Dodaj do ulubionych

Ktoś coś czyta w tym czerwcu?

08.06.23, 09:35
Ja rekreacyjnie dalej Billinghama, dobrze chłopak pisze.
Obserwuj wątek
    • eulalija Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 08.06.23, 10:38
      Zaparłam się przy Noblistce: E.E., Podróż ludzi księgi, teraz Prowadź swój płóg...
      Nie wiem czy sięgnę po następne.
      • balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 08.06.23, 12:49
        Twardzielka z Eulaliji. smile
        • jottka Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 08.06.23, 16:38
          zaczęłam "Kąkol" Zośki Papużanki, którą bardzo lubię od czasów "Szopki", na razie dobre jak zwyklesmile
          • balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 09.06.23, 15:09
            Alex Mihaelides - "Pacjentka". Nie polecam.
    • czekolada72 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 12.06.23, 07:05
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4962902/nakarm-naucz-i-pusc-wolno
      Nakarm, naucz i puść wolno / Izabela Antosiewicz
      Cóż, może to książka dla młodych rodziców malutkich dzieci?

lubimyczytac.pl/ksiazka/4925921/moc-przyciagania-pieniadza
      Moc przyciągania pieniądza / Joseph Murphy
      Słaba, a nawet bardzo słaba.

lubimyczytac.pl/ksiazka/175298/lakomstwo-historia-grzechu-glownego
      Łakomstwo. Historia grzechu głównego / Florent Quellier
      Nie jest zła!

lubimyczytac.pl/ksiazka/5037155/wiedzmy
      Wiedźmy / Lucyna Olejniczak
      Cykl: Lilie królowej: saga średniowieczna (tom 2)

lubimyczytac.pl/ksiazka/5057583/puste-wygony
      Puste wygony / Kasia Bulicz-Kasprzak
      Cykl: Saga wiejska (tom 5)
      Hmmmm Wszyscy dają 10 za dokumentalne przedstawienie okrucieństwa II WŚ na Zamojszczyźnie. Swoją drogą dziwię się, ze wiele osób do momentu przeczytania tego tomu o tym nie wiedziało, no ale... Ja natomiast daję 5 głównie za język - monotonny i okraszony taką ilością przemyśleń i opisów, że główną myślą przewodnią było "kiedy ten tom się skończy??!!". Pomijam już zbyt wielką obsadę, nawet z umieszczonym na końcu spisem wybranych osób (umieszczenie spisu na końcu było dla mnie zresztą mocno uciążliwe, uważam, że wygodniej byłoby umieścić go na początku). Tak więc - za treść może być i 10, ale forma - to tak beznadziejna, że w sumie tylko 5.
      PS
      Poznałam opisane miejscowowści Sagi jeszcze przed jej powstaniem - i polecam całym sercem ich zwiedzanie bo WARTO!
      PS
      Okładka jest totalnie nieadekwatna do treści, wręcz przychodzi na myśl, że miała być okładką ewentualnego kolejnego tomu.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5055128/kobiety-rawenow
      Kobiety Rawenów / Jacek Skowroński, Maria Ulatowska
      Cykl: Joszka i Olka (tom 3)

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844772/upior-znad-biebrzy
      Upiór znad Biebrzy / Andrzej Irski
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 145)
      Jak na opowieść o przygodach Krzysztofa Płatka - to całkiem całkiem się toczy. Biebrza, Bobra Wielka.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844773/kuferek-ojca-alfonsa
      Kuferek ojca Alfonsa / Andrzej Irski
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 146)
      Sejny, Dominikanie, ekolodzy, armia Andersa i kulinaria. Przyzwoite tempo, pierwszy raz u tego Autora nie jest tragicznie👌

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844774/slad-wilkolaka
      Ślad wilkołaka / Andrzej Irski
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 147)
      Lidzbark Warmiński i Bisztynek; Werwolff, a właściwie swoistą zachętą, dla tych co pierwsze słyszą o nich; Krzysztof, archeolodzy i Alice z Belgii.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5065724/na-tropie-trupa
      Na tropie trupa / Małgorzata Starosta
      Polecam!

lubimyczytac.pl/ksiazka/5063418/nie-slysze-cie-kochanie
      Nie słyszę cię, kochanie / Małgorzata Starosta
      Zdecydowanie wolę typowe komedie kryminalne pani Starosty.
      Ta książka jest po prostu nudna i niewciągajaca, nie ma grama ikry. Własciwie od 1/3 to można byłoby przekartkować, albo przeczytać samo zakończenie.
      Zgadzam się, że pomysł z gluchoniemoscia Magdy jest zbędny zupełnie, zupełnie nic nie wnosi do akcji.
      Dla mnie jest jeszcze jeden punkt, o ktorym nikt chyba nie wspomiał - dzici bohaterki, z ktorymi autorka sobie zupełnie nie radzi i tak do konca nie ma na nie pomysłu. Dzieci-samosie. Może lepiej było stworzyc syna studenta studiujacego gdzies hen hen hen - wtedy nawet komunikacja sms-owa czy za pomoca innego komunikatora pisanego byłaby logiczna, no i - nie trza sie nim zajmowac. Albo - w ogóle nie stwarzac dzieci.
      Jestem zdecydowanie na nie, bo ten czas można lepiej wykorzystac.
      Plusikiem jest kilka zachet wrocławskich.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5062699/cieszyn-prowadzi-sledztwo
      Cieszyn prowadzi śledztwo / Marta Matyszczak
      Cykl: Kryminał pod psem (tom 11)
      No w końcu! Róża stała się normalna, przynajmniej w granicach 😉, a przestała być przerysowaną karykaturą. To chyba , patrząc z tej perspektywy, najlepsza część!!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4629143/pensjonat-pod-meduza
      Pensjonat pod Meduzą / Halina Kowalczuk
      Właściwie to te plusy za Pobierowo, i odrobinę historii miejscowości. Cała reszta to jedno wielkie rozczarowanie, zupełnie niewykorzystany potencjał!

lubimyczytac.pl/ksiazka/5064761/podle-intrygi
      Podłe intrygi / Izabella Frączyk
      Cykl: Kobiety z odzysku (tom 5)
      Pogoda dla bogaczy.

lubimyczytac.pl/ksiazka/21126/nikomu-ani-slowa
      Nikomu ani słowa / Simonetta Agnello Hornby
      Szału nie ma....
      • papuga_ara1 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 14.06.23, 13:30
        "Babski motyw". A co 😄
        • ewa9718 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 16.06.23, 09:23
          Ponieważ ostatnie dwa zaciągi były mi donoszone, dostałam dwie reklamówki nowości, ogólnie rzecz biorąc, g*wna, różnych autorek i autorów. I znów ulubiona recenzja pana Antoniego ciśnie mi się na klawiaturę...
          W incwiszenie poczytywałam swój drugi rząd, w tym i kilka Chmielewskich. I wią, niektóre, które kiedyś wchodziły mi może bez wielkich zachwytów, ale gładko, stały się jakieś mało czytable...
          • papuga_ara1 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 16.06.23, 14:49
            Też tak mam z niektórymi. Ale np wspomniany "Babski...." wchodzi - bo za Guruą tęsknię 🌈
            • eulalija Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 19.06.23, 11:43
              Najwyższa pora na WKŚ.
              Maciej Siembieda - Kukły.
              Z braku laku - może być.
              Niepotrzebny tylko wątek sf.
              • jottka Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 19.06.23, 14:08
                zaczęłam "Chłopki" Joanny Kuciel-Frydryszak i wciągające to jest. acz ponure, nie da się ukryć. a, i przeczytałam "Kanion śmierci", czyli nową nowość Lisy Gardner - dobrze się czyta, jak zwykle u tej autorki, ale to bardziej sensacja niż kryminał, i część rozwiązań to jednak zdecydowanie deus ex machina, czego nie lubię. no więc tak pół na półsmile
      • czekolada72 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 20.06.23, 07:02
        lubimyczytac.pl/ksiazka/4860495/zbrodnia-w-wielkim-miescie
        Zbrodnia w wielkim mieście / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/5055240/zemsta-jest-slodka
        Zemsta jest słodka / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/5069299/sila-zlego-na-jednego
        Siła złego na jednego / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/4774829/dziewczyna-z-krakowa
        Dziewczyna z Krakowa / Alex Rosenberg

Rogoziński świetny, zwłaszcza 2 pierwsze pozycje, oczywiscie gdy piszemy nie o ambitnej literaturze, ale rozrywce, lekkiej i przyjemnej.
        Natomiast Dziewczyne zdecydowanie odradzam, bo to stek bzdur, i nic wiecej nie napisze, bo jeszcze zostane zbanowana za niepoprawnosc polityczna...
        • ewa9718 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 21.06.23, 11:18
          O, to ja mam ostatnio same "Dziewczyny". wink Na wyjeździe Czornyj "Rzeźnik" - szybko przy nim zasnęłam, tydzień go męczyłam po powrocie, przetykając Pratchetem, bo akurat wrócił do domu, a jak coś wraca po wypożyczeniu, MUSZĘ przeczytać apiat'.
          Jeffery Archer - "Nocny obserwator" i jeszcze coś, koleżanka wzięła, tytułu nie pamiętam. Kolejne odsłony sparaliżowanego Dzyndzela Łoszyngtona i Andżeliny - nudne, nużące...
          Guillaume Musso (było go na półce z pół metra) "Zabawa w chowanego", makulatura.
          Orbitowski "Chodź ze mną" - brnę.
          • balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 24.06.23, 15:28
            Też z kategorii "Dziewczyn" - Anny Rozenberg "Maski pośmiertne". Strzeżcie się. Choć trzeba przyznać, że Ałtorka stworzyła postać, która na luzie wygrałaby konkurs na najbardziej beznadziejnego komisarza policji w literaturze, a i styl ma, hm, oryginalny. Tylko dlatego doczytałam do końca, z normalnej ludzkiej ciekawości. wink
            Jeszcze jedna cytata: Na pokrywie siedział największy i najtłustszy kątnik olbrzymi, jakiego w życiu widział (...) Policjant tupnął głośno i poczekał, aż zwierzę się oddali.
            • balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 25.06.23, 14:17
              A teraz coś ładnego: Nnedi Okorafor - "Laguna". W morzu u wybrzeży Lagos pojawiają się Obcy i burzą i tak średnio porządny porządek rzeczy. Opowieść o ludziach, trochę jakby w duchu Bułyczowa, bardzo mi się podoba.
              • jottka Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 25.06.23, 21:56
                duch Bułyczowa? idę sprawdzać. za to czytam historię rywalizacji zachodnio- i wschodnioberlińskiego zoo, rzecz jest piękna, ale w języku tamtejszym, więc trudno polecać. ale gdyby komuś w ręce wpadło, to boskie!
        • czekolada72 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 28.06.23, 06:40
          lubimyczytac.pl/ksiazka/9500/pan-samochodzik-i-wykleci-mistrzowie
          Pan Samochodzik i wyklęci mistrzowie / Jakub Czarny
          Cykl: Pan Samochodzik (tom 94)
          Uważam, że to jedna z najlepszych kontynuacji serii. Mamy Pana Tomasza, i Pawła, mamy wehikuł, mamy mistrzów krzyżackich, szukanie skarbu, nie wiadomo kto jest dobry, kto zły, mamy zamki w Kwidzyniu i Sztumie, mamy nieźle tempo akcji, mamy niezły pomysł na wakacje. Śmiało mogę napisać - polecam 👌

lubimyczytac.pl/ksiazka/224626/jak-zostac-idealna-tesciowa
          Jak zostać idealną teściową / Matilde Saavedra
          Przesympatycznie, krótko, rzeczowo napisana książka, która naprawdę daje do myślenia 👌
          Polecam🤩

I to by było na tyle polecanych bo kolejne to saą na zdecydowane nie!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4996585/skradziony-klejnot
          lubimyczytac.pl/ksiazka/5033422/przekleta-szkatulka
          Cykl: Gorset i szpada Alka Rogozińskiego

lubimyczytac.pl/ksiazka/4898460/zabojcze-swieta
          Zabójcze święta / Adrian Bednarek, K.N. Haner, Joanna Jodełka, Grzegorz Kapla, Jacek Ostrowski, Małgorzata Rogala, Alek Rogoziński, Magda Stachula, Paulina Świst, Artur Urbanowicz
          Adrian Bednarek, K.N. Haner i inni

lubimyczytac.pl/ksiazka/5017317/chlopak-dla-tesciowej
          Chłopak dla teściowej / Agnieszka Walczak-Chojecka
          Ani to śmieszne, ani dowcipne. Nudna jak flaki z olejem! Poddałam się, bo szkoda czasu....

lubimyczytac.pl/ksiazka/5059036/dlaczego-warto-robic-jedna-rzecz-na-raz-monotasking-w-dwunastu-odslonach
          Dlaczego warto robić jedną rzecz na raz. Monotasking w dwunastu odsłonach / Thatcher Wine

Może komuś ta metoda przypasuje....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka