Dodaj do ulubionych

Stare cegielnie z terenu obecnej Gminy Zielonka

01.12.13, 23:58
Na obszarze obecnej Gminy Zielonka w okresie międzywojennym czynnych było kilka cegielni. Największą oczywiście była położona na terenie Arkuszewa Cegielnia "Towarzystwa Zielonka" -Heleny i Hermana Knothe, o której zachowało się najwięcej wiadomości. O zlokalizowanej w północnej części miasta, na granicy z Markami - Cegielni "Henryków" G. Doktorowicza i znajdującej się przy Gliniankach Cegielni "Helenów" Bargiełła wiadomości już jest znacznie mniej.
W okresie wcześniejszym istniały również na terenie obecnej Zielonki, i inne znacznie mniejsze cegielnie: Cegielnie na Siwkach, Cegielnia Mamki ...
Może przy remoncie, bądź przebudowie domu spotkaliście się z cechowaniem na starych cegłach, pochodzących z naszych miejscowych cegielni?
Obserwuj wątek
    • zosinek2 Re: Stare cegielnie z terenu obecnej Gminy Zielon 07.12.13, 22:02
      Właściciel cegielni "Helenów" p. Gracjan Bargieł (nie Bargiełł) mieszkał po wojnie w latach 50-tych przy ulicy Wesołej 6 w małym domku. Miał syna Tadeusza urodzonego ca 1943 roku (w 1953/4 roku chodził do 4 klasy szkoły podstawowej przy Staszica). Gracjan Bargieł pochowany jest na naszym cmentarzu bardzo blisko bramy wejściowej na wprost - w II rzędzie zabudowywanego aktualnie trójkątnego pustego placu (grób plecami do głównej alei). Cegielnia mieściła się mniej więcej tam, gdzie na prawo od granicznej ulicy Spacerowej na Maciołkach są ogródki działkowe mieszkańców Zielonki i lustro wody dzikiej części współczesnych glinianek.
      • paweltadeusz1962 Re: Stare cegielnie z terenu obecnej Gminy Zielon 07.12.13, 23:46
        Nazwisko właściciela cegielni "Helenów" faktycznie źle wpisałem, dziękuję za poprawienie. Imienia Gracjan nie podawałem, wymieniany był bowiem jako Gracjan, lecz również jako Stefan. Wyjaśnienia zamieszczone przez zosinka2 wątpliwości moje, co do imienia w pełni rozwiewają.
        Zatem prostuję - właścicielem cegielni "Helenów" był Gracjan Bargieł.
      • paweltadeusz1962 Re: Stare cegielnie z terenu obecnej Gminy Zielon 08.12.13, 03:05
        Odszukałem kartkę z przedwojennej książki telefonicznej. W spisie abonentów Zielonki jest wyszczególniona ta cegielnia.
        Nr. abonencki 11 Cegielnia "Helenów", właśc. Bargiełł Stefan
        1/Nie wykluczam pomyłki w książce telefonicznej dotyczącej pisowni nazwiska.
        2/Nie wykluczam pomyłki w książce telefonicznej dotyczącej imienia właściciela.
        3/Możliwa jest również wcześniejsza pisownia nazwiska Bargiełł, a następnie dopiero po II wojnie światowej zmieniona na Bargieł.
        4/Możliwe jest również, iż pierwszym właścicielem był np. ojciec Gracjana o imieniu Stefan.
        Dla ułatwienia podaję sposób najszybszy na sprawdzenie w Google.pl. Należy wpisać: Zielonka-Złotokłos
        • Gość: aga Re: Stare cegielnie z terenu obecnej Gminy Zielon IP: *.dynamic.mm.pl 31.08.20, 06:05
          Ojcem Gracjana był Konstanty. Czy ktoś się orientuje czy Gracjan miał żonę po wojnie? W czasie wojny zginęła jego pierwsza żona Janina.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka