czekolada72 05.03.21, 19:26 Zaczynam od babskiej literatury, z akcją w Kraku i nad Bałtykiem. lubimyczytac.pl/ksiazka/4350265/antykwariat-spelnionych-marzen Antykwariat spełnionych marzeń / Dorota Gąsiorowska Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_y_q Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 05.03.21, 21:58 Męczę tego Chłopca z lasu H. Cobena - a właściwie - Coben zamęczył mnie tym prawie na śmierć! 😀 Czekolado, wczoraj Grażyna Jeromin-Gałuszka ogłosiła na swoim profilu na FB, że jej następna książka to będzie dalsza część Magnolii. Ucieszyłam się! 😀 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 07.03.21, 15:54 O, ja też się cieszę! a póki co inna moja ulubiona Autorka lubimyczytac.pl/ksiazka/4933207/pod-sloncem-italii Pod słońcem Italii / Ondine Cohane, Frances Mayes Odpowiedz Link
m_y_q Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 07.03.21, 16:15 Lubię Frances Mayes i jej książki o Toscanii! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 09.03.21, 13:54 lubimyczytac.pl/ksiazka/9976/pan-samochodzik-i-bursztynowa-komnata-tom-1---wilczyca-z-jantaru Pan Samochodzik i bursztynowa komnata Tom 1 - Wilczyca z jantaru / Jerzy Szumski Pod słońcem Italii to nie powieść, a taki autorski przewodnik/poradnik Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 10.03.21, 12:14 I tom drugi: lubimyczytac.pl/ksiazka/10160/pan-samochodzik-i-bursztynowa-komnata-tom-2---krzyz-i-podkowa Pan Samochodzik i bursztynowa komnata Tom 2 - Krzyż i podkowa / Jerzy Szumski Cykl: Pan Samochodzik (tom 18.2) Móc się tak teleportować i już już zwiedzać szlakiem Pawła i Jacka!! Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 11.03.21, 14:10 w ramach kryminałów czeskich trafiłam na powieść dla młodszych nastolatków (chyba) z gatunku powieści niesamowite - "Truchlin" Vojtecha Matochy. jakbym była dzieckiem, to bym się strasznie bała Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 12.03.21, 09:00 Nizapomniany Hamburg, choc śladowo ukazany, i Torun, do którego jakże bardzo chciałabym wrócić! lubimyczytac.pl/ksiazka/10064/pan-samochodzik-i-arsen-lupin-tom-1---wyzwanie Pan Samochodzik i Arsen Lupin Tom 1 - Wyzwanie / Arkadiusz Niemirski Cykl: Pan Samochodzik (tom 30.1) Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 12.03.21, 20:52 Najpierw Lars Bill Lundholm, "Oddech smoka". Pewnie byłoby do wytrzymania, gdyby nie tłumaczenie, a tłumaczenie kosz-mar-ne. Bardzo odradzam. Next - Maria Adolfsson, "Podstęp" i "Sztorm", recenzje mają mieszane, mnie się podobały i całkiem dobrze czytały. Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 13.03.21, 13:29 To jeszcze Camilla Grebe i Asa Traff, "Bardziej gorzka niż śmierć". Auć. Właściwie nie kryminał, tylko jakieś wytłoki pseudopsychologiczne, ja się na psychologii nie znam, ale racjonalny laik we mnie zbyt często walił podczas lektury łbem o mur i jęczał: Ludzieee, ratunku, to nie ma żadnego sensu!!! Może i pomysł całkiem, całkiem, za to wykonanie... Lepiej sobie darować. Odpowiedz Link
felis2 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 18.03.21, 14:44 balamuk napisała: > Najpierw Lars Bill Lundholm, "Oddech smoka". Pewnie byłoby do wytrzymania, gdyb > y nie tłumaczenie, a tłumaczenie kosz-mar-ne. Bardzo odradzam. Next - Maria Ado > lfsson, "Podstęp" i "Sztorm", recenzje mają mieszane, mnie się podobały i całki > em dobrze czytały. > Zaczęłam słuchać tego "Podstępu" - ale póki co ciągle nic się nie dzieje. Dam jeszcze szansę, ale chyba wolę jak trup jest od razu Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 15.03.21, 14:03 lubimyczytac.pl/ksiazka/10065/pan-samochodzik-i-arsen-lupin-tom2---zemsta Pan Samochodzik i Arsen Lupin Tom2 - Zemsta / Arkadiusz Niemirski Cykl: Pan Samochodzik (tom 30.2) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 16.03.21, 16:05 lubimyczytac.pl/ksiazka/4940549/apteka-pod-zlotym-mozdzierzem-obca Apteka pod Złotym Moździerzem. Obca / Lucyna Olejniczak Cykl: Kobiety z ulicy Grodzkiej (tom 0.1) Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 17.03.21, 01:10 Michal Sykora, Człowiek pana ministra, o tu: www.wydawnictwoafera.pl/czlowieka-pana-ministra,id79.html piękne, znaczy kryminał w porządku, ale opisy życia uniwersyteckiego (w Ołomuńcu) jak z życia wzięte i cała reszta, kryminał czeski jest debest teraz zabrałam się za pana Brezinę, będę relacjonować. Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 17.03.21, 21:35 Relacjonuj, czeskie są velmi dobre. Uczciwie zwracam kawałek honoru Kamilce Grebe. Serii z panią psychosirotą więcej nie tknęłam, spróbowałam za to z ciekawości to, co napisała indywidualnie - "Stąpając po cienkim lodzie" i "Dziennik mojego zniknięcia". Całkiem udane thrillery. Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 18.03.21, 00:25 znajdź tego Sykorę, opisy życia uniwersyteckiego, a zwłaszcza rad naukowych są boskie poza tym pan miewa miłe odloty, ale cytat jutro, bo zasypiam. Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 19.03.21, 13:51 Sykorę zakonotowałam, brzmi smacznie, mniam. Ktoś mnie powie, dlaczego e-booki są takie drogie? Jottko, a znasz Vaclava Erbena? Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 20.03.21, 00:35 Sykora 28,40zl na ebookpoincie, no nie najtaniej, ale poczekaj w spokoju, ten portal lubi przeceny, a święta idą. a Erbena nie znam, mam poznać? Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 20.03.21, 12:43 Poznaj! On z minionej epoki i według obecnych kryteriów zapewne zostałby uznany za seksistę, ale kryminałki są boskie. Trzy wyszły po polsku. Poczekam na obniżki albo wreszcie pojadę do pl i kupię sobie na papierzu. Taniej. Wrrr. Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 20.03.21, 13:08 ok, już się zapisałam w kolejkę na Kalinowym, rozchwytywane dzieła jak widać a poza tym sprawdzę za bytności w mieście, czy gdzieś w taniej jatce nie ma przystępnej cenowo czeszczyzny. coś cię jeszcze interesuje? Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 24.03.21, 01:31 Klevisowej "Złodziejka opowieści", znalazłam w necie za rozsądną cenę, ale mi płatności nie przyjmuje, głupie... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 19.03.21, 11:56 lubimyczytac.pl/ksiazka/4911704/zlodziejka-truskawek Złodziejka truskawek / Joanne Harris Cykl: Vianne Rocher (tom 4) Idealnie wpisuje się w czas przedwiośnia i przedwielkanocny. Nadal kusi czekoladą, ale i truskawkami. I daje nadzieję na... kolejne tomy Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 20.03.21, 15:06 lubimyczytac.pl/ksiazka/4937131/wyjdz-za-mnie-kochanie Wyjdź za mnie, kochanie / Krystyna Mirek Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 21.03.21, 10:57 ps://lubimyczytac.pl/ksiazka/274605/winne-strony-opowiesc-o-pasji-ktora-zmienia-zycie Winne strony. Opowieść o pasji, która zmienia życie / Marek Kondrat Bardzo mnie ta książka rozczarowała, bo pasji w niej ani śladu. Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 21.03.21, 12:41 no to proszę, książka maniaka Christopher Skaife, Strażnik kruków. pan pracuje jako "ravenmaster" w Tower, czyli czule zajmuje się królewskimi krukami zamieszkującymi Białą Wieżę. sympatycznie napisane, wiele ciekawych a nieoczywistych informacji (np. że o stanowisko strażnika kruków można się ubiegać, mając za sobą 20 lat służby wojskowej i to ukończonej w stopniu minimum chorążego Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 24.03.21, 01:33 Ci pracodawcy też chyba nieco maniakalni. Dlaczego akurat chorąży, wiadomo? Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 24.03.21, 11:46 podejrzewam, że chodzi o najniższy stopień oficerski, a co za tym idzie - stosowne wykształcenie ogólne. w ramach obowiązków nie tylko dbasz o zwierzątka, ale i oprowadzasz liczne grupy szkolno-turystyczne po Tower, pogadanki urządzasz, no w ogóle działasz edukacyjnie. tradycyjne kapralskie talenta nie wystarczą Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 22.03.21, 18:38 lubimyczytac.pl/ksiazka/9989/pan-samochodzik-i-zaginiony-pociag Pan Samochodzik i zaginiony pociąg / Tomasz Olszakowski Cykl: Pan Samochodzik (tom 26) Karkonoszy i Dolnego Śląska nigdy dość! Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 24.03.21, 15:36 Sarah Hilary - cykl z komisarz Marnie Rome. Niezłe, niezłe. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 24.03.21, 18:42 lubimyczytac.pl/ksiazka/9872/pan-samochodzik-i-czarny-ksiaze Pan Samochodzik i Czarny Książę / Tomasz Olszakowski Cykl: Pan Samochodzik (tom 44) Chociaż archeologia przegrywa u mnie zdecydowanie z taka na przykład historią czy historią sztuki - to uczciwie trza przyznać, że ten tom jest niezły i nawiązuje wspaniale do archeologicznych początków PS. lubimyczytac.pl/ksiazka/9993/pan-samochodzik-i-wiezien-jasnej-gory Pan Samochodzik i więzień Jasnej Góry / Tomasz Olszakowski Cykl: Pan Samochodzik (tom 47) Jakos tak mi Olszakowski wychodzi ciurkiem.. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 31.03.21, 20:47 I na koniec - również PS lubimyczytac.pl/ksiazka/9992/pan-samochodzik-i-zagadka-kaszubskiego-rodu Pan Samochodzik i zagadka kaszubskiego rodu / Arkadiusz Niemirski Cykl: Pan Samochodzik (tom 48) Bardzo dobry pomysł na wakacje! Sama historia - też niezła. Minusem, sporym, jest to, o czym inni Opiniotwórcy pisali - rozdwojenie osobowości Pawła Dańca. Odpowiedz Link
balamuk Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 31.03.21, 22:36 James Hadley Chase. Poczytam jeszcze trochę i się wypowiem. Odpowiedz Link
jottka Re: W marcu - książek jak w garncu ;) 01.04.21, 12:08 Zbigniew Rokita, Kajś. Opowieści o Górnym Śląsku (Czarne) - świetne. zwłaszcza z perspektywy mieszkańca Ziem Odzyskanych, niekoniecznie śląskich. Odpowiedz Link