lexus400 07.05.04, 12:15 ....Poznaniu, gdzie policjant zastrzelił młodego człowieka a drugi jest ciężko ranny. Napewno słyszeliście o tym i chciałbym poznać Wasze zdanie na temat użycia broni przez policjanta i wiadomych skutków. Pzdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lexus400 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 12:18 Podaję link dla niezorientowanych. wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5225572&ticket=6659048758641496If6B0xY8L76% 2FYdMPlbU1dSbPcSOM65LH1SODJCmYwit1JJhBGBvETzGrD807vT9e0wlU3If% 2Bmp2tBfRe8Lm57U5PPIoCLr7eZ3H4sgJDfIYHk7s8t608jL9tXTlekVjk Pzdr. Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 12:36 Cholera wie co myslec. Wszystko sprowadza sie do odpowiedzi na pytanie, czy policjanci podczas zatrzymania czytelnie identyfikowali sie jako policja. mam nadzieje, ze nikt nie bedzie w sprawie mataczyl i poznamy prawde. Odpowiedz Link
fanfan1 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 12:51 Dobrze, że masz nadzieję - ale prawda jest inna. Już mataczą, bo jak można pozostawić ich na wolności przez prawie tydzień. Polska to niestety kraj bezprawia. W innym kraju, każdy z nich siedziałby już w oddzielnym areszcie ! Odpowiedz Link
undercover_brother Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:46 W takim razie jeszcze wiekszym krajem bezprawia sa Stany, bo tam jak policjant kaze Ci wylaczyc silnik, a potem polozyc rece na kierownicy, to nie masz prawa nic zrobic. Jezeli opusisz reke, to mozesz przeciez siegac po bron. A proba przejechania, to czynna napasc na policjanta. Jak na razie stoje po stronie policji. W tym kraju musi wreszcie zapanowac porzadek. Wszyscy narzekaja, ze policja nic nie robi, ale jak scigaja podejrzanych i jednego kropna, to od razu jest wielki raban. Odpowiedz Link
lexus400 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 12:52 mrzagi01 napisał: > Cholera wie co myslec. Wszystko sprowadza sie do odpowiedzi na pytanie, czy > policjanci podczas zatrzymania czytelnie identyfikowali sie jako policja. mam > nadzieje, ze nikt nie bedzie w sprawie mataczyl i poznamy prawde. ....ale już sam fakt jak napisano "W Poznaniu rozpoczęły się przesłuchania policjantów uczestniczących przed tygodniem w akcji, w której pomyłkowo zginął przypadkowy 19-latek." - pomyłkowo, przypadkowy - nie wiem czy bardziej bać się policjantów czy bandziorów. Pzdr. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:13 No wlasnie - policjanci twierdza, ze machali odznakami. Z jednej strony trudno im sie dziwic - mieli cynk, ze w samochodzie sa grozne bandziory. Z drugiej strony kazdy, komu w nocy zajezdzaja droge dwa samochody i weypada paru gosci z giwerami i w kominiarkach, najpierw sie za przeproszeniem posra ze starcu, a pierwsza mysl, to sp...lac i ratowac zycie. Straszny zbieg okolicznosci :( Odpowiedz Link
etom Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 08.05.04, 18:16 Wyglada,ze nawet nie ostrzegali ich o tym iz sa z policji. " Przypomnijmy, że świadek, z którym rozmawialiśmy wczoraj, a który ujawnił to w TVN 24, twierdzi, że policjanci strzelali bez ostrzeżenia. Marek Izydor widział ze swojego samochodu, jak policjanci wyskoczyli z aut i zaczęli strzelać bez ostrzeżenia. To samo zeznał prokuraturze." serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2062565.html www.wprost.pl/ar/?O=59851&C=71 Odpowiedz Link
typson Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:13 sprawa skomplikowana. Bardzo w to watpie, by policjanci zakladali swoja pomylke, musieli byc pewni, ze to bandziory. W takich akcjach nie ma czasu na sentymenty. Byc moze nieszczesnik mial krotkie wlosy i jechal w dresowej kurtce. Oczywiscie to straszne, bo kazdy ma prawo wygladac jak bandzor i to nie powod by go zabijac. Kilka godzin pozniej policja zwinela prawdziwego bandziora i okazalo sie, ze mial przy sobie kilka pistoletow automatycznych, jakies materialy wybuchowe i inne gowna. To powazny przestepca byl. Mysle, ze policjanci dzialali w ogromnym stresie. To wydazenie to ogromna tragedia, bolesna pomylka. Nawet wyciagniecie surowych konsekwencji wobec policjantow nie poprawi sytuacji. Dla mnie jest pat. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:19 Dokladnie. To tak jak z tym przepisem, ze policjant mial najpierw krzyczec, potem strzelac w niebo, potem w nogi a dopiero na koncu w osobnika. W tym czasie przestrzegajac regulaminu dostalby pewnie z 10 kulek... :( Odpowiedz Link
lexus400 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:34 Najbardziej wqurwia mnie fakt, że ostatnimi czasy jest zbyt dużo pomyłek ze strony policjantów w których giną niewinni ludzie a bandziorów (jeżeli się złapie) to się ich zamyka i wypuszcza na wolność. Pzdr. Odpowiedz Link
oban Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:30 dla mnie też : pat. Tak naprawdę policja powinna mieć prawo do uzywania broni. Uważam że badziej liberalne niż ma. Natomiast w policji powinni słuzyć ludzie świetnie wyszkoleni zarówno technicznie (umiejetność strzelania) jak też psychologicznie (stres, podejmowanie decyzji itd) Taka sytuacja dla perfekcyjnie wyszkolonego policjanta to powinna być bułka z masłem : kilka strzałów w odpowiednie miejsce i samochód stoi - a nie kanonada jak do wróbli na dachu, tym bardziej że do nich nie strzelano - a gdyby nawet nie trafili w te opony czy inne wrażliwe miejsca (bo nawet dla wyszkolonych nie jest to łatwe) to z ogniem można było się jeszcze pewnie wstrzymać. Oczywiście tam gdzie działa człowiek - nawet świetnie wyszkolony - zawsze powjawia się ryzyko błędu. I na to wpływu do końca nie mamy. Mam wrażenie że w tej konkretnej sprawie błąd był spowodowany słabym wyszkoleniem . To że kogoś z kimś pomylili mogło się zdarzyć( wyszkolenie i doświadczenie powinny jednak podpowiadać że taka pomyłka się może zdarzyć więc trzeba reagować ale z "marginesem") ale blędy były chyba rownież decyzyjne i techniczne (to że, gdzie i jak strzelali) Policjant raczej powinien działać w myśl zasady jaka przyświeca w walce niektórym stylom Wu-shu: Spokojny umysł - dzikie ciało. A tu mieliśmy raczej nieopanowany stres i drżące ręce. (Wiem ze to łatwo napisać) Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:38 Tym bardziej, ze po wypadku policjanci uczestniczacy w akcji byli w szoku. Albo na tak powazna akcje posyla sie antyterrorystow, ktorzy naprawde sa swietnie wyszkoleni (mam kolega AT - pokazywal jak uzywajac sily malego dziecka obezwladnic nawet 100-kilowego dresa). Natomiast patrzac na tych na "zwyklych" posterunkach - w szczegolnosci na ich zachowanie - mozna sie zalamac :( Juz nawet nie bede pisal, ze policjant powinien stanowuic wzor, ale chociaz niech nie bedzie przykladem jak NIE NALEZY postepowac... Odpowiedz Link
lexus400 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 13:42 ...marekatlanta chyba potwierdzi, że w USA policjanci nie strzelają natychmiast do ludzi a najpierw unieszkodliwiają samochód. Sytuacja - jak piszecie patowa - owszem ale czy tak musi być?? znaczy to że w policji pracują ludzie słabo wyszkoleni i niekompetentni. Zdajecie sobie sprawę z tego ile jest wymuszeń i rozbojów z udziałem fałszywych policjantów, sam nie wiem jaka byłaby moja reakcja jak zatrzymywałby mnie cywilny samochód z dwoma młodymi typkami na pokładzie i wymachującymi bronią - chyba bym spierdalał. Pzdr. Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 14:05 Wyjasnienie tej konkretnej sytuacji nalezy do prokuratury i chyba lepiej nie wydawac generalnych sadow dot. calej pracy policji. Mi sie bardziej straszno zrobilo przy okazji zadymy w "Farmutilu". Najpierw jakis mizerny policjancik dukal i jakal sie jak wyploszony harcerzyk, a potem w telefonicznej rozmowie z dziennikarzami w studio pani komendant policji z Piły zachowywala sie jak rzecznik pani Stokłosowej. Kurr... mać ! co to jest?! republika bananowa?! Odpowiedz Link
lexus400 Re: Nikt jeszcze nie założył wątku o wypadku w .. 07.05.04, 14:11 mrzagi01 napisał: > Wyjasnienie tej konkretnej sytuacji nalezy do prokuratury i chyba lepiej nie > wydawac generalnych sadow dot. calej pracy policji. > Mi sie bardziej straszno zrobilo przy okazji zadymy w "Farmutilu". Najpierw > jakis mizerny policjancik dukal i jakal sie jak wyploszony harcerzyk, a potem w > > telefonicznej rozmowie z dziennikarzami w studio pani komendant policji z Piły > zachowywala sie jak rzecznik pani Stokłosowej. Kurr... mać ! co to jest?! > republika bananowa?! ...tez to oglądalem i jestem zbulwersowany wypowiedzią pani "komediantowej" Pzdr. Odpowiedz Link