Dodaj do ulubionych

Dobra Zmiana na wsi

15.02.16, 21:11
www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1649102,1,dobra-zmiana-na-wsi-w-kogo-uderzy-kto-na-niej-skorzysta.read
Jak ktoś jeszcze nie ma dość wkurwiania się, to polecam lekturę.

Jeśli ktoś ma dość, to streszczę przykładem:

Mojej lubej rodzice mają gospodarstwo rolne, którego nie uprawiają, bo mieszkają za granicą. W domu rodzinnym mieszka brat lubej, grunt jest wydzierżawiony innemu rolnikowi.

Jeśliby którekolwiek z rodziców mojej lubej zmarło, to ani małżonek, ani dzieci, nie będą mogli odziedziczyć jego części gospodarstwa, bo nie są rolnikami.

Ziemia taka zostanie sprzedana wybranemu przez pisowskiego urzędnika kupcowi za cenę wyznaczoną przez pisowskiego urzędnika.

Fajnie, co?
Obserwuj wątek
    • bassooner Re: Dobra Zmiana na wsi 15.02.16, 23:35
      nic ino iść do szkół... ja na ten przykład jestem też technik rolnik!
    • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 09:33
      A ja czekam na Wielkanoc. Wtedy mam doroczny zjazd na wsi, w rodzinnych stronach mojej polowicy. To bastion PiSu. Jesli przezyje spotkanie z milujacymi Boga i Ojczyzne rodakami, opowiem wrazenia. Bo ja, jestem gorszego sortu, a oni nie ustaja w wysilkach, aby mnie naprostowac. Zobaczymy...

Za Samoobrona tez byli. Dopoki nie zobaczyli, ze rolnikow, to oni troszke wkrecili, bo nie chcieli integracji, a ta integracja zrobila z nich ludzi naprawde majetnych. Dzieki dotacjom (ktorych chcial ich pozbawic Lepper) zrobili sie efektywni, wydajni i baaaaaardzo rentowni. A rentownosc, w znacznym stopniu opieraja na powiekszaniu arealu. A teraz d...pa. Moze im sie to nie udawac, choc sa rolnikami.
      • bassooner Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 10:26
        edek40 napisał:

> A ja czekam na Wielkanoc. Wtedy mam doroczny zjazd na wsi, w rodzinnych stronac
        > h mojej polowicy. To bastion PiSu. Jesli przezyje spotkanie z milujacymi Boga i
        > Ojczyzne rodakami, opowiem wrazenia.

Jakby co Edziu to dzwoń! weźmiemy stronwaza i podjedziemy... on dobrze tłumaczy ;-)
        • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 13:10

>
          > Jakby co Edziu to dzwoń! weźmiemy stronwaza i podjedziemy... on dobrze tłumaczy
          > ;-)
          >
          Tylko wiesz, sądząc po niedawnej dyskusji o uchodźcach jemu akurat może być bliżej do tamtej strony... Wiec żeby się nie okazało że zacznie tłumaczyć edkowi, coś jak w tym kawale że faceta bije dwóch bandytów i krzyczy "pomocy!" a przechodzien "a co, tych dwóch nie daje rady?"
          • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 13:18
            tomek854 napisał:

> Tylko wiesz, sądząc po niedawnej dyskusji o uchodźcach jemu akurat może być bl
            > iżej do tamtej strony...

Mi ma byc blizej do PiSu????
            • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 20:44
              Nie, nie Tobie, potencjalnemu tłumaczycielowi :)
    • wujaszek_joe Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 11:36
      a pomyśl jeszcze jaka piękna korupcja na tym zakwitnie :)
    • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 12:06
      Sklapikarze wywalczyli swoje może rolnicy pójdą w ich ślady. Szczególnie że przez 5 lat nie będą mogli kupować ziemi agencji. Złapie ich wkurw.
      • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 12:19
        samspade napisał:

> Sklapikarze wywalczyli swoje może rolnicy pójdą w ich ślady. Szczególnie że prz
        > ez 5 lat nie będą mogli kupować ziemi agencji. Złapie ich wkurw.

Ja tam na to licze. I bede jatrzyl ile sie da u rodziny.
        • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 12:43
          Jest jeszcze jedna rzecz. Gdyby rolnicy chcieli protestować media wyciągna im że mają drogie ciągniki, a potem usłużne media dodadzą że ci rolnicy to słupy chcące odsprzedać ziemię Niemcom.
          • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 16.02.16, 13:11
            samspade napisał:

> Jest jeszcze jedna rzecz. Gdyby rolnicy chcieli protestować media wyciągna im ż
            > e mają drogie ciągniki, a potem usłużne media dodadzą że ci rolnicy to słupy ch
            > cące odsprzedać ziemię Niemcom.

Ciekawe co wyciagna gornikom, ktorzy zdaje sie tez wybieraja sie do Warszawy. Ze zafundowali im miejsce pracy?

Niech sie wija. Im szybciej dostana po dupsku, tym lepiej dla kraju. I z powodow politycznych i ekonomicznych.
    • mrzagi10 Re: Dobra Zmiana na wsi 18.02.16, 23:10
      Tak jak myślałem: wyborcza.biz/biznes/1,147758,19642068,strach-padl-na-rolnikow-i-mieszczuchow-posiadajacych-ziemie.html#BoxBizLink
      • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 00:45
        . Z danych dostępnych na stronie internetowej tej Agencji wynika, że w 2014 r. przejęła ona w ten sposób 115 ha gruntów rolnych, zaś w ubiegłym roku - głównie w grudniu - ok. 1,2 tys. ha

Może i prawo dawało wcześniej taka możliwość, ale dopiero pis robi z niego użytek.
        • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 09:22
          Pozostaje jedno ale. Czy nie chodzi o ziemię kupioną wcześniej od agencji.
          • bassooner Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 10:18
            samspade napisał:

> Pozostaje jedno ale. Czy nie chodzi o ziemię kupioną wcześniej od agencji.

może skupują tę ziemię żeby zrobić sobie jakiś PiSland ;-)
          • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 10:26
            samspade napisał:

> Pozostaje jedno ale.

Jedno ale wyglada zawsze tak samo: po co regulowac cos, co sie juz wyregulowalo. Byl czas, gdy ziemia w NDR kosztowala taniej niz w Polsce. Skoro w Polsce tak zdrozala, to o ile musialaby zdrozec w NRD, aby Niemcy woleli kupowac nasza?
            • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 10:43
              Ale co się wyregulowało? W jakim sensie? Chodzi o ziemie sprzedawane przez agencję. Chodzi o to zeby ziemia nie trafiała w obce rece ale pozostawała w polskich rękach. Prawo pierwokupu w teorii powinno wyeliminować słupy. Mozna dyskutować czy takie zapisy sa dobre czy złe. Czy zgadzamy się na wspieranie polskich rolników itp. Ale zapisy powstały wcześniej.
              • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 11:28
                samspade napisał:

> Ale co się wyregulowało? W jakim sensie? Chodzi o ziemie sprzedawane przez agen
                > cję. Chodzi o to zeby ziemia nie trafiała w obce rece ale pozostawała w polskic
                > h rękach. Prawo pierwokupu w teorii powinno wyeliminować słupy. Mozna dyskutowa
                > ć czy takie zapisy sa dobre czy złe. Czy zgadzamy się na wspieranie polskich ro
                > lników itp. Ale zapisy powstały wcześniej.

Jakie mamy regulacje w zakresie handlu samochodami czy nieruchomosciami? Albo ciagnikami?
                • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 11:41
                  Są rózne regulacje. A prezynajmniej były różne. Choćby w samych nieruchomościach. O ile mi wiadomo obcokrajowiec nie potrzebował zezwolenia ministra na kupno samochodu a na kupno ziemi rolnej już tak. W tym roku miało to ulec zmianie a może już uległo. Inaczej wyglądało kupno działki budowlanej.
                  Ale jakie ma to znaczenie w kwesti prawa pierwokupu?
                  • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 11:51
                    samspade napisał:

> Ale jakie ma to znaczenie w kwesti prawa pierwokupu?

Czy samochod mojego ojca moge kupic najpierw ja, a jesli zrezygnuje, to dopiero inna osoba?
                    • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 12:01
                      Złe porównanie. Choćby ze względu na to że samochód może kupić każdy. Ziemi już nie. Różneprzepisy są odnośnie różnych ziem, różnych powierzchni, chocby różnych kupujących itp.
                      Również trzeba zauważyc że samochody poza nielicznymi wyjątkami nie są formą inwestycji. A ziemia tak.
                      Jeszcze jedna sprawa czyli ustalenie polityki rolnej. Czy wolimy żeby ziemia rolna trafiała w ręcepolskich rolników czy zagranicznych deweloperów? Tutaj sprawa nie jest wcale tak zero jedynkowa jak przedstawiają media.
                      • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 12:16
                        Właściwie od założeń w handlu ziemią trzeba zacząć.
                        Reszta jest tylko wynikiem.
                      • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 12:24
                        No właśnie. A dlaczego ja nie mogę kupić ziemi w Polsce? Przecież nie jestem obcokrajowcem... Mogę kupić w szkocji a nie mogę w Polsce...
                        • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 12:25
                          Kto powiedział że nie możesz kupić ziemi?
                          • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:03
                            samspade napisał:

> Kto powiedział że nie możesz kupić ziemi?

PiS.
                            • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:18
                              Juz od paru lat jak sie nie jest rolnikiem ze znajomosciami w gminie to o kupno ziemi jest ciezko... Teraz bedzie to praktycznie niemozliwe...
                              • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:28
                                Nie pytam się o to co będzie. Pytam się jaką jest teraz. Skąd pomysł że nie można w Polsce kupic ziemi?
                                • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 19:10
                                  Z Ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego z 11 kwietnia 2003 r.
                                  z art.6 ust. 3 który mówi, że osoba fizyczna może kupić ziemię rolną tylko jeśli jest wykształcona rolniczo albo przez ostatnie 5 lat pracowała na roli?
                            • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:30
                              Musiałem przeoczyć zmianę prawa. Kiedy zostało wprowadzone i jak właściwie brzmi? Jakie sa obostrzenia?
                              • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 19:27
                                samspade napisał:

> Musiałem przeoczyć zmianę prawa. Kiedy zostało wprowadzone i jak właściwie brzm
                                > i? Jakie sa obostrzenia?

Według powyższej ustawy sytuacja wygląda tak: jeśli chcesz kupić ode mnie ziemię, a nie jesteś rolnikiem, i to takim, który w ciągu ostatnich 3 lub 5 lat (zależnie od Twojego wykształcenia) uprawiał ziemię w danej gminie to jesteś de facto ostatni w hierarchii dziobania, i dopiero jeśli okoliczni rolnicy czy Agencja nie kupi, to możesz kupić. A ja nie mam nic do gadania, choćbyś mi 10 razy tyle płacił co inni, to muszę sprzedać sąsiadowi.

Co więcej, mogę w ogóle nie sprzedac, jeśli pani Halinka z Agencji uzna, że to będzie szkodliwe dla mojego gospodarstwa rolnego powodując jego pomniejszenie - nieważne, że wymyśliłem sobie własnie, że zamiast hodować żyto chcę hodować pieczarki i truskawki czy costam i mi tyle ziemi nie potrzebne - Pani Halinka (od teraz z nadania PiS) decyduje uznaniowo i już.

A według tego, co pisze Polityka podobnym ograniczeniom będą podlegać także kwestie spadkowe.
                      • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:03
                        samspade napisał:

> Złe porównanie. Choćby ze względu na to że samochód może kupić każdy. Ziemi już
                        > nie.

Znakomite!!!

Dlaczego ziemia jest czyms tak szczegolnym?
                        • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:19
                          Bo ta ziemia, o ktora ojce nasze swa krwawice... Ty nie wiesz, kto po niej stapal? :)
                          • mrzagi10 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:46
                            Lasu też nie można sobie tak po prostu kupić. To tez źle?
                            • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 19:07
                              Że państwowych lasów nie sprzedają - to dobrze. Ale jeśli prywatnego lasu nie mogę sobie kupić (albo prywatnego nieużytku, na którym bym chciał zrobić las) - to źle.
                        • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:35
                          Bo jej nie przybędzie.
                          • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:38
                            samspade napisał:

> Bo jej nie przybędzie.

A od tego "nieprzybedzie" lepsza jest Agencja Nieruchomosci Rolnych, ktora zgodnie z nowymi przepisami ma prawo pierwokupu i to po cenie, ktora sama sobie wymysli? Znaczy sie co, siadzie na tej ziemi i co dalej?
                            • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 14:41
                              Prosiłem żebyś podał główne założenia nowych przepisów bo najwidoczniej przeoczyłem tą zmianę. I kiedy te przepisy zmieniono?
                              • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 15:35
                                samspade napisał:

> Prosiłem żebyś podał główne założenia nowych przepisów bo najwidoczniej przeocz
                                > yłem tą zmianę. I kiedy te przepisy zmieniono?

Przepisy maja wejsc w maju tego roku.
                                • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 16:22
                                  Nie zrozumiałeś mnie. Nie pytałem się o te założenia bo jej znam. I skrajnie mi się nie podobają ale to akurat jest nieistotne.
                                  Pytałem się kiedy zmieniono przepisy na takie że Tomek nie może kupić ziemi.
                                  Pytałem się kiedy wprowadzono przepisy na mocy, których ANR ma prawo pierwokupu?
                                  Pytam się o obowiązujące przepisy, które jak twierdzisz wprowadziło pis.
                                  • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 19:32
                                    Widzisz, sprawa wygląda tak, że (jak nas tu cisniesz żebyśmy sami szukali, zamiast się podzielić swoją wiedzą, że te przepisy weszły w życie w 2003 roku), jedną sprawą jest możliwość skorzystania z takich uprawnień, a inną faktyczne korzystanie. Jak pokazują statystyki z artykułu przywołanego przez mrzagiego, PiS jak tylko doszedł do władzy to zaraz zaczął z tych uprawnień korzystać.

Rozumiem dlaczego państwo chce mieć możliwośc zablokowania różnych strategicznych transakcji i wiem, że faktycznie w pewnym stopniu ziemia rolna to sprawa strategiczna.

Ale czym innym jest noszenie broni za pasem, a czym innym strzelanie z niej do wszystkiego co sie rusza - policja też ma prawo zatrzymać każdego na 48 godzin, tak samo jak miała milicja. Ale dzisiaj praktycznie się nie spotyka zatrzymania na 48h, chyba, że ktoś faktycznie nabroił albo jest podejrzany o poważne przestępstwo. A za komuny zatrzymywanie na 48 godzin służyło do walki z tymi, których komuna nie lubiła.

I tu jest problem.
                                    • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 19.02.16, 21:52
                                      Na razie nie wiadomo jak będzie działała znowelizowana ustawa. Ustawa znowelizowana przez poprzedni pralament.
                                      Oczywiście że wszystko zależy od tego kto decyduje, kto pociąga za sznurki. czy będzie się komukkolwiek chciało zajmować się mniejszymi działkami.
                                      A korzystanie z uprawnień przez PiS? Nie wiem. Weź pod uwagę że dwie nieruchomości mają powierzchnię 680 ha. To nie jest gospodarstwo, które chcesz sobie kupić , wyremontować dom i mieszkac tam z dala od zgiełku.
                                      Na chwilę obecne w rzeczywistosci nic nie wiadomo. Ustawa działa od półtora miesiąca. Pod rządami poprzedniej nie było większych problemów z kupnem ziemi. Mowa oczywiście o ziemi rolnej. Czas pokaże.
                                      A nowa planowana ustawa? Wujnie z grzybnią. Mam nadzieję że nie przejdzie.
                                      • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 20.02.16, 02:09
                                        Nie wiem, o czym mówisz z tymi 680 hektarami... W ustawie jest coś o 300 hektarach...

Natomiast właśnie dlaczego nie miałbym sobie kupić 680 hektarów, i mieszkać w środku nich żeby mieć daleko wszedzie, jeśli bym tak lubił?
                                        • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 20.02.16, 16:18
                                          Piszę o 680 ha ponieważ tyle odkupinono w ramach pierwokupu w dwóch nieruchomościach. A 300 ha, nowa ustawa to jak już napisałem wujnia. Jeżeli prawdziwe są doniesienia prasowe i pomysły zostaną wprowadzone w życie to będzie to skutkowało wzrostem cen gruntów rolnych w miastach spadkiem cen na wsiach. Plus mogące się pojawić problemy z dziedziczeniem, zmniejszeniem możliwości zakupu gruntu na wsiach przez nie rolników.
                                          • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 20.02.16, 18:14
                                            No czyli dokładnie to, o czym piszę w pierwszym poście :)
                                          • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 20.02.16, 18:56
                                            samspade napisał:

> Piszę o 680 ha ponieważ tyle odkupinono w ramach pierwokupu w dwóch nieruchomoś
                                            > ciach. A 300 ha, nowa ustawa to jak już napisałem wujnia. Jeżeli prawdziwe są d
                                            > oniesienia prasowe i pomysły zostaną wprowadzone w życie to będzie to skutkował
                                            > o wzrostem cen gruntów rolnych w miastach spadkiem cen na wsiach. Plus mogące s
                                            > ię pojawić problemy z dziedziczeniem, zmniejszeniem możliwości zakupu gruntu n
                                            > a wsiach przez nie rolników.

Hm...

Sporo postow, a zgadzamy sie w 100%.
                                            • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 20.02.16, 22:36
                                              Jakbyśmy się tu wszyscy nie zgadzali w 100% że pomysły PiS są do dupy, to bym się troszkę zaczął martwić :-)
                                              • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 21.02.16, 12:35
                                                tomek854 napisał:

> Jakbyśmy się tu wszyscy nie zgadzali w 100% że pomysły PiS są do dupy, to bym s
                                                > ię troszkę zaczął martwić :-)
                                                >

Problem jednak jest. PO skompromitowalo sie do poziomu gleby (ale nie dlatego, ze, jakoby, zrujnowala Polske), a pewne zalozenia PiS maja sens. Nie ma sensu sposob wprowadzania.

Wezmy kwestie transferow podatkow. To problem, z ktorym borykaja sie wszystkie duze gospodarki. Nalezy to zmienic, ale na bank nie w pojedynke. A PiS nie potrafilby tego zrobic nawet gdyby mozna bylo to zrobic w pojedynke.

Albo kwestie demograficzne. Wydaje sie, ze PO robila to lepiej, ale, kuzwa, nie potrafili sprzedac sie durnemu spoleczenstwu. PiS poszedl na skroty i zaplacimy za to krocie. Zakiwal sie na smierc, bo rujnujac budzet nie zwiekszy juz radykalnie (jak PO) liczby miejsc w przedszkolach czy zlobkach. A to kluczowe. Nie 500 zl. Ba, dla najbiedniejszych wazniejsza jest kwota wolna od podatku. Tego tez nie zmienia z uwagi na te 500 zl...

Itp. itd.

Znaczy sie jestem za......
                                                • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 13:51
                                                  Myślę ze po nie tyle nie potrafiła sprzedać sie durnemu społeczeńśtwu ale nie za bardzo miała co srzedawać.
                                                  Bo problemy z tzw. polityka prorodzinną ciągle sa takie same.
                                                  - brak pracy, brak starbilnośći pracy i płacy.
                                                  - brak miejsc w przedszkolach. U mnie na osiedlu jest ciągle przedszkole wybudowane kiedy osiedle było jakieś 2 czy 3 razy mniejsze, a ciągle powstają nowe bloki.
                                                  Można wiele wymieniać ale i tak najważniejszy jest punkt numer jeden. Ludzie się w pewnym sensie boją.
                                                  Wydaje mi się ze poprzednia włądza dostała czerwoną kartke dlatego że ludzie mają dość słuchania o zielonej wyspie, dość o oparciu się kryzysowi, dość słuchania o tym jak to nasza gospodarka się rozwija.
                                                  A zawsze jak komuś brakuje może zmienić pracę i wziąć kredyt.
                                                  Plus po 8 latach rządów straszenie że jak nie my to pis jest bardzo słabe.
                                                  Natomiast kiedy czytam o pomysłach odnośnie ziemi rolnej zastawnawiam się czy obecnie nam panujący chcą tego bubla wprowadzić przez przypadek czy mają jakieś własne cele?
                                                  • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 14:18
                                                    samspade napisał:
                                                    > Plus po 8 latach rządów straszenie że jak nie my to pis jest bardzo słabe.

Z drugiej jednak strony, właśnie się przekonujemy, że nie do końca takie nieuzasadnione
                                                  • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 14:25
                                                    samspade napisał:

> Myślę ze po nie tyle nie potrafiła sprzedać sie durnemu społeczeńśtwu ale nie z
                                                    > a bardzo miała co srzedawać.
                                                    > Bo problemy z tzw. polityka prorodzinną ciągle sa takie same.
                                                    > - brak pracy, brak starbilnośći pracy i płacy.

Pracy przybywa.

Reszta to blad PO.

> - brak miejsc w przedszkolach. U mnie na osiedlu jest ciągle przedszkole wybudo
                                                    > wane kiedy osiedle było jakieś 2 czy 3 razy mniejsze, a ciągle powstają nowe bl
                                                    > oki.

Statystycznie przybylo i to duzo. Zapewne przybywaloby nadal, gdyby nie te 500 zl na dziecko.

> Można wiele wymieniać ale i tak najważniejszy jest punkt numer jeden. Ludzie si
                                                    > ę w pewnym sensie boją.
                                                    > Wydaje mi się ze poprzednia włądza dostała czerwoną kartke dlatego że ludzie ma
                                                    > ją dość słuchania o zielonej wyspie, dość o oparciu się kryzysowi, dość słuchan
                                                    > ia o tym jak to nasza gospodarka się rozwija.

Tego nie maja dosc. Dosc maja tego, ze absolutnie nie czuja w kieszeniach "wskaznikow".

> A zawsze jak komuś brakuje może zmienić pracę i wziąć kredyt.

Arogancja wladzy.

Obecna jest o wiele gorsza, ale ma swoich zagorzalych pretorian-wyznawcow-sekciarzy.

> Plus po 8 latach rządów straszenie że jak nie my to pis jest bardzo słabe.

Bylo slabe, a powinno byc mocne, jak diabli. Dlaczego teraz dopiero PRowcy PO wyciagaja np. wypowiedzi Giertycha z czasow, gdy PiS polozyl swoj rzad? Sojusznik Giertych punktuje tam PiS.

> Natomiast kiedy czytam o pomysłach odnośnie ziemi rolnej zastawnawiam się czy o
                                                    > becnie nam panujący chcą tego bubla wprowadzić przez przypadek czy mają jakieś
                                                    > własne cele?

Agencja jest "ich". Decyzje agencji maja byc uznaniowe, bo szczegolowych przepisow brak.

To sie nazywa budowa zaplecza. SKOKi padaja, jak muchy, a kasa musi plynac....
                                                  • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 14:57
                                                    Niby przybywa pracy ale zbyt często jest to praca na śmieciówki. Czy za małe pieniądze.
                                                    Nie wiem czy przybyło miejsc w przedszkolach. U mnie na 1 miejsce były troche mniej niż 2 kandydatury. Czy 500 złoty coś zmieni? NIe pozostaje nam nic innego jak powiedziec że zobaczymy.
                                                    I ludzie mają dosć słuchania o zielonej wyspie i wzroście poniewaz tego nie odczuli. Sa wkurwieni jeżdżąc codziennie do warszawy do pracy po nowej drodze, czy koleją jadąc 100 km w 2,5 godziny.
                                                    Tomek zarzucił mi że mieszkam w bąbelku. W moim bąbelku jest wujnia z pracą. Może i jest jej więcej w marketach. Ale jak spojrzysz na ogłoszenia pracy to szał.
                                                    A arogancja cynizm i inne przypadki władz? Nie wiem czy jest u nas partia od nich wolna. Chyba jesteśmy takim narodem. Szczególnie kiedy porównamy się z tzw. zachodem jest to widoczne. Na poprawę samopoczucia możemy powiedzieć że wschód tak patrzy na nas.
                                                  • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 15:37
                                                    samspade napisał:

> Niby przybywa pracy ale zbyt często jest to praca na śmieciówki. Czy za małe pi
                                                    > eniądze.

Ale to jest tendencja ogólnoświatowa. Ja własnie jestem w trakcie zmieniania pracy, bo jezdżenie busikiem w którym zarabiałem więcej niż jako tłumacz dla policji w końcu zdechło (polskie dziad-transy zarżnęły rynek do zera). I jeśli nie jesteś jakimś wyspecjalizowanym programistą czy inzynierem, to jest bardzo trudno znaleźć nawet *ofertę* normalnej pracy, która nie jest przez agencję i w której bym zarabiał chociaż tyle, ile zarabiałem na busikach.

Moja dziewczyna, doświadczona specjalistka z branży logistyki pracowała przez półtora roku za ok pół funta mniej na godzinę niż ja miałem za jeżdzenie busikiem. W pracy, w której posługiwała się 4 jezykami do rozmowy z klientem. I zwolnili ją z dnia na dzień, bo cały czas była na śmieciówce przez agencję.

> Nie wiem czy przybyło miejsc w przedszkolach. U mnie na 1 miejsce były troche m
                                                    > niej niż 2 kandydatury. Czy 500 złoty coś zmieni? NIe pozostaje nam nic innego
                                                    > jak powiedziec że zobaczymy.

A jak Ci powiem, że moja była współlokatorka wróciła do rodzinnego Bath ale przyjeżdża do Glasgow do dentysty, bo w Anglii się nie idzie dostać? :) Absurdy są wszędzie.

> Tomek zarzucił mi że mieszkam w bąbelku. W moim bąbelku jest wujnia z pracą. Mo
                                                    > że i jest jej więcej w marketach. Ale jak spojrzysz na ogłoszenia pracy to szał

Ja nie pamiętam, ale z tym bąbelkiem to chyba troszkę w innym kontekście było.

> A arogancja cynizm i inne przypadki władz? Nie wiem czy jest u nas partia od ni
                                                    > ch wolna. Chyba jesteśmy takim narodem. Szczególnie kiedy porównamy się z tzw.
                                                    > zachodem jest to widoczne. Na poprawę samopoczucia możemy powiedzieć że wschód
                                                    > tak patrzy na nas.

U nas chyba problemem jest przyzwolenie na buractwo i cwaniactwo. Skoro wielu z nas toleruje to (a często nawet uwaza za zaradność) w codziennym życiu, to co się dziwić, że i politycy (którzy z tego ludu własnie pochodzą) pozwalają sobie na więcej.

Pamiętam jak byłem w Glasgow na fajerwerkach na Guy Fawkes Night. Luda z całego miasta się zjechało i jakis koleś zaparkował samochód na trawniku. Wokół stała grupka ludzi i głośno rozprawiała o tym, jakie to nie jest oburzające a potem wsiadła na przechodzącego policjanta, że jak to jest, że nic z tym nikt nie robi, i dlaczego to auto nie jest jeszcze odholowane.

Tymczasem jak widzę na moim facebooku wrocławskie trawniki wyglądają tak:
                                                    https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12745630_896499497133914_778186796568454979_n.jpg?oh=6ab50d603efe89d7b4bff1e9b0b256fd&oe=57550546

A tymczasem nowo pobudowane parkingi piętrowe świecą pustkami, bo ludziom szkoda 4 złotych za godzinę, żeby zaparkować jak cywilizony człowiek a nie po kostki w błocie...
                                                  • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 15:54
                                                    Nie wiem jak w ukejowie ale u nas praca przez agencje to często praca dla dużego zakładu czy firmy w systemie zmianowym przez 2 czy 3 lata a potem zmiana miejsca pracy na inny zakład bo zdaje się ze to maksymalny czas pracy na takiej formie zatrudnienia. Praca za grosze, za któe ciężko wyżyć.
                                                    U nas jest jeden wielki absurd. A co co nami rządzą tak się oderwali od rzeczywistości że nie wiedza co się dzieje. Jedni wpieprzali ośmiornice a obecnie łaskawie nam panująca pani prezes pojechała pod przychodnię zdrowia żeby odtrąbic sukces że lekarze w tym roku nie strajkowali. Pojechała pod przychodnię do której żeby się dostac rzeba przyjść przed otwarciem. Lub przed tym otwarciem zadzwonić.
                                                    A co do naszej mentalności to wolę ten filmik
                                                    www.cda.pl/video/178352f7
                                                  • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 17:17
                                                    samspade napisał:

> Nie wiem jak w ukejowie ale u nas praca przez agencje to często praca dla dużeg
                                                    > o zakładu czy firmy w systemie zmianowym przez 2 czy 3 lata a potem zmiana miej
                                                    > sca pracy na inny zakład bo zdaje się ze to maksymalny czas pracy na takiej for
                                                    > mie zatrudnienia. Praca za grosze, za któe ciężko wyżyć.

Tu podobnie, tylko że tu zdaje się nie ma maksymalnego okresu. Agencje to jest po prostu pasożyt naszych czasów, tak uważam. To, co wywalczyły sobie związki zawodowe, tak w Polsce jak i w UK, jakieś prawa pracownicze, stabilnosć zatrudnienia, wszystko to wylądowało w koszu dzięki temu, że zawsze można zwalić na agencję. A do tego agencje pasą się na tym pośrednictwie, bo przecież nie czerpią pieniędzy z energii kosmosu tylko z tego co (jakby to nie brziało lewacko w takim uproszczeniu) ludzie wypracują.
                                                  • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 15:51
                                                    samspade napisał:

> Niby przybywa pracy ale zbyt często jest to praca na śmieciówki. Czy za małe pi
                                                    > eniądze.

To problem calego rozwiniego swiata.

> Nie wiem czy przybyło miejsc w przedszkolach. U mnie na 1 miejsce były troche m
                                                    > niej niż 2 kandydatury. Czy 500 złoty coś zmieni? NIe pozostaje nam nic innego
                                                    > jak powiedziec że zobaczymy.

Za 22 mln rocznie daloby sie sporo przedszkoli i zlobkow wybudowac.

> I ludzie mają dosć słuchania o zielonej wyspie i wzroście poniewaz tego nie odc
                                                    > zuli. Sa wkurwieni jeżdżąc codziennie do warszawy do pracy po nowej drodze, czy
                                                    > koleją jadąc 100 km w 2,5 godziny.

I wlasnie dlatego bedzie jeszcze gorzej. Bo PO miala to w d..pie, a PiS po nich pozamiata po swojemu.

> Tomek zarzucił mi że mieszkam w bąbelku. W moim bąbelku jest wujnia z pracą. Mo
                                                    > że i jest jej więcej w marketach. Ale jak spojrzysz na ogłoszenia pracy to szał
                                                    > .
                                                    > A arogancja cynizm i inne przypadki władz? Nie wiem czy jest u nas partia od ni
                                                    > ch wolna.

Jesli chodzi o PiS, to czerpia oni wzorce ze slusznie minionych lat komuny. To nie jest glupota czy niezreczne wypowiedzi. To cyniczne zawlaszczanie wszystkiego, z naszymi wolnosciami na czele, ubrane w proste slowa, ktore sa lykane bez gryzienia przez zadziwiajaco duza czesc spoleczenstwa. Ba, sa tacy, ktorzy sie ciesza, bo wreszcie przysli tacy, co to nikomu sie nie klaniaja. Do glowy, debilom, nie przychodzi, ze nie laniaja sie nikomu, z wyborcai na czele. Nie wlacznie. Na czele.

> Chyba jesteśmy takim narodem. Szczególnie kiedy porównamy się z tzw.
                                                    > zachodem jest to widoczne. Na poprawę samopoczucia możemy powiedzieć że wschód
                                                    > tak patrzy na nas.

Polska demokracja raczkuje. To nie jest proces na "poczytaj sobie w ksiazce". To musi zajac lata.

Nawet jednak w dojrzalych demokracjach dochodzi do wypryskow.
                                                  • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 16:00
                                                    Jak sam napisałeś to jest proces i musi zając lata. Może ta włądza porządzi 4 może więcej lat. Z punktu widzenia ludzi w "bąbelkach" niewiele się zmienia.
                                                  • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 16:09
                                                    samspade napisał:

> Jak sam napisałeś to jest proces i musi zając lata. Może ta włądza porządzi 4 m
                                                    > oże więcej lat. Z punktu widzenia ludzi w "bąbelkach" niewiele się zmienia.

"Niewiele zmiania" to wariant tak optymistyczny, ze az boli.

Przypominam, ze dzieki dobrym zmianom polski dlug zagraniczny urosl o dobrych kilka punktow. Czyli kilka dobrych miliardow zlotych.

Zwiekszosny deficyt budzetowy zostanie w sporej czesci wydany nie na inwestycje, tylko na konsumpcje. Da to minimalny zastrzyk popytowy, ale wobec potencjalnego zabrakniecia srodkow na inwestycje, moze przelozyc sie na inflacje. Pamietaj, ze dobra zmiana w bankach zaklada opodatkowanie na nieslychanie wysokim poziomie. Czesc bankow juz przenosi klientow za granice (tych bogatych) oraz podnosi prowizje (tym biednym).
                                                  • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 22.02.16, 17:19
                                                    edek40 napisał:

> Jesli chodzi o PiS, to czerpia oni wzorce ze slusznie minionych lat komuny. To
                                                    > nie jest glupota czy niezreczne wypowiedzi. To cyniczne zawlaszczanie wszystkie
                                                    > go, z naszymi wolnosciami na czele, ubrane w proste slowa, ktore sa lykane bez
                                                    > gryzienia przez zadziwiajaco duza czesc spoleczenstwa. Ba, sa tacy, ktorzy sie
                                                    > ciesza, bo wreszcie przysli tacy, co to nikomu sie nie klaniaja. Do glowy, debi
                                                    > lom, nie przychodzi, ze nie laniaja sie nikomu, z wyborcai na czele. Nie wlaczn
                                                    > ie. Na czele.

Bardzo mi się podoba ta diagnoza. Mogę Cię cytowac?
                                                  • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 23.02.16, 09:45
                                                    tomek854 napisał:

> edek40 napisał:
                                                    >
                                                    > > Jesli chodzi o PiS, to czerpia oni wzorce ze slusznie minionych lat komun
                                                    > y. To
                                                    > > nie jest glupota czy niezreczne wypowiedzi. To cyniczne zawlaszczanie wsz
                                                    > ystkie
                                                    > > go, z naszymi wolnosciami na czele, ubrane w proste slowa, ktore sa lykan
                                                    > e bez
                                                    > > gryzienia przez zadziwiajaco duza czesc spoleczenstwa. Ba, sa tacy, ktorz
                                                    > y sie
                                                    > > ciesza, bo wreszcie przysli tacy, co to nikomu sie nie klaniaja. Do glowy
                                                    > , debi
                                                    > > lom, nie przychodzi, ze nie laniaja sie nikomu, z wyborcai na czele. Nie
                                                    > wlaczn
                                                    > > ie. Na czele.
                                                    >
                                                    > Bardzo mi się podoba ta diagnoza. Mogę Cię cytowac?

Czemu nie?
    • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 23.02.16, 17:06

"nowy prezes stadniny w rozmowie z Polsat News powiedział: - Już widzę, że będzie to moja pasja życiowa. Wcześniej też bardzo uwielbiałem konie, ale nie miałem takiej bliskiej styczności z nimi.
      Dobić prezesa
      Jak poinformowała w materiale stacji prof. Krystyna Chmiel z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej, znawczyni i hodowczyni koni arabskich, Skomorowski miał przyjechać do Janowa Podlaskiego z wypowiedzeniem dla dotychczasowego prezesa Marka Treli.
      - I służbowym samochodem prezesa odjechał żeby śmieszniej było, żeby go dobić - relacjonowała prof. Chmiel."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19667207,nowy-prezes-stadniny-w-janowie-przyznaje-ze-nie-mial-bliskiej.html#Czolka3Img

Klasa.
    • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 00:19
      Sprawa jest rozwojowa:

tvn24bis.pl/pieniadze,79/ustawa-o-obrocie-ziemia-nowa-ustawa-utrudnia-wziecie-kredytu,642883.html
      • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 01:21
        O ile ustawa jest do dupy to w tym przypadku banki idą na łatwiznę. A może tylko artykuł jest nie najlepiej napisany
        • tomek854 Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 14:20
          jeszcze wyszło z rozwodami, jak rolnicy się rozwodza i dziela majątkiem to nie moga się podzielić ziemia, bo jak żona np. pracowała w szkole to nie jest rolnikiem, a jako była żona nie jest bliska osoba więc nie może mieć ziemi rolnej...
        • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 15:32
          samspade napisał:

> O ile ustawa jest do dupy to w tym przypadku banki idą na łatwiznę. A może tylk
          > o artykuł jest nie najlepiej napisany

Logicznie rzecz ujmujac, bank rolnikiem (ani ksiedzem) nie jest. Skoro wiec zgodzi sie na zastaw na nieruchomosci, ktorej nie moze przejac, to moze sobie narobic do kieszeni.
          • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 16:03
            Wychodzi na to że odpowiedzialna jest za bajzel zmiana w ustawie o KW i hipotece. Można to obejść.
            Oraz z tego co jest napisane oraz z materiału filmowego wychodzi pomieszanie z poplątaniem. Ludzie chcący się budować a nie mający decyzji o warunkach zabudowy. Plus działania banków, które wygląda jakby chciały coś zademonstrować obecnej władzy.
            • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 16:19
              samspade napisał:

> Wychodzi na to że odpowiedzialna jest za bajzel zmiana w ustawie o KW i hipotec
              > e. Można to obejść.
              > Oraz z tego co jest napisane oraz z materiału filmowego wychodzi pomieszanie z
              > poplątaniem. Ludzie chcący się budować a nie mający decyzji o warunkach zabudow
              > y. Plus działania banków, które wygląda jakby chciały coś zademonstrować obecne
              > j władzy.

Tak tworzy sie w Polsce prawo. PiS tylko "udoskonala" metody.
              • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 17:14
                Jak się tworzy, co się tworzy. A banki są i tak do przodu.
                • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 17:24
                  samspade napisał:

> Jak się tworzy, co się tworzy. A banki są i tak do przodu.

Jesli wstrzymaja kredyty, ktorych zabezpieczeniem moglaby byc ziemia, one straca mniej niz calkiem sporo obywateli, ktorzy znajda sie bez finansowania.
                  • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 12.05.16, 20:16
                    A może banki mają inny cel. Może ta "strata" będzie powetowana gdzie indziej?
                    Nie wiem czy obejrzaleś program z linku. Te problemy nie wynikają z tej nieszczęsnej ustawy.
                    • edek40 Re: Dobra Zmiana na wsi 13.05.16, 14:30
                      samspade napisał:

> A może banki mają inny cel. Może ta "strata" będzie powetowana gdzie indziej?

Martwisz sie o banki? Ja nie za bardzo. Ciekawe jednak jak beda sie odbywaly inwestycje na wsi. Jak za krola Cwieczka, ze zwitka banknotow owinietych gumka recepturka?

> Nie wiem czy obejrzaleś program z linku. Te problemy nie wynikają z tej nieszcz
                      > ęsnej ustawy.

Czy z tego filmiku jasno wynika, ze bank bedzie mogl przejac ziemie zadluzonego rolnika/inwestora i nie zrobi tego kosciol?
                      • samspade Re: Dobra Zmiana na wsi 13.05.16, 14:36
                        edek40 napisał:

> Martwisz sie o banki? Ja nie za bardzo. Ciekawe jednak jak beda sie odbywaly in
                        > westycje na wsi. Jak za krola Cwieczka, ze zwitka banknotow owinietych gumka re
                        > cepturka?

Nie martwię się. Głośno się tylko zastanawiam czy odmowa kredytów nie ma drugiego dna. Szczególnie przy tych tłumaczeniach.

> Czy z tego filmiku jasno wynika, ze bank bedzie mogl przejac ziemie zadluzonego
                        > rolnika/inwestora i nie zrobi tego kosciol?

O to mi chodzi. Że nie ma o tym mowy. Mówią o różnych rzeczach, które można ominąć przy odrobinie chęci ale o tym nie. Chyba że na samym końcu coś powiedzieli( przestałem oglądać bo pierdoły trochę mówili). Gdyby to był argument powiedzieli by o tym na początku. Bo to argument zamykający dyskusję.
    • edek40 Zapomnialem podzielic sie wrazeniami!!! 12.05.16, 15:59
      Ow rolnik, zagadniety o kwestie handlu ziemia bardzo sie rozbrzeczal. Zaczal od tego, ze o sprawach rolniczych najcherniej wypowiadaja sie calkowicie sie na tym nieznajacy. To, z szacunkiem, zrozumialem. Jednak potem bylo ciekawiej. Otoz ow pan dysponuje danymi, ktorymi nie dysponuje chyba nawet PiS (bo jeszcze nie wydrukowal jakiejs duzej plachty i nie rozwinal z mownicy). Twierdzi on bowiem, ze w obcych rekach (przez slupy czy spolki) jest juz ponad 4,5 mln ha ziemi. Nie potrafilem sobie odpowiedziec czy to duzo czy malo, wiec sprawdzilem. Okazuje sie, ze jest to niespelna 19 mln ha.

Ja tam rolnik nie jestem, ale jezeli parcie na nieodnawialne dobro, jakim jest ziemia, siega 25% arealu, to jakim cudem nie wywindowalo to ceny w kosmos?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka