Dodaj do ulubionych

Pytania do kandydatów na burmistrza

01.10.14, 15:27
... może śledzą forum i mi odpowiedzą.

1. Czy jesteś za wybudowaniem oczyszczalni ścieków na terenie miasta jeżeli pozwoliłoby to obniżyć koszty za ścieki?
2. Jakie działania podejmiesz przez pierwsze dwa lata żeby zwiększyć budżet Zielonki?
3. Którą drogę należy wyasfaltować jako pierwszą?
4. Do której godziny powinien być otwarty urząd miasta?
5. Czy na placu Jana Pawła powinien być plac zabaw?

z góry dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 01.10.14, 22:35
      Witam i chętnie odpowiem:
      1. Czy jesteś za wybudowaniem oczyszczalni ścieków na terenie miasta jeżeli pozwoliłoby to obniżyć koszty za ścieki?
      Jeżeli wybudowanie oczyszczalni obniży koszty funkcjonowania systemu wodno-ściekowego w Zielonce - jestem za. Znając jednak specyfikę projektów w obszarze ochrony środowiska (byłam tzw. MAO ?pełnomocnikiem ds. realizacji projektu ?Budowa kanalizacji sanitarnej na terenie Gminy Zielonka 2007- 2009) zdaję sobie sprawę z kosztów takiego przedsięwzięcia. Jest to kilkadziesiąt milionów złotych (koszt zależy od technologii), które zostaną przerzucone na mieszkańców Zielonki na najbliższe 10 do 20 lat ? czyli w okresie spłaty kredytu na inwestycję. Korzystanie z oferty jakiejkolwiek firmy, która za oferuje budowę oczyszczalni i stałe opłaty za ścieki (nawet w partnerstwie publiczno-prywatnym) również wiąże się ? nie tylko ze zwrotem kosztów inwestycji przez mieszkańców, ale też pokryciem zysku firmy - bo nikt takich inwestycji nie robi ?nie dla zysku?.
      Jestem za opracowaniem analizy opcji dla gospodarki wodno-ściekowej w Zielonce - z niej wyjdzie, jaki wariant nam się najbardziej opłaca ? czy budowa oczyszczalni, czy przesył na innych zasadach, czy może inne działania.
      Przy obecnym stanie rzeczy KWW Dla Zielonki zaproponował program obniżenie kosztów funkcjonowania systemu wodno-ściekowego dzięki następującym działaniom:
      - negocjacjom opłaty przesyłowej z firmą w Ząbkach ( a jeśli się nie da wynegocjować sensownych opłat ? np. budowa kolektora do Rembertowa)
      - budowie kanalizacji deszczowej . Z różnicy między opłatami licznikowymi mieszkańców za ścieki i odbiorem po stronie Ząbek wynika ponad 200 tys. M3 wód deszczowych przedostających się do kanalizacji sanitarnej, ponieważ system kanalizacji deszczowej jest ubogi w mieście,
      - zachętom dla mieszkańców do podłączania się do istniejącej już sieci.
      Więcej szczegółów na ten temat znajduje się tutaj: www.dlazielonki.pl/nasza-propozycja-dla-zielonki/infrastruktura
      2. Jakie działania podejmiesz przez pierwsze dwa lata żeby zwiększyć budżet Zielonki?
      Będą to trzy rodzaje działań:
      - wewnętrzne ? polegające na przeglądzie budżetu, ograniczeniu wydatków na administrację (obecnie wynoszą około 6 mln złotych rocznie) i wprowadzeniu budżetowania zadaniowego (w którym się specjalizuję) ? tu spodziewam się uzyskać nawet do około 2 mln złotych,
      - zewnętrzne:
      - pozyskiwanie środków z funduszy zewnętrznych ? nie tylko europejskich ? tego typu działania realizuję od kilkunastu lat, zarówno w instytucjach publicznych, jak i dla firm, a nowy okres programowania 2014-2020 sprzyja takim planom,
      - zaciąganie kredytów rzędu 2 mln rocznie wyłącznie na cele inwestycyjne lub emisja obligacji. Mamy ambitny plan inwestycyjny - dlatego uważam, e bez niewielkich kredytów nie da rady go zrealizować. Obecnie Zielonka ma 22,5 mln długów i 5 mln w linii kredytowej na wydatki bieżące.
      Uważam, ze jeśli kredyty - tylko na inwestycje, a nie ?przejadanie?. Jak w gospodarstwie domowym. Jak nie ma się środków na bieżące działania ? to należy ciąć koszty .
      3. Którą drogę należy wyasfaltować jako pierwszą?
      W Zielonce niespełna 40 % to są drogi asfaltowe. Trudno nadrobić zaległości inwestycyjne wielu lat w ciągu jednej kadencji. Ale nakładki asfaltowe ? to jest priorytet 3 ? po zdrowiu i bezpieczeństwie.
      Przyjęliśmy zasadę: najpierw wspólnie skonsultowany plan, które konkretne drogi remontujemy w pierwszej kolejności - później realizacja planu, bez comiesięcznych zmian.
      Nasz plan jest prosty: zaczniemy od dróg najbardziej uczęszczanych ? o dużym natężeniu ruchu i w których wykonano wszystkie instalacje techniczne ? wodę, kanalizację sanitarną i deszczową ? tak aby wyeliminować sytuacje, w których w jednym roku robi się nakładkę asfaltową, a w drugim ? nową sieć w drodze.
      Potem sukcesywnie wraz z budową deszczówki ? wykonywane będą nawierzchnie reszty dróg. Oprócz remontów w kadencji przewidujemy budowę 6 ulic gminnych: Inżynierska, Leśna, Armii Ludowej ? od Akacjowej, Bankowa i Dziennikarska ? od północnej do Poniatowskiego i ul. Paderewskiego (ostatni odcinek). Na więcej tego typu inwestycji po prostu gminy nie będzie stać.
      3. Do której godziny powinien być otwarty urząd miasta?
      Tu nic chyba się nie zmieni ? kiedyś urząd pracował do 18.00 w poniedziałki, jednak przepisy prawa pracy mówią o określonej liczbie godzin odpoczynku, nawet dla urzędnika . Jeżeli będą postulaty mieszkańców dotyczące wydłużenia czasu pracy jednego dnia do 18.00 ? to rozpatrzę je mogą zastanowimy się jak to rozwiązać.

5. Czy na placu Jana Pawła powinien być plac zabaw?

Plac Jana Pawła jest częścią zaproponowanej przez nas Koncepcja strefy mieszkańca od Placu Jana Pawła do Glinianek. Uważam, że czas na zbudowanie serca miasta. Chcemy stworzyć strefę mieszkańca - od Placu Jana Pawła poprzez targowisko miejskie i jego okolice, dalej - Dębinki ? do Glinianek. Mógłby to być rodzaju deptaka ze ścieżką rowerową i małą infrastrukturą oraz obiektami publicznymi i na przykład placem zabaw. Nie przesądzamy o koncepcji tej strefy, na którą chcielibyśmy ogłosić konkurs. Mieszkańcy będą mogli wybrać w referendum jedną z kilku koncepcji, a ta koncepcja, która uzyska największe uznanie ? stanie się przedmiotem realizacji.

Zachęcam do zapoznania się z całym naszym programem: www.dlazielonki.pl/nasza-propozycja-dla-zielonki
      Z wyrazami szacunku
      Dorota Bienias
      Kandydatka na Burmistrza z ramienia KWW Dla Zielonki
      • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 01.10.14, 22:51
        ogólniki.
        A gdzie liczby, które potwierdzą te ko(s)miczne środki?
        LICZBY NIE KŁAMIĄ!
        Wyciąga Pani milony jak króliki z kapelucza. Tylko gdzie kapelusz? Unia da? A udział własny? Kredyty? A wskaźniki?..
        Bajkk...
        • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 01.10.14, 23:06
          Panie Marku,
          wszystko jest - tylko trzeba zajrzeć na stronę ww.dlazielonki.pl
          i zapoznać się z liczbami.
          Życzę tak konkretnego programu, popartego liczbami każdemu z kandydatów na Burmistrza w naszym mieście, z wyrazami szacunku, Dorota Bienias
      • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 01.10.14, 22:51
        ogólniki.
        A gdzie liczby, które potwierdzą te ko(s)miczne środki?
        LICZBY NIE KŁAMIĄ!
        Wyciąga Pani milony jak króliki z kapelucza. Tylko gdzie kapelusz? Unia da? A udział własny? Kredyty? A wskaźniki?..
        Bajki...
        • jakubczakmarek Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 01.10.14, 23:17
          O jakie liczby chodzi? Ja widze konretne odpowidzi na tema budzetu 2 mln obnizenie kosztow bieżących (dla mnie troche mało) 2 mln kredytu na inwestycje razem przez cztery lata to 16 mln. fajnie by było do 20 dociągnąć. Jak dla mnie konret.
          Bym chcial aby jednego dnia urzząd był do 18 otwarty. Moze nie caly ale te biura co obsługują mieszkańców.
          To że nakładki na stary asfalt też fajnie. O wiele niebezpieczniejsza jest dziurawa ulica asfaltowa niz ulica bez asfaltu.
          Nie wim jak sobie Pani poradzi z bazarkiem.
          • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 14:23
            tylko jak konkretnie te dwie bańki uciąć z kosztów? Bo ja powiem... 8!. No i co? Jeszcze ładniej. Tyle, że z sufitu. Ciekawe jak przekonać RIO by pozytywnie oceniło wnioski kredytowe...
            To samo z kasą na asfalt i całą resztę...
            Bajki....
            • milyzorro Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 14:58
              marek_k84 napisał:

> tylko jak konkretnie te dwie bańki uciąć z kosztów? Bo ja powiem... 8!. No i co
              > ? Jeszcze ładniej. Tyle, że z sufitu. Ciekawe jak przekonać RIO by pozytywnie o
              > ceniło wnioski kredytowe...
              > To samo z kasą na asfalt i całą resztę...
              > Bajki....

A ty czego oczekujesz ? - biznesplanu, umowy z RIO,kredytowych umów przedwstępnych na asfalt i całą resztę ??
              Z jednej bajki skaczesz do innej. Czy bardziej realnej i mniej demagogicznej ??
              Tak rozumując to demokracja to jedna wielka bajka.

• marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 16:30
                bzdury piszesz. Dowodzę, że kandydatka buja w obłokach. Podane liczby są tak samo niefealne jak 6 w lotto.
                Całe te wybory to n a razie konkurs SMS na najładniejszą bajkę. Nie zdziw się jak wygra... Conchita Wuerst....
                Wtedy podziękuj sam sobie...
                • milyzorro Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 16:48
                  marek_k84 napisał:

> bzdury piszesz. Dowodzę, że kandydatka buja w obłokach. Podane liczby są tak sa
                  > mo niefealne jak 6 w lotto.

Już ci raz pisałem - jak jesteś taki mundrala do startuj, wygrana masz w kieszeni.
                  Jak sobie wyobrażasz te "realne" wyliczenia ?

> Całe te wybory to n a razie konkurs SMS na najładniejszą bajkę. Nie zdziw się j
                  > ak wygra... Conchita Wuerst....
                  > Wtedy podziękuj sam sobie...

Demokracja to właśnie taki konkurs piękności. Nie wystarczy mieć racje , trzeba jeszcze przekonać do siebie większość.
                  Nigdy w kampanii wyborczej nie będzie takich wyliczeń jak sobie wyobrażasz , bo niby jak kandydaci maja mieć dostęp do danych potrzebnych do takich wyliczeń.
                  Zawsze głosujemy na najładniejszą bajkę - marne rozwiązanie , ale jeszcze nikt nie wymyślił lepszego.

• atwar1 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 19:41
        dlazielonki napisał:

> W Dziennikarska ? od północnej do Poniatowskiego

Czy mogę prosić o uszczegółowienie jak to mialoby wygladać? Nie słyszałam nic o takich planach. Czy Dziennikarska ma być przedłużona do północnej(to ta uliczka z krzywym mostkiem na końcu?)? Trochę to dziwnie by musiało iść żeby sie połączyły- i w która stronę Poniatowskiego? Ta która jest przedłużeniem Wyszyńskiego czy ta równoległa do Dziennikarskiej?

A jeśli jesteśmy przy tym rejonie Zielonki czy któryś z kandydatów słyszał coś o planach lub ma zamiar zrobić coś z dzikim przejściem wzdłuż boiska i płotu "Domu Starców", którym w niezbyt bezpiecznych warunkach chodzi codziennie sporo dzieci (do szkoły i na treningi Orłów Zielonka?)- przynajmniej jakiś chodnik i ze dwie latarnie znacząco poprowaiłyby sytuację.
        Słyszałam, że ma tam być jakieś porządne przejście pieszo- rowerowe ale czy faktycznie i kiedy to nie wiem.
        • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 09:02
          Tak, ul. Północna to ta z krzywym drewnianym mostkiem na końcu. W planach zagospodarowania przestrzennego po rowie od ul. Poniatowskiego (przedłużenie ul. Wyszyńskiego w stronę Kobyłki) do ulicy Dziennikarskiej chcemy wybudować nową drogę ułatwiającą komunikację z ul.Wschodnią, ul.Słoneczną,ul.Północną,ul.Turowską,ul.Ossowską.

O ucywilizowanie przejścia pomiędzy ul. Rencistów i ul.Dziennikarską (pomiędzy boiskiem i domem opieki) Pani Anna Szczerba – Radna z Inicjatywy Dla Zielonki - zabiega od dawna. Chciała, aby w ramach projektu Rowerem przez Zielonkę wykonać projekt trasy rowerowej w tym miejscu. Burmistrz miał jednak inne plany. Ścieżki rowerowe zostały zaproponowane na opisanej drodze powyżej. Będziemy natomiast zabiegać, aby realizacja oświetlonego przejścia pieszego w tym miejscu znalazła się w budżecie na 2015 rok. Dzięki zmianom jakie zostały uchwalone na ostatniej sesji w MPZP Centrum Miasta Zielonka – przejście piesze lub pieszo-rowerowe będzie możliwe do wykonania.
          Dorota Bienias
      • jjropuch Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 20:47
        Mnie interesują jeszcze takie kwestie.
        1 Sprawa bezpieczeństwa na Bankówce.
        Nie zapominajmy, że likwidacja straży miejskiej to wasza wina! Nieudolność i niechlujstwo też jest waszym atutem. Podam przykład - zamiast straży miejskiej miał być szumnie ogłaszany monitoring na bankówce(pominę możliwości interwencyjne kamer). Po likwidacji SM(!!!), nie wcześniej(!!!) okazało się, że jest to technicznie niewykonalne! Sorry, ale to jest żałosny sposób zarządzania własnymi projektami. Kolejna sprawa do pozorna oszczędność. Pytanie ile osób(przeszkolonych) trzeba zatrudnić aby obserwować monitory kamer - system, co najmniej 3 zmianowy(chyba mało) i założenie, że jedna osoba może obserwować cztery kamery - nowych(dla całej Zielonki) miało być ponad 20.
        2. Sprawa przeludnienia Szkoły Podstawowej nr3
        Temat poruszany na spotkaniach z radnym Krysińskim - dużo obietnic, żadnych efektów!
        • jjropuch Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 07.10.14, 15:33
          Ciekawe czy pojawi się odpowiedź? :)
          Chyba zbyt trudne kwestie...
          • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 10.10.14, 21:53
            Witam,
            Sprawa bezpieczeństwa dotyczy nie tylko Zielonki Bankowej, ale wszystkich mieszkańców miasta. Priorytetowe jest utrzymanie posterunku Policji w Zielonce. Mieszkańcy zrobili swoje podpisując petycję w obronie komisariatu - teraz pozostały działania władz miasta ? z którymi w tej kwestii zgadzam się w pełni.
            Jako KWW Dla Zielonki nie przewidujemy powołania Straży Miejskiej, nawet w obliczu zagrożenia utratą posterunku. Straż Miejska była raczej narzędziem "ucisku mieszkańców" i wystawiania mandatów za złe parkowanie, niż formacją dbającą o bezpieczeństwo w mieście.
            Natomiast jeśli mimo podejmowanych działań nastąpi likwidacja posterunku Policji w mieście chcemy rozbudować monitoring wizyjny o charakterze prewencyjnym. Dzięki rozbudowie w mieście sieci światłowodowej oraz istniejącego monitoringu zorganizujemy system monitoringu w formie autonomicznej jednostki bezpośrednio podlegającej Burmistrzowi ściśle współpracującej z policją powiatową i jednostkami w Ząbkach i Kobyłce. System pracy będzie polegał na pełnieniu dyżurów obserwatorów całą dobę, siedem dni w tygodniu, a Policja będzie wzywana w razie potrzeby. Dla obniżenia kosztów obserwatorami będą osoby niepełnosprawne lub członkowie spółdzielni socjalnej powołanej dla obsługi systemu (finansowanej ze środków zewnętrznych).

Zweryfikujemy także sieć obecnie pracujących kamer monitoringu pod kątem obserwacji najbardziej newralgicznych i niebezpiecznych miejsc, natężenia ruchu pieszego oraz kołowego i potencjalnych miejsc, w których organizowane będą plenerowe imprezy kulturalno-rozrywkowe.

W odniesieniu do Szkoły Podstawowej Nr 3 ? kwestię skonsultowałam z Radnym Bogdanem Krysińskim, który wszelkie informacje od ZEAS i Burmistrza Miasta przekazał osobom podnoszącym sprawę zbyt dużej ilości dzieci w szkole.
            Reczywiście problem istnieje nadal. Na 285 miejsc w SP3 ? w ostatnim roku było ponad 420 dzieci. Natomiast w SP1 było mniej dzieci niż miejsc o około 30. Chcę podkreślić, że nie planujemy wykonywania żadnych ruchów dotyczących dzieci, które chodzą do szkoły obecnie. Natomiast w kolejnych latach ograniczymy przyjmowanie nowych roczników do SP3 tylko do dzieci z rejonu, tak aby liczba dzieci zbliżyła się do liczby miejsc.
            Z poważaniem Dorota Bienias
            • sultanbrunei Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 10.10.14, 22:28
              najbardziej powalił mnie fragment Straż Miejska narzędziem "ucisku mieszkańców". Bomba naprawdę. Wygrana w kieszeni :)
            • jedynyjaku Kompromitacja kandydatki (nie) dla Zielonki 11.10.14, 01:54
              Pani sie osmiesza takimi wypowiedziami. Kogo Straz Miejska "uciskala"? Pania? Ile SM wystawila mandatow? O monitoringu Wasi radni przebakiwali cos od dawna - gdzie on jest!? Problem przeludnienia w sp3 istnieje? ojej, naprawde? nie, to raptem 50 proc. ponad norme. No to sie napracowaliscie przez ostatnia kadencje. Jak dla mnie - wstyd i zenada roku, ze formacja Dla Zielonki ma czelnosc startowac w tych wyborach. Nic o oczyszczalni tym razem? ale jestem zawiedziony
              • dlazielonki Re: Kompromitacja kandydatki (nie) dla Zielonki 11.10.14, 14:14
                Szanowny Panie,
                przykro, że moja odpowiedź Pana nie zadowala. Nie spotkałam dotąd mieszkańców, którzy chcieliby powrotu straży miejskiej. Pewnie Pan zauważył, że Radni "Dla Zielonki": Anna Szczerba i Bogdan Krysiński oraz współpracujący z nami Tadeusz Szklarski nie są w stanie, przy największym zaangażowaniu i nawet we wspołpracy z PIS w radzie przegłosować niczego. Mówi o tym wprost arytmetyka w Radzie. Dlaczego nie pyta Pan o kwestie zbyt dużej ilości dzieci w SP 3 Burmistrza i jego zwolenników w Radzie, którzy przez 4 lata mogli sprawę dzięki większości rozwiązać? Podałam Panu sposób w jaki chcemy problem rozwiązać. Nie widzę mojej winy w tym, że sprawa jest dotąd nierozwiązana. Z poważaniem Dorota Bienias
                • jedynyjaku Re: Kompromitacja kandydatki (nie) dla Zielonki 13.10.14, 19:49
                  umknela mi jeszcze jedna kwestia, jasno wynikajaca z ponizszego postu. najwazniejszy wniosek to Wasza wspolpraca z PiS. Jak dla mnie - barwy polityczne nie powinny miec zadnego znaczenia w wyborach samorzadowych, ale szanuje, ze ktos (formacja "nie" dla Zielonki) moze miec inne zdanie i partyjniactwo liczy sie. Po wtore - mylisz sie, ze nie macie wiekszosci, dla idiotycznej decyzji o rozwiazaniu Strazy Miejskiej okazalo sie, ze Wasi radni + wspolpracujacy Szklarski + koalicjant PiS oraz dwoch radnych (Grodzki i Wlodarczyk) potrafili sie dogadac. Dopiero pozniej okazalo sie, ze nie macie zielonego (zielonkowego? :)) pojecia o tym, ze kamer nie uda sie zainstalowac, bo system niewydolny.

Po co glosowac na "nie" dla Zielonki, skoro lepiej od razu na PiS - duzy moze wiecej :))
            • atwar1 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 12.10.14, 19:21
              dlazielonki napisał:

>
              > Natomiast w SP1 było mniej dzieci niż miejsc o około 30.

Bardzo ciekawe- jak sa liczone te miejsca, skoro jedna z 4 nowych pierwszych klas musi chodzić na drugą zmianę( na szczęście niezbyt późno- zaczyna od zajęć innych niż zintegrowane) z powodu braku sal?
              Urząd miasta w połowie skrzydła ma się świetnie- po 2-3 osoby w dużych salach a dzieci muszą się wymieniać jedną na dwie klasy, świetlice są przepełnione.
              Jakoś nie zauważyłam nadmiaru miejsca w SP1- wręcz od kilku lat robi się tam coraz ciaśniej- prawie jak za mojego dzieciństwa w latach 80-90 tych.
            • mariomarines Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 11:26
              Wszyscy chcą coś zrobić z pieniędzy zewnętrznych, ładnie brzmi. Chodzi mi o tzw. obserwatorów monitoringu. KWW Dla Zielonki chce to zrobić właśnie z takich środków. Stąd moje pytanie na ile to wystarczy i co jeżeli nie zdobędziemy ich. Co dalej po zakończeniu projektu. Łatwo jest dużo obiecywać, tak jak pisać palcem po wodzie.
              • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 14:03
                Mario... nie pytaj bo się nie dowiesz. Nakażdym kroku, każdym zdaniem pokazują, że nie mają pojęcia o tym co trzeba zrobić i jak zrobić. Nie spotkali NIKOGO kto chce powrotu SM, która jawi im się jako narzędzie ucisku.... Nic niemogli bo ich 2+1. Mądrey JEDEN potrafi przekonać do swych racji - jeśli je ma...
                Kandydatka ośmiesza się i obraża nas wciskając ten kit.
                Pani Droto, jeśli choć trochę Pani rozumie o co w tym chodzi to Pani zrezygnuje. Chyba, że woli Pani smycz Grabowskiego...
    • ggrabowski-dz Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 19:04
      Pare cyfr i porownanie sąsiednich samorządów: Wydatki bieżące na osobę, w zł - Zielonka -2121,9; Marki 1744; Ząbki 1721 Wydatki na urząd gminy na osobę w zł- Zielonka 318; Marki 217,2; Ząbki 210. Tu widzimy rezerwy i cel do osiągnięcia tj. zmniejszenie kosztów bieżących funkcjonowania miasta. A jakie do tego narzedzia stosowac D.Bienias opisła powyżej. A podstawowe kryterium w wydawaniu pieniezy budżetowych to efektywność.
      Pozowliłem sobie wyręczyć naszą kandydatkę na burmistrza.
      ggrabowski
      • miror13 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 19:39
        Nowi ludzie są potrzebni Zielonce gdyż niektórzy dawno się już wypalili
        • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 15:40
          no to GG wypalony jest ponad wszelką miarę...
      • wsm54 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 22:36
        Nie można robić tego typu porównań, ponieważ liczba mieszkańców Marek czy Ząbek jest dużo większa niż Zielonki. Takie czysto matematyczne przeliczenia można stosować tylko przy tej samej liczbie mieszkańców.
        Nie zmienia to faktu, że administracja w Zielonce jest rozbudowana jak żadna w okolicy - biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców. Należy również przypomnieć, że zostało to rozbudowane przez poprzedniego burmistrza w latach 2002 - 2004 a obecnie nam panujący nic z tym nie zrobił.
        • ggrabowski-dz Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 09:26
          Przypomnę tylko, że chodzi o pomysł na obniżenie kosztów bieżącego funkcjonowania gminy. Podanie ogólnej kwoty jaka samorząd ponosi na bieżąca obsługę, czy też funkcjonowanie urzędu byłoby błędne, właśnie dlatego, że nie uwzględnia liczby mieszkańców. A od liczby mieszkańców głównie zależą dochody miasta. Więcej mieszkańców to jest więcej dochodów ale tez i większa skala potrzeb, które trzeba zaspokoić. A ważne jest w jaki sposób te środki z naszych podatków są potem dzielone, ile się przeznacza na inwestycje tj zwiększanie majątku gminy a ile na koszty obsługi bieżącej czyli na ?przejadanie?. W systemie zarządzania bardzo ważne jest działanie związane z wyborem wskaźnika na podstawie którego będzie można określić cel podejmowanych działań i określić ich efektywność. Jeżeli przyjmiemy za wskaźnik - wysokość środków finansowych przeznaczyć na bieżąca obsługę miasta, to bardzo prosto możemy określić cel naszych działań i w sposób czytelny przedstawiać stopień osiągania tego celu. W tym przypadku możemy sobie wyznaczyć cel zmniejszenie w ciągu roku/dwóch latach o 10% kosztów obsługi bieżącej miasta. Mamy wartość początkowa 2121,9 zł na osobę i wartość która chcemy osiągnąć czyli około 1900 zł na osobę. Oczywiście, aby ten cel osiągnąć konieczne jest podjęcie różnych działań.
          • marek_k84 [...] 03.10.14, 14:31
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • milyzorro [...] 03.10.14, 15:15
              • marek_k84 [...] 03.10.14, 15:40
                • milyzorro [...] 03.10.14, 16:14
                  • marek_k84 [...] 03.10.14, 17:07
                    • milyzorro [...] 03.10.14, 17:39
                      • marek_k84 [...] 03.10.14, 17:53
                        • milyzorro [...] 03.10.14, 18:08
                          • marek_k84 [...] 03.10.14, 18:23
                            • marek_k84 [...] 03.10.14, 18:30
                              • marek_k84 [...] 03.10.14, 18:31
                              • milyzorro [...] 03.10.14, 19:19
                              • podatnik2014 [...] 03.10.14, 22:26
                                • marek_k84 [...] 03.10.14, 23:11
          • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 04.10.14, 17:01
            no i wycięto mimo że nic nie zostało złamane. Informacja o wyroku jest prawdziwa i tym samym nikogo obrażać nie może.
            Moderator pokazał, że jest zwykłym gnojkiem...
    • miror13 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 02.10.14, 19:29
      Brawo czas na nowe osoby
      • 20anastazja Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 12:42
        Brawo Pani Doroto. Takiego Burmistrza ZIELONKA potrzebuje.
        • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 17:10
          NIE potrzebuje...
          Inna sprawa, że żaden z kandydatów nie ma nic do zaoferowania...
          Bida Panie...
          Istny panteon bajarzy
          • milyzorro Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 17:45
            marek_k84 napisał:

> NIE potrzebuje...
            > Inna sprawa, że żaden z kandydatów nie ma nic do zaoferowania...
            > Bida Panie...
            > Istny panteon bajarzy

Ty byś wszystkim im pokazał , ale nie będziesz zawracał sobie głowy startowaniem w wyborach na jakiegoś tam burmistrza.Może na prezydenta RP byś się wysilił , ale on tam przecież pilnuje tylko żyrandola więc lepiej pomądrzyć się przy klawiaturze to mniej wyczerpuje.

• marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 17:54
              nie awi mnie to i tyle. A oceniac mk wolno
              • ggrabowski-dz Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 22:08
                mk84 jesteś Wielki, Twoja przenikliwość, umiejętności anlityczne, sposób rozumowania i wyciągania wnisoków są super, wielki szacun.
                • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 03.10.14, 23:26
                  daj na luz... Szkoda Eli
    • rachell2 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 07.10.14, 16:48
      a co z ulicą Ossowską? asfalt miał być już w poprzednim budżecie, mieszkańców tam przybywa chyba najszybciej w całej Zielonce (a tym samym wyborców) co kandydatka planuje zrobić w tej okolicy?
      Pozdrawiam
      • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 07.10.14, 20:43
        Na osowskiej zawsze były pola i nie ma powodu żeby tam robić afsalt bo każdy widział cot am jest zanim sie tam pobudował. Trzeba sie było zastanowić. Są ważniejsze rzeczy dla mieszkańców i na nie czekają wszyscy mieszkańcy jak Pomnik Smoleński i pakiet uchwał które uchronią nasze miasto przed gender.
        • sultanbrunei Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 07.10.14, 21:37
          falanga jesteś mistrzem ;) padłem normalnie. A najfajniesze że w sumie masz racje , widziały gały co brały.
        • po-wiatowy Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 07.10.14, 21:53
          falanga_zielonka napisał(a):

> Na osowskiej zawsze były pola i nie ma powodu żeby tam robić afsalt bo każdy wi
          > dział cot am jest zanim sie tam pobudował. Trzeba sie było zastanowić. Są ważni
          > ejsze rzeczy dla mieszkańców i na nie czekają wszyscy mieszkańcy jak Pomnik Smo
          > leński i pakiet uchwał które uchronią nasze miasto przed gender.

Znowu nokaut ! :))

A najlepsze jest to, że wyborcy z pod znaku pis naprawdę czekają na ten pomnik i ustawy....
          • nika004 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 12:08
            Prawda jest taka , że każdy kandydat na burmistrza będzie obiecywał nam złote góry.....a po wyborach rzeczywistośc jest bezlitosna - bedzie jak wyjdzie......tylko w wyborach my musimy a raczej powinnismy wybrac kogos z tych wszystkich cudotworców.....
            • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 13:37
              dlatego cały czas mówię: Chrzanić programy i komitety!

Wybierajmy tych, których znamy, ich dokonania, ich codzienność.
              Nie słuchajmy głosu Talibów żadnej maści. Czy to Karo, czy Sułtan, GM-inny, czy inny nawiedzony i chory z nienawiści. W Zielonce nie rostrzygną się: in vitro, pomniki, Smoleńsk, raport o WSK, czy inne równie nieistotne dla życia miasteczka kwestie. Tu skę zdecydują kwestie zarządzania miastem i jega kasą. Kilkunastokrotnie za małą by spełnić koncerty życzeń wyrażanycn jak programy. Nawet uwzględniając kasę z UE i kredyty.
              Większość chętnych do korytka znamy i to tę wiedzę przekażmy przy urnach.
              Wtedy jest nadzieja, że się nie zawiedziemy. Osoby, które wyskoczyły jak królik z kapelusza olejmy. Albo są tylko słupami albo ich cele są niejasne. Ciężko zaufać komuś kto siedział 30 lat pod miotłą i nagle poczuł głód społecznikostwa...
              Nie zapominajmy też czym „wykazali” się ci co chcą do korytka wrócić lub przy nim trwać. Bo tych tu najwięcej...
              • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 15:46
                Bzdury wypisujesz bo wiesz że kandydat jest tylko jeden. Jak wogule możesz mówić że ktoś siedział 30 lat pod miotłą a jak już to raczej 33 skoro tutaj mieszkał i całym swoim życiem wspierał idęę katolickiej rodziny. DLa mnie takie wypowiedi to jest oczywiste że przemawia przez ciebie strach przed tym co sie stanie po wyborach kiedy ktos zapyta co ty zrobiłeś dla zielonki. A ty co powiesz ze na forum sobie pisałeś byle co aby narzekać.
                • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 16:09
                  to i tak więcej niż większość kandydatów... Bo Wujek dobra rada zrobił conajwyżej dużo... KUP co przekłada się na wzrost kosztu odprowadzania nieczystości...
              • miror13 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 19:10
                Zgadzam się najgorsi są ci którzy są przy korycie gdyż nic dobrego nie zrobili, a mają tupet i nadal startują . Ja osobiście głosu na nich nie zmarnuje.
      • grabowski.jacek Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 13:24
        rachel2, mieszkasz na Ossowskiej? Napisz na priv: jg.zielonka@gmail.com
        • sultanbrunei Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 16:20
          mk-84 oczywiście że jestem talibem , ale na pewno nie nawoływałem do głosowania na jakiegokolwiek z kandydatów.
          Jako talib i fanatyk mogę tylko wskazać aby nie był to platformers :)
          • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 18:10
            jako talib bie rozumisz, że tu szyld nie ma znaczenia... Bo i w jednej i w nowej i innej Zielonce oraz pozstałych są jednostki warte głosu. Są też i mendy, które trzeba tępić. Jak się skupisz naludziach nie szyldach to jest szansa na niezly skład, który oleje znaczki partyjne a zajmie się miastem.
    • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 17:02
      Nie wiem poco te osobiste wycieczki do Pana Wujka ale rozumiem jak bardzo tutaj was boli że przyszedł kandydat który jest gwarantem ładu porządku i sprawiedliwości. Takie nerwowe podgryznie to jest najlepsze potwierdzenie że Pan Wujek te wybory już wygrał i odniesie wielki sukces razem ze swoim zapleczem jakiego nie ma żaden z pozostałych kandydatów.
      • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 18:11
        wyniesie, wyniesie... SIĘ!
      • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 08.10.14, 18:12
        A tak wogóle to jak już sobie urzywacie na jednym z kandydatów i wytykacie barki tu i tam i sie śmiejecie to może niech każdy psześmiewca w paru punktch napisze co mu sie nie podoba to może uda sie to wyjaśnić i nie mam na myśli dokkonań bo faktycznie tutaj oczekiwania są takie że chyba nikt nie ma tyle zasług co wy chcecie ale o ocene dobrych checi i metryorycznego zaplecza bo ja i większość mieszkańców mamy najlepsze zdanie na ich temat bo są to prawnicy i restauratorzy i wybitni przedsiebiorcy a tutaj wszyscy drwią.. CHyba tylko tylko tyle umiecie.
        • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 11.10.14, 10:54
          odpowiedz; jedynyjaku 11.10.14, 01:54

Zapraszamy na niedzielne spotkanie o g. 18 w sp 1, gdzie będzie możliwość bezpośredniej konfrontacji swoich poglądów z kandydatką na burmistrza Dorotą Bienias, lub na spotkanie z radnym Bogdanem Krysińskim w czwartek 16 października o g.18 w sp 3, na którym złoży sprawozdanie ze swojej pracy oraz okazją do dyskusji.
          • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 11.10.14, 13:49
            Tonacy brzytwy sie chwyta. Na szcescie nie kazdy musi się tak upokarzac i tłumaczyć ze swojch postępków. Wystarczy że jest profesjonalny i ma wizje dla swojego miasta.
            • jedynyjaku Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 11.10.14, 14:40
              czemu przestales popierac swojego kandydata? ;))
              • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 11.10.14, 15:44
                Mój kandydat ma pełne popracie polaków nie to co leśne dzidaki z bananowych stoważyszeń co są zakładane tylko na wybory i raz na cztery lat aktoś sobie robi plakaty i opowiada bajki. PiS to jest powazna partia i lider prawdziwych polaków a nie jakaś wydmuszka.
                • karo-777 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 12.10.14, 19:52
                  Czytając wypowiedzi na tym forum co po niektórych oszołomów chwalących rządy Partii Oszustów, tę ich rzekomą postępowość i europejskość na wzór kołchozu zwanego Unią Europejską należy zacytować klasyka ministra konstytucyjnego Bartłomieja S. ,ze to wszystko to ch..j d..pa i kamieni kupa i takie są efekty jak się dopuści do władzy takich pacjentów .
                  • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 12.10.14, 20:10
                    Bardzo sie z toba zgadzam. Trzeba uwolnić nasz kraj polske od bandy złodzieji którzy nic nie robią tylko kradną a potem uciekają.

Do marek_k84: Mam najnowszy numer Kuriera Lokalnego który polecam bo można sie dowiedzieć o bluwersujacych rzeczach którego tak ninawidzisz i widze że jest na nim numer ISSN co znaczy że jesteś kłamcą bo chciałęś nam wmóić że nie ma. W dodatku wydaje go prawdziwa firma Bracia Pietrzak Sp. Jawna a nie jak ludzie mówią że sam Pan Wujek. Dlatego masz teraz przeprosić.
                    • sultanbrunei Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 12.10.14, 22:22
                      No właśnie Braci P. A jak wszyscy wiedzą M. W. to ich człowiek, więc tam tyle rzeczywistości co niezależności w zielonka2014.pl .
                      Układy , układziki, rodzinki....
                      • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 12.10.14, 22:52
                        Chyba lepiej jak sie rodzina trzyma razem niż tak jak chce PO i komuniści żeby rosmontować polską rodzine. I dla czego od razu 'Bracia P.'??????????? Do czego ty pijesz co?????? To że sie głupim ludziom wyadje że to właśnie oni pobili tego policjanta na krakowskim przedmieściu, bo jest napisane w jakimś idiotczynym artykule 'Krewcy bracia - Piotr P. i Wojciech P.' to nie znaczy że to byli oni co każdy może sobie sprawdzić w wyszukiwarce i jeszce jedno jak myślisz że to byli oni to czy by teraz byli na wolności????? Jak masz watpliwosci to sobie sprawdź w wyszukiwarce A NIE OD RAZU WYJERZDASZ ŻĘT O BRACIA P.!!! A może teraz napiszesz ze nie ma w Zielonce innych Braci P.... ja sie już spodziewam kadżej głuptoy.
                        • sultanbrunei Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 08:17
                          1. Oczywiście to wspaniałe jak rodzina trzyma się razem. Gorzej jeśli ta rodzina szuka kolejnego interesu poprostu. To może nie w tej branży. A wiadomo że ta branża jest bardzo dochodowa ; )
                          2 Pije do śledzia .
                          3. Co to za historia w Krakowie to ja nie wiem, piszę P. albo W. przede wszystkim z wrodzonego lenistwa .....mniej stukania. A ponadto jak mnie poniesie i naubliżam np. na P. W. to prawnie mogą mnie wszyscy w D. pocałować
                          • woroskoczek Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 10:38
                            kurier-lokalny.info/artykuly/zielonka/razem-dla-zielonki-wywiad-z-mecenasem-markiem-pietrzakiem-kandydatem-do-rady
                            Kampania nabiera tempa.
                            Teraz i Pan Pietrzak postanowił powalczyć o reelekcję.
                            Czy ktoś może wie kiedy Pan Wujek i Pan Pietrzak planują jakieś spotkania z wyborcami.
                            • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 14:58
                              odpowiedz; mariomarines 13.10.14, 11:26
                              Zapraszamy na naszą stronę net, w dostępny sposób staramy się przedstawić nasze propozycje, okazją do dyskusji było również wczorajsze spotkanie wyborcze w Szkole nr 1 oraz mogą być kolejne z naszymi kandydatami na radnych i burmistrza.
                              www.dlazielonki.pl/nasza-propozycja-dla-zielonki/zarzdzanie-gmin
                              • mariomarines Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 15:04
                                Nic z tych informacji nie wynika. To jest dalej ble ble ble. Obiecujecie gruszki na wierzbie.
                                • jedynyjaku Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 15:08
                                  zeby obiecywali gruszki na wierzbie - to, moim zdaniem, nie bylo jeszcze tak zle. Gorzej, ze byli w radzie, nie reprezentowali wyborcow, podejmowali glupie decyzje, wykazywali sie bezczynnoscia w kluczowych sprawach, nie maja sie czym wykazac poza ignorancja (kandydatka pisze, ze straz miejska uciskala mieszkancow i wystawiala mandaty - kpina!) i szczytem bezczelnosci jest uczestnictwo w najblizszych wybiorach osob z tego ugrupowania
                                  • dlazielonki Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 19:27
                                    Jeżeli uważasz że jesteś taki twórczy startuj również w tej rywalizacji, o wyniku wyborczym nie decydują teoretyczni dyskutanci na forum, ale głosujący wyborcy. Tak demokratycznej weryfikacji nikt się nie powinien obawiać i po 16 listopada okaże się kto miał rację.
                                    • jedynyjaku Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 19:42
                                      jesli to bylo do mnie, to dzieki za propozycje i uzmyslowienie mi moich praw, ale, niestety, nie mam czasu na powazne zaangazowanie sie, dlatego wlasnie nie startuje.

nie zmienia to faktu, ze interesuje sie sprawami lokalnymi (w odroznieniu od "nie"-dla-zielonki), chodze na wybory, place podatki (TUTAJ, w Zielonce) i wspolnie z innymi wyborcami wynajmuje na kadencje menedzera-burmistrza oraz rade nadzorcza-radnych. Jesli jestescie takimi nieudacznikami, marnymi radnymi, nie szanujecie zdania akcjonariuszy (wyborcow), to Wasze miejsce jest na out'cie, tyle :)) ps. czy Pani Kandydatka juz sie zorientowala, ile Straz Miejska wystawila mandatow w Zielonce? albo ile bylo tych 'uciskanych' osob - moze im pierwszej pomocy straznicy udzielali ;))
                                    • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 20:48
                                      nie ma obowiązku kndydowania. Nie oznacza to braku praw do oceny. Pani nie ma pojęcia o czym mówi i to wystarczy...
                                      • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 13.10.14, 21:04
                                        Zanim będziesz pouczał każdego najierw przeproś że powiedziałeś że Kurier Lokalny nie ma ISSN!!!
                                        • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 14.10.14, 05:58
                                          sprawdź numer o którym była mowa.
                                          • falanga_zielonka Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 14.10.14, 09:06
                                            woroskoczek 06.10.14, 19:40
                                            falanga_zielonka napisał(a):

> Naprade oni są kandydatami? Każdy który troche myśli wie że tylko jeden kandyda
                                            > t zaprowadzi porządekk w zielonce i jest nim Michał Wujek o czym sam pisze na ł
                                            > amach gazety. O reszcie nikt kogo znam nie słyszał.

A czy mógłbyś powiedzieć w której gazecie wypowiada się Pan Wujek bo z chęcią bym przeczytał?????

marek_k84 06.10.14, 20:42
                                            w żadnej. Bo toto w czym się produkuje nie m nr ISSN, czyli jest zdatne na gwóźdź w wygódce...

A TERAZ PSZEPROŚ bo Kurier Lokalny ma ISSN 2391-6028!
                                            • marek_k84 Re: Pytania do kandydatów na burmistrza 14.10.14, 10:04
                                              a teraz CIpo-wiem: nie pSzeproszę. Wtedy było: "w trakcie rejestracji" :)
                                              Co i tak nie zmienia faktu, że gó... to warte...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka