Dodaj do ulubionych

Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy ......

27.10.09, 21:27
......jaka marka/model, jaki silnik (benzyna/diesel), jaka pojemność, który
rocznik biorąc pod uwagę zakup samochodu za powiedzmy 100.000 +/-
10.000PLN-ów. Wasze konkretne i realne preferowane samochody. Mój typ to BMW
730D model 2006 np. taki:

www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9476127
link jest tylko dziełem przypadku do podglądu o czym piszę.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 21:29
      ....choć muszę przyznać, że w grę wchodziłoby jeszcze takie audi:
      tiny.pl/hqzrz
      • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 21:56
        Zdecydowanie a6. Głównie za quattro, oraz za całokształt. Silnik 3.0 jest zdecydowanie mocnym punktem tego auta (2.7 to pomyłka).
        W beem przeszkadza mi jej wygląd choć jestem wielbicielem talentu Bangla, ale jak zobaczyłem najnowszą 7 (przepięka, kwintesencja bemwuwowatości) to model e65 jednak ma swoje najlepsze lata za sobą. Znajomy ma taką 7 i tak jak sądziłem, że ten silnik do takiego auta może być mało, to naprawdę daje radę.
    • emes-nju Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 21:53
      Jako ze kryzys wieku sredniego nadal wali mi w dekiel, to kupilbym
      Alfe Brere...

Najlepiej z jakims mocnym fiatowskim benzyniakiem (w odroznieniu od
      GMowych, ktore byc moze sa dobre, ale nie maja odpowiedniego
      brzmienia) z napedem na 4 kola.

Nie mam dzieci - takie wozidelko zaspokoiloby moje zapotrzebowanie
      na pokrowiec na meskosc :-)
      • t-tk Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 22:03
        takie wozidelko zaspokoiloby moje zapotrzebowanie
        > na pokrowiec na meskosc :-)

A nie myślałeś nad czymś takim?
        • emes-nju Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 22:12
          t-tk napisał:

> > takie wozidelko zaspokoiloby moje zapotrzebowanie
          > > na pokrowiec na meskosc :-)
          >
          > A nie myślałeś nad czymś
          takim
          ?

Czy sadzisz, ze dysponuje az tak rozlegla meskoscia? ;-)
          • crannmer Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 22:24
            emes-nju napisał:

> Czy sadzisz, ze dysponuje az tak rozlegla meskoscia? ;-)

Pewnie jeszcze nie, ale strzez sie magla i wyzymaczki.

(- A co sie stalo z wyzymaczka, kochanie?
            - Wyzymaczke tez zwolnili.)
            • emes-nju Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 15:14
              crannmer napisał:

> emes-nju napisał:
              >
              > > Czy sadzisz, ze dysponuje az tak rozlegla meskoscia? ;-)
              >
              > Pewnie jeszcze nie, ale strzez sie magla i wyzymaczki.

Albo bassowego WIATRAKOWANIA ;-)
      • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 22:09
        A w brerze to są w ogóle jakieś fiatowskie benzyny???
        fajne foty brery

Jeśli poruszamy się poza ramami 7/a6 to 3 coupe z 3 litrowym biturbo
        335i
        choć 330i też bym nie wzgardził (jeździłem 630i i dawał radę).
        • frax1 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 22:23
          Ja się podpisuje 2 rękami po 3 :) albo pod 5. 7 moim zdaniem jest fajne ale
          trochę za wielkie do sprawnej jazdy po mieście.
          530xd
          albo jeszcze lepiej
          535d
          albo mój typ:
          330xd
          i najlepiej jeszcze jakiś fajny individual :)
          Pozdro
          • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 27.10.09, 22:34
            Lex, wiec jak wiesz nie bede obiektywny, ale stawiam na a6 ;) moje ma teraz 60
            tys km i jestem bardzo zadowolon. Wprawdzie mam nowsze 3.0, ktore ma rowne 240
            KM, ale roznica ponoc niewielka. Bezawaryjne i ekonomiczne (tak, tak - do
            Budapesztu i z powrotem normalnym tempem wychodzi 7,2 l/100 km). Mam tylko jedną
            uwagę do tego auta - w porównaniu do starszego i nowszego a4 quattro - rozkład
            masy. Te mniejsze się po prostu moim zdaniem o niebo lepiej prowadzą w
            zakrętach, a6 jest lekko krowiaste. No i fotele moglyby byc lepsze, moj stary
            LandCruiser jest po prostu wygodniejszy ;)

Drugi typ to 530d, ale najpierw pomacaj wnętrze, bo u mnie przegrał po 3 min. To
            co miales do teraz, a ja znam z modelu typsonowego - to mistrzostwo swiata w
            porownaniu do nowszej wersji deski rozdzielczej.

• margotje Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 00:29
        emes-nju napisał:

> Jako ze kryzys wieku sredniego nadal wali mi w dekiel, to kupilbym
        > Alfe Brere...
        >

Emes, co Ty gadasz! Jaki wiek sredni????? co Ty moj rowniesnik, cycus?
        • emes-nju Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 11:11
          margotje napisała:

> Emes, co Ty gadasz! Jaki wiek sredni????? co Ty moj rowniesnik,
          > cycus?

Ano 42 wiosny juz pelzam po tym lez padole... Ale nie wiem czy cycus ;-)
    • typson Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 01:10
      Mam wrażenie, ze ta A6ka jest do ogarnięcia przy pomocy sprzętu i elektroniki,
      którą posiadasz. BMW niekoniecznie. Wiec jesli znudziło Ci sie jezdzenie do
      serwisu na wymiane czegos co wymaga "adaptacji" przy pomocy komputera to why not.

Uważaj tez na automaty w 3litrowym dieslu, sprawdz zwlaszcza czy nie szarpie
      przy zrzucaniu biegów w dół podczas hamowania.

Audi ma spory wybór zamienników czesci, czesto tanich, w bmw raczej cienko w
      temacie. Ogolnie wydaje mi sie, ze audi ma szanse byc tańsze w eksploatacji,
      choc zawieszenie w Q moze byc zródłem dodatkowych kosztów
    • tomek854 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 02:53
      Ja bym został przy jakimś pierdziszonku a do tego sobie bym dokupił np. takiego:
      https://static.preloved.co.uk/uploads/userphotos/09/1017/1638079-856m.jpg
      albo, a co, takiego:
      https://static.preloved.co.uk/uploads/userphotos/09/1019/1640469-469m.jpg
    • tomek854 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 02:58
      No a tak niezależnie od ceny w ogóle to mój typ jest tutaj:
      https://dvice.com/pics/action-mobil-1.jpg
      • yamasz Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 07:33
        Wy tylko te niemieckie, i niemieckie.
        Ja jakbym miał do wydania 100 tys zł to zanabyłbym prawdopodobnie coś w stylu
        Mustanga, Chargera, ewentualnie przedostatnią wersję Imprezy.
        Nowe beemki, nie dość, ze są sztywne jak sam sk*syn to jeszcze mają paskudne
        wnętrza.
        Natomiast jeżeli chodzi o auto zdroworozsądkowe, to Jaguara X-Typa, kombi w
        dieslu. :)
        Pozdrawiam Yamasz
        • lexus400 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 11:30
          yamasz napisał:

> Wy tylko te niemieckie, i niemieckie.

Tutaj nie chodzi o to, żeby były niemieckie ale jakoś nie widzę alternatywy dla
          dobrze wyposażonego wnętrza, mocnego i zarazem ekonomicznego silnika. Wszelkie
          Lexusy są owszem zajebiste ale silniki mają benzynowe, Jaguary też zajebiste ale
          z częściami cienko i serwis utrudniony (oprogramowanie), wszelkie inne Legendy
          itp... mają świetne silniki ale niestety benzynowe a ja zostałem fanem diesla po
          mojej beemce:)) biorąc pod uwagę, że nie potrzebuję campera ani minivana a tylko
          chcę mieć jeden wygodny w miarę luksusowy samochód to tak mnie skłania ku A6 lub
          730-kę ze wskazaniem na A6
      • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 11:02
        w sam raz do mnie na wieś. Tylko to spalanie....
    • kaqkaba Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 08:57
      A ja bym kupił XJ tak z 1995 roku. A reszta na remont i miałbym piękną brykę i
      trochę kasy na inne przyjemności.
    • mrzagi01 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 09:00
      Konkretnie, realnie i pragmatycznie byłby to T5 Caravelle czy Multivan
      Dizlok- co oczywiste, ale stanowczo więcej niż 1.9 ;)
    • strongwaz Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 10:22
      za jeden samochód 100 tysi to nieporozumienie w polskich warunkach
      to nieporozumienie.
      Kupiłbym 2 szt po 40 każdy ( reszta na naprawy, dupy i browar):
      Jeden taki:
      otomoto.pl/honda-legend-elegance-model-klima-komputer-C10370042.html
      Drugi taki:
      otomoto.pl/subaru-forester-C10161264.html
      Oczywiście oba od razu do gazu!!! i bez automatu.
    • plawski Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komisu po 28.10.09, 11:05
      szło? :-(
      • lexus400 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 28.10.09, 11:21
        plawski napisał:

> szło? :-(

Jest jeszcze aktualne.
        • plawski Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 28.10.09, 11:46
          źle się wysłowiłem. Chodziło mi o to, ze napisałeś w tym wątku, że musisz
          natychmiast sprzedawać BMW, bo auto, na które czekałeś, jest do wzięcia dużo
          wcześniej i nie możesz się spóźnić.
          Po Twoich linkach zacząłem wnioskować, że jednak spóźniłeś się nieco i szukasz
          alternatywy do auta, które już poszło do kogoś innego :-)
          • computerland1 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 28.10.09, 13:59
            bo lex mial pewnie go... do sprzedania i dlatego pisal, ze cos ma nowego,
            liczac, ze to go.. szybko pojdzie:)

za 100.000 +/- 10.000 to ja bym Ci polecil Forda Focusa ST:):)
          • lexus400 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 28.10.09, 14:07
            plawski napisał:

> źle się wysłowiłem. Chodziło mi o to, ze napisałeś w tym wątku, że musisz
            > natychmiast sprzedawać BMW, bo auto, na które czekałeś, jest do wzięcia dużo
            > wcześniej i nie możesz się spóźnić.
            > Po Twoich linkach zacząłem wnioskować, że jednak spóźniłeś się nieco i szukasz
            > alternatywy do auta, które już poszło do kogoś innego :-)

Nie no jasne. Nie spóźniłem się i byłoby wszystko ok ale okazało się, że
            niestety cena za auto okazała się być zbyt wygórowana i nie doszliśmy do
            porozumienia w kwestii ceny. Patrząc jednak perspektywicznie wydaje mi się, że
            dobrze się stało, że to nie doszło do skutku.
            • tomek854 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 28.10.09, 18:31
              a zdradzisz co to było?
              • mrzagi01 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 29.10.09, 07:53
                tomek854 napisał:

> a zdradzisz co to było?
                jak to co? największe marzenie Lexa z ostatnich lat - Dacia Logan.
                • lexus400 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 29.10.09, 07:56
                  mrzagi01 napisał:

> tomek854 napisał:
                  >
                  > > a zdradzisz co to było?
                  > jak to co? największe marzenie Lexa z ostatnich lat - Dacia Logan.

Oj mrzagi Ty nie potrafisz nic w tajemnicy utrzymać:))
            • wujaszek_joe Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 29.10.09, 10:02
              lexus400 napisał:
              > Nie no jasne. Nie spóźniłem się i byłoby wszystko ok ale okazało się, że
              > niestety cena za auto okazała się być zbyt wygórowana i nie doszliśmy do
              > porozumienia w kwestii ceny.

pisałem wyraźnie że dorzucam jedynie zimówki, także radio wyciągam.

> Patrząc jednak perspektywicznie wydaje mi się, że
              > dobrze się stało, że to nie doszło do skutku.

Pewnie. Lanos to nie jest wóz dla każdego

;-)
              • lexus400 Re: Czy to znaczy, że jednak za późno BMW do komi 29.10.09, 10:19
                wujaszek_joe napisał:

> Pewnie. Lanos to nie jest wóz dla każdego

Twardy gość z Ciebie w negocjacjach już myślałem, że się dogadamy ale jak radio
                wyciągasz to ja rezygnuję:))
    • marekatlanta71 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 14:20
      Jako osobnik zajmujacy sie na codzien komputerami mam wielka niechec do babrania
      sie w nich po godzinach pracy. Dlatego caly dom wyposazylem w Apple btore tego
      babrania nie wymagaja prawie wcale. Wiec pewnie Ty masz podobny problem =
      sugerowalbym Lexusa LS 430 - pojazd w ktorym nie bedziesz sie bawil w zadne
      naprawy a ktory bedzie Cie niezawodnie dowozil do celu za kazdym razem.
      • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 14:54
        Jak sam nick wskazuje, on już to dowożenie do celu za każdym razem przerabiał :)
        • lexus400 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 15:55
          wiktor_l napisał:

> Jak sam nick wskazuje, on już to dowożenie do celu za każdym razem przerabiał :
          > )

Dokładnie:)) mam po sfajczeniu się mojego Lexusa jakąś awersję do tej marki a
          poza tym nie rajcuje mnie jazda na benzynie, bo ja biedny człowiek jestem i nie
          stać mnie na tak szlachetne paliwo.
      • mrzagi01 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 15:01
        marekatlanta71 napisał:

> Dlatego caly dom wyposazylem w Apple btore tego
        > babrania nie wymagaja prawie wcale.

Teraz linuxowiec Oryś powinien zaproponować Lexowi zakup stali
        walcowanej... itd... :)))
        • tomek854 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 18:32
          dlaczego stali walcowanej? ;-)
          • tomek854 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 18:32
            ...niech se kupi zwykłą i walec, interfejs do walca można napisać w pięć minut,
            potem tylko się z palca będzie komendy wpisywać i samo mu wywalcuje, a jak będą
            problemy to zawsze na IRCu pomogą :-)
      • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 15:08
        moto.allegro.pl/item796269781_lexus_gs430_piekna_wersja_prestige.html
        • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 18:37
          co za ludzie, on im że chce ropnioka to dalej mu jakieś duże benzyny lub wiejty
          będą proponować i linkować. BTW, Plawski - moim bardzo skromnym zdaniem, ten GS
          to najbardziej nieproporcjonalna i brzydka bryła auta w tej klasie - dupa jakby
          z innej bajki, ocieżale to takie. Ale o gustach..

Lex, posiedz chwile i pojeździj jednak a6, moim jechales zbyt krotko ;), zebys
          sie nie rozczarował np fotelami. Ja jestem zawiedziony, a widzę po pasażerach że
          budzą czasami skrajne emocje. Jezdze duzo i czesto dlugie trasy - i dupa po
          prostu boli, bo krzesla twarde. Oczywiscie - drugi biegun to wszelkie
          francowate, jak laguna - ale tu znow za miękko. Na razie mojemu tyłkowi
          najbardziej pasowało volvo s80, ale tam wszystko inne było do bani.
          • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 18:50
            > co za ludzie, on im że chce ropnioka to dalej mu jakieś duże benzyny lub wiejty
            > będą proponować i linkować. BTW, Plawski - moim bardzo skromnym zdaniem, ten GS
            > to najbardziej nieproporcjonalna i brzydka bryła auta w tej klasie - dupa jakby
            > z innej bajki, ocieżale to takie. Ale o gustach..

Bryła dla mnie jest ok, ale to auto jest po prostu małe i ciasne w środku. W Top gearze czytałem zestawienie GSa z Superbem V6 (różnica cen 2 do 1) i w zasadzie poza jakością skóry nie było poważnych różnic. Wczoraj siedziałem w nowym superbie i szczena mi opadła, bo jakość środka była powalająca... o miejscu z tyłu nie ma co wspominać, bo jest tego na mój gust za dużo:-) no i diesla nowego kupi się za ok. 100k pln. (wiem wiem image dziatkowozu nie do zabicia nawet muchozolem)

> Lex, posiedz chwile i pojeździj jednak a6, moim jechales zbyt krotko ;), zebys
            > sie nie rozczarował np fotelami. Ja jestem zawiedziony, a widzę po pasażerach ż
            > e
            > budzą czasami skrajne emocje. Jezdze duzo i czesto dlugie trasy - i dupa po
            > prostu boli, bo krzesla twarde.

Robiłem trasy 1300km i nie miałem zastrzeżeń, ale ja mam kościsty tyłek, który wiele zniesie ;-). Pytanie jeszcze o jakich fotelach piszesz, standard czy s-line? ja piszę o zwykłych
            • frax1 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 19:00
              Uważam że Suberb kombii będzie hitem w Polsce. Ja siedziałem w nim i
              rzeczywiście jakość super - ogromny przeskok w porównaniu z Octavią, szczególnie
              tą przed FL.
              Pozdrawiam
              • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 19:07
                > Uważam że Suberb kombii będzie hitem w Polsce. Ja siedziałem w nim i
                > rzeczywiście jakość super - ogromny przeskok w porównaniu z Octavią, szczególni
                > e
                > tą przed FL.

No właśnie chciałem go zobaczyć, bo prezentuje się na fotach o niebo lepiej od liftbacka.
                btw w salonie dupa wielka, stał jeden LB i poza tym mimo 5 osób obsługi i mnie jednego nikt nie zdecydował sie nawet podejść (wszyscy wgapieni w monitory).
                • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 19:19
                  nie dalej jak ponad pol roku temu zakupilem 2 octavie do firmy. Jedna to II z
                  1.9 tdi, druga, do zadan bardziej przyziemnych;) to I (tour) 1.6 LPG.
                  Odbieralem jedna z nich - i juz wtedy sie dziwilem jakie podejscie maja panowie
                  w salonie do klienta, ale olać. Gorzej, że okazuje sie ze im dalej w las tym o
                  wiele gorzej. W poznanskich serwisach tej marki pracuje bydło, zainteresowane
                  tylko gmeraniem po naszej klasie, żelem na wlosach i gadaniu o dupie koleżanki -
                  to z relacji kolegow ktorzy odwiedzaja serwisy.

Niestety z perspektywy czasu zaluje, ze zdradzilem forda, ale skoda w wersji
                  ciezarowej byla duzo tansza. Obie sa po prostu awaryjne, ta po FL mniej, ale
                  tour ma problemy z wszystkim, od tej instalacji LPG po zawieszenie przednie i np
                  otwieranie szyb. Przebieg jakies 35 tys km...
                  • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 22:58
                    Ja do fordów zraziłem się gdy miałem focusa (jakiś diabeł mnie podkusił...). Awaryjność toura (skody) mnie dziwi, bo taki zabytkowy model to powinien byc skręcany u pepików z zamkniętymi oczami, w końcu etap friendly user testów na klientach dawno ma za sobą.

Z mojego doświadczenia wynika, że jednak najwyższa jakość obsługi w salonach jest u japońców (honda, toyota).
                    • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 23:11
                      tez wlasnie mnie to dziwi. Wydaje mi sie, ze jakosc montazu moze jest ok, ale
                      robia ten samochod z gównolitu jak najtanszego - dlatego kosztuje 30 tys
                      netto:)) wiec sie rozpadaja gumy zawieszenia, gną się drążki, pękają cięgna
                      okien, skrzypią plastiki.

Mi tam w serwisie audi nic nie przeszkadza. Z aso toyoty doswiadczenie mam
                      sladowe - kiedys mialem w poprzednim zyciu pod opieka obrzydliwa corolle z tymi
                      okraglymi swiatlami, a teraz czasem kupuje paski i gumy do LC - i rzeczywiscie
                      obsluga bardzo ok.
                      • tomek854 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 14:25
                        No właśnie to ciekawe co mówisz... Może znowu dostajemy, jak to Polska, produkt
                        drugiej kategorii?

W UK większość taksówek (tych nie-czarnych) to właśnie skody octavie i superby.
                        Jeżdżą tego dzikie tłumy, w tym te najstarsze octavie i kierowcy (a przynajmniej
                        tych kilku, z którymi gadałem) którzy robią po 12 godzin dziennie za kółkiem ( i
                        tu się naprawdę jeździ a nie stoi pod słupkiem) bardzo sobie chwalą.

Podobnież wśród użytkowników skoda ma drugą najlepszą (po lexusie) opinię pod
                        względem awaryjności oraz pierwszą pod względem stosunku jakości do ceny.
                        • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 30.10.09, 14:14

> Podobnież wśród użytkowników skoda ma drugą najlepszą (po lexusie) opinię pod
                          > względem awaryjności oraz pierwszą pod względem stosunku jakości do ceny.

O nie nie. To są badania satysfakcji, która ma tyle wspólnego z awaryjnością co weterynarz ze szpitalem...
                          Generalnie chodzi w tym, że kupując skody ludzie się za wiele nie spodziewają a potem okazuje się, że to auto o podobnej awaryjności jak np. golf i są zachwyceni:-) a kupując golfa oczekiwania są dużo wyższe. Więc ocena dokładnie takiej samej sytuacji jest zupełnie różna.
            • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 19:01
              ten GS jest na swoj sposob ladny - do krawedzi przednich drzwi. Dalej to istny
              dramat stylistyczny - radosna tworczosc poddana silnemu lobbingowi huty stali i
              klubowi milosnikow lodzi podwodnych, tak na moje lamerskie oko.

Dupsko mam rowniez kosciste, ale poslady mnie bolą po trasie dluzszej niz 500
              km. W LC nie mam problemow zeby przejechac ciegiem 4000 km...ale tez pozycja w
              terenowce robi swoje, jest jakby bardziej naturalna, mniej nogi sie mecza.
              Fotele mam tzw PS-1, zwane sportowymi, nie to samo co S-line, ale podobne,
              wysuwana czesc na podudzia, dobre trzymanie boczne, ale siedzisko po prostu twarde.
            • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 09:45
              franek-b napisał:

Wczoraj siedziałem w nowym superbie
              No ten to jest dopiero przepiękny :-)))))))
              i szczena mi opadła, bo jakość środka była powalająca...
              Nie, no proszę Cię... do premium to jej dużo brakuje.
              o miejscu z tyłu nie ma co wspominać, bo jest tego na mój gust za dużo:-)
              to prawda
              • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 09:58

> Wczoraj siedziałem w nowym superbie
                > No ten to jest dopiero przepiękny :-)))))))

Oczywiscie, ze liftback jest brzydki jak qpa :-) no moze od tylnich drzwi, dlatego chciałem zobaczyc kombi, które nie ma tego okropnego tyłka

> i szczena mi opadła, bo jakość środka była powalająca...
                > Nie, no proszę Cię... do premium to jej dużo brakuje.

Tutaj się nie zgodzę. Środek w bmw 5 jeśli chodzi o jakość jest delikatnie mówiąc taki sobie, plastiki w japńcach mnie nie przekonują i wg mojego czucia, to zwykły passat w bogatszej wersj ma szlachetniejszy środek niż cała japońska liga premium. Superb ma wszystko na najwyższym poziomie, plastiki czarne ale jakościowe i do tego super spasowane, super zegary itd.

> o miejscu z tyłu nie ma co wspominać, bo jest tego na mój gust za dużo:-)
                > to prawda

No ale to się odbija na stylistyce i dlatego mamy qpę stylistyczną - przód nie pasujący do tyłu
                • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:21
                  Superb to taki idealny samochód do wygrywania przetargów publicznych dla
                  wszelkiej masci samorządowych decydentow, politykierow i firm panstwowych :)
          • frax1 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 18:57
            Właśnie S line czy zwykłe?
            Ja w e46 miałem standardowe fotele i moim zdaniem ciut za mało trzymają na
            zakrętach, i są za mało obszerne generalnie również bez szału, za to slk ma
            idealne fotele - nic dodać nic ująć.
            Pozdrawiam
            • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 28.10.09, 19:06
              No wlasnie, z racji tego ze jestem chory, to siedze w domu i ogladam
              telewizornie. I pokazały superb kombi. Ten samochod ma szansę namieszać na rynku
              aut, glownie sluzbowych. Za cene passata czy mondeo mozna kupic duzo wieksze
              auto - i ponoc niezle wykonane.
              Sedan odstraszal stylistyka, ale ten wyglada jak dluzsza octavia - jest ok.

BTW - srebrny superb sedan jest teraz na wyposazeniu poznanskiej drogowki i
              patroluje z kamerką A2.
          • lexus400 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 07:30
            wiktor_l napisał:

> Lex, posiedz chwile i pojeździj jednak a6, moim jechales zbyt krotko ;), zebys
            > sie nie rozczarował np fotelami. Ja jestem zawiedziony, a widzę po pasażerach ż
            > e

.....no właśnie czekam na klienta, który ma S-line przyjechać i chce dupę
            wsadzić do tego tak uczciwie, bo u Ciebie jakoś przez ten moment nie czułem
            niewygody a syn mi mówi że to ciasne w środku jest - prawda to?? moja E39 to
            tragedia wewnątrz jak dla mnie, na miejscu kierowcy jeszcze jakoś da się
            wytrzymać ale jako pasażer jechać to dramat, że nie wspomnę o tylnych
            siedzeniach bo tam już wcale miejsca nie ma.
            • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 09:09
              Audi nigdy nie stawiało na obszerność wnętrza, ale moim zdaniem miejsca jest
              wystarczająco.

W Superbie więcej:) w volvo s80 mniej.
              • lexus400 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:02
                wiktor - Ty tam masz u siebie 3 litry?? prawdę mówiąc na brak miejsca po
                stronie pasażera nie narzekałem a już na pewno nie zwróciło to mojej uwagi a to
                już jest na +
                • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:19
                  Tak 3.0, ale lekko inny - z 2008 roku jesieni byl juz 240 KM
          • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 09:42
            Drogi Wiktorze, oczywiście, piękny to on nie jest :-)
            Ale ja mam do nich słabość. Zrobiłem niedawno jakieś 700 km takim hyrbydowym i
            oddawałem go z wielkim żalem....
            • bassooner Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:19
              kurde... sto kapci na furę... ale bym poszalał. i powiem, że za te pieniądze to
              zastanawiałbym się li tylko i wyłącznie nad A6 kombi, lub piątką - też kombi...
              ;-)))

ale to moje odczucia i zapotrzebowania.

kurde ale mowa mazda 6 też jest bardzo ładna... ;-(((
              • sven_b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:32
                > kurde ale mowa mazda 6 też jest bardzo ładna... ;-(((

No i nie jezdzi tego tyle co oba powyżej.
                • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:41
                  jezdzi coraz wiecej.

A siedzial ktorys z Was w Mazdzie 6?

bo moje zachwyty, a chcialem nia uszczesliwic kolege, skonczyly sie po 3
                  minutach, niestety. A apogeum taniosci jest luzno wiszący kabelek od lusterka do
                  podsufitki. Kazda po 2008 roku tak ma.
                  • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:44
                    wiktor_l napisał:

> jezdzi coraz wiecej.
                    >
                    > A siedzial ktorys z Was w Mazdzie 6?
                    >
                    siedział, a nawet jeździł:
                    1 - tiny.pl/hq3xz
                    2 - tiny.pl/hqxrg
                  • lexus400 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:45
                    wiktor_l napisał:

> jezdzi coraz wiecej.
                    >
                    > A siedzial ktorys z Was w Mazdzie 6?

Nie siedziałem ale jakoś mnie Mazda nie kręci.
                    • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:50
                      moje wrazenie jest takie, ze mazdowe wnetrza wypadaja fajnie na fotkach, jak sie
                      zaswieci wszelkie te lampiony. W realu juz atmosfera siadla - plastik na
                      kierownicy i na desce jest z Mondeo (shit ponad shity), kabelek od lusterka
                      luzno sie dynda.

Niestety, ale Passat jest lepiej wykonany - kolega zdecydowal sie wtedy wstepnie
                      na passka CC, ale okazalo sie ze jest jedno a4 w niezlej cenie to wzion :)
                      • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:52
                        wiktor_l napisał:

Niestety, ale Passat jest lepiej wykonany
                        Akurat oddałem wczoraj jakiegoś bluemotion. Rzeczywiście, materiały i
                        spasowanie, że mucha nie siada.
                        • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:55
                          Tej, a co to ten bluemotion? bo sie oddalilem od tematyki VW niestety, choc
                          jutro daje audi na przeglad to mnie dadzą na chwile CC, juz gadalem
                          • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 11:05
                            No eco-wersja. 2.0 tedej zduszony do 110 kucy, skrzynia 5 biegow z wydluzonymi
                            przelozeniami, nizszy trochę, plus system start-stop.
                            Kawał przyzwoitej fory i nawet jakoś jeździ. To na plus. Na minus, że mimo
                            wszechstronnej regulacji fotela i kiery nie znalazłem sobie wygodnej pozycji.
                            Poza tym za miekki (!) i za niski.
                            Średnie spalanie z 700 kilosów (w sumie 80% miasta) to.....
                            uwaga.....
                            6 litrów.
                            Maks korki w miescie - 8 (delikatna noga)
                            Nocny powrót do domu (brak korków), bez klimy - 4 litry....
                            I na co komu jakaś hybryda??????
                            • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 11:07
                              Tez wlasnie sie nad sensem hybryd w takich przypadkach zastanawiam..

Ale kurka 110 kucy brzmi slabo jednak :(
                              • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 11:16
                                wiktor_l napisał:

> Tez wlasnie sie nad sensem hybryd w takich przypadkach zastanawiam..
                                >
                                > Ale kurka 110 kucy brzmi slabo jednak :(

Ale biega lepiej, niż 125 benzynowych z moim C5
                            • sven_b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 11:23
                              Ano sęk w tym, że passków też pełno jeżdzi. Jeżeli zaś chodzi o materiały to w
                              konsoli środkowej bida świeci. Z tego tytułu passat sporo zarzutów na klatę
                              przyjął. Chyba że jest różnica w wykończeniu między wersjami, tu nie mam wiedzy.
            • computerland1 Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:31
              jesli masz patrzec na wielkosc miejsca, to lepiej bierz audi - najwieksze nie
              jest, ale od bmw zawsze wieksze:)

a co do klasy premium - kolega jezdzil A4 B6 kombi 2001 rok, teraz jezdzi
              Avensisem z 2008 roku, tez kombi, chyba T25 to sie zwie:) jechalem z Nim dwie
              trasy wawa - sosnowiec - niby niedaleko, ale jednak. i wrazenia mamy takie same
              - mimo ze roznica wieku duza, to za nic sie nie porowna komfortu jazdy i wrazen
              ogolnych. audi bije toyote o glowe.

przejedz sie czyms takim:

otomoto.pl/audi-a6-3-0-tdi-quattro-171kw-automa-C10044866.html
              koniecznie quattro i koniecznie 3.0. 2.7 to podobno porazka:)
              • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:39
                o - to ja mam inne fotele u siebie, niz ten tu czeski podlinkowany
                to moje (oczywiscie nie ogarniam jaki rozmiar fotki jest ok)

http://img97.imageshack.us/img97/4486/sdc10174g.jpg
              • plawski Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:46
                No właśnie kolega rok temu kupił A6 avant 2005 rok, 3.0 Tedej, Quattro.
                Zawieszenie z S, spojlery itd.
                ZAJEBISTA fura, ino nisko jest i spojlery chcą się urwać na krawężnikach :-)
                • wiktor_l Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:53
                  Lex, jak juz twoj tyłek zaakceptuje a6, to szukaj takiego np z kolorowym FISem i
                  duzym MMI. Wtedy navi czy telewizornia jest na zasadzie plug and play w
                  bagazniku, jak ktos lubi.

no i kolorowy FIS wyglada ladnie - bo ten czeski kombiak z linku computerlanda
                  ma zwykly, czerwony - ma brzydkie menu, jakos tak staroscia leci.
                • franek-b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 30.10.09, 15:18
                  dlatego allroad jest wg mnie najlepszą opcją:-) na zwykłej drodze nie ustępuje w niczym a dodatkowo nie ma problemu z krawężnika.
    • sven_b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 10:41
      Jeżeli o mnie chodzi to zredukowałbym kasę o 40% i odbył podróż
      Nepal-Tybet-Buthan. Następnie po powrocie sięgnąłbym po Mazdę CD DPF tudzież A4 TDi.
      • bassooner Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 13:07
        butan to ci mogę za friko zaserwować wprost z butli... ;-)))
        • sven_b Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 29.10.09, 13:31
          Butan niesie ryzyko. Zioło jest zdrowsze i zapewnia ciekawsze podróże:)
    • marekatlanta71 Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 13:53
      Zaznaczaja sie trzy trendy:
      a) kup mniejsze a nowe
      b) kup mniejsze, uzywane a zaoszczedzona kase przeznacz na inny cel
      c) kup wieksze, nowe a pieniadze wygraj w Totolotka

Wiec zeby sie nie powtarzac to ja zaproponuje cos nowego - nie kupuj samochodu!
      Rower jest znacznie lepszy dla zdrowia. A zaoszczedzone pieniadze mozesz np.
      spozytkowac na ufundowanie nagrod dla uczestnikow tego konkursu porad.
      • wiktor_l Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 13:59
        dobre:)
        ale nikt nie proponowal lexowi mniejszego, acz nowego :)
        • lexus400 Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 14:18
          wiktor_l napisał:

> dobre:)
          > ale nikt nie proponowal lexowi mniejszego, acz nowego :)

...... ale któryś tam wspomniał, że moim marzeniem jest Dacia Logan, więc se
          chyba ze 4szt. kupię:))
          .....marku - rower już mam i w tym sezonie zrobiłem ponad 900km:-))
          • sven_b Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 14:34
            > .....marku - rower już mam i w tym sezonie zrobiłem ponad 900km:-)

No i co tak słabo? :P
            • lexus400 Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 17:44
              sven_b napisał:

> > .....marku - rower już mam i w tym sezonie zrobiłem ponad 900km:-)
              >
              > No i co tak słabo? :P

Generalnie masz rację że słabo ale pogoda taka gówniana była w lipcu, że
              praktycznie miesiąc nie jeździłem a biorąc pod uwagę, że mój czas rowerowy
              zaczyna się od godź.18-tej a czasem 19-tej to uważam, że i tak sporo km zrobiłem.
      • mrzagi01 Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 14:33
        Moje wnioski są takie.
        Pierwszy- niezupełnie wypływający z lexowego wątku, bo ten odczytałem
        raczej jako zapytanie z ciekawości a nie prośbe o rekomendacje.
        no i ten pierwszy wniosek jest taki, że regułą forumowego doradztwa
        jest, że zadając proste pytanie "A czy B ?" otrzymujesz odpowiedź z
        zakresu od C do Z.
        A drugi- bezpośrenio związany z wątkiem to taka myśl, że ludzie jak
        ich zapytać snują najdziksze fantazje w których pelno vetek,
        Jaguarow, roadsterów, oldtimerów, chujów-mujów... itp, a jak
        przychodzi co do czego to ląduja w sztywniakowozie typu Octavia,
        Mondeło, czy Avensis :)
        • sven_b Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 14:55
          Tudzież Logan :)))
          • tomek854 Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 16:01
            ...czy Lanos. Ale tych akurat desperacko próbują się pozbyc :D
        • marekatlanta71 Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 17:36
          Fantazja fantazja, a samochod musi spelniac pewne podstawowe kryteria:
          - przydatnosc
          - wygoda
          - niezawodnosc lub latwosc/taniosc naprawiania
          - rozsadna utrata wartosci

W przypadku tych wszystkich fantazyjnych Corvette, Ferrari i Lotusow conajmniej
          jeden (a zwykle wszystkie) te punkty sa niespelnione. Pisalem pewnie juz o moim
          malym badaniu kosztow utrzymania Ferrari 360 i o tym ze kupno to pryszcz w
          porownaniu z kosztami eksploatacji. Zreszta co tu duzo szukac - po wydaniu
          sporej kasy na nowe opony do obu Lexusow mysle ze nastepny samochod bedzie mnial
          mniej mocy i wezsze/mniejsze kola. Do tego we wtorek czeka mnie wymiana oleju i
          z przerazeniem mysle o tym ze moga np. poinformowac mnie o koniecznosci wymiany
          klockow (ktore oczywiscie sa specjalne i kosztuja majatek).
        • lexus400 Re: Wnioski z czytania rekomendacj 29.10.09, 18:00
          mrzagi01 napisał:

> Moje wnioski są takie......

.....i oba wnioski są słuszne:))
    • cracovian Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 30.10.09, 14:06
      W tym momencie i z taka forsa w kieszeniu to tylko 2010 Ford Mustang
      GT Premium z 4,6 litrami i 315 KM pod maska. W sumie jeszcze na gin
      i tonic zostanie:

www.carsdirect.com/build/options?zipcode=30066&acode=USC00FOC051D0&restore=false
    • kaqkaba Re: Ja tak z ciekawości zapytam o Wasze typy .... 30.10.09, 15:13
      A teraz tak bardziej poważnie bo tego XJ-ta nie kupię pewnie nigdy. (Albo już
      jako totalny zabytek jak ja będę miał lat 50 a samochód o 10 15 lat mniej).
      Altea XL 2.0 TDI (opcjonalnie z DSG, w zależności od dodatkowego wyposażenia
      coby się w kasie zmieścić).
    • frax1 Patefon w dyzlu 30.10.09, 15:58
      Tak mi przyszło do głowy - może Phaeton diesel? Wydaje mi się że to dość
      niedocenione z racji znaczka auto..
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka