balamuk 08.06.23, 09:35 Ja rekreacyjnie dalej Billinghama, dobrze chłopak pisze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eulalija Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 08.06.23, 10:38 Zaparłam się przy Noblistce: E.E., Podróż ludzi księgi, teraz Prowadź swój płóg... Nie wiem czy sięgnę po następne. Odpowiedz Link
jottka Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 08.06.23, 16:38 zaczęłam "Kąkol" Zośki Papużanki, którą bardzo lubię od czasów "Szopki", na razie dobre jak zwykle Odpowiedz Link
balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 09.06.23, 15:09 Alex Mihaelides - "Pacjentka". Nie polecam. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 12.06.23, 07:05 lubimyczytac.pl/ksiazka/4962902/nakarm-naucz-i-pusc-wolno Nakarm, naucz i puść wolno / Izabela Antosiewicz Cóż, może to książka dla młodych rodziców malutkich dzieci? lubimyczytac.pl/ksiazka/4925921/moc-przyciagania-pieniadza Moc przyciągania pieniądza / Joseph Murphy Słaba, a nawet bardzo słaba. lubimyczytac.pl/ksiazka/175298/lakomstwo-historia-grzechu-glownego Łakomstwo. Historia grzechu głównego / Florent Quellier Nie jest zła! lubimyczytac.pl/ksiazka/5037155/wiedzmy Wiedźmy / Lucyna Olejniczak Cykl: Lilie królowej: saga średniowieczna (tom 2) lubimyczytac.pl/ksiazka/5057583/puste-wygony Puste wygony / Kasia Bulicz-Kasprzak Cykl: Saga wiejska (tom 5) Hmmmm Wszyscy dają 10 za dokumentalne przedstawienie okrucieństwa II WŚ na Zamojszczyźnie. Swoją drogą dziwię się, ze wiele osób do momentu przeczytania tego tomu o tym nie wiedziało, no ale... Ja natomiast daję 5 głównie za język - monotonny i okraszony taką ilością przemyśleń i opisów, że główną myślą przewodnią było "kiedy ten tom się skończy??!!". Pomijam już zbyt wielką obsadę, nawet z umieszczonym na końcu spisem wybranych osób (umieszczenie spisu na końcu było dla mnie zresztą mocno uciążliwe, uważam, że wygodniej byłoby umieścić go na początku). Tak więc - za treść może być i 10, ale forma - to tak beznadziejna, że w sumie tylko 5. PS Poznałam opisane miejscowowści Sagi jeszcze przed jej powstaniem - i polecam całym sercem ich zwiedzanie bo WARTO! PS Okładka jest totalnie nieadekwatna do treści, wręcz przychodzi na myśl, że miała być okładką ewentualnego kolejnego tomu. lubimyczytac.pl/ksiazka/5055128/kobiety-rawenow Kobiety Rawenów / Jacek Skowroński, Maria Ulatowska Cykl: Joszka i Olka (tom 3) lubimyczytac.pl/ksiazka/4844772/upior-znad-biebrzy Upiór znad Biebrzy / Andrzej Irski Cykl: Pan Samochodzik (tom 145) Jak na opowieść o przygodach Krzysztofa Płatka - to całkiem całkiem się toczy. Biebrza, Bobra Wielka. lubimyczytac.pl/ksiazka/4844773/kuferek-ojca-alfonsa Kuferek ojca Alfonsa / Andrzej Irski Cykl: Pan Samochodzik (tom 146) Sejny, Dominikanie, ekolodzy, armia Andersa i kulinaria. Przyzwoite tempo, pierwszy raz u tego Autora nie jest tragicznie👌 lubimyczytac.pl/ksiazka/4844774/slad-wilkolaka Ślad wilkołaka / Andrzej Irski Cykl: Pan Samochodzik (tom 147) Lidzbark Warmiński i Bisztynek; Werwolff, a właściwie swoistą zachętą, dla tych co pierwsze słyszą o nich; Krzysztof, archeolodzy i Alice z Belgii. lubimyczytac.pl/ksiazka/5065724/na-tropie-trupa Na tropie trupa / Małgorzata Starosta Polecam! lubimyczytac.pl/ksiazka/5063418/nie-slysze-cie-kochanie Nie słyszę cię, kochanie / Małgorzata Starosta Zdecydowanie wolę typowe komedie kryminalne pani Starosty. Ta książka jest po prostu nudna i niewciągajaca, nie ma grama ikry. Własciwie od 1/3 to można byłoby przekartkować, albo przeczytać samo zakończenie. Zgadzam się, że pomysł z gluchoniemoscia Magdy jest zbędny zupełnie, zupełnie nic nie wnosi do akcji. Dla mnie jest jeszcze jeden punkt, o ktorym nikt chyba nie wspomiał - dzici bohaterki, z ktorymi autorka sobie zupełnie nie radzi i tak do konca nie ma na nie pomysłu. Dzieci-samosie. Może lepiej było stworzyc syna studenta studiujacego gdzies hen hen hen - wtedy nawet komunikacja sms-owa czy za pomoca innego komunikatora pisanego byłaby logiczna, no i - nie trza sie nim zajmowac. Albo - w ogóle nie stwarzac dzieci. Jestem zdecydowanie na nie, bo ten czas można lepiej wykorzystac. Plusikiem jest kilka zachet wrocławskich. lubimyczytac.pl/ksiazka/5062699/cieszyn-prowadzi-sledztwo Cieszyn prowadzi śledztwo / Marta Matyszczak Cykl: Kryminał pod psem (tom 11) No w końcu! Róża stała się normalna, przynajmniej w granicach 😉, a przestała być przerysowaną karykaturą. To chyba , patrząc z tej perspektywy, najlepsza część!! lubimyczytac.pl/ksiazka/4629143/pensjonat-pod-meduza Pensjonat pod Meduzą / Halina Kowalczuk Właściwie to te plusy za Pobierowo, i odrobinę historii miejscowości. Cała reszta to jedno wielkie rozczarowanie, zupełnie niewykorzystany potencjał! lubimyczytac.pl/ksiazka/5064761/podle-intrygi Podłe intrygi / Izabella Frączyk Cykl: Kobiety z odzysku (tom 5) Pogoda dla bogaczy. lubimyczytac.pl/ksiazka/21126/nikomu-ani-slowa Nikomu ani słowa / Simonetta Agnello Hornby Szału nie ma.... Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 16.06.23, 09:23 Ponieważ ostatnie dwa zaciągi były mi donoszone, dostałam dwie reklamówki nowości, ogólnie rzecz biorąc, g*wna, różnych autorek i autorów. I znów ulubiona recenzja pana Antoniego ciśnie mi się na klawiaturę... W incwiszenie poczytywałam swój drugi rząd, w tym i kilka Chmielewskich. I wią, niektóre, które kiedyś wchodziły mi może bez wielkich zachwytów, ale gładko, stały się jakieś mało czytable... Odpowiedz Link
papuga_ara1 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 16.06.23, 14:49 Też tak mam z niektórymi. Ale np wspomniany "Babski...." wchodzi - bo za Guruą tęsknię 🌈 Odpowiedz Link
eulalija Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 19.06.23, 11:43 Najwyższa pora na WKŚ. Maciej Siembieda - Kukły. Z braku laku - może być. Niepotrzebny tylko wątek sf. Odpowiedz Link
jottka Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 19.06.23, 14:08 zaczęłam "Chłopki" Joanny Kuciel-Frydryszak i wciągające to jest. acz ponure, nie da się ukryć. a, i przeczytałam "Kanion śmierci", czyli nową nowość Lisy Gardner - dobrze się czyta, jak zwykle u tej autorki, ale to bardziej sensacja niż kryminał, i część rozwiązań to jednak zdecydowanie deus ex machina, czego nie lubię. no więc tak pół na pół Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 20.06.23, 07:02 lubimyczytac.pl/ksiazka/4860495/zbrodnia-w-wielkim-miescie Zbrodnia w wielkim mieście / Alek Rogoziński lubimyczytac.pl/ksiazka/5055240/zemsta-jest-slodka Zemsta jest słodka / Alek Rogoziński lubimyczytac.pl/ksiazka/5069299/sila-zlego-na-jednego Siła złego na jednego / Alek Rogoziński lubimyczytac.pl/ksiazka/4774829/dziewczyna-z-krakowa Dziewczyna z Krakowa / Alex Rosenberg Rogoziński świetny, zwłaszcza 2 pierwsze pozycje, oczywiscie gdy piszemy nie o ambitnej literaturze, ale rozrywce, lekkiej i przyjemnej. Natomiast Dziewczyne zdecydowanie odradzam, bo to stek bzdur, i nic wiecej nie napisze, bo jeszcze zostane zbanowana za niepoprawnosc polityczna... Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 21.06.23, 11:18 O, to ja mam ostatnio same "Dziewczyny". Na wyjeździe Czornyj "Rzeźnik" - szybko przy nim zasnęłam, tydzień go męczyłam po powrocie, przetykając Pratchetem, bo akurat wrócił do domu, a jak coś wraca po wypożyczeniu, MUSZĘ przeczytać apiat'. Jeffery Archer - "Nocny obserwator" i jeszcze coś, koleżanka wzięła, tytułu nie pamiętam. Kolejne odsłony sparaliżowanego Dzyndzela Łoszyngtona i Andżeliny - nudne, nużące... Guillaume Musso (było go na półce z pół metra) "Zabawa w chowanego", makulatura. Orbitowski "Chodź ze mną" - brnę. Odpowiedz Link
balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 24.06.23, 15:28 Też z kategorii "Dziewczyn" - Anny Rozenberg "Maski pośmiertne". Strzeżcie się. Choć trzeba przyznać, że Ałtorka stworzyła postać, która na luzie wygrałaby konkurs na najbardziej beznadziejnego komisarza policji w literaturze, a i styl ma, hm, oryginalny. Tylko dlatego doczytałam do końca, z normalnej ludzkiej ciekawości. Jeszcze jedna cytata: Na pokrywie siedział największy i najtłustszy kątnik olbrzymi, jakiego w życiu widział (...) Policjant tupnął głośno i poczekał, aż zwierzę się oddali. Odpowiedz Link
balamuk Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 25.06.23, 14:17 A teraz coś ładnego: Nnedi Okorafor - "Laguna". W morzu u wybrzeży Lagos pojawiają się Obcy i burzą i tak średnio porządny porządek rzeczy. Opowieść o ludziach, trochę jakby w duchu Bułyczowa, bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link
jottka Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 25.06.23, 21:56 duch Bułyczowa? idę sprawdzać. za to czytam historię rywalizacji zachodnio- i wschodnioberlińskiego zoo, rzecz jest piękna, ale w języku tamtejszym, więc trudno polecać. ale gdyby komuś w ręce wpadło, to boskie! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Ktoś coś czyta w tym czerwcu? 28.06.23, 06:40 lubimyczytac.pl/ksiazka/9500/pan-samochodzik-i-wykleci-mistrzowie Pan Samochodzik i wyklęci mistrzowie / Jakub Czarny Cykl: Pan Samochodzik (tom 94) Uważam, że to jedna z najlepszych kontynuacji serii. Mamy Pana Tomasza, i Pawła, mamy wehikuł, mamy mistrzów krzyżackich, szukanie skarbu, nie wiadomo kto jest dobry, kto zły, mamy zamki w Kwidzyniu i Sztumie, mamy nieźle tempo akcji, mamy niezły pomysł na wakacje. Śmiało mogę napisać - polecam 👌 lubimyczytac.pl/ksiazka/224626/jak-zostac-idealna-tesciowa Jak zostać idealną teściową / Matilde Saavedra Przesympatycznie, krótko, rzeczowo napisana książka, która naprawdę daje do myślenia 👌 Polecam🤩 I to by było na tyle polecanych bo kolejne to saą na zdecydowane nie! lubimyczytac.pl/ksiazka/4996585/skradziony-klejnot lubimyczytac.pl/ksiazka/5033422/przekleta-szkatulka Cykl: Gorset i szpada Alka Rogozińskiego lubimyczytac.pl/ksiazka/4898460/zabojcze-swieta Zabójcze święta / Adrian Bednarek, K.N. Haner, Joanna Jodełka, Grzegorz Kapla, Jacek Ostrowski, Małgorzata Rogala, Alek Rogoziński, Magda Stachula, Paulina Świst, Artur Urbanowicz Adrian Bednarek, K.N. Haner i inni lubimyczytac.pl/ksiazka/5017317/chlopak-dla-tesciowej Chłopak dla teściowej / Agnieszka Walczak-Chojecka Ani to śmieszne, ani dowcipne. Nudna jak flaki z olejem! Poddałam się, bo szkoda czasu.... lubimyczytac.pl/ksiazka/5059036/dlaczego-warto-robic-jedna-rzecz-na-raz-monotasking-w-dwunastu-odslonach Dlaczego warto robić jedną rzecz na raz. Monotasking w dwunastu odsłonach / Thatcher Wine Może komuś ta metoda przypasuje.... Odpowiedz Link