piotrcar 29.08.06, 23:27 Witam.Mam pytanie czy ten czujnik w przeplywomierzu mozna czyscic spirytusem czy moze czyms innym?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voivod696 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 00:51 Czyściłem spirytusem i wacikiem do uszu. Już więcej tego nie zrobię. Przestał działać. Kosztowała mnie ta zabawa jesienią 600 zł. Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 07:39 Aha dzieki no to czym go wyczyscic?? Odpowiedz Link
maciek1972a Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 08:16 www.alfa156.net/tech/MAFguide/ www.alfa156.net/tech/fr_index.html?/tech/maf.html Jest to chyba zabieg ostateczny, można go łatwo zepsuć. Jeżeli masz pewność, że to przepływomierz padł to warto spróbować. - Odpowiedz Link
spark1.8 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 09:04 IMHO czyszczenie nic nie da. Jego zużycie polega na wypaleniu platynki (część która nagrzewa się do ponad 100 st. - brud z dolotu powietrza przyspiesza to wypalanie) i (lub) zużyciu termistora (część która "sprawdza" temperaturę platynki) Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 09:15 Hmmmm.Teraz to juz sam nie wiem czy to przeplywomierz.Dzisiaj rano wstalem,pierwsze co to poszedlem do samochodu odlaczylem przeplywomierz no i na poczatku bylo ok,przejechalem sie kawalek chodzila jak zyleta ale po 5 minutach wpadlem na pomysl aby podlaczyc go spowrotem no i tez bylo w miare dobrze,ale bez przeplywomierza lepiej no i znowu go odlaczylem ale juz nic to nie dalo bo bylo tak jak i z przeplywomierzem,wiec teraz to juz nie wiem czy to on jest popsuty czy nie. Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 09:17 A teraz jeszcze mam pytanko.Zauwazylem dzis ze rura dolotowa powietrza konczy sie za lewym swiatlem,czy to dobrze???A nie powinna ona schodzic do zderzaka na dol?? Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 09:19 Aha zapomnialem dodac ze od kiedy ja mam to z miejsca gdzie jest ta przepustnica z komputerem dochodzi taki dzwiek caly czas cyk cyk cyk cyk.To normalne?????????????????????????? Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:17 Odpowiem hurtem :) Twoje testy praktycznie w jednoznaczny sposób pokazują, że masz do wymiany przepływkę. Tak - rura dolotowa powietrza do puszki filtra kończy się krótkim wlotem w ksztalcie litery L, którego koniec jest w okolicach lewego reflektora. Cyk, Cyk, Cyk w okolicach przepustnicy oznacza jedno - masz uszkodzony silniczek krokowy odpowiedzialny za wolne obroty. Możesz go spróbować przeczyścić <http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=9> ale nie sądzę, żeby to coś dało, ale jestem dobrej myśli. Do roboty więc. Na Twoim miejscu zacząłbym od standardowych czynności, czyli: 1. Czyszczenie przepustnicy <http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=6>; 2. Czyszczenie krokowca - ja nie przestanie "cykać" niestety do wymiany; 3. Wymiana przepływki; 4. Sprawdzenie na komputerze, czy nie ma jakiś błędów wskazujących np. na uszkodzenie sondy lambda; Z tego co widzę to conajmniej jedno z tych kilku zdarzeń jest powodem Twoich bezsennych nocy :) Odpowiedz Link
lynio75 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:24 Czesc U mnie cyk, cyk czasami robia wycieraczki gdy po wylaczeniu zatrzymaja sie ciut za wysoko. Dopchniecie wycieraczek do krawedzi szyby powoduje, iz cyk, cyk milknie :) Piotrek Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:32 Dzieki za wasze dobre rady.Wlasnie wrocilem z autka noi powiem wam co zrobilem.Wzielem sciagnelem przeplywomierz i popatrzylem sobie na niego i nic w nim ciekawego nie widzialem:))))Ale w miedzyczasie odlaczylem akumulator na 20 minut po czym zalozylem przeplywomierz i zalaczylem kleme odpalilem,pochodzil z 20 minut,zagrzal sie az sie wentylator wlaczyl,no i narazie pojezdzilem troszke i jest w miare dobrze bo nie strela i mocy troszku przybylo ale to jeszcze nie jest to co powinno byc ale juz jest :)na mojej twarzy,ale jeszcze kupie ten przeplywomierz i wtedy zobaczymy co sie bedzie dzialo.Aha a troszku zle powiedzialem to nie jest takie cyk cyk tylko bardziej takie ciagle bzzzz bzzzzz.Ale jeszcze to ozbiore i zobaczymy co tam slychac.O wszystkim bede informowal na bierzaco.jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:41 To buczenie na 100% pochodzi od silnika krokowego - miałem dokładnie tą samą usterkę. Kwalifikuje się do wymiany. Czyszczenie nic nie pomoże niestety. Czeka Cię trochę wydatków, ale spokojnie sobie z tym poradzisz bo wymiana tych części jest prosta i szybka. Po wymianie warto pojechać do ASO i zrobić "reset" "kompjutera" :) Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:45 heheheh dziki za pocieszenie ale moze jednak sprobuje go najpierw wyczyscic.A mozna tak jezdzic czy nie bardzo???? Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 12:02 Jeżdzić można, ale będziesz miał problemy z zimnym silnikiem, mogą pojawić się tzw. falujace obroty. Ogólnie ekspoloatacja silnika z uszkodzonym krokowcem nie jest zalecana. Odpowiedz Link
qbus00 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 13:38 Niestety jest jedno ale przy wymianie krokowki - to cholerstwo nowe kosztuje tysiac zlotych, a dostac uzywany i sprawny jest bardzo trudno :(. Sam szukam juz drugi miesiac. Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 14:05 Zależy do jakiej wersji. Do mojego rocznikia nowy krokowiec to około 400 zł brutto. Ja znalazłem dobry egzemplarz na allegro u użytkownika Cargryf i kupiłem za 150 zł z trzymiesięczną gwarancją - jak na razie już siedzi w aucie rok i nic się z nim nie dzieje. Może tam spróbujesz zapytać ? ;) Odpowiedz Link
qbus00 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 15:16 aquarius01 napisał: > Zależy do jakiej wersji. Do mojego rocznikia nowy krokowiec to około 400 zł > brutto. Ja znalazłem dobry egzemplarz na allegro u użytkownika Cargryf i kupiłe > m > za 150 zł z trzymiesięczną gwarancją - jak na razie już siedzi w aucie rok i ni > c > się z nim nie dzieje. Może tam spróbujesz zapytać ? ;) Na razie trzymam reke na pulsie w zaprzyjaznionym sklepie ;). U mnie krokowiec jest jakis powalony (taki jak czyszcza na Fanta Squad) - ostatnio gosc z allegro mi wmawial, ze przez to, iz on taki to nie mam TSa tylko Boksera ;). Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:47 aha i jeszcze jedno pytanko:ile moze palic alfa z silnikiem 1.6 dodam ze jezdze z lekka noga ale na 10 litrach robie 75km czy to dobrze czy moze jednak za duzo???a od dzis zaczelem tankowac shell Vpower bo mnie szlak trafia ze oja alficzka nie ma mocy,moze chociaz benzynka lepsza jej pomoze Odpowiedz Link
krechu Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 11:59 Może to wynika z konstrukcji silnika (1.4 Bx) ale Shell v-power się u mnie nie sprawdził. W zeszłym tygodniu po zalaniu autka V-powerem na trasie Kraków- Warszawa wskaźnik poziomu paliwa (na płatnej A4) opadał tak, że przeraziłem się czy na pełnym baku dojadę na miejsce (spalanie na trasie ok 380 km - 38l). Myślałem ,że odzywa się lambda. W trasie powrotnej zatankowałem się na jakimś Jet'cie (E95) - spaliła (31 l. Od tej pory odpóściłem sobie v-powera (zrobiłem już 2 500 km) i wszystko jest w normie. Może trafiłem na jakieś lewe paliwo (stacja podobno dobra) ale ten opadający wskaźnik robi zbyt duże wrażenie. Dodam, że jechałem w podobnych warunkach i z podobną prędkością. Pozdrawiam Krechu AR 145 1.4 Bx Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 12:11 Mam ten sam silnik (zakładam, że Twój silnik to 1.6 TS). W jeżdzie mieszanej - trasa około 30 km i po mieście około 15 km - praktycznie codziennie średnie spalanie mam w granicach 9l/100 km. Jeżeli Twoje spalanie jest zdecydowanie wyższe zaiteresuj się sprawdzeniem sondy lambda, gdyż ona jest głównie żródłem problemów z kiepską pracą ślinika i jego dużym apetytem na paliwo. Sprawdź, czy przypadkiem nie masz czarnego nalotu na końcówce rury wydechowej co jest oznaką nieprawidłowej pracy sondy. I naprawdę zastanow się nad podpięciem auta do komutera - będziesz miał pełniejszy obraz całości. Z doświadczenia powiem tak. Swego czasu zalewałem Vervę 98 na PKN. Różnice w spalaniu były owszem ale in plus, czyli samochód zaczął palić około 1,5 litra więcej na 100 km a różnic w jakości jazdy żadnych, więc nie sądzę, żeby przy V-Power było lepiej. Teraz jeżdżę tylko na Pb95. Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 12:17 Dzieki za wszystkie informacje.Najpierw wymienie ten przeplywomierz a jak to nie pomoze to pojade na ten egzaminer i zobaczymy co pokaze.A tak po za tym to akurat nie mieszkam w polsce tylko w szwecji i tu tankuje wiec tak na moj rozum to tu nie jest takie oszukane paliwo jak w polsce.pozdrawiam Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 12:39 Witam. > Z doświadczenia powiem tak. Swego czasu zalewałem Vervę 98 na PKN. Różnice w > spalaniu były owszem ale in plus, czyli samochód zaczął palić około 1,5 litra > więcej na 100 km a różnic w jakości jazdy żadnych, więc nie sądzę, żeby przy > V-Power było lepiej. Teraz jeżdżę tylko na Pb95. Ja też jeżdżę na Pb95. Ilościowo około 90% benzyny tankuję z dystrybutora nr3 stacji Neste na Wojska Polskiego w Bydgoszczy ;)) Raz z ciekawości zatankowałem V-Power Racing. Żadnych ubocznych skutków odnośnie osiagów auta nie zauważyłem. Natomiast zużycie tej benzyny w ponad 600km trasie było o 10% mniejsze niż Pb95 z Neste, czyli 7,5l/100km zamiast średniej z ponad 10kkm 8,2l/100km. Jako, że to jednorazowy eksperyment, to nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków... Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 13:21 Ja eksperyment z Vervą powtórzyłem conajmniej trzy razy i za każdym razem efekt dokładnie taki sam, czyli paliła więcej w granicach 10,5l/100 km. Jak będę się kręcił w okolicach Shella'a zrobię eksperyment z V-Power to zobaczymy :) Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 14:13 Witam. > Jak będę się kręcił w okolicach Shella'a zrobię eksperyment z V-Power to > zobaczymy :) Nie V-Power, tylko V-Power Racing, czyli około 40-50 groszy na litrze więcej. ;) Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 14:23 malgoska1 napisała: > Nie V-Power, tylko V-Power Racing, czyli około 40-50 groszy na litrze więcej. > ;) Ano - to był taki "skrót myślowy" :D Odpowiedz Link
ttomee Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 21:05 156 1,6 TS mojego brata/taty pali średnio 8l na 100km. Trasa 7 - 7,5; miasto do 9. Moj 1,4 TS (146) pali ciut więcej. Wszelakie paliwo typu V-power/Racing/Verva - nie zanotowano nic na + poza spalaniem - było wyższe. Pozdr, Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 19:24 Witam dzis po raz kolejny.Czy widzicie ten usmiech na mojej twarzy:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Wlasnie po dzisiejszych zmaganiach z alficzka,poddala sie jak narazie i sprawuje sie dobrze,tzn nie szarpie,nic nie strzela no i dostala troszku mocy:))))Jeszcze tylko na drugi tydzien kupie przeplywomierz i mysle ze juz bedzie tak jak powinno byc.jeszcze oprocz tego buczy cichutko silniczek krokowy ale doszedlem do wniosku ze nie bede go ruszal bo jeszcze sie teraz spiepszy a po co.jak stanie to sie wymieni i koniec.Aha wyczyscilem tez przepustnice i powiem tyle ze jak byscie ja zobaczyli to byscie sie za glowe zlapali.W skrocie powiem tak wygladala tak jak by ja ktos smarem wysmarowal.Wiec od kiedy autko wyjechalo z fabryki tzn 2000 rok to nikt do niej chyba nie zagladal.Straszny widok.Jak ktos ma ochote zobaczyc jak wyglada nowa szmata po wyczyszczeniu przepustnicy to podac maila a ja przesle to piekne zdjecie:))))Moral z tego taki:Alfisci i Alfistki nawet jak sie nic nie dzieje z waszymi alfami to zagladnijcie co jakis czas do przepustnicy,to nic nie kosztuje a naprawde wiele daje:))))))<SZOK>No i teraz w nagrode dla mojej pieknosci przez ktora nie przespalem nocy zalalem jej Selenie 10W40 oraz nowy plyn Paraflu.Mam nadzieje ze teraz juz da mi spokoj i bedzie grzecznie czekala na swojego wlasciciela.Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc i serdecznie pozdrawiam.Aha jak ktos by jeszcze chcial to tu zalanczam link ktory dzis znlazlem z sonda lambda na allegro.Wyglada to ciekawie ale jak jest w rzeczywistosci to nie wiem.Sami zobaczcie. allegro.pl/item124386337_sonda_lambda_ntk_ngk_4_przewody_uniwersalna_.html Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 30.08.06, 19:29 Aha jak by ktos jeszcze chcial to znalazlem tez ciekawe przeplywki.Tylko mam pytanie czy zeby kupic przeplywke to ten numer z zewnatrz na obudowie wystarczy czy moze trzeba ja rozkrecic i tam cos jeszcze jest??? allegro.pl/item122721219_przeplywomierz_fiat_alfa_romeo_280_218_019.html allegro.pl/item123877857_przeplywomierz_fiat_alfa_romeo_0_281_002_309.html Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 31.08.06, 13:28 Wystarczy numer z obudowy :) Jak rozumiem, to panaceum na Twoje bolączki było czyszczenie przepustnicy, czy jeszcze jakiejś voodoo uskutecznialeś. Z Twojego poprzedniego posta to nie wynika tak wprost. Opowiedz dokładnie co zrobiłeś bo to może być przydatne dla innych ;) A o przepustnicy to starzy wyjadacze wiedzą, więc od czasu do czasu ta zaglądają ;) Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 31.08.06, 17:54 ok a wiec opisze wszystko od poczatku co zrobilem: pierwszy krok to odlaczylem akumulator na 20 minut a w miedzyczasie wyciagnelem przeplywomierz i rzucilem sobie na niego okiem i dmuchnelem w niego ustami.Zalozylem spowrotem przeplywomierz po czym juz minelo 20 minut i zalaczylem kleme i odpalilem.Pochodzil sobie z 20 minut po czym wsiadlem i przejechalem sie.Na poczatku strasznie powoli jechalem po czym wcisnelem pedal gazu do ziemi i zaczela jechac,ale to jeszcze nie bylo tak jak powinno byc ale juz bylo lepiej.Wiec na mojej twarzy zagoscil juz usmiech.Ale wrocilem do domu i postanowilem jeszcze zajrzec do przepustnicy.Gdy zdjelem rure powietrza,pierwsze co zobaczylem i pierwsze co pomyslalem to ze moja przepustnice ktos wysmarowal smarem:((((ale to nie byl smar to byl ten nieszczesny nagar.Wiec wzielem sobie sucha szmatke i zaczelem sobie to scierac i tak scieralem,scieralem i scieralem az wreszcie wygladala jak nowa.Wyczyscilem tylko to co w zasiegu reki,ale widzialem ze tam za tym dekielkiem co otwira sie i zamyka tez jest brudne,ale wyczysilem tylko tyle co siegnelem.zamontowalem rure powierza no i w droge.Na mojej twarzy zagoscil juz wielki :))))))juz bylo prawie dobrze ale,ja mysle ze jak wymienie przeplywomierz jeszcze to juz bedzie tak jak naprawde powinno byc.Na drugi tydzien juz powinienem miec przeplywomierz,wiec jak go zamontuje to dam znac.pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
piotrcar Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 31.08.06, 17:57 tylko jeszcze martwi mne troche duze spalanie,tzn nie martwi mnie ale jak by palil mniej to by bylo dobrze.Dzis zatankuje zwykla 95 i pojezdze troche i zobaczymy ile spali.Chociaz mi sie wydaje ze jak jade 4km po czym gasze auto,postoi puzniej znowu zapalam przejade 4 km i gasze,wiec to chyba przez taka jazde tyle mi pali.Ale moze sprobuje jeszcze ta sonde lambde wymienic,ale jeszcze nad tym pomysle,narazie idzie do wymiany przeplywka. I teraz jeszcze mam pytanie.Jaka przeplywke kupic oryginal,czy podrobe?a czy ten numer z obudowy wystarczy aby kupic przeplywke czy trzeba ja rozebrac i tam jeszcze jest jakis inny numer???Dajcie znac pozdrawiam Odpowiedz Link
yogii8 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 01.01.07, 21:30 nie czysci sie przeplywomierza bo sie go uszkadza......!!!!!!!!!!!!!!!nawet sie go nie wykreca..tylko do wymiany Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Czym wyczyscic przeplywomierz 02.01.07, 09:46 yogii8 napisał: > nie czysci sie przeplywomierza bo sie go uszkadza......!!!!!!!!!!!!!!!nawet sie > > go nie wykreca..tylko do wymiany Wykręca się i czyści jak najbardziej. Nie powtarzaj bzdur jakich nakładł Ci jakiś "entelygent". Przepływomierz nie jest niczym innych jak - w dużym uproszczeniu - rezystancyjnym czujnikiem temperatury. Problemu z nim wynikają z jego zużycia się a dokładniej wbudowanej w nim grzałki. Jednak są sytuacje, kiedy problemy z przepływomierzem są związane z jego zabrudzeniem mimo i znajduje się za filtrem powietrza to jednak zbierają się na jego powierzchni zabrudzenia. Wtedy można go przepłukać (tylko przepłukać - nie wolno stosować myjek ultradźwiękowych) alkoholem izopropylowym i poczekać na jego odparowanie. Taki zabieg może pomóc a nie powinien dobić dogorywającej "przepływki" ale oczywiście nie jest to regułą. Jest to na tyle czułe i drobne urządzenie (jest to czujnik półprzewodnikowy), że należy podejść do niego z dużą ostrożnością. Odpowiedz Link