Dodaj do ulubionych

Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać

01.12.20, 10:30
Ależ słoneczny ten grudniowy ranek.
Witam.
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 01.12.20, 10:53
      Dzyń, oddzwaniam. smile
      • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 01.12.20, 11:41
        Dzyń, dzyń, rozdzwonimy grudzien i nie bedzie zle big_grin
        A, i jeszcze duzo lampek wszedzie.
        • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 01.12.20, 12:45
          Cześć. Też dzyń, dzyń!
          Piękny dzień, tylko spać całą noc nie mogłam, chyba ciśnienie skoczyło w górę!
          Już ozdoby świąteczne wszędzie.
          • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 01.12.20, 13:47
            Drugi dzien nie moglam spac, ale obstawiam pełnię.
            Zamiast dzyn, dzyn - mam za oknem z dwoch stron, czyli podwojne, bum bum.
            Miłego
            • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 08:19
              I co, w dzień odsypiają?
              Listopad się zrobił.
              Cześć.
              • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 08:45
                Dziś zadyńdało całkiem na szaro.
                Witam.
                • tt-tka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 13:13
                  "I bija tylko dzwony
                  ich glos we mgle otulony"

u mnie nie slychac dzwoneczkow, wszystko spowite na szaro-bialo. Cieplo i przytulnie, i pewnie nawet ladnie, szkoda, ze nic nie widac
                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 13:43
                    Cześć. Jakieś smutne te dni.
                    Mądrzy ludzie, w bardzo dawnych czasach wymyślili więc święta, na zakończenie tych szaroburych miesięcy, bo styczeń - wraz z początkiem nowego roku - dawały już nadzieję na słońce, dłuższe dni, nowe plony, nowe życie - najkrócej mówiąc!
                    Wiemy, że to pradawne święto - wywodzące się z położenia słońca w pierwszym z czterech punktów pogańskiego krzyża ➕, zostało zawłaszczone, wraz wieloma zwyczajami, obrzędami itp. przez piewców nowej religii, którą narzucono naszym przodkom ponad tysiąc lat temu.
                    Aby choć trochę ubarwić te smętne dni, wklejam publikowaną już tu piosenkę o babuszcze i jej siedmiu kotach! 😀
                    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 13:53
                      Nie odsypiaja, bo musza pracowac, przynajmniej niektorzy... Oczywiscie, nalezy sie cieszyc z faktu posiadania pracy... I sie ciesza wink
                      Szaro, buro, minusowo, ze jeansy zamarzaja na sucho....
                      Małe sklepiki znikają, zal wielki, zwlaszcza, gdy okazuje sie, ze taki sklepik istnial od kiedy sie pamieta....
                      • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 16:27
                        Odsypiajo, bo mogo~wink Nowa moja chyba taka swiec(z)ka tradycja, że przesypiam poczatek miesiąca! wink
                        Mrrroźno
                        Dzię!
                        • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 02.12.20, 17:35
                          Bardzo popieram takie tradycje. wink
                          Najlepiej koniec miesiąca też, żeby człowieka jakieś głupie cezury po duszy nie drapały, o.
                          Od paru godzin z niewiadomych powodów chodzi za mną "Jałta" Kaczmarskiego i odczepić się nie chce.
                          Auuuu...
                            • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 10:56
                              Słońca, mówisz....? Gdzie?

Od poludnia - budowa apartamentowca, od południowego zachodu - remont stołówki
                              Od zachodu, czyli za ścianą - zakład kominiarski rujnuje komin??
                              Od wschodu - budowa ścieżki rowerowej na chodniku i trawniku

Bez komentarza w sumie....
                              • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 11:05
                                Świeci jak głupie.
                                Lecę do góry gaciów.
                                Hałasu bardzo współczuję.
                                Też nie lubię.
                                Ale masz spokój na północywink
                                Witam.
                                • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 13:28
                                  Bez remontów i budów też słonic nie ma! Siiiiiiiiiiino! Cuś jak śnieg leci, ale jakoś dziwnie: niby - 2, ( i to u mnie na trzecim, więc niżej powinno być zimniej), a tylko chodniki białe, na trawie się nie czymie!
                                  Durnowate jakieś.
                                  Bry!
                                  • se_nka0 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 15:16
                                    Czy nie mojego piesa, będącego u mnie w krótkiej gościnie, mam obowiązek wyprowadzac o drugiej w nocy ???
                                    Odmawiam stanowczo, bo teraz ziewam jak hipopotam wink
                                    Pana się słucha a resztą ludzi rządzi jak chce, no i na mnie trafiło wink big_grin

Dobrego dnia.
                                    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 17:33
                                      Obowiazku nie masz, ale jak piesek uzna, ze w takim razie wc w chalupie jest?
                                      • felis2 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 17:41
                                        Jeśli to zdrowy piesek, to będzie to śwadczyło, że zwyczajnie wredny i złośliwy jest.
                                        • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 18:27
                                          Byłam u dentysty.
                                          • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 18:30
                                            a przeliczyłaś zęby po wyjściu? dentystom ufać nie możnasad
                                            • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 18:56
                                              Zęby tak. Pieniędzy nie, bo już nie było co liczyć. sad
                                              • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 19:28
                                                uszłaś z życiem, nie bądź małostkowasmile
                                                • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 20:06
                                                  No właściwie tak, z życiem i wszystkimi zębami, na dodatek czyściutkimi przecudnie. wink
                                                  A, ciekawostkę mam - jedna z sił fachowych, niestara, zachwyciła się moimi ósemkami i wyznała, że rzadko coś takiego widuje. W tym wzruszeniu wyznała jeszcze, że sama musiała wyrwać, żeby założyć aparat korekcyjny, bo zęby jej za ciasno siedziały. O ja pierdziu...
                                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 20:25
                                                    Masz wszystkie osemki? O rany toz to ciebie mozna na wystawie wystawic.
                                                    Ja nie mam zadnej, nigdy nie mialam nawet zalazkow. Myslalam ze jestem dziwolagiem, ale okazalo sie to calkiem czeste, kurde - nici z obwozenia mnie po cyrkach.
                                                    Ale zeby wszystkie miec, to jest okaz do cyrku.
                                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 20:27
                                                    Buzia jak u krokodyla, za przeproszeniem big_grin
                                                    Wybacz, nie moglam sie ugryzc.
                                                  • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 21:46
                                                    Przypomnij, to przy okazji ja cię ugryzę. wink
                                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 00:40
                                                    Krokodyla z Kraju Drakuli mi urzadzisz?
                                                    Jak tylko pandemia sie skonczy to sie uprzejmie zgodze. big_grin
                                        • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 03.12.20, 19:45
                                          Albo stary
                                          Albo majacy swoje przyzwyczajenia
                                          Albo mlody
    • lostoldtime35 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 08:40
      get along nicely with othersin our every day lifestyles, we need to come into contact with human beings in every walk of lifestyles.therefore, it's miles very vital for us to recognise a way to get in conjunction with other human beings. to get well in conjunction with others and win their
      friendships, we need to observe strictly the subsequent words.initially, we need to be honest with others and shouhcontinually say what we imply. lies will in reality make humans stay some distance far from us in the long run. after all,honesty is the satisfactory
      coverage. second, we ought to be humble sufficient. if we're proud in public, we will hardly win different.
      • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 09:56
        Cześć. Buro z niejakimi tendencjami do przejaśnień.
        Mrozu się nie stwierdza.
        Dzisiaj wraz z Dorotką chciałabym Was zabrać na wycieczkę do czasu, kiedy świat był młody! 😀
        • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 12:25
          Z ogniska to ja lubię kiełbachę upieczoną na czarno! wink
          Balamuku, masz szczenę lepszą niż Ździcha Sosśnicka, która u nas chodziła z ksywką Pterodaktyl!
          Byłam u kota, przewiduję jeszcze raz wybuch zwyrodniałej aktywności pod wieczór.
          Idę zalegać z książeczką.
          Bry.
    • tt-tka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 12:35
      Slonce wyszlo. I jest. Pazdziernik w grudniu mam. Tylko drzewa jakies lyse.
      • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 14:00
        www.youtube.com/watch?v=GS8s7Of1pDM&list=RDGS8s7Of1pDM&start_radio=1
        Wypatrzyłam u starszaków, co wam będę załować wink
        • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 14:03
          No to za ciosem, bo się Myqu obcyndala:
          www.youtube.com/watch?v=ydUYxh_qw1s

Pożądam! Pożądam! Nazwisk pisiorów, obrońców krzyzy, tradycyjnych wartości i zarodków! wink
          • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 14:39
            Wylazlo, owszem, nawet o 10 stopni cieplej, i chyba z tegp powodu , moje cisnienie tez skoczylo w gore sad(
            Ale po spacerze pomalowalam wszystkie wiechcie do stroikow cmentarnycvh smile
            • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 17:57
              Myqu przeprasza za obcyndalanie, ale daleko musiała chodzić, aby zdobyć stosowną piosenkę
              z okazji 60 rocznicy powstania The Beatles! 😀
              • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 18:08
                O rany, 60 lat...
                No to z okazji moja ulubiona. Nie żaden z wielkich przebojów, a właśnie ta:
                www.youtube.com/watch?v=yDK-n9cCfk8
                Dziś już na płaczliwie...
                • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 18:11
                  www.youtube.com/watch?v=uRQ7ecvU56k
                  Tu bez wizji, ale brzmi bardziej.
                  I coraz bardziej płaczliwie...
                  • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 04.12.20, 19:10
                    A ja takie: www.youtube.com/watch?v=HuS5NuXRb5Y
                    • se_nka0 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 05.12.20, 16:51
                      Ciepło było smile
                      Nawet dworzec kielecki mi nie przeszkadzał.
                      Pierniczki pieką czy innego coś pierniczkują na ,,mikołajki,,, bo cisza ?

Dobrego dnia.
                      • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 05.12.20, 17:37
                        Cześć, ja się nigdy z pierniczkami nie pierniczę!
                        Kupa roboty, a później cały ten nabój w biodrach!
                        Koleżanka FIKu opowiadała mi, że w zeszłym roku napiekły i ozdobiły z córką pół wagonu takich klejnotów, bo do szkoły miała córka zanieść. Kiedy już były ozdobione, co dużo czasu pochłonęło, najstarszy kot skoczył i zwalił na podłogę kilka blach na raz - a że tam 6 kotów, szynszyla i pies, Kasia nie pozwoliła pierniczków pozbierać, strasznie dużo się zmarnowało!
                          • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 05.12.20, 19:04
                            Póki co dwa gary gołąbków, stos sxnycki i drożdżowe e śliwkami.
                            A do tego mikołajowa wizyta u Dzieci i z Mamusią podjazd na cmentarz.
                            No i oczywiście - dzień bez dluuugiego spaceru, to dzień stracony...
                            Zaś w tle - Muzyka z Excentrykiw i Goran B.
                            Miłego
                            • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 06.12.20, 11:58
                              Cześć. Dzisiaj przypada 67. rocznica śmierci wielkiego polskiego poety Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Smutno mi! 😪
                              • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 06.12.20, 15:34
                                Kiedyś mówiło się Gałczyńskim...
                                Słonecznie, ale dworzec kielecki to pikuś w porównaniu z. Mało mi łeb nie odleciał!
                                Dzię!
                                • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 06.12.20, 16:37
                                  Kiedyś w ogóle mówiło się literaturą.
                                  Bry.
                                  • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 06.12.20, 16:43
                                    Słoneczko i ciepelko 😁
                                    Dworca niet!👌
                                    • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 08:50
                                      O, zima dzisiaj.
                                      Cześć.
                                      • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 09:09
                                        U nas tak syberyjsko...
                                        • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 09:43
                                          Dworzec w słońcu.
                                          Jakiś remont w pionie ruszył.
                                          Witam.
                                          • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 11:40
                                            nieno, marudzenie uważam za nieuprawnione - ostatnie protesty pokazały, że naród przy znakomitym udziale najmłodszego pokolenia świetnie posługuje się aluzją literacką i kulturową, mnie szczególnie wzruszyło hasło "Anuszka już wylała olej"smile
                                            • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 15:29
                                              Jednakowoż takie anuszkowe hasła są rzadkie, może i dlatego, że i druga strona nie doceni ich trafności. wink
                                              Dzisiaj, jadąc roweronno, czułam się jak kielecki parus odinokij... Niekoniecznie biały.
                                              Czór!
                                              • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 17:08
                                                no nieprawda, tego cała masa była! cytując tylko niektóre:

"Literaturoznawczo:

* Annuszka wylała olej

* Słuchaj, dzieweczko! Ona NIE słucha

* Czemu ty się, zła gadzino, niepotrzebnie mieszasz?

* Cytując Hamleta, akt piąty, scenę pierwszą, wers 425: „NIE”

* Wokulskiemu lepiej szło z Łęcką niż wam z rządzeniem

* Godek myśli, że Boryna to postać z „Lalki”

* „- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś Bosak. - Co wtedy? - Nic wielkiego, wypierdalaj w podskokach, faszysto jebany - odparł Puchatek”.

to z artykułu Grzegorza Wysockiego: warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,26472442,pis-mysli-ze-genitalia-to-wloskie-linie-lotnicze-100-najlepszych.html

sama pamiętam jeszcze "Daj, ać ja pobruszę, a ty wyp...", też ładnesmile odniesień filmowych też pełno było, kulturowo bardzo ładnie intertekstualnie te protesty wypadają
                                                • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 18:10
                                                  Cześć. Wylała olej ta Annuszka, tyle czasu minęło
                                                  i gdzie ten eb, co?
                                                  Chyba dzisiaj u nas w Trybku, parus odinokij wyglądałby jak stare gacie wiszące na sznurku, wcale nie piździ!
                                                  Żeby było nie tylko o strajku kobiet, pozwolę sobie wkleić Kabaret Hrabi.
                                                • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 19:26
                                                  Uuuu, hau, zwracam honor, śliczności. smile
                                                  Ale sama też się tylko na Annuszkę natknęłam.
                                                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 07.12.20, 21:10
                                                    Paweł Łęcki podsumował sytuację w kraju.
                                                    Świetna publicystyka!

www.facebook.com/100011462261974/posts/1402277116831017/?sfnsn=mo
                                                  • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 08.12.20, 09:25
                                                    Buro i ponuro.
                                                    Dziewczynki uważajcie.
                                                    Uruchomiły się już świąteczne kradzieje.
                                                    Do mnie przyszedł koło północy SMS.
                                                    Niby od firmy przesyłającej paczki do szaf paczkowych.
                                                    Że moja paczka za duża jest i należy dopłacić 1,19 i tu link do wniesienia dopłaty.
                                                    Jedyna do nas paczka idzie akurat na dane MLP.
                                                    I do zielonego sklepiku.
                                                    Ale uważajcie.
                                                    Witam.
    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 08.12.20, 09:29
      Autka nadal w szklanej, dosc grubej, skorupie. Gdyby nie to, ze trza dostac sie do autka, by je uruchomic, by nim odjechac.... Grunt, ze wszyscy maja takie same szklane moto-banki smile)
      Mam nadziejee, ze w ogole to sie zrobi dzis sucho, bo mam w planach pierwsza wiazanke na cmentarz!
      Miłego!
      • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 08.12.20, 12:48
        Miałam jak Balamuk, więc dziękuję, Jottko, za smakowitości!
        Moryca P. i P. Łęckiego staram się regularnie.
        Brak temperatury, ale odczuwalny minus, wiatr się zaczyna uspokajać, sino.
        Powinnam chyba coś zrobić (mam na myśli różne prace domowe, a nie pobyt w łazience), ale zupełnie mi się nie chce...
        Bry.
          • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 00:49
            Maurycy ma racje jak rycy i nie rycy.
            Zebrac ich wszystkich do kupy i niech poswietuja jeszcze pare razy, puscic i jeszcze raz zebrac, puscic ....i ze dwoch zostanie, tych najodporniejszych - tym lody calipsso sie poda i czesc.

Czesc. big_grin
            • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 05:05
              Asiu, w tych lodach calypso coś tkwi!
              Nie przypadkiem użyła ich Gurua! 😀👌
    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 10:38
      Jak strasznie szaro, buro i ponuro....
      Pierwszys pacer zaliczony o 5.10....
      Teraz, po drugim, powoli zbieram sie na cmentarz, do Babci na imieniny smile
      A na popoludnie w planach - pierwsza , w koncu, partia pierniczkow czy ciasteczek, zobaczymy....
      Milego!
      • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 10:47
        Cześć. Buro a na końcu szaro, mawiała macierz moja.
        Trochę buro to jest, ale żeby na końcu tak szaro nie było, wklejam wywiad z Arturem Andrusem spzed paru lat.
        • se_nka0 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 11:33
          Sobie siedzę. I czekam.
          Ma przyjść ekipa celem wymiany wodomierzy na bardziej nowoczesne.
          W godzinach między 10 a 17 big_grin
          No to sobie siedzę. I czekam wink

Dobrego dnia.
          • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 12:58
            U mnie wczoraj grasował kominiarz z gazownikiem.
            Ale mieli mniejszy rozrzut.
            Między 17 a 20.
            Szybciej poszło.
            Buro straszliwie za oknem.
            Witam.
          • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 12:59
            Szarawo, ale śniegu dużo i przyjemnie. Musiałam przeskoczyć z adidasow w superbutki sztokholmskie. wink
            Cześć.
            • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 14:32
              Pieczemy?
            • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 14:38
              Nieprzemakalne czy tylko ładne?

Ja jeszcze o zimowych nie pomyślałam, a przecież mam nowiutkie boty na zimowych oponach. Takie traktory przeciwpoślizgowe. Ciekawe czy zima będzie.
              • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 15:47
                Oj, ja sie przeprosilam z takimi ... no nie sniegowcami, ale tak jakby - do spacerow z Ryska.
                Na dreptanie niepsie - traperki. W sumie... mam jeszcze jedne , cieplejsze traperki smile) i krotkie botki, one niby zwyczajne, ale dla mnie i tak to wyjsciowe, bo na obcasie smile)

Pieczemy, oczywiscie, tyle, ze raczej jednak jutro...
                Dzis bawiłam się z wiązanką, potem Cmentarz, wiec teraz nadrabiam prace, a i M okupuje kuchnie z miesem...
              • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 17:24
                Nieprzemakalne też. smile Dzisiaj przekopywałam się przez zaspy na cmentarzu i przetestowałam.
                • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 19:07
                  Ja chodzę nadal w ażurowych półbutkach. Nie pieczemy, ale jutro kupimy gotowców i ozdobimy! wink
                  W Finlandii mają śnieg, oglądałam na własne oczy na Eurosporcie! Patrzcie, i w Buku! U mnie niet.
                  Czór.
                  • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 22:17
                    Ach, zapomniałam się podzielić: według Gazety dziś obchodzimy Dzień Dziewic. I tak sobie myślę, czy te dni są ogólnoświatowe, czy jakie? I w ogóle co w związku z tym robić?...
                    • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 23:00
                      O, gdzieś dziś wyczytałam, że bodaj w Krakowie ileś dziewic konserwowych przybyło. wink
                      • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 09.12.20, 23:24
                        jak się ma pod ręką jakąś dziewicę, należy natychmiast szukać jednorożca - on nie może im się oprzeć i sam lezie im w ręce, a to bardzo kosztowne zwierzątkosmile
                        • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 00:25
                          Jednorozce sa przereklamowane, ja bym wolala takie kosztowne zwierzatko.

https://tpc.googlesyndication.com/simgad/17346954503019188082/downsize_200k_v1?sqp=4sqPyQSWAUKTAQgAEhQNzczMPhUAAABAHQAAAAAlAAAAABgAIgoNAACAPxUAAIA_Kk8IWhABHQAAtEIgASgBMAY4A0CAwtcvSABQAFgAYFpwAngAgAEAiAEAkAEAnQEAAIA_oAEAqAEAsAGAreIEuAH___________8BxQEtsp0-MhoI0AQQtgIYASABLQAAAD8w2gM4-AFFAACgPw&rs=AOga4qlMXOSHQ_cxgylhXQWTuTuZTUZTww
                          • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 10:56
                            Cześć. Asiu, a czy ten słoń jest biały w czarne paski, czy czarny w paski białe?
                            Pozdrawiam czwartkowo.
                        • felis2 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 20:56
                          jottka napisała:

> jak się ma pod ręką jakąś dziewicę, należy natychmiast szukać jednorożca

A nie smoka?
                          • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 23:50
                            to jak nie lubisz dziewicy i chciałabyś szybko się jej pozbyćsmile albo jak masz zaprzyjaźnionego smoka. ale podręczniki łapania jednorożców obstawały przy tym, że jedynym sposobem upolowania ich jest przywabienie na dziewicę, nic innego nie skutkowało.
                            • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 03:31
                              > jest przywabienie na dziewicę,....

Czy rodzaj zenski od wabik to bedzie wabica? Wabica dziewica....to nawet dobrze brzmi big_grin

PS. Ja juz spalam, teraz nie spie, ale zaraz pojde znowu spac.
    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 09:14
      Biało...........
      • se_nka0 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 12:13
        Czekolado, doszła chmura śniegowa od Ciebie smile
        Pudruje na biało.
        Jak czysto wszędzie.

Dobrego dnia.
        • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 13:21
          U nas czysto już nie jest,bo na ulicach breja rozpackana... A jak w nocy zetnie to wszystko mrrrroz....to nawet nie chcę myśleć...
          Pierwsza partia bożonarodzeniowy CH choinek i gwiazd w czekoladzie i ze złota posypką zastyga 😁
          • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 16:10
            Ciekawa jestem, czy dożyję końca roku z tą pracą hybrydową. Dzisiaj w domu - symfonia na dwa smartfony i jeden laptop bez chwili przerwy, jutro do firmy i zapieprzu cd. Już zapomniałam, że mam pół etatu. sad
            Ludzie, jak ja kocham moją teściową!
            Cześć.
            • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 10.12.20, 16:32
              Pada na nowo...
    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 08:25
      Niestety zgodnie z planem - w nocy breja zamarzła i teraz podwójnie szaro, buro i ponuro.
      Po pracy - w planach - trzecia partia pierniczków smile
      Miłego
      • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 10:21
        Cześć. Asiu, dlaczego Ty nie śpisz, kiedy spałaś?
        Myślałam, że to tylko ja miewam takie zawirowania!
        Śnieg, którego wczoraj nikt nie uprzątał, wymusił na mnie założenie kozaków, bo w adidasach można było wczoraj sobie kły wychlasnąć!
        Zeszłej zimy miałam je dwa razy na nogach i o dwa razy za dużo!
        Czy rodzaj nijaki od "wabik" to będzie wabiątko? youtu.be/m7xFxSlzwvA
      • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 10:25
        Na niebie i dookoła coś jak słonica Asi. I siąpawo.
        A jednorożce zawsze wydawały mi się jakieś takie... bezplciowe.
        Cześć. smile
        • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 11:08
          A tu artykuł Pawła Łęckiego.
          Gdyby nie jego publicystyka, MPD Maurycego Polaskiego i felietony Tomasza Olbratowskiego w RMF FM, nie wiedziałabym, co się w kraju dzieje!
          • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 11:09
            I nie wkleiłam artykułu Pawła!
            www.facebook.com/100011462261974/posts/1405015499890512/?sfnsn=mo
          • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 13:39
            Może zdrowiej nie do końca wiedzieć...
            • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 18:06
              Analizuję przepisy pierniczkowe (zawsze uważałam się za dobrego teoretyka) i co czytam? Ano, Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski.
              Może to pierniczki na lato?
              • se_nka0 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 19:43
                ,, Po nocy spędzonej w lodówce ... ,, - hmmm, zmieścisz się balamuku ?? Do tej lodówki ?? wink

Światełek choinkowych zapragnęłam, to i sobie powiesiłam.
                Troszkę koloru dla poprawienia nastroju.

A na balkonie wciąż pelargonie w donicach trzymam.
                Kwitnące !!
                Tylko troszkę posmutniały ale całkiem, całkiem wyglądają i szkoda wyrzucić wink big_grin

Dobrego dnia.
                • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 21:32
                  Nie zmieszczę się. Ale to nie dlatego, że jestem za duża, to lodówka za mała. big_grin
                • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 11.12.20, 21:44
                  > całkiem wyglądają i szkoda wyrzucić

Nigdy nie umiem wyrzucic polzywego kwiata. Niech sam zdecyduje kiego jego godzina wybije. Pelargonie mozna przezimowac, jak beda chcialy to na wiosne sie odwdziecza.

Czesc, nagimnastykowana jestem .
                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 12.12.20, 11:35
                    Cześć. A ja leżę sobie pod gruszą
                    na dowolnie wybranym boku
                    i mam to, czego oragnę najwięcej
                    Święty spokój!
                    Maryla Rodowicz tak śpiewa, a ja - wykonuję! 😀
                    Pogoda grudniowa.
                    Głos oddaję rumuńskiemu bacy i Morysiowi. 😀
                    • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 12.12.20, 14:46
                      Pogoda niewyjściowa i niewyjezdna, oba cwaj z kotem wychodzimy tylko na posiłki. Dla zdrowotności (mojej) postanowiłam w taką pogodę latać do kota z może ciut mniejszymi porcjami, ale za to 3 razy.
                      Co do źródeł info, już dawno zaprzestałam oglądać dzienniki (jakkolwiek zwane), nawet w Polityce omijam politykę, no, przynajmniej w dużej części. W telewizji oglądam tylko SK, z rzadka jakiś film, no i sport. Na szczęście zaczęli biegać na nartach i biatlonić, a i Roniek dziś gra.
                      Bry.
                      • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 12.12.20, 16:40
                        Ewa zagadkami szyfrem pisze takim, że oprócz latania do kota nic nie rozumiem, ale bywa.
                        Ja dziś z Ryskiem 5 km zrobiłam, do tego buraczki nastawione na kiszenie, odebrałam obraz id ramiarza i rzutem na taśmę 3 zostawiłam. Nabyłam imieninowy prezent dla Zięcia, zdziwiłam się pustkami w galerii, nabyłam czapeczkę i trojpak rękawiczek... Co jeszcze? Ciasto z owocami dzikiego bzu, w czekoladzie i lukrze. Galaretki z resztą we owoców, zupka grzybowa,powinnam jeszcze ponaprawiac parę ciuszkiw, ale właśnie zastrajkował i leżę z nogami napilce a tyłkiem i plecami na macie fakira...
                        • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 12.12.20, 19:29
                          Ewcia pisze szyfrem?
                          Czasem tak, ale nie dzisiaj! 😀
                          Dzisiaj Andre Rieu w programie!
                          • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 11:54
                            Cześć. Trzymałam tę piosenkę na piątek, ale czas tak zapitala, że niedziela się z wtorku zrobiła!
                            A tu widać Łódź - Manufakturę, Ławeczkę Tuwima i i nne takie! 😀
                            • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 12:32
                              Czynastego nawet w grudniu jest wiosna...
                              A ja jezdę prezesą, spałam prawie do południ!
                              Dzię.
                              • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 14:10
                                Zazdroszczę Ci tego spania do południa, też bym se poprezesiła, a co!
                                Ale ja kota nie mam, nawet pod domem...
                                Przez ostatnie miesiące sypiam po 2 - 3 godziny na dobę, choć dziś jakoś dłużej to trwało
                                - może 4 i pół? 😀
                                • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 17:59
                                  SKS, Myqu, SKS...
                                  Też miewam wink
                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 18:10
                                    Pieczecie pierniczki?
                                    • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 19:07
                                      Nie, ale zakupilim i pierniczków i mazaków lukrowych. Z napisami idzie nam kiepsko, ale ***** *** wychodzi nieźle!
                                      • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 19:35
                                        A choinecke z osmioma cubeckami na osiem gwiazdecek juz znalazla?
                                        • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 19:39
                                          Pięknie będzie
                                          • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 19:47
                                            Piękna! wink
                                          • se_nka0 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 19:49
                                            Piękna choinka smile

Wymieniamy się wieściami - ja z pipidówka a forumka ze stolicy - i nie są to takie złe wieści wink
                                            Bywszy osobiście tu i tam , obiedwie wróciłyśmy do domu zadowolone.
                                            Z bliska lepiej widać wink

Dobrej nocy.
                                      • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 11:00
                                        Ewciu, ómarłaś mnie! 😀 🤣
                                    • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 13.12.20, 20:48
                                      Nawet trzy rodzaje 😁
                                      • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 10:42
                                        No, to dzis mija rok, jakem tesciowa smile))
                                        Miłego
                                    • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 12:08
                                      Nie, tylko gwiazdki przyklejam! 😀
                                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 11:02
                                    Jasne, że SKS! 😀
                                    • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 11:32
                                      Cześć. Jasno się za oknem zrobiło, jak nie wiem co!
                                      Czekoladzie gratuluję bycia roczną teściową!
                                      A czy Ty nie jesteś aby świekrą? 😀
                                      Dzisiaj Łukasz Rybarski - obok Maurycego Polaskiego, Beaty Rybarskiej i Andrzeja Kozłowskiego i Tomasza Olbratowskiego - członek Kabaretu po Wyrwigroszem! 😀
                                        • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 12:07
                                          O matko sad( Wielki zal ['][']
                                      • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 12:09
                                        Wedle wszelkich słowników, o ile umiem czytac ze zrozumieniem, to jedka tesciowa jestem....
                                        • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 14:01
                                          Moryc uradował mnie podwójnie, bo w Wojnickim też się kochałam. wink Ten drugi z kabaretu jak dla mnie nadekspresyjny, nie wytrzymuję.
                                          Sino, ale wyjściowo i wyjezdnie, to se byłam na łonie.
                                          Dzię!
                                          • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 14:02
                                            PS Balamuku wyjaśniłam cycatkę.
                                          • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 14:44
                                            Nie dla mnie sznur radiowozów ale coś upiekę. Szkoda marnować inspirację
                                            • felis2 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 17:24
                                              Przeszukiwałam czeluście internetów w poszukiwaniu rady na złapabie próbki kociego sioo. Rekordowa była rada, by przyuważyć kotka udającego się w celu i podetknąć pod zadek chochelkę.
                                              Zamknięcie kotka w towarzystwie kuwety pustej lub z plastikowym 'żwirkiem' wydawało się sensowniejsze.
                                              Ale.
                                              Co mam zrobić, jeśli kotek życzy sobie kontaktu z naturą i kategorycznie odmawia współpracy?
                                              A próbka powinna być świeżutka, 2h max. No to jak mam przekonać kotka, żeby nie dość, że siknął do kuwety, to jeszcze w stosownych godzinach? Hę?
                                              Teoretycznie można kotka podpiąć w gabinecie do kroplówki, nawodnić, nafaszerować lekami moczopędnymi.
                                              Ale.
                                              Nie tego kotka.
                                              Tego kotka w celu jakichkolwiek zabiegów trzeba najpierw nafaszerować środkami uspokajającymi.
                                              Stan aktualny jest taki, że kot jest aresztowany z kuwetami, ja siedzę z nią i perswaduję, ona mnie olewa, a po drugiej stronie drzwi pilnuje nas pies, zazdrosny i zaintrygowany do szaleństwa. Rozważam zainstalowanie na kocie pampersa na szelkach, tylko nie wiem czy da się z niego coś odzyskać. Albo przyklejenia do zadka woreczka. Baca wykręcający kota pcha się coraz natrętniej.
                                              • balamuk Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 18:25
                                                big_grinbig_grinbig_grin
                                                Przepraszam, jestem świadoma, że dla ciebie to mało zabawne, ale tekst boski. smile
                                                Chochelką...
                                                • jottka Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 14.12.20, 21:49
                                                  ale nie rozumiem - w wypadku kotów niechętnych do współpracy to ta chochelka jest najlepszym rozwiązaniem... chodzi o to, że ona ma długą rączkę, którą możesz nawet z pewnej odległości podetknąć tę chochelkę pod koci zadek i zebrać, co trzeba. kot jak już zacznie, to nie może przestać, szczęśliwie odruch działa. poza tym jak się uda solidnie napoić kota, to wet jest w stanie ściągnąć mocz z kociego pęcherza, tylko musi w tym pęcherzu coś być. - poza tym jeszcze, jak ona lubi spacerować, to można próbować usypać świeżutki piaseczek w jakimś ulubionym miejscu, no i zaczaić się ze wspomnianą chochelką.
                                                  • felis2 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 15.12.20, 08:32
                                                    Potencjalna skuteczność chochelki nie zmienia faktu, że jest to śmiesznebig_grin
                                                    Za rekord absurdu uznałam mycie kota przed pobraniem próbki.
                                                    Problem w tym, że ten konkretny kot ma swoje cechy szczególne, przy których różne, może i dobre sposoby, są mało użyteczne. Póki co stanęło na aresztowaniu kota w towarzystwie kuwety z plastikowymi granulkami i grzecznym proszeniu, żeby podzieliła się urobkiem. Wczoraj nawet osiągnęłam sukces, a już ją podejrzewałam, że wrednie poczeka aż zamkną gabinet.
                                                  • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 15.12.20, 13:27
                                                    Gratulacje dla kota i łowczyni! Im dłużej obcuję z Gosianką, tym więcej się uczę o kotach i już wiem, jaką radość może pańciostwu sprawić zdrowe kupczenie i siuranie! wink Kotków, rzecz jasna. wink
                                                    Pogoda możebna do życia. Aby do wiosny!
                                                    Dzię.
                                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 15.12.20, 13:33
                                                    Zawsze mi imponuje umiejetnosc przechytrzenia kota. Mam przyjaciolke z kotami i moge sie napatrzec jakie ona sprawnosci, w ramach ewolucji sobie wykreowala. Rąk ma wiecej niz normalny czlowiek ....widzialam ale nie umiem opisac big_grin
                                                  • felis2 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 15.12.20, 16:43
                                                    Byłam z kotkiem u weterynarza. Wią, ze przez grube skórzane rękawice też da się ugryźć człowieka? Mam na kciuku dwa siniaczki, jak od zębów wampira. Głębokich ran kąsanych i szarpanych uniknęłam.
                                                  • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 15.12.20, 19:45
                                                    Znaczy potraktował cię łagodnie! wink
                                                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 03:42
                                                    Asiu, bosko to opisałaś! Tę wieloręczność, znaczy!
                                                    Buuuzi! 😘
                                                    Te genialne fotografie artystyczne Idź pod Prąd - publikuje na FIKu!
                                                    Prawda, że oryginalne?
                                                  • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 12:21
                                                    W szarościach nie widzę nic miłego.
                                                    Po tylu dniach za oknem znudziły mi się.
                                                    A widziałyście pakowanie Buźki do kontenerka za pierwszym podejściem do ciachciach?
                                                    Pani Małgosia nie zamknęła boku kontenerka.
                                                    Buzię dopadła na szafie na górze, przeniosła do kontenera stojącego na łóżku.
                                                    Wetkła kocinę do środka.
                                                    Z ulgą zamknęła klapkę.
                                                    A Buźka myk i pod szafkę.
                                                    Kiciunia spryciunia.
                                                    W tych szarościach tylko KP i filmiki Pani Gosi na YT pozwalają mi po japońsku funkcjonować.
                                                    Witam.
                                                  • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 12:29
                                                    Hanna Stankówna odeszła.
                                                    Niedawno ją sobie przypominałam w roli historyka sztuki i żony doktora.
                                                    Szkoda.
                                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 14:22
                                                    O tak, Hanna Stankówna to wspaniala kobieta i aktorka. Szkoda i smutno.
                                                  • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 14:56
                                                    Ojej, bardzo ją lubiłam...
                                                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 14:58
                                                    Cześć. Mnie jeszcze trzyma przy życiu FB, a na nim FIK, Markomania, Czubaszki, Grupa fanów Wisławy Szymborskiej, Tajemniczy Świat Żydów,Maurycy. Polaski, Paweł Lęcki, Tomasz Olbratowski, Grupa Fanów Kabaretu Hrabi i jeszcze parę!
                                                    Szaro tak, jakby te wczorajsze słonice zeżarły całe światło z nieba!
                                                    Asia w zeszłym roku wkleiła nam procesję z okazji święta Łucji, co kaganek oświaty przyniosła i świecami czerń nocy rozjaśnia!
                                                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 16:44

Coś dla Was.
                                                  • asia.sthm Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 16:56
                                                    To najpiekniejszy film rysunkowy jaki w zyciu widzialam. Ogladam go jak trzeba zejsc na ziemie big_grin
                                                  • ewa9717 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 16.12.20, 20:11
                                                    Bardzo smakowity! wink
                                                  • eulalija Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 17.12.20, 14:10
                                                    Kolejny bury dzień.
                                                    I jak tu nie przeklinać?
                                                    Witam.
                                                  • czekolada72 Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 17.12.20, 15:45
                                                    Szaro buro i ponuro, pośrodku z błękitnym przebłyskiem - taki będzie maj 🤔
                                                    Wróciliśmy z Bratankiem z zakupów, B kupował prezent dla Taty,na jego okrągłe, właściwie- kanciaste 🤣- urodzinki - 44 😁
                                                  • m_y_q Re: Dzyń, dzyń, dzwoneczki Grudnia słychać 17.12.20, 21:04
                                                    Cześć! A w Trybku było pięknie - niebieskie niebo, te rzeczy!
                                                    Moryś dziś (dziś), o Kwachu!