Dodaj do ulubionych

"Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ?

16.12.10, 19:58
Jest to pomysł na lokalny Talk-show.
Chodzi o ideę szkoły typu Summerhill w której plan lekcji obowiązuje jedynie...nauczycieli! 8-)
Chciałbym zorganizować takie spotkanie. Prawdopodobnie było by to w Orchidei
Zapraszam młodzież, nauczycieli, przedstawicieli władz, mieszkańców i w ogóle wszystkich zainteresowanych.
Szukam również osób które chciały by pomóc w organizacji.
Sponsorzy tez będą mile widziani.
Proszę wszystkich o rozpuszczenie wici.Planowany termin to koniec stycznia 2011.
Program ma charakter zamknięty i liczba miejsc będzie ograniczona.
Wejście tylko za zaproszeniami!
O szczegółach będę informował na bieżąco...na forum itv12
Obserwuj wątek
    • enterek123 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 23.12.10, 21:24
      Bardzo ciekawe.
      A co to znaczy "Program ma charakter zamknięty"?
      • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 23.12.10, 21:48
        To znaczy ze wyjda tylko Ci ktorych bede chcial widziec :-)
        • dabrowa51 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 23.12.10, 23:19
          A wejdą Ci,których nie będziesz chciał widzieć?!.Nie ponimaju.
          • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 24.12.10, 13:51
            > A wejdą Ci,których nie będziesz chciał widzieć?!.Nie ponimaju.
            *** O rany...wejdą osoby które będą chciały tzn te które wcześniej się zadeklarują...
            Nie wiem ile będzie chętnych dlatego pisze że ilość miejsc jest ograniczona.
            Dyskusja będzie miała charakter studyjny.
            Coś w stylu Ewa Drzyzga...lub może Kuba Wojewódzki, taki przynajmniej jest plan ;-)
            • enterek123 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 25.12.10, 08:39
              a może w stylu:
              ...Tomasz Lis
              ... Pospieszalski
              ...Żakowski
              ...?
              • dabrowa51 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 25.12.10, 10:27
                Pospieszalski to nie ta bajka. W tym "nurcie" to Monika Olejnik, Paradowska, Mrozowski i Sekielski, Najsztub. A ten jeden "rodzynek" Pospieszalski stara się ukazać zupełnie inny punkt widzenia. Uważam, że on jest niezwykle potrzebny dla naszego zdrowia psychicznego, po to, abyśmy nie dali się zmanipulować jednostronnie, żebyśmy mogli patrzeć na sprawy z różnych punktów widzenia .... .Wielka szkoda, że w nowej "ramówce TVP program Pospieszalskiego znika.... .W mediach mamy dyktaturę liberałów, czy też libertynów.
                • enterek123 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 02.01.11, 17:16
                  Jakoś dyskusja zamarła, a tu już styczeń, władza ogłosiła swoje świąteczno-noworoczne pomysły, ogólny brak jest wizji pozytywnych na przyszłość, a przecież tu...
                  - chodzi o wolność człowieka, żeby nie był edukowany w strasznej czy głupiej szkole
                  - chodzi o rozwój człowieka, który z małego stanie się dorosły i będzie rządził
                  - chodzi o szczęście małego człowieka i jego podstawowe prawa
                  - czy edukacja szkolna może być taka, jak chcieliby rodzice dla swych dzieci?
                  Czy nasza demokracja lokalna może uwolnić szkołę od czapy urzędasów?
                  • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 02.01.11, 23:39

> - czy edukacja szkolna może być taka, jak chcieliby rodzice dla swych dzieci?
                    No właśnie....a czego chcieli by rodzice?
                    • zielonkowianka Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 03.01.11, 15:53
                      A.A.Milne, autor „Kubusia Puchatka” stwierdził, że
                      „Wszystkie dzieci są takie same: najbardziej na świecie chcą się uczyć.
                      A potem posyłamy je do szkół, gdzie ich entuzjazm jest zabijany”.

Chciałabym aby moje dzieci mogły chodzić do szkoły, w której uczy się z poszanowaniem indywidualności jednostki i uwypukleniem jej zdolności.
                      Powstają już w Polsce takie szkoły oparte o Program żywej edukacji.
                      Program Żywej edukacji zawiera w sobie elementy wielu skutecznych metod kształcenia i wychowania. Oparty jest przede wszystkim na najnowszej wiedzy dotyczące budowy naszego mózgu, profilu dominacji człowieka i wynikających z powyższych uwarunkowań potrzeb.(Dla osób zainteresowanych mogę rozszerzyć ten wątek.)

Podoba mi się również podejście do systemu oceniania p. Alfie Kohn
                      Zarówno nagrody i kary, jak twierdzi Alfie Kohn - autor książki „Ukarani przez nagrody”*, są sposobami manipulacji zachowaniem, która może zniszczyć potencjał prawdziwego procesu uczenia się. Zamiast tradycyjnych kar i nagród, autor opowiada się za „dostarczaniem ciekawego programu i troskliwej atmosfery w klasie, gdzie dzieci mogą działać według ich naturalnego pragnienia, by znaleźć rozwiązania.” (Również ten temat mogę rozwinąć.)

I o takiej szkole marzę dla moich dzieci. A w szczególności myślę tu o moim cztero letnim synku, który jest typowym kinestetykiem.( Dla kinestetyków czytanie nie jest ulubionym zajęciem, chyba że wciągnie ich wartka akcja.
                      Najlepiej pamiętają to, co sami wykonali, wyobraźnia ich pracuje w ruchu, muszą się poruszać (wiercić), lubią coś trzymać, czymś poruszać, manipulować, podskakują z za do wolenia, tupią ze złości, gestykulują.)
                      Teraz proszę wyobrazić sobie takiego malca w szkole publicznej.
                      Dziś chodzi do przedszkola i słyszę od wychowawczyni, że "nie usiedzi w jednym miejscu, ciągle się wierci, nie chce leżakować".(ADHD przebadane-nie stwierdzone.) I nie jest ważne, że umie na pamięć wszystkie wierszyki i piosenki z przedszkola, że sam nauczył się liczyć do dwudziestu jak chodził po schodach, że bezbłędnie opowie usłyszane opowiadanie i wyciągnie wnioski. Liczy się tylko to żeby cicho siedział i słuchał!

Podoba mi się pomysł dyskusji na temat szkoły, ale co dalej?
                      W dyskusjach już uczestniczyłam i tylko na tym się skończyło.
                      • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 03.01.11, 20:51
                        > Podoba mi się pomysł dyskusji na temat szkoły, ale co dalej?
                        > W dyskusjach już uczestniczyłam i tylko na tym się skończyło.
                        Od czegoś trzeba zacząć. Dyskusja ma zwrócić uwagę na fakt ze szkoła wcale nie musi wyglądać tak jak wygląda.
                        Myślę że zdecydowana większość społeczeństwa nie dopuszcza myśli że można, a nawet trzeba inaczej!
                        Szukam kontaktu do ludzi w jakiś sposób zaangażowanych w ten temat.
                        • zielonkowianka Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 00:10
                          waran3 napisał:

> Myślę że zdecydowana większość społeczeństwa nie dopuszcza myśli że można, a n
                          > awet trzeba inaczej!

I tu się z Tobą zgodzę w 100%.
                          Zobacz ile osób potraktowało poważnie Twój post. Poza kilkoma lekko złośliwymi wpisami, brak odzewu.

> Szukam kontaktu do ludzi w jakiś sposób zaangażowanych w ten temat.

Znam osoby, które próbowały coś zrobić.
                          Zakładały fundacje, chciały edukować pedagogów, otwierać szkoły.
                          Było to "walenie głową w mur".

Z bólem serca patrzę, jak w większości szkół, najważniejsza jest ocena a nie wiedza, potencjał, zaangażowanie, ambicje. Jak niszczony jest indywidualizm dziecka i radość poznania zamieniana w "wyścig szczurów". Jak dzieci nadpobudliwe lub z zaburzeniami motorycznymi, w których często drzemie ogromny potencjał, spychane są na margines klasowych wyrzutków.

Jeśli uda Ci się coś zrobić w "tym temacie" to chylę czoła.

Zaraz pewnie pojawią się wpisy, że jestem niedowartościowaną mamuśką, której dzieci źle się uczą. Od razu piszę, że to nieprawda:)

Pozdrawiam wszystkich rodziców.

• waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 08:14
                            > Znam osoby, które próbowały coś zrobić.
                            > Zakładały fundacje, chciały edukować pedagogów, otwierać szkoły.
                            > Było to "walenie głową w mur".
                            Jeśli to możliwe to proszę o kontakt do nich.

>
                            > Z bólem serca patrzę, jak w większości szkół, najważniejsza jest ocena a nie wi
                            > edza, potencjał, zaangażowanie, ambicje.
                            A znasz szkoły w Polsce, w których jest inaczej ?

> Jeśli uda Ci się coś zrobić w "tym temacie" to chylę czoła.
                            Wydawało się że komunizm tez nie jest do ruszenia :-)

> Zaraz pewnie pojawią się wpisy, że jestem niedowartościowaną mamuśką, której dz
                            > ieci źle się uczą. Od razu piszę, że to nieprawda:)
                            W sensie ze jestes niedowartosciowana czy ze zle sie ucza ?;-)
                            A tak w ogole to co to znaczy zle sie uczyc ?
                            • zielonkowianka Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 18:55
                              1)Co do kontaktu to będę mogła go podać jeśli te osoby wyrażą na to zgodę.
                              Prześlę Ci te informacje na prywatnego maila.

2)Co do szkół, to powiem Ci, że osobiście nie znam, ale w jednych jest lepiej a w innych gorzej. Dużo zależy od dyrekcji i grona pedagogicznego. Wiem z doświadczenia, że nawet prywatne szkoły oferujące indywidualne podejście do ucznia, z czasem zmieniają się (często pod wpływem ambitnych rodziców) w "kombinaty do produkcji złotych dzieci".

3)Ja naprawdę jestem za zmianami i całym sercem Ci kibicuję:-)
                              Jeśli mogę jakoś pomóc to czekam na propozycje współpracy.

4)A co do ostatniego zdania, to napisałam to trochę asekuracyjnie. I chyba trochę źle się wyraziłam, ale nie będę już tego rozwijać;-)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości:-)
                          • moniaaaa10 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkotę ła" ? 04.01.11, 23:14
                            W naszej szkole zielonkowskiej pewnie jak w większości szkół nie lubią dzieci skreconych ruchliwych bo muszą się więcej przy nich napracowac. I nie wazne jest ze dziecko jest bardzo zdolne inteligentne chętne do nauki do robienia więcej niz inni. Tak jak już wspomiano wyżej - najlepiej jak cicho siedzi i nie przeszkadza. Po takiej szkole dziecko uważa że jest gorsze od innych. Bo nie potrafiło sprostać wymaganiom nauczycieli wzgledem zachowania. To nie tylo przez nauczycieli ale i rodzice nastawiają swoje dzieci wybierajac im do kolegowania tych ułożonych spokojnych ..... Wątpie aby coś można zmienic w tym kierunku.
                      • hugodepayens Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 03.01.11, 23:50
                        Nie wiem czy przeczytałaś ze zrozumieniem co napisałaś...
                        1) dzieci nie chcą się uczyć - temu nie zaprzeczy nikt, kto z pedagogiką miał jakieś, nawet przelotne doczynienie,
                        2) żywa edukacja to przede wszystkim bacik na plecach,
                        3) ten Alfie to jeszcze żyje? Ciekawe po co? Zadna z jego idei się nie sprawdziła!!! I nie sprawdzi pomimo, że ludzie to bezkrytycznie kopiują na forach (j.w)
                        4) kiedyś nie było dys.., kine... i tym podobnych - to rodzice wciskają ciemnotę dzieciom, które sobie nie radzą
                        5) moje dziecko jest szczególne - najczęstszy żart.
                        I zerknijmy na szkoły - najlepsze na świecie - amerykańskie i przede wszystkim brytyjskie: nahaj to narzędzie, które uczy a nie "nie róbmy nic bo to jest postać szczególna - fakt nie umie czytać, pisać i myśleć - bo jest szczególna...
                        • zielonkowianka Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 00:57
                          hugodepayens napisała:

> 1) dzieci nie chcą się uczyć - temu nie zaprzeczy nikt, kto z pedagogiką miał j
                          > akieś, nawet przelotne doczynienie,
                          > 2) żywa edukacja to przede wszystkim bacik na plecach,
                          > 3) ten Alfie to jeszcze żyje? Ciekawe po co? Zadna z jego idei się nie sprawdzi
                          > ła!!! I nie sprawdzi pomimo, że ludzie to bezkrytycznie kopiują na forach (j.w)
                          >
                          > 4) kiedyś nie było dys.., kine... i tym podobnych - to rodzice wciskają ciemnot
                          > ę dzieciom, które sobie nie radzą
                          > 5) moje dziecko jest szczególne - najczęstszy żart.
                          > I zerknijmy na szkoły - najlepsze na świecie - amerykańskie i przede wszystkim
                          > brytyjskie: nahaj to narzędzie, które uczy a nie "nie róbmy nic bo to jest post
                          > ać szczególna - fakt nie umie czytać, pisać i myśleć - bo jest szczególna...

I oto dlaczego w naszym systemie oświaty tak trudno coś zmienić.
                          Niektórzy po prost zatrzymali się w średniowieczu i tam chcą zostać.

A nahaja i bacika nie radzę używać, za to można trafić do więzienia. Mamy XXI wiek dzięki Bogu.

> 4) kiedyś nie było dys.., kine... i tym podobnych - to rodzice wciskają ciemnot
                          > ę dzieciom, które sobie nie radzą
                          Kiedyś uważano, że Słońce kręci się wokół Ziemi, ale Kopernikowi udało się" ją ruszyć".

Ale skoro masz takie średniowieczne poglądy, może z tym też będziesz dyskutować?

• hugodepayens Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 11.01.11, 22:43
                            Nie mając rozsądnej odpowiedzi piszesz o Koperniku. A on zakuwał w szkole klasztornej i dzięki temu ruszył ziemię!!! A nie dzięki takim pomysłom jak zaprezentowany wyżej.
    • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 19:44
      Pomysł fajny, chociaż byłabym daleka od zachecania do niego hasłem: "Chodzi o ideę szkoły typu Summerhill w której plan lekcji obowiązuje jedynie...nauczycieli! 8-)" W naszej okolicy z pewnością znajdzie sie wielu bogaczy, którzy zrobią wszystko dla swoich rozpieszczonych pociech a tu przecież nie o to chodzi (mam przynajmniej taką nadzieje).
      Na mojej uczelni pracuje pani doktor, która nosi sie z zamiarem założenia szkoły z internatem bardzo podobnej do Summrhill w okolocach Otwocka, założyła już fundacje i jest w trakcie realizacji.
      • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 20:36
        > Na mojej uczelni pracuje pani doktor, która nosi sie z zamiarem założenia szkoł
        > y z internatem bardzo podobnej do Summrhill w okolocach Otwocka, założyła już
        > fundacje i jest w trakcie realizacji.
        A udało by się dostać do niej kontakt ?
        itv12@itv12.pl
        0 601 530 260
        • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 21:18
          Moge postarać sie o kontakt jeśli mi wyjaśnisz kim jesteś i w jakim celu chcesz sie z nią skontaktować
          • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:06
            h.kociubinska napisała:

> Moge postarać sie o kontakt jeśli mi wyjaśnisz kim jesteś i w jakim celu chcesz
            > sie z nią skontaktować
            Hmm..kim ja jestem...w sumie nikim :-))

Prowadzę między innymi itv12.pl. Ten błazen w czapeczce to ja :-)
            Próbuję lokalnie uruchomić cykl spotkań typu Talk-show na różne ciekawe tematy.
            Summerhill to jeden z nich.
            Co myślę o życiu znajdziesz tu na moim blogu.
            I chyba wystarczy. W każdym razie nie jestem gwałcicielem :-)
            • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:15
              Wybacz jeśli jesteś lokalną gwiazdą a ja totalną ignorantką.
              • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:20
                h.kociubinska napisała:

> Wybacz jeśli jesteś lokalną gwiazdą a ja totalną ignorantką.
                Nie gwiazdą...lokalnym błaznem raczej ;-))) I niczego nie muszę Ci wybaczać :-)
                • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:29
                  I przedstawiając sie jako lokalny błazen próbujesz zorganizować dyskusje na poważne tematy ;)
                  • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:01
                    h.kociubinska napisała:

> I przedstawiając sie jako lokalny błazen próbujesz zorganizować dyskusje na pow
                    > ażne tematy ;)
                    Według Ciebie błazen to głupiec ? ;-)
                    • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:18
                      Niezły tekst- troche bardziej podchwytliwy niż "co pije krowa?" ;)
                      • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:23
                        h.kociubinska napisała:

> Niezły tekst- troche bardziej podchwytliwy niż "co pije krowa?" ;)
                        Błazen mi pasuje... :-) a poważnych tematów jest tak naprawdę niewiele.
                        A już na pewno nie należy do nich szkoła :-))
                        • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:31
                          Tu sie akurat nie zgadzam. Mam dzieci i uważam, że szkoła jako instytucja działająca bardzo niepoważnie robi naszym dzieciom bardzo poważne rzeczy.
                          • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:34
                            h.kociubinska napisała:

> Tu sie akurat nie zgadzam. Mam dzieci i uważam, że szkoła jako instytucja dział
                            > ająca bardzo niepoważnie robi naszym dzieciom bardzo poważne rzeczy.
                            Myślałem że właśnie tak napiszesz :-)
                            • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:37
                              Hmmm... Znowu nie jestem oryginalna. Albo Ty jesteś wróżką ;)
                              • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 05.01.11, 08:26
                                h.kociubinska napisała:

> Hmmm... Znowu nie jestem oryginalna. Albo Ty jesteś wróżką ;)
                                Po prostu z jednej strony jest to tragiczne z drugiej komiczne :-)
      • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 20:37
        h.kociubinska napisała:

> Pomysł fajny, chociaż byłabym daleka od zachecania do niego hasłem: "Chodzi o i
        > deę szkoły typu Summerhill w której plan lekcji obowiązuje jedynie...nauczyciel
        > i! 8-)
        Nie rozumiem co w tym zlego? :-)
        • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 21:35
          Odpowiem Ci tak - mając kase chetnie posłałabym dzieci do szkoły typu Summerhill - nie dlatego, żeby nie musiały sie uczyć tylko dlatego, żeby w przyjaznych warunkach mogły rozwijać swoje uzdolnienia i pasje. Ale myśle, że niewielu nowobogackich z naszej okolicy myśli podobnie - ich raczej skusi perspektywa posłania rozpieszczonego dzieciaka do lekkiej i łatwej szkoły gdzie tylko nauczyciel ma obowiązki a dziecko może traktować nauczyciela tak jak tatuś traktuje podwładnych w swojej firmie.
          Chyba, że o takich klientów Ci chodzi, to w takim razie hasło jest odpowiednie :)
          Przepraszam za literówki - mam awarie klawiatury.
          • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 21:54

> Chyba, że o takich klientów Ci chodzi, to w takim razie hasło jest odpowiednie
            Chodzi o podejście, a to co napisałem o planie dla nauczycieli to fragment z ksiązki "Summerhill" i nie jest to hasło tylko fakt.
            Jestem zwolennikiem wolnej szkoły, tzn. stworzyć możliwości , nie wprowadzać przymusu.
            • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:10
              Ja również. Niestety idea szczytna lecz pod wieloma wzgledami trudna do zrealizowania.
              • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:18
                h.kociubinska napisała:

> Ja również. Niestety idea szczytna lecz pod wieloma wzgledami trudna do zrealiz
                > owania.
                No ale nie niemożliwa ...skoro są takie szkoły :-)
                Kwestia ile osób jest w stanie to zrozumieć.
                • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 22:24
                  Są takie szkoły w Polsce? Dotychczas słyszałam tylko o przedszkolach działających w oparciu o założenia Neilla i z tego co wiem wychowankowie takich placówek mają problemy z przystosowaniem do "normalnej" szkoły.
                  • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:03
                    h.kociubinska napisała:

> Są takie szkoły w Polsce?
                    Nie napisałem że Polsce ;-)

>Dotychczas słyszałam tylko o przedszkolach działający
                    > ch w oparciu o założenia Neilla i z tego co wiem wychowankowie takich placówek
                    > mają problemy z przystosowaniem do "normalnej" szkoły.
                    Wcale się nie dziwię..ten argument zwykle wytacza moja żona :-)
                    • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:12
                      Cóż... widać nie jestem oryginalna. Ale czemu tak "wcale sie nie dziwisz"
                      • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:19
                        h.kociubinska napisała:

> Cóż... widać nie jestem oryginalna. Ale czemu tak "wcale sie nie dziwisz"
                        Jeśli masz w koło samych czarnych a Ty jesteś jedyna biała to też będziesz miała problem z przystosowaniem :-)
                        • moniaaaa10 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:21
                          W naszej szkole zielonkowskiej pewnie jak w większości szkół nie lubią dzieci skreconych ruchliwych bo muszą się więcej przy nich napracowac. I nie wazne jest ze dziecko jest bardzo zdolne inteligentne chętne do nauki do robienia więcej niz inni. Tak jak już wspomiano wyżej - najlepiej jak cicho siedzi i nie przeszkadza. Po takiej szkole dziecko uważa że jest gorsze od innych. Bo nie potrafiło sprostać wymaganiom nauczycieli wzgledem zachowania. To nie tylo przez nauczycieli ale i rodzice nastawiają swoje dzieci wybierajac im do kolegowania tych ułożonych spokojnych ..... Wątpie aby coś można zmienic w tym kierunku.
                          • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:32
                            moniaaaa10 napisała:

> W naszej szkole zielonkowskiej pewnie jak w większości szkół nie lubią dzieci s
                            > kreconych ruchliwych bo muszą się więcej przy nich napracowac.
                            W SP3 najmłodsze dzieciaki nie mogą wychodzić na przerwy..tak jest bezpieczniej!!! Grają w gry planszowe! Zgroza i jakieś totalne kretyństwo !!!!! Pedagodzy !

> - najlepiej jak cicho siedzi i nie przesz
                            > kadza.
                            Tacy obywatele są najlepsi...robią co im się każe...!

>Po takiej szkole dziecko uważa że jest gorsze od innych. Bo nie potrafił
                            > o sprostać wymaganiom nauczycieli wzgledem zachowania.
                            Można dziecku wytłumaczyć że nauczyciel tez może być debilem :-)

>To nie tylo przez nauczy
                            > cieli ale i rodzice nastawiają swoje dzieci wybierajac im do kolegowania tych u
                            > łożonych spokojnych .....
                            No tak bo i rodzice mogą być debilami :-)

> Wątpie aby coś można zmienic w tym kierunku.
                            A ja nie wątpię. U mnie w domu otwarcie się o tym mówi !
                            Dom to PODSTAWA!
                            • moniaaaa10 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 05.01.11, 11:19
                              Ja również piszę o SP3. I zgadzam sie z Tobą całkowicie.
                        • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:28
                          O to Ci chodzi! To akurat oczywiste. Chociaż wg Neilla jego wychowankowie nie mieli problemów z życiem w "normalnym" społeczeństwie, niezależnie czy stawali sie pucybutem czy przedsiebiorcą. Dzisiejsze badania nie są podobno już tak zachwycające.
                          Pora spać bo inaczej ja jutro bede miała problem z przystosowaniem sie :)
                          • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:33
                            h.kociubinska napisała:

> Dzisiejsze badania nie są podobno już tak zac
                            > hwycające.
                            Badania...kto je robi i jak?

> Pora spać bo inaczej ja jutro bede miała problem z przystosowaniem sie :)
                            ;-)
                            • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 04.01.11, 23:38
                              Po odpowiedź odsyłam Cie do prof. Mieszalskiego
                              • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 05.01.11, 08:58
                                h.kociubinska napisała:

> Po odpowiedź odsyłam Cie do prof. Mieszalskiego
                                "Na zakończenie wykładu profesor stwierdził, że szkoła jest mądra i wie co wymagać od człowieka zanurzonego w kulturze. Musi też zmuszać uczniów do uczenia się rzeczy zdawałoby się nieprzydatnych. Za to wyposaża swoich absolwentów w wielki potencjał. Potencjał radzenia sobie z trudnościami."
                                Jeśli mówił o takiej szkole jaka jest obecnie to się z tym kompletnie nie zgadzam.

Dla mnie szkoła jest głupia i kompletnie nie wie czego wymagać.
                                Szkoła zabiera czas nie pozwalając rozwijać zainteresowań.
                                Zdecydowanie w większości uczy rzeczy nieprzydatnych.
                                A już na pewno nie wyposaża w potencjał radzenia sobie z trudnościami.
                                • h.kociubinska Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 05.01.11, 13:23
                                  Po pierwsze ten cytat nie jest odpowiedzią na pytanie o badania absolwentów szkoły Summerhill. Odesłałam Cie do prof. Mieszalskiego ponieważ niedawno na wykładach dzielił sie z nami wynikami tych badań.
                                  Tak właśnie wygląda nowoczesne dziennikarstwo - zdanie wyjete z kontekstu dla potwierdzenia swojej teorii. Pozwól, że Ci wyjaśnie - prof. Mieszalski mówił o szkole jako o idei osadzonej w kulturze (i to nie tylko polskiej) a nie o przykładowej SP3 w Zielonce, tak jak sie mówi o Kościele jako ogólnym zjawisku religijnym a nie budynku przy ul. Paderewskiego.
                                  Idea ta z założenia jest słuszna i ma dobre intencje, niestety sposób realizacji jest taki jaki jest, czyli gdzieniegdzie lepszy a w Polsce najcześciej gorszy.
                                  Zapewniam Cie, że prof. jest ostatnią osobą, która zachwyca sie nad systemem szkolnictwa w Polsce.
                                  • waran3 Re: "Komu potrzebna jest w ogóle taka szkoła" ? 05.01.11, 14:52
                                    h.kociubinska napisała:

> Tak właśnie wygląda nowoczesne dziennikarstwo - zdanie wyjete z kontekstu dla p
                                    > otwierdzenia swojej teorii.
                                    Nie chodziło mi o potwierdzenie teorii tylko akurat taką wypowiedz znalazłem szukając tego gościa :-)
                                    Z tego co tam napisali wynika że pan profesor chwali szkołę jako taką :-)
                                    www.amw.gdynia.pl/index.php?n=3053

> Idea ta z założenia jest słuszna i ma dobre intencje, niestety sposób realizacj
                                    > i jest taki jaki jest, czyli gdzieniegdzie lepszy a w Polsce najcześciej gorszy
                                    > .
                                    Ja tez nie pisze o konkretnym budynku i tez uważam ze NAUKA jest ok ale nauka nie szkoła.
                                    Tak sam jest z RELIGIĄ i kościołem zresztą , skoro poruszyłaś już ten temat :-)

> Zapewniam Cie, że prof. jest ostatnią osobą, która zachwyca sie nad systemem sz
                                    > kolnictwa w Polsce.
                                    Ok. wierzę. :-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka