pellsik 30.01.08, 11:14 mam alfe 145 z silnikiem 2.0L czy to nie jest szkodliwe dla silnika Twin Sparka instalacja senkwencyjna bedzie kosztowała 2.6tys zl prosze o wasze opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazweg46 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 30.01.08, 19:13 Jeśli dużo jeździsz to warto.Przy tej cenie paliwa i gazu szybko się zwróci.Ja mam AR156 2,0 ts. i żadnych problemów. Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 30.01.08, 21:45 Kiedyś 146 1.4 T.S -sekwencja (LOVATO) -spalanie: 10,5 - 11,0, teraz 156 1.8 T.S. -sekwencja (BRC) -spalanie: 10,5 - 11,5. + klima. Na żadną nie narzekałem, ale lepiej spisuje się ta druga, może dlatego, że mam motor większy, a jak wiadomo im większy tym lepiej. Ty masz 2.0 więc ja na Twoim miejscu założyłbym instalację LPG, przy czym nie oszczędzałbym na tym. 2.600zł - to dobra cena, ale nie sugeruj się głównie ceną. Żeby dobrze zaoszczędzić, najpierw należy zainwestować... Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 31.01.08, 09:30 a ja ci odradzam, pozorna oszczędnosc. Minusy: a) koszt założenia instalacji b) dodatkowe elementy mogące się zepsuć c) nie wjedziesz do garażu podziemnego d) nie masz już bagażnika e) alfa na gazie? oszczędzasz, to kup sobie seicento albo tico. Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 31.01.08, 12:54 a) jak wspomniałem najpierw trzeba zainwestować, by odczuć korzyści (to dla tych w gorącej wodzie kąpanych), wystarczy rocznie objeżdżać 20.000km, a instalacja już jest bardzo korzystnym posunięciem. b) jest coś takiego jak gwarancja, przynajmniej dwuletnia. Owszem, że coś może zepsuć się później, ale jest to inne źródło zasilania, więc kiedy np. zepsuje się wtrysk gazu, to z pewnością nie zepsuje się wtrysk benzyny, bo jest wówczas nie używany. Ponadto nawet, gdyby coś się zepsuło, to naprawa spokojnie mieści się w kwocie jaką zaoszczędzimy i jeszcze zostanie (nie tylko na waciki). Powiesz mi, że wtrysk benzyny może ulec zapieczeniu, powiem tyle, że z instalacji LPG też trzeba umieć właściwie korzystać. c)garaży podziemnych póki co w Polsce jest niewielki odsetek. Poza tym kolega nie wspominał, że mieszka w wielkiej miejskiej aglomeracji. Przyznam się też, że np. w Krakowie nie spotkałem się nigdzie z zakazem parkowania w garażach krytych (bo podziemnych to chyba jeszcze nie ma) samochodów z instalacją LPG, nikt też tego nie sprawdza! Więc przepis jest całkowicie martwy. Inaczej z pewnością byłoby w Nowym Jorku, ale to już zupełnie inna bajka... d) jest bagażnik! Wystarczy butlę wpakować zamiast koła zapasowego, a zapas wozić w pokrowcu, lub wogóle nie wozić, a w jego miejsce mieć tzw. wulkanizator w sprayu. No, ale jeśli i to za mało, to proponuję Omegę kombi. e) Alfa to też samochód. Można go kochać i jeździć na LPG i co więcej, to wcale nie jest ujma, ani dla właściciela, ani dla samochodu! Wręcz przeciwnie, świadczy o tym, że można oszczędzać. Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
piotr_tk Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 31.01.08, 12:27 mam AR 156 2.0 TS , już 50.000 na sekwencji - zero problemów, spalanie około 11-13 ja polecam, jak koło masz dojazdówkę to butla w koło a dojazówka do bagażnika. spadek mocy niezauważalny przy 155 KM Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 31.01.08, 15:51 Waszmościowie, napijcie się zimnej wody. Ochłońcie:) a jak już ochłoniecie, odpowiedzcie na proste, kluczowe i absolutnie fundamentalne pytanie: Skoro gaz jest taki bezproblemowy, taki oszczędny, tani, dobry dla auta i silnika i w ogóle cacy to... dlaczego wszystkie auta nie jezdzą na gazie? Proste pytanie: dlaczego? Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 31.01.08, 16:08 zaczynasz głupie pytania zadawać. Dla mnie EOT. Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 08:38 Dlaczego alces to jest głupie pytanie? Uciekasz od argumentów? Przecież to jest oczywiste: gdyby gaz był tak znakomity, tak oszczędny, tak dobry dla samochodu i silnika, dla kierowcy, to przynajmniej połowa aut (jak nie wszystkie) byłyby fabrycznie produkowane pod gaz. A TAK NIE JEST. Poza tym auta na gaz są niskim procentem wszystkich aut. Wiec pytam DLACZEGO? Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 14:13 OK. Skoro tak się upierasz i musisz zobaczyć to co oczywiste, to proszę bardzo. 1) tych, którzy kupują nowe samochody, za kwotę powyżej 70.000zł stać na to by tankować etylinę, idąc tym tokiem myślenia, nie montują więc LPG. Skoro tak, to po co ma je montować fabryka? 2) w samochodach tańszych (jako nowe oczywiście) LPG się nie opłaca, bowiem silniki są tam maksymalnie 1.4 i spalanie jest relatywnie niewielkie, 3) LPG montowane jest w samochodach starszych, czyli 2, 3 i więcej letnich (poza wyjątkami) wówczas cena zakupu takiego samochodu nie wynosi ponad 70.000zł lecz znacznie mniej, ale ten samochód spala tyle samo kiedy był nowy (a może i więcej), a wówczas na jego zakup stać uboższego nabywcę (stać na zakup, ale nie mylić z utrzymaniem), 4) Sztuczna blokada, (o której otwarcie się nie mówi) w postaci nacisku na koncerny samochodowe, by nie rezygnowały z tradycyjnego źródła zasilania na rzecz ekologicznych i tańszych, tworzona m.in. przez kraje OPEK. 5) Wzrost sprzedaży samochodów zasilanych nowoczesnymi i ekonomicznymi dieslami. 6) niedogodności (dla konformistów i leni) płynące z użytkowania instalacji LPG, w postaci: mniejszej pojemności bagażnika, mniejszej pojemności zbiornika na gaz, a co za tym idzie, częstsze tankowania, częstsze przeglądy związanie z eksploatacją LPG (wymiana filtrów, przeglądy gwarancyjne), dodatkowy (niestety rzadko estetycznie wyglądający) i niezbyt dokładny wskaźnik zapasu gazu. Wstyd przed sąsiadem i na stacji, wywodzący się z tego, że kto tankuje gaz jest biedakiem, a przecież Polacy to naród, który większość związanych z życiem czynności wykonuje na pokaz. Strach przed "nowym" Ogólnie mówiąc mentalność ludzka, a zwłaszcza Polaków, którzy nie są przekonani do nowości, którzy jak niewierny Tomasz (bez aluzji do Ciebie) jeśli nie zobaczą to nie uwierzą. Są to tylko takie najważniejsze powody, które przyszły mi na myśl, z pewnością jest ich więcej. Jest jeszcze jeden problem - od dawna wiadomo, że boxer nie toleruje LPG, a wnioskując z nicku, boxerkiem właśnie jeździsz, co tylko pomaga Ci w tym, by być krytycznie ustosunkowanym do instalacji LPG. Odpowiedz Link
piotr_tk Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 31.01.08, 20:06 > Skoro gaz jest taki bezproblemowy, taki oszczędny, tani, dobry dla > auta i silnika i w ogóle cacy to... dlaczego wszystkie auta nie > jezdzą na gazie? Proste pytanie: dlaczego? odp 1 bo mało jeżdżą i im się nie opłaca odp 2 bo mają za dużo kasy i nie chcą oszczędzać odp 3 bo jeżdżą dieslami odp 4 nie bo nie p.s. alfa to mój 3 samochód i do każdego zakładałem gaz Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 08:40 Mało jeżdza? na zachodzie mało jeżdza?? zartujesz? diesle? a co ma diesel do gazu, przeciez ropa jest droższa i to znacznie od gazu, co to za agrument? No panowie, jak to jest z tą doskonałością gazu? Wszystkim, którzy myślą o zakładaniu gazu w aucie polecam takie własnie pytania. Dlaczego? Odpowiedz Link
pellsik Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 11:47 moj silnik ma przejechane 180tys a przez rok zrobiłem 40tys km wiec czy to ma sens zakładać instalacje? poprzedni silnik mi padł przy 200tys i nie wiem czy to jest warte swieczki zebym nie musiał znowu silnika wymieniac. z gory dzieki panowie a jesli chodzi o paliwo to polecam Shella V-Power Odpowiedz Link
piotr_tk Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 12:02 chyba piszemy o realiach polskich? na zachodzie jest inna siła nabywcza pieniądza i pewnie dlatego nie zakładają gazu. choć w Holandii i Włoszech gaz jest popularny bardziej niż w Niemczech. a dieslami jeżdżą bo mniej podobno palą Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 13:35 Masz racje, zachód jest bogatszy ale zachód tez nie lubi wydawać bez sensu, jesli mógłby połowe oszczędzić. Proste przełożenie typu: załozyłem gaz, oszczedzam, jestem happy jest założeniem błędnym. Gaz ma sporo minusów, zarówno eksplotacyjnych, jak i technicznych. Tak naprawdę jazda na gazie to jest dziadostwo. Jest to uzasadnione, jak ktos spełnia dwa warunki: bardzo dużo jezdzi i bardzo mało zarabia. Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 13:58 "Nie każdy samochód można lub opłaca się przystosować do spalania LPG. Pierwsza rzecz, to taka, że auto musi mieć chłodzony cieczą silnik benzynowy.(..)Do gazu nie nadają się także dwusuwy, jak również samochody z silnikami z bezpośrednim wtryskiem benzyny. Kolejny problem to właściwy montaż instalacji. Spore grono przeciwników LPG to osoby, które pamiętają ciągłe regulacje kapryśnych, bo niefachowo dobranych lub niedbale założonych instalacji. Warto więc pamiętać, że instalacja LPG będzie niezawodna, jeśli zamontuje ja profesjonalista. A taki warsztat musi być wyposażony w nowoczesne urządzenia diagnostyczne tj. analizator spalin, czy przyłącze EOBD. Dobrze jest też zwrócić uwagę, czy klienci danego zakładu są zadowoleni, czy po prostu zaobserwować, z jakimi problemami przyjeżdżają samochody. Niestety, tylko fachowiec jest w stanie ocenić, czy proponowana instalacja jest dla danego modelu bardzo dobra, czy tylko wystarczająca. Nie wolno oszczędzać, rezygnując z niezbędnych, lecz drogich elementów tj. metalowego kolektora, czy emulatora "oszukującego" fabryczny sterownik wtrysku. Takie oszczędności zawsze kończą się problemami np. ze strzałami w kolektor, których skutkiem może być uszkodzenie przepływomierza; gaśnięciem silnika, nieregularnymi obrotami, czy znacznym spadkiem mocy. Myśląc o niższych kosztach eksploatacji należy zwrócić też uwagę na pewne koszty, które są nieuniknione przy samochodzie zasilanym LPG. Oszczędności wynikające z różnic cen benzyny o gazu pomniejsza konieczny przegląd diagnostyczny. Trzeba go przeprowadzać co roku, a nie po trzech i potem po dwóch kolejnych latach, jak to jest w przypadku nowych samochodów. Oczywiście stacje diagnostyczne przeprowadzają kosztujące ok. 130 zł rozszerzone badanie samochodu, łącznie ze sprawdzeniem instalacji i jeśli wszystko jest w porządku dokonują obowiązkowego wpisu do dowodu rejestracyjnego. Następna sprawa to taka, że samochód na gaz zużywa również benzynę. Przy eksploatacji w mieście pierwsze 3-4 kilometry na zimnym silniku auto jedzie na benzynie, a więc w praktyce około 10% odbywa się na tym droższym paliwie. Wadą instalacji jest też konieczność rezygnacji z części bagażnika, lub z wożenia koła zapasowego. Są tacy, którym nie podoba się konieczność tankowania co 300 km w przypadku butli zamontowanej w miejscu koła zapasowego. Poza tym nie każdy bierze pod uwagę, że LPG nie jest wszędzie równie popularny jak w Polsce i wybierając się za granicę możemy być zmuszeni do tankowania benzyny. Problemu z kupieniem LPG nie ma m.in. w Czechach i na Słowacji, czy np. na Litwie ale już np. w Austrii i Niemczech wcale nie jest łatwo znaleźć stację. Do tego w Europie - zwłaszcza w Belgii i Holandii - stosuje się inne niż w Polsce końcówki wlewów gazu. Przed wyjazdem koniecznie więc trzeba kupić przejściówkę, która kosztuje minimum 50 zł. I ostatnia sprawa - oczywista, choć nie każdy bierze ją pod uwagę - to taka, że instalacja gazowa wymaga stałej konserwacji. Spora grupa warsztatów nie udostępnia, bądź po prostu nie ma instrukcji obsługi instalacji, a więc z każdym drobiazgiem tj. np. przeprogramowanie komputera sterującego trzeba jechać do serwisu i płacić 30-50 zł za usługę. Do tego ponieważ w Polsce skład LPG nie jest w Polsce w żaden sposób znormalizowany, można nieświadomie tankować gaz, w którym proporcje propanu i butanu są różne. A w zimie zawartość propanu w LPG powinna być wyższa, bo spalanie takiej mieszanki przy niskich temperaturach jest bardziej efektywne. A że propan jest droższy od butanu, często zdarza się, że hurtownie gazu szukają oszczędności zaniżając jego zawartość w sprzedawanym gazie. Tak więc co około 30 tysięcy kilometrów trzeba wymienić membranę w parowniku, co oznacza koszt około 200 zł. Poza tym częściej niż zaleca producent warto wymieniać filtr powietrza, a zakładając instalację w starszym samochodzie zwykle należy jeszcze wymienić kable wysokiego napięcia, świece, palec rozdzielacza i kopułkę. I już na koniec - w przypadku nowych samochodów koniecznie należy sprawdzić, czy montaż instalacji gazowej nie spowoduje utraty gwarancji. (www.autoefl.pl) Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 01.02.08, 14:18 Czyli wszystkie przeciw, które wymieniłem. Mimo wszystko dzięki instalacji LPG można zaoszczędzić 45% kosztów związanych z tankowaniem samochodu. Taka jeszcze dygresja, co do kiepskiej jakości gazu, oczywiście benzyna nigdy nie była, nie jest i nie będzie chrzczona... Śmieszne. Odpowiedz Link
kazweg46 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 03.02.08, 13:53 Cała ta dyskusja sprowadza się do stwierdzenia że montaż gazu jest decyzją właściciela.Nie może on liczyć na pomoc innych.Każdy broni swoich racji i podjętych decyzji. CHłOPIE RóB CO CHCESZ I CIESZ SIę Z JAZDY !!!!!!!!!! Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 03.02.08, 16:18 Racja Kazweg! Ale zapamietaj, ze jak zechcesz wjechac do garazu podziemnego albo na podziemny (lub zakryty) parking to nie wjedziesz. Zabronione! Oczywiscie, mozesz złamać przepisy, ale to kwestia sumienia (i kieszeni czasem). No i zapamietaj, ze na wakacje pojedziesz albo bez bagazu albo bez koła zapasowego. No i zapamietaj, ze na zachodzie, jak sie tam wybierzesz, ryzykujesz ze po prostu nie bedziesz miał gdzie zatankować. Ale, oczywiscie, montuj, montuj chłopie. Acha, podlicz jeszcze: a) po ilu przejechanych kilimetrach zwróci ci sie koszt instalacji b) ile będziesz musiał dołozyc do częstszych przeglądów. pozdrawiam gazowników:) Odpowiedz Link
pellsik Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 03.02.08, 21:52 wiec dziekuje wam panowie miło było wszystkie wasze opinie przeczytać i ja juz zdecydowałem nie zakładam gazu bo nie chce miec gazu w aucie V- Power shella to paliwko które polecam dzis super sie jezdziło szklarska jakuszyce panowie moze jakies spotkanie? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
sneerr Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 03.02.08, 22:05 Szkoda, ze mam tak daleko.... przyjechalbym. Odpowiedz Link
biper-2805 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 03.02.08, 22:42 "ktos spełnia dwa warunki: bardzo dużo jezdzi i bardzo mało zarabia. " a ja ma swojej alfie gaz zrobiłem na nim 110tys prze 3 lata rachunek prosty przy spalaniu powiedzmy około 10 L na sto kilometrów benzyna to 42 PLN, gaz 23PLN jak sobie pomnozysz to wyjdzie benzyna około 46 tyś PLN gaz około 25 tyś PLN . RÓŻNICA 21 tyś PLN!!!! nadal twierdzisz ze to nie jest oszczędność?? przy takich kilometrach możesz sobie co 4lata wstawić nowy silnik i to tez bedzie sie opłacać!! wszystko zależy od tego ile km robsz rocznie!!! a czy mało zarabiam?? ja tak nie uważam pozdrawiam Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 04.02.08, 14:29 Rewelacyjnie wyliczenie, druhu. Czyli, rozumiem tak: 1) twoje auto jezdzi wyłacznie na gazie, w ogóle nie ma tam benzyny tak? 2) kosztu instalacji nie liczysz, tak? 3) kosztów przeglądów nie liczysz, tak? 4) spalasz tyle samo gazu co spalałbyś benzyny, tak? Wielce intrygujące. Odpowiedz Link
kazweg46 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 04.02.08, 21:10 Przy sekwencji spalanie jest takie samo.Benzyna oczywiście jest potrzebna do rozruchu , ale to są minimalne koszty.Do tego dodając koszty przeglądu rejestracyjnego x3 i przeglądów instalacji gazowej +akcesoria (filtry )to naprawdę nie są duże koszty. Wyliczenia poprzednika zawierają zapewne jakieś błędy lecz koszty dodatkowe jakie wyliczyłeś mieszczą się w tolerancji błędu i nie wypaczają zysku.Gaz był dużo tańszy niż jest teraz (1,60 -1,80 ) przy cenie benzyny w porywach do 4,50 i więcej więc te widełki i różnica była większa. PRZYZNAJ SIę WRESZCIE DO TEGO żE GAZ TO JEDNAK OSZCZęDNOść. Żal Ci kasy której nie zaoszczędziłeś i frustracje zamieniasz w krzyk.Uspokój się i pochwal ludzi którzy mieli swoje zdanie zdecydowali i mają się z tym dobrze. POZDAWIAM KAZIK Alfa Romeo 156 2,0 ts z gazem. Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 04.02.08, 22:46 Ponownie pytanie...na wakacje jezdzisz bez kola zapasowego? do garazu podziemnego wjezdzasz? wiesz,ze lamiesz przepisy? I ostatnie kluczowe pytanie: czemu wszyscy nie jezdza na gazie, skoro to takie super hiper biper:)? Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 04.02.08, 23:12 Jaki ty upierdliwy i niereformowalny jesteś! Przecież odpowiedziałem wcześniej na Twoje pytania, a zwłaszcza jedno: "dlaczego?" Nie czytasz, czy czytasz tylko to co Ci odpowiada? Ty nie łamiesz przepisów? Nie przekraczasz dozwolonej prędkości? Jak taki mądry jesteś, to wskaż mi w Krakowie parking, gdzie przed wjazdem jest zakaz dla samochodów zasilanych LPG. Policz je wszystkie (tylko te z zakazami), a potem policz ogólną powierzchnię parkingów w Krk i zobaczymy na jaki to ułamek procenta nie wolno mi wjechać. Nie masz argumentów, to czepiasz się byle czego, powtarzając w kółko to samo. Zaczyna to być nudne. Dla mnie EOT. Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 01:02 po co te emocje, alces? wyjasnij mi, bo nie wyjasniłes, dlaczego wobec takiej doskonałości gazu, w ogóle jakiekolwiek auta jeżdzą na benzynie? Dlaczego? To proste pytanie. Nie odpowiedziałeś na nie. Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 11:58 Źle to dobierasz. Jak wspomniałem już wcześniej odp. na Twoje pytanie, ale Ty chyba nie rozumiesz, a to już nie moja wina, prościej wytłumaczyć się tego nie da. Tutaj masz link do odpowiedzi na Twoje pytanie "dlaczego?" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14687&w=75047569&a=75152986 Ponadto nie zapominaj o kilku istotnych sprawach, a przede wszystkim o tym, że najpierw jako źródło zasilania silnika spalinowego zastosowano pochodne ropy naftowej, a zasilanie gazem stosunkowo niedawno się upowszechniło i jest spowodowane dwoma czynnikami, po pierwsze ceną benzyny, a po drugie kurczącymi się zapasami ropy naftowej (co nie koniecznie musi być prawdą, ale tak utrzymują państwa OPEK, a dzięki temu mogą dowolnie zwiększać/zmniejszać wydobycie i windować ceny na światowych rynkach). Oczywiście są te Twoje argumenty, jak "na wakacje bez koła zapasowego" - dla mnie to bzdura! Bo i na to są alternatywy i można problem rozwiązać. Wspomnę też co już tutaj przytaczałem droższy przegląd techniczny (niewiele droższy) i w skali roku nie jest to drastyczna kwota, czy też konieczność częstego tankowania (co 350km w przypadku Alfa Romeo 1.8 T.S.) oraz koszty związane z wymianą filtrów (40zł co 15.000km). Nie zapomnijmy o koszcie instalacji, czyli 1600zł - 3300zł (zależne od wielu czynników), ale o tym wie każdy z nas i umiejący myśleć przyszłościowo kierowca doskonale wie kiedy spłaci się montaż instalacji LPG i jakie płyną z tego korzyści. To teraz ja zadam Ci pytanie, skoro LPG to taka porażka i wogóle badziewie, to dlaczego odsetek samochodów zasilanych gazem wciąż wzrasta? ...no alfa, no fun! Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 13:17 No dobra, alces. Zacytuje: "niedogodności (dla konformistów i leni) płynące z użytkowania instalacji LPG,w postaci: mniejszej pojemności bagażnika" Czy użytkownik samochodu, który chce mieć bagażnik, jest "konformistą"? "mniejszej pojemności zbiornika na gaz, a co za tym idzie, częstsze tankowania" Nie dodasz,ze na zachodzie w niektórych krajach trudno w ogóle o stacje z LPG? Jaka jest więc użyteczność takiego auta za granicą? "częstsze przeglądy związanie z eksploatacją LPG (wymiana filtrów, przeglądy gwarancyjne)" Czyli dolicz koszty. Dolicz. "Wstyd przed sąsiadem i na stacji, wywodzący się z tego, że kto tankuje gaz jest biedakiem" Jakoś nie widać tego strachu w Biedronkach, Lidlach i na targowiskach. "Ogólnie mówiąc mentalność ludzka, a zwłaszcza Polaków, którzy nie są przekonani do nowości" Alces, druhu.. a któryż to naród w Europie jezdzi na gazie w większosci? Który? jest ich więcej. "od dawna wiadomo, że boxer nie toleruje LPG, a wnioskując z nicku, boxerkiem właśnie jeździsz, co tylko pomaga Ci w tym, by być krytycznie ustosunkowanym do instalacji LPG" Interesujące. Ileż tutaj było wątków zagazowanych boxerów, których własciciele zachwalali, ze super, ze rewelka, ze jezdzi świetnie. I te koszty, koszty. Jak zakładasz instalacje za 1600 złotych to moze od razu daj na msze. Porządna instalka, w miarę niezawodna, to 3 tysiące jak nic. Plus te wszystkie dodatkowe koszty, częstsze przeglądy, więcej częsci a więc i częstsze serwisowanie (dlatego japońskie auta uchodzą za bezwaryjne: mają po prostu MNIEJ częsci, a więcej elementów modułowych), dalej benzyna na rozruch, itd. Spokojnym leszczem masz pięć tysięcy w skali roku. Ile za to kupisz paliwa, alces? Policz, dziś lałem za 4.25. Czyli 1176 litrów paliwa. Srednie spalanie w cyklu mieszanym niech będzie osiem. Czyli piętnascie tysięcy kilometrów. Ja tyle robię rocznie średnio. Czyli instalacja zacznie "zarabiać" po roku, a cały czas mam bagażnik, cały czas mogę jezdzic gdzie chce, wszędzie wjechać i parkować. Odpowiedz Link
alces1 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 13:31 Po pierwsze, żyjemy w Polsce, póki co (chociaż nie wiadomo czy nadal suwerennej), aczkolwiek w Niemczech gaz można zatankować bez większej trudności (wiem, bo byłem i widziałem) podobnie jest w wielu innych krajach. "Nie dodasz,ze na zachodzie w niektórych krajach trudno w ogóle o stacje z LPG? Jaka jest więc użyteczność takiego auta za granicą?" - w niektórych jak sam wspomniałeś, no, a przecież Polak to obieżyświat i kosmopolita całą gębą, albo raczej bagażnikiem ;) Więc jeśli to tylko "niektóre' kraje, tzn, które? koszty przeglądów policzyłem - robisz 15 tys. km rocznie więc jak dla Ciebie jeden przeglądzik - koszt 40zł - no fakt, wacików by nawet za to nie kupił. (koszty więc doliczyłem). Jeśli chodzi o bagażnik - czepiasz się szczegółów i popadasz w skrajności. Może od razu kup sobie Ciągnik z siodłowy z naczepą - na brak miejsca na bagaż wakacyjny, z pewnością nie będziesz narzekał. "Jakoś nie widać tego strachu w Biedronkach, Lidlach i na targowiskach. - to jest zupełnie inna bajka, nie mająca związku z tematem, ponadto to nie jest ujma, że ktoś robi zakupy w Lidlu, Biedronce, czy Plusie (chociaż to już to samo), "Alces, druhu.. a któryż to naród w Europie jezdzi na gazie w większosci? Który?" a gdzie ja napisałem, że któryś z narodów europejskich w większości jeździ na gazie? a propos boxera i LPG - czytasz wybiórczo i tak przedstawiasz fakty, widząc ich tylko jedną stronę by działały na Twoją korzyść... Niestety Ty nie odp. na moje pytanie. Więc powtórzę: skoro instalacja LPG to takie badziewie i porażka, to dlaczego wciąż rośnie odsetek pojazdów zasilanych właśnie w ten sposób? Fakty mówią same za siebie i niezależnie od tego jak je zinterpretujesz, wynik będzie taki sam. Co do oszczędności - w Twoim przypadku jest to 5.000 zł rocznie. Dużo niedużo, zależy dla kogo. W moim przypadku jest to ponad 11.000zł rocznie i dla mnie jest to spora suma, śmiem twierdzić, że i dla Ciebie. Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
kazweg46 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 18:28 MAłA PRASóWKA Technologię odczytu dostarcza IVONA Wiadomości Próbny lot Airbusa A380 z silnikiem na gaz (IAR, pr/01.02.2008, godz. 18:30) Największy pasażerski samolot świata, Airbus A380, wykonał pierwszy próbny lot z silnikiem napędzanym gazem. Koncern produkujący te samoloty chce, by kompanie lotnicze były w mniejszym stopniu uzależnione od producentów coraz droższej ropy naftowej. Próbny lot Airbusa A380 trwał trzy godziny. Samolot przeleciał w tym czasie z Filton w Wielkiej Brytanii do Tuluzy na południu Francji. Tylko jeden z czterech silników samolotu był napędzany płynnym paliwem wytworzonym z gazu ziemnego. Pozostałe trzy silniki pracowały dzięki tradycyjnemu paliwu uzyskanemu z ropy naftowej. Wiedza o napędzie gazowym jest jeszcze zbyt niepełna, by powierzyć bezpieczeństwo samolotu wyłącznie jednemu rodzajowi paliwa. Podczas lotu można było przeanalizować różnicę zachowania się obu typów silnika. Pierwszą kompanią lotniczą, która zamierza wykorzystać to paliwo w swoich samolotach, są linie lotnicze Kataru. Kraj ten jest jednym z największych światowych producentów gazu ziemnego. W najbliższych latach Airbus zamierza również przetestować silniki samolotowe napędzane biopaliwami. Odpowiedz Link
tommy_bx Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 18:48 Alces: ty rzeczywiscie myslisz, ze auto bez bagaznika jest OK? serio? Kazweg: co ma samolot do samochodu? Nic. Co do biopaliw: nie bądz taki happy strasznie. Wiesz jaki jest problem z biopaliwami? Poważny problem. Uprawy rzepaku innych roślin, z których wytwarza się dodatek do paliw kopalnych, muszą zajmowac wielkie przestrzenie (jesli oczywiscie dodawanie biokomponentu miało ekologiczny i ekonomiczny sens w skali światowej). No i te obszary upraw mogą spowodować zmniejszenie powierzchni upraw zywnościowych. A jestesmy w okresie ocieplania klimatu i zasięg pól uprawnych na świecie zmniejsza się. A ludzi przybywa. To poważny problem, rozważany na świecie. Alces; zostawmy temat. Bronisz go bardzo żarliwie, niemal ja własnej religii. Masz swoje racje, ale nie przekonasz mnie. Zasady ekonomii sa proste: jak coś jest tanie i lepsze, to się to wykorzystuje. Ropa się niby kurczy (nie ma pewności, czy to prawda, istnieją realne przesłanki by znaleźć ogromne złoża ropy: poza tym to surowiec odnawialny. Gazu jednak jest więcej, łatwiej go wydobywać ale gorzej z transportem. ja ci raz jeszcze powtarzam: chce miec auto z kołem zapasowym, z bagaznikiem i mogące jechac wszędzie i parkować wszędzie. Oraz auto pozbawione dodatkowego oprzyrządowania, wymagającego serwisu i obsługi. Dlatego nie jeżdze na gazie. A jego cena... kwestia kiedy minister finansów podniesie skokowo akcyze. I tyle. Odpowiedz Link
kazweg46 Re: czy warto zakładać instalacje gazowa 05.02.08, 20:08 TOMMY alfa 156 pomimo dojazdówki na podłodze bagażnika ma, powtarzam MA bagażnik.365 litrów minus dojazdówka wystarcza na załadowanie bagaży na urlop (w tym roku byłem w Bułgarii w trzy osoby ),załadowanie sprzętu wędkarskiego z namiotem ,i naprawdę nie potrzeba mi nic więcej. Jeśli chodzi o artykuł o samolocie to zacytowałem go specjalnie dla ciebie.To nie żaden obciach szukać oszczędności Odpowiedz Link