Dodaj do ulubionych

Za niskie spalanie - czy to problem?

12.12.11, 09:02
Witajcie,
Powiedzcie mi jak to jest możliwe że na 27litrach gazu ( 38/40 litrowy zbiornik w kole) przejechałem 390km (30% miasto - 70% trasa) i nie jest to ostatnio odosobniony przypadek. W ogóle to dla mnie jakaś super zagadka bo od momentu zatankowania do pełna po przejechaniu 200km wskaźnik pokazuje 'ćwiartkę" i ani razu nie udało mi się w ciągu ostatnich 4 miesięcy zatankować więcej jak 30,5litra ( jakbym miał 10 litrów wody w baku). Instalację mam słuszną ( STAG 300-8 i trochę większe niż trzeba wtryski żeby samochód toczył się lepiej na benzynie). I co wy na to? Zapala normalnie. Może na piątym biegu od 3-4 tysięcy obr trochę się męczy, ale potem przyśpiesza tak jak powinien.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Za niskie spalanie - czy to problem? 12.12.11, 11:22
      > nie udało mi się w ciągu ostatnich 4 miesięcy zatankować więcej jak 30,5litra (
      > jakbym miał 10 litrów wody w baku)

Masz powietrze i musisz go miec. To nie benzyna - nie wlejesz tyle ile napisali. Ja do mojego 100 litrowego wlewam nie wiecej niz 87 litrow.

Dla silnika grozne jest jezdzenie na zbyt ubogiej mieszance. Jesli jednak nie zapalila sie kontrolka silnika, znaczy ze dawki gazu sa w normie. Gdyby bowiem byla wyraznie za uboga, sterownik zaczalby probowac wprowadzac korekte benzyny (bo elektronika benzynowa nie zostala poinformowana, ze jedziesz na gazie - sterownik gazowy wszystko robi w tajemnicy ;)). Gdy korekta bedzie zbyt duza i nie bedzie incydentalna, powinna zapalic sie kontrolka silnika.

Moim zdaniem musisz mocniej naciskac na gaz :)
      • strongwaz Re: Za niskie spalanie - czy to problem? 12.12.11, 11:58
        Edek,
        Ale instalkę mam nową ale bak mam od 2005roku i czasem wchodziło do niego nawet 41litrów (toroidalny - 48litrów poj. całkowitej). Poza tym jazda na zbyt ubogiej powinna palić zawory i podwyższać temperaturę a mi przez 7 lat może dwa razy wentylator się włączył. Więc coś jest nie tak - prawie 160 koni pod nogą i spalanie 7-9litórw gazu w cyklu mieszanym... Jak w tym filmie "kochajmy syrenki":
        www.youtube.com/watch?v=2e7uKNl87qI
        • edek40 Re: Za niskie spalanie - czy to problem? 12.12.11, 13:31
          > Ale instalkę mam nową ale bak mam od 2005roku i czasem wchodziło do niego nawet
          > 41litrów (toroidalny - 48litrów poj. całkowitej)

Zle zrozumialem. Myslalem, ze zbiornik ma 41 litrow pojemnosci. Trzeba zatem zajrzec do srodka.

> Poza tym jazda na zbyt ubogiej powinna palić zawory i podwyższać temperaturę a mi przez 7 lat może dwa razy
          > wentylator się włączył.

O tym wlasnie pisalem.

> Więc coś jest nie tak - prawie 160 koni pod nogą i spa
          > lanie 7-9litórw gazu w cyklu mieszanym...

Ale skoro juz tak 7 lat...

Chyba wskazane byloby podlaczenie gada do analizatora. Ale i tak stoja na tym, ze zbyt uboga mieszanka powinna zapalic kontrolke silnika. Po to ona jest.

Inna sprawa jest to, ze ja u siebie w chevym nie zakladalem emulatora lambdy. Moze u Ciebie jest i stad brak wyswietlania kontrolki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka