Dodaj do ulubionych

Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ?

18.08.06, 17:36
PRZEGLĄDAJĄC NIEKTÓE POSTY DRESZCZE MNIE BIORĄ CO NIEKTÓRZY PISZĄ O TYCH
AUTACH. BIORĄC TO SERIO WYGLĄDAŁOBY NATO ŻE ALFY NIE SĄ W STANIE PRZEJECHAĆ
100 METRÓW BEZ AWARII, A TO JEST CAŁKOWITA BZDURA I PODEJRZEWAM ŻE TAKIE
POSTY PISZĄ LUDZIE KTÓRZY NIGDY NIE JEŹDZILI TYMI AUTAMI. W 2004 ROKU KUPIŁEM
ALFĘ 146 1.4 TS Z 99 ROKU W WERSJILIMITOWANEJ EXTREME, JEŹDZIŁEM NIĄ DO 2006
ROKU I NIE BYŁO ŻADNEJ NIESPODZIANKI POZA WYMIANA OLEJU, W MARCU KUPIŁEM 156
I TEŻ JESTEM ZADOWOLONY. TERAZ MYŚLĘ BY JĄ SPRZEDAĆ I KUPIĆ 147 ALBO 166 LUB
LANCIE LYBRĘ BO TO TEŻ DOBRE AUTA. PRZED ALFAMI MIAŁEM BMW 7, MMERCA 190 I
LANOSA I NIE WIDZĘ RÓŻNICY ANI W SPALANIU, ANI W AWARYJNOŚCI ANI W NICZYM
INNYM POZATYM ŻE ALFA MA JESZCZE ,,CHARAKTER". KOSZTY UTRZYMANIA MAJĄ TEN SAM
POZIOM WIĘC SKĄD TEN LAMENT ŻE SĄ WIĘKSZE NIŻ DO INNYCH PODOBYCH AUT. WIELU
LUDZI ODRADZA KUPNA TYCH AUT OPOWIADAJĄC TAKIE BZDURY ŻE MNIE AŻ NERWY BIORĄ,
BO ALFA JAK KAŻDE INNE AUTO WYMAGA TEJ SAMEJ OPIEKI. WARTO TEZ ZAZNACZYC ZE O
ILE KUPIMY ALFE Z POLSKIEJ SIECI DELERSKIEJ, SERWISOWANA W ASO TO NAPEWNO
SPRAWI MNIEJ KŁOPOTÓW OD BMW CZY AUDI. SPALANIE TEZ NIE JEST WYŻSZE, A NA
LUDZI CO MÓWIĄ ŹE ICH MERCEDES 1.8 PALI 6 LITÓW PATRZCIE Z UŚMIECHEM, 6 MOŻE
I PALI ALE NA TRASIE PRZY EKONOMICZNEJ JEŹDZIE, A ŚREDION TO OK 9-10. PISZCIE
CO WY O ALFACH SĄDZICIE I O MITACH KRAŻĄCYCH O NICH. POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 18.08.06, 17:43
      Witam.

1. nie krzycz
      2. po diabła dublujesz posty???

Pozdrawiam,
      Maciej Loret
    • orko_orko Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 20.08.06, 19:38
      To nie bzdury to prawda.
      Mam od 1,5 roku alfe 146 1,4 TS i tylko 1 miesiąc po zakupie było dobrze a potem
      problem na problemie. Mówisz ASO była serwisowana i co wyszło, kupa kasy a
      problemy zostały.
      Nie wiem skąd ty bierzesz takie głupoty o kosztach utrzymania, że są takie same?
      Mam porównanie z dużą ilością aut i jakoś Alfa wychodzi najdrożej ciekawe,
      chętnie bym wziął namiary na te tanie serwisy gdzie się znają na rzeczy, bo
      jakoś jeszcze tam nie trafiłem.
      Jeśli chodzi o wygląd to auto jest super, ale jeśli chodzi o niezawodności to
      tak jak podają w testach 1 od końca.
      Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy niepsujących się, co chwila Alf.
      • alces1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 20.08.06, 20:24
        Podsumowując wypowiedź przedmówcy powiem tak:
        współczuję posiadaczom samochodów tej marki, którzy nie są ich pierwszymi
        właścicielami.
        Pozdrawiam!
        • comeback Re: Skąd się biorą .../pewnie coś jest na rzeczy 26.08.06, 13:11
          Znam Ci ja takich od ktorych FIAT AUTO POLAND SA odkupilo alfę. Ba, już po gwarancji - w sądzie długo to trwało.

PS: Mogę tylko dodać, że miejsca w książce gwarancyjnej już brakło

> Podsumowując wypowiedź przedmówcy powiem tak:
          > współczuję posiadaczom samochodów tej marki, którzy nie są ich pierwszymi
          > właścicielami.
          • polka33 Re: Skąd się biorą .../pewnie coś jest na rzeczy 19.10.06, 00:56
            Jeżdziłam alfą 146 1.6 pięc lat jako drugi właściciel -i powiem tak :nie ma
            lepszego samochodu,zero problemów,dopiero jak sama je spowodowałam-urwałm
            tłumik i wjechałam w płot koleżanki..
            teraz ją sprzedaję i płakac mi sie chce-mój pierwszy ukochany smaochodzik-
            BUUUUUUUUUUUU
      • max944 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 20.08.06, 20:45
        orko_orko napisał:

> To nie bzdury to prawda.
        > Mam od 1,5 roku alfe 146 1,4 TS i tylko 1 miesiąc po zakupie było dobrze a
        pote
        > m
        > problem na problemie. Mówisz ASO była serwisowana i co wyszło, kupa kasy a
        > problemy zostały.
        > Nie wiem skąd ty bierzesz takie głupoty o kosztach utrzymania, że są takie
        same
        > ?
        > Mam porównanie z dużą ilością aut i jakoś Alfa wychodzi najdrożej ciekawe,
        > chętnie bym wziął namiary na te tanie serwisy gdzie się znają na rzeczy, bo
        > jakoś jeszcze tam nie trafiłem.
        > Jeśli chodzi o wygląd to auto jest super, ale jeśli chodzi o niezawodności to
        > tak jak podają w testach 1 od końca.
        > Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy niepsujących się, co chwila Alf.

Niezgadzam się z tym absolutnie !!! Alfy są dobre i się nie psują, miałem 146
        TS 1.4 z 1999 roku, jeździłem dwa lata i autko nigdy się nie zepsuło !!!
        wszystko było 100% sprawne, jak je sprzedawałem miało 57 tys. km przebiegu,
        iczłowiek który kupił odemnie tą alfę jest z niej bardzo zadowolony i jeździ
        dość dużo km rocznie. Mam od marca 156 z 2000 roku, ma prawie 100 tyś km
        przebiegu i nic złego się z nią nie dzieje, autko ma jedynie zarysowaną
        przednią szybę którą wartobyłoby wymienić i jak kupowałem wybity był prawy
        łącznik stabilizatora który wymieniłem. Jeżdzę i n ic nie robię poza
        tankowaniem ... . Obawiam się że po prostu trafiłeś kiepski egz. a takich
        prawdę mówiąc jest niestety sporo .......... Co do serwisowania moje obie
        serwisowane były w ASO Alfy we Wrocławiu lub w ASO Fiata w okolicy mojego
        zamieszkania. I tu na marginesie porównaj ceny ASO w Alfie a w Audi, Bmw ( 260
        zł roboczogodzina )czy Mercu. Należy być konsekwentnym kupując alfę i niedawać
        przy niej grzebać partaczą bo narobią tylko szkody ! Pozdrawiam

• max944 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 20.08.06, 20:55
        A jeszcze jedno : jak dajesz autko do serwisu lub jakiegoś warsztatu powiedz z
        góry że nie zapłacisz jak nie będzie działao jak ma być . a tak przy okazji co
        dzieje się z twoją alfką ? i czy jest z polskiej sieci delerskiej, czy była
        serwisowana w aso przez cały czas ? jaki ma przebieg ? Pozdrawiam
      • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 09:52
        > Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy niepsujących się, co chwila Alf.

A mnie się nasuwa jeden wniosek... Jak Pan taki samochód ?.
        Z doświadczenia pochodzącego z użytkowania wielu samochodów, wszystkie nowe,
        serwisowane w ASO oraz użytkowane conajmniej 6 lat. Mogę powiedzieć, że poziom
        awaryjności samochodu, jakim obecnie jeżdżę prywatnie niczym się nie różni od
        poziomu kilku samochodów służbowych, którymi się poruszałem - oczywiście w
        obrębie porównywalnego wieku, gdyż nie mam zamiaru porównywać samochodów nowych
        z prawie dziesięcioletnim, chociaż i w tym sektorze znaleźć można sporo
        "kwiatków". Tak to już jest i pieprzenie głupot oraz podsycanie jakiś debilnych
        stereotypów niczego tutaj nie zmieni. Kupując "stare" auto należy się liczyć z
        jego zużyciem, potrzebą dofinansowania i nie można oczekiwać, że będzie to
        poziom bezawaryjności "roczniaka" bo to tylko świadczy o braku wyobraźni. Po za
        tym, niech kolega sympatyczny zrobi sobie statystykę co tak naprawdę się w tych
        naszych autach psuje (a może zużywa ?) i mam nadzieję, że kolega wyciągnie
        wnioski, i proszę o nie wszczynanie podobnych, nic nie wnoszących dyskusji,
        jeżeli autko się nagminnie psuje to rozebrać na części, sprzedać, kupić "Paska",
        zapomnieć o Alfie i przestać w końcu zawracać innym dupę własnymi frustracjami...
        • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 13:28
          Aquarius, zamiast negowac i wysmiewac doswiadczenia innych osob powinienes
          dziekowac, ze los byl dla ciebie az tak laskawy, ze mogles sobie pozwolic na
          kupowanie WYLACZNIE NOWYCH aut... Powinienes tez wyrazac wdziecznosc, ze stac
          cie bylo na kosztowne serwisowanie tych aut w ASO. Jednak przez ten fakt nigdy
          nie zrozumiesz uzytkownikow aut kupowanych z drugiej, trzeciej, a nawet
          czwartej reki. Moze nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze nie kazdy jednakowo dba
          o samochod, ze wiele ludzi kupuje auta, na ktorych utrzymanie ich nie stac
          sugerujac sie glownie niska cena zakupu, itp. Niestety, to nie ty pozniej
          stajesz sie kolejnym wlascicielem takiego pojazdu. To nie ty musisz naprawiac
          zaniedbania poprzednich wlascicieli. Ty masz auta od nowosci i znasz kazdy
          dzien ich historii. Inni maja mniej szczescia. Fakt, mozna sprawdzic auto przed
          zakupem, ale nie wszystko da sie w stu procentach odkryc. Nie wiesz jak czesto
          tak naprawde wymieniany byl olej, nie wiesz czy nie nastapilo kiedys
          przegrzanie silnika, ktorego skutki pojawia sie dopiero w przyszlosci, itp.
          Auto moze jezdzic bardzo dobrze mimo ze silnik jest w koncowym stadium swego
          zywota. Sa sposoby na oszukanie nawet najbardziej uwaznego klienta. Ale ty jako
          szczesliwy uzytkownik "nowek z salonu" nie zdajesz sobie z tego sprawy, zreszta
          zapewne masz to w dupie bo cie to nie dotyczy. Wiec przestan sie krytycznie
          ustosunkowywac do kiepskich doswiadczen innych uzytkownikow AR, po to jest
          forum, zeby wymieniac ROZNE doswiadczenia, a nie w sposob snobistyczny i
          pozbawiony sensu ustuteczniac tzw. "pier...nie o Szopenie" skoro o Szopenie nic
          nie wiesz. Ciesz sie swoimi dobrymi doswiadczeniami z nowymi autami i nie
          probuj zrozumiec czegos, czego nie bylo ci - na twoje szczescie - dane
          doswiadczyc.
          Podsumowujac powiem tak: w twoim marginalnym przypadku uzytkownika wylacznie
          nowych aut mozna powiedziec "Jaki Pan taki samochod"... W innych przypadkach
          jest kilku Panow i niekoniecznie ten ostatni wydaje swiadectwo o aucie. Jest
          takie polskie przyslowie "Gdzie kucharek szesc...", o ktorym powinienes
          pamietac zanim znowu wydasz nie do konca sprawiedliwy osad i roztoczysz
          wachlarz swoich zyciowych madrosci w sytuacji, o ktorej gowno wiesz. To tyle.
          • mumio2000 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 14:02
            Opinia o alfach bierze sie stąd, ze we wszelakich testach czy tez zestawieniach
            statystycznych wypadają one bardzo miernie. I stąd etykietka aut awaryjnych i
            kosztownych w obsłudze. To jest prawda, bo statystyka rzadko kłamie, czasem
            tylko zafałszowuje rzeczywistosc. Kupując alfę narazilem sie na stek komentarzy
            przeróznych znajomych, doradcow, członków rodziny nawet "co ty robisz
            człowieku, to auto cię zje". Siedzialem ostatnio w kinie, a tam w powodzi
            durnych reklam przed filmem, byla reklama 159. No i cisza na sali i slysze glos
            z boku: "taak, ale ona się strasznie psuje, nie warto".
            No i tak juz chyba zostanie. Tworzy to idiotyczną rzeczywistość: jesli ktos
            kupi alfę i ona mu sie zepsuje, to "alfa, wiadomo, awaryjna, co ty kupiles".
            Jak kupi inne auto, i ono sie zepsuje, to po prostu, cos sie zepsuło, trzeba
            naprawić. Śmieszne, nie?
            • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 14:28
              Tak to juz bywa z opiniami. Podobne pretense moga miec wlasciele BMW, ze
              kojarzeni sa z polswiatkiem.
              Jednak sam zauwazyles ze to statystyki nadaja AR opinie aut awaryjnych, wiec
              czemu pozniej piszesz, ze ta idiotyczna rzeczywistosc tworza przypadkowi
              ludzie? Oni wierza tylko statystykom, ktorym rowniez ty sam przyznajesz racje.
              Nie kazdy musi sam sie sparzyc zeby o czyms mowic, choc oczywiscie powiela w
              ten sposob opinie nie sprawdzone na wlasnej skorze. Wiesz, w Polsce nawet jak
              wyjdziesz w dresie na ulice to nikomu nie przyjedzie do glowy, ze wlasnie
              wybierales sie do parku na jogging, przyporzadkuja cie z miejsca do grupy osob,
              z ktora niekoniecznie chcesz miec cokolwiek wspolnego. Taka jest Polska, Polacy
              kochaja stereotypy. Ja mieszkam teraz wiecej w Norwegii niz w Polsce i tutaj
              wyglada to zupelnie inaczej. Nie spotkalem sie z zadnymi stereotypami
              powielanymi w Polsce ani na temat Alfy ani BMW. W dresach tez chodza normalni
              ludzie i nikt sie z nikogo nie smieje, nikogo nie obraza.
              Tak to wlasnie jest z opiniami. Stereotypy o gownianych Alfach i dresiarskich
              bandyckich BMW to typowo polska specjalnosc.
              Co jednak nie zmienia faktu ze Alfy sa bardzo delikatne i niewlasciwie
              pielegnowane psuja sie czesto i drogo.
              • mumio2000 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 14:33
                Przyznam ci, Street, sporo racji. A Norwegie tez lubie, nawet kiedys od
                Nordkappu, przez Lofoty az do Oslo peregrynowalem. :)) Jednak, te statystyki są
                pochodną właśnie tej "delikatnosci" auta. A "delikatność" nie oznacza, że auto
                jest z porcelany, ale wymaga własnie DBAŁOŚCI. Nie zajeżdżania go, jak robi
                większosc kierowców ze swoimi autami. Facet wjezdza 40 na godzine, pod kątem na
                wysoki krawężnik. Inny facet mnie pyta: wiesz, dwa lata nie zmieniałem oleju,
                może juz trzeba? Itd. Toyota takich rzeźników wytrzyma. Alfa nie.
            • rafal.gtv Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 14:30
              Ostatnio nawet niemieckie badania statystyk awaryjności stawiają modele 147 i
              156 w środku stawki , pomimo tego ,ze ich zakres dotyczy głownie świateł,
              grubosci klocków i rdzy na tłumiku.
          • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 21.08.06, 16:20
            Miałem nie odpowiadać, ale uważam, że powinienem...
            Street... wybacz, ale chyba nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś do końca mojej
            wypowiedzi lub moich intencji, bądź nie chciałeś ich zrozumieć - w to prędzej
            uwierzę. Stwierdzenie "Jaki Pan taki samochód" miało tutaj zdecydowanie głębszy
            wydźwięk, którego Ty niestety nie załapałeś. Już wielokrotnie podkreślałem
            (nawet w kilku wypowiedziach kierowanych do Twojej osoby), że nie użytkowałem
            samochodów nowych jako własności a jedynie jako użyczone mienie firmowe (tutaj
            tego nie pisałem bo raczej nie ma to sensu i nic nie wnosi do całości dyskusji
            ani do jej jakości), które pracodawca mi powierzał, więc nie należę do tych
            szczęśliwców, ba, nawet nie chcę do nich należeć a tym bardziej nie mam za co
            dziękować losowi. Następnym razem najpierw przeczytaj, pomyśl czy dobrze
            zrozumiałeś i dopiero pisz odpowiedź. Moje doświadczenia są jakie są, i takimi
            się dzielę a to, że kupujący nie zadbał o dokładne sprawdzenie swojego
            przyszłego samochodu a sprzedawca okazał się "dresem" i zrobił go w przysłowiowe
            "bambuko" to już nie mój problem. Naiwnych nie sieją, taka jest smutna prawda.
            Zbyt szybko i pochopnie oceniasz ludzi, popracuj nad tym bo to się w życiu przydaje.

Całość Twojej wypowiedzi w 100% upewniła mnie, że Twoje miejsce jest nadal w
            moim KF.

P.S. A o Chopinie możemy śmiało porozmawiać, mam odpowiednie wykształcenie i o
            histroii muzyki wiem sporo, więc zapraszam. Możemy spokojnie posłuchać i
            podyskutować - przy "Szopenie" również ;)

P.S2 Jak widzę wszelkie dyskusje na podobny temat schodzą na manowce, więc nie
            będę się już na ten temat wypowiadał bo zaczyna to tracić jakikolwiek sens - nie
            wnoszą one niczego nowego a jedynie wprowadzają ferment i robi się dużo "smrodu"
            z niczego. Szkoda mi na to czasu.

TEOT
            • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 22.08.06, 12:25
              > Street... wybacz, ale chyba nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś do końca mojej
              > wypowiedzi lub moich intencji, bądź nie chciałeś ich zrozumieć - w to prędzej
              > uwierzę.

Aquarius, wybacz, moze i nie doczytalem, moze zle zrozumialem. Nie zrobilem
              tego celowo.

> Stwierdzenie "Jaki Pan taki samochód" miało tutaj zdecydowanie głębszy
              > wydźwięk, którego Ty niestety nie załapałeś.

Glebszy wydzwiek? Napisalem tylko ze w przypadku aut z rynku wtornego samochod
              nie wydaje swiadectwa tylko o ostatnim wlascicielu. Ten ostatni moze piescic i
              doinwestowywac auto bedac jego pasjonatem, jednak co z tego skoro poprzednicy
              wyrzadzili zbyt wiele szkod...

> Naiwnych nie sieją, taka jest smutna prawda.

Wiesz, nie na wszystkim trzeba sie znac, a czasem mozna tez miec po prostu
              pecha.

>Zbyt szybko i pochopnie oceniasz ludzi, popracuj nad tym bo to się w życiu
              >przydaje

Nie oceniam ludzi, oceniam najwyzej ich wypowiedzi lub zachowania w konkretnych
              sytuacjach. A zycia nie musisz mnie uczyc, nie ty jeden masz jakies
              doswiadczenia.

> Moje doświadczenia są jakie są, i takimi się dzielę

Wiec pozwol innym dzielic sie ich doswiadczeniami zamiast nazywac je
              zawracaniem dupy. Szanuj innych jesli chcesz aby ciebie szanowano.

> Całość Twojej wypowiedzi w 100% upewniła mnie, że Twoje miejsce jest nadal w
              > moim KF.

Twoj wybor, masz do niego prawo.

> P.S. A o Chopinie możemy śmiało porozmawiać, mam odpowiednie wykształcenie i o
              > histroii muzyki wiem sporo, więc zapraszam. Możemy spokojnie posłuchać i
              > podyskutować - przy "Szopenie" również ;)

Bardzo chetnie. Z moich doswiadczen wynika, ze stosunkowo niewielu Polakow lubi
              Chopina, ciesze sie ze sa wyjatki :)

Pozdrawiam
              Street
              • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 22.08.06, 12:45
                Witam.

> > P.S. A o Chopinie możemy śmiało porozmawiać, mam odpowiednie wykształcenie
                > > i o histroii muzyki wiem sporo, więc zapraszam. Możemy spokojnie posłuchać i
                > > podyskutować - przy "Szopenie" również ;)
                >
                > Bardzo chetnie. Z moich doswiadczen wynika, ze stosunkowo niewielu Polakow
                > lubi Chopina, ciesze sie ze sa wyjatki :)

Mówicie o tym Szopenie, co to pasuje do soku jabłkowego? ;)

Pozdrawiam,
                Maciej Loret
                • mumio2000 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 22.08.06, 16:11
                  Szopen w BMW? no to obalania litrów..tfu.tfu...mitów ciąg dalszy:) jestem miło
                  zaskoczony. Dotąd na 100 przejezdzających BMW w 100 slyszałem zawsze muzyke
                  umcyk, umcyk, mydełko fa, ale jak widać, mój ogląd rzeczuywistości był
                  zawężony. A jak widać, to melomani pełną gębą. Szacunek.
                  • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 22.08.06, 16:40
                    Nie tylko Chopin, ale rowniez Bocelli, Cesaria Evora, Stan Getz, Al di Meola i
                    wielu innych... Wszystko zalezy od kierowcy a nie od samochodu :)
                    • uki145 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 23.08.06, 00:41
                      Witam! cóz za róznorodnosc klimatów : Chopin i Al di Meola. dorzucmy jeszcze
                      Keitha Jarreta ,albo Jana Garbarka i zrobi sie bardzo wirtuozerska mieszanina ;-
                      )Pozdrawiam
                    • ppmw Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 22.10.06, 20:40
                      streetfighter69 napisał:

> Nie tylko Chopin, ale rowniez Bocelli, Cesaria Evora, Stan Getz, Al di Meola i
                      > wielu innych... Wszystko zalezy od kierowcy a nie od samochodu :)

Jasne, że wszystko zależy od kierowcy a nie od samochodu. Racja w 100%.
                      I mam nadzueje, że jesteś tym jedynym wyjatkiem. Niestety mam bardzo mierne zdanie na temat posiadaczy BMW. I nie chodzi tu o stereotypy, a jedynie moje doświadczenie na drodze.
                      Muyzkę wydobywajcą się z BMW pomijam bo... po prostu nie uważam tej kakofonii za muzykę.
                      A jesli chodzi o zachowanie na drodze to szkoda gadać. Niestety statystycznie na 100 spotkamych BMW tylko jeden lub dwa zauważone w lusterku, nie wyprzedzaja z prawej po chodniku, nie mrugają światłami aby im zjechać choc nia ma gdzie... nie skręcają na czerwonym lub nie wpychają się np. ze środkowego pasa na lewy omijając gigantyczną kolejkę. Ewentualnie wymachują, niestety nierzadko, do innych kierowców pokazując jedynie im słuszny palec oraz wydzierają się przez okno na innych.
                      Generalnie na 100 samochodów łamiących przepisy ruchu drogowego, 80-90 to BMW. I zaznaczam to po prostu moje obserwacje - nie statystyki.
                      Street mam nadzieję, że jesteś świadectwem tego, że naprawde wszystko zależy od kierowcy i jestes w tych kilku procentach normalnych włascicieli BMW.

Pozdrawiam

ppmw
                      • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 23.10.06, 11:12
                        Wg moich obserwacji Beemki poruszaja sie tak samo jak wiele innych samochodow.
                        Bardzo czesto widze sytuacje przez ciebie opisywane ale marka nie ma tu
                        znaczenia. Wg mnie najwiecej dziwnych manewrow wykonuja kobiety za kolkiem
                        swoich pierdzidelek w rodzaju Seicento czy Skody Fabii, dalej nasi kochani
                        Przedstawiciele Handlowi w autach z kratka, nastepnie taksiarze, a dalej
                        kierowcy zabytkow motoryzacji made in FSO. Szczerze mowiac, mimo ze jezdze duzo
                        wlasnie po miescie, jeszcze nie spotkalem sie z Beemka wyprzedzajaca po
                        chodniku... Zreszta kultura motoryzacyjna w naszym kraju naprawde nie zalezy od
                        marki. Teraz w Lodzi sa gigantyczne korki bo prowadzone sa rownoczesnie remonty
                        glownych ulic w miescie i nieraz widze jak ludzie pokazuja sobie palec, rzucaja
                        miesem, a nawet biora sie za lby na skrzyzowaniach. I szczerze powiem ze
                        kierowcow BMW jeszcze w tej roli nie spotkalem.
          • andrzej9927 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 27.08.06, 13:18
            No tak... tylko, że ten artykuł stał się opowieścią o użytkownikach i obsłudze a
            nie samochodzie. Ja mam trzy alfy i jestem przyjemnie przez nie obsługiwany.
            Żadna z nich kiedy je nabywałem, nie była nowa. Kupuję, jeśli trzeba, części
            dobrej jakości a nie tanie podróbki i jakoś się sprawdzają. Ostatnią kupioną
            jest "alfa 33" - bokser 1350. 90 KM. Jeździ jak burza. Przy niewielkiej wadze
            tego auta, przyjemność ogromna.
            • lumpenliberal Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 28.08.06, 11:19
              Popieram. Jeżdżę Alfami od dawna: 33 stara i nowa, 75, teraz 146. Auta nie
              nadają się do wykorzystywania jako ciągnik ani ciężarówka - to pewne. Ale za te
              pieniądze jakie za nie trzeba dać, przy tej przyjemnośći jazdy jaką oferują nie
              ma lepszej marki. Starym dziadom którzy lubią zawieszenie typu łódka nie
              polecam. Koszty części oryginalnych nie są wcale wysokie, a podróby lepszych
              firm nie ustępują im jakością. Nie polecam natomiast większych napraw u kowala,
              choć rozsądny mechanik nie powinien mieć większych kłopotów z drobnymi usterkami.
      • k.borsuk Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 22.08.06, 23:31
        Jestem posiadaczem dwoch niepsujacych sie alf (147 1.9jtd (160tys) i 156
        1.8ts(314tys)), pomijam zuzycie wynikle z uzytkowania. Jak ktos kupuje auto nie
        znanego pochodzenia, za "promocyjna" cene nie powinien sie dziwic ze ma wydatki...
        Jezdzac do polski co chwila widze transportowane na lawetach wraki...
        sprzedawane pozniej jako auta od przyslowiowego dziadka z przebiegiem 90tys km,
        dotyczy to takze AR.
        • max944 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 23.08.06, 11:54
          Poprzedni post jest naprawdę godny uwagi !!! Dużo zależy skąd alfa pochodzi i
          kto nią jeździł ( załóżmy że po wejściu do auta właściciel dawał gaz do końca,
          na zimnym silniku !!! a jak wiadomo auta z tego typu silnikami do kiedy się nie
          nagrzeją nie lubią przeraczania 3,5 tyś. obrotów, to jest dla nich zabójstwo )
          Pomyślmy że po kimś takim kupimy alfę , to będzie złom i późniejsze marudzenie
          że alfa jest zła. A co do aut sprowadzanych to wolę nawet już nie pisać - to w
          95% złomy nienadające się do niczego, poszczepiane w stodołach by sprzedać,
          Ale niestety ludziom trudno wytłumaczyć że pięknie błyszczące auto 7-8 letnie
          to bzdura. Ono poprostu jest podpicowane lakier zeszlifowany ( koszt takiej
          usługi ok 150 zł ) lub położoy krall . Daje to ładny efekt i świetnie tuszuje
          wszystkie niedobytki auta. Drugi manewr to błysk pod maską. Auto używane musi
          mieć ślady zużycia - jeśli nie ma to już coś jest nie tak ( nie mówię o
          wyjątkach typu że kupujemy auto od swojego wujka co jeździł 1000 km rocznie )
          Kolejna rzecz używane nie równa się nowe więc do roboty zawsze coś się znajdzie
          i czy to alfa czy bmw czy jaguar itd. No i najważniejsze jak samemu się
          użytkuje auto bo jak się wsiada i tylko jeździ to się zajeździ nawet nowe.Przy
          autach sportowych szczególnie należy zwracać uwagę na olej w silniku i na
          zawieszenie ( nie jeździć ekstremalnie po dziurach, któryuch nam nie brakuje i
          krawężnikach itd. )Ja osobiście traktuję swoją alfę łagodnie, a ona tak samo
          mnie nie psując się. Pozatym czym starsze autko tym więcej może się zepsuć nie
          zależnie od marki - bo elementy się poprostu zuzywają
      • slomek2 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 24.10.06, 19:57
        jaka tam prawda miałem ar164 z 91 przez rok zrobiłem 40tyś km i jakoś nic się
        nie psuło o auta trzeba dbać teraz mam 145 z 96 fakt poleciały panewki ale w
        silniku nie było oleju tylko smar przez trzy miesiące od remontu zrobiłem już
        15 tyś i nic się nie dzieje ani z zawieszeniem ani z niczym innym a jeśli
        chodzi o części to nie wiem gdzie ty je kupujesz są takie same jak do innych
        aut klocki 100 zł dla porównania golf 3 też 100 amorki 130 golf to samo idz do
        sklepu i porownaj fakt niektóre są droższe ale to wkażdej marce są wyjątki a
        ar to super auto i nikogo kto je kocha nie trzeba o tym przekonywać a ci
        którzy są na nie niech kupią sobie golfa albo astre pozdrawiam
    • black146 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 28.08.06, 09:44
      a ja się ciesze z takiej opinii:) ponieważ moge kupić dobre auto duzo nowsze z
      lepszym wyposazeniem za mniejsze pieniądze. a polak głupi i wszystko co
      niemieckie uwaza z najlepsze
      wcześniej miałem fiata tipo, teraz mam 146 z gazem i żadne z tych aut mnie nie
      zawiodło, następnym autkiem tez bedzie alfa albo coś włoskiego
      POZDRAWIAM
    • testra Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 28.08.06, 22:46
      A ja myślę, że to z narodowej polskiej głupiej zawiści, bo w końcu jak
      właściciele wszelkiej maści szmeclwagenów nie mają żadnych argumentów to i tak
      czegoś muszą przyczepić się.

Masz rację, jeździłem już wieloma autami włoskimi, niemieckimi, francuskimi, a
      nawet japońskimi i Alfa ani nie spala więcej, ani nie psuje się bardziej niż
      inne porównywalne auta tej klasy i też jak black146 cieszę się z tutejszej
      głupoty, bo mam bardzo dobre auto, duzo nowsze i z lepszym wyposażeniem za
      mniejsze pieniądze, a przy tym jak się prowadzi..., żadnego porównania,
      pozdrawiam.
    • marekglowacz Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 28.08.06, 23:10
      bo to nie bzdury. Alfy mają awaryjność ponadprzeciętną i tego nie zmienisz. A
      twoja AR jest tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę. Jeżeli nawet o
      awaryjności można tpczyć długie dysputy to o kosztach eksploatacji już nie.
      Prosta sprawa, dzwoniłem do aso z zapytaniem jaki jest koszt wymiany paska
      rozrządu w ar 156 1,9jtd. Otoz calkowity koszt przekracza grubo 1000. Więc nie
      powiesz mi, że są to ceny takie jak innych marek.Dodam że częsci do alfy nie
      maja tylu zamienników co popularniejsze marki co sprawia, że nawet najmniejsza
      zepsuta pierdołka potrafi wydrzeć grodsza z kieszeni. Poza tym kupując nową AR
      za około 100tyś raczej nie oczekuje się tandetnych platików wewnatrz, które po
      kilkunastu tysiącach kilometrów trzeszczą jak w każdym szanującym się włoskim
      szmelcu. Włosi powinni rysować samochody ale na litość boską niech ich nie
      montują!!!
      • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 00:09
        Drogi Marku,

Miałem się nie wypowiadać na tematy typu "wyższość świąt..." bo to do niczego
        nie prowadzi. To forum jest dla kręgu ludzi zainteresowanych pewnym, konkretnym
        tematem, więc prowadzenie ewangelizacji w innym kierunku raczej w tym miejscu
        nie ma sensu. Szanuję Twoje zdanie ale "wrzuć na luz" i nie staraj się umacniać
        jakiś kretyńskich stereotypów...

Po drugie rozumiem, że Twoje doświadczenie marketingowe dotyczące kosztów
        wymiany rozrządu nie dotyczyło samego ASO AR. Zakładam, że podszedłeś do sprawy
        profesjonalnie i sprawdziłeś również jakie są koszty identycznej wymiany w
        samochodach innych marek porównywalnych rocznikowo i technologicznie. Czytając
        to, co napisałeś mam jednak wrażenie, że "nie odrobiłeś pracy domowej"
        rzetelnie. Zrób eksperyment - zadzwoń do dowolnego ASO np. jakiejś innej marki
        światowej popularnej w naszym kraju i poproś o wycenę wymiany rozrządu
        (wcześniej polecam dawkę Nerwosolku na uspokojenie) - zapewniam, że usłyszysz
        poziom cen zdecydowanie wyższy a na pewno podobny, więc ten argument to raczej
        "kula w płot". Szkoda amunicji...

Po trzecie tonę tandetnych plastików znajdziesz również w znacznie droższych
        samochodach. Wystarczy się przespacerować po kilku salonach i obejrzeć nowe
        modele. To taki "trynd" i wszędobylskie obniżanie kosztów i trwa to już od kilku
        lat - żeby nie być gołosłownym podam przykład: Cytrynka C5 Break (notabene
        bardzo komfortowe i duże auto, na długie trasy rewelacja), rocznik 2001,
        przebieg 97000m kupiony w salonie, jeden kierowca od zawsze - całość wnętrza już
        trzeszczy bardziej niż "słyszalne" a samochód jako nowy kosztował zdecydowanie
        więcej niż 100 tyś zł - wnioski wyciągnij sam. To już niestety nie lata 80,
        gdzie kupując auto z górnej półki można było być pewnym, że dostaje się do ręki
        samochód o odpowiedniej jakości. Priorytet 1 - robienie kasy, kasy i jeszcze raz
        kasy - uchyla się inne priorytety...

Nadal twierdzisz, że to "nie bzdury..." ? - ja bym raczej powiedział, że właśnie
        przeczytałem trochę nieprzemyślanych bzdur...
        • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 11:20
          Witam.

> Zrób eksperyment - zadzwoń do dowolnego ASO np. jakiejś innej marki
          > światowej popularnej w naszym kraju i poproś o wycenę wymiany rozrządu
          > (wcześniej polecam dawkę Nerwosolku na uspokojenie) - zapewniam, że usłyszysz
          > poziom cen zdecydowanie wyższy a na pewno podobny,

3,5 roku temu zapłaciłem w ASO Forda za wymianę rozrządu w Escorcie 1,6 16V '95
          OIDP 960PLN. Niestety zakresu nie pamiętam. Oczywiście auto jest o pół klasy
          albo i klasę niżej od "156".

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
          • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 14:42
            Mojemu bratu dzisiaj powiedzieli, że wymienią mu rozrząd w C5 Break za okazyjną
            kwotę 2500 zł - tanio kurna jak barszcz :D
            • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 15:10
              Witam.

> Mojemu bratu dzisiaj powiedzieli, że wymienią mu rozrząd w C5 Break za
              > okazyjną kwotę 2500 zł - tanio kurna jak barszcz :D

No cóż. Zawszeć to kilka stów taniej niż w 156 2.0TS... :((

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
              • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 16:02
                malgoska1 napisała:

> No cóż. Zawszeć to kilka stów taniej niż w 156 2.0TS... :((

Nie szukałeś nic taniej ? Mnie się udało zrobić rozrząd w 1.6TS za 960 zł z
                robocizną łącznie z wariatem. Nie wierzę, żeby do 2.0 było zdecydowanie drożej a
                więcej jest jedynie o jednen pasek i niewiele więcej pracy - tak sobie gdybam i
                myślę, że w 1200 maksymalnie byś się zmieścił z całością jak by poszukać części
                w dobrych cenach.
                • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 16:08
                  Witam.

> Nie szukałeś nic taniej ? Mnie się udało zrobić rozrząd w 1.6TS za 960 zł z
                  > robocizną łącznie z wariatem. Nie wierzę, żeby do 2.0 było zdecydowanie
                  > drożej a więcej jest jedynie o jednen pasek i niewiele więcej pracy - tak
                  > sobie gdybam i myślę, że w 1200 maksymalnie byś się zmieścił z całością jak
                  > by poszukać części w dobrych cenach.

Ale gdzie mam szukać? Nigdy nie miałem "swojego" mechanika...
                  Bałem się oddać byle komu, bo wszędzie trąbią, że z rozrządem w Alfie 156, to
                  jak z jajkiem...
                  Nie tylko jeden pasek ;)
                  Ja za około 1200PLN części kupiłem właśnie oryginalne w ASO. Reszta to
                  olej+filtr+robocizna mechanika z ASO po godzinach. Razem 1900PLN...

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret
                  • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 16:44
                    malgoska1 napisała:

> Ale gdzie mam szukać? Nigdy nie miałem "swojego" mechanika...
                    > Bałem się oddać byle komu, bo wszędzie trąbią, że z rozrządem w Alfie 156, to
                    > jak z jajkiem...

Bez przesady, rozrząd paskowy jak każdy inny i nie wiem skąd te zabobony. Myślę,
                    że warto zacząś rozgladać się za alternatywnym miejscem ;)

> Nie tylko jeden pasek ;)

No tak jeszcze jedna rolka - www.fanta-team.org/pho500.php/2831.jpg :)

> Ja za około 1200PLN części kupiłem właśnie oryginalne w ASO. Reszta to
                    > olej+filtr+robocizna mechanika z ASO po godzinach. Razem 1900PLN...

Rozumeim, że olej przy okazji a nie przy każdym podejściu do paska ;)
                    Po za tyum co znaczy oryginalne ? Z logo AR ? Daj spokój - wszyscy na około
                    wiedzą, że tego AR nie produkuje a tylko firmy trzecie. Ja nie kupowałem w ASO i
                    nigdy nie kupie jak pomyślę sobie, że mają 100% marży a części kupują w hurtowni
                    za rogiem - zwykłe naciągactwo. Jak będziesz czegoś szukał to daj znać - coś
                    się pomyśli ;)

Głowa do góry - jakoś trzeba sobie radzić ;)
                    • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 19:14
                      Witam.

> Bez przesady, rozrząd paskowy jak każdy inny i nie wiem skąd te zabobony.
                      > Myślę, że warto zacząś rozgladać się za alternatywnym miejscem ;)

Rozglądam się "od zawsze", ale takiego miejsca chyba w Bydgoszczy nie ma.

> Rozumeim, że olej przy okazji a nie przy każdym podejściu do paska ;)

Olej, to 3 razy częściej niż pasek (olej co 10kkm pasek co 30kkm).

> Po za tyum co znaczy oryginalne ? Z logo AR ?

Dokładnie. A miałeś inny pomysł? ;)

> Daj spokój - wszyscy na około wiedzą, że tego AR nie produkuje a tylko firmy
                      > trzecie.

www.alfaromeo.pl/phpBB/viewtopic.php?t=923&highlight=katalogi ;))

> Ja nie kupowałem w ASO i nigdy nie kupie jak pomyślę sobie, że mają 100%
                      > marży a części kupują w hurtowni za rogiem - zwykłe naciągactwo.

W "hurtowni za rogiem" mają części z logo AR na częściach i pudełkach?

> Jak będziesz czegoś szukał to daj znać - coś się pomyśli ;)

Szukam np. centralki do alarmu, opornika (maty grzewczej) na fotel kierowcy
                      (prawdopodobnie tylko siedzisko, ale muszę to jeszcze ustalić) w cenach
                      niższych niż nowe w ASO...

> Głowa do góry - jakoś trzeba sobie radzić ;)

Dla mnie problemem jest znalezienie w Bydgoszczy osoby, która by chciała i
                      potrafiła zaopiekować sie moim autem. Niestety z tym jest problem. A tego z
                      poprzednikiem (Escortem) nie miałem. I tu jest pies pogrzebany... :((

Pozdrawiam,
                      Maciej Loret
                      • aquarius01 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 30.08.06, 11:35
                        malgoska1 napisała:

> Rozglądam się "od zawsze", ale takiego miejsca chyba w Bydgoszczy nie ma.

A w okolicach nikogo nie ma ? To może warto pomyśleć na wybraniem się np. do
                        Wrocławia - zorganizować sobie jakąś sobotę z rodzinką we WRO a samochodzik
                        oddać w ręce Bogulaka - takie przyjemne z pożytecznym ;)

> Olej, to 3 razy częściej niż pasek (olej co 10kkm pasek co 30kkm).

To jest chyba zrozumiałe - ja myślałem, że zawsze przy wymianie rozrządu rownież
                        wymieniasz olej, co wydaj emi się nielogiczne, chyba, że to rownież wynika z
                        przebiegu :)

> > Po za tyum co znaczy oryginalne ? Z logo AR ?
                        >
                        > Dokładnie. A miałeś inny pomysł? ;)

Owszem np. Dayco ;)

> www.alfaromeo.pl/phpBB/viewtopic.php?t=923&highlight=katalogi
                        ;))

Znamy, Znamy ;))

> W "hurtowni za rogiem" mają części z logo AR na częściach i pudełkach?

Owszem, kilka razy udalo mi się kupić w hurtowni, lub w sklepie częśc w pudełku
                        i z logo AR, choćby wariator (co nie jest dziwne) napinacz i rolkę prowadzącą
                        kupilem o połowę taniej niż w ASO a produkty były "oryginalne" - wiadomo, że są
                        produktami firm trzecich bo to taniej jest ;)

> > Jak będziesz czegoś szukał to daj znać - coś się pomyśli ;)
                        >
                        > Szukam np. centralki do alarmu, opornika (maty grzewczej) na fotel kierowcy
                        > (prawdopodobnie tylko siedzisko, ale muszę to jeszcze ustalić) w cenach
                        > niższych niż nowe w ASO...

Miałem na myśli raczej elementy popularne. Tego typu części to jedynie ASO lub
                        rozbitki, więc trzeba szukać i pytać - najlepiej po złomiarzach ;)

> Dla mnie problemem jest znalezienie w Bydgoszczy osoby, która by chciała i
                        > potrafiła zaopiekować sie moim autem. Niestety z tym jest problem. A tego z
                        > poprzednikiem (Escortem) nie miałem. I tu jest pies pogrzebany... :(

Maciek - stara i sprawdzona zasada - kto szuka ten znajdzie. W koncu prędzej,
                        czy później trafisz. Trzymam za to kciuki :)
                        • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 30.08.06, 12:25
                          Witam.

> A w okolicach nikogo nie ma ? To może warto pomyśleć na wybraniem się np. do
                          > Wrocławia - zorganizować sobie jakąś sobotę z rodzinką we WRO a samochodzik
                          > oddać w ręce Bogulaka - takie przyjemne z pożytecznym ;)

1. Mogę się również wybrać do Frankfurt/O
                          2. Byłem w Miliczu na weekend
                          3. Mógłbym się wybrać. Ale wówczas nie będzie chyba dużo taniej, bo będę musiał
                          doliczyć paliwo za około 200PLN. A niech coś po drodze wyskoczy albo trzeba
                          będzie coś poprawić... Wolałbym mieć kogoś takiego na miejscu. Chyba, że
                          przejazdem będę w okolicach za 2 lata, to może rzeczyiście spróbuję...

> To jest chyba zrozumiałe - ja myślałem, że zawsze przy wymianie rozrządu
                          > rownież wymieniasz olej, co wydaj emi się nielogiczne, chyba, że to rownież
                          > wynika z przebiegu :)

Nie robiłem tak, ale zamierzam tak robić. Z czego to wynika - nie pamiętam ;))
                          Ale pewnie z dyskusji na tym bądź innym forum.

> > > Po za tyum co znaczy oryginalne ? Z logo AR ?
                          > >
                          > > Dokładnie. A miałeś inny pomysł? ;)
                          >
                          > Owszem np. Dayco ;)

Ja nie jestem pewien czy pasek Dayco jest dokładnie tym samym co pasek
                          wyprodukowany przez Dayco ale mający logo AR. Co nie znaczy, że któryś z tych
                          pasków musi być lepszy...

> Maciek - stara i sprawdzona zasada - kto szuka ten znajdzie. W koncu prędzej,
                          > czy później trafisz. Trzymam za to kciuki :)

Ja juz straciłem nadzieję :((
                          Kolega z Alfą jeździł wymieniać rozrząd do Poznania, bo też nie wiedział komu
                          może w Bydgoszczy zaufać... Po prostu tragedia...
                          A nie chciałbym trafić później... ;)

Pozdrawiam,
                          Maciej Loret
                        • piotr_tk Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 11:21
                          szukasz centralki do alarmu czy centralnego ? jak do centralnego to mam uzywany
                          z mojej (sprawny) piotr_tk@gazeta.pl
                          • malgoska1 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 14.09.06, 12:59
                            Witam.

> szukasz centralki do alarmu czy centralnego ? jak do centralnego to mam
                            > uzywany

1. Nie on, tylko ja szukam.
                            2. Odpisałem Ci w wątku, który w tym celu sam założyłeś.
                            3. Może to dziwnie zabrzmi, ale nie wiem czego szukam. ;)) Natomiast mam gdzieś
                            zapisany nr tego ustrojstwa, którego szukam i dlatego Cię o ten numer prosiłem.

Pozdrawiam,
                            Maciej Loret
                  • k.borsuk Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 11.09.06, 18:46
                    no tak, dobre musi kosztowac :D :D

"chciałeś Panią to łóż na nią" ;-))
      • nicolaromeo Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 00:20
        No tak w seicento jest taniej
      • alcol Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 00:44
        Tak się akurat składa, że jeżdziłem już innymi markami aut i rozrząd wymieniałem nie raz i nieważne czy to była megana, accord, toledo czy fabia teściów za każdym razem w ASO koszt takiej wymiany grubo przekraczał 1000zł. Więc skąd to zaskoczenie, że w AR też tyle kosztuje?
        Faktycznie miałem kiedyś auto w którym wymiana była sporo tańsza - 17 letni Golf 2 ;)
        Poprostu czasem warto czasem zastanowić się co pisze - nie ma taniego ASO i tyle.

pzdr
        • kazweg46 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 12:20
          Wróciłem właśnie z Bułgarii,jechałem przez Serbię -3500 km w obie
          strony.Bezawaryjnie, tylko tankowanie i autostrady trochę pochulałem .AR 156
          2,0 na gaz.
          Na razie moja alfa mnie nie zawiodła oby tak dalej.POZDRAWIAM KAZIK
      • max944 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 22:16
        marekglowacz napisał:

> bo to nie bzdury. Alfy mają awaryjność ponadprzeciętną i tego nie zmienisz. A
        > twoja AR jest tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę. Jeżeli nawet o
        > awaryjności można tpczyć długie dysputy to o kosztach eksploatacji już nie.
        > Prosta sprawa, dzwoniłem do aso z zapytaniem jaki jest koszt wymiany paska
        > rozrządu w ar 156 1,9jtd. Otoz calkowity koszt przekracza grubo 1000. Więc
        nie
        > powiesz mi, że są to ceny takie jak innych marek.Dodam że częsci do alfy nie
        > maja tylu zamienników co popularniejsze marki co sprawia, że nawet
        najmniejsza
        > zepsuta pierdołka potrafi wydrzeć grodsza z kieszeni. Poza tym kupując nową
        AR
        > za około 100tyś raczej nie oczekuje się tandetnych platików wewnatrz, które
        po
        > kilkunastu tysiącach kilometrów trzeszczą jak w każdym szanującym się włoskim
        > szmelcu. Włosi powinni rysować samochody ale na litość boską niech ich nie
        > montują!!!

Jeśli uważasz że cena wymiany rozrządu jest wysoka zadzwoń do BMW , ostatnio
        znajomego zkasowali za wymianę uszczelgi pod głowicą w 7-ce ( nie żartuję i nie
        przesadzam ) 13.000 zł !!! A cena wymiany rozrządu w nowoczesnym dieslu jest
        wysoka , podobnie jak w skomplikowanym beznyniaku, zadzwoń do Opla, Forda i się
        popytaj ile tam chcą - stawki są wysokie, a co do zamienników nie mam
        problemu, a po drugie 1.9 jtd to silnik z fiata więc z zamiennikami nie ma
        problemu. Przy nowoczesnych autkach nie da się kupić super tanio częsci, chyba
        że koszty utrzymania swej alfy porównasz z 75 konną vectrą o technice z innej
        epoki. Pozdrawiam
        • jaroslaw.jarzynski Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 29.08.06, 23:36
          Nie wiem skąd wziąłeś cenę ponad 1000 zł za rozrząd!? Ja swoją 156 1.9 JTD mam
          od 3 miesięcy, zaraz po kupnie wymieniałem rozrząd z pompą wody, filtry, olej
          (texaco żebyś nie mówił że najtańszy ;) - łączny koszt z robocizną - nieco ponad
          800, a więc rozrząd, pompa, filtry i olej łącznie niespełna 600 zł. - więc nie
          przesadzajmy aż tak bardzo z tą drożyzną.

Co do awaryjności - może nie jestem w satnie zbyt wiele powiedziec - ledwie 10
          000 km przejechałem swoim autkiem. Na razie zaczyna skrzypiec lewy wachacz,
          przytkalem tez wtryskiwacz po zatankowaniu kiepskiej ropy - ale to moja wina -
          niestety common rail to nie stary traktor - jest wrażliwy. Poza tym chodzi jak
          zegarek. Rocznik 1998, przebieg niemal 190 tys.

A tak na marginesie - wczesniej jezdzilem daewoo o którego awaryjnosci tez krąży
          mnóstwo mitów - ale, tak jak w przypadku AR to tylko mity. Daewoo rowniez nie
          bylo szczegolnie awaryjne, a czesci byly smiesznie tanie.

Cos mam wrazenie ze propagande sieją fanatyczni kierowcy Golfów i Audi 80,
          których nr rejestracyjne są "mocno powiatowe" ;)
          • kagatora Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 30.08.06, 12:52
            Bzdury? Syn wbrew moim radom kupił w 2003 Alfę 147 1.6,auto kupione jako roczne z salonu AR z przebiegiem około 30tys.W ciągu roku odwoziłem,odbierałem go z serwisu 6 razy,w tym tylko raz na przegląd.Reszta to awarie w tym zerwanie paska rozrządu przy 43tys km!!Pozostałe wizyty to awarie elektryki i zawieszenia.W mojej 4 letniej Hondzie CRX póki co zepsuł się jedynie jakiś element układu elektrycznego,naprawa w ramach gwarancji.Te statystyki awaryjności nie biorą się z nikąd.Alfy to piękne auta,ale za drogie w eksploatacji i zbyt zawodne.
            • mumio2000 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 30.08.06, 12:59
              1. jakim kierowcą jest syn? to jego pierwsze auto?
              2. kto jezdzil tą alfa od zera do 30 tys, km? wiesz, ze mozna zarżnąc auto w
              miesiac?
              • max944 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 30.08.06, 23:30
                Pełna racja, wiele zależy od tego jak się jeździ, jeżeli ktoś na zimnym silniku
                alfy daje gaz do końca to załatwi go w tydzień, jak jeździ po koleinach,
                dziurach itp na pełnym gazie zatłucze zawieszenie w tydzień, a rozrząd wymienia
                się zawsze po kupnie gdy nie wiadomo kiedy był wymieniony na 100% i w
                przypadku gdy nie ma pewności co do przebiegu i jego autentyczności, pozatym
                zaleca się wymianę po 3 - 5 latach, zależnie od typu auta bo jak wiadomo guma
                się starzeje. Pozdrawiam
                • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 31.08.06, 13:11
                  >Pełna racja, wiele zależy od tego jak się jeździ, jeżeli ktoś na zimnym
                  >silniku alfy daje gaz do końca to załatwi go w tydzień

Heh, właśnie dlatego nie kupiłbym już używanej AR :] To auto jest naprawde
                  bardzo delikatne, trzeba sie obchodzic jak z jajkiem, a wiekszosc kierowcow ma
                  to w przyslowiowej dupie. Poza tym ktos kto przesiadl sie np. z Golfa III nawet
                  o tym nie wie.

>jak jeździ po koleinach, dziurach itp na pełnym gazie zatłucze zawieszenie w
                  >tydzień

Czlowieku, codziennie widze jak ludzie leca pelnym gazem po takich dziurach
                  gdzie ja jade 10 km/h i tylko wkurwieni na mnie patrza ze im droge blokuje...
                  Az mi wtedy ciarki po plecach przechodza. Uwazasz ze ma znaczenie czym jada?
                  Gowno ich obchodzi czy to jest AR czy BMW czy VW, paluja ile wlezie. Roznica
                  polega tylko na tym ze Alfa wytrzyma to o wiele krocej niz VW czy BMW.

>a rozrząd wymienia się zawsze po kupnie gdy nie wiadomo kiedy był wymieniony
                  >na 100% i w przypadku gdy nie ma pewności co do przebiegu i jego
                  >autentyczności, pozatym zaleca się wymianę po 3 - 5 latach

Tylko ze tu jest mowa o aucie kupionym w 2003 jako roczne z salonu z
                  przebiegiem 30 tys. km. ... Nie sugeruj sie ze teraz mamy 2006 bo ta historia
                  dotyczy kilku lat wstecz :)
                  • uki145 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 01.09.06, 01:53
                    Witam! przykład golfa jest troche nie na miejscu ,bo odpowiedniki tej szacownej
                    marki z czasów swietnosci 145 miały raczej niewysilone ,niskoobrotowe silniki.
                    one skłaniaja do jazdy na niskich obrotach . taki golf 1.6 75 km powyzej 4000
                    obr juz praktycznie nie przyspiesza. nawet debil nie zakatuje takiego silnika
                    bo odruchowo zmieni bieg na wyzszy. dobrym przykładem dla porównania jest honda
                    civic ,ze swoimi jakze trwałymi wysokoobrotowcami . trwałymi ,ale pod warunkiem
                    dbałosci olejowej i odpowiednim rozgrzewaniu .pałowane na zimno jednowałkowe
                    1.5 16v (90 KM)z civica z lat 92-95 juz po 150 tys km nadaje sie do remontu ,bo
                    trzeba robic góre i pierscienie. podobnie jest w przypadku alfy. z bmw jest
                    troche inaczej ,bo 4 cyl. rzedówki z tamtego okresu były raczej
                    spokojnymi ,mało agresywnymi silnikami o sporej elastycznosci na niskich
                    obrotach i słabo wyeksponowanej "górze "( w porównaniu z T.s alfy i 16v hondy)
                    (e36 316 318). nie jest to charakterysyka golfa 1.6 8v ,ale zdecydowanie inna
                    pala kaloszy niz w przypadku hondy i ar . cos chyba jest na rzeczy i moze tu
                    tkwi wyjasnienie problemu wyzszej odpornosci na katowanie BMW ,a juz bardzo
                    wysokiej w przypadku VW .z drugiej strony ,chyba nikt mi nie udowodni ,ze
                    katowane na zimno e36 nie bedzie w koncu miało problemów z uszczelniaczami
                    zaworowymi i pierscieniami. jedyna wada silników T.S z tamtego okresu jest
                    słaby układ wał panewka (na tle hondy czy bmw).tutaj trzeba przyznac wyzszosc
                    niewłoskim konstrukcjom. juz słowem zakonczenia uwazam ,ze obiektywnie o
                    awaryjnosci pojazdu mozna mówic dopiero wtedy ,gdy sie go ma we własnych łapach
                    od nowosci. Pozdrawiam Łukasz
              • k.borsuk Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 11.09.06, 18:53
                4 letnie CRX? ciekawe
    • piotrcar Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 12.09.06, 12:00
      Hej.Nie wytrzymalem i musialem cos napisac:))))Alfy nie sa az takie drogie w
      utrzymaniu.To sa tylko pogloski ludzi zadzrosnych,ktorzy nie maja alf:)))Powiem
      tylko tyle.Gdy kupilem AR156 z silnikiem 1.6 wymienilem tylko:
      -rozrzad
      -pasek wielorowkowy
      -wariator
      -uszczelki pry wariatorze
      i to z czescismi i robocizna kosztowalomnie jakies niecale 1500 zl.Czy to jest
      duzo?????????Ja uwazam ze nie,kupujac uzywany samochod trzeba sie liczyc z
      kosztami,niestety za darmo nic nie ma.
      Aha dodam tylko ze wymieniajac rozrzad kupilem pasek Geitza czy cos takiego.To
      koles z warsztatu jak go zobaczyl to powiedzial tam:co ty kupiles??????wiesz ze
      to wytrzyma 30000 i peknie!!I dal mi jakis inny pasek ale nie pamietam jaki i
      powiedzial:ten pasek wytrzyma okolo 60000 ale przy 50000 pomysl o wymianie.

oleje jeszcze i plyn w chlodnicy koszt jakies 400 zl
      wszystkiefiltry aleto juz groszowe sprawy
      No i teraz jeszcze wymienilem sonde i przeplywomierz koszt 500 zl
      no i jeszcze bede musial przy okazji wymienic silnik krokowy koszt jakies 500 zl

Czylicalosc zamknie sie w 3500 zl
      Czy toduzo????Ja uwazamze nie wkladasz troche ale zobacz co za tomasz??
      Piekna,goraca wloszke...Nie oddam jej nikomu:)))))
      • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 12.09.06, 14:15
        1) Ile czasu masz juz ta AR?
        2) Dlaczego na podstawie doswiadczen z jednym egzemplarzem od razu obalasz
        opinie wyrazone przez wiele osob na podstawie wielu egzemplarzy? Nawet
        zagorzali alfisti (zeby nie wspomniec slynnego cytatu z
        www.cuoresportivo.pl "My Alfa costs me a fortune...") potwierdzaja ze AR jest
        autem kosztownym i wymagajacym w utrzymaniu! Rozumiem ze ty wiesz lepiej...?
        3) Czesci zapewne wymieniales poza ASO sadzac po cenach, a czesci kupowales
        pewnie na allegro. W takim wypadku powiem ci ze jak na takie zakupy to 3500zl
        jest dosc wysoka cena w porownaniu z autami konkurencji - przede wszystkim ze
        wzgledu na rozrzad i wariator.
        4) Skad wniosek ze negatywne opinie o AR to pogloski zazdrosnych osob ktore
        nigdy nie mialy AR? Wg mnie sa to przede wszystkim opinie posiadaczy lub bylych
        posiadaczy aut tej szacownej marki. Zapewne czesc z nich, podobnie jak ty,
        wyraza swoje opinie na podstawie jednego lub dwoch egzemplarzy, ale sumujac te
        wypowiedzi mozna juz uzyskac w miare obiektywny obraz sytuacji.
        5) Niemniej jednak ciesze sie, ze regularnie padajace w AR sondy lambda,
        przeplywki i silniki krokowe oraz problematyczny wariator to wg ciebie calkiem
        naturalne sprawy, ktorych nie nalezy traktowac jako problem :]

Ogolnie zycze udanej i "bezproblemowej" eksploatacji :)

Pozdrawiam
        Street
        • nicolaromeo Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 01:03
          Street wymiana rozrządu z wariatorem w ASO (1,6/1,8) to koszt 1800 zł, reszta
          części niewiele droższa niż kolega opisał. Najpierw zadzwoń i sprawdź a potam
          mędrkuj, ze drogo. Pomijając to ja po roku serwisowania (czyli jednym
          przeglądzie, mam odcinane od faktury 15% jak każdy inny klient) więc w zasadzie
          to zamyka sie w 1600. No masakrycznie drogo, w seicento taniej.
          A pozatym do Ciebie też niewiele przemawia. Jak to było z tym raportem BMW z
          DEKRY?
          • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 11:33
            nicolaromeo napisał:

> Street wymiana rozrządu z wariatorem w ASO (1,6/1,8) to koszt 1800 zł, reszta
            > części niewiele droższa niż kolega opisał. Najpierw zadzwoń i sprawdź a potam
            > mędrkuj, ze drogo.

Nicola, naprawde niewiele ponad 500zl wystarczy zeby w ASO kupic przeplywomierz
            i sonde lambda do 1.6 TS wraz z wymiana?? To rzeczywiscie zmieniam zdanie: ASO
            AR jest bardzo tanie, nawet w Seicento te czesci sa chyba drozsze... Natomiast
            co do rozrzadu to wiem ze kosztuje to okolo 1800zl.

> A pozatym do Ciebie też niewiele przemawia. Jak to było z tym raportem BMW z
            > DEKRY?

Hmm chodzi zapewne o rzekoma awaryjnosc modeli E46/E39? Wypowiadalem sie juz w
            tej sprawie w watku, w ktorym ten temat byl poruszany.
            • nicolaromeo Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 19:09
              No na to potrzeba pewnie jakiś 1000 więcej :)
              I tak uważam, ze nie jest to wiecej niż w przypadku innych porównywalnych marek
              samochodów.
              Również są tańsze sklepy, są i zamienniki jak ktoś lubi. I nie ma co
              filozofować, czy to będzie BMW 320/Audi A4 2,O/Alfa 156 2,0/ A nawet cytryny i
              fordy z tej półki nie będą taniutkie w utrzymaniu.
              A raport, istotnie jest rzekomy, i napewno mniej trafny niż obiegowa opinia
              znanych Ci urzytkowników.
              Jak pojedziesz do ASOze swoim zabytkiem (i nie pisze tego obraźliwie, bo tamte
              leciwe dziś bety były kapkę innej jakości) to weź wklej gdzieś fakturę
              zobaczymy jak jest tanio.
              • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 21:49
                > Jak pojedziesz do ASOze swoim zabytkiem (i nie pisze tego obraźliwie, bo
                tamte
                > leciwe dziś bety były kapkę innej jakości) to weź wklej gdzieś fakturę
                > zobaczymy jak jest tanio.

Nicola, ujme to tak: NIE KOTZYSTAM Z ASO. I nawet gdyby bylo mnie na to stac to
                i tak bym tego nie robil :) Widzisz, rzecz w tym ze majac BMW mam o wiele
                wiecej mozliwosci znalezienia dobrego i taniego serwisu niz majac AR. Miedzy
                innymi ta roznica powoduje ze utrzymanie BMW jednak jest tansze. Moi mechanicy
                robia tylko BMW, wiedza o tych autach wlasciwie wszystko, mogliby spokojnie
                dawac lekcje tym baranom w ASO. Poza tym biora naprawde nieduzo, niektore
                pierdoly robia mi gratis po znajomosci. Jaki zatem jest sens napedzac
                koniunkture autoryzowanym serwisom? Jaki sens lozyc na tych nierobow? W
                przypadku BMW nie ma takiej potrzeby. W przypadku AR czesto - np. w niektorych
                miastach - jest to jedyne wyjscie.
                A co do starszych BMW masz racje - sa o wiele lepsze niz te nowe. Z AR jest
                raczej odwrotnie, co oczywiscie nie znaczy ze nowe AR sa automatycznie lepsze
                od nowych BMW :) Ale zostawmy te spory bo znowu sie zacznie...
                • spark1.8 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 14.09.06, 10:02
                  street napisał
                  co oczywiscie nie znaczy ze nowe AR sa automatycznie lepsze
                  > od nowych BMW

oczywiście że są lepsze! Nie ma żadnych wątpliwości :)
                  • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 14.09.06, 10:09
                    > oczywiście że są lepsze! Nie ma żadnych wątpliwości :)

No i sie zaczelo...
                    • spark1.8 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 14.09.06, 11:32
                      > No i sie zaczelo
                      mówisz i masz :)
    • piotrcar Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 12.09.06, 16:48
      Wiesz dla ciebie te przeplywki i sondy itd to moze droga sprawa,ale akurat dla
      mnie to grosze.A gdzie kupuje to juz moja sprawa a nie twoja.Poprostu alfa nie
      jest dla biedakow ze tak sie wyraze:))))
      • streetfighter69 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 12.09.06, 19:36
        piotrcar napisał:

> Wiesz dla ciebie te przeplywki i sondy itd to moze droga sprawa,ale akurat
        dla
        > mnie to grosze.A gdzie kupuje to juz moja sprawa a nie twoja.Poprostu alfa
        nie
        > jest dla biedakow ze tak sie wyraze:))))

O prosze, Snob sie odezwal :] Czujesz sie dowartosciowany tym, ze AR jest droga
        w utrzymaniu? To po co piszesz ze jej utrzymanie wcale tak duzo nie kosztuje??
        Bo czegos tu nie rozumiem...
    • piotrcar Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 12.09.06, 20:44
      Nie czuje sie dowartosciowany z powodu iz mam pieniadze.Bo one to nic tak
      naprawde nie znacza.Wazne jaki jest czlowiek a nie ile ma kasy...A jak dla mnie
      to 3500 nie jest duzo,alfa swoim urokiem przebija wszystko:)))))
      • mumio2000 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 13:27
        jak czytam takie PIERDOŁY jak pisze Piotrcar, to niedobrze mi sie robi. Tak,
        czlowieku, pieniadze nie mają znaczenia, ważne jaki jest człowiek. To zostań na
        przykład bezrobotnym bez prawa do zasiłku z dwójką dzieci, zobaczysz czy
        pieniadsze nie mają znaczenia. baranie tępy.
        • da_vinci.go2.pl Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 14:56
          Przychylam się do tej opini.
    • piotrcar Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 13.09.06, 16:24
      Baranem tepym to moze jestes ty czubku.Dla mnie to tylko rzecznabyta:))))a ze
      ty zyjesz za 1000zl miesiecznie to twoj problem a nie moj.I nie nazywaj kogos
      tepym baranem jak nie masz do tego podstaw!!Bo skad wiesz kim jestem i na kogo
      jestemwyuczony???Twoje zachowanie wskazuje tylko i wylacznie na toiz ty jestes
      tepym baranem !!!!!!
      • max944 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 14.09.06, 18:30
        Ale zaczęty przezemnie temat się rozwiną ...........
        Informacja do tych co narzekają na alfy i koszty ichg utrzymania : kupcie BMW
        lub podobny a zobaczycie co to są wysokie koszty utrzymania i nie słuchajcie
        ludzi że ich auta się nie psują a remonty i obsługa są prawie za darmo bo to
        bzdura. Miałem róże auta i wiem ile co kosztuje, no chyba że porównujemy koszt
        serwisu nowoczesnego auta (np. alffy 156 TS ) z zabytkiem......... ( np. golf
        II ) . Pozdrawiam
        • uki145 inny punkt widzenia 15.09.06, 03:31
          Witam! a moim zdaniem temat nalezy potraktowac w ten sposób ,ze do kazdego
          modelu,niezaleznie od marki, nalezy podchodzic indywidualnie. np alfa romeo 145
          z silnikiem boxer jest autem stosunkowo tanim w utrzymaniu (oczywiscie nie
          uwzgledniajac spalania i biorac do porównania koszty utrzymania hondy civic ,
          opla astry,czy golfa odpowiednich rocznikowo ). w porównaniu z tymui pojazdami
          eksploatacja zadbanej 145 nie wychodzi drogo ,ale całkowiceie porównywalnie
          (kwestia mniejszej podatnosci na zaniedbania eksploatacyjne opla i VW jest przy
          tym załozeniu nie brana pod uwage).gdyby wziasc do porównania 145 z twin
          sparkiem ,bedzie juz niewesoło ,bo koszt wymiany napedu rozrzadu np w
          niemieckim aucie ,jest o jakies 600 zł nizszy . przechodzac do alfa romeo 156
          2.0 T.S,łatwo zauwazyc ,ze np w porównaniu z honda accord 2.0 (od 99),włoskie
          auto jest duzo drozsze w utrzymmaniu . honda ma trwalsze zawieszenie (równiez
          wielowahaczowe z tyłu i przodu ) ,koniecznosc ingerencji w nie pojawia sie
          dopiero po około 80-120 tys km ( w alfie czesto juz po 30-40 tys).naped rozrzadu
          (2 paski w accordzie ,wymieniamy spokojnie po 4 latach / 90 tys km (w alfie
          niestety juz po 50-60 tys/3) . koszt wymiany w accordzie jest porównywalny ,ale
          jak dorzucimy w alfie wariator i pasek wałków równowazacych ,to okazuje sie ,ze
          jest nie tylko czesciej ale o jakies 400 zł drozej. hondy nie trapia tez tak
          czeste usterki przepływomierzy ,czy innych elementw elektryki. tutaj w
          kosztach alfa wypada słabo ,ale gdyby porównac 156 z audi A4 1.8 T ,to okazuje
          sie ,ze ten niemiecki pojazd jest równie drogi w eksploatacji (mało trwałe
          zawieszenie przednie ,liczne problemy z elektryka i napedem rozrzadu w tym
          akurat silniku ) .jesli wezmiemy pod uwage cene zakupu uzywanej 156 ,to okaze
          sie jednak ,ze jest zakupem o wiele atrakcyjniejszym finansowo od audi ,a
          takze od hondy, bo nawet po uwzglednieniu sporych wydatków na serwis
          włoszczyzny , róznica ceny zakupu pozostanie spora . moze to tez jakies
          uproszczenie,bo w koncu bedzie trzeba auto sprzedac ,ale ja w ten sposób(pomimo
          mojej miłosci do włoskiej motoryzacji,która jest czysto niematerialna :-))
          widze własnie rozsadny finansowo i racjonalny cel kupowania włoskich aut;-)
          Pozdrawiam Łukasz
          • streetfighter69 Re: inny punkt widzenia 15.09.06, 13:16
            > jesli wezmiemy pod uwage cene zakupu uzywanej 156 ,to okaze
            > sie jednak ,ze jest zakupem o wiele atrakcyjniejszym finansowo od audi ,a
            > takze od hondy, bo nawet po uwzglednieniu sporych wydatków na serwis
            > włoszczyzny , róznica ceny zakupu pozostanie spora . moze to tez jakies
            > uproszczenie,bo w koncu bedzie trzeba auto sprzedac

Tu wlasnie lezy sedno sprawy. Fakt, kupujac AR kupujesz auto tansze (cena
            zakupu) ale drozsze w naprawach i utrzymaniu od np. Accorda, Avensisa czy
            Octavii. Z drugiej jednak strony ponosisz wyzsze wydatki eksploatacyjne, co nie
            podnosi w zaden sposob wartosci realnej auta przy odsprzedazy. Tak wiec kupujac
            auto tracisz przy odsprzedazy to co zainwestowales w jego utrzymanie. W
            przypadku AR bedzie to zatem wiecej niz w przypadku innych wymienionych lub im
            podobnych aut. Wg tego co piszesz roznica na przestrzeni 100 000 km moze byc
            calkiem spora.
            I zaznaczam ze rozwazania prowadze z racjonalnego punktu widzenia a nie przez
            pryzmat milosci do marki, wiec nie piszcie, ze AR nie jest dla biedakow i ze
            wolicie wydac na nia wiecej z uwagi na wieksza przyjemnosc z uzytkowania bo to
            jest zupelnie inna - choc wiem ze dla niektorych najwazniejsza - sprawa.
            • uki145 Re: inny punkt widzenia 15.09.06, 15:00
              Witam!ale zostaje Ci w kieszeni conajmniej 10 tys zł(bo taka jest mniej wiecej
              róznica w cenie rynkowej miedzy 6 letnim A4 ,a alfa 156)honda bedzie o około 3
              tys zł drozsza od a4(czyli zapłacisz za 6 latka jakies 13 tys wiecej niz za
              156).przeciez w samej eksploatacji nie ma az tak ogromnych róznic !!!!!!!!!!!!!
              dlatego moja kalkulacja ma chrakter czysto racjonalny. nawet jak dorzucisz na
              starcie do alfy wiecej o 2000 zł niz do hondy (bo wiekszych róznic w kosztach
              po prostu nie da sie wygenerowac i byłoby to załozenie ogromnie
              pesymistyczne ,bo zwykle róznica w kosztach zatrzyma sie na samym wariatorze i
              komplecie wahaczy ,przeciez w hondzie tez trzezba wymienic olej i naped
              rozrzadu ) .przejedziesz 2 lata i sprzedajesz oba auta.róznica w cenie powoli
              sie zaciera ,bo teraz dostaniesz za honde jakies 8 tys zł wiecej niz za alfe
              (a nie 13 wiecej ile musiałes zapłacic przy zakupie) . z kalkulacji wynika
              prosty wniosek : jestes w przypadku AR o 3 tys zł do przodu .gdzie wiec ta
              kosztownosc ,bo ja jej raczej nie widze .specjalnie dałem 2 przykłady. audi
              A4 ,które jest nie tylko drozsze w zakupie od 156 ,ale równie drogie w
              eksploatacji w koncowych kosztach wyjdzie najgorzej z całej trójki . Pozdrawiam
              • uki145 Re: inny punkt widzenia 15.09.06, 15:03
                wydaje mis sie ,ze taka mała symulacja dobrze obrazuje sens mojego
                rozumowania :włoskie auta wcale nie sa az tak drogie w koncowym
                rozrachunku ,jak to ogólnie przyjeta w brukowych czasopismach motoryzacyjnych .
      • mumio145 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 19.10.06, 10:35
        Ja nie powiedzialem, ze zyje za 1000 zlotych, ja powiedzialem cos innego ale
        zaślepiony jak widac, nieuwaznie czytasz. W zyciu roznie bywa: dzis jestes
        hardy, moze jakies wafelki sprzedajesz jako Rep, masz auto sluzbowe i komorke,
        płacą ci pare grubych patoli, albo moze masz jakąs firemke i jako prezes kosisz
        dochody, albo zatrudnia cie jakis gigant ogólnoświatowy: to wszystko bez
        znaczenia. Chodzi o to, ze dzis masz a jutro nie masz: takie jest zycie i taki
        jest dziki kapitalizm. Znam wielu takich dumnych moralizatorow, co dzis płaczą
        po nocach bo nie maja jak splacic nabranych kredytów w czasach kiedy byli
        krezusami. Twoj styl wypowiedzi, jak ktos tu zauwazyl, nosi cechy snoba. Tyle
        tytulem komentarza.
    • tomek_531 Re: Skąd się biorą takie bzdury o Alfach ? 19.10.06, 09:53
      Z życia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka