Dodaj do ulubionych

Stycznioczytanki.

04.01.23, 15:27
Przedświąteczny zaciąg raczej nieudany:
Donato Corrisi, sztuk 3, a stoi tego na półce z metr; do przebrnięcia na biezpticziu.
Ada Tulińska - grafomania a la gimbaza.
Kathryn Croft - "pozwól mu odejść", kiepskie.
Agnieszka Jeż - 3 sztuki z Wierą Jezierską. Da się przeczytać, ale dudy nie urywa.
Ewa Szponar - "Fabryka splendoru". Rzecz o festiwalach filmowych, niby powinno być ciekawe, ale zarzuciłam, bo: zwarte stronice małego druku, czasem tylko z jednym akapitem, dodudnie się czyta; ani jednego zdjątka; napisane bez błysku.
2 spośród chyba 9 kryminały spółki Hjorth/Rosenfeldt (już 1 czy dwa czytałam, chętnie kolejne), niezłe!
I to by było na tyle, owy zaciąg dopiero jutro, dziś drugi rząd. wink
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Stycznioczytanki. 04.01.23, 20:38
      "Agla" Radka Raka, o ile jeszcze nie polecałam, pięknesmile urban fantasy, no śliczna przygodówka, ale to się dzieje w fantastycznym Krakowie, pan się bosko nabija z rozmaitych cech uniwersytetu i studentów, dzielnice quasi-żydowskie pomieszane z dziwną Wielką Hutą, no piękne. I Sofja Kluk, literacka córka historycznego sławnego botanika, też świetna postać. i nawet miłorząb przed Ogrodem Botanicznym uwiecznionysmile

a "Skórę i ćwieki na wieki" Jarka Szubrychta już reklamowałam? genialne, jak metal jest mi doskonale obojętnysmile świetny tekst autobiograficzny, pokoleniowy, antropologiczny, co tam jeszcze, i z boską ironią pisany.

z kryminałów właśnie skończyłam "Diabelską lalkę" Yrsy Sigurdardottir, dobra jak zwykle, no ale to żadna nowość. może tylko ciut trudno uwierzyć, że na Islandii wszyscy się znają, wskutek czego nawet porządnego morderstwa popełnić nie sposóbsmile

• balamuk Re: Stycznioczytanki. 08.01.23, 18:54
        Choć wolę Arnaldura, Yrsy już dawno nie czytałam, poszukam sobie.
        Dużo różnych przeczytałam w ciągu ostatniego miesiąca, ale większość jednorazowego użytku, czili można sobie darować. Tylko jedna autorka sprawiła, że czytałam z prawdziwym podziwem - Liane Moriarty. Przypadkiem wpadły mi w ręce "Sekret mojego męża" i :Wielkie kłamstewka", nie rwałam się, bo myślałam, że harlequiny, ale zaczęłam na zasadzie "i tak mogę odłożyć po pięciu stronach". Nie odłożyłam, polecam. Naprawdę dobrze napisane.
    • czekolada72 Re: Stycznioczytanki. 09.01.23, 07:13
      lubimyczytac.pl/ksiazka/227917/minimalizm-po-polsku
      Minimalizm po polsku / Anna Mularczyk-Meyer
      W sumie to przepisanie bloga.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844762/klatwa-jacwingow
      Klątwa Jaćwingów / Andrzej Irski
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 137)
      Suwalszczyzna i Jaćwingowie.
      • ewa9718 Re: Stycznioczytanki. 18.01.23, 11:30
        No, "Agla" fajnie się czyta. Ale np. u Pratchetta czy Ursuli Le Guin bez zastrzeżeń zanurzam się w świat kompletny, a u Raka widzę to stąd, to stamtąd, a to z ... Baltazara Gąbki wink i sama nie wiem, czy rozpoznawanie smaczków bardziej mi się podoba i bawi, czy wkurza. wink Ale wkurzając, nie ujmuje niczego przyjemności lektury. wink
        Niejaka Dyda Ewelina - "Przychodzę nie w porę", moim zdaniem nie do przebrnięcia, aż chciałoby się zacytować moją ulubioną recenzję ulubionego pana Antoniego.
        Kolejny Sandrone Dazieri - nieźle się czyta, ale ja wciąż nie ogarniam, czy to realizm, czy jakieś sf.
        No i Greta Drawska, w cywilu Małgorzata Hayles - "Rytuał" i "Stos" dwie z trzech (też przeczytam) zbrodniczych opowieści wink dziejących się w okolicach pipidówka, Szkoda tylko, że pipidówek, acz często wspominany, jest w oku cyklonu, gdzie cisza, a zagłębiem zbrodni jest inny pipidówek, 15 km na prawo, a rozwiązuje zagadki duet prokuratorka i komisarz z pipidówka 15 km na lewo. W każdym razie czytalne, a autorka nieźle odrobiła lekcje z historii i topografii, a ze czasem tubylca pewne rzeczy bawią, niech ta! wink
        • balamuk Re: Stycznioczytanki. 21.01.23, 21:56
          Ciemność zawsze ją przerażała, zwłaszcza że wtedy zwykle widziała gorzej.
          Musiałam się podzielić.
          Jak skończę, napiszę w sposób uporządkowany. wink
      • czekolada72 Re: Stycznioczytanki. 23.01.23, 07:38
        lubimyczytac.pl/ksiazka/273843/minimalizm-dla-zaawansowanych
        Minimalizm dla zaawansowanych / Anna Mularczyk-Meyer
        Absolutnie odradzam!

lubimyczytac.pl/ksiazka/247408/tak-kochali-galicjanie
        Tak kochali Galicjanie / Bogna Wernichowska
        O miłości, zakochaniu, mniej czy bardziej znanych Galicjan. Na przykład Albin Dunajewski nim został księdzem mając 40 lat - stracił smiertelnie trzy narzeczone.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4807101/roza-i-cis
        Róża i cis / Mary Westmacott
        Nudna. To według mnie najsłabsza książka Agathy, a właściwie Mary. Chyba czytanie książki telefonicznej byłoby atrakcyjniejsze,!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4956142/miasteczko-mordercow
        Miasteczko morderców / Alek Rogoziński
        Cykl: Róża Krull na tropie (tom 4)
        lubimyczytac.pl/ksiazka/4966466/zlap-mnie-jesli-umiesz
        Złap mnie, jeśli umiesz / Alek Rogoziński
        Cykl: Róża Krull na tropie (tom 5)
        Bardzo polecam Rogozińskiego!

lubimyczytac.pl/ksiazka/5011451/kto-zabil-mamusie
        Kto zabił mamusię? / Małgorzata Starosta

Delikatnie w stylu guruowego Zbiegu okolicznosci. (jezeli nie pomylilam tytułu...) czyli synowa i tesciowa o tym samym imieniu i nazwisku.

lubimyczytac.pl/ksiazka/10053/pan-samochodzik-i-pasazer-von-steubena
        Pan Samochodzik i pasażer Von Steubena / Sebastian Miernicki
        Cykl: Pan Samochodzik (tom 60)
        Książka jest niezła, chociaż nie porywająca, i minusów ma moc.
        Największym plusem - akcja dziejąca się w Piaskach na Mierzei, niczym u Joanny Chmielewskiej! smile
        Ciągle jeszcze w pełni sił Pan Samochodzik!
        Paweł Daniec jako jego młody jeszcze pomocnik/współpracownik.
        Nawiązanie do Zagadek Fromborka. Harcerze i młodzież szkolna. Wehikuł. Młody Batura. Piękne kobiety, tym razem działające na Pawła. Mądry, rudy pies, znowu niczym u JCh.
        Jest też kontynuacja poprzednich przygód Pawła i jego zakochania.
        Sama historia, to historia o poszukiwaniach skarbów zgrabionych przez Niemców w czasie II Wojny Światowej, to temat niewyczerpany, tak jak niewyczerpane są pomysły na to co stało się z Bursztynową Komnatą. Inna rzecz, ten największy minus, że książka zupełnie bezpłciowa, bez żadnej ikry.
        • czekolada72 Re: Stycznioczytanki. 30.01.23, 07:10
          lubimyczytac.pl/ksiazka/5052645/gdzie-sa-moje-zwloki
          Gdzie są moje zwłoki? / Małgorzata Starosta
          Bardzo dobra komedia kryminalna, z poważnym watkiem historycznym.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5033313/cynamonowe-gwiazdy
          Cynamonowe gwiazdy / Małgorzata Starosta
          A to słabsza obyczajówka z watkami romansowymi, ale ciągle dobra!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4853476/sloneczniki-po-burzy
          Słoneczniki po burzy / Ewelina Maria Mantycka
          Cykl: Saga rodziny z Ogrodowej (tom 1)
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4876977/duszacy-zapach-bzu
          Duszący zapach bzu / Ewelina Maria Mantycka
          Cykl: Saga rodziny z Ogrodowej (tom 2)
          Dwa pierwsze tomy cyklu. Pomysł niezły, ale Autorka nie udzwignęła ciężaru tegoż i w efekcie zupełnie bezpłciowa akcja, bez ikry, za to tło krajoznawcze niezłe.

lubimyczytac.pl/ksiazka/154728/bog-nigdy-nie-mruga-50-lekcji-na-trudniejsze-chwile-w-zyciu
          Bóg nigdy nie mruga. 50 lekcji na trudniejsze chwile w życiu / Regina Brett
          Jak sam tytuł wskazuje - 50 lekcji. Niektóre oklepane, niektóre znane, ale wszystkie dajace do myslenia.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4964812/klub-5-rano-szczesliwy-poranek-zmienia-wszystko
          Klub 5 Rano . Szczęśliwy poranek zmienia wszystko / Robin Sharma
          Okrzykniecie tej książki za bestseller uwazam za gruba pomyłkę. Nie polecam!
          • ewa9718 Re: Stycznioczytanki. 30.01.23, 10:41
            Pośpieszny zaciąg: "Wiatr" Igora Brejdyganta - rozczarowanie, 2 razy Jack Reacher, trochę mnie nuży jednym schematem, ale da się; 2 razy Chris Carter - czytalne; Sławomir Koper "Gwiazdy kina PRL" - kilka nieznanych ploteczek, a poza tym irytujące, bo bez żadnej fotografii, czyli dla młodszych od dinozaurów czytelników dość kiepsko, no i ta kretyńska maniera pisania per pani Beata, pani Pola, pan tadeucs czy inny pan Daniel 0o bohaterach obrazków...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka