Dodaj do ulubionych

nowa reklama alfy

04.06.07, 20:53
Do tych, którzy widzieli nowa reklame alfy:Co sadzicie o tej reklamie?Moim
zdaniem jest to strał w dziesiatke, ukazuje ona czym kieruja się nabywcy ALF.
Obserwuj wątek
    • b.pawelek Re: nowa reklama alfy 05.06.07, 05:48
      bardzo fajna... i w 100 procentach się zgadzam
      • mumio145 Re: nowa reklama alfy 05.06.07, 10:25
        Reklama, jesli mowa o tej reklamie alfy 159, jest fatalna. Pozostawia bowiem
        skojarzenie marki ze słowem "klamstwo", odmienianym zresztą w tej reklamie
        wielokrotnie. Teoria psychologiczna mowi jednoznacznie o tym, ze w pamięci
        obserwatora obrazów, filmów, pozostają na dłużej głównie najmocniej akcentowane
        wątki, które potem kojarzy umysł. Ta teoria jest wielokrotnie naukowo
        potwierdzona. Alfa=kłamstwo, takie zatem pozostaje skojarzenie. O tego typu
        zależnościach uczą zresztą min. na studiach i kursach związanych zarowno z
        budowaniem wizerunku jak z odbieraniem bodzców. Wszelkie negatywne konotacje
        odbierane są przez pamięc długoterminową i skojarzeniową równiez negatywnie.
        • rav145 Re: nowa reklama alfy 05.06.07, 21:09
          Fatalna to mało powiedziane. Beznadziejna!
          ...zgadzam się z tym co napisał mumio145.
          Starałem się wrócić pamięcią do pięknej reklamy Brery, która grała na emocjach i
          poprzednich reklam Alfy, które miały to coś. Ostatnia ta z Torsenem też była
          pozbawiona emocji i była nijaka. W tej reklamie AR 159 ludzie od reklamy
          kompletnie nie wyczuli klimatu tej marki, a zagrali na bardzo delikatnym
          skojarzeniu Alfa=jakość. Słowo kłamstwo może jedynie utwierdzić przyszłych
          nabywców w swoim (zasłyszanym zwykle) przeświadczeniu o negatywnych cechach tej
          marki. Może i dobrze dla nas (mniej buractwa będzie się pchać w ten Brand), ale
          domyślam się że nie o to chodziło "tfurcom" spotu ;)

...mi osobiście to nie przeszkadza w wyborze ;)
          • maydayns Re: nowa reklama alfy 06.06.07, 22:20
            Takie teorie mozna sypac z rekawa bez konca... moim zdaniem reklama jest super.
            Kazdy myslacy czlowiek zacznie sie zastanawiac dlaczego juz w reklamie jest mowa
            o klamstwie i zacznie sie tym interesowac. Reklama naprawde przemyslana;)
    • elwee Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 08:15
      o jakiej reklamie mówicie?
      Nie mam ostatnio czasu nawet na obejrzenie faktów, a tym bardziej reklamy....
    • frise Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 09:21
      Swietna reklama! :) Zabawna, intrygujaca, na pewno przewrotna. I o to dokladnie
      w reklamie chodzi, bo reklama ma byc zapamietana. Ludzie zapamietuja reklamy
      nie rozumowo, ale przede wszystkim emocjonalnie, wiec teorie o zlych
      skojarzeniach to pic na wode. Tu jest proste skojarzenie: no dobra, wszystkie
      te rzeczowe argumenty (klamstewka) to takie bla bla bla, a ja i tak wiem, ze
      wybralam ja z zupelnie innego powodu (jakiego? to juz moja prywtana sprawa),
      ale oczywiscie moge pograc w te "gre". :)
      • mumio145 Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 12:33
        Nie, nie i nie. Maydays pisze o "teoriach". To nie są teorie, na technikach
        skojarzeń opierają się szkoły zapamiętywania, w reklamie zabrania się tzw.
        reklamy podprogowej (na przykład nie można pokazywać sekwencji obrazów
        trwających ułamek sekundy na ekranie, bo bez woli odbiorcy kodują się one w
        podświadomości). Itd. Tutaj, w tej reklamie, pozostaje skojarzenie
        alfa=kłamstwo. A to jest fatalne skojarzenie.
        • frise Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 12:41
          Nieprawda. Nie zostaje. :) Bo pamieta sie kontekst, wrazenie rozbawienia,
          emocje. Teorie czasem sa dobre tylko w teorii.
          • mumio145 Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 13:42
            Alfista kupi wszystko, co dotyczy alfy. Przeciwnik lub niezdecydowany skojarzy
            z marką złe słowo. W efekcie nowe alfy kupią alfisci i nikt więcej. Chyba nie o
            to chodzi.
            • frise Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 13:43
              jak nie? przeciez my nie chcemy jakichs przypadkowych alfistow? :)
            • nicolaromeo Re: nowa reklama alfy 08.06.07, 16:45
              Target :)
              Nie celujesz w użytkowników fiatów i opli, przynajmiej z nową 159, jedyne o co
              można się pokusić to ograbienie BMW, Subaru, Audi, Saaba z części klientów.
              Przyzwyczajonych do płacenia ogromnych sum pieniędzy za.... poczucie prestiżu.
              Człowiek który ma na taką nową fure, srednio zainteresowany jest jej
              awaryjnością, ma gwarancje, zresztą i tak ją sprzeda po maks 3 latach.
              Wg mnie reklama super, podkresla to co ma podkreślić, grupie docelowej wybranej
              odpowiednio. Reszta nie musi jej odbierać.
              Reguła rządzi się wyjątkiem :)
    • rav145 Re: nowa reklama alfy 09.06.07, 16:55
      Jaki samochod - taka reklama.
      Ladna i niedopracowana.
      Zadowala najmniej wybredne gusta...
      rav145 say lorelaj
      • frise Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 09:13
        Wiesz co, Rav? :) Za te "zadowala najmniej wybredne gusta" zasluzyles na baty!
        • rav145 Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 15:06
          trza twardym być! ;)
          no cóż mam poradzić skoro nie zgadzam się z Wami w kwestii przekazu i informacji
          płynącej z tej reklamy!?!
          Jak niżej - kolega podał przykład jak przetłumaczono to Holendrom! I jest git -
          wymówka jest OK. Ale kłamstwo mnie wkurza odnośnie marki którą cenię za kawał
          historii w sporcie motorowym i nie podoba mi się że produkt, który ze sportem ma
          mniej wspólnego (o ile wogóle - mowa o 159) niż pozostałe modele może zepsuć
          opinię Alfistom. Błazenada. A co gorsza ładny obraz i miły głos zadowala
          niektórych na tyle, że nie dostrzegają jaki wydźwięk ma to "kłamstwo nr" w
          obliczu kilkudziesięciu lat ciężkiej pracy nad dobrym imieniem marki. no i tyle.
          rav145 say lorelaj
          • frise Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 15:11
            Ok, zgadzam sie, ze slowo "klamstwo" ma bardziej pejoratywne skojarzenia
            niz "wymowka". Ale bez przesady... :) Tworcom reklam chodzi o to, by o ich
            reklamach dyskutowano. I jak widac, to sie udalo. :)
            soft frise
        • rav145 Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 15:08
          frise napisała:

> Wiesz co, Rav? :) Za te "zadowala najmniej wybredne gusta" zasluzyles na baty!

Frise co tylko zechcesz, możesz mnie nawet chłostać. Tobie pozwalam ;)
          rav145 say lorelaj
          • frise Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 15:12
            Rav, azebys tego w zla godzine nie wypowiedzial... :) Nigdy nie wiadomo!
    • 0x0001 Re: nowa reklama alfy 09.06.07, 19:53
      Widziałem właśnie reklamę w holenderskiej TV.
      Zamiast "kłamstwo nr. xxx" używają tam słowa "excuus", czyli wymówka.

Wydaje się to być bardziej sensowne.
      • rav145 Re: nowa reklama alfy 09.06.07, 23:06
        zgadza się.
        wymówkę to rozumiem - kłamstwa nie! ;)
        rav145 say lorelaj
    • alces1 Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 15:21
      Mnie osobiście reklama się podoba, bo jest inna niż wszystkie oklepane spoty
      reklamowe. Nie jest durnym płytkim zachwalaniem produktu. "Ja kupiłem bo...
      jeśli chcesz to i Ty kup, ale wcale nie musisz tego robić" - takie jest mniej
      więcej przesłanie. Ogólnie reklama jest inteligentna, a najważniejsze jest to,
      że jest wyrafinowana, aczkolwiek bez zbędnej ekstrawagancji i zapamiętywalna o
      czym świadczy chociażby dyskusja na ten temat. Tłumaczenie tutaj, że po tej
      reklamie ALfa kojarzy się z kłamstwem to po prostu błędny tok myślenia, lekko
      prymitywny rzekłbym nawet.
      Pozdrawiam!
      - Rafał
      • mumio145 Re: nowa reklama alfy 11.06.07, 16:14
        To ty alces podstawowe prawa psychologii w zakresie skojarzeń, haków mentalnych
        tym podobnych spraw, uważasz za "lekko prymitywne"? Przecież o tym uczą na
        studiach, szkoleniach i warsztatach. Zanim coś napiszesz w formie oceniającej
        (tutaj:"prymitywne"), pomyśl raczej nad argumentacją. Na tym polega dyskusja.
        • alces1 Re: nowa reklama alfy 12.06.07, 10:47
          Każdy ma prawo do własnego zdania na dany temat. Podobnie jak większość
          społeczeństwa do którego kierowana jest reklama nie jestem psychologiem, więc
          tak na prawde, nie interesuje mnie to jak na ten rodzaj reklamy zapatruje się
          psychologia, bo ważniejsze od wyuczonych praw i regułek jest to co rzeczywiście
          odczuwa widz po obejrzeniu tego spotu. Nawiasem mówiąc, przeglądnij dyskusję na
          temat tej reklamy i zobacz ilu forumowiczom, którzy ją obejżeli się podoba, a
          ilu ją neguje, a sam powinieneś wyciągnąć wnioski. Poza tym reklamy opracowywane
          sa przez specjalistów w tej dziedzinie, którzy raczej więcej wiedzą na temat
          tego rodzaju przekzau medialnego niż my, więc gdyby uznali, że ta reklama źle
          się będzie kojarzyć z pewnością by jej nie wyprodukowali. I jeszcze jedno "Ty"
          piszę się z wielkiej litery. EOT
          Pozdrawiam!
          • mumio145 Re: nowa reklama alfy 12.06.07, 15:41
            Alces, jak ty wierzysz specjalistom od reklamy.. Jakbyś nie wiedział jakie typy
            tam czesto idą, bo nie mają co z sobą zrobić, więc reklama. Bo uczyć się nie
            trzeba za to gadane mieć trzeba i odrobinę wyobraźni. Co do specjalistów
            jeszcze: nie słyszałeś o lekarzach, zaszywających pacjentom na przykład
            narzędzia chirurgiczne po operacji? W ogóle, odnosze wrażenie, ze tę reklamę
            spieprzyli nasi, rodzimi "specjaliści", niefortunnie tłumacząc jedno,ale
            najważniejsze słowo. Piszesz, alces, żebym zobaczył ilu osobom na forum się ona
            podoba... Po co mam na to patrzyć? czy dla firmy produkującej drogie auta ma
            znaczenie grupka fanatyków i miłośników, z reguły zresztą jeżdzących starszymi
            modelami? Żeby firma zarabiała, musi zdobywac nowe rynki. A dla osoby
            sceptycznie nastawionej do alfy, do jednego stereotypu "awaria" dojdzie
            drugi: "kłamstwo".
            I nie rób mi wykładów gramatycznych, alces. "TY" NIE PISZE SIĘ Z DUŻEJ LITERY.
            Gramatyka nakazuje pisać to słowo z dużej jedynie na początku zdania. To, że
            pisze się czasem z dużej w zdaniu, wynika z nieformalnej zasady szacunku dla
            rozmówcy. Ty jednak alces nie wymuszaj na mnie szacunku do ciebie, bo już mi
            dałes popalić i w innym wątku i na priva.
            • alces1 Re: nowa reklama alfy 12.06.07, 16:48
              Pomijając już samą dyskusję na temat tej reklamy, gdzie mamy odmienne zdania,
              ale jak wspomniałem poprzednio, każdy ma do tego prawo. Wspomnę tylko, że nie
              wydaje mi się, by reklama ta była naszej rodzimej produkcji, ale to trzeba by
              sprawdzić...
              Jeśli już decydujesz się ze mną polemizować, to kultura osobista nakazuje by
              szanować swojego nazwimjmy to "rozmówcę".
              Najwyraźniej jesteś specem od wszelakich dziedzin życiowych począwszy od
              psychologii, poprzez motoryzację, reklamę oraz znawcę języka polskiego ala Prof.
              Miodek i nie wiadomo czego jeszcze, ale pewnie kolejne Twoje kompetencje ujawnią
              się już wkrótce, gdy zostanie poruszony jakiś nowy temat. Tak na prawdę
              specjaliści od wszystkiego są specjalistami od niczego i weź to pod uwagę, może
              da Ci to coś do myślenia.
              Jeśli chodzi o wspomnianą gramatykę, to w gwoli ścisłości, nie ma czegoś takiego
              jak "duża litera", lecz "wielka litera" i szczerze powiedziawszy nie masz o tym
              zielonego pojęcia...
              Pozdrawiam.
              - Rafał
              • rav145 Re: nowa reklama alfy 12.06.07, 19:15
                alces1 napisał:

> Pomijając już samą dyskusję na temat tej reklamy, gdzie mamy odmienne zdania,
                > ale jak wspomniałem poprzednio, każdy ma do tego prawo. Wspomnę tylko, że nie
                > wydaje mi się, by reklama ta była naszej rodzimej produkcji, ale to trzeba by
                > sprawdzić...

Nie ma co sprawdzać! Oczywiście, że nie jest naszej rodzimej produkcji.
                Problem tkwi w jej błędnym tłumaczeniu. Ktoś nie wiedział i powiedział, ktoś
                wziął kasę i się spierdział! Takich mamy fachofcuff! motion reklamy jest OK
                tylko przekaz do dupy (sic!).
                Świadczy choćby o tym powyższy post jednego kolegi Alfisty, który opisuje że w
                Holandii słowo "kłamstwo" przetłumaczyli na "wymówka". Trzeba czytać uważnie
                skoro chce się brać udział w tak zawziętej dyskusji ;)
                Poza tym temat możnaby uznać za zamknięty - chyba już każdy powiedział co uważa
                na jej temat i nie ma co dywagować dalej o niczym.
                rav145 say lorelaj
                • mumio145 Re: nowa reklama alfy 12.06.07, 20:58
                  Alces, z całym szacunkiem, ale twoja odpowiedź nic kompletnie nie wnosi do
                  meritum. Jak masz problem na moim punkcie to zrób sobie taka mała szmacianą
                  laleczkę i wbijaj w nią szpilki. Podobno pomaga. Co do komentarza na temat
                  mojej rzekomej "wiedzy na wszystkie tematy", jak rozumiem, ty żadnej wiedzy nie
                  posiadasz, albo uwazasz, że przeciętny człowiek potrafi tylko jeść nożem i
                  widelcem plus może zna się na swojej robocie i tyle? Jesli tak myslisz, to
                  znaczy, ze stawasz sobie (i ludziom) niepotrzebne ograniczenia. A, przy okazji,
                  ja sie nie dziwie, czemu w tym kraju Andrzej Lepper zasiada w parlamencie. I
                  faktycznie, EOT. No chyba, ze wrocisz do tematu reklamy alfy. Bo o tym mówimy,
                  a nie o twoich frustracjach intelektualnych.
                  • frise Re: nowa reklama alfy 13.06.07, 08:54
                    Spokojnie, koguty! :)
                  • alces1 Re: nowa reklama alfy 13.06.07, 09:49
                    Mam nadzieję, że Ci ulżyło:)
                  • alces1 Re: nowa reklama alfy 13.06.07, 09:58
                    Wybacz Mumio, ale ze względu na mój szacunek wobec innych użytkowników tego
                    forum, nie zamierzam publicznie z Tobą dysputować, jeśli chcesz udowadniać mi
                    swoje racje na temat mojej niewiedzy, a swojej wyższości, to napisz na "priva",
                    bo nie zamierzam więcej zaśmiecać forum bezsensownymi wywodami, chociaż czasem
                    przydałoby się sprowadzić kogoś na Ziemię.
                    • mumio145 Re: nowa reklama alfy 13.06.07, 11:56
                      Nie udowadniam ci swojej wyższości, alces. Myśląc tak pokazujesz własnie swoje
                      kompleksy. Ja z tobą dyskutuję o reklamie alfy i mam odmienne zdanie. Popieram
                      to zdanie argumentami i dowodami. a ty się bawisz w oceny subiektywne, i słowne
                      napaści. Dyskusja to wymiana poglądów, poparta argumentami. A nie ocenianie co
                      jest prymitywne i kto pokazuje swoją wyższość a kto jej nie pokazuje.
            • nicolaromeo Re: nowa reklama alfy 15.06.07, 17:52
              Żeby firma zarabiała, musi zdobywac nowe rynki.

Niekoniecznie, to tylko jedna ze strategii, podobnie jak i zagospodarowanie
              niszy.
    • da_vinci.go2.pl Przełamać lody 13.06.07, 09:26
      Aby pogodzić obie strony sporu i by nasze AR pięło się w górę napiszę co ja
      dostrzegam z tej reklamy.
      Oczywiście bardziej podoba mi się reklama Bravo i sądzę, że bardziej pasuje do
      AR, ale w reklamie często chodzi nie o urodę ale o emocje związane z szokiem i
      pewną innowacyjność i tu mamy właśnie ten przypadek.
      O czym mówi nam nowa reklama:
      1. auto jest ładne - to widać w tle
      2. ktoś tam kłamie - to przyciąga uwagę nawet z kuchni się zagląda
      3. auto jest dobrze wyposażone
      4. jeżeli ktoś nie zwraca uwagi na wyposażenie to na co? - tu pojawia się
      intryga i ciekawość
      wnioski:
      Reklama to reklama - jak to mówią nieważna jaka byle nazwiska nie przekręcili i
      to już jest OK.
      "kłamstwo" źle czy dobrze? Z tego co wyżej napisałem dobrze, a do tego jeśli nam
      utkwi w głowie to dlaczego nie przecież problemem jest aktualna opinia o marce,
      a jak ktoś się wypowiada "alfa jest do D. i ogólnie szmelc" to w głowie się
      pojawi "kłamstwo", a jak ktoś powie, że jest piękna to to już nie kojarzy się źle.

Moim zdaniem ideałem byłaby aktualna reklama połączona z obrazkami z reklamy
      Bravo i ciut ciekawsza muzyka.
    • elwee Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 08:00
      jasna anielka, nadal nie wiem co to za reklama.....
      Cały mój skromny czas poswięcam na szukanie w TV i nic.
      Wiem tylko, że bardzo lubię reklamę Bravo - jak to się rodzi z miłosci :)))
    • max_marcin Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 09:08
      Dla mnie ta reklama to dno. Takie auto jak Alfa można zareklamować o wiele
      lepiej. Tak właściwie to tej reklamy nie chce się oglądać drugi raz.
      A jak ktoś nie widział jeszcze to jest na stronie alfy -
      www.alfaromeo.pl/
      • mumio145 Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 11:55
        Toś mi bratem, max-marcin!
        • frise Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 12:11
          I zyli razem dlugo i szczesliwie...
          • rav145 Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 12:31
            frise napisała:

> I zyli razem dlugo i szczesliwie...

Frise wkładasz kij w mrowisko ;)
            rav145 say lorelaj
            • frise Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 12:39
              Myslisz, Rav? :) Te mrowki moga byc jadowite?
          • spark1.8 Re: nowa reklama alfy 15.06.07, 09:24
            no nie bądź zazdrosna, mumio tylko tak żartował ;)
      • alces1 Re: nowa reklama alfy 14.06.07, 14:39
        max_marcin napisał:
        Dla mnie ta reklama to dno.

Najłatwiej jest krytykować. Oczywiście może Ci się nie podobać, ale całkowicie
        ją skreślając podaj chociaż jakieś uzasadnienie.
        Pozdrawiam.
        - Rafał
        • max_marcin Re: nowa reklama alfy 15.06.07, 09:15
          Alfa porusza się majestatycznie ale wszystko reszta jest do bani.
          Lepszy byłby już podkład muzyczny i zero textu i na koniec tylko "posłuchaj
          serca", a tak to reklama jest skopana. Tak to można reklamować każdy masowy
          pojazd, nawet stara bo przecież kłamstwem jest, że ma 8 poduszek powietrznych itp.
          • max_marcin Re: nowa reklama alfy 15.06.07, 12:24
            A tak w ogóle to ta reklama przemawia do mnie bardziej.
            youtube.com/watch?v=K2LcjuzfK40&mode=related&search=
            • 0x0001 Re: nowa reklama alfy 17.06.07, 13:31
              No tak, 8c Competizione chyba nie potrzebuje reklamy :)..

Jeżeli chodzi o 159, to ta jest dużo lepsza, nie wiem, czy była wyświetlana w PL: www.youtube.com/watch?v=KXlvdM7pz7c&mode=related&search=
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka