m_mazur 19.05.04, 19:14 Jaka jest ta skrzynia w alfie 156? Czy warto dopłcić 4500 zł za ta skrzynie? Mam na mysli osiagi, spalanie, przyjemność z jazdy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niknejm Re: Selespeed 19.05.04, 21:14 m_mazur napisał: > Jaka jest ta skrzynia w alfie 156? > Czy warto dopłcić 4500 zł za ta skrzynie? > Mam na mysli osiagi, spalanie, przyjemność z jazdy. Nie jeździłem. Natomiast powszechna opinia jest taka, że raczej nie warto. Za wolno zmienia biegi, lepszy normalny manual. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
ak_1 Re: Selespeed 21.05.04, 12:05 niknejm napisał: > m_mazur napisał: > > > Jaka jest ta skrzynia w alfie 156? > > Czy warto dopłcić 4500 zł za ta skrzynie? > > Mam na mysli osiagi, spalanie, przyjemność z jazdy. > > Nie jeździłem. Natomiast powszechna opinia jest taka, że raczej nie warto. Za > wolno zmienia biegi, lepszy normalny manual. > > Pzdr > Niknejm Powszechna opinia, że nie warto powstała głównie po przez awaryjność tej skrzyni. Skrzynia powoduje wrażenie wolnej zmiany biegów w rzeczywistości jak przesiadam się na manuala musze naprawdę szybko zmieniać biegi żeby zajęło to mniej więcej tyle samo czasu co w Selespeedzie. Warto wspomnieć o redukcji biegów z międzygazem, bo w wykonaniu tej skrzyni jest naprawdę rewelacyjna np. przy prędkości 30-40km/h zrzucając bieg na pierwszy nie poczujemy niczego, żadnego szarpania tylko troszeczkę głośniejszą prace silnika. Spalanie jest podobne do skrzyni manualnej u mnie średnio 10 litrów na 100km. Według mnie taka skrzynia to przyszłość ale na chwile obecną rozwiązania tego typu się psują a naprawy nawet najdrobniejsze są dosyć kosztowne. Pozdrawiam AdamK. Odpowiedz Link
greenblack Re: Selespeed 19.05.04, 21:25 Z każdym rokiem te skrzynie są coraz lepsze. Musisz się przejechać, żeby się przekonać. Zużycie paliwa mniejsze niż przy ręcznej skrzyni. 4500 zł to w sumie niedużo. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Selespeed 21.05.04, 13:57 greenblack napisał: 4500 zł to w sumie > > niedużo. To 1000 to pewnie w ohgole grosze... Jak bnedziesz jakis mial na zbyciu todaj znac :P Odpowiedz Link
greenblack Re: Selespeed 21.05.04, 15:31 Przypominam, że mówimy o samochodzie za ponad 100 tysięcy. W Pandzie podobna skrzynia kosztuje 6000 zł. Odpowiedz Link
niknejm Re: Selespeed 24.05.04, 11:27 greenblack napisał: > Przypominam, że mówimy o samochodzie za ponad 100 tysięcy. W Pandzie podobna > skrzynia kosztuje 6000 zł. E tam, nie podobna. Zwykły automat i tyle. A jak zapytałem o tą opcję, przerażony sprzedawca wypytywał, skąd pomysł automatu w Pandzie :-)) W Toyocie pytanie o automat nie spowodowało cienia zdziwienia u sprzedawców. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
greenblack Re: Selespeed 24.05.04, 12:56 niknejm napisał: > E tam, nie podobna. Zwykły automat i tyle. ? Odpowiedz Link
niknejm Re: Selespeed 24.05.04, 17:10 greenblack napisał: > niknejm napisał: > > > E tam, nie podobna. Zwykły automat i tyle. > > ? Pytałem. Gość w salonie Fiata potwierdził, że chodzi o zwykły automat ze sprzęgłem hydrokinetycznym. O żadnym sterowaniu łopatkami nie było mowy. Inna sprawa, że facet był mocno przestraszony wizją, iż klient może w ogóle chcieć zamówić do Pandy automat. :-) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
niknejm Re: Selespeed 24.05.04, 17:19 niknejm napisał: > Pytałem. Gość w salonie Fiata potwierdził, że chodzi o zwykły automat ze > sprzęgłem hydrokinetycznym. O żadnym sterowaniu łopatkami nie było mowy. > > Inna sprawa, że facet był mocno przestraszony wizją, iż klient może w ogóle > chcieć zamówić do Pandy automat. :-) Poszukałem w i-necie. Teraz oferują zautomatyzowaną skrzynie, taką jak ta w Yarisie, tylko drożej ;-) Pytanie, czy to oferta się zmieniła, czy tez sprzedawca miał taka wiedzę na temat aut, które sprzedawał... Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
greenblack Re: Selespeed 24.05.04, 17:46 W nowej Pandzie nigdy nie było klasycznego automatu. Tylko taka skrzynia jak w Alfie 156 i... Ferrari: www.quattroruote.it/auto/MondoAuto/Prove/prove_su_strada/sintesi.cfm?CodProva=444 Po prostu trafiłeśna buca salonowego. Odpowiedz Link
niknejm Re: Selespeed 24.05.04, 18:24 greenblack napisał: > Po prostu trafiłeśna buca salonowego. Pewnie tak. Ale to sugerowałoby też, że automat jest opcją w Fiacie ekstremalnie rzadko braną. Co mnie w autku miejskim, często kupowanym przez 'kobiałki', nieco dziwi. Yarisów widuję z tym sporo. Ale może to kwestia niewielkiej dopłaty za taką skrzynię w Tojce? Pzdr Niknejm Odpowiedz Link