Dodaj do ulubionych

Czytelniczymy kwietniowo

02.04.23, 13:50
Jak to tak, krzywa nam spada, do roboty. wink

Na odmianę Norwegia i Ruth Lillegraven, jestem w trakcie drugiej części mhocznego thhilleha. Może być, jednakowoż należy się pogodzić z brakiem choćby jednej, jedniutkiej sympatycznej postaci.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 02.04.23, 16:02
      jakby ktoś chciał czytać ostatni cykl Jeffery'ego Deavera, skądinąd fajnego pisarza od sensacji i kryminałów, tego z Colterem Shawem, to na własną odpowiedzialność - pierwszy tom jeszcze w sumie czemu nie, ale teraz już bodaj trzeci ("Ostatni dowód") i to jest na zmianę wyciąganie królika z kapelusza, dopisywanie jakichś niebywale ważnych wątków, które zdychają w międzyczasie, a za to co by się nie działo to nasz bohater jest samonajmądrzejszy i wszystko zawsze przewidział na pińćset ruchów do przodu. męczące jak nieszczęście.

• balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 02.04.23, 21:36
        Deavera kiedyś jedno coś czytałam, nie podszedł.
        A pisałam o greckiej trylogii kryzysowej Petrosa Márkarisa?
        • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 03.04.23, 00:21
          kojarzę trylogię, ale wypowiedzi niesmile
          • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 03.04.23, 09:23
            Na razie 2 tomiszcza spółki Hjorth/Rosenfeldt. Może aż adriana nie urywają, ale całkiem, całkiem.
            • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 03.04.23, 20:49
              To o trylogii napiszę później, bo teraz pochłaniam "Niestety wszyscy się znamy" Bohdana Smolenia i Anny Karoliny Kłys i łza mi się w oku z różnych powodów, ech.
              • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 05.04.23, 12:10
                Jurij Wynnyczuk, Tango śmierci - jakby ktoś chciał powieści takiej trochę hrabalowskiej w duchu, rozgrywa się w kilku płaszczyznach czasowych we Lwowie (obejmuje cały XX w. i wszystkie tamtejsze narodowości, czyli Polaków, Ukraińców, Żydów, Rosjan, kto tam jeszcze się plątał), czyta się dobrze, zwłaszcza jak ktoś sentymenty w tamtym kierunku żywismile
                • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 05.04.23, 14:23
                  O, ja by chciał, ale chyba w pipidówkowej bibliotece nieosiągalne...
                  Zaliczyłam pierwszą Donnę Leon, słaba, a do tego irytujący przekład z zachowaniem nie tylko mnóstwa dottore, dottoressa, signorina i całego mnóstwa włoskich terminów, których znaczenia niekoniecznie każdy się domyśla. Wią, to już niemiecka ekranizacja z wyglądającym na zagubionego Brunettim/Kockischeem i wyglądającym jak idiota jego szefem Pattą/Degenem lepszy!
                  Wpadł mi w rece kolejny kryminał koreański jeong You Jeong; kompletna egzotyka, ale czytalna.
                  • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 05.04.23, 20:12
                    Donna też mi nie podchodzi. Za to trafiłam (oczywiście przypadkiem) na Steve'a Hamiltona i jego Alexa McKnighta, walczącego nieco wbrew sobie z różnymi draniami, problemami życiowymi i meteorologią na północnym zadupiu stanu Michigan, gdzie bardziej na północ jest już tylko most i Kanada. I dalszy ciąg miast(eczk)a, żywcem Cieszyn. wink Trochę tak, jakbym wróciła do klasyki w rodzaju MacLeana, Dicka Francisa czy Quentina, przyjemność i dużo śniegu w bonusie. smile
                    • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 05.04.23, 20:59
                      A, zapomniałam się czepić: ludzie, to największe z Wielkich Jezior nazywa się po polsku GÓRNE, a nie jezioro Superior, no!
                      • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 07.04.23, 20:47
                        Skończył mi się Hamilton. Przez chwilę nie mam żadnej roboty, więc zaczęłam "Ludową historię Polski" Adama Leszczyńskiego, zapowiada się smakowicie. wink
                        • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 08.04.23, 14:14
                          mam na kindlu, ale ponieważ mam, to uczytałam parę rozdziałów, yyy... biografię Susan Sontag za pińć złotych też mam i też jakby leży odłogiem. lepiej pożyczać, zdecydowaniesmile

a tak w ogóle czytam (bo muszę oddaćsmile "Córeczkę" Tamary Dudy - i to jest dziwne, a dobre. o wojnie w Donbasie w 2014 r., ale oczami narratorki-odmieńca (tajemniczo znikniona matka, nagły wybuch talentu plastyczno-wizyjnego, niepozorna mysza z potencjałemsmile - na razie to jeszcze większa połowa przede mną, ale zdecydowanie czytable. a, i taki trzeźwo-groteskowy styl, to nie jest żaden wzruszający harlekin.
                          • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 11.04.23, 15:35
                            Też mi zalegają różne wink i staram się je pożytkować w miarę systematycznie, ale i tak się mnożą.
                            Leszczyńskiego przeczytałam jednym cięgiem, wydał mi się bardziej uporządkowany niż "Chamstwo". Oczywiście ujęcie też inne. Równie oczywiście - pewnych rzeczy mi tam brakuje i gwałtownie potrzebuję historyka, którego mogłabym pomęczyć. smile
                            • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 14.04.23, 13:45
                              a czekaj, "Chama i pana" prof. Chwalby i Harpuli czytałaś? Tym razem to nie jest taka rozmowa-wykład, tylko leksykon głównych pojęć w nagle ludowiejącej historii naszej, wiele rzeczy wyjaśnia z punktu widzenia zawodowych historyków.

no i "Córeczkę" zdecydowanie polecam, świetne.
    • czekolada72 Re: Czytelniczymy kwietniowo 15.04.23, 17:27
      lubimyczytac.pl/ksiazka/243429/vinci-scenariusz
      Vinci: Scenariusz / Juliusz Machulski
      Scenariusz i wywiad z Machulskim. Cóż... ja nieobiektywnie uwielbiam ten film!!

lubimyczytac.pl/ksiazka/5007917/po-trupach-do-celu
      Po trupach do celu / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/5019106/bardzo-cichy-rozwod
      Bardzo cichy rozwód / Alek Rogoziński

Bardzo goraco polecam obie!!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844770/kronikarz-z-upa
      Kronikarz z UPA / Andrzej Irski
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 143)
      Węgorzewo i tajemnice UPA. Gdyby tylko "śledztwo" prowadził kto inny , a nie Krzysztof P.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844771/sledztwo-w-brzesciu-kujawskim
      Śledztwo w Brześciu Kujawskim / Paweł Wiliński
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 144)
      Brześć Kujawski, jako zachęta do zwiedzenia. I tyle z plusów. Paweł dalej cierpi na sklerozę - Autor nadal nie pamięta, że Paweł za szefa miał Tomasza NN. Tajemniczy rękopis Ignacego Danielewskiego jest wyłącznie pretekstem do tego, by historyk sztuki prowadził śledztwo w sprawie morderstwa, którego nie było.

lubimyczytac.pl/ksiazka/3822271/milosc-i-aspiryna
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4660624/jasna-sprawa
      Dwa pierwsze tomy obyczajowo-romansowego cyklu pani Kursy, ktora pisze świetne komedyjki kryminalne, ale obyczajowe można sobie zupełnie darowac!
      • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 17.04.23, 12:33
        Zostałam na weekend z trzema książkami:
        Nowa Ann Cleeves - "Zmory przeszłości", nie Szetlandy i nie Vera. Cóż mogę powiedzieć, nie Szetlandy i nie Vera...
        "Kuśnierz" niejakiego Kościelnego Piotra, a to autor bestsellerowego "zwierza", prywatny deDektyw, specjalista ds. windykacji terenowej, instruktor samoobrony, rekreacji i sportu, prowadzi szkolenia...Rany, Puzyńska to przy nim dziecko Miłosza i Tokarczuk! Takiej grafomanii dawno nie widziałam! Masochstycznie przebrnęłam, zajęło mi to 2 dni, na szczęście dla mojego zdrowia psychicznego dotleniałam się "Ziobranoc Europo" pana Krzysieńka Daukszewicza...
        • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 17.04.23, 14:01
          a tak, czytałam te "Zmory", też bez wzruszeniasmile a nowy Michael Connelly "Ciemną nocą" też taki sobie. coś w rodzaju kroniki filmowej z życia detektywa policji Los Angeles, czytable, bo to w końcu Connelly, ale dwadzieścia wątków z jednym niby dominującym w sumie usypia.

za to wpadło mi w ręce "Trudno powiedzieć" Łukasza Lamży, takie eseje o niejednoznaczności pojęć rasa, płeć, inteligencja itp., nie żeby jakieś nowe światy odkrywało, ale bardzo przyjemnie się czyta.
          • papuga_ara1 Re: Czytelniczymy kwietniowo 20.04.23, 16:22
            A Wiecie, co ja teraz czytam?... Sagę rodu POŻYCZALSKICH sobie powtarzam 🙃😄
            • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 20.04.23, 18:34
              O, to i młodzież tak ma! A ja już myślałam, że tylko sklerotyki i chlory. wink Ostatnio "Mały lord".
              • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 21.04.23, 11:34
                Marta Zaborowska - "Lęki podskórne" - czytałam już jej jakieś z detektywką Julią Krawiec, dudy nie urywały, ale się dały, ta raczej nie.
                Sharin Bolton - "Mrok" - niby daś, ale od biedy; albo to kryminał z lekutkim sjensfykszynem, albo ja już jestem ekshum nienadążający za współczesnością.
              • czekolada72 Re: Czytelniczymy kwietniowo 22.04.23, 19:20
                Babcie też tak mają - Muminki, Bullerbyn i Smerfy to w ogóle literatura niezwykle poważna. Na co dzień chodzi cykl np Tosia i Julek...., Misia Marysia, Wróżka Marta czy inne Antkii w ZOO. A, przecie jeszcze 3 misie i Złotowłosa 😁
                • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 22.04.23, 21:55
                  ręce precz od Muminków! to bardzo głębokie, filozoficzne dzieła i ja je czytam w kółko od maleńkoścismile
                  • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 23.04.23, 14:21
                    Howgh. Pożyczalscy zresztą też się dla dorosłych człowieków nadają. smile
                    Odkryłam Carę Hunter, wg. mnie bdb. Zarówno inspektor Fawley, jak i reszta oksfordzkiej ekipy. Cytacik z inspektora: To bardzo ważne sprawy i ktoś powinien się nimi zajmować. Po prostu wolę, żebym nie był to ja. Jakbym własne myśli słyszała. wink
                    • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 26.04.23, 10:55
                      O, chętnie ją odkryję. A na razie skleroza mnie napadła: był kiedyś świetny angielski serial, coś jak " Inspektor Fawley" - nie z jej książek, dokładnie tytułu nie pamiętam. Ktoś coś?
                      Ale skleroza ma i dobre strony. Jak mi się nie chce iść do biblioteki, sięgam po coś z drugiego rzędu. Tym razem padło na "Słonimskiego" Joanny Kuciel-Frydryszak. Czytałam, a raczej chyba przeleciałam wzrokiem przed 10 laty, a to naprawdę świetna książka, ileż w niej odkrywam. No i - niestety -opinie niezrównanego pana Antoniego z lat trzydziestych boleśnie aktualne w pislandii...
                      • jottka Re: Czytelniczymy kwietniowo 26.04.23, 11:55
                        czy ja już reklamowałam "Dziady i dybuki" Jarosława Kurskiego? no niby nie nowość, ale dopiero upolowałam. no i wiedziałam, że p. Kurski z połową postaci historycznych spokrewniony, ale nie wiedziałam, że druhną drużynową jego i jego brata w zuchach była druhna Jola, późniejsza pani prezydentowasmile i że prezydent Kwaśniewski, ilekroć się z szanownym naczelnym spotykają, woła zawsze: "Witam jedną drugą sukcesu wychowawczego mojej żony!"smile

pięknesmile książka też bdb, acz solidny to buch.
                  • czekolada72 Re: Czytelniczymy kwietniowo 26.04.23, 13:21
                    Znaczy co? Mamy nie czytać Wnuczce?
                    • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 27.04.23, 10:02
                      O, odskleroziło mnie. Ten fajny angielski serial to "Detektyw Foyle". Latał przed laty, potem gÓpia, chyba jeszcze na Hallmarku, TVP go kupiła i puszczała chyba w poniedziałek przed południem. Jakby co, polecam.
                      • papuga_ara1 Re: Czytelniczymy kwietniowo 27.04.23, 11:35
                        Balamuku tak, tak, po stokroć tak! Właśnie odkrywam w Pożyczalskich nowe warstwy, takie bardziej dorosłe właśnie smile
                        Na zmianę z nimi odświeżam Guruowego "Pecha" (jak to brzmi!).
                        Oraz zagłębiam się w wody Amazonki poprzez "Podróż różowych delfinów" smile))
                        • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 30.04.23, 00:06
                          Marc Raabe - "Kamerzysta". Dobre, pochrzanione mocno, ale dobre.
                          • balamuk Re: Czytelniczymy kwietniowo 30.04.23, 00:34
                            A, i jeszcze nazwisko autora mnie skusiło, bo jednym z załogantów Kon Tiki był Torstein Raaby i tak mi się jakoś. wink
                            • ewa9718 Re: Czytelniczymy kwietniowo 30.04.23, 10:21
                              Torstein Raaby, rychtyk! O rany, ale to się za młodu czytało! I "A kuku" . wink
                              A ja z pierwszego postu miałam na karteczce DEAVER Jeffrey, śpieszyłam się i łapnęłam w przelocie 5. No i zostałam na całą majówkę z facetem. Jemu chyba wierszówkę płacili. Jestem po "Dwunastej karcie", a w trakcie "Pocałunku stali". No da się przemleć, ale dudy nie urwie...
      • czekolada72 Re: Czytelniczymy kwietniowo 30.04.23, 18:51
        lubimyczytac.pl/ksiazka/270339/caryca-polskiej-mody-swieci-i-grzesznicy
        Zupełnie mnie nie porwała, język .... nawet nie usypiający.... Rozczarowanie sad

lubimyczytac.pl/ksiazka/181899/tajemnica-kolumba
        Dla tych co lubią tajemnice w stulu Dana Browna i Indiany Jonesa. Krzysztof Kolum i rabin Loew; Jamajka, Praga, Kuba ; Żydzi, Maronowie ; legenda o golemie i legendy jamajskie.

lubimyczytac.pl/ksiazka/265764/incydent-na-kanarach
        Ostatni tom cyklu o detektywie Bobie Burnsie, tym razem na Kanarach.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5040744/pod-czerwonym-aniolem
        Zestaw zbrodni pod Tatrami, wzorowane na Agacie Ch.

lubimyczytac.pl/ksiazka/205891/wnuki-michorowskich
        I na koniec - koniec kontynuacji .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka