Dodaj do ulubionych

1 czy 3: która szkoła lepsza?

17.01.11, 10:35
Witam,
w tym roku moje dziecko idzie do zerówki. Chciałabym zasięgnąć opinii forumowiczów, która szkoła: 1 czy 3 jest lepsza, i dlaczego? Chodzi mi nie tylko o poziom nauczania ale również ogólną atmosferę, jakość kadry pedagogicznej i jej podejście do dzieci (może jest jakiś pedagog, którego należy się szczególnie wystrzegać?), no i warunki lokalowe (czy nauka jest na zmiany). Liczę na rzeczowe i wyczerpujące odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sportif Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 17.01.11, 21:01
      odradzam SP1 - tam tyrektorką jest wyszyńska - osoba, która minęła się ze swoim powołaniem
      • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 11:55
        Prosiłam o rzeczowe wypowiedzi, więc chciałabym wiedzieć dlaczego Twoim zdaniem ta Pani minęła się z powołaniem? Pytanie nie jest ironiczne
        • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 11:56
          magora_4 napisała:

> Prosiłam o rzeczowe wypowiedzi, więc chciałabym wiedzieć dlaczego Twoim zdaniem
          > ta Pani minęła się z powołaniem? Pytanie nie jest ironiczne
          To było oczywiście do sportifa
    • atwar1 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 18.01.11, 15:55
      Moje dziecko chodzi w tej chwili do zerówki w "Jedynce"
      Wybrałam ją ze względu na bliższe położenie i jednozmianową pracę.
      Poza tym teraz do plusów zaliczę jeszcze kadrę- obie Panie prowadzące zerówki sa godne polecenia
      Minusy:- przepełnione klasy w małych pomieszczeniach ( w porównaniu do przedszkola)
      - przepełniona świetlica i panie które ciągle tam krzyczą (na szczęście nie musimy korzystać ze świetlicy)

O trójce się nie wypowiem bo nie mam z nią doświadczenia
      • moniczek_k Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 19.01.11, 00:01
        mój syn chodzi do "trójki", nie mam porównania z inną szkołą a tę mogę polecić, jeżeli chodzi o zerówkę wszystkie panie są miłe, wyrozumiałe, cierpliwe, mój syn chodził dwa lata do zerówki ponieważ poszedł o rok wcześniej a że mieszkamy bardzo blisko szkoły potraktowaliśmy ten rok jak przedszkole, nie był to stracony czas, nie mam żadnych problemów wychowawczych z synem a więc żadnych wycieczek do szkoły nie wykonuję, nie nadużywam kontaktów z nauczycielami jedynie na zebraniach rozmawiam, dla mnie i mojego dziecka wszyscy którzy go uczą są w porządku, przez pierwsze trzy lata nauki czyli klasy 1-3 prowadzi jedna wychowawczyni do której dzieci się przyzwyczajają, w 4 klasie wszyscy nauczyciele są nowi, każdy prowadzi inny przedmiot, wszyscy poznają się od nowa, póki co nie mam zastrzeżeń, owszem nauka jest na dwie zmiany, najpóźniej do 16.00, świetlica czynna do 17.00, może masz jakies pytania to na pw proszę, jeżeli chodzi np o nazwiska pań...jedną w zerówce poleciłabym szczególnie :)
        • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 12:04
          Dziekuję za odpowiedź. Może ktoś jeszcze wypowiedziałby się na temat dobrych i złych stron tych szkół - zwłaszcza 1 bo ze względu na odległość zaczynam się skłaniać ku niej. Ponadto jest chyba w Zielonce niepubliczna Szkoła Aktywności Twórczej czy słyszeliście coś (dobrego albo złego) o tej szkole?
    • yenulek Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 13:11
      sama stoję przed takim samym dylematem - do SP1 mam 300 metrów, do SP3 wiadomo że dużo dalej. Dodatkowo z tego co wiem poprzedni burmistrz wprowadził rejonizację - czy w takim razie jest w ogóle możliwość zapisania dziecka do SP3? I czy odległość do pokonania włącznie z przejściem przez Wyszyńskiego jest tego warta?:)

Mam pytanie do rodziców dzieci "zerówkowych" z obu szkół - jak liczne są klasy?

pzdr
      • atwar1 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 13:45
        W "jedynce" zerówki sa po ok 29 osób- ale słyszałam że w przyszłym roku może będą 3 klasy pierwsze z tych 2 zerówek więc dzieci będzie mniej
        • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 14:44
          Jeśli mają być tylko 3 pierwsze klasy to bardzo zła wiadomość, ponieważ w przyszłym roku do klasy pierwszej muszą oprócz 7-latków tzn. dzieci z rocznika 2005 które nie poszły do 1 klasy w tym roku bo rodzice maja jeszcze wybór, obowiązkowo pójdą wszystkie 6-latki czyli dzieci z rocznika 2006. Więc tłok będzie jeszcze większy, chociaż przepisy chyba okreslają max liczbę dzieci w klasie. Myślałam nawet, że w przypadku "0" jest to 25 osób. Ale może się mylę?
          • atwar1 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 20:54
            Dzieci 6 letnio dopiero za rok mają obowiązek rozpocząć naukę w klasie pierwszej (od 2012)
            We wrześniu tego roku sytuacja jeszcze nie będzie taka jak przedstawiła magora-4
            • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 27.01.11, 10:16
              Przecież ja właśnie napisałam że ciężka sytuacja będzie w przyszłym roku kiedy obowiązkowo pójdą do pierwszej klasy wszystkie 6-latki i te 7-latki, które nie poszły do pierwszej klasy w tym roku. Więc sytuacja będzie dokładnie taka jak przedstawiłam. Zresztą w tym roku w "0" też nie będzie różowo, ponieważ te 5-latki które nie chodzą do przedszkoli od września muszą pójść do "0" w szkole. Art. 14 ust. 3 i 3a ustawy o systemie oświaty (które wchodzą w życie z dniem 1 sierpnia 2011 r.) mówią, iż dziecko w wieku 5 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu, oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej lub w innej formie wychowania przedszkolnego. Obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 5 lat. Ponadto z przepisów przejściowych do nowelizacji tej ustawy wynika, że w roku szkolnym 2011/2012 dzieci urodzone w roku 2005, które nie rozpoczęły spełniania obowiązku szkolnego, mają obowiązek odbyć roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w przedszkolu, oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej lub w innej formie wychowania przedszkolnego.

Czy wyczerpująco wyjaśniłam sytuację?
              • boskimessi Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 10.02.11, 00:23
                magora, ponieważ orientuję się troche w SP, proponuje Ci jedynkę.
                po pierwsze, jest to szkola, ktora nie jest przeludniona,
                a jak bedzie, to sa mozliwosci.
                po drugie, kadra jest bardzo dobra.
                po trzecie, jest tylko jedna zmiana,
                po czwarte, beda inwestycje,
                po piate, jest to najstarsza szkola w Zielonce, z tradycjami,
                po szoste, jestem jej absolwentem :-)
                • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 10.02.11, 12:37
                  Zwłaszcza to szóste jest przekonywującym argumentem :)
                  Mam obawy tylko co do braku przeludnienia, w sekretariacie powiedziano mi że "0" liczy 30 dzieci i teraz też tak będzie.
                  • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 13.02.11, 11:38
                    magora_4 napisała:

> Zwłaszcza to szóste jest przekonywującym argumentem :)
                    > Mam obawy tylko co do braku przeludnienia, w sekretariacie powiedziano mi że "0
                    > " liczy 30 dzieci i teraz też tak będzie.

mój przyjaciel ma dziecko w sp1 w zerówce też się zastanawiał w zeszłym roku czy do 3 czy 1 gdzie ma zapisać córkę
                • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 10.02.11, 12:44
                  boskimessi, mógłbyś szerzej napisać jakie bedą i kiedy te inwestycje w jedynce?
        • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 26.01.11, 22:33
          atwar1 napisała:

> W "jedynce" zerówki sa po ok 29 osób- ale słyszałam że w przyszłym roku może bę
          > dą 3 klasy pierwsze z tych 2 zerówek więc dzieci będzie mniej

chyba w tym roku (szkolnym) 2011/2012?
          bo w przyszłym idą obowiązkowo sześciolatki (rocznik 2006) i 2005 które nie poszły wcześniej
          wtedy i 3 klasy pierwsze będzie mało

zastanawia mnie przede wszystkim logistyka
          gdzie te dzieci pomieszczą?
          dziś klas "0" jest tylko dwie,bo nie ma sal
          I,II i III klasy są na ostatnim piętrze i każda ma własną przydzieloną salę - skąd wezmą kolejne 2-3 dla najmłodszych?
          w przedszkolnu na Staszica pięciolatków/czterolatków jest 3,5 grupy
          czyli mniej więcej ponad 70 dzieci
          pozostaje nadzieja,że wszystkie na raz nie zlądują w pierwszych klasach
          • atwar1 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 27.01.11, 17:57
            mika_007 napisała:

> atwar1 napisała:
            >
            > > W "jedynce" zerówki sa po ok 29 osób- ale słyszałam że w przyszłym roku m
            > oże bę
            > > dą 3 klasy pierwsze z tych 2 zerówek więc dzieci będzie mniej
            >
            > chyba w tym roku (szkolnym) 2011/2012?
            > bo w przyszłym idą obowiązkowo sześciolatki (rocznik 2006) i 2005 które nie pos
            > zły wcześniej
            > wtedy i 3 klasy pierwsze będzie mało

NIeporozumienia co do przyszłego roku.
            Moje informacje dotyczą przyszłego roku szkolnego czyli 2011/2012. W tej chwili mamy dopiero 2010/11 ;)

A co do ilości sal i miejsc to chyba w większości szkół jest ten sam problem.
            W jedynce na zerówkę jeszcze jedna sala by się znalazła- teraz dzieci mają tam tzw. salę zabaw- ale pewnie gorzej będzie z etatami dla nauczycieli- ech polska rzeczywistość
            • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 27.01.11, 21:18
              W 3-ce ponoć mają przeludnione klasy a dzieci chodzą raz na rano a niektórzy na popołudnie więc nieciekawo to wygląda z tymi godzinami :(
              • zosiek12 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 27.01.11, 22:32
                Czy ktos wie kiedy beda wybory na nowych dyrektorow szkol podstawowych w Zielonce. Slyszalam dwie rozne wersje - jedna ze w tym roku w maju - druga ze w przyszym.
    • zosiek12 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 27.01.11, 12:45
      Czy ktos wie kiedy beda wybory na nowych dyrektorow szkol podstawowych w Zielonce. Slyszalam dwie rozne wersje - jedna ze w tym roku w maju - druga ze w przyszym.
    • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 11.02.11, 16:07
      uchwałą gminy pięciolatki zostają w przedszkolach (mam nadzieję,że nie tylko na ten rok ale "na zawsze ;) )
      tak więc szkoły "zyskają" dla pierwszego 2006 rocznika po tyle pierwszych klas ile obecnie mają oddziałów "O"
      co daje nadzieję,że jakoś opanują desant dwóch roczników ;)
    • amelka1974 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 16.02.11, 08:33
      Nie mam doświadczenia ze SP1, moja córka kończy w tym roku SP3 i tą szkołę polecam z ręką na sercu. Podobnie jak część moich przedmówców staliśmy przed dylematem co wybrać, jedynkę, która była znacznie bliżej miejsca zamieszkania, czy trójkę - o której słyszeliśmy wiele dobrego. Myślę, że warto by było w Twoim przypadku prześledzić strony internetowe obu szkół i porównać jaki mają program zajęć dodatkowych, jakie konkursy są organizowane dla dzieci, jaki jest poziom nauczana (choćby średnia z ostatnich lat z egzaminów 6-klasistów), ilu szkoła wypuściła olimpijczyków, gdzie dzieci jeżdżą na wycieczki. Klasa mojej córki w tym roku była i w centrum nauki kopernik i w muzeum Powstania Warszawskiego. Dla dzieci był również zorganizowany tygodniowy obóz językowy w Londynie. Również tzw. zielone szkoły organizowane są zawsze tak, by dzieci oprócz kilku dni laby wyniosły z tych wyjazdów jak najwięcej. To są bardzo istotne rzeczy, przecież na zerówce świat się nie kończy. Dowiedz się również, czy szkoły nie organizują może dla rodziców i dzieci czegoś w rodzaju "dnia otwartego".
      Poza tym "trójka" jest szkołą z elementami integracyjnymi, uczęszczają tam min. dzieci niepełnosprawne ruchowo. Uważam, że dobrze jest oswajać maluchy z niepełnosprawnością, żeby nie pokazywały takiej osoby palcami na ulicy.
      Kolejną sprawą jest osoba dyrektorów. W trójce od wielu lat Dyrektorem jest Pani Zielenkiewicz - osoba niezwykle ciepła i sympatyczna. O Dyrektor SP1 nawet na tym forum było sporo wątków, u uwierz mi nie chodziło tylko o to, że jest żoną swojego sławnego (lub niesławnego) tu męża. Ponoć w placówce przez nią kierowanej były jakieś kontrowersje, pisały o tym lokalne media: www.wiesci.com.pl/?f=xml/200715.xml&p=3
      Jak sie zakończyła sprawa tego nie wiem, bo temat mnie nie interesuje.
      Reasumując, ja polecam trójkę.
      • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 17.02.11, 17:17
        amelka1974 napisała:

> Kolejną sprawą jest osoba dyrektorów. W trójce od wielu lat Dyrektorem jest Pani Zielenkiewicz - osoba niezwykle ciepła i sympatyczna. O Dyrektor SP1 nawet na tym forum było sporo wątków, u uwierz mi nie chodziło tylko o to, że jest żoną swojego sławnego (lub niesławnego) tu męża. Ponoć w placówce przez nią kierowanej były jakieś kontrowersje, pisały o tym lokalne media: www.wiesci.com.pl/?f=xml/200715.xml&p=3
        > Jak sie zakończyła sprawa tego nie wiem, bo temat mnie nie interesuje.
        > Reasumując, ja polecam trójkę.

Amelko1974
        1. po pierwsze - proszę Cię tylko bez polityki
        • boskimessi Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 17.02.11, 22:07
          wojtek, ale dałeś.
          Co do inwestycji, będą, już zostal zakupiony plac, gdzie ma byc boisko do kosza i recznej,
          potem maja zrobić bojo do nogi, zerwac ten asfalt, gdzie sobie zdzieralem kolana i zasiać sztuczną trawę:-).
          Co do kotleta, nie chcę się wypowiadać.
          W każdym razie Dyrektorzy 2 i 3 chcieliby mieć klasy liczące 20 dzieci. Dyrektor 1 takie klasy ma. Nie mowię o zerówkach. Jezeli będzie dużo dzieci, zrobia więcej oddziałów.
          Trzeba jednak pamiętać, że nie Dyrektor ustala maksymalną ilość dzieci w klasie.
          Stawiam na Jedynkę, bo jest najlepsza.
          • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 17.02.11, 23:31
            boskimessi napisał:
            > Co do inwestycji, będą, już zostal zakupiony plac, gdzie ma byc boisko do kosza
            > i recznej,
            > potem maja zrobić bojo do nogi, zerwac ten asfalt, gdzie sobie zdzieralem kolan
            > a i zasiać sztuczną trawę:-).

no dobrze - ale szkoda że zawsze jest jakaś niesprawiedliwa kolejność jakaś odwrotna - bo najpierw robimy boiska w SP3 potem SP2 a na końcu ta najstarszej SP1
            • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 19.02.11, 19:03
              Wojtek, jesteś trochę niesprawiedliwy
              Może Jedynka nie odwaliła na raz kapitalnego remontu ale ciągle coś robią -wymienili okna,centralne,ocieplili i wytynkowali budynek,zrobili mini plac zabaw,sukcesywnie wymieniali sprzęt dla dzieciaków (stoły,krzesła)
              nie jest tak,że W OGÓLE nic się nie dzieje
              dzieje się
              małymi krokami ale się dzieje

byle jeszcze tylko ogarnęli z rozsądkiem pierwszy rok "reformy" edukacyjnej
              • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 19.02.11, 21:20
                mika_007 napisała:

> byle jeszcze tylko ogarnęli z rozsądkiem pierwszy rok "reformy" edukacyjnej

mikka_007 tylko jak może wiesz to w tej reformie chodzi o polepszenie standardu pracy np. szafki w szatni, dodatkowe miejsce do zabawy i do nauki a to wszystko jest związane z finansowaniem - a z tego co widzę to większy finans idzie na 2 i 3-kę !
                • beatta75 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 19.02.11, 22:23
                  Niestety ale najbardziej finansowana jest 2 . W 3 tyle lat staralismy się o boisko i do tej pory go niema, szafek tez nie mamy, cały czas słyszymy ze w 1 i 2 sa remonty a u nas nic . Mimo to polecam 3. Bardzo miłe Panie w zerówce. w starszych klasach tez .
                  • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 20.02.11, 10:28
                    beatta75 napisała:

> Niestety ale najbardziej finansowana jest 2 . W 3 tyle lat staralismy się o boi
                    > sko i do tej pory go niema, szafek tez nie mamy, cały czas słyszymy ze w 1 i 2
                    > sa remonty a u nas nic . Mimo to polecam 3. Bardzo miłe Panie w zerówce. w star
                    > szych klasach tez .

Beatta75 na czyją szkodę działasz? przecież fakty są inne nowe boisko w SP3 już jest tutaj jest potwierdzenie:
                    www.zielonka.pl/artykul/trwa-budowa-boisk-sportowych-przy-szkole-podstawowej-nr-3
                    • beatta75 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 20.02.11, 19:57
                      Niestety pażdziernik minął a korzystac z boiska jeszcze nie mozna. i na niczyja szkode nie działam.
                • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 20.02.11, 22:47
                  wojtek_d80 napisał:

> mikka_007 tylko jak może wiesz to w tej reformie chodzi o polepszenie standardu
                  > pracy np. szafki w szatni, dodatkowe miejsce do zabawy i do nauki a to wszyst
                  > ko jest związane z finansowaniem - a z tego co widzę to większy finans idzie n
                  > a 2 i 3-kę !

jedynka poświęciła jedną klasę na dodatkową świetlicę (dla dzieci 2-3) plus jest druga duża dla zerówki i pierwszaków
                  szafki mają w klasach 1-3 co dla młodszych jest wygodniejsze niż zbieganie z samej góry na parter po blok i farby ;)
                  a zamiana zwykłej szatni na szatniane szafki zabierze jeszcze więcej miejsca
                  i czemu lepszemu miałaby służyć? żeby ubrania zamiast wisieć w szatni były zamykane w osobnych boxach?
                  przeciw kradzieżom?
                  chyba nie są częste (szatnie zamykane,monitoring,zamknięte drzwi do szkoły)
                  bo raczej nie na ksiazki -dzieciaki i tak muszą je zabierać do domu (a często i bloki/farby/papiery itp)
                  mam nadzieję,ze nie powstałby chory pomysł zakupu 2 kompletów szkoła-dom
                  inaczej byłabym pierszą na liście w petycji "przeciw"

nigdy nie będzie podziału solidarnego (czy to szkoły czy remonty dróg np.)
                  chociażby ze względu na wielkość budynków ich stan i ilość dzieci
                  i niech sobie 2-ka i 3-ka kasy więcej dostają byle jedynka została kameralna jak była
                  wolę zrobić nawet skladkę klasową na pomalowanie sali mojego dziecka,a mieć w zamian komfort klasy z 16-20 uczniów niż kolorową z 30 dzieci

• wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 20.02.11, 22:56
                    mika_007 napisała:

(czy to szkoły czy remonty dróg np.)
                    >

mika_007 i ty również z nimi :) przeciko nam - kojarzysz tematy drogi/szkoły ! mnie baset chce wywalić temat na jego ośle rżysko więc nie pisz o drogach tutaj w temacie szkolnym bo nas wszystkich wywali !!

za te Marecką - chyba coś im ten wątek nie pod pasował i stanął w gardle :)))
        • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 19.02.11, 19:09
          wojtek_d80 napisał:

> 5. po piąte - co do olimpiad to w szkole podstawowej nie ma takich są konkursy
          > kuratoryjne a jeżeli chodzi sprawdzian szóstoklasisty to Jedynka wiedzie prym
          > prze wiele lat i licząc ostatnie 10 lat to SP1 jest najlepsze .

tak jak lubię jedynkę tak niestety się z tym nie zgodzę
          prym w Zielonce wiedzie jedynka na zmianę z trójką
          czy to w wiedzy czy w zawodach sportowych (tu ostatnio nawet dwójka nie była zła)
          co do testów kompetencji i wyników szóstoklasistów nieprawdą jest,że od 10 lat pierwsza jest jedynka
          sprawdzałam to w czasach kiedy udostępniali jeszcze wyniki - były naprzemienne -raz górą była jedynka,raz trójka
          ale i one zostawały w tyle za aktywnością twórczą ;)
          • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 19.02.11, 21:11
            mika_007 napisała:

> wojtek_d80 napisał:
            >
            > > 5. po piąte - co do olimpiad to w szkole podstawowej nie ma takich są kon
            > kursy
            > > kuratoryjne a jeżeli chodzi sprawdzian szóstoklasisty to Jedynka wiedzie
            > prym
            > > prze wiele lat i licząc ostatnie 10 lat to SP1 jest najlepsze .
            >
            > tak jak lubię jedynkę tak niestety się z tym nie zgodzę
            > prym w Zielonce wiedzie jedynka na zmianę z trójką
            > czy to w wiedzy czy w zawodach sportowych (tu ostatnio nawet dwójka nie była zł
            > a)
            > co do testów kompetencji i wyników szóstoklasistów nieprawdą jest,że od 10 lat
            > pierwsza jest jedynka
            > sprawdzałam to w czasach kiedy udostępniali jeszcze wyniki - były naprzemienne
            > -raz górą była jedynka,raz trójka
            > ale i one zostawały w tyle za aktywnością twórczą ;)

mikka_007 wiedzie prym ! - tylko że dwa razy lepsza jest jedynka a raz trójka - to w woli ścisłości !
            A szkoła aktywności twórczej to prywaciarska szkoła finansowała z czesnego rodziców a to już inna bajka bo standard pracy też jest inny i za inne pieniądze !

• boskimessi Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 20.02.11, 21:38
              > A szkoła aktywności twórczej to prywaciarska szkoła finansowała z czesnego rodz
              > iców a to już inna bajka bo standard pracy też jest inny i za inne pieniądze !

wojtek,
              SAT jest finansowana również przez Gminę, nie tylko przez rodziców
              • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 20.02.11, 22:43
                boskimessi napisał:

> > A szkoła aktywności twórczej to prywaciarska szkoła finansowała z czes
                > nego rodz
                > > iców a to już inna bajka bo standard pracy też jest inny i za inne pienią
                > dze !

> wojtek,
                > SAT jest finansowana również przez Gminę, nie tylko przez rodziców

a skąd masz takie informacje ?
                - nie wiem ale ciekawe - tam gdzie ja piszę to mnie usuwa baseciq
                • boskimessi Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 16:23
                  www.funduszestrukturalne.gov.pl/NR/rdonlyres/28122735-8C4F-40A2-AC6A-254E706400F9/43825/Centralne_finansowanie.pdf
                  strona 34
                  • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 17:11
                    boskimessi napisał:

> www.funduszestrukturalne.gov.pl/NR/rdonlyres/28122735-8C4F-40A2-AC6A-254E706400F9/43825/Centralne_finansowanie.pdf
                    > strona 34

prywatne przedszkola też mogą być dofinansowywane przez urzędy gmin
                    • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 17:20
                      jak się okazuje dofinansowanie to wcale nie miałe kwoty
                      ba, to WIECEJ jak cała opłata ponoszona przez rodziców za przedszkole państwowe z zajęciami dodatkowymi

"w 2010 roku Zielonka przekaże z podatków na działalność przedszkoli niepublicznych 1.368.000 zł, czyli miesięcznie 456 zł na jedno dziecko..."

cytat pochodzi z:
                      www.wiesci.com.pl/?f=xml/201002.xml&p=1
        • amelka1974 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 14:57

Wojtku, nie rozumiem skąd u Ciebie taki napad złości po moim wpisie. Odnoszę wrażenie, że jak byś zadał sobie trochę trudu i przeczytał treść pierwszej wiadomości w wątku a nie skupił się jedynie na temacie, to być wiedział o co chodziło autorowi i tak byś się nie unosił.
          Ja nie wychwalam trójki ani nie ganię jedynki. Zresztą jedynkę kończyła moja żona a ja osobiście jestem absolwentem dwójki. Ja napisałem tylko na co w/g mnie należy zwrócić uwagę przy wyborze szkoły, i mój wpis jest całkowicie moją subiektywną opinią. Jeżeli uważasz, że moje argumenty są słabe, to proszę Cię podaj swoje. Póki co napisałeś jedynie, że jedynka jest lepsza bo Ty ją ukończyłeś i, że bardziej Ci się podobają nauczycielki. Uwierz mi, w edukacji dzieci sprawą nawet nie trzecioplanową jest nawierzchnia boiska, uroda nauczycielek i to czy konkursy w podstawówce to już olimpiady czy jeszcze konkursy kuratoryjne. 7 lat temu stałem przed podobnym dylematem co autorka wątku i wspólnie z żoną podjęliśmy decyzję o trójce, choć gmach jedynki widoczny jest z moich okien. Póki co decyzji nie żałuję. Natomiast wbrew temu co sugerujesz, w swojej wypowiedzi ani razu nie napisałem, że jedynka jest gorsza od trójki. Ba- w pierwszym zdaniu napisałem, że z jedynką nie miałem do czynienia - nie wiem zatem skąd u Ciebie ta złość. Przyznaję natomiast, że wpis na temat Dyrektor był niefortunny - i za to biję się w pierś i przepraszam. Nie było moją intencją wprowadzanie kogokolwiek w błąd. Co do Pani Zielenkiewicz - sam osobiście wielokrotnie miałem przyjemność z nią rozmawiać. Nie obchodzi mnie czy pracowała wcześniej w jedynce, dwójce czy przedszkolu pod dębami. W mojej ocenie świetnie się sprawdza jako Dyrektor SP3 i tylko o to mi chodziło.
          Piszesz również, że jedynka ma w swojej historii więcej świetnych absolwentów. To jest oczywiste i nikt tego nie kwestionuje. Jedynka ma przecież znacznie dłuższą historię. Trójka niedawno obchodziła dopiero 10-te urodziny. Natomiast jeśli chodzi o wyniki egzaminów po 6 klasie to nie udało mi się niestety ustalić wszystkich wyników. Jednak z tego co jest dostępne w internecie wynika, że:

2007 (SP1 29,40) (SP3 30,40)
          2008 (SP1 28,70) (SP3 29,10)
          2009 (SP1 b/d) (SP3 b/d)
          2010 (SP1 b/d) (SP3 29,40)

Wyniki są zatem bardzo porównywalne i absolutnie nie przesądzają o tym, która szkoła lepiej uczy.
          pozdrawiam, RM
          • wojtek_d80 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 15:29
            amelka1974 napisała:

>
            > Zresztą jedynkę kończyła moja żona

zwiesz się amelka1974 a jedynkę kończyła twoja żona ? czegoś tu nie rozumiem ?
            ale mniejsza z tym kto kim jest to nie ma znaczenia - przynajmniej śmiesznie jest na tym forum ! te argumenty to parodia -
            • sportif Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 17:01
              mój brat wybrał jedynkę(pałę?) - ja tam go popieram - jedynka(pała) górą jest ! (i basta)

no tu akurat Wojtusia z d... popieram
              • sabul1 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 20:55
                Sportifie - czego zabierasz głos skoro są to dla ciebie śmieszne sprawy ! chamstwo na tym forum nie zna miary !
                • sportif Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 23:27
                  "forum jest w rękach paru ludzi co usilnie chcą dzierżyć władzę w tym mieście" - kto by chciał dzierżyć władzę w mieście? - bida aż piszczy, na wszystko będą mniejsze pieniądze niż w zeszłym roku, Caritas płacze, że nie ma kasy z miasta, burmistrz myśli tylko o redukcji etatów w UM, przez najbliższe 2 lata Zielonka będzie się zwijać zamiast rozwijać. A to wszystko dzięki niespełnionemu historykowi z folwarku Zosinek.
                • boskimessi Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.02.11, 23:57
                  sabul,
                  forum jest po to, zeby wypowiadać swoje zdanie. Osoby pełniące publiczne stanowiska muszą się liczyć z krytyką. Wszyscy znamy Sportifa i wiemy, że ma ostry język, czasami do przesady.
                  Nie rozumiem tylko z czym się poskarżysz? Jeżeli Ci nie odpowiada to forum, to po prostu nie zaglądaj tu.
                  ps: Mobbing oznacza prześladowanie podwładnego lub współpracownika w miejscu pracy.
                • baseciq Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 22.02.11, 01:30
                  sabul1 napisał:

> więc forumowiczu uważaj bo te forum jest w rękach paru ludzi co usilnie
                  > chcą dzierżyć władzę w tym mieście - i nie obchodzi ich o czym się pisze na for
                  > um - tylko walka o stołki !

Tak. Razem z Michnikiem startujemy do władzy w Zielonce. Dokładnie za 8 lat. Michnik na prezydenta Zielonka, ja na jego niedorzecznika prasowego.
            • amelka1974 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 22.02.11, 07:14
              "sądzę że większość apsolwentów tej szkoły to są ludzie na poziomie i sami bardzo dobrze są w stanie ocenić do której szkoły najlepiej zapisać swoje dzieci "

Wojtku, korzystam grzecznościowo z konta żony. Pisałem to na tym forum wielokrotnie. Świetnie, że Twój brat wybrał jedynkę dla swojego dziecka, będzie z niego świetny apsolwent , podobnie zresztą jak i Ty.

pozdrawiam, RM
              • sultanbrunei Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 22.02.11, 09:48
                po przeczytaniu prawie całego wątku czy 1 cz 3 , (problem mnie aczkolwiek nie dotyczy bo wybraliśmy z żoną dla naszej ratolośli 3 z racji że bliżej nas akurat) nie będąc absolwentem żadnej z nich , ani rdzennym mieszkańcem, mam ochotę wywieźć swe dzieciątko jak najdalej stąd, bo przecież jak będzie chodzić z dziećmi niektórych z forumowiczów, to ja mu już współczuję. kilka naprawde było ciekawych głosów , ale oczywiście pare niespełnionych talentów musi ciekawy wątek zamienić w spektakl swych niezbyt ciekawych uwag i wywodów.
                Piszecie wyniki olimpiad , ludzie ile dzieciaków w olimpiadzie startuje. niech mój dzieciak wogle kiedyś wystartuje w olimpiadzie to już będę dumny. No ale na każdych zawodach najbardziej zgrzytaja niespełnieni rodzice. jak na tym forum.
                • magora_4 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 22.02.11, 13:40
                  Szanowni forumowicze

Jako autorka wątku czuję się w obowiązku zareagować i zaprotestować przeciwko wypowiedziom znamionującym brak elementerniej kultury (delikatnie rzecz ujmując). Szkoda, że moderator naszego forum nie widzi takiej potrzeby, a wręcz przeciwnie bierze udział w tych pyskówkach.

Przypominam zatem, że założyłam wątek "1 czy 3: która szkoła lepsza", a nie wątek, kto jest za obecnym burmistrzem, a kto przeciw, na co brakuje pieniędzy - czy na drogi, czy na Caritas, z jakich źródeł są dofinansowywane prywatne przedszkola i szkoły (nawiasem mówiąc nie rozumiem dlaczego tak nie lubicie prywatnych placówek oświatowych), czy w UM będą redukcje zatrudnienia, jakim to charakterem odznacza się ta czy tamta pani dyrektor i jakie ma "zasługi" etc. etc. Opinie innych rodziców miały stanowić dla mnie jedno z kryteriów, jakimi chciałam się kierować przy wyborze szkoły dla mojego dziecka.

Prosiłam o rzeczowe i wyczerpujące wypowiedzi na temat. Mam jednak wrażenie, że niektórzy forumowicze mają problem z czytaniem ze zrozumieniem (a może są opętani jakąś manią prześladowczą?, nieważne czego dotyczy wątek i tak skończy się na komentarzach dotyczących byłej lub obecnej władzy i wycieczkach personalnych).

Z przykrością, ale muszę zgodzić się z sultanbrunei: obawiam się, że mojemu dziecku może zaszkodzić kontakt z pociechami co poniektórych tu obecnych, oczywiście o ile charakter odziedziczyły one po swoich rodzicach.

Nadal oczekuję na rzeczowe wypowiedzi.
    • beatta.k Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 22.02.11, 22:39
      Byłas moze na spotkaniu dla rodziców przyszłych zerówkowiczów w szkole nr 3? Napewno bedzie takie spotkanie i w szkole nr. 1. Moje dzieci juz ukonczyły zerówki w 3, chodziły na zmiane,3 dni na rano i 2 dni na popołudnie albo odwrotnie. jest tez trzecia zerówka która ma zawsze na rano, trzeba tylko na podaniu zaznaczycz do jakiej grupy chce sie dziecko zapisac. W kazdej szkole są nauczyciele lepsi i gorsi, to zalezy do jakiej pani trafi dziecko. Te dwie szkoły az tak bardzo od siebie sie nie róznia, wez moze pod uwage odległosc i bezpieczną droge pod uwage, bo pierwsze lata dziecko bedzie prowadzane a pózniej samo bedzie wracac.
      • mika_007 Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.10.11, 18:46
        żeby nie dublować wątków o podstawówkach ...
        pytanie do rodziców dzieci w dwójce i trójce
        czy u Was IV klasy mają informatykę?
        bo doszły do mnie wieści,że w jedynce czwartoklasiści jako jedyny rocznik nie mają informatyki
        że niby odgórnie "tak wyszło"
        ale dlaczego?
        starsze/młodsze klasy mają tylko ten jeden rocznik nie?
        • boskimessi Re: 1 czy 3: która szkoła lepsza? 21.10.11, 19:24
          na www dwójki jest plan lekcji. Żadna czwarta nie ma informatyki.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka