem za nimi. Alfa otwarła się przed nimi z właściwą sobie klasą, zasiedli, gość odpalił i .....pewien fakt zdał mi się tu nie pasować. To był diesel!!!! Jego klekot wydawał się tu tak obcy jak głos Giertycha w gmachach ministerstwa, czyli jednak niestety prawdziwy.
Nie wiem na ile się tu ze mną zgodzicie, ale w autach tego typu mimo wszelkich zalet, nie powinno się jednak montować silnika wysokoprężnego, choćby nie wiem jako mocnego. Bo do takich sytuacji adekwatny jest tylko bulgot sześciu cylindrów w układzie Victory. Według mnie
Obserwuj wątek
    • da_vinci.go2.pl Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 07:14
      Ja i tak czekam na czesy kiedy auto podłącze w garażu do gniazdka i to będzie
      całe tankowanie.
    • alcol Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 07:56
      Jeszcze do niedawna myślałem zupełnie jak ty - czyli żadnen diesel tylko
      benzyna. No i ostatnio ... zmieniłem zdanie najpierw z "pewną dozą
      niesmiałosci" ;) ale od momentu kiedy skusiłem się na AR 156 2,4JTD jestem juz
      pewny że diesel to nie tylko oszczędzanie ale również sporo dobrej zabawy.
      Jeździ się oczywiscie inaczej niż benzyną - max. moment obrotowy przy
      2000obr/min. poprostu powala :) Klekot słyszalny jest tylko na biegu jałowym a
      później ucho pieści naprawdę niespotykany jak na diesla sportowy klang silnika.
      Teraz juz wiem że gdybym miał możliwosć przeznaczenia sporo wiekszej sumy
      pieniążków na paliwo to swojego traktorka zamieniłbym tylko na V6.
      • chunkpunk Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 09:25
        Tak to fakt 2.4 inaczej chodzi niz zwykle 4 garkowe klekoty
      • michal15624 Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 13:11
        zgadzam sie 2,4 JTD w biegu - brzmi jak rasowy V6 , kiedy odpaliłem po raz 1 ,
        moja AR to nie mogłem uwierzyć że tak brzmi diesel - super
    • maliek Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 11:03
      Może kilka lat temu było by to nie do pomyślenia aby w sportowym samochodzie
      montować silnik wysokoprężny ale przy dzisiejszym poziomie techniki jest to
      możliwe. Wystarczy wspomnieć dzielenie wtrysku na poszczególne fazy, coraz
      wyższe ciśnienie wtrysku, zwięk-szanie ilości turbosprężarek, cztery zawory na
      cylinder, zmienne fazy rozrządu (nie wiem czy ktoś już to stosuje) itp. Silniki
      wysokoprężne są jednostkami rozwojowymi w przeciwieństwie do silników
      zasilanych benzyną w których w zasadzie już prawie wszystko wymyślono.
      Przykładem rozwoju tego typu silników jest zwycięstwa AUDI R10 TDI w wyścigu Le
      Mans. Kto kiedyś myślał że „klekotem” można się ścigać a tym bardziej
      zwyciężać. Jestem ciekawy kiedy silniki wysokoprężne zaczną się pojawiać w tzw.
      Supersamochodach i która firma bę-dzie pierwsza.
      • alex982 Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 12:57
        Na pewno nie Porsche ;)

• nicolaromeo Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 12:54
      Dżentelmeni na gazie i ropie nie jeżdżą :)
      • maliek Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 13:00
        Dżentelmeni nie jeżdzą. Oni są wożeni.
        • alex982 Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 13:06
          dżentelmenów już prawie nie ma
        • nicolaromeo Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 13:58
          To ci w wieku mocno geriatrycznym :)
      • alcol Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 13:33
        Genialna teoria - brawo! Sam ją wymyśliłeś? No i oczywiście jesteś pewnie
        jednym z "dżentelmenów" no bo jak nie, jak tak.
        • nicolaromeo Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 13:56
          Hmmm, wstałeś lewą nogą?
          • rav145 Re: Widziane wczoraj 23.06.06, 17:58
            Na gazie jeżdżą szaleńcy i siurki w polonezach!
            Na ropie mykają oszczędni sportsmeni, a na benzynie - zupełnie inaczej czas
            płynie! Zwykło się mówić o wybitnych kierowcach rajdowych, że w ich żyłąch
            płynie benzyna. Od dzisiaj należałoby mówić, że w ich żyłach płynie ropa! ale to
            niesmaczne ;( Dlatego leję oktany w czystej postaci... rav145
            • drugimarcin Re: Widziane wczoraj 25.06.06, 12:54
              Nic dziwnego, polowa samochodow w Europie sprzedaje sie z silnikami diesla.
              U mnie na 5 GT jakie sie serwisuje tylko 1 to 2.0 Selespeed, reszta to jtd.
              Jest pare samochodow w ktorych wsiadasz przekrecasz kluczyk i nie wiesz ze
              zapaliles diesla. Naturalnie rzut oka na obrotomierz, czy krotka przejazdzka i
              wiesz czym jedziesz bo jest inny ciag na niskich obrotach itp, ale trzeba
              pojezdzic dobrym dieslem zeby zrozumiec czemu ma takie powodzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka