Dodaj do ulubionych

Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą nawłocią

02.08.20, 17:53
lubimyczytac.pl/ksiazka/175853/niespodziewany-trup
Niespodziewany trup / Małgorzata J. Kursa
Zamiast grupy architektów - lokalni dziennikarze prowadzę śledztwo w sprawie niespodziewanego trupa.
Nie tych lotów co Joanny Ch. kryminal, ale sympatyczny i wakacyjny.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4901008/najmilszy-prezent
Najmilszy prezent / Agnieszka Krawczyk ; Cykl: Ulica Wierzbowa (tom 1)
Tyz na leżak
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 04.08.20, 08:39
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4893312/wybor-julianny
      Wybór Julianny / Anna J. Szepielak ; Cykl: Dziedzictwo rodu (tom 2)
      Litwa i Małopolska jako tło romansu
      • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 04.08.20, 15:31
        Detektyw Diamond. Fajną ma żonę. wink
      • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 05.08.20, 09:12
        "Wszyscy mamy coś na sumieniu. Pytanie tylko, jak bardzo poważne są to winy".
        "Każdy może kogoś zabić. Także ja lub ty. Musisz o tym pamiętać, bo nigdy nie będziesz bezpieczna, nawet we własnej głowie".

lubimyczytac.pl/ksiazka/3920249/cialo
        Ciało / Iga Horn
        • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 07.08.20, 10:15
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4847995/mgly-toskanii
          Mgły Toskanii / Natasza Socha

czyli milosne rozterki z Toskanią na pierwszym planie
          • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 09.08.20, 02:59
            Brian McGilloway, dwa dzieua. Przeczytałam, bo Irlandia i w dodatku pogranicze irlandzko-irlandzkie,
            ale nie polecam. Styl wymęczonego amerykańskiego westernu. A główny bohater wyjątkowa ofiara
            i egocentryczny dupek. Do wyrzucenia.
          • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 10.08.20, 13:27
            lubimyczytac.pl/ksiazka/233829/podarunek
            Podarunek / Krystyna Mirek
            Dla wielbicielek happy endów

A dla wielbicielek lekkiego humoru - zdecydowanie Małgorzata J. Kursa!
            lubimyczytac.pl/ksiazka/116327/tesciowa-oddam-od-zaraz
            Teściową oddam od zaraz / Małgorzata J. Kursa

lubimyczytac.pl/ksiazka/155491/ekologiczna-zemsta
            Ekologiczna zemsta / Małgorzata J. Kursa

"A głupoty zoperować się nie da. I niestety na pierwszy rzut oka nie jest widoczna."
            "Jedyną możliwość zachowania jakiej takiej inteligencji daje unikanie programów informacyjnych. Czego człowiek nie słyszy, to go nie denerwuje."
            "Nic tak nie poprawia samopoczucia Polaka, jak świadomość, że sąsiada spotkało nieszczęście."
            "My tylko na chwilę dostajemy dzieci. Rodzimy je, wychowujemy, a potem..."

lubimyczytac.pl/ksiazka/4819408/jeszcze-wiecej-nieboszczykow-czyli-sledztwo-z-pazurem
            Jeszcze więcej nieboszczyków, czyli śledztwo z pazurem / Małgorzata J. Kursa

I dla miłosników kotków smile
            Cóż.... może nie tyle co u JCh, ale chwilami kwiczelismy, z Bratem, ze śmiechu.
            Może nie dla wyrafinowanych gustów, ale dla przecietnych ludzi dobre!
            • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 11.08.20, 09:18
              lubimyczytac.pl/ksiazka/103226/gdzie-ukryto-bursztynowa-komnate
              Gdzie ukryto Bursztynową Komnatę / Stanisław Jan Stulin
              • jottka Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 11.08.20, 14:54
                jakby ktoś nie znał, to tryptyk Anny Kańtoch (Łaska, Wiara, Pokuta) jest całkiem niezły. to taka odwrotność cosy crimes, lata 80. w małych miasteczkach, ale dalekie są one od cosysmile intryga kryminalna może być miejscami przewidywalna, ale klimat to ma i dobrze się czyta.
                • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 11.08.20, 23:59
                  Brzmi smacznie. smile U mnie inny tryptyk - Peter May i wyspa Lewis, znowu Hebrydy. Przeczytałam
                  "Czarny dom", wciągające, czytam dalej.
                  • jottka Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 12.08.20, 10:42
                    no właśnie zwykle omijam polskie kryminały (wyjątki można na palcach jednej ręki policzyć), ale przeczytałam gdzieś opis i mnie zaintrygował. zaczęłam od końca, bo od "Pokuty", ale to nie jest tryptyk w sensie wydarzeń, postaci itp., każda książka jest osobna, łączy je zasadniczo osadzenie akcji w połowie lat 80. Kańtoch wcześniej fantasy pisała, zamierzam sprawdzićsmile
                    • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 12.08.20, 13:29
                      Zaliczyłam chyba trzy z Domenikiem Jordanem, czytalne były. wink
                      • jottka Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 13.08.20, 14:54
                        skończyłam tryptyka, ściągnęłam "Niepełnię", zobaczymy. jak na razie to porządne pisarstwo gatunkowe, na tle rozpaczliwej grafomanii rodzimej warte zauważenia. i usiłuję skończyć "Dwunaste: Nie myśl, że uciekniesz" Springera. no więc niewątpliwie ciekawe, niewątpliwie dołujące, niewątpliwie jakoś skończyć nie mogę, hm. za to zaczęłam "Osobisty przewodnik po Pradze" Szczygła i na razie - przewidywalnie - rzecz jest pięknasmile zaczyna się od opisu "pomnika dwóch pedałów" niedaleko dworca głównego w Pradze, nazwa miejscowasmile
                        • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 13.08.20, 22:37
                          jottka napisała:
                          > no więc niewątpliwie ciekawe, niewątpliwie dołujące, niewątpliwie jakoś skończyć nie mogę

Coś w tym jest, sama skończyłam bez specjalnych przerw, ale czytałam - jak na mnie - długo. wink
                          Mocno intensywna opowieść, pewnie kiedyś do niej wrócę.
                          A nowego Szczygła wypatruję w bibliotece zakładowej jak tej jaskółki. smile
              • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 13.08.20, 14:38
                Dwie książki których raczej nie polecam. Obie naiwne do bólu.
                lubimyczytac.pl/ksiazka/4863661/tylko-jeden-wieczor
                Tylko jeden wieczór / Krystyna Mirek
                A le tu to się mozna było spodziewać tego.
                Druga jednak rozczarowała bardzo, bo po cichu liczyłam na coś w stylu Autobiografii, a tu - zonk. Cukierkowe happy andy praktycznie na każdej stronie.
                A ja naprawde z podstawowych przypraw wolę sól i pieprz.
                lubimyczytac.pl/ksiazka/53235/zielone-drzwi
                Zielone drzwi / Katarzyna Grochola
                • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 17.08.20, 08:58
                  lubimyczytac.pl/ksiazka/296943/nieboszczyk-wedrowny
                  Nieboszczyk wędrowny / Małgorzata J. Kursa
                  Dobre!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4864802/stulecie-winnych
                  Stulecie Winnych / Ałbena Grabowska
                  Patrzac po publicznych zachwytach - to rozczarowywujaca, bardzo plytka, chociaz obiektywnie patrzac - [pomysl niezly
                  • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 22.08.20, 17:44
                    David Hewson, "Domek dla lalek". Amsterdam, w którym nie byłam, więc czasem coś sprawdzam i mogę
                    sobie powyobrażać wink, próbuję odgadnąć niderlandzkie słówka i w ogóle bardzo dobrze mi się czyta.
                  • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 22.08.20, 19:31
                    lubimyczytac.pl/ksiazka/4858470/szczescie-za-horyzontem
                    Szczęście za horyzontem / Krystyna Mirek
                    Przeczytanie tej książki to istna... pokuta!
                    Czyli teraz należy mi się jakaś nagroda! Może wino? wink
                    Harlequin zmiksowany z moralitetem. Nawet sielskość go nie obroniła.
                    Ech....

lubimyczytac.pl/ksiazka/4879193/tam-gdzie-serce-twoje
                    Tam, gdzie serce twoje / Krystyna Mirek
                    Plusiczek za bursztyn

lubimyczytac.pl/ksiazka/4889476/szczescie-all-inclusive
                    Szczęście all inclusive / Krystyna Mirek
                    Szkoda, ze Grecja tylko z tytułu...
                    • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 24.08.20, 08:43
                      lubimyczytac.pl/ksiazka/236695/straznik-bursztynowej-komnaty
                      Strażnik Bursztynowej Komnaty / Jolanta Maria Kaleta

Fabularny pomysł co mogło stać się z bursztynową komnata. W tle Wrocław lat 90-tych. Przemiany, Dynastia i duraleks smile
                      • jottka Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 25.08.20, 11:55
                        "Granica" Kapki Kassabovej, Czarne, świetna rzecz. Bułgarka, która w latach 80. wyemigrowała jako nastolatka z rodziną do Anglii - powroty do kraju, z jednej strony relacje z historii najnowszej (książka dotyczy w sensie dosłownym granicy bułgarsko-tureckiej, niesłusznie uważanej za najłatwiejszą do wydostania się z demoludów, a dzisiaj prowadzi tamtędy szlak uchodźców z Bliskiego Wschodu), z drugiej omal surrealistyczne opisy historii miejsc i wioskowych obyczajów, magia, wiedźmy, byli kagiebowcy i kogo tam jeszcze zaniosło. i refleksje autorki, niby już skądinąd, ale jednak stamtąd.
                        • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 25.08.20, 18:22
                          Bardzo dołujące?
                          • jottka Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 25.08.20, 21:28
                            wręcz odwrotniesmile ona to pisze w jakiejś takiej mieszance ironii tragicznej i realizmu magicznego; są oczywiście partie trudne, czyli opowieści o ofiarach reżimów, ale to nie jest relacja ani "godnościowa", że tak powiem, ani sucha fraza historyczna, tylko bardzo żywe opowieści o ludziach, którym możesz żywo współczuć, ale jednocześnie podziwiasz ich osobowość czy co to jest. podobnie wątki współczesne o opustoszałych wioskach w Strandży (to to górskie pasmo graniczne), niby rezygnacja i melancholia, a nagle wyskakują jakieś obrzędy nieomal trackie i zamiast dramatu widzisz odradzanie się światówsmile

w połowie lektury jestem, jeśli zacznie mnie męczyć, to dam znać.
                            • balamuk Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 25.08.20, 23:12
                              Na razie mnie zachęciłaś. smile
                      • czekolada72 Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 29.08.20, 20:03
                        lubimyczytac.pl/ksiazka/251780/bursztynowa-komnata
                        Bursztynowa Komnata / Steve Berry

I znowu bursztynowa komnata - z bardzo prawdopodobnym sfabularyzowanym rozwiązaniem. Tyle, że bez ikry dana Browna czy Indiany Jonesa.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4855090/bona-zmierzch-jagiellonow
                        Bona. Zmierzch Jagiellonów / Magdalena Niedźwiedzka
                        Cykl: Zmierzch Jagiellonów (tom 1)

Niby trudno się oderwać, niby wciągająca, ale ... napisana tak prostym językiem, że aż boli. I gdzie zniknął Stańczyk??
                        • m_y_q Re: Czytelnia w stogu siana albo pod kwitnącą naw 01.09.20, 02:24
                          W ostatnim dniu sierpnia, nabyła sobie w bierze, bardzo ładnie wydane Dymy nad Birkenau, Seweryny Szmaglewskiej.
                          Wydanie zawiera niepublikowane listy z obozu,
                          rysunki Seweryny Szmaglewskiej, tworzone w trakcie pisania, oraz fragmenty najważniejszych recenzji i wypowiedzi samej autorki o książce.
                          Twarda oprawa, na szaro białym tle - czarne zasieki drutów kolczastych.
                          Tytuł dużymi, czarnymi, lśniący i literami.
                          Grzbiet - na czarnym tle tytuł w trzech linijkach pod sobą, dużymi, białymi literami i nazwisko autorki, pośrodku grzbietu. Cena - 29.99PLN

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka