qqbek
16.01.17, 21:36
Dawno padł już wątek piwny, który gdzieś tam się pojawił, przy okazji promocji w Lidlu.
Może czas odświeżyć temat?
Ja jestem od dawna zwolennikiem Ciechana Wybornego (po prostu leży mi ten smak). Potrafię też Łomżę Wyborowe czy swoją lokalną Perłę Chmielową wypić.
Jako, że z Ciechanem ostatnio jest kłopot (poszli w masę, promują się w Żabkach i marketach kosztem jakości, do tego trudniej go dostać tam gdzie zawsze był), wyruszyłem jeszcze przed nowym rokiem na piwne poszukiwania "nowego fajnego".
Sprawdziłem po kilka rodzajów "kraftów" z regionu (chyba najfajniejsze miał Browar Zakładowy z Poniatowej), ale to nie to - piwa ciemne są bardzo wyraźne, aż za bardzo, piwa jasne chmielą nierzadko tak nieprzytomnie, że uchodzi cały smak słodu. Biorąc w usta łyk takiego trunku dostajesz chmielową pięścią w zęby i nic więcej nie da się wyczuć w takim trunku. Zarówno piwa BRJ sygnowane marką Bojan, jak i część piw Kormorana można o to oskarżyć.
Podobało mi się I[LOVE]LBN z browaru Jagiełło z Chełma, ale to też nie to.
Aż do dzisiaj.
Właśnie otworzyłem pierwsze (mam dwa) Żywe z browaru Amber. No i chyba to będzie początek nowej, pięknej przyjaźni.
A co was (z piw) ostatnio urzekło?