Dodaj do ulubionych

W sierpniu zdążymy poczytać?

13.08.23, 12:30
Z ostatniego zaciągu:
Stelar - "Przegrana" i "Wybrana", nieźle się czyta. Peter Robinson - " W mogile ciemnej" do przelecenia na biezpticzju. Simon Beckett razy trzy - nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuda, choć blurpy entuzjastyczne.Mark Edwards - "Głusza" grafomania.
I dwie książki zupełnie różne, ale podobnie wciągające w opowieść: Ann Patchett - "Biegnij" , i fantastyczny pod każdym względem wink "Chołod" Twardocha.
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 15.08.23, 12:23
      Z wciągających Tim Johnston - "W dół" i "Toń". Thrillery to są prowincjonalnoamerykańskie, niespieszne, działające na wyobraźnię i ładnie napisane. Przetłumaczone też. smile
      A po drugiej stronie Wielkiej Wody thrillery prowincjonalnoszwedzkie, niespieszne itd. wink, czyli "Srebrna droga" i "Fatum" Stiny Jackson (skądinąd żyjącej w Stanach).

Na marginesie - w PL, proszę Szanownych, czytałam taśmowo Agatkę i Gardnera. Nie mogąc wyjść z zachwytu. Że świetnemu kryminałowi wystarczy dwieście, dwieście pięćdziesiąt stron. Nieprawdaż?
    • czekolada72 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 16.08.23, 07:37
      Poczytało się!
      Z tych słabszych:

lubimyczytac.pl/ksiazka/4997966/potega-codziennych-rytualow-jak-celebrowac-proste-czynnosci
      Potęga codziennych rytuałów. Jak celebrować proste czynności / Casper ter Kuile

lubimyczytac.pl/ksiazka/5064375/powrot-do-domu
      Powrót do Domu / Katarzyna Enerlich
      Cykl: Akuszerka z Sensburga (tom 4)

lubimyczytac.pl/ksiazka/4863419/wszystkie-barwy-roku-wyjatkowe-opowiesci-na-12-miesiecy
      Wszystkie barwy roku. Wyjątkowe opowieści na 12 miesięcy / Iwona Czarkowska, Hanna Greń, Małgorzata Hayles, Magdalena Kawka, Anna Klejzerowicz, Joanna Kruszewska, Karolina Kubilus, Monika Orłowska, Edyta Świętek, Joanna Sykat, Hanna Urbankowska, Iwona Walczak, Iwona Małgorzata Żytkowiak

lubimyczytac.pl/ksiazka/5023730/kolory-zycia-opowiesci-niosace-nadzieje
      Kolory życia: opowieści niosące nadzieję / Katarzyna Enerlich, Liliana Fabisińska, Mag­da­ Knedler, Agnieszka Krawczyk, Agnieszka Lingas-Łoniewska, Natasza Socha, Magda Stachula, Małgorzata Warda
      Katarzyna Enerlich, Liliana Fabisińska i inni

Z tych czytalnych:

lubimyczytac.pl/ksiazka/5013049/trzy-siostry-z-toskanii
      Trzy siostry z Toskanii / Lori Nelson Spielman

lubimyczytac.pl/ksiazka/35641/pan-samochodzik-i-sztolnia-hexe
      Pan Samochodzik i sztolnia ''Hexe'' / Sebastian Miernicki
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 73)

lubimyczytac.pl/ksiazka/34920/pan-samochodzik-i-zamek-w-rynie
      Pan Samochodzik i zamek w Rynie / Sebastian Miernicki
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 91)

lubimyczytac.pl/ksiazka/135365/pan-samochodzik-i-palac-kultury-i-nauki
      Pan Samochodzik i Pałac Kultury i Nauki / Jakub Czarny
      Cykl: Pan Samochodzik (tom 92)
      • czekolada72 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 21.08.23, 08:38
        lubimyczytac.pl/ksiazka/175507/ostatni-samuraj-rozmowy-o-generale-petelickim
        Ostatni samuraj. Rozmowy o generale Petelickim / Anita Czupryn, Dorota Kowalska

lubimyczytac.pl/ksiazka/5054654/alfred-szklarski-sprzedawca-marzen-pierwsza-biografia-tworcy-przygod-tomka-wilmowskiego
        Alfred Szklarski sprzedawca marzeń. Pierwsza biografia twórcy przygód Tomka Wilmowskiego / Jarosław Molenda
        • ewa9718 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 21.08.23, 13:53
          Obie chętnie, zapisałam.
          Z ostatniego zaciągu: Donna Leon razy 5. Ta pierwsza, która mi się nie bardzo spodobała, miała chyba kiepską tłumaczkę (tłumaczy Donnę kilkoro różnych) i jeszcze gorszą korektorkę, która puszczała kwiaty typu: Wracawszy z pracy kupił Paoli kej ulubione kwiaty. wink Ale teraz w jednym tomiku mam zagwozdkę: komisarz jest smakoszem, Paola gotuje wyśmienicie i oto: "Najpierw soczewica z gorącym salami i kandyzowanymi porzeczkami (no niech ta, przełkłę), potem zaś rolada cielęca nadziewana słodką kiełbasą." No i tu mnie z lekka ogłupiło, niech mnie wezno i oświeco co do tej słodkiej kiełbasy. Może to znów tłumacz na podobieństwo rozgotowanych jajek na kanapce Salander, a może to coś w rodzaju kompotu ze śledzi, jak nazwała Gurua duński specjał?
          Samuel Bjork "Wilk" - przegadane, narrator skacze po postaciach jak pchła z nerwicą, a jednak... wcale nieźle mi się czytało.
          Beata i Eugeniusz Dębscy - robię kolejne podejścia, chyba jednak niedaś. Może sobie zrobię na nich przerwy w Fowlesie...
          • balamuk Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 21.08.23, 21:20
            Bjork mi wchodził.
            Na upały horrorowata C.J. Tudor, nie wiem na razie, co sądzę. wink
            • ewa9718 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 22.08.23, 12:33
              Mnie też wchodzi!
              A z to słodko kiełbaso mnie tak zostawio?????????????? Helpunku!
              • balamuk Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 26.08.23, 00:17
                Tudor ok. Losowo złapałam "Ostre przedmioty" Gillian Flynn, na początku wydawała mi się banalna, ale potem... Ostra jazda, poszukam czegoś jeszcze.
                • ewa9718 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 26.08.23, 11:27
                  W każdym razie nie szukaj rozrywki przy cyklu z Faye Camilli Lackberg, straszne g*wno, z kilkustronicowymi opisami łóżkowymi, coś jak bardzo durny harlekin z wątkiem kryminalnym.
              • jottka Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 31.08.23, 13:58
                ewa9718 napisała:
                > A z to słodko kiełbaso mnie tak zostawio?????????????? Helpunku!

ona nie jest słodka, ona jest łagodnasmile w przeciwieństwie do normalnej, czyli pikantnej, mocniej przyprawionej. tylko tam pewnie było "salsiccia dolce", no więc wyszła słodka kiełbasa. zazwyczaj z nasionami fenkułu albo kolendry.

a z lektur fajna jest świeżo wydana biografia Wandy Wasilewskiej autorstwa Piotra Lipińskiego, Czarne as ever. "Wodnik" Pasierskiego taki sobie, znaczy ma klimat, ale średnio przekonujące rozwiązanie.
                • ewa9718 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 31.08.23, 17:44
                  A, znaczy kolejne rozgotowane przez tłumacza jajko. wink Dzięki.
                  A u mnie z ostatniego zaciągu:
                  Tami Hoag "dziewczyna 9" - przegadane, do przelecenia.
                  John Fowles "Mag" - wróciłam po latach i ponownie mnie znudził, widać za mało intelektualna jestem.
                  Donna Leon razy kolejne 5, może ze 2 jeszcze w bibliotece zostały, a ja się rozsmakowałam w sposobie myślenia Brunettiego i Paoli...
        • czekolada72 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 28.08.23, 12:59
          Dwie kontynuacje:

lubimyczytac.pl/ksiazka/5076391/zaginiony-rekopis
          Zaginiony rękopis / Jacek Skowroński, Maria Ulatowska
          Bardzo dobra, zwłaszcza dla tych co zakochani w Nałęczowie!

A dla tych zakochanych w Mazurach:
          lubimyczytac.pl/ksiazka/5071015/krwawa-kapiel-nad-krutynia
          Krwawa kąpiel nad Krutynią / Marta Matyszczak
          Cykl: Kryminał z pazurem (tom 3)

oraz coś dla tych co lubują się w tzw scianie wschodniej - czyli Siedlce, drohiczyn:
          lubimyczytac.pl/ksiazka/135366/pan-samochodzik-i-el-greco
          Pan Samochodzik i El Greco / Jakub Czarny
          Cykl: Pan Samochodzik (tom 93)
          • czekolada72 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 28.08.23, 13:00
            Trzy, miało być!
            • balamuk Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 31.08.23, 20:43
              Kamilka mnie jakosi odrzuca, więc nie ma strachu. wink Za to Wanda W. do rozważenia. A ten Szklarski jaki, Czekolado?

Tymczasem cytacik: Dziennikarze z mikrofonami upiętymi na długich kijach oraz sugestia, żeby omijać dzieło pt. "Uprowadzona" by Charlie Donlea, albowiem beznadziejne jest.
              • jottka Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 31.08.23, 23:41
                są nawet cytaty z poezyj młodej Wandy W.smile ale niezależnie od tego ciekawa rzecz, w ogóle biografie pana Lipińskiego dobre są.
              • czekolada72 Re: W sierpniu zdążymy poczytać? 01.09.23, 08:38
                Duzo jest o stronie... politycznej, wlasciwie polowa to polityka w zyciu Szklarskiego, czemu tak a nie inaczej. Ale jezeli ktos lubił Tomki - to zawsze znajdzie jakies ciekawostki dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka